Dodaj do ulubionych

Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz.../

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:21
Zachęcam możę w końcu....?
Obserwuj wątek
    • greg_f Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 19.04.05, 20:03
      Tutaj można przeczytać list otwarty w całości:

trojka.net/protest/inc/index2.php?art=0348
    • campari.wawa Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 19.04.05, 20:18
      podpis złożyłem :-)
      • Gość: dm Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:20
        chociaż nie wierzę, że ktoś się opamięta- podpis złożyłam
      • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.edu.pl 22.04.05, 11:07
        Niestety, chyba rację mają Preslaw, marinik i inni. "[...] przez długie lata
        czasów jedynie słusznych" - o co chodzi?
        Popieram argumentację, ale z podpisaniem się waham...
    • zbyszu Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 20.04.05, 00:15
      Pospisałem się obiema łapkami.
    • Gość: marinik Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 07:35
      wybaczcie, ale ton tego listu sprawia, ze jego skutecznosc moze byc wylacznie
      ZADNA. Jakkolwiek pod wieloma stwierdzeniami podpisalbym sie, to nalezaloby
      jednak rozroznic forme wypowiedzi realizowana w czasie luzej rozmowy miedzy
      kumplami, od formy Listu otwartego z odpowiednim dodatkowo adresatem. Z
      przykroscia stwierdzam, ze autorom zabraklo absolutnie wywazenia i zmyslu
      dyplomatycznego, co sprawia, ze osobiscie nie podpisze sie pod takim listem.
      marinik
      • jureek Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 20.04.05, 11:27
        Mam takie same odczucia i dlatego nie podpiszę.
        Jura
        • Gość: mondokane Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: 213.25.22.* 20.04.05, 14:44
          Ja również, chociaż Trujką się brzydzę. List jest źle napisany.
      • Gość: MarCello Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: 80.51.167.* 20.04.05, 14:16
        A ja podpisałem ponieważ nie widziałem ostatnio innej inicjatywy, więc popieram
        każdą, która się pojawi ... co do skuteczności, formy, zmysłu dyplomatycznego -
        byc może i racja, ale nikt inny już chyba nie próbuje, więc wydaje mi się, że
        należałoby samemu napisać lepiej ... albo podpisać się pod tym właśnie listem.
    • kurnafelek Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 20.04.05, 11:40
      No cóż przeczytałem ów "list" i czy to coś listem można nazwać?
      Kiedyś uczono mnie, że człowieka można poznać po formie jego wypowiedzi, no i jest to prawda....oj prawda.
      • Gość: Robercik Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.chello.pl 20.04.05, 12:43
        Zgadzam się - żałosny projekcik.
    • Gość: babcia czesia Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: 195.245.217.* 20.04.05, 18:03
      Konie rżą! Macie moc!
    • Gość: Szymon z Tortoru Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:46
      Podpisałem ale wątpie że to coś da:-(((.Chociaż nadzieja zawsze jest...no nie?
      Ps.pytanie do wtajemniczonych-Nie rozumiem co w tym liście jest nie tak.Może
      ktoś da jakieś sensowne wytłumaczenie,bożem;-) chyba nie zczajił waszego toku
      myślowego.
      • jureek Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 24.04.05, 09:44
        Pytasz, co jest nie tak. Chociazby to, ze list jest zbyt dlugi. To samo moznaby
        napisac na jednej stronie, ale wtedy trzeba by pominac personalne ataki,
        historyjki, ze Laskowski pije, a ktos inny nie ma dyplomu itp. A tak to po
        pierwsze, przypuszczam, ze zadnemu z adresatow nie bedzie sie chcialo nawet
        przeczytac tak dlugiego listu, a po drugie, jesli nawet juz przeczyta, to
        odniesie wrazenie, ze bardziej chodzi o personalne rozgrywki, ze pisze ktos,
        kogos skrzywdzono, a mniej o dobro radia jako takiego.
        Jura
    • Gość: tv suicide Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 22.04.05, 08:29
      List jak list - bije z niego ogromne poczucie beznadziei i desperacji po kilku
      latach jak najbardziej słusznego, ale totalnie olanego przez decydentów
      wszystkich szczebli protestu.
      Towarzyszy temu poczucie, że głos obywateli ważny jest tylko przy okazji
      kolejnych wyborów. A poza tym nic, ale to nic nie znaczy. Obywatel w naszym
      pięknym państwie służy tylko do dwóch rzeczy: do oddania głosu na swoją "władzę"
      oraz do płacenia horrendalnych podatków tudzież abonamentów na ową "władzę". A
      zamian dostaje figę.
      Dlatego rozumiem autorów i popieram ich. Nawet, jeśli piszą ostro i
      "niedyplomatycznie".
    • villac Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 22.04.05, 09:14
      Podpisałem. Z pewnymi sformułowaniami się nie zgadzam ale ogólna wymowa jest
      OK.Podpiszę każdy cyrograf byleby COŚ WRESZCIE SIĘ RUSZYŁO. Pzdr
      • Gość: Preslaw Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:18
        Przykro mi to powiedzieć, bo z intencajmi autorów listu w całości się zgadzam,
        ale rację mają ci, którzy twierdzą, że forma wypowiedzi jest nie do
        zaakceptowania. Zmarnowany projekt. Ze względu na język żaden z adresatów listu
        nie potraktuje go poważnie. Ja się nie podpisuję.
        • Gość: Zubilech podpisałem i namawiam do tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 17:49
          Napisane jest w Ewangelii Św. Mateusza:
          Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego
          pochodzi. (Ew.Mateusza 5:37)

List jest być może bardzo emocjonalny a autorzy wyraźnie nie zamierzają owijać
          w bawełnę faktów a sytuacja jaka jest kazdy widzi ( a raczej słyszy ). Jak
          zapowiedział Wielki Mulat Andrzej L. "Wersal się skończył" ( albo tak jakoś
          podobnie ;-). Lepiej napisać tak, niż nie robić nic, popadać w melancholię,
          siedzieć cichutko w kąciku i popłakiwać. Dlatego podpisałem list i będę do tego
          namawiał wszystkich znajomych.
          Jak ktoś ma lepsze propozycje albo potrafi napisać bardziej dyplomatycznie to
          forum jest do dyspozycji. Niech pisze ;-)
          • Gość: Jacenty Re: podpisałem i namawiam do tego... IP: *.chello.pl 24.04.05, 19:15
            Treść wskazuje na to, że list miał zrobić dobrze autorom. Jakiegokolwiek innego
            celu raczej brak.
        • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.edu.pl 25.04.05, 10:32
          "A co nadto jest, od złego pochodzi". No właśnie. Dużo nadto, w dodatku intencje
          nie zawsze dobre. Trzeba zdecydować, czy bijemy w szefostwo Trójki, czy w całe
          kierownictwo PR S.A. Ja skupiłbym się na Trójce. Personalne ataki są
          niepotrzebne - przecież zmartwieniem jest poziom radia, a nie poziom alkoholu we
          krwi Pana Laskowskiego...
          Postaram się napisać krótszą, bardziej dyplomatyczną wersję. Apel o zawieszenie
          dostarczenia pierwszej zostawiam w waszych rękach
          • Gość: ianu Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.04.05, 00:13
            Z braku czasu dopiero dzis przeczytałem protest i - przykro mi bardzo - ale nie mogę go podpisać, choć chciałbym. Z następujących powodów:
            1) List zaczyna się inwektywami pod adresem p. Smolara i dalej składa się głównie z inwektyw oraz nieudowodnionych personalnych zarzutów. Ja nie wiem czy p. Smolar jest hohsztaplerem i czu Laskowski pije, wiem natomiast, że ewidentnie program nam się zepsół i w związku z tym mogę protestować.
            2) List nie zawiera żadnych merytorycznych argumentów dotyczących spadku poziomu programów radiowych (rozumiem, że wielokrotnie one padały, także w listach pani Grochowskiej, ale tutaj powinny być również przytoczone, jeśli maja trafić do adresatów).
            3) List zajmuje się zbyt dużą ilością spraw i jest przez to chaotyczny, powinien być krótszy i skupiać się na bardzo konkretnych zagadnieniach.
            4) List "napada" na wszystkich w PR i potępia całą "politykę środków masowego przekazu". W ten sposób antagonizuje w stosunku do nas (protestujących) całe radiowe środowisko, a powinniśmy szukać tam jednak sojuszników. Kto ma robić to dobre radio, jeśli wszyscy są źli?
            Koniecznie trzeba ten list zmodyfikować. Czekam na realizację inicjatywy Endengo w tej sprawie.
            • Gość: ianu Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.04.05, 00:25
              W uzupełnieniu poprzedniego mojego wpisu pozwalam sobie przesłać fragmenty mojego listu skierowanego do jednego z doradców zarządu PR w 2004 r. Może przydadzą się przy pisaniu protestu, który mogloby podpisac więcej słuchaczy.

. Pan
              ....
              Doradca Zarządu PR SA
              ....
              W internecie zapoznałem się korespondencją pomiędzy Panem a panią Agnieszką Grochowską (www.trojka.net/protest/inc/index2.php?art.=0214). Jeśli Pański list był autentyczny (pismo: ...), to muszę przyznać rację tym, którzy stwierdzają, iż w żaden sposób nie odpowiadał on na uwagi pani Grochowskiej, które ? mimo, iż wyrażone bardzo emocjonalnie ? zachowują wobec tego swą wagę. Zapewne Pański list może zostać formalnie uznany za wykonanie obowiązku służbowego, nie przynosi jednak Panu chwały, ani ? jak sądzę ? również osobistej satysfakcji. Nie wierzę bowiem by głównym celem, jaki stawia Pan ? uznany pracownik i znawca Polskiego Radia ? przed tą instytucją, było zwiększenie słuchalności. Przykro też, że światli ludzie, którym zależy na poziomie radia stoją po zupełnie różnych stronach barykady i nawet nie potrafią podjąć dyskusji.
              Ja również z niepokojem obserwuję ?rewolucję? w różnych programach radiowych.
              ...
              Również Program Trzeci, chcąc dostosować się do ?poziomu słuchacza? (jakiego?) zgłupiał, spłycił się i samokoaleczył. Oczywiście mogłbym wymieniać wiele przykładów, ale większość może być potraktowana jako moje subiektywne zdanie, a wiadomo że "de gustibus et coloribus non est disputandum". Dlatego podaję tylko trzy przykłady i formułuję związane z nimi trzy pytania prosząc o odpowiedzi i ? zgodne z odpowiedziami ? działania.
              1. Zdecydowanie ograniczono zakres gatunków i stylów muzyki prezentowanej w dziennym programie Trójki. Całkowicie wyeliminowano muzykę poważną, nie ma muzyki folk, country, w ciągu dnia nie ma też jazzu, bluesa, poezji śpiewanej, muzyki elektronicznej i piosenki aktorskiej. Dla słuchacza obecnej Trójki muzyka zaczęła się około 30 lat temu, nie ma żadnych korzeni i ogranicza się do popu, rocka i kilku stylów, które w ostatnich kilkunastu latach wyewoluowały z tych gatunków. Mozart, Scott Joplin czy Straussowie to dla kształtowanego przez obecną Trójkę słuchacza tylko pozycje w encyklopedii. Pytam więc, czy uważa Pan, że stałe trzy kwadranse muzyki poważnej tygodniowo nie powinny znaleźć się w programie przeznaczonym dla przeciętnie wykształconego trzydziestolatka w XXI wieku? Proszę jednak nie odpowiadać, iż z powodów czasowych nie zmieszczą się w ramówce, bo wymieniłem tylko te gatunki muzyki, które obecne były w dawnym Programie Trzecim.
              2. Całkowicie usunięto z programu audycje oświatowe. Audycje słowne poświęcane są jedynie problemom politycznym, ewentualnie społecznym (socjalnym), ostatnio coraz bardziej błachym, bo nie starcza tematów. Absurdalne jest by jeden program (Radio Bis) przeładowywać edukacją a drugi (Trójkę) całkowicie jej pozbawiać. Nie ma przecież ludzi, którzy są wyłącznie ogarnięci chęcią pochłaniania wiedzy, oraz takich, którzy absolutnie nie mają potrzeby poszerzania swych horyzontów. Do kogo więc kierowane są programy o takich ramówkach? Pytam więc, czy uważa Pan, iż przeciętny słuchacz Trójki ? osoba w wieku trzydziestu, czterdziestu lat nie ma potrzeb poszerzania swej znajomości świata i czy radio nie powinno zaspokajać tych potrzeb chociaż w minimalnym stopniu?
              3. W ramówce Programu Trzeciego nie ma stałej audycji poświęconej zagadnieniom sportowym (oprócz informacji agencyjnych przekazywanych kilka razy dziennie po wiadomościach politycznych). Dziennikarze sportowi ?wpuszczani są? na antenę w różnych porach i sytuacjach, co powoduje, iż wykonują praktycznie bezużyteczną pracę, bowiem w danym momencie słucha ich odbiorca przypadkowy lub ?nie przygotowany? na przekazywane przez nich informacje. Brak stałej audycji spowodował też, iż praktycznie znikł komentarz i audycja autorska w tym zakresie. Czy trzydziesto- czterdziestolatek nie powinien mieć możliwości wysłuchania w ?swym? radiu poszerzonej informacji sportowej?
              Przekazując powyższe uwagi mam nadzieję, iż odpowiadając na zadane pytania wyciągnie Pan z nich odpowiednie wnioski. Jednocześnie chcę zaznaczyć, iż cenię pracę wielu obecnych pracowników Programu Trzeciego, którzy w miarę swych ? skromnych niestety ? możliwości starają się utrzymać poziom tego programu. To dzięki nim można go jeszcze czasem słuchać. Mam też nadzieję, że po zmianach ? które prędzej czy później muszą nastąpić, bo pomysł na obecną Trójkę naprawdę nie ma sensu ? powróci do ?dziennego? zespołu kilka nieocenionych osobowości.
              Łączę pozdrowienia
              • Gość: Bronek Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:31
                Ja złożyłem podpis.
                • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:31
                  Z całym szacunkiem dla autorów, ale każdy kto to podpisuje, skazuje całą
                  inicjatywę na lekceważenie. Poza tym, list zawiera poważny błąd: w Konstytucji
                  (na którą J.G. i M.H. się powołują) NIE MA SŁOWA o misyjności radia. Kto nie
                  wierzy, niech przeczyta. Ja zadałem sobie taki trud.
                  ---
                  Moją propozycję tekstu zamieszczam poniżej
                  Mam nadzieję, że Pani Grochowska i Pan Hardek podejmą odpowiednie kroki
                • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:38
                  List otwarty do Władz Rzeczpospolitej Polskiej

Prezydent RP
                  Aleksander Kwaśniewski
                  Prezes Rady Ministrów RP
                  Marek Belka
                  Marszałek Sejmu RP
                  Włodzimierz Cimoszewicz
                  Marszałek Senatu RP
                  Longin Pastusiak
                  Minister Kultury w Rządzie RP
                  Waldemar Dąbrowski

Szanowni Państwo!

Uprzejmie informujemy, że właśnie mijają cztery lata od chwili rozpoczęcia,
                  zainicjowanej przez ówczesnego wiceprezesa Zarządu Polskiego Radia S.A.
                  Eugeniusza Smolara, reformy Programu Trzeciego Polskiego Radia. Jej efektem
                  jest niemal całkowite zatracenie inteligenckiego oblicza tego programu i
                  narzucenie mu schematów funkcjonowania właściwych dla rozgłośni komercyjnych,
                  co jawnie kontrastuje z zapisami o wypełnianiu misji przez publiczną radiofonię
                  (Ustawa o radiofonii i telewizji z dn. 29.12.1992).
                  Ponadto na stanowisko dyrektora Programu Trzeciego powołano Witolda
                  Laskowskiego – człowieka związanego z telewizją, nie zapoznanego ze specyfiką
                  radia, oddając mu jako zastępców równie niekompetentne, w dodatku pozbawione
                  wykształcenia dziennikarskiego osoby.
                  Uprzejmie informujemy, że wraz z bezdusznym przeprowadzaniem reformy trwają
                  protesty i apele słuchaczy oraz zwolenników dawnego kształtu „Trójki”, które są
                  lekceważone zarówno przez władze PR S.A., jak i decydentów Programu Trzeciego.
                  Forsowanymi zmianami są zaniepokojeni nawet najbardziej znani pracownicy i
                  współpracownicy radia, tacy jak M. Niedźwiecki, W. Mann czy M. Olszański, czemu
                  wielokrotnie dawali swój wyraz. Jesteśmy oburzeni faktem, że obiecana przez
                  Prezesa Zarządu PR Ryszarda Miazka debata ze słuchaczami na temat nowego
                  profilu Programu Trzeciego nigdy się nie odbyła. Narusza to obywatelskie prawo
                  do informacji ze strony osób pełniących stanowiska publiczne, o czym mówi art.
                  61 Konstytucji RP.
                  Wobec obojętności Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, mającej „stać na straży
                  interesu publicznego” (art. 213 Konstytucji) w radiofonii, lekceważeniu przez
                  decydentów i autorów owej reformy głosów słuchaczy, pozostaje nam apel do Władz
                  Rzeczpospolitej Polskiej, w szczególności do Ministra Kultury Waldemara
                  Dąbrowskiego. Nasze argumenty są jednocześnie wyliczeniem błędów, które
                  powodują, że Program Trzeci stopniowo traci charakter opiniotwórczej, elitarnej
                  rozgłośni, pełniącej przez całe dekady rolę ważnej instytucji kulturalno-
                  edukacyjnej. A oto ich lista:
                  1. Zdecydowanie ograniczono zakres gatunków i stylów muzyki prezentowanej
                  w dziennym programie radia. Praktycznie znikły następujące gatunki: muzyka
                  poważna, folk, country, jazz, blues, poezja śpiewana i muzyka elektroniczna.
                  Przegląd stylów muzyki rockowej za dnia ograniczono do kilkunastu przebojów,
                  które znajdują się na tzw. playlistach większości rozgłośni komercyjnych w
                  Polsce;
                  2. Legendarne audycje popularyzujące wymienione gatunki zlikwidowano lub
                  przesunięto na nocną porę nadawania. W efekcie dostęp do ciekawszej oferty
                  muzycznej radia jest bardzo utrudniony, a potencjalny krąg jej odbiorców
                  znacznie zawężony; wygląda to jak celowa polityka komercjalizacji;
                  3. Całkowicie zrezygnowano z programów oświatowych, zastępując je
                  publicystyką o polityczno-społecznym charakterze i kopiami rozrywkowych audycji
                  Programu Trzeciego sprzed lat (np. „60 sekund na minutę”) oraz mutacjami
                  programów telewizyjnych;
                  4. Zerwano współpracę z doświadczonymi pracownikami i współpracownikami,
                  dokonując zawłaszczenia pomysłów z ich autorskich audycji na rzecz nowych,
                  zmodyfikowanych wersji; wymieniono wielu profesjonalistów na osoby nie związane
                  z radiem lub tzw. menedżerów, instrumentalnie wdrażających
                  terminy: „target”, „formatowanie” czy „selektor”; wszystko to bez konsultacji
                  czy choćby poinformowania słuchaczy.
                  Władze PR S.A. mówią: „tyle misji, ile abonamentu”. Stwierdzamy, że w obecnej
                  sytuacji uzależnianie poziomu radia od wysokości wpływów z abonamentu jest
                  nieetyczne. Ludziom, którzy zajmują publiczne stanowiska, otrzymują stałą
                  pensję za publiczne pieniądze, powinno zależeć na wypełnianiu swych obowiązków
                  właściwie, a takim obowiązkiem jest dbanie o misyjny profil radia. Tymczasem
                  obowiązek przedstawia się jako zasługę. Ponadto zacytowana teza zawiera
                  sprzeczność, bo właśnie nadawanie komercyjnej muzyki (co obecnie ma miejsce)
                  pociąga za sobą większe koszta.
                  Owocem prowadzonej nadal reformy jest wprawdzie zwiększenie liczby słuchaczy,
                  lecz uzyskano to kompromisowym naginaniem poziomu radia do gustów masowego
                  odbiorcy. Natomiast z wykształconej grupy wiernych słuchaczy, mogącej
                  pretendować do miana elity, stworzono tzw. target, którego głównym zadaniem ma
                  być konsumpcja reklam. Nie tak wyobrażamy sobie „misję” PR S.A.
                  W związku z powyższym domagamy się:
                  1. wycofania Programu Trzeciego z rywalizacji ze stacjami komercyjnymi,
                  które działają na innych zasadach niż rozgłośnie publiczne;
                  2. przeprowadzenia weryfikacji kadrowej władz Polskiego Radia (począwszy
                  od prezesa Zarządu) i podległych im jednostek (w tym Programu Trzeciego);
                  3. uwzględniania opinii i postulatów słuchaczy w procesach decyzyjnych
                  dotyczących kształtu programowego i składu personalnego Programu Trzeciego;
                  rozpatrzenia możliwości organizacji publicznej debaty na ten temat z udziałem
                  zainteresowanych;
                  4. przywrócenia oblicza Programu Trzeciego w wersji dla inteligencji;
                  pierwszym krokiem na tej drodze będzie powrót do tzw. ramówki w
                  miejsce „playlisty” i nieudolnego formatowania;
                  5. ponownego nawiązania współpracy z ludźmi, których zasługą była dawna
                  pozycja „Trójki”.
                  Mamy nadzieję, że dzięki realizacji ww. postulatów Program Trzeci odbuduje swój
                  autorytet, stając się na powrót wpływową, opiniotwórczą instytucją, wyjątkową
                  na rynku medialnym naszego kraju.

Z poważaniem-
                  słuchacze i zwolennicy Programu Trzeciego

• kurnafelek Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 26.04.05, 21:55
                    podpisuję się obiema rękoma!!!
                  • Gość: bluesmanniak Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.pkp.wroc.pl / 212.127.68.* 28.04.05, 08:49
                    brawo!
                  • roooot Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 01.05.05, 09:52
                    Podpisałem się wcześniej pod tym kontrowersyjnym, bo list i tak już poszedł gdzie miał pójść - podpisy będą przekazane za ok. 3 tyg. Póki co mizerota, 277 podpisów.

List Endengo jest w porządku. Endengo, może byś go gdzieś powiesił?
                    Jak nie masz gdzie to coś się wymyśli....
    • Gość: rolf Popieram, popieram i jeszcze raz popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 15:33
      • Gość: Jacenty Re: Popieram, popieram i jeszcze raz popieram IP: *.chello.pl 28.04.05, 09:09
        Rozumiem emocjonalny stosunek zainteresowanych, ale czy ktoś naprawdę wierzy w
        skuteczność jakichkolwiek petycji? Dziwię się...
        • zbyszu Re: Popieram, popieram i jeszcze raz popieram 28.04.05, 13:19
          Dla tych "emocjonalnych" to jest ważne. Dzięki za opinię
    • Gość: astat "Mają dosyć słuchania" IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 13:45
      Pod takim tytułem krótka notka we wczorajszym Przekroju.

'Słuchacze "dawnej" radiowej Trójki wystosowali do władz państwowych kolejny
      list, w którym protestują przeciwko zmianom w ich ukochanym radiu. Według
      autorów listu Trójka stała się tylko "marną kopią" stacji komercyjnych.
      Głównego inicjatora zmian Eugeniusza Smolara nazywają "nieudacznikiem i
      hochsztaplerem", a niepłacenie abonamentu "jedyną dostepną forma
      obywatelskiego protestu". Mają zreszta pretensje do całego Polskiego Radia -
      zarzucają jego reformatorom zlecenie zmiany logo radia zaprzyjaźnionemu
      studiu graficznemu. Fanistarej Trójki od czterech lat domagają się powrotu
      stacji inteligenckiej, z muzyką spoza playlisty. Według nich teraz, wraz z
      uplywem kadencji Zarządu Polskiego Radia, istnieje szansa na realizację tych
      postulatów.'
      (KDJ)

PS. Zgadzam się z Jurą i pozostałymi podobnie myślącymi, nie podpisałam.
      • viking73 Re: "Mają dosyć słuchania" 28.04.05, 13:48
        O Astat! Dawno Cię tu nie było. Koalicjant został na Polach Truskawkowych z
        tego co zdążyłem zauważyć.

PS. A listu też nie podpisałem.
        • viking73 Re: "Mają dosyć słuchania" 28.04.05, 14:08
          Jeśli już miałbym podpisywać jakieś listy do PR to raczej byłyby to listy
          prorozwojowe, zachęcajace PR do stworzenia kanałów tematycznych i rozwoju
          radiofonii cyfrowej. Ale w Polsce to ciągle, jak przypuszczam, pieśń
          przyszłości.
        • neandertalski Re: "Mają dosyć słuchania" 28.04.05, 15:16
          chyba na polach minowych ;-) nie, na tych truskawkowych też się nie odnalazłem,
          muzyki nie da się oddestylować od życia tak jak to czynią truskawkowi.
          Co do protestu jednak i ja powiem krotko, nie podpiszę się pod tym.
          Podobne sądzę jak Moja Koalicjantka, Preslaw, Jura i inni. A najkrócej to chyba
          ujęła wypowiedź babci czesi :-))))
          A co zrobić z PRIII? Ja spróbowałem wyłączyć, nie słuchać i żyję, z mojego
          punktu widzenia istnieje życie pozaradiowe. 3 to już rozdzial skończony jak II
          wojna światowa a ZBoWiD z kolei to instytucja delikatnie mówiąc
          kontrowersyjna...
          • Gość: ianu Re: "Mają dosyć słuchania" IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 29.04.05, 19:57
            Szanowni Państwo
            astat, neandertalski, preslaw, viking73 i inni zabierający głos w dyskusji w tym wątku (przepraszam, że nie wymieniam wszystkich)
            Doskonale rozumiem, że nie podpisaliście listu pani Joanny Grochowskiej. Ja również tego nie zrobiłem, bo jego efekt może być tylko taki, jaki wynika z cytowanej notatki w "Przekroju" (czyli zwrócenie uwagi mediów na kilka najbardziej dosadnych inwektyw). Proszę jednak przeczytać pismo przygotowane w tym wątku przez Endengo (26.04.2005 21:55). To pismo brzmi zupełnie inaczej i prawie bez zatrzeżeń mógłbym go podpisać. Co sądzicie o nim? Co o nim sądzi Redakcja "TrUjka - nie usłyszysz więcej"?
            Zdaję sobie sprawę, że kierowanie drugiego listu w tym momencie to trochę "falstart" i "pomieszanie szyków we własnych szeregach" ale efekt zewnętrzny będzie na pewno lepszy niż z listu pani Grochowskiej. Pismo Endengo zasługuje na poważne potraktowanie przez adresata.
            Pozdrawiam ianu
            • Gość: astat do ianu IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 08.05.05, 23:26
              Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. No cóż, nie chcę po prostu siać
              defetyzmu, podziwiam tych, którzy wierzą, że to odniesie skutek. Zresztą jaki
              to ma być skutek? Powrót do przeszłości? Nowa jakość? Pod przywództwem KRRiTv?

Całkiem nieźle radzę sobie bez 3, jak myślę, wielu ludzi podobnie, słucham
              oczywiście jeszcze paru ulubionych audycji, lubię ludzi, którym się chce
              walczyć z bylejakością, ale to wszystko.

Za Koalicjanta też się wypowiem, najwyżej mnie zabije, ale im mniej się słucha
              3, tym mniej człowiek jest zaangażowany. Smutna prawda.

• Gość: ianu Re: do astat IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 11.05.05, 00:04
                Dzięki za odzew. Nie bardzo wierząc w efekt i nie wiedząc dokładnie jaki on będzie, uważam że należy popierać dobre inicjatywy. Tu oczywiście rodzi się mnóstwo pytań i niepewności, bo "dobrymi uczynkami piekło jest wybrukowane", ale trzeba je jakoś rozstrzygnąć. Nie wierzę w "zmartwychwstanie" dawnego PR 3, bo nigdy nie powraca się do tego samego punktu, ale zawsze jest możliwość powrotu do rozsądnego myślenia i pewnych idei. I trzeba pokazywać, że jest grupa ludzi, którym zależy na dobrym programie radiowym. Dlatego popieram listy pisane nie "przeciw" (komuś) lecz "za" (określonymi wartościami). Stąd moja deklaracja podpisania ostatniej inicjatywy (listu). Jednak realizacja tej inicjatywy zależy teraz - jak rozumiem - od jednoznacznej deklaracji autora.
                • Gość: Endengo Re: do ianu IP: *.edu.pl 11.05.05, 11:22
                  W sprawie protestu: już przed tygodniem wysłałem redakcji "trójka.net" maila z
                  imieniem, nazwiskiem i innymi informacjami o sobie. O ewentualnym odzewie (lub
                  potwierdzeniu odbioru) nic mi nie wiadomo. Być może redakcja jest zapracowana,
                  być może sprawa jest w realizacji.
                  Powstrzymuję się z ujawnieniem swych danych nie tylko dlatego, że uroda forum
                  polega na obecności "incognito" - korzystam ze służbowego komputera i wolę, by
                  tak zostało.
                  Jak już wspomniałem, w dziedzinie informatyki jestem kompletnym ignorantem. Z
                  myślą o lepszej komunikacji rozważam założenie osobnego konta na tym portalu.
                  Co do listu, mógłby być zaadresowany TYLKO do P.Dąbrowskiego. Wydaje mi się, że
                  to fajny pomysł, jednak znów wszystko zależy od... itd.
                  Dziękuję za poparcie i rozsądny głos w dyskusji. Szkoda, że tak rzadko widzimy
                  tu twoje wpisy
                  • Gość: astat ludzie listy piszą... IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 22:23
                    Gość portalu: Endengo napisał(a):

> Co do listu, mógłby być zaadresowany TYLKO do P.Dąbrowskiego. Wydaje mi się,
                    że to fajny pomysł

Trudno mi wypowiadać się na temat pana Dąbrowskiego, bo go nie znam i niewiele
                    wiem, polecam natomiast artykuł na jego temat w ostatnim Wprost, pt. Złotousty
                    Waldemar. Nie żebym jakoś szczególnie przekonana była do Wprost, ale pomimo
                    wszystko nieco odbiera kolejne złudzenia taki artykuł. Oraz zanika całkiem sens
                    wysyłania jakichkolwiek apeli do tego pana. Link do artykułu pojawi się w
                    piątek, tymczasem zacytuję fragmenty w miarę 'nieinwazyjne', być może reszta to
                    pomówienia czy inne przypuszczenia.
                    "(...) Waldemar Dąbrowski, którego kadencja nieuchronnie się kończy, już zadbał
                    o przyszłość własną i swoich kolegów (kłania się Ordynacka:)). Oczywiście za
                    pieniądze podatników (...)"
                    ")...) Dąbrowski nie musiałby znać się na sztuce, gdyby znał się na
                    zarządzaniu, ale z tym jest jeszcze gorzej. Gdy został ministrem kultury,
                    socjolog prof. Jadwiga Staniszkis stwierdziła, że to nie żaden menedżer,
                    tylko "były komunistyczny aparatczyk i playboy w tamtym [socjalistycznym]
                    stylu. Kiedy powołano go na stanowisko ministra, warszawski salon mówił, że o
                    wyborze Waldiego zadecydowała jego przyjaźń z Janem Kulczykiem i Aleksandrem
                    Kwaśniewskim (grywali razem w tenisa), i nie tylko z nimi. Wiosną 2003 r.
                    Monika Olejnik ujawniła w swoim programie w Radiu Zet, że Dąbrowski próbował
                    zablokować w "Polityce" artykuł o Janie Kulczyku. (...)"

Itd. itp.
                    Śmiem wątpić czy dobro i jakość programu III leży mu na sercu. Ale kto wie...
                    Życzę optymizmu. A.
                    • roooot Re: ludzie listy piszą... 12.05.05, 08:46
                      Ręce opadają... Czy po tamtej stronie jest jeszcze ktoś uczciwy?
                    • Gość: ianu Re: i niech piszą... IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 13.05.05, 00:30

Szanowna Astat
                      Bardzo już poźno, pozwolę więc sobie krótko skomentować Twój ostatni list:
                      >polecam natomiast artykuł na jego temat w ostatnim Wprost, pt. Złotousty
                      > Waldemar.
                      Teraz przyszły takie czasy, że każdy może o każdym napisać wszystko. A "Wprost" celuje w tego typu tekstach - każdy dobry do oplucia, byle miał nazwisko wystarczająco znane i reputację dotąd dobrą. Nie wiem nic o panu Dąbrowskim, ale nie próbowałbym wyrabiać sobie o nim zdania na podstawie artykułów "Wprost" czy wypowiedzi "prof" Staniszkis.

> Śmiem wątpić czy dobro i jakość programu III leży mu na sercu. Ale kto wie..
                      Jestem w tym względzie realistą. Żadne dobro nie musi ministrowi leżeć na sercu, bo on najprawdopodobniej nawet nie zobaczy listu. Z biura sekretariatu ministerstwa list zostanie skierowany do jakiegoś urzędnika ("doradcy do spraw radia"), który w zależności od jego treści będzie miał mniejszy lub większy kłopot z odpowiedzią. Jeśli dostanie "donos", że jeden redaktor pije a drugi się nie nadaje, to łatwo mu będzie odpisać, iż to pomówienia i jeszcze sobie trochę pofolguje w słowach. Jeśli zaś dostanie list o tym, iż program nie spełnia wymagań (itp), to trudniej mu będzie udowodnić, że jest inaczej (jedno pewne, że powoła się na słupki, bo to już znam). I jeśli będzie dostawał często takie listy, to w końcu straci cierpliwość i wykaże w sprawozdaniu do szefostwa taki "temat" (bo jeśli on nie będzie czujny, to może go ktoś z góry op...). I to jest cały efekt listu. Ale - tu jestem idealistą - mimo wszystko warto listy pisać.
                      • neandertalski Re: i niech piszą... 13.05.05, 11:53
                        cholera ianu Ty to masz gadane! Ja pierdziu, normalnie sam się aż zacząłem
                        zastanawiać, czy czegoś nie podpisać jak przeczytałem Twój wpis :-)
                        Naprawdę dziękuję za Twój wpis, bo to dla mnie chyba pierwszy argument "za" w
                        tej debacie.
                        Pozdrawiam!
                        • Gość: astat Re: i niech piszą... IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 23:53
                          ianu, Neandertalski napisał całkiem serio, wyjaśniam jakbyś miał wątpliwości -
                          sama miałam:).
                          W naszej dwuosobowej koalicji to jednak ja jestem bardziej cyniczna, on zaś
                          racjonalny idealista.
                          • Gość: ianu Re: i niech piszą... IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.05.05, 00:41
                            Po północy, kiedy oczy już się powoli zamykają, człowiek pisze, co mu ślina na język przyniesie i pozbywa się hamulców. Mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem (może z wyjątkiem Wprost i pani "prof", ale w tym wypadku mi nie zależy).
    • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:13
      Dziękuję za poparcie, ale my jesteśmy już chyba starą gwardią, wierzącą w siłę
      argumentów, a decydują jak zwykle układy i fakt, że P.Laskowski pił kiedyś z
      kimś tam, więc należy dochować lojalności itp. Jak widać, ostre petycje dają
      efekty, dlatego gratuluję autorom ich skromnego sukcesu. W/g mnie dobrym
      pomysłem jest uderzenia w samą górę, tj. ministra naszej wielkiej Kultury przez
      duże K. Waldemar robi wrażenie osoby aktywnej, choć jego ostatni pomysł ze
      zrzutką na filmy przypomina mi Białoruś. Wiem, rząd już się kończy, ale może
      warto spróbować? Jestem ciekaw waszych opinii
      • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 00:33
        P.s. Opinie ludzi myślących podobnie do mnie (sądząc z wcześniejszych
        postów...) świadczą o tym, że dobra wola istnieje, a i moje przewidywania (o
        zlekceważeniu) były trafione. Niestety, w sprawach technicznych jestem
        kompletnym ignorantem, więc inicjatywę oddaję tym, którzy chcą i potrafią.
        (przypomniał mi się dobry cytat, zwł. dla Bragla: "Nadzieja jest tym uczuciem,
        które najmniej zależy od nas. Jest związana z samym faktem życia/Cortazar)
        • Gość: mh Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 09:25
          Witam
          Widzę, argumenty prawie te same (to nie zarzut, broń Boże), język zgoła
          odmienny. Zamiast osobistego, urzędniczo-prawniczy. Życzę szczęścia i
          skuteczności. Osobiście uważam, że im więcej takich akcji, tym lepiej. Pańskiej
          akcji nie traktuję, oczywiście, jako konkurencji czy swoistego wotum nieufności.
          Każdy ma prawo pisać we własnym imieniu, sobie właściwym językiem. Ze swej
          strony nazwania faktów po imieniu nie nazwałbym "obelgami", a zwrot "człowiek,
          który w żadnym przedsięwzięciu medialnym nie oddniósł sukcesu" zastąpiony jednym
          słowem nie jest innym przekazem, mimo, że może trochę bardziej wymownym.

Gdyby mnie ktoś zapytał, czy traktuję tę inicjatywę jako "falstart", czy należy
          robić to teraz, poczekać do 5 maja (głosowanie nad losem rządu i Parlamentu),
          czy taż dać sobie spokój do ukonstytuowania się nowych "organów" jesienią
          odpowiedziałbym "nie wiem". A i tak mnie nikt o to nie pyta. Ze swej strony
          pragnę doradzić jedynie jedno - wysłanie możliwie dużej ilości kopii to tych,
          których możemy się spodziewać w przyszłych władzach.

Co do miejsca w Internecie proponuję kontakt z Trojka.net i Tajniakiem
          (redakcja@trojka.net lub w księdze gości, oraz szaman@tajniak.pl), tak, jak i ja
          to zrobiłem. Tajniak, co prawda, nie aktualizuje już strony protestu, ale
          posiada dużą listę mailingową (zapoczątkowaną jeszcze cztery lata temu) co
          niewątpliwie powiększy grono poinformowanych o akcji.

Pozdrawiam,
          Mirosław Hardek
          • Gość: ianu Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 04.05.05, 21:27
            Panie Mirosławie
            Dziękuję za obiektywną ocenę "konkurencyjnego" listu oraz naszych intencji. Również moją intencją nie było atakowanie autorów pierwszego listu, lecz skuteczna (skuteczniejsza) akcja. Wpis w sprawie drugiego listu znalazł się już w "Księdze gości" Trojki.net, tak więc sprawa jest obecnie w rekach Redaktora.
            Czy wierzę w efekt? Raczej wierzę w słuszność protestu a to utwierdza mnie przekonaniu, że trzeba go podejmować. Poza tym jednak historia przekonuje, że ruchy i dążenia, które wydają się bez znaczenia, mogą w sprzyjających okolicznościach odnieść sukces (czasem nawet długo po swej "śmierci").
            Pozdrawiam
            Jan U.
            • r.e.d.a.k.t.o.r Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 04.05.05, 23:08
              Gość portalu: ianu napisał(a):

> (...) Wpis w sprawie drugiego listu znalazł się już w "Księd
              > ze gości" Trojki.net, tak więc sprawa jest obecnie w rekach Redaktora.

Ten wpis był "widziany", nie został potraktowany jednak jako oficjalny. OK.
              Jeden mały warunek, ale według nas konieczny - list ten MUSI być podpisany przez
              autora imieniem i nazwiskiem. Trudno zacząć zbierać podpisy pod (przynajmniej na
              początku) anonimem.

> Czy wierzę w efekt? Raczej wierzę w słuszność protestu a to utwierdza mnie prze
              > konaniu, że trzeba go podejmować. Poza tym jednak historia przekonuje, że ruch
              > y i dążenia, które wydają się bez znaczenia, mogą w sprzyjających okolicznościa
              > ch odnieść sukces (czasem nawet długo po swej "śmierci").
              > Pozdrawiam
              > Jan U.

Wszyscy wierzą. Ten obłęd nie może trwać wiecznie!!!

Pozdrowienia,
              redakcja@trojka.net
              trojka.net
              • neandertalski Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 05.05.05, 12:45
                > Wszyscy wierzą. Ten obłęd nie może trwać wiecznie!!!

ja tylko małe wotum separatum. Ja nie wierzę.
                Wg mnie sprawa przypomina obronę Westerplatte, wszyscy bronią bo czekają na
                odsiecz. A odsieczy nie ma i nie będzie, tak jak Angole z Francuzami nie mieli
                zamiaru tu lecieć z odsieczą, tak teraz tym bardziej ktokolwiek.
                Powiem zresztą więcej, wg mnie cała klęska wrześniowa na tym tle jest triumfem
                w porównianiu z obroną PRIII. Dlaczego? Dlatego, że tam Polacy mieli
                przynajmniej teoretycznego sprzymierzeńca, to nic że zdardził, ale był.
                W przypadku PRIII nie ma żadnego widoku na odsiecz, tu nawet nie kandydatów na
                sojuszników którzy mogliby zdradzić, a co dopiero na takich którzy mieliby
                pomóc.
        • roooot Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 02.05.05, 09:43
          Najlepiej, gdyby trojka.net zamieściła kolejny/kolejne listy. Kłopot w tym, że ów serwis jakoś ostatnio nie działa zbyt prężnie... Szanuję Redakcję trojka.net bo odwalili kawał dobrej roboty, jednak prawie 300 podpisów pod listem to dla mnie śmieszna liczba. Przyczyny tego są wg mnie dwie: kontrowersyjna forma listu i brak reklamy.
          Powtarzam: trojka.net powinna zamieszczać kolejne listy (mówię o tych napisanych przez innych autorów niż Grochowska i spółka) - jeśli jednak nie będzie z ich strony takiej woli, mogę to zrobić na moim serwerze.
          Próbuję też przepchnąć temat koszulek... założyłem osobny temat na tym forum...
      • roooot Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 02.05.05, 09:19
        Słuchałem kiedyś debaty z udziałem młodzieży i ministra Dąbrowskiego - naprawdę sprawia wrażenie właściwego człowieka na właściwym miejscu. Popieram pomysł.
        Poszedłbym jeszcze dalej ;-) Na szachownicy pojawiły się nowe figury, które mogłyby tylko nagłośnić temat, bo wątpię by spełniły ewentualne obietnice - chodzi mi o kandydujących na urząd prezydenta. Należało by, wg mnie, podsunąć im temat misji w mediach publicznych w ogóle, im więcej się o tym mówi, tym lepiej.
    • Gość: Endengo Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.edu.pl 05.05.05, 12:54
      Postarałem się, aby list trafił w odpowiednie ręce. Teraz wszystko zależy od
      redaktorów "trójki.net".
      Mam nadzieję, że każdy, kto dotąd wstrzymywał się z podpisem, teraz się
      zdecyduje. Jeśli chodzi o falstart, to jest w tym dużo racji- rząd się kończy,
      Belka rezygnuje, parlament ledwo żyje. Jednak podoba mi się pomysł atakowania
      kandydatów na "pierwszego". Dużo nie zrobią, ale jest szansa na publiczny głos w
      sprawie.
      Pozdrawiam
      • Gość: stazja Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.chello.pl 14.05.05, 20:18
        Jestem zbulwersowana waszym listem. Nikt poważny takiego protestu nie
        wysłucha. A pisanie, że tego chce inteligencja jest żenujące. NIKT powtarzam
        nikt, kto wie czym jest dobre wychowanie nie napisze takiego listu.
        • roooot Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz 14.05.05, 23:03
          Protestujący są podzieleni co do oceny tego listu - należy ostrożnie używać słowa "waszym" (przeczytaj cały temat)
          • Gość: stazja Re: Składamy podpis /protest trójka nie usłyszysz IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.05.05, 23:50
            Masz rację. Cofam "waszym"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka