Gość: WanKuwer IP: *.sympatico.ca 02.12.04, 19:57 Swietny tekst. Ale gdzie "Rancho Texas", polski western z polonin bieszczadzkich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kinoman Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.pw.usda.gov 02.12.04, 21:12 Autor zapomnial o "Butch Cassidy and Sundance Kid" i o "Pat Garreth and Billy Kid", ze nie wspomne o "Dead man", a szkoda.....a moze nie widzial... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brak danych A "Dobry, zly i brzydki"? "Siedmiu wspanialych"? IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 01:36 Brakuje calego szeregu genialnych filmow w tym spisie. Wiecej: "Dobry, zly i brzydki" oraz "Siedmiu wspanialychy" to nie sa dobre filmy, to kamienie milowe gatunku. Jeden przeszedl do historii nieslychana, epicka, pelna skupienia i rozmachu scena "potrojnego" pojedynku na cmenatrzu. Na tej scenie powinno sie uczyc studentow rezyserii jak sie buduje napiecie samym tylko montazem. Drugi, zrobiony na podstawie "Siedmiu samurajow" Kurosawy, dzieki adaptacji fenomenalnego scenariusza wyniosl western do poziomu sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the ugly the ecstasy of gold!!!!!! IP: *.katowice.leased.ids.pl 03.12.04, 09:59 i do tego muzyka... gdybym był reżyserem byłbym sergio leone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc W erze internetu nietrudno napisać artykuł przeglą IP: *.icpnet.pl 02.12.04, 23:18 dowy. ,,history of western'' + altavista, ot co. Aleś mnie Pan zahipnotyzował, Panie autor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: W erze internetu nietrudno napisać artykuł pr IP: *.hrl.com 03.12.04, 00:19 Ostatnio Hollywood wlasnie zrobil pare dobrych filmow nt wojny o niepodlegosc i secesyjnej np "The Patriot" z Mel Gibson, poza tym nie bardzo wiem kto wykpiwal wojne o niepodleglosc polegajaca na spotkaniu patroli , na pewno nie Amerykanie, ten okres w histori Ameryki jest caiagle odniesieniem do patriotycznych postaw Amerykanow, przypomnieniem ze warto walczyc o wolnosc i demokracje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc ale ta ich historia to naprawdę krócica, pomyśl ch IP: *.echostar.pl 03.12.04, 09:16 łopie, oni nigdy nawet króla nie mieli, jeśli nie liczyć kolonialnych. A czy Patriota był dobrym filmem ? Statystycznie tak, miał dużo statystów, nawet więcej niż Abakanowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmolada Fajny text, dziex IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 00:31 Z moim 12-letnim synem przerabiamy sobie historie kina i ten text - razem z uzupełniającymi go wypowiedziami - jest dla mnie bardzo OK. Mimo tradycyjnego na forum "gazety" popierdywania na Autora (zapewnie przez mistrzów.. znam to z autopsji - wszystko potrafiliby zrobić lepiej... tylko im się nie chce, hehe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekam Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: 62.39.107.* 03.12.04, 01:19 "Rancho Texas"? Kto by pozwolił na taki tytuł? Jesteś pewien że nie chodziło ci o "Wilcze Echa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WanKuwer Kto pozwolil sfilmowac "Rancho Texas" IP: *.sympatico.ca 05.12.04, 00:13 www.wiz.com.pl/lpff/film.asp?viMenu=104&viOID=858 Pozwolil minister kultury z poczatkow panowania Gomulki. Nazywal sie Tadeusz Galinski. Bieszczady, konie dubeltowki, rozebrane panienki. Film okropny, ale pierwszy i chyba jedyny polski western. Za to calkiem ladna ballada w wyk. Jerzego Michotka. Odpowiedz Link Zgłoś
black_kiss JACEK SZCZERBA - SKORYGUJ 03.12.04, 02:56 pisze sie 'pony' a nie 'ponny'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk A Butch Cassidy i Sundace the Kid IP: *.autocom.pl 03.12.04, 09:36 przecież to jeden z najlepszych filmów w historii scenariuszy opartych o Dziki Zachód? I jeszcze: A Knocking on Heavens Door Dylana i Kris Kristoferson w wielkim filmie? Trochę wybiórcza historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wahacz Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 09:52 Słuchajcie, ten film ("Bezprawie", w oryginale "Free Range") jest straszną szmirą. Byłem wczoraj na pokazie przedpremierowym i cała sala na zmianę a to ziewała, a to wybuchała śmiechem (a przecież w założeniu, z wyjątkiem kilku śmiesznych scen i dialogów, nie jest to komedia - no, chyba, że o czymś nie wiem... Właściwie, to w ogóle mam kłopot z nadaniem temu dziełu jakiegokolwiek innego określenia, oprócz bardzo ogólnego: "western"). Dość powiedzieć, że w filmie nie tylko zagrał, ale i go wyprodukował p. K.Costner, który słynie z tego, że od czasu do czasu angażuje się w co najmniej kontrowersyjne produkcje typu "Dragonfly". Tym razem, moim zdaniem, znowu projekt zupełnie nietrafiony - niespójny i często absurdalny scenariusz, dłużyzny, przegadanie, pompatyczność, ckliwość (te psy!), schematyczna gra aktorów i chyba najdziwniejsza historia miłosna (składająca się wyłącznie z powtarzanych do znudzenia, rozbrajających w swej naiwności dialogów), jaką widziałem w kinie. Mocne strony: strzelanina i kilka innych scen w miasteczku, zdjęcia. Nie mam w zwyczaju tak ostro krytykować filmów, bo uwielbiam je oglądać(nie mówię tu o horrorach klasy B i innych skrajnych przypadkach), nawet jeśli nie do końca do mnie trafiają , ale w tym wypadku po prostu się lekko zszokowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gambit Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 10:22 Zaraz! A Silverado? Przeciez to wlasnie bylo wskrzeszenie Westernu po latach!! Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód 03.12.04, 11:19 można byloby jeszcze przypomnieć o legendach zachodu;calamity jane,dziki bill i najwspanialszy william booney. łajdaki i pijaki jednak western pokazał ich jako wpaniału\ych i szlachetnych. i co ciekawe że earp bywal konsultantem przy kreceniu pierwszych westernów. pare/parenaście/paredziesiąt lat temu iluzjon pokazxywał cykl pt" mala historia westernu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A "Płonące Siodła" Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 13:01 gdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kauboj A gdzie "Płonące Siodła"????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 13:02 gdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onek Kapitalistyczny produkcyjniak IP: *.opole.dialup.inetia.pl 03.12.04, 16:13 Zawsze mnie zdumiewała niesamowita kariera westernu. Są to bowiem folklorystyczne opowieści o życiu na Dzikim Zachodzie. W dodatku te historie miały częstokroć wszelkie cechy produkcyjniaka. W 80% westernów chodziło przecież o to by skutecznie przegnać bydło z punktu A do punktu B. Był to wprawdzie produkcyjniak kapitalistyczny ale chodziło o to by właściciel poniósł jak najmniejsze straty. W historri gatunku ważny był również "Świat Dzikiego Zachodu" - chyba pierwszy western utrzymany w konwencji SF. Kiedyś każdy western ogladałem z ogromnym zachwytem. Ale chyba czasy świetności końskich oper minęły bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlon10 Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:59 Dzika Banda : Nie było skoku na bank tylko na placówkę kolei Robert Ryan nie był łowcą głów Kiedy krytycy zaczną wreszcie oglądać filmy o których piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waga29 Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 21:00 Fajnie sieczyta, rozmarzyłem sie tylko co do cholery ma Hitler do Karola Maya. Ja i wielu moich znajomych tez uwielbia Karola, Winnetou. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekCz Re: Jak sfilmowano Dziki Zachód IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 07.12.04, 16:26 Western "Dziki Zachód" nie był pierwszym.Prawa autorskie zostały zastrzeżone 1.12.1903 r. A prawa autorskie pierwszych westernów zostały zastrzeżone przez American Mutoscope and Biograph Co. 21 września 1903. Pierwszy z nich to "Kit Carson" Odpowiedz Link Zgłoś