Dodaj do ulubionych

CZTERY ŚCIANY SACRUM

IP: *.bredband.comhem.se 09.10.05, 20:05
Wreszcie cos krwistego, w co mozna zeby wczepic.
Reszta wiadomosci - jak zwykle.
Obserwuj wątek
    • Gość: szwet14 Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.bredband.comhem.se 09.10.05, 20:07
      To bylo do wampirow! Co to za hece ktos robi?
      • Gość: Mieszko I Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.telkab.pl 13.10.05, 20:46
        Niemcy nieraz nam mówili podczas negocjacji handlowych: wy, Polacy, jesteście
        baaaardzo bogatymi ludźmi. Czy nie mieli racji? Jak jeszce dodać do
        tego "bogactwa" szczypte głupoty, wtedy powstaje juz pełny obraz.
    • hektor_wektor Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM 10.10.05, 10:28
      Ciekawy artykuł. Trochę szkoda, że nie dodano zdjęć (renderów) opisanych obiektów.
      --
      hektor_wektor
      • Gość: ela234 Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: 62.233.159.* 10.10.05, 13:00
        Tak, to kolejna prawda o nas, naszym katolicyzmie. Architektura kościelna jest
        odbiciem tego, co w nas. Skromność, powściągliwość, szlachetna prostota nadal
        przegrywają z jarmacznym przepychem. Jak Lepper, Mandaryna i hollywoodzkie hity.
      • Gość: maciek Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 21:13
        Renderów?? Nie lepiej poprostu zdjęć? Wszystkie opisane obiekty z wyjątkiem projektu konkursowego prof. Budzyńskiego są dawno zrealizowane...A tak pozatym masz internet, to łatwo zdjęcia znajedziesz...
    • Gość: hermina Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.4web.pl 10.10.05, 21:13
      Biały Bór jest nieprawdopodobny. Tam trzeba po prostu pojechać i w jakiś upalny
      lipcowy dzień, kiedy słońce stoi w powietrzu wejść do cerkwi...O ile ktoś jest
      w stanie wyobrazić sobie miejsce , które przywołuje na myśl boga, a nei jest
      kościołem, jest to ta "cerkiew". Zretsztą to pojezierze to w ogóle piekne
      miejsce,nie wiem czemu jednak wszyscy zapominają o nim i jadą na Mazury.
    • Gość: lopez_bolo CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 16:28
      Cerkiew w Białym Borze jest przepiękna, jak z bajki.
      Ta świątynia serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,2964477.html?x=15
      też jest jak z bajki, tyle że z Akademii Pana Kleksa, hehe. A tak na serio, to
      ma coś w sobie, podoba mi się. Może ktoś wie, gdzie się znajduje?
    • Gość: libero Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 16:38
      W Polsce dopóki kierunki w sztuce sakralnej- w tym także architekturze -
      wyznaczać będą wsiowi proboszcze , to możemy zapomnieć o śmiałych i naprawde
      nowatorskich projektach. Czy pamietacie aferę z projektem Swiątyni Opatrzności
      Bożej w warszawskim Wilanowie? Wspaniały projekt prof. Budzyńskiego na miarę
      XXI wieku, nowatorski w skali światowej zostal udupiony przez prymasa Glempa ,
      zgraję zaściankowych purpuratów i stado zawistników... A co się teraz buduje ?
      Tandetę i kicz !!! Bo to Polska właśnie.
      I taka na koniec anegdotka:
      Mieszkam z Zielonce k. Warszawy. Nasz proboszcz od lat upiększa i przebudowyje
      kościów parafialny. Ostatnio zabrał się za budowę nowych ołtarzy - gips i
      karton kapiące od złota, gipsowe aniolki i święte obrazy malowane przez
      miejscowych pacykarzy - ołtarz głowny monstrum zakrył piękną naścienną mozajkę -
      Chrystus Ukrzyżowany. Zeby było śmieszniej całą robotą pochwalił się Ks.
      Biskupowi Głódziowi, który wizytował naszą parafię. Następnej niedzieli na
      wszystkich mszach opowiadał, że biskup był "zachwycony i oczarowany - tylko
      zwrócił uwagę , że za mało złota" . Nie wiedział, że Biskup Głódź - ma
      wyjątkowe poczucie gustu i jest raczej nowoczesny w swom widzeniu sztuki.
      Biedak nie zrozumiał jawnej kpiny.
      Niech to bedzie komentarzem do całego problemu.
      Pozdrawiem
      • Gość: fleja Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 18:15
        Podobnie, kiedyś ktoś podszedł do Leppera, podał mu rękę i powiedział:
        "Gratuluje Panu Panie przewodniczący...a dziękuję, dziękuję - przerwał Lepper -
        głupoty Panu gratuluję.
    • Gość: ex-koninianka Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.ppp.tiscali.fr 13.10.05, 16:51
      Jestem z Konina OBOK LICHENIA :(
      Ta bazylika to istne straszydlo!!!, zawsze to mowilam !!!

PS: zgadzam sie, mamy taka architekture kocielna na jaka zasluguje nasz
      Kosciol :( ... plytko przy ziemi, byle tanio swiecic ...
      • starybaca Re: Bazylika w Licheniu 13.10.05, 17:40
        Gość portalu: ex-koninianka napisał(a):

> Jestem z Konina OBOK LICHENIA :(
        > Ta bazylika to istne straszydlo!!!, zawsze to mowilam !!!

Szczerze mówiąc, nigdy nie byłem w stanie pojąć, dlaczego ktoś chciałby
        poświęcić tyle pieniedzy i wysiłku, ile kosztowała bazylika w Licheniu, aby
        zbudować pseudo-kopię bazyliki Św. Piotra.

Przecież to była taka szansa aby zbudować coś oryginalnego, coś, co zapisze się
        na trwałe na kartach podręczników historii architektury. Dlaczego projekt z
        takim budżetem i takim rozmachem nie potrafił się zdobyć na coś lepszego? Byłbym
        bardzo ciekaw usłyszeć od osób, które o tym zadecydowały, dlaczego wybrano tak
        kiczowatą koncepcję architektoniczną. Dla mnie to prawie to samo jak kopia
        piramidy Cheopsa stojąca w Las Vegas.

• Gość: ex-koninianka a znacie Lichen ... "po afrykansku" :S ? IP: *.ppp.tiscali.fr 13.10.05, 21:20
          Na Wybrzezu Kosci Sloniowej tez ... popelniono taki sobie ... Lichen :S

Bazylika w Yamoussoukro to gigantyczna kopia bazyliki Swietego Piotra w
          Watykanie, zbudowana zaledwie w trzy lata, za panstwowe (!)* pieniadze (i nie
          byle jakie: ponad: 300 mln dolarow). Koszty utrzymania okazaly sie rownie
          gigantyczne jak caly obiekt (podobno kopula pomiescilaby paryska Notre-
          Dame!) ... wiec "sprezentowano" ja Watykanowi. A oswietlana jest raz na rok, w
          Boze Narodzenie.
          membres.lycos.fr/u10/cote_ivoire/yamoussoukro.htm
          * czy te pieniadze nie zdaly by sie na cos pozyteczniejszego?
    • Gość: grr architektow podac IP: 213.192.64.* 13.10.05, 17:43
      kiedy oni sie naucza,ze jak sie daje zdjecia budynkow(tu kosciolow) to wypada
      poinformowac,kto je zaprojektowal?chodzi mi o te w dziale fotografie,na czarnym
      tle.pozdr.
    • hehenio "Pinczer jest tak brzydki, że aż ładny..." 13.10.05, 17:52
      ...Jak powiedział Szwejk porucznikowi Lukaszowi. Licheń jestzbudowany za wdowie grosze prostych ludzi i budzi ich szczery zachwyt. Komu sie nie podoba, niech nie oglada. Aco do oceny, trzeba ze sto lat poczekać. Przypomnijmy sobie, jakie psy wieszano pięćdziesiąt lat temu na secesji i eklektyzmie.
      A w Licheniu najładniejsze jest to, że ojciec Rydzyk go nienawidzi.
      • Gość: fleja Re: "Pinczer jest tak brzydki, że aż ładny..." IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 18:19
        A moja kupa tak śmierdzi, że chyba się nią pochwalę i postawię ją na przejściu
        dla pieszych...heheniu, nie będzie Ci z pewnościa to przeszkadzało.
        Cały nasz kraj jest zbudowany za wdowie grosze.
      • Gość: Rosomak Re: "Pinczer jest tak brzydki, że aż ładny..." IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 20:00
        Zadałam sobie trud żeby pojechać do Lichenia i zobaczyć na własne oczy a nie bazować na opiniach innych i muszę powiedzieć że miejsce zrobiło na mnie niejednoznaczne wrażenie. Usiłowałam przekonać się do wielkiej bazyliki, tłumacząc sobie że Gaudi czy Hundredwasser też mogą niejednemu wydawać się kiczem. Nie o kicz tu jednak chodzi: ta realizacja jest zrobiona ze śmiertalną powagą, i to chyba jest najbardziej niepokojące. Oto kilka zarzutów natury formalnej: Moim zdaniem autorka, pani Bielecka, nie wykorzystała potencjału drzemiącego w kolosalnej kubaturze- wnętrze świątyni jest ogromne tylko w zestawieniu z sylwetką ludzką, samo w sobie ma proporcje zwykłego kościoła (taki normalny kościół tyle że dla wielkoludów). Irytują zapożyczenia z dwudziestolecia (kandelabry z aniołami, ołtarz, ławki z huzarskimi skrzydłami), malowidła ścienne jak żywcem wyjęte z zakopiańskiej parafii św. Rodziny na Krupówkach, kakofonia kolorów i motywów, łącznie z cytrynowym neonem (!!!)nad głównym ołtarzem, nie mówiąc już o sklepieniach wycinanych w tandetne kryształowe gwiazdki jak na wazonie który z Gierka stał na meblościance.Wnętrze skąpane w chorym brunatnym świetle sączącym się przez aluminiowe, pozłacane okna. Dominującymi akcentami całości jest zielonkawy beton i złoto, razem dające efekt taniej teatralnej dekoracji. Swiątynię dolną przemilczę: wyobraźcie sobie klaustrofobiczny podziemny parking , tyle że wyłożony kamiennymi płytkami upamiętniającymi ofiarodawców... Rzekłszy to wszystko, nadal uważam że nie jest to miejsce jednoznaczne , właśnie przez gust ludu i wdowi grosz o którym pisali poprzednicy. Może więc poprostu nie zrozumiałam do końca jego wartości która zyska szlachetnej patyny dopiero za kilkaset lat.
    • dawid88884 Bazylika w Licheniu jest przepiekna !!!!!!!!!! 13.10.05, 20:12
      Bylem tam pare razy bazylika zrobila na mnie super wrazenie
      to najpiekniejsy obiekt sakralny w polsce
      • adamm5 Gdyby wszystkie świątynie były piękne... 13.10.05, 20:31
        Gdyby wszystkie świątynie były piękne nie dojrzelibysmy piekna tych
        najpięknięjszych. Tym bardziej, że pewne świątynie są budowane dla tych
        społeczności, które to akceptują! Licheń jest piękny dla tych, którzy tam
        pielgrzymują! Ja tam byłem jako turysta, a nie pielgrzym i dlatego inaczej na
        to wszystko patrzyłem. O ile można sobie pozwolić na jarmarczno-odpustowa
        stylistyke w Licheniu, to nie wolno było tego zrobić w przypadku Światyni
        Opatrzności! warto jednak pamietać, że co człowiek, to inny gust, a gustach sie
        nie dyskutuje! Mnie urzeka w Krakowie Sanktuarium Miłosierdzia w Łagiewnikach,
        a sa tacy, którym kojarzy sie ono z... elewatorem zbożowym. Ale w tam też nie
        wolno było pozwolić na cos odpustowego!
        Problemem jest jednak nie tylko tworzenie samej atrchitektury sakralnej, o
        której pięknie przed dwoma laty mówiono na konferencji w Krakowie zwracając
        uwagę, że w Europie Środkowej ta architektura jest i tak najlepsza, nie mówiąc
        już o tym, że w ogóle jest! (Ile wybudowano nowych i nowoczesnych kościołów na
        Wegrzech, Człowacji, czy w Czechach?). Problemem jest jej eksploatacja! W
        Oświęcimiu piękny kościót i pieknie zaaranzowany we wnętrzu proboszcz z
        wiernymi zniszczył budową z drewna i sklejki klasycznego ołtarza! I biskup
        rakoczy to zaakceptował, zamiast wyrzucić matoła z tak ważnej parafii, jaka
        jest Oświęcim (przyjeżdżają tam ludzie z całego świata!).
        Nie wyżywajmy sie nad Licheniem! Zapytajmy pielgrzymów, którzy sie tam
        zjeżdżają, czy im to odpowiada. Futurystyczna światynia nie byłaby przez nich
        zaakceptowana, choćby fachowcy umieszczali ją za wzór we wszystkich
        podręcznikach architektury w Europie! Pewne obiekty trzeba budować dla ludzi,
        którzy są tam na codzień, a nie tylko dla elity!
    • Gość: gość Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 21:02
      ten kto zezwolił na budowe tego szkaradztwa w Licheniu powinien zostac
      ukrzyżowany.. pieniądze powinny pójść na biedne dzieci, które nie maja ciepłego
      posiłku a które ponoć kler kocha. śwp. Jana Paweł II BYłby ZŁY NAPEWNO BY NIE
      BYŁ Z TEOG ZADOWOLONY, jego denerwowały pomniki stawiane za jego życia tylko
      był zbyt chory by móc sie temu przeciwstawic...
      • Gość: zzenek Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.astro.net.pl 13.10.05, 21:19
        Buhahahaha na biedne dzieci.......a biedak zje i co z tego bedzie? G..... A tak
        przynajmniej jest jakies dziedzictwo i jest gdzie pojechac i pozwiedzac.
    • Gość: swot uczmy sie od Wegrow i Skandynawow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 17:06
      Addam5 pyta ile nowych kosciolow wybudowano w Czechach i na Wegrzech.
      W Czechach nie wiem. Stare zabytkowe koscioly stoja tam czesto zamkniete na 4 spusty, nieraz
      budynki sa na wpol- zrujnowane.
      Na Wegrzech jkest kilka-kilkanascie znakomitych nowych kosciolow i zborow.
      Piekne, kameralne, skromne, drewniane.
      Projektowane przez Makovecza, jego uczniow i innych wspolczesnych projektantow.
      Architekci z calego swiata jezdza na Wegry m.in. ogladac te swiatynie.
      Piekna, nowoczesna architektura swiatynna jest w Skandynawii.
      A propos artylulu:
      okropnie drazni mnie sposob pisania o architekturze przez polskich publicystow.
      Czynia to nieczesto ale zato bardzo nieudolnie, dyletancko.
      Roi sie tam od zgola dziwacznych stwierdzen, np. ze cerkiew Nowosielskiego/Koterby jest
      "bardziej malarstwem niz architektura"
      Mozna powiedziec, ze autorka tego stwierdzenia nie zna sie bardziej na architekturze niz na
      malarstwie.
    • Gość: patriota Budujcie Szkoly / Uniwersytety a nie Koscioly!!! IP: 204.149.80.* 14.10.05, 17:46
    • Gość: Wiki Re: CZTERY ŚCIANY SACRUM IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 25.10.05, 21:16
      Po pierwsze to prawda bagactwa w kościele nie brakuje. To drażni ludzi bo ile
      można dawac na tace podobno na szczytny cel a efektów nie widac w sumieniu
      tylko w nowym samochodzie księdza badz nowej niepotrzebaje figurze świtego pod
      kosciołem. A po drugie ta bazylika w Licheniu wcale nie jest kiepska kopią
      tylko wspaniałym efektem pracy czichs rąk i architekta. Chociaż nie powiedziała
      bym ze jest to miejsce kultu świetych tylko czysty marketnig. Ale poza tym coś
      bardzo ciekawego do obejrzenia i odpoczecia w przepieknym parku!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka