Dodaj do ulubionych

Megapapa na placu Piłsudskiego

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.10.05, 20:03
Był skromnym człowiekiem - pewnie tak, ale nie popadał w przesadę. Nie oponował przeciwko stawianiu mu za życia pomników, a przynajmniej jeden - szpital jego imienia - osobiście święcił....
Obserwuj wątek
    • kwiecien45 To gorszy kicz od koszmaru z Placu Krasińskich 18.10.05, 20:18
      Za mała przestrzeń na takie bryły!
      Tam nie ma drzew i Piłsudski stoi.
      Postawcie na miejcu papieskiego ołtarza białą "przydrożną" kapliczkę z
      Chrystusem Frasobliwym. Źródełko z wodą. A pieniądze na "bramę koszmarę"
      oddajcie chorym dzieciom.
      Tysięce czeka na pomoc.
      Ojciec Święty zobaczy to z nieba i się ucieszy.
      • Gość: gościowa Re: To gorszy kicz od koszmaru z Placu Krasińskic IP: *.aster.pl 18.10.05, 20:46
        Te kolumny są starszne! Nie wiem jak wygladały inne konkursowe praece, ale ta,
        która zajęła II miejsce była naprawdę oryginalna i adekwatna. Ciekawa. Czy
        naprawdę musimy tymi kolumnami oszpecać to miejsce?
        Urzędnicy tłumaczą, że ten projekt jest tańszy. To ja podpowiadam - posadźcie
        moi mili w tym miejscu rabatkę.
        Równie bez sensu, ale za to jeszcze taniej.
        • Gość: ja Re: To gorszy kicz od koszmaru z Placu Krasińskic IP: *.softax.com.pl / 83.18.189.* 19.10.05, 12:51
          Ludzie, trzeba mieć odrobinę wyczucia rzeczywistości, by wiedzieć, że ta
          "oryginalna i adekwatna" praca wygląda ładnie na renderkach ale w rzeczywistości
          wyszłoby "jak zwykle". Słup światła byłyby widoczny tylko w nocy przy bardziej
          mglistej pogodzie albo w deszczu (prawa fizyki są nieubłagane, już w 7 klasie
          podstwaówki uczyli że efekt Tyndala w czystym powietrzu nie występuje). To samo
          dotyczy podziemia
      • Gość: nawiedzona Re: To gorszy kicz od koszmaru z Placu Krasińskic IP: *.telia.com 20.10.05, 22:17
        Kiedy skonczy sie ta papiezykowa paranoja?
        • bigos1x Re: Kiedy skonczy sie ta papiezykowa paranoja 06.11.05, 01:49
          nigdy!
    • Gość: obcy444 [...] IP: *.ists.pl / *.ists.pl 18.10.05, 21:48
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Krzysztof K. Re: Megapapa na placu Piłsudskiego IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 18.10.05, 22:26
      No cóż, plastycy przyzwyczajeni do robienia hucpy stoją bezradni gdy trzeba
      stworzyć coś na serio. Żenada!
    • Gość: myśl-iwy Jaki prezydent taki konkurs IP: *.acn.waw.pl 19.10.05, 00:17
      nie dziwi nic
    • navigator2 Kolumnada w Warszawie 19.10.05, 01:29
      Czy w tym kraju nie ma juz innych potrzeb? Moze byloby lepiej zajac sie
      emerytami szukajacymi jedzenia na smietnikach albo dozywianiem glodnych dzieci
      w szkolach?
      • Gość: powiedz_to_koniowi No bez przesady ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:27
        Na dzieci/emerytów trzeba co miesiąc wydać grube miliardy,
        a tutaj proszę, 4 miliony, rach ciach i pomnik stoi przez parę ładnych lat
        (abstrahując od tego czy straszy czy zdobi).

Rozumiem ducha twojego posta, i cały bagaż rozczarowań itd. który za nim stoi,
        ale po prostu nie mogę znieść jak wszyscy jęczą:
        -gdyby rozliczyć wszystkich aferzystów to emerytury byłyby wyższe...
        -gdyby prezydent jeździł renówką to by się nam polepszyło...
        -gdyby obniżyć pensje posłom to by dzieci głodne nie chodziły...

Ale chyba rozumiem: prosty lud potrzebuje prostych odpowiedzi, więc przyjmuje
        wszystko co mu podsunie pan zenek z przeciwka, pan giertych albo pan leper.

• Gość: powiedz_to_koniowi Acha ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:27
          wiem że nie na temat. sorry.
    • wlodekbar Re: Megapapa na placu Piłsudskiego 19.10.05, 01:35
      Brawa dla Profesora!
      Cytuje fragment Jego wypowiedzi:

'Prof. Adam Myjak, rzeźbiarz, były rektor warszawskiej ASP

- Boję się, by to upamiętnianie Papieża nie przytłoczyło placu Piłsudskiego.
      Uważam, że należy raczej fundować stypendia biednej młodzieży, budować szpitale
      czy domy dziecka imienia Jana Pawła II. Pomników papieskich w całej Polsce mamy
      już za dużo. Ich jakość często jest przerażająca. Powstają kukły, nie dzieła
      sztuki.'
    • rydzyk_fizyk Jak można tyle na skatepark wydawawać 19.10.05, 02:39
      Przecież kolumnada będzie najwyżej służyła rolkarzom do slalomów. Chyba że dzień i noc będzie strażnik przy każdej kolumnie.
    • rilian panie Bartosiewicz, do cholery! 19.10.05, 07:34
      Widzę, że z dziennikarzami gorzej niż z moimi uczniami!

Nie jestem doktorem i nie jestem pracownikiem naukowym KUL - te dwie rzeczy
      starałem się Panu wbić do głowy, ale jak widzę daremnie. Jeśli chciał mi Pan
      zafundować kłopoty przed samą obroną, gratuluję!
    • Gość: maj Re: Ten kicz idealnie oddaje rolę JPII w życiu IP: 193.0.122.* 19.10.05, 08:23
      Polski i Polaków - przytłaczajacy monstrualny kicz upamietniajacy zwycieską
      agresję Watykany na młodziutką wolność naszej Ojczyzny. Polska jest teraz
      kolonią Watykanu i ten horrendalny pomnik ma to przypominać tym, którym marzy
      się wolna, obywatelska Polska.
      • Gość: skulka Re: Ten kicz idealnie oddaje rolę JPII w życiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 10:35
        hihi - zwycięska agresja Watykanu?! uhuhuhuu
        to jakas alternatywna odmiana światowego spisku żydokomuny?
        widzę, że posługujesz sie kategoriami zaczerpniętymi z retoryki wojennej;)
        czyżby jakieś konotacje wojskowego?
        kupuję ta wyższą frazę;) jest git - hiehie, trzeba być niezłym bystrzachą, żeby
        spojrzeć na sprawę z tak alternatywnej strony i połączyć tak odmienne i z innej
        bajki pojęcia;) odwołania do młodości, patriotyzmu... nie, no to świadczy o
        bogatym zapleczu kulturowym;)
        a może jesteś pracownikiem PR?
    • Gość: Polak Wybiórcza niech się nie bierze za komentowanie ! IP: *.czest.enion.pl 19.10.05, 08:28
      Cokolwiek napiszą to zawsze będzie antykościelne i antypolskie.
      • felicia Re: Wybiórcza niech się nie bierze za komentowani 19.10.05, 09:06
        Pan Kazimierz Ożóg mówi: "Zwycięska praca mi się podoba. Dotychczas w Polsce
        powstawały tradycyjne figury Jana Pawła II. Bałem się, że coś podobnego, ale w
        wielkiej skali, może pojawić się w Warszawie."

A moim zdaniem nie ma się co cieszyć z tego, że w wielkiej skali pojawia się
        nie figura lecz grzebień, postawiony w poprzek placu, jako dziwaczna replika
        kolumnady Grobu Nieznanego Żołnierza. By kontemplować tę Bramę Triumfalną (czy
        w zgodzie z papieską nauką ten triumfalizm?), do Grobu trzeba się ustawić
        tyłem. Czy to coś znaczy, czy tylko jest oznaką bezmyślności projektanta?

"W pracy, która zdobyła drugą nagrodę, jest metafizyka, ale rodzą się pytania:
        dlaczego chcemy upamiętniać Papieża pod ziemią? Dlaczego ten pomnik jest w
        ukryciu, a nie na wierzchu?"

Jeszcze bardziej na wierzchu byłby kopiec. Proponuję przemyśleć usypanie Kopca
        Papieskiego na tym bądź co bądź rozległym placu.

F.
        • Gość: ja Re: Wybiórcza niech się nie bierze za komentowani IP: *.softax.com.pl / 83.18.189.* 19.10.05, 12:43
          Boże, przecież między jednym a drugim jest cały plac (ok 100m). Brama zamyka
          plac od wschodu, a grób (wraz z całym Pałacem Saskim który ma być w końcu
          odbudowany) od zachodu. II miejsce to niestety byłaby katakumba
    • Gość: Katon Warszawa jest brzydkim miastem... IP: *.chello.pl 19.10.05, 10:02
      ...więc kolejny koszmarek jej na pewno nie zaszkodzi... a uwadze wszystkich
      zatroskanych o estetykę polecam np. otoczenie mostu Poniatowskiego,
      posprzątanie uryny i odbudowanie sypiących się murów.
      • Gość: jerzybąk efekty braku wyobraźni...organizatorów IP: *.icpnet.pl 19.10.05, 10:25

Oczekiwanie, że otwarty konkurs, dostępny dla wszyxtkich chętnych, przyniesie sensowne rozwiązanie,
        jest myśleniem życzeniowym. Co takie myślenie ma wspólnego z racjonalnym planowaniem przestrzeni
        miejskiej? Nagle się okazuje, że przypadkowy projekt, bo lepszych nie było a konkurs, zgodnie z
        warunkami trzeba było rozstrzygnąć, zabudowuje bezsensownie przestrzeń Placu, na którym odbywają
        się Uroczystości Narodowe.

A najważniejsze, że to co ma powstać jest sprzeczne z duchem Osoby, filozofią działania Jana Pawła II.
        To pomnik chorych ambicji małych ludzi, stawiających SOBIE pomniczki swej działalności.

Mam nadzieję, że do realizacji nie dojdzie, że w Warszawi są jeszcze jacyś rozsądni ludzie...
        • Gość: maj Re: jest w 100% zgodny z duchem i filozofią IP: 193.0.122.* 19.10.05, 11:03
          tego bardzo skromnego człowieka, który utrzymywał do swojej wyłącznej
          dyspozycji skromny, 200-metrowy apartamencik szpitalny i ani dnia nie wytrzymał
          bez hołdów pokornych wiernych!
      • ubot215 Re: Warszawa jest brzydkim miastem... 19.10.05, 12:33
        Ja mam tylko nadzieję, że nikt w Poznaniu nie wpadnie na podobny pomysł. Ale w
        Wawie może sobie stać. I tak już bardziej się chyba nie da zeszpecić tego miasta.
        • cwm Re: Warszawa jest brzydkim miastem... 19.10.05, 16:00
          ubot215 napisał:

> Ja mam tylko nadzieję, że nikt w Poznaniu nie wpadnie na podobny pomysł. Ale w
          > Wawie może sobie stać. I tak już bardziej się chyba nie da zeszpecić tego
          miast
          > a.

Ty chyba nie wiesz gdzie żyjesz ubot. Na pl Wolności zaraz będą stawiać
          kolumnady ku czci Dąbrowskiego. Też wtedy powiesz "Poznań jest brzydkim
          miastem..."? I co wy macie z tym kompleksem wyższości nad wszystkimi? Popytaj
          na Szpitalnej bo może to się po prostu da jakoś leczyć?
    • jerry21 Re: Megapapa na placu Piłsudskiego 19.10.05, 10:12
      a mozeby tak upamietniac codziennie przyzwoitym postepowaniem i madrym ,
      sprawiedliwym rzadzeniem- zgodnie z nawolywaniami papieza-
      ale to chyba za trudne -latwiej wywalic spoleczne pieniadze na - na
      bezsensowny ,kiczowaty martwy pomnik
      oto polska wlasnie
    • Gość: JK Komentarz dr Ożoga mnie powalił. Znowu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.10.05, 11:00
      teoria spisku.
      • rilian Komentarz Ożoga "TEORIA SPISKU" - odpowiadam 19.10.05, 15:26
        po pierwsze - nie "doktora", w wydaniu papierowym podpisano mnie na szczęście
        zgodnie z prawdą, ale o tym już było wyżej.

czy udzielał Pan kiedyś komentarza jakiejś gazecie? nie? więc nie wie Pan jak to
        jest, gdy gada się kilka minut, a wycinają z tego dwie linijki. w rozmowie z
        dariuszem bartoszewiczem mówiłem o tym, CO BY BYŁO GDYBY zwyciężył drugi
        projekt. wtedy z pewnością PODNIOSŁYBY SIĘ GŁOSY mówiące o tym, że JEST TO
        SPROWADZANIE PAPIEŻA DO PODZIEMIA, WSTYDZENIE SIĘ JEGO WIELKOŚCI. czy nie byłoby
        tak? nie komentowałem drugiej propozycji w sposób, w jaki uczyniono to w mojej
        wypowiedzi na stronach i łamach GW.

ale tak to bywa...
    • Gość: JOLKA A FUJ IP: *.ar.szczecin.pl 19.10.05, 11:15
      JEŚLI ONI NAZYWAJĄ SIĘ ARCHITEKTAMI TO DLACZEGO POWIELAJĄ STARE SCHEMATY-ICH
      ZADANIEM JEST PRZECIEŻ PRZEDSTAWIENIE CZEGOŚ NOWEGO
    • Gość: Incognito Prawo do krytyki IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 19.10.05, 11:49
      Uważam, że przy każdej wypowiedzi Szanownego Pana Jerzego S. Majewskiego Gazeta
      powinna umieszczać jego zdjęcie. Byłaby to dodatkowa treść dla Czytelników. Na
      jego twarzy widać tylko frustracje i kompleksy. Szanuje prawo do krytyki, ale
      ta prowadzona przez dziennikarzy Gazety jest poniżej poziomu przyzwoitości.
    • Gość: incognito Re: Megapapa na placu Piłsudskiego IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 19.10.05, 11:52
      Uważam, że przy każdej wypowiedzi Szanownego Pana Jerzego S. Majewskiego Gazeta
      powinna umieszczać jego zdjęcie. Byłaby to dodatkowa treść dla Czytelników. Na
      jego twarzy widać tylko frustracje i kompleksy. Szanuje prawo do krytyki, ale
      ta prowadzona przez dziennikarzy Gazety jest poniżej poziomu przyzwoitości.
      • Gość: kaspera Re: Megaskandal na placu Piłsudskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:19
        Zwycięski projekt to zwykły kicz. Głęboko wierzę, że jego realizacja nie
        nastąpi. O wiele lepszym rozwiązaniem jest projekt drugi, który ma w sobie to
        coś, symbole transcendencji i duchowośći, a nie materializmu. Jest też jakimś
        nowum - "architektura światła" i nie niszczy klasycznej harmonii Pl.
        Piłsudskiego. Uważam, że nalezy naciskać na władzę, aby się wstrzymano z
        realizacją. Co nagle to po diable. To zbyt wazne miejsce w Warszawie, aby o
        jego kształcie, decydowały emocje - choćby i pozytywne...
        • Gość: ja Re: Megaskandal na placu Piłsudskiego IP: *.softax.com.pl / 83.18.189.* 19.10.05, 12:39
          ROTFL!

Drugi projekt bardzo łądny na papierze, w rzeczywistosci wyjdzie tanie
          efekciarstwo. Nie mówiąc o tym, że te "duchowe kolumny" ze słońca nigdy(!) nie
          błędą stały pionowo
          • dorsai68 Re: Megaskandal na placu Piłsudskiego 19.10.05, 13:07
            Dlatego do realzacji projektu wystarczyłobby użyć odrobiny fizyki: system luster i soczewek odpowiednio kierujących i wzmacniających światło, dodoatkowo wspomagane przez sprytnie ukryte reflektory.

A tak, zamiast architektury światła, zafundują nam nieciekawe grabie z połamanymi zębami.
            I to dopiero banał kolego!
    • Gość: Laura Skromnym czlowiekiem nie byl IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.10.05, 12:44
      Wszystko mozna powiedziec o JPII, ale nie to ze "byl skromnym czloiwiekiem".
      Skromny czlowiek nie dopuscilby do kultu jednbostki na taka skale na jaka
      pozwalal wzgledem swej oosoby polski papiez.Nie przeszladzaly mu holdy i
      czolobitnosc rodakow, holdy jakie nalezy zostawic tylko Stworcy (choc ich nie
      potrzebuje).
      Znacznie skromniejszym czlowiekiem wydaje sie byc Benedykt, chociaz oczywiscie
      za wczesnie jeszcze mowic.
    • Gość: maciej48 Jeste za Kolumnadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:16
      Lansowana przez gazete grupa SIT , ach ci młodzi, nie ma zielonego pojecia, że
      pod placem Piłsudskiego są uryte potężne fundamenty i podziemia gigantycznej
      carskiej cerkwi rozebranej po odzyskaniu niepodległości w ciagu lat dwudziestych
      XX wieku, rozebrano to co było widac - resztę zasypano, ta cała sala refleksji
      wymaga gigantycznych prac oczyczczeniowych, Kolumnada odbrze nawiązyje do
      kolumnady pałacu Saskiego i tworzy ciekawą zamknietą przestrzeń / patrz
      kolumnada Berniniego na pl. Św. Piotra. Jak widzicie i tak można mówic o tym
      pomyśle , a nie tylko dogryzac i wściekać się , że to nie mój pomysl więc musze
      go upupić / sara szkoła polskich architektów/ a tu jeszcze jest okazja dołożyć
      Prezydentowi Kaczyńskiemu to i wszystkie wyborcze wrony kraczą , jak zwykle.
      • felicia Re: Jeste za Kolumnadą 19.10.05, 14:41
        Kolumnada odbrze nawiązyje do
        > kolumnady pałacu Saskiego i tworzy ciekawą zamknietą przestrzeń / patrz
        > kolumnada Berniniego na pl. Św. Piotra.

Ta kolumnada nie zamyka przestrzeni, ale ją brutalnie szatkuje. Jak kogoś, kto
        oglądał kolumnadę Berniniego mogą nie razić te nierówno rozstawione kolumny
        ozdobione skrzynkami pocztowymi? Nie przeszkadza ci, że kontemplując je
        będziesz stał tyłem do Grobu Nieznanego Żołnierza? A jak je będziesz czytał od
        strony Krakowskiego Przedmieścia, na wspak???

Jak widzicie i tak można mówic o tym
        > pomyśle , a nie tylko dogryzac i wściekać się , że to nie mój pomysl więc
        musze
        > go upupić / sara szkoła polskich architektów/ a tu jeszcze jest okazja dołożyć
        > Prezydentowi Kaczyńskiemu to i wszystkie wyborcze wrony kraczą , jak zwykle.

O tym pomyśle można mówić i tak, i inaczej. De gustibus...
        Co do Prezydenta Kaczyńskiego, to jak widać trafnie odczytujesz intencje
        naprędce rozstrzygniętego "konkursu".
        F.
        • Gość: zuo Re: Jeste za Kolumnadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:55
          > "Ta kolumnada nie zamyka przestrzeni, ale ją brutalnie szatkuje."
          • pan_kaowiec Do Zuo i o Zuo 20.10.05, 07:39
            Krytyka konstruktywna była istotą PRL-owskiej hipokryzji. Widać, Zuo, że dobrze
            lekcję zapamiętałeś.
            Ponieważ projekt strrrasznie ci się podoba, a nie masz na poparcie tego żadnych
            argumentów (poza zapewnieniem, że jest piękny i klasyczny), atakujesz ad
            personam, nazywając każdą krytyczną wypowiedź mentorstwem i wylewaniem żółci.
            Przestrzeń placu nie jest prywatnym folawarkiem - jest przestrzenią publiczną.
            I każdy ma prawo na jej temat się wypowiedzieć. Żeby nie było tak jak w
            czasach, gdy miasto "ozdobił" pokraczny Pałac Kultury.
            F.

PS O Kaczyńskim napisałeś ty; coś insynuując.
            • Gość: ja Re: Do Zuo i o Zuo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:43
              > Krytyka konstruktywna była istotą PRL-owskiej hipokryzji. Widać, Zuo, że dobrze
              >
              > lekcję zapamiętałeś.

ROTFL!!! Teraz zaś istot ą krytyki jest obrzucanie błotem...

> Ponieważ projekt strrrasznie ci się podoba, a nie masz na poparcie tego żadnych
              > argumentów (poza zapewnieniem, że jest piękny i klasyczny),

Tia... bo argumenty o tyczkach pomidorowych czy szubienicy, i inne natisy
              STRRRASZNE i Katastrofa to jest rzeczowa krytyka.

> PS O Kaczyńskim napisałeś ty; coś insynuując.

Gdzie napisał? O Kaczyńskim i jego ekipie rządzącej miastem wprost traktują
              dziennikarze i spora część uczestników dyskusji...

• Gość: ja Re: Jeste za Kolumnadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:59
          Mam pytanie, Felciu, czy widziałaś projekt czy tylko dwie mini reprodukcje w
          gazecie?

Ta kolumnada jest daleko od Grobu Nieznanego Żołnierza
          • felicia Re: Jeste za Kolumnadą 22.10.05, 08:33
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Ta kolumnada jest daleko od Grobu Nieznanego Żołnierza
    • vivian.darkbloom kicz 19.10.05, 14:25
      to po prostu kicz. I anachronizm na dodatek - od razu przychodzi na myśl
      neoklasycyzm. Tworząc pomnik powinno się kierowac przede wszytskim względami
      artystycznymi, ale w przypadku pomników papieskich te są na szarym końcu.
      Obawiam sie czy pomniki papieskie nie pokazują szerszego stosunku społeczeństwa
      do dziedzictwa Jana Pawla II - nie wierze, zebyśmy mieli w najbliższym czasie
      odwagę do jego twórczej reinterpretacji, do dyskusji z nim. Zachowawczośc i brak
      śmiełej wizji - oto co przekazuje zwycięski projekt.
    • Gość: jerzy Re: Megapapa na placu Piłsudskiego IP: *.chello.pl 19.10.05, 14:28
      Kto chce wprowadzić modę rodem z Placu Czerwonego z byłej epoki ?
      • Gość: kroo Re: Megapapa na placu Piłsudskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:35
        Może od razu, skoro kolumnada nawiązuje do Placu Świętego Piotra, od razu i
        wykorzystując system pracy przymusowej WYBUDUJMY MINI WATYKAN !!!
    • Gość: zuo Plujecie na projektantów, bo jesteście frustratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 15:59
      Poziom forów www zazwyczaj jest b. niski, ale jednak zadziwia mnie jad,
      frustracja i ignorancja wypisujących z wyżyn swojej nieomylności te wszystkie
      oceny (czy też prymitywne obelgi) pod adresem autorów zwycięskiego projektu.
      Którym to autorom powiedziałbym: nie przejmujcie się: ja mam większy respekt dla
      wyroków jury w którym zasiedli profesjonaliści, niż do agresywnej pisaniny
      dwójki zacietrzewionych dziennikarzy (nb. gdzie tu oddzielenie informacji od
      oceny, które jest chyba podstawą dziennikarskiego warsztatu?), nie mówiąc już o
      żałosnych pobluzgiwaniach na tym forum (jak zwykle, skutecznie odstręczających
      od udziału w dyskusji bardziej zrównoważonych dyskutantów...).
      Coż, jak ktoś w kraju naszym coś wygra, coś mu się uda
      • rilian Re: Plujecie na projektantów, bo jesteście frustr 19.10.05, 16:09
        dokładnie tak.

dość wspomnieć wszystkie ważniejsze konkursy na pomniki, które zapisały się w
        naszej historii. czy to będzie XIX-wieczny konkurs na pomnik Mickiewicza w
        Krakowie, czy XX-wieczny na pomnik oświęcimski, czy bliższy naszym czasom i
        tematowi, konkurs na pomnik Papieża w Poznaniu, w roku 1999 - zawsze wyjdzie ten
        jad, zacietrzewienie, nieomylność komentatorów. taka nasza specyfika.

mam nadzieję, że jakiś poważny i kompetentny dziennikarz wyborczej napisze
        właśnie o tym.
      • Gość: zuo Re: Plujecie na projektantów, bo jesteście frustr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:08
        Jeżeli chodzi o agresywną pisaninę zacietrzewionych dziennikarzy, to mam głównie
        na myśli tekst p. Majewskiego, a w szczególności porównania do jakich się
        posunął... P. Bartoszewicza mniej to w tym wypadku dotyczy, w każdym razie
        trzyma swoje emocje bardziej na wodzy, choć nie na tyle, by rzetelnie oddzielić
        obiektywną informację od swoich subiektywnych ocen i gustów (to miałem na myśli
        pisząc o dziennikarskim warsztacie)
        • Gość: zuo Przepraszam p. Bartoszewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:51
          Przepraszam p. Bartoszewicza za zarzut nierzetelnego mieszania informacji z
          opinią
          • Gość: zuo Re: Przepraszam p. Bartoszewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:01
            (w sensie, że konwencja i to konkretne miejsce w gazecie [dział "Kultura"]
            usprawiedliwiają miksowanie informacji z opiniami)
    • Gość: zdegustowany Re: Megapapa na placu Piłsudskiego IP: *.ipt.aol.com 19.10.05, 15:59
      Nie podoba mi sie, oszpeci caly plac Pilsudskiego. Mam nadzieje ze nigdy nie
      dojdzie do budowy.
      • rilian Re: Megapapa na placu Piłsudskiego 19.10.05, 16:12
        dam sobie głowę odciąć, że podobnie mówiono w XVII wieku o kolumnie zygmunta. :P

choć skala artystyczna obydwu obiektów (będąca głównie dziedzictwem tradycji,
        historii, przeszłości), jest nieporównywalna, to jednak przy tak głupim gadaniu,
        jak prezentują niektóre powyższe posty aż chce się dokonać własnie takiego
        prowokacyjnego zestawienia.
    • cwm Re: Megapapa na placu Piłsudskiego 19.10.05, 16:13
      Jedno mnie zastanawia... Skoro ta Wyborcza jest taka beee, to po kiego gwoździa
      wy ją czytacie? To jedno.
      A drugie to realne niebezpieczeństwo, że najważniejszy plac w kraju może ulec
      prawie nieodwracalnemu oszpeceniu. I nikt rozumny nie jest przeciewko papieżowi
      tylko przeciwko bardzo złemu (sam uważam że makabrycznemu) projektowi
      architektonicznemu. Więc przejdźcie do meritum a nie do głupot (jak ubot z
      Poznania który się cieszy że Warszawa będzie brzydka. Pajac jeden).
      • Gość: zuo A Pan, rozumiem, nieomylność ma w genach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:32
        Przepraszam, ale jaki tytuł upoważnia Pana "cwm" do wygłaszania takich sądów o
        zwycięskim projekcie? Czy jest Pan nieomylny? Czy w ogóle zna się Pan na
        architekturze?
        Owszem, każdy ma prawo do krytyki, swojego zdania i swojego gustu, ale krytyka
        którą czyni siebie jedynie słuszną i obiektywną jest albo śmieszna, albo
        niebezpieczna (to drugie Panu nie grozi ;-)
    • rudy102_t_34_85 Re: Megapapa na placu Piłsudskiego 19.10.05, 17:13
      Ja proponuję zamiast MEGAPAPY pomnik polimorficzny czyli BARBAPAPĘ (taki stwór
      z filmu dla dzieci upodabniał się do rozmaitych przedmiotów przelewając się jak
      ameba).Taki pomnik w zależności od bieżącego klimatu społeczno-politycznego
      zmieniałby formę i kształt (np. z narodowo-katolickiej na świecko-postępową) a
      nawet treść.Cóż to byłaby za atrakcja turystyczna! A jakie oszczędności,nie
      trzeba będzie ciągle budować i burzyć na nowo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka