not.being.there.when 03.11.09, 12:36 wszystko super, tylko czy czasem nie zabraklo podpisu czyim dzielem jest ilustracja na gorze artykulu? i czy wiecej takich znajduje sie w ksiazce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: plonk509 Re: Baśń o stanie wojennym IP: *.platige.com 03.11.09, 14:57 takich Ilustracji jest okolo 120 - mniejszych i wiekszych - serio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buuu ***Stan wojenny na forum GW!*** IP: *.adsl.wanadoo.nl 13.12.09, 13:08 Do wszystkich trolli forumowych!! Od kilku dni, na forum G.pl mozna zauwazyc skuteczne blokowanie wolnosci wypowiedzi. Nie mozna juz umieszczac swoich zlotych mysli pod kazdym artykulem. Pytam, dlaczego, DLACZEGO zabieracie nam jedyny sens naszej egzystencji??? Zadamy przywrocenia mozliwosci umieszczania postow/komentow pod kazdym artykulem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
crnejski Re: Baśń o stanie wojennym 03.11.09, 15:01 Jest w artykule. Jakuba Jablonskiego. Ksiazke juz widzialem, jest wypelniona ilustracjami. Na oko ponad setka. Bardzo to ciekawa propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Bajdy 04.11.09, 07:48 Było lepiej i gorzej. Ale szkolna czytanka z tego będzie. Na ile prawdziwa? Ja tamtej nocy idąc Nowym Światem zobaczyłem czołgi - mruknąłem tylko "o,k...a". Następnego dnia wracałem do Krakowa - w pociągu napalonemu pułkownikowi, który miał być komisarzem wojskowym jakiejś fabryki, dałem do czytania ulotkę, już nie pamiętam Michnika czy Kuronia "Czy w Polsce będzie stan wyjątkowy?" Śmiesznie się czytało w stanie wojennym, gdy autor twierdził, że stanu wyjątkowego nie będzie. Pułkownik mnie nie zastrzelił, nawet gdy mu powiedziałem, iż ulotki nie musi zwracać, bo mam w plecaku więcej. W tym samym czasie grupa młodych ludzi z "S" zamknęła się w "tlenowni" Huty Katowice, strasząc że ją wysadzą. Gdyby słowa dotrzymali, ofiar stanu wojennego byłoby nie kilkunastu, nie kilkudziesięciu lecz kilkaset tysięcy. Szlak by trafił nie tylko hutę, ale i znaczną część Dąbrowy Górniczej, Sosnowca i Będzina. Jakoś udało się tych ludzi uspokoić, że nie zostaną zastrzelone gdy wyjdą. Dukaj więc pisze bujdę na resorach, za mało i za dużo. Coś w stylu "o dwóch takich co ukradli Księżyc". Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Re: Bajdy 04.11.09, 08:39 sekwana2005 napisał: > Było lepiej i gorzej. Ale szkolna czytanka z tego będzie. Na ile > prawdziwa? Ja tamtej nocy idąc Nowym Światem zobaczyłem czołgi - > mruknąłem tylko "o,k...a". Następnego dnia wracałem do Krakowa - w > pociągu napalonemu pułkownikowi, który miał być komisarzem wojskowym > jakiejś fabryki, dałem do czytania ulotkę, już nie pamiętam Michnika > czy Kuronia "Czy w Polsce będzie stan wyjątkowy?" Śmiesznie się > czytało w stanie wojennym, gdy autor twierdził, że stanu wyjątkowego > nie będzie. Pułkownik mnie nie zastrzelił, nawet gdy mu > powiedziałem, iż ulotki nie musi zwracać, bo mam w plecaku więcej. W > tym samym czasie grupa młodych ludzi z "S" zamknęła się w "tlenowni" > Huty Katowice, strasząc że ją wysadzą. Gdyby słowa dotrzymali, ofiar > stanu wojennego byłoby nie kilkunastu, nie kilkudziesięciu lecz > kilkaset tysięcy. Szlak by trafił nie tylko hutę, ale i znaczną > część Dąbrowy Górniczej, Sosnowca i Będzina. Jakoś udało się tych > ludzi uspokoić, że nie zostaną zastrzelone gdy wyjdą. > Dukaj więc pisze bujdę na resorach, za mało i za dużo. > Coś w stylu "o dwóch takich co ukradli Księżyc". Ponury sukces stanu wojennego polegał właśnie na ośmieszeniu takich "bohaterów" z plecaczkami i wygrażającymi się coby to mogło panie byc ale nie było, pułkownicy w wiekszości ,niestety, nie byli Heydrichamai.Tak napradę stan wojenny to obciach i ośmieszenie Solidarności z porykującym żałośnie Rulewskim i ogólnym bohaterstwem intonowania patriotycznych pieśni, z pełnymi gaciami i buńczucznymi pogróżkami hahaha.Stan wojenny to była chyba jedyna rzecz która się komuchom naprawdę, niestety, udała. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Bajdy 04.11.09, 09:42 Byłem z plecakiem, nie czułem się bohaterem. A byli tacy, którzy mieli pretensje do WRON, Partii i Rządu że ich nie internowano, mimo tylu zasług... Pułkownicy nie niestety, lecz na szczęście nie przypominali Heindricha - ani Wyszyńskiego, ruskiego prokuratora nie zaś polskiego prymasa. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Re: Bajdy 04.11.09, 11:53 sekwana2005 napisał: > Byłem z plecakiem, nie czułem się bohaterem. A byli tacy, którzy > mieli pretensje do WRON, Partii i Rządu że ich nie internowano, mimo > tylu zasług... > Pułkownicy nie niestety, lecz na szczęście nie przypominali > Heindricha - ani Wyszyńskiego, ruskiego prokuratora nie zaś > polskiego prymasa. > co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Optyka deliryka IP: *.unassigned.ntelos.net 04.11.09, 14:53 Kazdy ma prawo do zeza, takze w lewo. Mozna z perspektywy blisko trzech dekad wymyslec "zwyciestwo" komucha w czarnych okularach. Mozna, z tej samej perspektywy, podliczyc straty materialne (wiecej niz II wojna, btw), kompletny rozpierdak sowieckich zwiazkow, bezsilne proby reanimacji folkslisty pezetpeer itp, itd. Mozna, na szczescie nie trzeba. Komuna bronila sie z wszystkich sil, ale zdechla jak syfilityczna nataszka w rowie przy drodze nr 8. Ostaly sie po niej sieroty, bekarty socjalizmu i odpady ewolucji, marudzace pod budka z piwem i szczajace pod siebie. Do czasu, element niezdolny zyc w spoleczenstwie musi powyzdychac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe że Re: Optyka deliryka IP: *.toya.net.pl 04.11.09, 18:31 ciekawe, że ten "element niezdolny" przez dwadzieścia lat nie wyzydychał i przed komuną też był... no, ale "optyka deliryka" to dobra nazwa na darwinizm społeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Nawijasz prawie jak Piotr Kraśko :-] 04.11.09, 21:47 Gość portalu: bezportek napisał(a): > Kazdy ma prawo do zeza, takze w lewo. Mozna z perspektywy blisko > trzech dekad wymyslec "zwyciestwo" komucha w czarnych okularach. > Mozna, z tej samej perspektywy, podliczyc straty materialne (wiecej > niz II wojna, btw), kompletny rozpierdak sowieckich zwiazkow, > bezsilne proby reanimacji folkslisty pezetpeer itp, itd. > Mozna, na szczescie nie trzeba. Komuna bronila sie z wszystkich sil, > ale zdechla jak syfilityczna nataszka w rowie przy drodze nr 8. > Ostaly sie po niej sieroty, bekarty socjalizmu i odpady ewolucji, > marudzace pod budka z piwem i szczajace pod siebie. Do czasu, > element niezdolny zyc w spoleczenstwie musi powyzdychac... Poza tym jesteś jej sukcesem i kontynuacją zza grobu,jak Macierewicz,Kaczyńscy czy Jurek :-]Strach zrobił z Ciebie bełkoczącą łajzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Bajdy 07.11.09, 12:56 sekwana2005 napisał: Dukaj więc pisze bujdę na resorach ------------------------ Dukaj napisał BASN. Jeśli nie wiesz, co to, to nie miałeś dzieciństwa.... zarzut, że to "bujda" jest żenująco obciachowy. Dowiedz się, co to jest baśń, jakimi prawami rządzi się w niej narracja a spokorniejesz i docenisz - być może - Dukaja i jego bujdę na resorach... Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Bajdy 07.11.09, 13:29 Na baśń, to za bardzo jest osadzone w realiach, to żadna baśń. Tak jak autor artykułu napisał zastrzegając, że byłoby to obraźliwe dla Dukaja, to prawomyślna obecnie, jedynie słuszna wizja historii. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Bajdy 07.11.09, 13:33 Ale zapewne najpierw trzeba przeczytać, być może interpretacja jest inna, jednak z tego co artykule można wnioskować, że przeciętny czytelnik weźmie baśń raczej dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanibal Re: Bajdy IP: *.satfilm.net.pl 13.12.10, 09:17 To nie pisarz to beztaleńcie piszący bzdury.Wydawnictwo które wydało ten paszkwil powinno ze wstydu zapaść sie pod ziemię,To nie pisarstwo tylko urojenia debilowatego chłopca z lat stanu wojennego Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Stan wojenny da sie tak samo 04.11.09, 08:24 zmitologizować, jak zamarźnięta kupa na mrozie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzeźwy Re: Baśń o stanie wojennym IP: *.chello.pl 04.11.09, 08:35 Zaczęło się. Ci, których prawie (lub dosłownie) nie było na świecie gdy w Polsce był stan wojenny, opowiadają o nim jak o własnych przeżyciach. Zaraz zaczną kręcić "historyczne" filmy, jak Holywood o starożytnym Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhh Re: Baśń o stanie wojennym IP: *.pools.arcor-ip.net 04.11.09, 11:53 wczoraj pewien 30 -latek twierdzil ,ze on w stanie wojennym byl przeciw komunie i jako taki powinien dostac jakies odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkrety Re: Baśń o stanie wojennym IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.09, 12:22 wczoraj pewien 30 -latek twierdzil ,ze on w stanie wojennym byl przeciw komunie i jako taki powinien dostac jakies odszkodowanie. Ten 30 latek spotkal rownego sobie. rzeba bylo mu poradzic, zeby zbieral zaswiadczenia i szukal ewentualnych swiadkow z tamtych czasow. Byc konkretnym to znaczy nie wypisywac takich glupot jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamula66 Za Komuny robil w pieluchy 06.11.09, 22:06 Dukaj jest niegrozny. Pisze takie sobie bajeczki. Za Komuny robil w pieluchy i mazal w kajecie "ala ma kota", wiec rzeczywiscie ma duzo o tym okresie do powiedzenia Gorzej z panami z IPN ktorzy w tym czasie tez rzneli w pieluchy a teraz decyduja o czyims byc albo nie byc, oraz wupowiadaja sie o moralnosci i kompromisach zycia w latach 50 i 60 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Baśń o stanie wojennym IP: 87.105.187.* 04.11.09, 09:58 a pan krytyk literacki to nie wie, kto wymyslil Misia Colabora i sformulowanie "znow nie bedzie Teleranka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Remuszko Fałsz i prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 17:09 Pierwszym przypuszczeniem, które nasunęło mi się podczas lektury tej recenzji, jest to, że Autor chce jednocześnie wykpić fałsz i namalować prawdę o stanie wojennym. Fałszem jest straszliwe okrucieństwo Zomokomuny, prawdą jest straszliwa szarzyzna PRL. A teraz kupię i sobie poczytam. Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem :-) Stanisław Remuszko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Maciejewski Re: Fałsz i prawda IP: *.149.246.26.zdnet.com.pl 04.11.09, 20:22 Jeśli dobrze przedmówcę rozumiem to podpisuję się wszystkimi kończynami - darujmy sobie polityczne wycieczki, a przynajmniej bądźmy w nich bardziej bezstronni. Moim zdaniem naprawdę za bardzo skupiamy się (jako naród) na roztrząsaniu historii i usprawiedliwiania nią naszych narodowych wad. Mamy kolejny wiek, pora zmyć z siebie brud komuny. A książkę już w ogóle wolę potraktować jako inspirowaną historią, a już na pewno nie będę popierał politycznych dyskusji, które zawsze kończą się kłótnią a czasem nawet inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Fałsz i prawda 05.11.09, 04:19 Gość portalu: Stanisław Remuszko napisał(a): > Pierwszym przypuszczeniem, które nasunęło mi się podczas lektury tej > recenzji, jest to, że Autor chce jednocześnie wykpić fałsz i > namalować prawdę o stanie wojennym. Fałszem jest straszliwe > okrucieństwo Zomokomuny, prawdą jest straszliwa szarzyzna PRL. > A teraz kupię i sobie poczytam. > Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem :- ) > Stanisław Remuszko Panie Stanisławie - sam też kupię książkę, by sam się przekonać co w niej jest. Mój kolega chwalił autora za poprzednie teksty. Trochą niezręcznie się czuję, gdy inni wypowiadający się wyzwali mnie z "chrześcijańskim miłosierdziem" od bękardów itp. - gdy ośmieliłem się napisać iż po wprowadzeniu stanu wojennego było zarazem lepiej, jak i gorzej, niż recenzowana książka pokazuje. Że jestem padliną z jakiegoś rowu etc. Płatnym Zdrajcą Pachołkiem Rosji, jak Moczulski mawiał - ja wolę tego drugiego, który śpiewał. Język nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DR WWW Baśń o stanie wojennym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 06:48 WOLĘ STAREGO DUKAJA!!!!!!!!!!!!!! REWOLUCJA KULTURALNA ZAPANUJE SPRAWIEDLIWOŚĆ GDY POECI BĘDĄ ZARABIAĆ TYLE CO EKONOMIŚCI GOOGLE BOOKS... SKANOWAĆ I ROZPOWSZECHNIAĆ. ZDYCHAJĄ PAPIEROWE KSIĄŻKI, NIECH ŻYJE INTERNET! wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk51 Baśń o stanie wojennym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 12:09 Przypomnę hasło, które w tedy obowiązywało ! " Czy się stoi, czy się leży dwa tysiące się należy. " Oczywista, oczywistość, mówiąc słowem Pana Prezydenta, negatywnie odnoszę się do stanu wojennego ! Ale !!! Do czego doprowadziła Solidarność ? A no do jałowych dysput braci robotniczej i zupełnego upadku gospodarki. Solidarność obciążyła Rząd za puste pułki wypełnione octem w sklepach. Nie przyznając, że powodem braku towaru w sklepach jest zupełny brak produkcji. Wypatrzenia Solidarności wyłażą powoli z ukrycia i ciemności. Prawda kiedyś wyj dzie na wierzch. Kto, dzisiaj z intelektualistów, publicystów, histo ryków napisze prawdę o Rządzie Rakowskiego, Solidarności i Stanie Wo jennym ? Nikt się nie odważy. Kościół już zapłacił wysoką cenę i jesz cze płaci za swoją obłudę, fałsz i hipokryzję. Pozostali zapłacą. Dzisiaj jak robotnik ma pracę i zarobi połowę z tego co za komuny to się cieszy, że ma na opłaty i kawałek chleba. Robotniku Polski, czy nie czujesz się wydutkany ? Odpowiedz Link Zgłoś
k_wilt Teraz więcej można dostać za leżenie 07.11.09, 15:06 Obecny system "pomocy" społecznej jest jeszcze gorszy od zasad zatrudniania w PRL, bo teraz ludzie za niepracowanie dostają więcej z opieki niż ci jelenie, którzy chodzą do pracy. Trzecie pokolenie nie ma nawyku pracy i żyje na koszt podatników. Otake Polske żeśmy walczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
k_wilt Mikołajek w szkole PRLu - polecam 07.11.09, 15:01 Polski "Mikołajek" był początkowo wydany w podziemiu, potem już oficjalnie. Autorka doskonale przywołuje ówczesne klimaty (scoty na ulicach, drobno drukowane bibuły, kartki na benzynę, ubecję itd). Książka zrozumiała dla ośmiolatka, doskonały wstęp do najnowszej historii Polski. Powinna być lekturą obowiązkową. Warto na nią zapolować na Allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Baśń o stanie wojennym IP: 78.145.232.* 07.11.09, 16:25 Oczywiście stan wojenny to było "dobro". Jak przystało na "wyborowego" dziennikarza nie omieszkał pan wcisnąć swoich pięciu sprzedajnych groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni jeszcze trochę takich demagogicznych banialuk IP: *.icpnet.pl 07.11.09, 16:55 i za 100 lat znajda się tacy, którzy będa z całą stanowczością twierdzić, że w stanie wojennym komuniści spalili na stosach rozpalanych z biblii półtora miliona katolików. Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry taka bajka to nobilitacja 07.11.09, 17:14 dla prawdziwych bandytow ubecji i naczelnego wodza jaruzela ktory powinien wisiec na swinskim haku Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: taka bajka to nobilitacja 07.11.09, 18:18 Miejmy nadzieję, że najpierw usłyszy wyrok sądowy: WINNY a dopiero potem pójdzie do komunistycznego nieba.... Oby jedno i drugie jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Panie Dukaj - nie dukaj! 07.11.09, 18:19 Kiedyś się mawiało: nie bądź tym co ryje i kubły przewraca. A wtedy tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawiak 74 Baśń o stanie wojennym IP: *.chello.pl 20.11.09, 10:14 Trochę zbyt powymyślane i takie prostackie (np. "Bubecy" itd.) wszyscybyliodwroceni.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Baśń o stanie wojennym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 09:00 DUKAJ I TOKARCZUK - PIERWSZA PARA RP!!! KIEDY BĘDZIE PORA NA PORĘ AFORYZMU?! CZYTAJ SENTENCJE: wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WL Baśń o stanie wojennym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 07:30 OKRUTNY KOMENTARZ - NA BLOGU. CZYTAJ: wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Baśń o stanie wojennym IP: *.smrw.lodz.pl 11.12.09, 02:45 Zapraszam na stronę www.fmpislodz.pl/minishowcase/minishowcase/ Dowiecie się więcej... Odpowiedz Link Zgłoś