Dodaj do ulubionych

Logo miasta Lublin

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 11:57
Witajcie! Chciałbym poznać Waszą opinię na temat propozycji logo oraz hasła miasta Lublin. Interesuje mnie każda
opinia, nawet krótkie podoba/nie podoba mi się... Najważniejsze byle była prawdziwa :) Z góry dziękuję za słowa krytyki... Logo
można zobaczyc pod linkiem: www.albatross.pl/id-05.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Logo miasta Lublin IP: *.torun.mm.pl 27.07.05, 11:00
      imo typografia jeszcze niedopracowana, hasło jest za długie, tekst staje się
      cięży niż sam znak, font też taki mało zdecydowany, no i samo hasło też według
      mnie nie najlepsze. sam znak jest ok, ale szału nie robi-chociaż przyznaję, że
      miasta nie znam, a zapewne pokazujesz coś charakterystycznego ;) ogólnie
      sugeruje jeszcze posiedzieć z tematem. nie jest źle, ale nie wygrasz z tym.

pozdr
      • nothing.special Re: Logo miasta Lublin 30.07.05, 23:58
        Czy hasło jest konieczne? Bo faktycznie, tak jak napisał przedmówca, jest nie
        najszczęśliwsze i, to już ode mnie, psuje efekt.
    • ireo powinno być: znak miasta Lublina 03.08.05, 12:51
      to znaczy że co, herb z koziołkiem został jakoś unieważniony? termin mu się
      skończył (temu koziołku), jak na jogurcie?

no dobrze, ale projektowania "logów" nie zabronię. tylko właściwie po co?
      i dlaczego Lublin "wznosi na wyżyny"?

proponuję pamiętać, że kilkusetletniemu miastu nie można "stworzyć tożsamości",
      bo ona już jest, i to od dawna. można tę tożsamość co najwyżej komuś pokazać -
      w maksymalnym uproszczeniu, bo inaczej to niewykonalne. istnieje ona
      kilkadziesiąt albo kilkaset razy dłużej, niż firma która przymnierzyła się do
      zaprojektowania "logo".
      ale co z tym "logo" zrobić? propagować, żeby zastąpiło herb?
      może najpierw określić cel tego projektu, a dopiero później się zastanawiać,
      czy jest dobre czy niedobre i dlaczego.
      bo herb z koziołkiem kształtował się razem z tożsamością miasta, zrósł się z
      tym miastem i nie jest czymś, co plastyk może sobie stworzyć na kartonie.

hasło jest za długie. przepełnione frazesem, jak strona główna firmy Albatros.
      jak "na wyżyny", to wiadomo że "wznosi". a jak "wznosi", to wiadomo że gdzieś w
      górę. więc po co jedno i drugie w tym samym haśle?

co to hasło miało przekazać? uczucie uwznioślenia w Lublinie z powodu tegoż
      Lublina? mało przekonujące.
      Lublin jest ślicznym (w starej części) ale zaniedbanym i brudnym,
      prowincjonalnym miastem. widok starówki lubelskiej w jej obecnym stanie nie
      uwzniośla, tylko dołuje, bo wszystko aż się prosi o co najmniej kilkadziesiąt
      milionów Euro na kapitalny remont, i to na początek.

natomiast Lublin, mimo zapyziałości, zachował swój niepowtarzalny charakter, i
      ten charakter można podkreślić. żeby to tylko nie było podkreślenie czegoś,
      czego nie ma, bo wyjdzie farsa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka