Gość: mendoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:22 Żałoba się skończyła, czas przejść do interesów. Pewniak niczym film na podstawie lektury szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarekdziadczyk Re: Kaczmarski z rozmachem 22.11.04, 12:34 Mam nadzieje, ze sie udalo to przedstawienie- moze ktos byl?? Jakies wrazenia?? Co do lektor to mam nadzieje, ze moje dzieci beda sie uczyly z jego tekstow historii i j.polskiego Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mendoza Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 12:55 Jako szesnastolatek chodziłem na demonstracje i słuchałem w domowym zaciszu piosenek Kaczmarskiego. To był dla mnie ktoś. Dwadzieścia lat później zobaczyłem na słupie plakat - wielki koncert JK firmowany przez telekomunikację. To taka prosta historia.. Facet walczył z systemem, by po latach brać pieniądze od monopolistycznego pociotka komuny. Tak, opowiem o nim dzieciom, ale będzie to przestroga, nie wzór do naśladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.itpp.pl 22.11.04, 13:17 A od kiedy Kaczmarski "walczył z systemem"? Przeczytałbyś wywiad - rzekę z nim albo wspomnienia jego samego sobie przyswoił. Kaczmarski przewidział, a potem sam doświadczył, jak Solidarność rozmioenia się na drobne... Ileż utworów traktowało o sentymentalnej pannie "S"? A "zawłaszczony" przez opozycję utwór "Mury" w równej mierze opowiada o spętaniu przez totalitarny system, jak i o spętaniu przez rewolucjonistów i "naprawiaczy". Spętaniu artysty. Bo artystą, a nie politykiem, był Jacek. Szkoda, że tego nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mendoza Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:36 Po prostu uważam udział w wielkiej imprezie pod agendą monopolistycznego molocha (którego logo na plakacie było większe od nazwiska gwiazdy) za nie tylko nie mający nic wspólnego z wolnością, ale wręcz skłaniający do zadumy nad zdolnościami moralnego przystosowania człowieka. A może przesadzam.. Walczył czy nie walczył, na pewno pomógł ten system obalić i miał tego świadomość. Nigdy nie uważałem, żeby miał artystycznie coś do zaoferowania poza piosenkami do śpiewania przy ognisku w tonie pijacko - podniosłym. Ale o tym nie ma sensu dyskutować, bo to kwestia gustu i wrażliwości. U nas naśladowano Wysockiego, w Czechach Velvet underground - ich podejście było mi bliższe i mniej mentalnie zalatywało wódą. Natomiast, czego jestem pewien, to że K miał energię i charyzmę pozwalającą natchnąć ludzi - i to na pewno robił. Cokolwiek o nim sądzę, odcinanie kuponów od jego legendy przez tych, którym brakuje pomysłu na repertuar i taplają się w preszłości uważam za żałosne. To jak przeboje czarnych raperów bazujące na starych "pewnych" piosenkach. Czy bilety na Niemena są już wyprzedane? Najgorsze, że to nie ja jestem cyniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekdziadczyk J.Kaczmarski naszym Dobrem Narodowym 22.11.04, 15:49 Widze tu jakis uraz do TP i wielkie upraszczanie.Z faktu,ze TP sponsorowala koncert nic nie wynika.Uwazam to za nadinterpetacje!!!-rownie dobrze mozna powiedziec ze nie powinienbyl przyjezdzac do Polski "rzadzonej" przez "post"komunistow. Nie widzalem przedstawienia wiec o nim nic nie powiem-ale przeciwnie niz M. uwazam ze aby inni poznali jego tworczosc to dobry kierunek ( byle na dobrym poziomie!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt "A mury ROSŁY, ROSŁY, ROSŁY..." taki jest koniec IP: *.attu.pl / *.attu.pl 22.11.04, 19:23 tej "rewolucyjnej" piosenki, która tak naprawdę jest przestrogą przed rewolucjami i rewolucjonistami. Tylko mało kto tak naprawdę słuchał co Jacek miał do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt P.S. IP: *.attu.pl / *.attu.pl 22.11.04, 19:24 To zresztą cecha charakterystyczna dla wielu Polaków - kochają, ale nie słuchają (papieża chociażby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.itpp.pl 23.11.04, 09:32 > (którego logo na plakacie było większe od nazwiska gwiazdy) za nie tylko nie > mający nic wspólnego z wolnością, ale wręcz skłaniający do zadumy nad > zdolnościami moralnego przystosowania człowieka. A może przesadzam.. Przesadzasz. Zjawisko mecenatu jest równie stare, co zjawisko "zawodowego" artysty. Sięga już starożytności. > Nigdy nie uważałem, żeby miał artystycznie coś do zaoferowania poza > piosenkami do śpiewania przy ognisku w tonie pijacko - podniosłym A to znaczy, że _najprawdopodobniej_ zatrzymałeś się w dbiorze kaczmarskiego gdzieś w okolicach 1990 :) Utwory z 'Samratii" czy jeszcze bardziej "Wojny postu z karnawałem" z polityką i podniosłością narodową mają wspólnego mało. Z historią, malarstwem, literaturą - bardzo dużo. > w Czechach Velvet underground - ich podejście było mi bliższe i > mniej mentalnie zalatywało wódą. Ciężko mi stwierdzić, czy "Wojna postu..." czy "Pochwała łotrostwa" zalatują wódą. Na pewno Kaczmarski, zwłaszcza, gdy był młodszy, lubiał wypić, ale czy przez to jego sztuka zalatuje wódą? hm... Czy Velvet underground składało się w 100% z abstynentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sugranes Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.watson.ibm.com 22.11.04, 19:32 Byl artysta, byl poeta. Sam tez rozmienil sie na drobne. Nie walczyl z systemem, tylko wykorzystywal poze walczacego z systemem, zeby zaliczac jak najwiecej panienek. W pewnym momencie zaczelo mu bardziej zalezec na pieniadzach niz na liczbie partnerek seksualnych, to zmienil profil dzialalnosci... Taki byl, niestety. Ale slowa to umial ukladac cudownie, to mu trzeba przyznac! Odpowiedz Link Zgłoś
ajsch Re: Kaczmarski z rozmachem 22.11.04, 17:51 Kaczmarski był wielki i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrumk Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:44 Wielki byl i to nie podlega dyskusji:) i chyba dobrze bysmy nie zapominali o nim, wiec ja uwazam ze to fajny p0omysl a ze jakis koncert sponsorowala (tfu) TPsa hmm co by nie bylo, prawda jest taka...nawet ktos taki jak Kaczmarski jesc musial :) a w naszych czasach ciezko cos zrobic bez sponsora takie czasy . Jego tworczosc jak zostalo juz wspomniane to kwestia gustu ja np ja uwielbiam :)))) a przynajmniej wiekszosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Kaczmarski z rozmachem IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 22.11.04, 22:05 A ja kocham tworczosc Kaczmarskiego i bardzo sie ciesze kiedy moge zobaczyc ja w nowej aranzacji. Duby smalone bredzisz i bluznisz rozumowi, przyjacielu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziro Re: Wychowałem moich znajomych piosenkami Jacka IP: *.pagi.pl 23.11.04, 07:34 Przez 10 lat śpiewając piosenki Kaczmarskiego wyrobiłem w ludziach światopogląd aktywnego obywatela. Dzięki Niemu i Jego twórczości ludziom nie jest obojętne co się dzieje wokół,,, Odpowiedz Link Zgłoś
jarekdziadczyk Wychowałem sie (tez) dzieki tworczosci Jacka 23.11.04, 13:56 Kiedys w internacie (to nie ma nic wspolnego z internowaniem ;-) )pewien Gosc z ktorym mieszkalem w pokoju zagral "Nasza klase","Zrodlo","Mury" i cos peklo w mlodym czlowieku... Dziekuje Michalowi D. (Radom 95-96) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekdziadczyk Re: Wychowałem moich znajomych piosenkami Jacka 23.11.04, 13:58 Ziro- Jestes WIELKI!!!!!!!!!!!!!!!!! Serio-wychowuj dalej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś