Dodaj do ulubionych

Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty

• Gość: Puchatek Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.Elektron.pl 10.05.04, 22:01
      Dyrdymały. Nie trzeba pokazywać zabitego człowieka, żeby wstrząsająco
      opoqiedzieć o jego śmierci. Jeśli się tego nie umie, jeśli do poruszenia
      czytalnika potrzeba używać takich zdjęć, to się jest d... nie dzienikarzem.
      Nie wiem, czy rzeczywiście Milewicz mówił o tym, że by nie miał nic przeciwko
      temu itd. Wiem, że miał bliskich i ci bliscy musieli przez dwa dni oglądać jego
      MARTWĄ twarz w każdej witrynie w Posce. I to jest chamstwo i zbydlęcenie, panie
      redaktorze naczelny.

A swoją drogą - wszystkim autorom listów w rodzaju "..a ja myślałem, że nie da
      się gorzej, niż to robi Fakt"... polecam dzisiejszy Fakt. Na okładce zdjęcie
      zapłakanej matki Milewicza i wzniosłe słowa o tym, jak cierpi po stracie
      ukochanego syna. POkazywać na całą Polskę łzy matki, jej udręczponą twarz... I
      co, tylko z poczucia dziennikarskiego obowiązku? Kasa. Nakład.

Więc panowie z Faktu - nie unoście się godnością, jesteście takimi samymi
      hienami.
    • Gość: piotr Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 22:24
      To jest odrażające już nigdy ja i moi znajomi nie kupimy SE, przynajmniej nie
      teraz, to dla nas Wielka tragedia jak i dla całej Polski, Więc składam głeboke
      kondolencje rodzinie i znajomym Waldemara i Mundka , aby nigdy podobna sytuacja
      jak z SE się nie powtórzyła, a dla redaktora SE POWAŻNA NAGANA.
      • Gość: pawel Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: 195.193.202.* 10.05.04, 22:52
        smierc Milewicza to straszna tragedia dla jego najblizszych. ale dla Polski to
        nie jego smierc jest najgorsza ale udzial w tej niesprawiedliwej wojnie. to
        hanba dla calej polskiej historii, kraju ktory przez wieki walczyl o wlasna
        niepodleglosc a teraz wspiera faszystowski rzad Busha.
        Milewicz ktorego powolaniem byl reportaz stal sie tym czym czego sam szukal -
        tematem na pierwsza strone gazet. co za ironia losu... ja fotografuje pokoj i
        tez jestem gotow poswiecic za to zycie
        • Gość: lancet "Polegniemy jak muchy".. - "obroncy pokoju" IP: *.telia.com 11.05.04, 02:25
          Gość portalu: pawel napisał(a):

> smierc Milewicza to straszna tragedia dla jego najblizszych. ale dla Polski
          > to nie jego smierc jest najgorsza ale udzial w tej niesprawiedliwej wojnie.
          > to hanba dla calej polskiej historii, kraju ktory przez wieki walczyl o
          > wlasna niepodleglosc a teraz wspiera faszystowski rzad Busha.
          > Milewicz ktorego powolaniem byl reportaz stal sie tym czym czego sam szukal -
          > tematem na pierwsza strone gazet. co za ironia losu... ja fotografuje pokoj i
          > tez jestem gotow poswiecic za to zycie
          -----------------------------

Juz sie nawiedzony - gotowy do poswiecenia zycia "za pokoj" - odezwal, na
          ulubionego konika wskoczyl i odegral biedaczysko wyuczona, stala melodyjke..

- Kiedys nazywalo sie to poetycko - "zajob", albo jeszcze bardziej poetycko -
          "pierdolec"..
          Dzisiaj to sie nazywa "walka o pokoj i SPRAWIEDLIWOSC"..

lancet
    • Gość: samuel ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 22:24
      W mediach trwa jeszcze dyskusja na temat publikacji zdjęć zamordowanego red.
      Milewicza.
      Naczelny "SE" tlumaczy swoją decyzję chęcią pokazania swoim czytelnikom jaka ta
      wajona jest straszna.
      Dziennikarze zlorzeczą na "SE:, że karmi się śmiercią dziennikarza.
      Zwłaszcza TVN i TVP protestują.
      Czy żadna z tych telewizji nie pamięta jak same zerowaly na śmierci weterynarza
      zabitego omylkowo przez policjanta podczas akcji lapania tygrysa na warszawskim
      Tarchominie?
      To oczywiscie nie tlumaczy faktu, że "SE" mial moralne prawo publikować te
      zdjęcia. Bo nie mial. Jedyne prawo jakie mial to te, żeby zrobić dobra okladkę.
      I to na pewno "SE" się udało. Szkoda, że bylo na niej takie wlaśnie zdjęcie.
      • Gość: amber Re: standardy SE IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 22:47
        Jasne ze w ramach kodu etyczno-estetycznego SE nalezy publikowac takie zdjecia.
        Jest to przeciez tabloid czyli szmatlawiec, do poczytania w kiblu idealny.
        I tak jak inne liczne kolorowe szmaty na naszym rynku zwyklego newsa lub non-
        event przerabia na sensacje dla gawiedzi.
        Nie potepiam tego bo jak mowi piosenka: "different strokes for different folks".
        Caly swiat pelen jest takich skandalo-szmatek. Lud to czyta masowo i niech sie
        nie dziwi, ze od czasu do czasu pojawi sie zdjecie trupa.
        Komu sie to nie podoba ma inne pisma.
    • Gość: janusz Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: 81.210.100.* 10.05.04, 22:44
      Uważasz się pewnie za kogoś lepszego,rzucając inwektywy pod adresem redakcji SE!
      Bardzo łatwo przychodzi ci obrazanie kogoś,tym bardziej,że robisz to
      anonimowo.Twoje słownictwo stawia cię poniżej tych ,których tak łatwo
      opluwasz.Ja nie uważam by publikacja tych zdjęć w jakiś sposób uderzyła w
      godność śmierci red.Milewicza a wręcz przeciwnie pokazała nam wszystkim
      okrucieństwo każdej przemocy a w szczególności tej wojny.Zdjęcia ofiar
      anonimowych w mniejszym stopniu działają na wyobraźnię ludzi ,zaś obraz śmierci
      kogoś tak bardzo znanego i lubianego uświadomi nam na jakie ryzyko są narażeni
      ludzie zaangażowani w tą wojnę.............a tak nawiasem mówiąc nie jesteś
      przypadkiem "kibicem"?
      • Gość: qba Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.wwf.de / *.wwf.de 10.05.04, 23:17
        idac za twoim tokiem myslenia na kolejnych okladkach nalezaloby pokazywac
        twarze zmarlych/zabitych znanych i lubianych ludzi i uswiadamiac czytelnikow
        jak okrutna jest np. wojna, ruch drogowy, palenie papierosow....
        tak w ramach edukacji spolecznej ...

To przeciez latwiejsze i szybsze niz pisanie przemyslanych, docierajacych do
        czytelnika artykulow. A skoro i czytelnicy do wymagajacych nie naleza.... to po
        co sie wysilac......

• Gość: sentar ziomecki mial racje!!! IP: *.chello.pl 10.05.04, 22:46
      mam dosyc hipokryzji i obludy ze strony dzienikarzy!!!
      Jest to zamknieta kasta ktora chroni siebie nawzajem, jesli ktos chce sie
      wylamac to go od razu gnoja.Jakos nikt nei protestuje jak gazety publikuja
      ciala innych ofiar wojen a TV pokazuje ciepienia cywilow. Tutej wszyscy
      podnosza larum bo pokazali zwloki dziennikarza,co to jacys nadludzie sa???, ze
      nalezy ich traktowac inaczej niz bezimiennych ludzi ktorzy tez gina, a ktorych
      zwloki sa pokazywane w kazdej telewizji i w kazej gazecie???
    • Gość: wer To jakaś histeria IP: *.itpp.pl 10.05.04, 22:48
      Nie czytam SE, więc ten numer obejrzałem z dwudniowym opóźnieniem, żeby się
      zorientować, o co chodzi. I nei wiem, o co chodzi. Nie widzę problemu.
      Codziennie media publikują dziesiątki bardziej drastycznych zdjęć. Różnica jest
      tylko taka, że tam ofiary są nieznane czytelnikom, a tu jest to postać znana.
      Więc zdjęcie jest bardziej poruszające. I tyle. Nie widzę tu naruszenia zasad
      etycznych.
    • Gość: Kor ŚMIECI - I FACECIK I GAZETA IP: *.attu.pl / *.attu.pl 10.05.04, 22:53
      • Gość: pacal banda hipokrytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 00:52
        oczywiście protestujący dziennikarze mają rację, szkoda, że sami nie stosują się
        do tych standardów gdy chodzi o dobrego newsa.
    • Gość: qba Red. ma busole w brzuchu a morale w d**** IP: *.wwf.de / *.wwf.de 10.05.04, 22:59
      wot co !
    • Gość: niebieski Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.05.04, 23:10
      CBS pokazała zdjęcia umierającej księżnej - myśl jak coś piszesz autorze.
    • Gość: xmen szmata nie dziennikarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 23:12
    • Gość: AndrzejG Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.zaniemysl.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 23:26
      Super Expres , miałem to coś parę razy w rękach i szczerze mówiąc po lekturze kilku artykółow tego czegoś, doszedłem do wniosku że NAPRAWDĘ szkoda drzew i papieru na drukowanie tego szmatławca, jedyne pocieszenie to to że trafi on chyba możliwie szybko do jakiegos skupu makulatury i tam zostanie możliwie szybko przetworzony na papier toaletowy , bo to jedyne właściwe zastosowanie ...A tak na poważnie to kto to gówno kupuje ???
    • kamila77 Literówka 10.05.04, 23:29
      "Czy zrobiłbyś to co zrobiła telewizja CBS, czyli opublikował zdjęcia
      ubierającej księżnej Diany? "

A w co mialaby sie na tym zdjeciu ubierac?

• Gość: AndrzejG SE - toż to szmatławiec jest NIE KUPUJCIE GÓWNA IP: *.zaniemysl.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 23:29
    • Gość: efg Do entuzjastow "Super Expressu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 23:46
    • Gość: Patryk Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 23:49
      Każdy kto widział okładke SE uzna że zdjęcie nie jest tak drastyczne jak
      opisywały widomośći ! Normalny Milewicz - korespondent wojenny - pokazujący
      walke i ofiary wojny tylko teraz sam się stał ofiarą wojny i ktoś inny po
      prostu pokazał jego śmierć. Szanuję Milewicza i łzy mi leciały jak się
      dowiedziałęm o jego śmierci ale nie rozumiem ataków na SE. Dzis kolejne gazety
      poszły w ich ślady i co też będziecie je atakować ?
      • Gość: justyna Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.chello.pl 11.05.04, 00:24
        Co Ty bredzisz? Jakie gazety poszły w ślady SE? Zwariowałeś? Jako dziennikarka
        mam wszystkie w zasiegu ręku, człowieku kto by zrobił takie kur... poza
        szmatławcem? I po tej aferze? Nie obrazaj dziennikarzy, którzy najchetniej
        naczelnemu SE wydrapaliby oczy. POkaz mi jakis tytuł który zabitego Waldka
        pokazał z bliska???Nie mówia o lokalnych smieciach typu Gazeta Bydgoska tylko o
        liczacych sie tytułąch. Jaki koleś???n Owszem kolorowe tygodniki boje sie, ze
        moga to zrobic, choc nadzieja, że po tych protestach, nikt sie nie odważy.
        • Gość: pacal no właśnie i tu jest problem z wami, dziennikarze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 01:04
          "Ja jako dziennikarz" - szkoda że pawiego ogona nie rozwinęłaś.
          Gdyby zabitym nie był dziennikarz wszystko byłoby ok - przecież tak trzeba,
          informować społeczeństwo i w ogóle. Ofiary z okładki miały jakieś rodziny,
          znajomych którzy musieli oglądać zdjęcia ich zwłok? Niemożliwe...
          Zresztą kogo to obchodzi...
          Ale Waldka? Jak mogliście! Szuje! Szmaty!

Polecam Justyno bajkę a la Krasicki pt. Szakal i hieny:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11&w=12545963&a=12554001
          może być baaardzo pouczająca jak ktoś ma odrobinę samokrytycyzmu i oleju w
          głowie. Macie całkowitą rację odnośnie SE, ale sami zacznijcie te standardy
          stosować zanim zaczniecie upominać innych.

PS. Jest taka mądra książka w której mówi się o rzucaniu kamieniem i o źdźble w
          cudzym oku - również pasuje jak ulał.
          • Gość: Justyna Re: no właśnie i tu jest problem z wami, dziennik IP: *.chello.pl 11.05.04, 02:27
            Drogi kolego, pawi ogon to ja rozwijam na łamach gazety, w której pracuje,
            całkiem skutecznie zdaniem czytelników, powiem Ci nieskromnie. A co mojego
            kodeksu etycznego- czy jestes tak głupi, że myśłisz, że dopinam sie o cosczego
            sama nie przestrzegam?? Nie wiem czy masz lat 17, czy jeszcze mniej. Jak troche
            więcej, to juz mi Cię żal. A tak w ogóle, poćwicz styl, jesli chcesz sie
            produkować na forum publicznym, zamiast się wymadrząć.Przyda sie, choćby do
            matury. I do Twojej wiadomości - dziennikarz nie jest gatunkiem specjalnym,
            niestety, inaczej Waldek by przezył. Jak siegne pamiecia nie dopominałam sie o
            przywileje dla dziennikarzy, tylko dla takich jak Ty, zeby mogli sobie na nie
            popluc. Na tym to koleś polega.
            A Bajki Krasickiego - to do Stańczyka na dole - znałam na pamięć doradco nim
            Ty majtki załoźyłęeś zamiast pampersów. Na nieszczście.
    • Gość: efg Do entuzjastow "Super Expressu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 23:53
      Niemiecki brukowiec "Bild" reklamuje sie
      takim haslem: "Dir deine Meinung" (Tobie twoja opinia).

Wydaje sie ze SE powinien reklamowac sie haslem:
      "Tobie twoje chamstwo".

Nie znajduje slow oburzenia dla ostatniego postepku
      tego brukowca i obecnego zachowania sie jego naczelnego.
      Ohyda!

• Gość: gosc Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 00:18
      piszac takie teksty, na takim poziomie grasz do walsnej bramki kolego! a co do
      publkacji zdjec to tez jestem przeciwny takim artykulom ale nie rozumiem
      dlaczego nagle wybuchla taka afera z tej sprawy. raptem wszyscy dziennikarze
      zrobili sie swieci i powstala nagonka na SE. a jak wszyscy pokazuja zdjecia
      mniej znanych osob to jest ok? czy ich rodziny nie czuja bolu bo nie byli znani
      widzom? troche sztuczne sa dla mnie te glosy oburzenia.
    • Gość: MookiBooki Szakal i hieny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 00:32
      Żył sobie raz na sawannie szakal. Jak to na sawannie, oprócz szakala żyły obok
      hieny, likaony, lwy i inne zwierzątka. Nic nikomu się złego nie działo,
      najwyżej lew ryknął raz na hienę, szakal podkradł padlinę hienom, a hieny
      podgryzły likaona.

Aż dnia pewnego szakal znalazł padło hieny. Okazja niebywała. I najeść się
      można, i zaprezentować padło całej sawannie. Nie przeczuwając nic złego, szakal
      wywlókł hienie padło i na widoku całej zwierzyny na sawannie zaczął je
      rozszarpywać, rozwłóczać i zajadać się ze smakiem....

Wielki krzyk oburzenia podniósł się pośród wszystkich padlinożerców. Jak to!
      jak tak można! Publicznie jedzą naszego! Hańba! Szakal zbrodniarz! Należy
      wygnać go z sawwany, na suchą pustynię, niech tym bandytą zajmą się sępy! Hieny
      jako pierwsze podnisły krzyk wniebogłosy. Próżno biedny szakal próbował się
      tłumaczyć, że przecież i lwy, i hieny też trawy nie jedzą... To już
      doprowadziło hieny do białej gorączki. Postanowiły zaszczuć szakala. A same
      wydały oswiadczenie dla pozostałych zwierząt... Że my hieny nie mamy nic
      wspólnego z szakalem, i w ogóle z innymi śmieciarzami, że my to etycznie, i
      zgodnie z naturą, a tak wogóle, to jest nas tyle, że sawwanna jest nasza, i
      macie wszyscy stulić mordy. Poza tym, pamiętajcie, o waszych dzieciach, im też
      może stać się coś złego... A i poza tym opowieści o naszym padlinożerstwie są
      przesadzone i wyimaginowane.

Na sawannie zapanował spokój... Lew z pobłażaniem patrzył się na spór hien z
      szakalem, który zaszczuty schował się najgłębszej dziurze, sępy krążyły
      wypatrując ofiar, życie wróciło w swoje normalne tory...
    • Gość: taki sobie ludek Obłuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 01:50
      Dziennikarze są dziwni. Na codzień w mediach pokazuje się tony przestępstw
      różnego rodzaju (czasami drastyczne zdjęcia) i jakoś nikt nie robi z tego
      problemu - argumenty, że Superexpress robi kasę na czyimś nieszczęściu są
      głupie. Dlaczego? Bo to myślenie typu: pokazywać czyjąś matkę (matka jako
      przykład) jest OK, ale pokazywać moją matkę (bo mi znana) jest już nie OK.
      Obłuda.
    • Gość: magneto Super Ekskremess IP: *.chello.pl 11.05.04, 02:50
      szmaciarze....
    • Gość: perseo Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: 213.37.174.* 11.05.04, 06:43
      dj merfil to ty jestes szmaciarz -to byly zdjecia z wojny i tam gina ludzie ,
      takie same reportaze robil SP Milewicz .Moze wreszcie te oszolomy u gory
      wycofaja sie z okupowanie tego kraju jak sie jankesi z zydami wpieprzuliw w
      ojen to niech sobie tam sami radza.Zaraz uslyszsze ze zydow tam nie ma -a ja
      wiem ze tam sa !!!
    • Gość: zul BUSOLA IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 11.05.04, 06:44
      To chyba fajnie mieć jedyne słuszne kryterium etyki i dobrego smaku we własnym
      brzuszku? Mówi "Pan", że rano nie dało znać? TO fantastycznie- w zasadzie ja
      także nie widzę problemu. Skoro wszytko- każdą aksjologiczną tezę da się
      uprawomocnić na gruncie etyki za pomoćą takiego- jak domniemam- fizjologicznego
      koszmarka(czy nie boli czasem, czy nie leży niebezpiecznie blisko wątroby?), to
      w zasadzie wszelka polemika z "Panem" nie ma najmniejszego sensu...
    • hiisipl I bardzo dobrze że opublikowano 11.05.04, 07:09
      Mamy w końcu wolność prasy. Redaktor SE sam ocenił czy tekst/ zdjęcia publikowane były zgodne z Jego redaktorskim sumieniem. Jestem przeciwnikiem cenzury, stąd już krok do podziemnych wydawnictw. Śmierć jak śmierć, jeden w Iraku, drugiego koń zagryzie, nie ma co się zbytnio rozwodzić.
      Inne gazety opublikowały również sp Milewicza, a wszyscy zaczęli atakować ten tabloid - trochę więcej pokory.

A swoją drogą,
      dziwi mnie dziennikarska nagła solidarność,
      gdy pokazuje się zabitych, utoppionych "zwykłych" obywateli,
      kto wtedy protestuje?
      Czy i wtedy nie należy, skoro wobec śmierci każdy równy?
    • tomaszogrodnik Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty 11.05.04, 07:46
      Panie redaktorze Super Ekspresu...
      Jest pan wstrętnym materialistą - nie zważając na godność tak wspaniałego
      człowieka jak Waldemar Milewicz opublikował pan w swoim "bruklowcu" zdjęcia,
      które nie powinny zostać opublikowane. Jest pan po prostu wstrętna gnidą i
      kanalią!!! Czy gdyby zmarła pańska matka, (powiedzmy dziennikarka) to też by
      pan ją sfotografował. No proszę... Może mi pan odpowie. Na pewno tak, bo pan i
      tak nie traktuje ani ludzi, ani nawet śmierci bardzo powiażnie.

Przyłączam się do listu redaktorów wszystkich dzienników, tylko wy jesteście
      przeciwko, bo co złego jest w opublikowaniu takiego zdjęcia?! Niech pan się
      zastanowi, czy nie lepiej umieścić sprostowanie, bo kto wie, jak wyglądała
      będzie Pana śmierć, Chciałby pan, aby 50 gazeta i 30 stacji telewizyjnych
      pokazywały jak pan umiera, jak pan kona, jak pan się męczy.

A jeszcze jedno, w przeciwieństwie do Pana red. Waldemar Milewicz był odważnym,
      mężnym i sprawiedliwym człowiekiem, który pojechał do Iraku, aby całemu światu
      pokazać jak naprawdę żyje się w Iraku. Pojechał tak by nas ratować, aby
      pokazać, czy te wojska pojechały tam potrzebnie, a gdy zabity został przez
      zamachowców, pan uznaje, że to nic złego i opublikowuje zdjęcia. Niech pan sie
      zastanowi co pan wyprawia, bo pana głupota doprowadziła do tego, że zamiast
      modlic się za zmarłego trzeba panu jeszcze przypominać o nim, i żądam uczciwie,
      aby pan na łamach SE przeprosił całą rodzinei i wszystkich poszkodowanych tym
      zdjęciwem. Żegnam

--------------------------
      Z poważaniem
      Tomasz - uczeń gimnazjum (1 kl)
    • Gość: mima Re: Naczelny Super Expressu odpowiada na zarzuty IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 08:06
      Chciałym, żebyś miał możliwość oglądania zdjęć swoich bliskich po ich śmierci.
      Oczywiście opublikowanych w prasie. W zasadzie szkoda mi słów i czasu dla
      ciebie. I tak poświęciłem go za wiele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka