Dodaj do ulubionych

Muzyczna mapa Polski

17.07.04, 13:00
"Okazuje się również, że polscy wykonawcy nie śledzą uważnie najnowszych trendów. Wśród zespołów grających ostre odmiany rocka więcej było hołdujących tradycyjnemu, archaicznemu heavy metalowi, niż formacji nu metalowych. Łatwiej było też o grupę grającą bluesa czy klasyczne reggae, niż zespół próbujący nawiązać do dokonać tak obecnie popularnych na świecie wykonawców jak White Stripes, The Strokes, Rapture czy Franz Ferdinand."

hmm, zdawało mi się, że cała akcja "gra muzyka" miała na celu znalezienie zespołów _oryginalnych_ a tymcazsem okazuje się, że dla Roberta Sankowskiego jednym z głównych kryteriów (bo innych jakoś w tym tekście nie widzę) jest to, czy zespół 'śledzi uważnie najnowsze trendy'... ciekawa metoda recenzowania.
i druga sprawa: w ciężkim roku jest znacznie więcej nurtów niż nu-metal i 'tradycyjny, archaiczny heavy metal' (swoją drogą ciekawe, co autor miał na myśli pisząc te słowa, bo niektórzy polscy dziennikarze muzyczni do worka z napisem 'heavy metal' wrzucają wszystko od Iron Maiden aż po Cannibal Corpse). z zacytowanego wyżej zdania wynika, że szanowne jury bylo skłonne wyróżnić zespół nu-metalowy, nawet jeśli byłby on wtórny i przeciętny, tylko dlatego, że takie granie jest teraz modne na świecie... a gdyby znalazł się dobry i interesujący zespół grający 'tradycyjny, archiczny heavy metal'? nie jestem fanem ani nu-metalu ani heavy, więc ani mnie ziębi ani grzeje, czy jakiś zespół grający któryś z tych gatunków został zakwalifikowany do finałowej dziesiątki czy nie, ale zastanawia mnie metoda oceny zgłoszonych kapel, którą sugeruje text Sankowskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: lehu Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 17.07.04, 18:35
      chyba masz racje. szkoda- bo ludzilem sie, ze od kiedy odszedl z gazety "ten z
      ryba w nazwisku" to dzial muzyczny odbije sie od dna. ale widac ze wciaz musi
      byc top, trendy i tak jak mtv kaze. tylko czy sila white stripes, storkes etc
      nie polega (w duzej mierze) wlasnie na ich arachaicznosci?
    • Gość: Stavage Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.04, 15:16
      Szkoda gadać. Pan Sankowski to kolejna wydmuszka polskiego środowiska krytyków
      muzycznych, którzy piszą o czymś, na czym się kompletnie nie znają. Ja nie
      podejmowałbym się pisać czegoś o odmianach jazzu, bo się na tym nie znam (co
      nie znaczy że nie słucham od czasu do czasu). Jednak krytycy w rodzaju
      Sankowskiego muszą napisać o wszystkim, a więc muszą się znać na wszystkim.
      Efekt - nie znają się na niczym. Gdzieś coś słyszeli, raz przesłuchali jeden
      utwór z jakiegoś gatunku muzycznego i już wiedzą o nim "wszystko"...

Ps. Do dzisiaj śmieję się z recenzji Leszczyńskiego płyty Reload, nazywającej
      ją powrotem do korzeni i starego grania Metallicy... To ten sam poziom.
    • skorsak Re: Muzyczna mapa Polski 20.07.04, 19:20
      Problem polega raczej na niejasnosciach podanych informacji: The Bite jest
      zespolem, ktorego nie odwazylabym sie nazwac "egzotycznym". Graja ciekawa
      odmiane rocka, ktora trudno moze okreslic, a moze to po prostu zwykla klubowa
      muzyka, ale na pewno nie "egzotyczna". A poza tym sklad zespolu to czterech, a
      nie trzech muzykow: Marcin z Polski, Ecset z Wegier, Neil z Wielkiej Brytanii i
      Harry z Madagaskaru, ktorego autor artykulu pominal!
    • Gość: kolesio Ojej Robercie!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:13
      Robercie Sankowski!!!
      Tak czytam twój powyższy tekst no i baranieje co najmniej. Chyba musiaęś się
      czegoś nałykać czy nawdychać. Serio - tak myślę - bo znam Twoje prawie wszytkie
      teksty z okresu "przedwyborczego". Porównujące recenzje płyt, relacje z
      koncertów czy wywiady z naprawdę ciekawymi artystami (ciekawymi w sensie
      niekoniecznie "pałerplejowanymi")z Tylko Rocka z tym tutaj powyżej, można
      dojść do jednego wniosku - przeszedłeś na ciemną stronę. Twój wybór - oby Twoja
      dusza odnalazła spokój.
      A wrcając do tematu felietonu - prawdopodobnie za 10 lat nie będzie już
      wytwórni płytowych, gazet i tv typu BRAVO czy MTV. Poprostu internet i nowe
      technologie doprowadzą do bankructwa "sponsorów" tych firm.
    • Gość: kolesio Ojej Robercie - cz 2. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:29
      jak widać nowe technologie jeszcze są zawodne:)
      poniżej cd moich wypocin:

– za 10 lat najprawdopodobniej nie będzie już wielkich wytwórni płytowych,
      telewizji typu MTV i tym podobnych organizacji. Po prostu internet i inne nowe
      technologie doprowadzą tych gości do bankructwa. I TO BĘDZIE NAJWSPANIALSZA
      RZECZ JAKA PRZYTRAFIŁA SIĘ MUZYCE OD CZASU WYNALEZIENIA GRAMOFONU. Ludzie
      oceniający muzykę pod kątem „coolowatości” i trediowatośći” będą naprawdę
      bezrobotni, bo z takimi „horyzontami” nikt ich nie zatrudni.

Ps. Jeszcze wracając do pierwszego akapitu – możliwe, że nie przeszedłeś drogi
      Robercie na żadną tam ciemną stronę, tylko: albo ostro przygarowałeś używkami,
      albo wasza (gazety Wyborczej) korekta przebudowuje teksty z własną inwencją. W
      takim przypadku – jeszcze nie jest za późno:): -)

PS2. Coś mi mówi, że ta rubryka w GW znikniee dużo wcześniej niż za 10 lat:- ))
      Ten tekst pojawił się bodajże 17 lipca, dziś jest 27 – a postów – słownie –
      pięć. Jak na gazetę która w takim okresie sprzedaje się w ponadmilionowym
      nakładzie – jest to baaardzo wymowny komentarz do popularności i
      zainteresowania takimi akcjami jak „Gra Muzyka”. Po prostu – TO JUŻ SIĘ
      DZIEJE!!!!!
    • Gość: micktheprick Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.icpnet.pl 28.07.04, 19:57

Napisano:

"...Okazuje się również, że polscy wykonawcy nie śledzą uważnie najnowszych
      trendów..."

Czy polskich wykonawców nie stać na tworzenie nowych trendów... :) nowych
      stereotypów... Cytat dla mnie jest ewidentnym znakiem ciemnoty autora. Proszęmi
      wybaczyć ale sugeruje to, że nie stać nas na niewtórność...co uważam na bzdurę
      kompletną.

Napisano dalej :

:...Łatwiej było też o grupę grającą bluesa czy klasyczne reggae, niż zespół
      próbujący nawiązać do dokonać tak obecnie popularnych na świecie wykonawców jak
      White Stripes, The Strokes, Rapture czy Franz Ferdinand...."

Niech się szanowny pan zastanowi o co chodzi w tworzeniu
      muzyki...nasladownictwo - to jest droga, którą pan proponuje, halllllooo???

Ręce opadają - pozdrawiam.
      • Gość: guadzio Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 09:32
        Witam! Okazuje się, że Pan Robert nie hołduje swojej zasadzie tak do końca,
        gdyż znam zespół z Częstochowy PAN CZASU, który wysłał swoją demówkę do Gazety,
        a muza którą grają to bez wątpienia Nu-metal. Mają ostre, nisko strojone
        gitarki i DJ-a w kapeli (można to sprawdzić na stronce z MP3
        www.panczasu.z.pl). Nie można jednak znaleźć nawet wzmianki o tej kapelce w
        portalu Gazety. Właściwie to nawet szkoda, bo pomimo że "hołdują aktualnym
        trendom" to jest to dość oryginalna muza. Pozdrawiam.
        • varg Re: Muzyczna mapa Polski 31.07.04, 10:58
          może gdyby grali jak The White Stripes, to zostaliby zauważeni? widać nu-metal to już trochę przeterminowany trend ;)
          • Gość: zdziwiony Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.stevenet.eu.org / *.stevenet.eu.org 03.08.04, 14:03
            Ale o co chodzi z the white stripes? Przecież ta kapela gra okropnie... nic się
            nie zgadza. Poza tym naziązują do mody raczej archaicznej. Ja bym nie polecał
            aby ktokolwiek ich naśladował. Za to nu-metalowej kapeli polskiej ja jakoś nie
            widzę. Może jednak jesteśmy skazani na pobieranie nauki z zachodu, skoro gdy nu-
            metal juz powoli przekwita w stanach a w Polsce jeszcze się nie zaczął...
        • Gość: mr. spokoj Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.stevenet.eu.org / *.stevenet.eu.org 03.08.04, 13:58
          Mam wrażenie, że wszyscy, którzy piszą tu posty, to członkowie albo przyjaciele
          rozgoryczonych kapel, ktorym nie udalo sie dostac do "dziesiątki". Swoją drogą
          po część mają wszyscy rację, ale moim zdaniem takie akcje organizowane przez
          media to świetna sprawa. Przynajmniej jest o czym dyskutować :))
          • varg Re: Muzyczna mapa Polski 03.08.04, 18:28
            heh, nie jestem muzykiem, ani przyjacielem jakiegoś artysty pominiętego w "Gra Muzyka". zastanowiła mnie tylko metoda doboru zespołów do 'dziesiątki', którą sugeruje tekst Sankowskiego. taka akcja to rzeczywiście zabawa, bo nie wydaje mi się, żeby można było w ten sposób znaleźć i wykreować gwiazdę (tzn. gwiazdę pokroju np. Britney to może i tak, ale chyba nic więcej). trochę za bardzo pachnie mi to castingiem. gdyby jury nie szukało takich zespołów, które "śledzą najnowsze trendy", tylko spróbowało znaleźć wykonawców rzeczywiście interesujących i oryginalnych, to efekt mógłby być bardzo ciekawy.
    • Gość: Karaluch Zaraz zaraz IP: *.skynet.be 14.08.04, 20:26
      Nie tylko nasladownictwo... Ja pamietam jak Sweet Noise musialo czekac 5 lat na
      wydanie swojej pierwszej plyty. Grali cos nowego, jak dopiero do nas dotarly
      echa z zagranicy; to wtedy sie okazali modni. Ale to juz bylo za pozno.

Ale u nas taki fenomenon jak hip hop tez wystartowal z opoznieniem w porownaniu
      np. z Francja czy Niemcami, ale natomiast jest rowiesnikiem popularnosci tej
      muzyki w Hiszpanii czy Wloszech.

Wracajac do heavy metalu - w tej dziedzinie to akurat polskie zespoly sledza
      wszystkie trendy. A moze nie wszyscy chcieli wysylac probki do GW ?
    • Gość: kad Re: Muzyczna mapa Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:27
      ja rozgoryczona nie jestem. mój faworyt się dostał. zrobił niespodziankę i się
      dostał. bez znajomosci, bez przekrętów, bo po prostut gra tak, że nie sposób go
      nie zauważyć i jeśli reszta finalistów reprezentuje równie wysoki poziom, to ta
      akcja naprawde ma sens... o ile oczywiście bedzie konsekwentnie prowadzona i
      wyróżnione zespoły rzeczywiście beda mogly liczyć na kontrakt.

pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka