Gość: krowodrza IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.03.06, 20:54 Monodram,kochani, monodram! Strasznie niechlujni jesteście... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Skiner [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurgen recenzja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:51 Ale jaki jest ten spektakl? Dobry? Zly? Madry? Glupi? Co to za recenzja, ktora jest stereszczeniem zyciorysu aktorki. Ja chce recenzentki (lub recenzenta) z krwi i kosci, ktora/ry mi napisze, czy warto pojsc na ten spektakl czy tez nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
jan_telecki Re: recenzja? 02.03.06, 11:54 jurgen, przeczytaj to: ’’Wraz z reżyserką filmową Małgorzatą Szumowską wydobyła z tej opowieści niezwykłe, fizycznie przenoszące się na publiczność napięcie. Już pierwsza scena poraża. Wyłaniająca się z mroku Figura wlecze ociężałe ciało pod prysznic (…) (…) Figura udowadnia, że ma nie tylko ekspresyjne ciało, ale też poczucie humoru i lekkość wchodzenia w różne konwencje (…) ’’ Moge ci jeszcze podpowiedziec ze z powyzszego wynika iz rezencentce SIE BARDZO PODOBAŁO. Jesli jej uwiezysz to moze pojdziesz na spektakl i bedziesz mial podobną refleksje o drodze aktorskiej Figury i wtedy zrozumiesz tekst recenzentki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qjot23 Re: recenzja? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 02.03.06, 12:20 Byłem na premierze. Gorąco polecam. Choć sztuka do łatwych nie należy to na prawdę warto ją zobaczyc. Figura gra wyśmienicie i pokazuje swój naprawdę ogromny talent aktorski. Bardzo podobała mi sie muzyka i jej współgranie ze śmiatłem (akustyk sie spisał. brawo zajaczku :)). Ciekawy pomysł z ekranem plazmowym... POLECAM!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __gill Bates__ Re: recenzja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 12:21 jurgen by chciał żeby mu napisali ile gwiazdek w skali od 1 do 5. Gusta rożne gusta - jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu buty śmierdzą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYJADACZ ZNAK rozpoznawczy? sorry... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:22 cytat: 'Kilka lat wyciszenia Figura przerwała wrzaskiem, który z warszawskiej klatki schodowej dotarł aż do Hollywood. Krzycząc: "Łap Żyda!" w "Pianiście" (2002) Polańskiego, pokazała mroczną drapieżność pod dziewczęcą buzią. Trwająca kilka sekund scena okazała się znakiem rozpoznawczym nagrodzonego Oscarem filmu.' Uwielbiam jak mierny dziennikarz sam tworzy i nagina fakty pod tezę. Pierwsze słyszę, że akurat ta scena jest znakiem rozpoznawczym 'Pianisty', a siedzę w środowisku filmowym dobrych 20 lat i miałem okazję pracować u boku Polańskiego w 'Pianiście' i byłem też na pokazach w Stanach i jakoś nikt nie mówił o tej akurat scenie, a rozmawiałem z naprawdę wieloma wieloma wpływowymi i nie-wpływowymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penible4@gazeta.pl Re: recenzja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 16:09 ja równiez chetnie przeczytałabym recenzję. Bilety do "Polonii" równo po 50 PLN - więc chciałabym posłuchać kilku opinii zanim wydam/niewydam takiej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAKsiarz [...] IP: *.21.pl 04.03.06, 22:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiola Re: Figura wyskakuje z Figury IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.06, 11:52 Dlaczego Janda zawsze wszystko musi na scenie wykrzyczec? Nie znosze jej aktorstwa. Za duzo ekspresji, bebechow. Tandeta i juz. W dodatku w celu zarobienia sporej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Figura:symbol seksu dla zboczeńców? 04.03.06, 21:58 Nie mam nic przeciw tej sztuce.Nie ma też nic przeciw samej Figurze,ktora kilka dni temu ciekawie opowiadała o sobie w TVP.Ale nie wyobrażam sobie aby normalny gosciu z takim przebierancem chcial isc do łóżka. A podszywanie sie pod piękne Ukrainki,to już lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefek Katarzyna jest zawsze super !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 22:18 Nie boi się grać i jest zawsze tą kochaną Kasią !!! Brawo Kasia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1981 Re: Katarzyna jest zawsze super !!! IP: *.chello.pl 05.03.06, 12:33 Figura jest niesamowita!zarówno prywatnie jak i w swoich aktorskich kreacjach! super kobieta,super matka, super aktorka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma talent po ile bilety i gdzie? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 04.03.06, 22:22 przez internet bilecik da rade kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Re: po ile bilety i gdzie? kto na to pójdzie? 04.03.06, 22:39 Gość portalu: ma talent napisał(a): > przez internet bilecik da rade kupic? Po co te bajery.kto na to pojdzie.znajomi i zboczki sala bedzie pusta.chyba ,,,,ze K.Szczuka zrobi hepening z kolezankami i namówi Wszechpolakow,ze nie ma nic za darmo.TO SIEM BENDZIE DZIŁŁŁO.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co jest kolego, figura to naprawde dobra aktorka IP: *.hsd1.wa.comcast.net 04.03.06, 22:45 figure na zywo widzialem raz i to kobieta wulkan, brak jej dobrych rol, popatrzyl bym na jej wyglupy, a potem trzasnal w pysk jande, bo ta to swirnieta baba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: kolego, figura to naprawde dobra aktorka IP: *.wolfson.cam.ac.uk 05.03.06, 00:11 hehe mocne ale prawdziwe :)) chociaz osobiscie lubie obie babki (bo sa super i w ogole, szczegolnie Janda ma swietne kiecki) to trzeba szczerze sobie powiedziec, ze obie graja schematami juz od lat; widzialo sie je w jednej roli to tak jakby sie widzialo je we wszystkich; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deltoid Re: Figura wyskakuje z Figury IP: 83.238.116.* 05.03.06, 01:35 Śmieszne są teksty w tej gazecie..."ogolona czaszka" hehe....:) można zatem pisać o pudrowaniu czaszki, malowaniu czaszki, głaskaniu po czaszce....normalnie nadaje się na helołin. Ach ten język polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recenzent Oto recenzja!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 05.03.06, 09:36 Czasem by móc o czymś rozmawiać trzeba mieć o temacie choćby blade pojęcie. Kierując się tą zacną domeną dokonałem samogwałtu finansowego i postanowiłem pójść do teatru, do instytucji do której nie lubię chodzić bo trzeba tam zachowywać się cicho, grzecznie i kulturalnie a więc zgoła inaczej niż ja lubię. Moją frustrację pogłębił fakt, że do teatru należy chodzić ubranym schludnie, czysto i elegancko co już totalnie mnie dobiło mając na uwadze moje image a'la Fleja Free Styler... Wybór był i jest w Warszawie dość spory, ale co z tego skoro tytuły sztuk nic mi nie mówią jedynie autorzy gdzieś w pamięci kołaczą z czasów licealnych. W wyborze spektakularnego spektaklu poratował mnie program poranny chyba TVN-u gdzie była żona Lisa Kinga Rusin prowadzi jakieś poranne pogawędki. Sama Kinga dziewczęcej urody ostatnio wygląda jak pomieszanie bombki choinkowej z przelukrowanym barankiem wielkanocnym bowiem tak się świeci na ekranie namaszczona na swym licu różnymi kremami i kosmetykami. Moja żona mówi, że teraz taka moda ale ja się nie znam i znać nie zamierzam. W jednym z takich programów wystąpiła kobieta zaginionej urody znana jako Kasia Figura. Większość z nas pamięta jej piękne jędrne pośladki, po których dane było jedynie krasnalom spacerować. Kasia u Kingi była łysa co w niczym jej image nie przeszkadzało a jedynie dodawało przaśnego bejzbolowego smaku. Zareklamowała tam sztukę w której gra o jakże intrygującym tytule "Badania nad ukraińskim sexem". Z pewnością przeszłoby mi to koło ucha niepostrzeżenie gdyby nie to, że Kasieńka w sztuce owej miała wystąpić chwilowo nago. Jako teoretyczny mężczyzna o urodzie radiowej pomyślałem sobie, że to ostatnia chwila w moim ubogim kulturalnie życiu by poddać się sportom ekstremalnym i wystawić oczy swe na tę próbę ujrzenia Kasi nagiej. Tym którzy nie są w temacie przypominam, że ze świetności wizualnej Kasi sprzed 20 lat pozostały jedynie nogi , góra niestety bliższa jest Pudzianowskiemu niż opiekunce krasnali z King Sajzu" . Bilety były drogie. Zresztą dla mnie wszystko co przekracza magiczną granicę 5 pln jest drogie. Dokonałem jednak samogwałtu finansowego i kupiłem 2 sztuki biletów w tym jedną dla żony. Teatr się zowie Polonia i mieści się na zjełczałym i zatęchłym podwórku Placu Konstytucji w miejscu dawnego kina Polonia, które już od 5 lat nie wyświetla filmów. Z góry wiedziałem by się nie wygłupiać i nie ubierać się pod krawat ani zbyt elegancko bo tytuł sztuki, obsada oraz czas i miejsce akcji raczej ku temu nie skłaniało nikogo nie obrażając. Sama scena i widownia wygląda jak agencja towarzyska w której brakuje jedynie obligatoryjnej rury dla prężących się panienek. Krzesła poustawiane dość swobodnie, pięterko z bufetem i obsługą audiowizualną czyniły klimat kawiarniano-burdelowy a nie standardowo teatralny. To niewątpliwy plus tej sceny szczególnie dla krótkowidzów. Ja przezornie zająłem miejsce na balkonie za kratą ze względów bezpieczeństwa a i bliskość bufetu była mi droższa niż sceny głównej. Sama scena to kwadrat o wymiarach 4 na 4 metry tak, że co odważniejsi mogli Kasię oglądać z odległości do 0,5 m. Na samym środku owego placu scenowego stał " samolot". Paniom nie musze tłumaczyć co to jest u ginekologa "samolot". Fajnym pomysłem był fakt miejsc nienumerowanych i poduszki rozłożone na schodach za małe na seks ale do drzemki lub wygodnego ułożenia pupy idealne. Sztuka się zaczyna gaśnie światło i z korytarza wychodzi Kasia. W jakiejś halce, podkoszulku z ceratą na głowie idzie pod prysznic i tam odgrywa scenę z "Oblicza śmierci part łan" omal się ta reklamówka na głowie nie dusząc!! Wiedziałem już, że nie będzie normalnie więc schowałem się za żonę na balkonie. Potem zdyszana i wykąpana Kasia przebrała się w grze półcieni pokazując owe pośladki ale może i dobrze, że były półcienie bo tak dokładnie nie chciałem dalej patrzeć. Potem zasnąłem. Sen jednak był przerywany okrzykami głównej odtwórczyni spotęgowanymi ruchami frakcyjnymi i okrzykami towarzyszącymi dzikiemu seksowi na stepach Ukrainy. Na początku wydawało się interesujące ale po kolejnych sformułowaniach typu je.., rżnąc czy "w piździeć" mających na celu podkreślenie sytuacji i uwarunkowań geograficznych odpłynąłem na nowo. Sztuka nie jest chyba dla acetów. Figura dość dobrze sobie radzi z tym monodramem choć czasami mimowolnie bardziej przypomina pędzące imadło po scenie niż ukraińską laskę targaną sprzecznościami natury etyczno - moralno - historycznie i miłosno - emocjonalnymi. Opowiada swoje życie jako główna bohaterka przez pryzmat samicy oraz obiektu uniesień seksualnych a nie człowieka z duszą za jakiego chciałaby uchodzić. Jednym się ta interpretacja podoba innym mniej. Kasia jest dość wyrazista w tym co robi choć do mnie to nie trafia ze względu na jej wizualizację opływu. Grając laskę targaną wspomnieniami z całego życia, widzianymi przez pryzmat macicy oraz faktu że sam tatuś córeczkę puknął ta jej postać jakoś mi do tego nie pasowała. Panom odradzam ten spektakl bo niechybnie sexu im się zdecydowanie odechce po tej inscenizacji (mimo czerwonych majtek Figury) natomiast panie zapraszam bo treść, forma i wykonanie a także gra Figury jest z tej perspektywy kobiecej duszy jak najbardziej interesująca. Były brawa, trzy wyjścia zza kurtyny i kwiaty. Na koniec tej pseudorecenzji ważna informacja - sztuka zakończyła się samobójstwem bohatera a co za tym idzie drugiej części nie będzie J pozdrawiam recenzent Odpowiedz Link Zgłoś
dobra.chwila Re: Oto recenzja!!!!!!!!!!! 05.03.06, 13:04 Recenzent, jesteś genialny :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicha77 Re: Oto recenzja!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 05.03.06, 13:17 po takiej recenzji cóż mi kobiecie pozostało - biegiem do dawnego kina Polonia. Oczywiście bez męża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelia Re: Oto recenzja!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 05.03.06, 13:38 :) Popłakałam się ze śmiechu, czytając Twoją recenzję. Gratulacje:) Chyba będę musiała uskutecznić wyprawę do stolicy na tak niebanalnie zrecenzowane przedstawionko. Pozdrawiam cieplutko:) Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Oto recenzja!!!!!!!!!!! 05.03.06, 13:46 poproś GW o wierszówkę:) choćby pośmiertnie:P pozdr. i gratuluję lekkości pióra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Oto recenzja!!!!!!!!!!! IP: *.sympatico.ca 05.03.06, 15:07 Pisz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też recenzentka Re: Dzięki + małe co nieco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 16:02 Dzięki za lekturkę - dobra i dla tych, którzy jednak nie pojadą na Figurę do stolicy. Podobną tematykę i monodram "Madame Teresa" w wykonaniu świetnej, choć mniej znanej i pięknej Elżbiety Okupskiej polecam w chorzowskim Teatrze Rozrywki. Rzecz jest o starzejącej się artystce - z makeupem pt. jak zbrzydnąć w 5 sekund. Zamiast majtek jest zestaw: ręcznik kąpielowy plus kapelusz z piórami, którym nawet Bielicka by nie wzgardziła. Upadki i wzloty (zwłaszcza finałowy)heroiny pełną gębą warte zobaczenia ))). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oto recenzja!!!!!!!!!!! 05.03.06, 16:10 Gość portalu: recenzent napisał(a): > Na koniec tej pseudorecenzji ważna informacja - sztuka zakończyła się samobójstwem bohatera a co za tym idzie drugiej części nie będzie J > pozdrawiam recenzent Brawo, drogi rezenzencie! Bede wracac na to forum w nadziei na Twoje dalsze pisanie. Tak trzymaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baha Łysa Kasia Figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 10:04 Hey! Byłam w szoku jak zobaczyłam Kasię Figurę "na łyso", ale muszę przyznać, że świetnie wygląda. Bardzo mi się podoba! Wygląda rewelacyjnie! Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar Figura dopiero teraz zaczyna byc niezla aktorka!.. 05.03.06, 12:59 Podoba mi sie jej naturalnosc, to jest cecha obca Polakom wiecznym szarakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emmusia1 Re: Figura wyskakuje z Figury IP: *.chello.pl 05.03.06, 17:53 Cieszę się, że czytam taki komentarz. Od dawna uważałam, że Katarzyna Figura jest niedocenioną aktorką, że ma ogromny talent i umiejętnośc przeistaczania się w każdą postac. Oj jak się cieszę.... Gratuluję serdecznie Pani Katarzynie i trzymam kciuki za jej powodzenie i sukcesy! Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz Jaka Kasa taka Kasia 05.03.06, 18:17 Czego wymagacie to nie prezenterka TV ani tymbardziej radca prawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doopa Ale się roztyła! IP: *.fn.pl 05.03.06, 18:17 W filmie "Kingsajz" to była sexbombą a teraz to szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klef Re: Ale się roztyła! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 18:25 z ciebie to prawdziwa doopa taka wiecej intelektualna jak chcesz ogladac chude doopy to kup sobie pisemko a jak chcesz ogladac spektakl to idz do teatru ale prymitywna ta doopa Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz ale 05.03.06, 18:42 gdyby liczyla szybko całki to pewnie by nie wystepowała w takich tragikomediach;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klef Re: ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 19:24 widzisz chlopie kazdy jest dobry w czyms innym ona niech gra i to dobrze a ty jak chcesz to zostan przy tych calkach lub innych rachunkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: ale IP: *.btk.net.pl 05.03.06, 20:07 klef - obronca ucisnionych!! Jak to fajnie brzmi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klef Re: ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:58 ale kto tu kogo broni nic nie rozumiesz licz te swoje calki do inteligentnej rozmowy sie nie nadajesz jak to matematyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Figura wyskakuje z Figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:33 wariatka...już nie ma czym zaimponowac:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klef Re: Figura wyskakuje z Figury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:08 a ty masz ? bo jak ktos nie ma argumentow to potrafi tylko atakowac inwektywami nie napisalam ze jestem fanka k Figury ale zeby oceniac trzeba sie na tym znac a nie stosowac plytkie frazesy Odpowiedz Link Zgłoś