forever.pl 16.02.05, 18:50 Problem w tym, że media lansują pseudo-artystów, Wiśniewski, Nieznalska itp to nie są żadni artyści! -- KULTURA.forever . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Espada84 Re: Ich Troje w filharmonii IP: *.massey.ac.nz 17.02.05, 01:41 ??? Naprawde??? Jakos sobie nie przypominam zeby Bach, Michal Aniol czy van Gogh byli finansowani z podatkow. No, ale moze oni wlasnie sa kiczowaci ... no bo przeciez na pewno sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazula Re: Ich Troje w filharmonii IP: 80.252.4.* 17.02.05, 15:01 kwestie kiczowatości odłużmy na bok Michał Anioł BYŁ finansowany ze środów publicznych (cztaj z podatków). Za Dawida i feski w kaplicy Sykstyńskej to krasnoludki zapłaciły???!!!! i wyglada na to że jednak się nie znasz :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar7 SZTUKA TO POSZUKIWANIE PIĘKNA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 08:51 WIELE "AMBITNYCH" DZIEŁ SZTUKI TO NABIERANIE ODBIORCÓW BYLE ZAROBIĆ. 95 % SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ TO HOCHSZTAPLERKA. WOLĘ PIĘKNY PRZEBÓJ MUZYKI ROZRYWKOWEJ NIŻ OBRAZ CZY DZIEŁO ROZPISANE NA OGROMNĄ ORKIESTRĘ, KTÓREGO NIKT NIE CHCE SŁUCHAĆ I NA NIKOGO NIE DZIAŁA. KULTURA STAŁA SIĘ SPOSOBEM NA ŻYCIE I PRZEŻYCIE. A np KĘPCZYŃSKI CZY KOŚCIELNIAK TO PRZEDSTAWICIELE MAFII KTÓRA ZROBIŁA ZAMACH NA DOTACJĘ I BUDYNKI - KORZYSTAJĄ Z PIENIĘDZY NA DZIAŁALNOŚĆ, KTÓRA NIE MA PRAWA (W NORMALNYM ŚWIECIE) BYĆ DOTOWANA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Re: SZTUKA TO POSZUKIWANIE PIĘKNA IP: 217.8.163.* 18.02.05, 09:31 Po czym poznać głupiego? Nie po tym, że czegoś nie rozumie. Każdy czegoś tam nie rozumie. Głupi to ten, co nie rozumie i nie chce zrozumieć. Dlatego pozostaje głupi na zawsze. I to jest większość naszego społeczeństwa. Normalna mniejszość ma prawo do tego, żeby nie być terroryzowana intelektualnie przez głupią mniejszość. Choćby dlatego, że to właśnie ta normalna mniejszość zapewnia przeżycie głupiej większości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walcząca z fikcją Dziękuję za artykuł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:19 Dziękuję za artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socjologmz Re: Ich Troje w filharmonii IP: *.stw.pl 17.02.05, 11:34 Artykuł bardzo ciekawy, tylko że tak na prawdę nic nie wnosi nowego do spostrzeżeń na temat tzw. kultury niskiej (masowej) oraz kultury wysokiej. Wszystkie wątki w artykule zostały już poruszone mniej lub bardziej dokładnie w książce socjolog Antoniny Kłoskowskiej "Kultura masowa" wydanej w latach osiemdziesiątych minionego wieku - ja akurat mam wydanie III z 1983 r. Jednak niezależnie od powyższego, dobrze że ten temat jest dyskutowany. Według mnie niedobrze się dzieje, iż kultura masowa tak się rozpanoszyła w życiu codziennym. Rozumiem, prawa wolnego rynku itp. Ale mnie to osobiście nie przekonuje, taka argumentacja. Niestety, ale z moich obserwacji wynika, iż (nadmierne) uczestnictwo w kulturze masowej (zwłaszcza tzw. elity) powoduje między innymi obniżenie standardów życia publicznego, zachęca do populizmu, zamienia pojęcia - idola chce uczynić autorytetem itp. Tylko kto się nad tym zastanawia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRANSPARENCY Falszywa teza IP: *.chello.pl 17.02.05, 11:49 Nikt nie zaprosi Michala Wisniewskiego do Filharmonii. Natomiast faktycznie nalezy do znudzenia powtarzac, ze Grochola to pseudoliteratura itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Poprawa Re: Ich Troje w filharmonii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 19:44 Autor nazwał rzeczy tak, jak na to zasługują. Gratuluję MU, że się NIE PRZYSTOSOWAŁ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek sztuki zamknąć żłób "krytykom" i ich "artystom" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 20:10 Sztuka wspólczesna (wizualna) jest kreowana przez tzw. "krytyków", takich jak autor niniejszego artykułu, ktorzy pchają się, żeby objaśniać kto wielkim artystą jest a kto nie. "Krytycy" sa dzis po prostu agentami handlowymi wybranych "artystów". Tak naprawdę ich 'sztuka' polega na umiejętności wyszarpywania publicznych pieniędzy przeznaczonych na kulturę. Nic dziwnego, że jedyne konstruktywne stwierdzenie autora artykułu to apel aby bron Boże nie zamykać "artystom" dostepu do panstwowej kasy. Uważam, że kultura musi byc dotowana jedynie w zakresie popularyzatorskim i edukacyjnym. Za pieniadze na kulturę trzeba budować biblioteki i pracownie plastyczne itp. dla ruchu amatorskiego. (Profesjonaliści niech się utrzymują sami, tak zresztą czyni wiekszość z nich poza wybranymi beniaminkami "krytyków") Wówczas zwykli ludzie, rozbudzeni artystycznie sami znajdą sobie drogę do prawdziwej sztuki i nie beda zdani na to co im podsuwa pan Stach, jak czytam:- "krytyk" , a jakże... Odpowiedz Link Zgłoś
japeks glos z USA 18.02.05, 07:36 Kochani czytelnicy, Zapewniam ze "niewidzialne rece rynku" sprawiaja ze teksty podobne do powyzej umieszczonego artykulu sa NIE DO ZNALEZIENIA w JAKIEJKOLWIEK dziennej gazecie publikowanej na terenie Stanow Zjednoczonych. Cieszcie sie wiec ze macie takie forum, bo jak widze, to mit wolnosci w USA Polski nie ominie, takze kto wie, moze juz niedlugo tez nie bedziemy mieli przyjemnosci czytac takich slow nawet w Polsce: "Finansowane z podatków publiczne instytucje kultury są potrzebne właśnie po to, aby osłonić pewne sfery życia społecznego przed niewidzialną ręką rynku. Handel nie wyczerpuje relacji między ludźmi, reklama nie zastąpi komunikacji społecznej, kultura nie sprowadza się do rozrywki. Konsument wie tyle, ile zje. Nie wie tylko, że ci, którzy dorzucają mu paszy do koryta, społeczeństwo postrzegają jako stado, które popędzić można w dowolnym kierunku." Pozdrawiam, Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa Re: glos z USA 18.02.05, 11:22 Więc przeznaczajmy publiczne pieniądze na edukację w zakresie sztuki a nie na lansowanie kilku "artystów" przez kilku "krytyków", ktorzy maja dostęp do mediów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zozozoz Hipokryzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:19 Najwięcej krzyku o niefinansowanie artystów z dotacji państwowych słyszę od osób - tzn. działaczy kultury, którzy poprostu żyją z tych dotacji. Np. w Poznaniu na kulturę i sztukę prezydent przeznacza ok.40 mln złotych i w 96 % te pieniądze otrzymują instytucje i działacze kultury. Artystom skapują się smarki z nosa. To są informacje jawne. Ja to widzę tak, że jest to skok na kasę przez wybraną elitę polityczną i pseudokulturalną. A spróbuj zacząć dyskutować i buntować się - zniszą cię. Więc nie gadajmy już do znudzenia o tym, że artystom się nic nie należy, bo to jest cholerna hipokryzja tego chorego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman Nie karmić artystów !!! 20.02.05, 00:42 zozozoz napisał(a): Np. w Poznaniu na kulturę i sztukę prezydent przeznacza ok.40 mln złotych i w 96 % te pieniądze otrzymują instytucje i działacze kultury. Artystom skapują się smarki z nosa. *** I dobrze. Tak ma być. Słowik samiec najpiękniej spiewa, gdy jest w klatce odseparowanej od klatki samicy. Ergo: gdy cierpi. Artystów nie wolno rozpieszczać. Muszą cierpieć. W imię sztuki. :) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25626 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja do forever IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.02.05, 11:11 "Problem w tym, że media lansują pseudo-artystów, Wiśniewski, Nieznalska itp to nie są żadni artyści!" jak wynika z Twojego postu Ciebie, Twój gust też kształtują jedynie media. Dlaczego zrównujesz Nieznalską z Wiśniewskim? Bo powiedzieli ci w telewizji, że ta Nieznalska to co prawda wywołała skandal, ale przecież jest słabą artystką. I to, że jest słabą artystką tak weszło w umysły wielu, którzy teraz powtarzają tę opinię jak papugi, nie próbująć nawet samemu się ustosunkować to tego. Ci ludzie pewnie w życiu nie widzieli żadnej wystawy Nieznalskiej. Ja się na temat jej sztuki nie wypowiadam, bo nie byłam na jej wystawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Nie karmić artystów !!! -odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:38 Poglądy takie jak ty lansujesz mają osoby skrajnie zakompleksione, które czują się niezrealizowane i tych bardziej zdolnych, którym Bóg podarował talent najchętniej zamożyliby głodem. Głodny słowik nie śpiewa tylko zdycha. Swoje podlądy wypowiadaj w domu do telewizora. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman :) 20.02.05, 13:46 Gość portalu "aż sześć kropek" napisał(a): > Poglądy takie jak ty lansujesz mają osoby skrajnie zakompleksione, które czują > się niezrealizowane i tych bardziej zdolnych, którym Bóg podarował talent > najchętniej zamożyliby głodem. A gdzie to wyczytałeś, pajacu, że zamorzyłbym ich głodem ? :) Napisałem tylko, iż nie należy ich dokarmiać. A to, wszak nie to samo... Artyści /i podszywający się pod artystów / muszą sobie radzić sami, tak jak miliony innych ludzi sobie musi radzić. Bo dlaczego niby, taki np. malarz miałby mieć większe względy niż np. stolarz, lekarz, piekarz, szambiarz, pielęgniarka lub listonosz ? Ha ? Z jakiej, karfa, racji ? Jeśli efekt czyjejś pracy znajduje kupca to ok. Autor ma co jeść. Jeśli nie, to głoduje, lub po prostu zmienia zawód. Wszystko reguluje rynek. Dlaczego ja, jako podatnik miałbym dopłacać do jakich pacykarzy ? A poszli mnie won !!! Owszem, kupię sobie obraz czy rzeźbę, ale, jeśli mi sie ona spodoba ! To bardzo proste, pajacu. :) > Głodny słowik nie śpiewa tylko zdycha. Napisałem, o słowiku oddzielonym od samicy, a nie głodnym. Naucz się, matołku, czytać, tudzież pisać... Pisze się : zamorzyli, a nie: zamożyli… :) > Swoje podlądy wypowiadaj w domu do telewizora. Ty zaś, lepiej nie wypowiadaj nic, nawet w stronę żarówki, bo popękają w elektrowni ze śmiechu … :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swebe Re: :( IP: *.chello.pl 20.02.05, 15:34 i ty blanty palisz kolego? widac, ze raczej z chlopakami pod blokiem. no dawaj wyzywaj mnie teraz od pajacow, niech ci ulzy... Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman Wiem ,wiem... :) 20.02.05, 16:17 Jesteś niedorobionym pacykarzem, który by chciał za darmochę dostawać kasę... Za sam fakt, bycia pacykarzem. Bujaj się matole :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... do kolesia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:27 Ciekawe jest to że niektórzy ludzie kierują swoją wielką agresję i nienawiść w stronę kultury i sztuki. Ten kolo który tu obraża wszelkich artystów i sugeruje ziemniaczo - buraczany pogląd, że sztuka ma się sama bronić jest przykładem typowego polaczka. Głupka poprostu. Słuchaj malutki: gdyby nie finansowanie kultury, nauki, sztuki, edukacji - które same w pewnym stopniu nie mogą się utrzymać - to byś bratku siedział w lepiance i żarł byle g. Cywilizację budują nauka, kultura, sztuka, edukacja. Niestety jak to Korwin-Mikke powiedział - nie każdemu służy darmowa edukacja. Jeden pisze książki, drugi donosy. Jeszcze raz powtarzam - pisz swoje buraczane poglądy na innym forum stary a nie w dziale kultura bo znalazłeś się tu przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman Do komucha ... :) 20.02.05, 17:41 pajac pt. trzy kropki: > Ten kolo który tu obraża wszelkich artystów :) Nie wszelkich, kłamliwy matole. Tylko tych, kiepskich pacykarzy, którzy chcą forsy za darmochę. Za sam fakt swego istnienia. Za to, że łaskawie raczą pacykowć. Kumasz, biedne the bilątko ? :) > ziemniaczo - buraczany pogląd, że sztuka ma się sama bronić jest przykładem > typowego polaczka.Głupka poprostu. Tak ciężki matole. Dobra sztuka ma się bronić sama. I sie broni. Prace świetnych artystów się sprzedają. A pacykarze nich zmienią fach. Ja po nich płakał nie będę. :) > Słuchaj malutki: gdyby nie finansowanie > kultury, nauki, sztuki, edukacji - które same w pewnym stopniu nie mogą się > utrzymać - to byś bratku siedział w lepiance i żarł byle g. :) Fałszywa wrednoto... Ja nic nie mowiłem o niefinansowaniu nauki i edukacji, wiec mi, kafrva, nie imputuj.Mówiłem tylko o niefinansowaniu kiepskich pacykarzy. :) > Cywilizację budują nauka, kultura, sztuka, edukacja. Dzięki ci, panie matole, za twe Wielkie Prawdy Objawione ! Bucha cha cha cha cha > Niestety jak to Korwin-Mikke powiedział - nie każdemu służy darmowa edukacja. > Jeden pisze książki, drugi donosy. A ty te socjalistyczne brednie w internecie. Ten sam Korwin, kiedyś powiedział, iż stałe dawanie komuś czegoś za darmo jest przestępstwem, ponieważ go demoralizuje. Ergo: Pacykarz musi tak dobrze pacykować, żeby ktoś zechciał to kupić. Kumasz baranie ? :) > Jeszcze raz powtarzam - pisz swoje buraczane poglądy na innym forum stary a nie w dziale kultura bo znalazłeś się tu przypadkiem. A ty bujaj się na kubę, komuchu ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ich Troje w filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:05 Skończ agresywny typie z tymi pacykarzami. Nie rozmawiamy tutaj o żadnych pacykarzach, a o sztuce. Nie o wyrobach sztukopodobnych. Pomyliło ci się forum. Znajdź inne forum. Jak jesteś taki agresywny na codzień to współczuję twojemu otoczeniu. Polaczek - poprostu głupek. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman Rzuć to pacykowanie, weż sie za sprzatanie ulic... 20.02.05, 18:40 Tępy i fałszywy dupku, Kto, kogo pierwszy zaatakował ? Popatrz sobie wstecz... Kto, komu zarzucił skrajne zakompleksienie ? Gdyby to było w realu -naplułbym ci w ten fałszywy ryj. Założę się, że już ci to ktos nie raz napluł. Jesteś na 100% takim właśnie kiepskim pacykarzem, którego wypocin nikt nie chce, nawet za darmochę, nie mowiac w ogole o kupowaniu... Weż się, matole, za inną /adekwatną do twej tępoty/ robotę. Sprzątanie ulic, czyszczenie butów etc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swebe Re: Rzuć to pacykowanie, weż sie za sprzatanie ul IP: *.chello.pl 20.02.05, 19:35 to jest niewiarygodne jak bardzo jestes przewidywalny, przezroczysty i oczywisty. podniecasz sie wyzywajac ludzkie avatary w internecie jakby to bylo najwazniejsze w twoim zyciu. czujesz goraco gdy ktos sie z toba nie zgadza? agresja podwyzsza ci cisnienie i klepiesz te w pustke wysylane slabe inwektywy. i nie chodzi o zadna sztuke, o ktorej jak juz udowodniles nie masz pojecia. chodzi o to by w naidiotyczniejszy sposob, bo w internecie ulzyc swojemu malemu, zakompleksionemu ego, wywalic w kierunku jakis nic nie mowiacych nickow swoje wlasne leki, frustracje. to wszystko bardzo typowe dla stalych szalencow na tych forach, ktorym sie rzeczywistosci pomylily... bezpodstawne, zbudowane z czystej agresji wiazanki dziecinnych slow, plucie w ryje, spzratanie ulic - masz potrzebe bycia ponizanym? a moze ktos wlasnie ci tak zrobil i teraz sie z tego leczysz? kolego tu zadnego sukcesu nie bedzie. idz do galerii np do zachety - to taka stara galeria panstwowa w warszawie, znasz sie na sztuce wiec napewno wiesz o jakim miejscu pisze, nie? i tam pluj artystom w twarze, bij ich, podpalaj prace. bo twoje gadanie tylko w serwerze siedzi a to niewiele. bardzo malutko. wtedy sie bedziemy ciebie bac naprawde a tak to tylko sie z ciebie posmiac mozna. i to tez tylko pzrez chwile bo jestes nudny. i nie zapomnij wyzwac mnie banalnie od pacykar itd, bo na niebanal chyba nie mam co liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman Biedna, niechciana pacykarko... 20.02.05, 20:06 swebe: >idz do galerii np do zachety - to taka stara g >aleria panstwowa w warszawie, znasz sie na sztuce wiec napewno wiesz o jakim >miejscu pisze, nie? i tam pluj artystom w twarze, bij ich, podpalaj prace. :D Poyebaooo cię pacykarko. Nigdzie nie pisałem, że mam imperatyw, aby podpalać wypociny pacykarzy i ich bić... Bu cha cha cha...nie miałbym co robić.... :D Pisałem jedynie, kiepska pacykarko, ze prawdziwa sztuka obroni sie sama, tak jak broniła się juz przez pare tysiecy lat. Zaś kiepski pacykarz powinien zmienic zawod. Podobnie jak kiepski lekarz, piekarz, szewc, murarz etc. A debilowi pt ,...`owszem, naplułbym w samo ryło. Naplułbym. Tak jak każdej fałszywce. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swebe Re: Biedna, niechciana pacykarko... IP: *.chello.pl 20.02.05, 20:31 nawet ironi nie jestes w stanie zrozumiec. ale troche zabolalo, bo unikasz watkow osobistych i zaczynasz sie znowu tlumaczyc z "pogladow". nawet slowo imperatyw ci nie pomoze, to tak jakbys sie w sukienke przebral i udawal, ze jestes kobieta a tu jak nic falszywka. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman Reasumujac.. 20.02.05, 21:41 Mylisz się, tępa gąsko. Nie tłumacze się z poglądów. Ja je walę prosto z mostu. Ty zaś, rozmydlasz temat, zaciemniasz go, lejesz hektolitry pustosłowia. I, co symptomatyczne dla takich wrednot - KŁAMIESZ - imputując mi chęć bicia i podpalania pacykarzy. Reasumując: Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swebe Re: Reasumujac.. IP: *.chello.pl 20.02.05, 23:19 dobrze wytlumacze ci co mialam na mysli: gadaniem prostackim na forum nic nie zmienisz, nikogo w taki sposob do niczego nie przekonasz, nie obrazisz, nic nie zmienisz. ublizajac nickom na forum obnazasz swoja frustracje/leki/bol a nie poglady. zachecam cie do akcji besposrednich, realnych bo sztuka i artysci na ktorych tak sie nerwujesz to realnosc a nie literki na forum. rozumiesz? czy jeszcze prosciej? i uwazaj, jestem tokarzem - czyli pacykara juz nie pasuje. staraj sie, moze ci sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... nie zdziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:02 nie byłoby dla mnie dziwne, gdyby ten czubek co tu tak wszystkim wygraża byłb6y jakimś urzędasem pracującym przy finansach kultury. Znając polskie urzędy - tacy właśnie chorzy ludzie decydują kulturze polskiej. Na zewnątrz garniturek, rozbiegane oczka, głupi uśmiech. A w środku i anonimowo w internecie syf jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
tyczny_roman [...] 21.02.05, 20:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś