Dodaj do ulubionych

Przegięcie

21.12.11, 08:15
Jeżeli odrzucić wcześniejsze nagrywanie, to redakcja nie ma wpływu na kwestie wypowiadane przez dzwoniących do radia. Główną zaletą "Za, a nawet przeciw" jest możliwość wysłuchania głosów innych słuchaczy i skonfrontowania ze swoimi przemyśleniami. Ogromna większość dzwoniących okazazuje się jednak specjalistami od konkretów ogólnych. Wczoraj jeden pan uświadomił wszystkich słuchaczy, że w Europie na jednego pracującego przypada kilkunastu biurokratów i dlatego jest tak żle. Innym słuchaczom również przytrafia się gadanie podobnych bzdur. Dlatego obowiązkiem redaktora prowadzącego powinno być prostowanie przynajmniej oczywistych nieprawd.
O ile trafnie zauważyłem redaktor Strzyczkowski jest wyrazicielem liberalnych( a la Janusz Korwin -Mikke) poglądów panujących w redakcji Trójki. Do komentarzy zapraszani są artyści kabaretowi pokroju JK-M czy Gwiazdowskiego wywodzący się z FOR-u, CASE, IBnGR i Instytutu Sobieskiego, którzy przedstawiani są jako głosy EKONOMII. Innych ekonomistów w Polsce nie ma. Przynajmniej dla Trójki. Gdy tylko słuchacz poda przykład funkcjonujących rozwiązań z Europy Zachodniej i USA, które nie potwierdzają praw EKONOMII to od razu jest kontrowany, że TAM EKONOMIA nie obowiązuje. TAM i w Polsce obowiazują te same prawa matematyki, fizyki i chemii, ale niezmienne i jedynie słuszne prawa ekonomiczne obowiazują tylko w Polsce.
Tematem wczorajszej audycji była propozycja SP podwyższenia podatku PiT dla zarabiających powyżej 10 tysięcy. Sprowadzono to do podwyżki podatków dla przediebiorców, mimo nieudanych prób Cymańskiego, aby sprostować przekłamanie. Sensowne propozyche modyfikacji tej podwyżki przedstawił na gazeta.pl Żakowski, ale zamiast niego znowu zaproszono właściwych ekspertów.
Obserwuj wątek
    • radiowoleodtelewizji Re: Przegięcie 24.12.11, 00:53
      Wczoraj jeden pan uświadomił wszystkich słuchaczy, że w Eu
      ropie na jednego pracującego przypada kilkunastu biurokratów i dlatego jest tak źle. Innym słuchaczom również przytrafia się gadanie podobnych bzdur.

To zdanie mnie zainteresowało szczególnie. Tzn. że na jednego pracującego nie przypada kilkunastu biurokratów? A może przypada ich więcej? Inną sprawą jest czy to akurat jest przyczyną kryzysu. Ja sądzę, że to nie ta przyczyna. Ale uważam też, że szczególnie w Polsce upraszczanie biurokracji jest konieczne.
      O audycji "Za a nawet przeciw" przydałoby się podyskutować. Mnie interesuje: po co jest ta audycja? Po to, żeby sobie pogadać? Bardzo cenne uwagi przekazywane są w tej audycji. Po co? Dla pogadania? Jeśli tylko dla pogadania to szkoda czasu i pieniędzy.
      • imagistyk Re: Przegięcie 26.12.11, 14:15
        "Mnie interesuje: po co jest ta audycja? Po to, żeby sobie pogadać? Bardzo cenne uwagi przekazywane są w tej audycji. Po co? Dla pogadania? Jeśli tylko dla pogadania to szkoda czasu i pieniędzy."- nie można chyba oczekiwać, że adycja radiowa spowoduje jakieś większe zmiany w realu. Ta audycja powinna służyć poznaniu opinii słuchaczy Trójki i jednocześnie ich edukowaniu poprzez dobór ekspertów. Słuchacze wypowiadają się, ale eksperci są tacy sobie,a redaktor prowadzący często nie jest przygotowany do audycji. A szkoda, gdyż pomysł był swietny.
        Wczoraj pan Piotr miał głos rockujacy nadzieję ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka