Dodaj do ulubionych

Chamstwo Karoliny Lanckorońskiej

IP: proxy / *.rpa.ca 10.12.02, 13:36
Chamstwo Karoliny Lanckorońskiej
Chciałbym napisać o artykule niejakiego Krzysztofa Strzałki, sekretarza, i to
pierwszego ambasady "pomrocznej" w Rzymie, zamieszczonym we “Wprost” z 8
września 2002 roku. Wypocił on bowiem hachiografię niedawno zmarłej
arystokratki czesko-prusko-austriacko-polskiej, hrabiny von (de?)
Lanckoronskiej (1898-2002). Otoz to babsko, tuż zanim przeniosło się na tzw.
łono Abrahama, powiedziało niejakiemu Jaroslawowi Reszczyńskiemu (byłemu
konsulowi "pomrocznej" w Rzymie), że jej pradziadek, niejaki von Lichnovsky,
"utrzymywał przez pewien czas Beethovena". Otóż być może jest prawdą, że
Beethoven zadedykował owemu von Lichnovsky'emu sonatę "Pathetique" jako
podziękowanie za jego sponsorship. Ale chwalić się, że czyjś pradziad
"utrzymywał Beethovena" jest nie tylko w bardzo złym guście - to jest po
prostu zwyczajne chamstwo, jako ze cały klan Lanckorońsko-Lichnovsky'ch nie
jest wart jednego paznokcia Beethovena. Na przykładzie Karoliny
Lanckorońskiej widać więc doskonale, jak nisko upadła, i jak dalece się
zdegenerowała arystokracja, a szczególnie ta, zamieszkała w Polsce (nazwać ją
“polską” jest niesposób, bowiem arystokracja jest z definicji
kosmopolityczna, a więc i antynarodowa, antypolska). Dziwi mnie więc fakt, ze
“Wprost”: tygodnik z założenia neoliberalny (a wiec prokapitalistyczny) tak
wychwala arystokrację, ten zdegenerowany przeżytek feudalizmu. Czyżby ex-
towarzysze z “Wprost” marzyli podświadomie o tytułach arystokratycznych, czy
też po prostu piszą takie głupstwa, bo nie zdają sobie sprawy z tego, co jest
w dobrym, a co w zdecydowanie złym tonie. Dla mnie bowiem, choć z
arystokracją nie mam nic wspólnego, mówienie o jednym z największych geniuszy
w historii ludzkości jako o “utrzymanku” swego pradziadka, to już nie tylko
dowód chamstwa, ale też i braku elementarnego wykształcenia. Ciekawe więc,
jakimi to metodami owa Karolina Lanckorońska uzyskała (i to przed wojną)
doktorat i habilitację z historii sztuki? Podejrzewam, że podobnymi metodami,
dzięki którym została ona zwolniona z obozu koncentracyjnego w Ravensbrück,
czyli dzięki wstawiennictu miedzynarodowej arystokracji…
Kagan
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: Chamstwo Karoliny Lanckorońskiej IP: 217.197.165.* 10.12.02, 14:33
      Kagan, pamietaj: przed - sciagasz spodnie, po - uzywasz papieru. A ty caly czas
      na odwrot.
    • Gość: szcz Re: Karolina Lanckoroński IP: *.czes.gazeta.pl 10.12.02, 14:36
      Chamski to jest twój post. Karolina Lanckorońska była
      wspaniałą Polką. Miałą wielkie zasługi podczas okupacji,
      była mecenasem sztuki, podarowała najwaspanialszy zbiór
      średniowiecznych obrazów dla Wawelu, a przez lata
      wspierała polską emigrację i naukowców, którzy jeździli
      do Rzymu. W czasie okupacji ratowała życie jak mogła.
      Przecież Tyszkiewiczowie wyrwali się z rąk NKWD dzięki
      pokrewieństwu z włoską rodziną króleską. Interwencja
      międzynarodowa doprowadziła też do zwolnienia z obozów
      części profesorów UJ. Twoje pseudodociekania na temat
      �polskości� Lanckorońskich są poniżej krytyki. Wygląda
      na to, że jesteś nie tylko chamem, ale zwykłym głupcem.
      • Gość: Niech Re: Karolina Lanckoroński IP: 217.197.165.* 10.12.02, 15:05
        Nowy tu jestes. Kagan to takie forumowe gowno. Emigrant-moczarowiec regularnie
        pokrywany przez swoje psy, postradal nieborak rozum i zrezygnowal z defekacji
        na rzecz aktywnosci na forum. Tak wiec albo ignor, albo sprobuj obrazic (medal,
        jesli ci sie uda), ale nigdy, przenigdy, proba dyskusji.
        • Gość: Kagan Re: Karolina Lanckoroński IP: *.vic.bigpond.net.au 10.12.02, 15:10
          Gość portalu: Niech napisał(a):
          Nowy tu jestes. Kagan to takie forumowe gowno. Emigrant-moczarowiec regularnie
          pokrywany przez swoje psy, postradal nieborak rozum i zrezygnowal z defekacji
          na rzecz aktywnosci na forum. Tak wiec albo ignor, albo sprobuj obrazic (medal,
          jesli ci sie uda), ale nigdy, przenigdy, proba dyskusji.
          K: Ja atakuje chamke Lanckoronska merytorycznie, cytujac jej chamskie
          wynurzenia. Ty zas atakujesz mnie dla zasady, bowiem nie lubisz, jak ci ktos
          mowi prawde...:(
      • Gość: Kagan Re: Karolina Lanckoroński IP: *.vic.bigpond.net.au 10.12.02, 15:06
        Gość portalu: szcz napisał(a):
        Chamski to jest twój post.
        K: Co w nim chamskiego? To, ze napisalem prawde?

S: Karolina Lanckorońska była wspaniałą Polką. Miałą wielkie zasługi podczas
        okupacji, była mecenasem sztuki, podarowała najwaspanialszy zbiór
        średniowiecznych obrazów dla Wawelu, a przez lata wspierała polską emigrację i
        naukowców, którzy jeździli do Rzymu.
        K: Skad miala na to pieniadze? Jesli z domu, to byly one zapracowane nie przez
        nia, ale przez chlopow panszczyzniancych, co na Lanckoronskich charowali setki
        lat. A najprawdopodobniej pochodzily one z CIA, podobnie jak fundusze RWE,
        paryskiej "Kultury" czy tez "solidarnosci"... :(

S: W czasie okupacji ratowała życie jak mogła.
        K: Glownie swoje. Z hitlerowskich obozow wychodzilo sie na ogol przez komin,
        albo poprzez kolaboracje. Lanckoronska byla wiec w Ravensbrueck
        najprawdopodbniej tzw. kapo, jak nie gorzej...:(

S: Przecież Tyszkiewiczowie wyrwali się z rąk NKWD dzięki
        pokrewieństwu z włoską rodziną króleską. Interwencja
        międzynarodowa doprowadziła też do zwolnienia z obozów
        części profesorów UJ.
        K: Tych pochodzenia niemieckiego, ktorzy sie znalezli w obozach przez pomylke...
        A ta wloska rodzina krolewska byla tak lubiana, ze sie jej Wlosi pozbyli jak
        najpredzej, zaraz po wojnie...

S: Twoje pseudodociekania na temat polskości Lanckorońskich są poniżej krytyki.
        Wygląda na to, że jesteś nie tylko chamem, ale zwykłym głupcem.
        K: Glupcem jest ten, kto mysli, ze arystokracja miala jakakolwiek narodowosc
        (p. np. niemieckie pochodzenie brytyjskiej rodziny krolewskiej), a szczytem
        chamstwa jest zas mowienie o Beethovenie jako czyims "utrzymanku"...
        • Gość: Niech Re: Karolina Lanckoroński IP: 217.197.165.* 10.12.02, 15:11
          Widzisz, szcz, chcesz cos odpowiedziec, ale ten schizol wie swoje, dajesz mu
          tylko pretekst do wypierdywania jego kompleksow. Olej go, osraj nawet, on i tak
          zawse bedzie szczesliwy. O, juz pieski biegna, bedzie chwilka przerwy.
          • Gość: Kagan Re: Karolina Lanckoroński IP: *.eufaula.k12.ok.us / 164.58.28.* 10.12.02, 15:59
            Widzisz, szcz, chcesz cos odpowiedziec, ale ten schizol wie swoje, dajesz mu
            tylko pretekst do wypierdywania jego kompleksow. Olej go, osraj nawet, on i tak
            zawse bedzie szczesliwy. O, juz pieski biegna, bedzie chwilka przerwy.
            K: Nawet pieskow mi zazdroscisz, maas?
            • Gość: szcz Re: Karolina Lanckoroński IP: *.czes.gazeta.pl 10.12.02, 16:14
              Gość portalu: Kagan napisał(a):

>
              > K: Nawet pieskow mi zazdroscisz, maas?

Ja ci niczego nie zazdroszczę. Tylko współczuje lekarzom
              • Gość: Kagan Re: Karolina Lanckoroński IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 11.12.02, 12:24

> Gość portalu: Kagan napisał(a):
                >
                > >
                > > K: Nawet pieskow mi zazdroscisz, maas?
                >
                > Ja ci niczego nie zazdroszczę. Tylko współczuje lekarzom
                K: Stary komuch sie u ciebie znow odezwal. Jak za sowietow, uwazasz
                kazdego kto mysli nieortodoksyjnie za wariata...:(
    • Gość: Tumisia NIewdzięczni. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.12.02, 20:52
      Wlaśnie czytam Wspomnienia wojenne- Karoliny Lanckorońskiej i udowodniła całym
      swoim życiem, że była Polką.I co tu pomoże grzebanie w życiorysie,jeśli nawet
      wobec zagrozenia zycia broniła Polski i Polaków.Z wyrazami ubolewania.
      • Gość: Niech Re: NIewdzięczni. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 23:57
        Tumisia, ty tez niespelna rozumu, zeby z kaganowalem dyskutowac? Chcesz, dam ci
        do niego emalie, napisz.
      • Gość: Banita Re: NIewdzięczni. IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 11.12.02, 07:29
        Gość portalu: Tumisia napisał(a):
        Wlaśnie czytam Wspomnienia wojenne- Karoliny Lanckorońskiej i udowodniła całym
        swoim życiem, że była Polką.I co tu pomoże grzebanie w życiorysie,jeśli nawet
        wobec zagrozenia zycia broniła Polski i Polaków.Z wyrazami ubolewania.
        B: Jesli Bierut czy Berman napisaliby pamietnki, to tez bylo by w nich to, ze
        "udowodnili oni całym swoim życiem, że byli Polakami. I co tu pomoże grzebanie
        w ich życiorysach, jeśli nawet wobec zagrozenia zycia bronili oni Polski i
        Polaków". Wyrazy wspolczucia dla tych, co biora pamietniki za pelna prawde...;)
        Banita czyli Kagan
        PS: Nikt z mych PT Adwersarzy nie podjal wlasciwego tematu,
        czyli ordynarnego chamstwa tej Lanckoronskiej, co to sie plugawo smiala
        wyrazic o Beethovenie..:(
        • Gość: Niech Re: NIewdzięczni. IP: 217.197.165.* 11.12.02, 11:32
          Kellner, ty swoje pamietniki juz wydales, widzialem, klebily mi sie przez
          chwile w muszli, a potem zakryla je woda.
          • Gość: Kagan Re: NIewdzięczni. IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 11.12.02, 12:22
            Kellner, ty swoje pamietniki juz wydales, widzialem, klebily mi sie przez
            chwile w muszli, a potem zakryla je woda.
            K: Po pierwsze KELLER a nie "Kellner", a drugie to ksiazki sie "recykluje"
            a nie spuszcza z woda w kiblu, a po trzecie to czy sam przepychales rury, czy
            tez zaplaciles (i ile) hydraulikowi? ;)
            • Gość: Niech Re: NIewdzięczni. IP: 217.197.165.* 11.12.02, 13:16
              Kellner, te twoje pamietniki bardzo szybko plyna w rurach, bo ani kibel, ani
              rury nie chca miec z nimi nic wspolnego. Wspolczucie dla oczyszczalni lub rzeki.
              PS. A o tym jak sie nazywa takie gowno jak ty, sam bede decydowal. Bo ryby i
              gowna glosu nie maja.
              • chevreuse Coz to za niegodziwy czlowiek, ten Kagan 11.12.02, 14:01
                • Gość: Kagan Re: Coz to za niegodziwy czlowiek, ten Kagan IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 16.12.02, 07:38
                  Smie pisac prawde... ;)
    • Gość: Głos rozsądku Chamstwo Kagana IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 18:57
      To jest chamstwo by wyszydzać znane postaci (niedawno zmarłe). Kagan wiedzą do
      piet pani Lanckorońskiej nie dorasta
      A Kagan to skrzyżowanie: Ubeka, Komucha, wielbiciela Radia maryja, Samoobrony,
      LPR, Moczara, Chama, i osoby chorej psychicznie.
      Nie można się z niego nabijać (z ludzi chorych nie wypada). Trzeba go leczyć.
      Propoowałbym też kastrację by nie płodził podobnych do siebie potworów.
      Trudno za jego wypowiedzi na tym forum nazwać go człowiekiem.
      • Gość: Niech Re: Chamstwo Kagana IP: 217.197.165.* 11.12.02, 19:20
        Jest za pozno. Kagan spolkujac ze swoimi psami splodzil (czy tez one, nie
        pamietam) juz cala game bohaterow filmow grozy i s-f.
      • Gość: Kagan Re: Chamstwo Kagana IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 12.12.02, 14:39
        Gość portalu: Głos rozsądku napisał(a):
        To jest chamstwo by wyszydzać znane postaci (niedawno zmarłe). Kagan wiedzą do
        piet pani Lanckorońskiej nie dorasta A Kagan to skrzyżowanie: Ubeka, Komucha,
        wielbiciela Radia maryja, Samoobrony, LPR, Moczara, Chama, i osoby chorej
        psychicznie.
        K: Ja Lanckoronska zaatakowalem fair, bo merytorycznie, udowadniajac jej
        chamstwo za nazwanie Beethovena "utrzymankiem". Gdyby Beethoven zyl, to by na
        100% wygral w kazdym cywilizowanym kraju proces o znieslawienie, ale ze On juz
        nie zyje, wiec ja sie domagam sprawiedliwosci w jego imieniu, przez szacunek
        dla zmaralego geniusza...

> Nie można się z niego nabijać (z ludzi chorych nie wypada). Trzeba go leczyć.
        > Propoowałbym też kastrację by nie płodził podobnych do siebie potworów.
        > Trudno za jego wypowiedzi na tym forum nazwać go człowiekiem.
        K: Ale sie wykazales kultura i erudycja... :(
    • Gość: Michał Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 19:58
      To świr, który prowokuje na wszystkich forach !
      • Gość: szcz Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.czes.gazeta.pl 11.12.02, 20:51
        Proszę wszystkich o zakończenie tego chamskiego wątku. Nie dopisujmy się już!
        Niech Kagan z samym sobą gada, aż się znudzi. Nie zniżajmy się do tego poziomu.
        • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 12.12.02, 14:46
          Proszę wszystkich o zakończenie tego chamskiego wątku. Nie dopisujmy się już!
          Niech Kagan z samym sobą gada, aż się znudzi. Nie zniżajmy się do tego poziomu.
          K: Co mi to przypomina? "Ignorujmy wrogow Marksimu-Leninizmu-Stalinizmu, nie
          znizajmy sie do poziomu pacholkow amerykanskiego imperializmu!"... :(
          • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 12.12.02, 16:35
            Nie bedziemy cie Kellner ignorowali, bo gowna nie mozna ignorowac, gowno trzeba
            spuscic z woda.
            • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 13.12.02, 08:05
              Nie bedziemy cie Kellner ignorowali, bo gowna nie mozna ignorowac, gowno trzeba
              spuscic z woda.
              Kagan: Czy ty jestes z tych "arystokratow" co to jak Lanckoronscy dostali
              tytuly za kolaboracje z okupantem (zaborca), czy tez z tych, co je kupili
              za pieniadze skradzione chlopom i/lub robotnikom?
              • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 13.12.02, 14:44
                Widzisz Kellner, ja to mam dopiero problemy. Z jakich to ja arystokratow
                jestem? Ty szczesiarzu, ty to masz farta - pochodzenie gowna jest dosc proste i
                nie stwarza takich problemow.
                • Gość: jacek Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.czes.gazeta.pl 13.12.02, 18:45
                  Myślałem, że Kagan to głupek, a to tylko zwykłe gówno
                  • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 13.12.02, 19:55
                    Chcialbym napisac "z ust mi to wyjales", ale musialbym sie bardzo nie lubic,
                    zeby tak napisac.
                  • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: proxy / *.gennet.ee 15.12.02, 04:46
                    Gość portalu: jacek napisał(a):
                    Myślałem, że Kagan to głupek, a to tylko zwykłe gówno
                    K: Jak widac, brakuje wam kontrargumentow merytorycznych, wiec
                    atakujecie mnie ad personam, wyzywajac jak zwykle 'elementy'
                    (menele), ktorymi zreszta jestescie...;(
                    • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 16:04
                      Kellner, a ty znowu mantrujesz.
                      • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 16.12.02, 07:37
                        Kellner, a ty znowu mantrujesz.
                        K: A ty, (Nie?)ch-uyu, znow ze mna dyskutujesz, choc innych
                        namawiasz, aby mnie ignorowali... :(
                        • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 11:47
                          Widze ze powoli dowcip sie naszemu gowienku wyostrza.
                          • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 16.12.02, 13:17
                            Widze ze powoli dowcip sie naszemu gowienku wyostrza.
                            K: O sobie piszesz, Nie-chuyu?
                            • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 16.12.02, 13:40
                              Ha, ha, Kellner, jak ty smiesznie aportujesz. Ale cozes za swinstwo w pysku
                              przyniosl?! A fuj, wyrzuc to!
                              • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 17.12.02, 11:20
                                Sadzac po intensywnosci twego chamstwa (conajmniej 110 lanckoronskich
                                przy sredniej krajowej dla Polski ok. 50) musisz byc z arystokracji...;(
                                • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 17.12.02, 12:00
                                  Kellner, aport!
                                  • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 18.12.02, 09:03
                                    Czemu wiec ze mna dyskutujesz? Aby podbic moj watek? ;)
                                    • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 18.12.02, 10:44
                                      Do nogi, Kellner! Zostaw to swinstwo!
                                      • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.intranet.loc / *.abo.wanadoo.fr 19.12.02, 14:11
                                        Nie mysl, ze twoje "zarty" przyslonia chocby nawet tylko troche
                                        chamstwo Lanckoronskiej. ;(
                                        Prawdziwa arystokratka powiedzialaby, ze "moj pradziadek mial zaszczyt bycia
                                        sponsorem samego Beethovena, ktory zadedykowal mu sonate "Patetyczna".
                                        To, co powiedziala, bylo tak noworyszowskie i chamskie, ze wyraznie potwierdza
                                        ma teze, ze to byla zawodowa oszustka, dziwka i na dodatek kapo w niemieckim
                                        kacecie...;(
                                        Kagan
                                        • Gość: Niech Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: 217.197.165.* 19.12.02, 14:16
                                          Waruj Kellner! Dobry piesek, dobry.
                                          • Gość: Kagan Re: Nie dyskutować z kretynem Kaganem ! IP: *.bhakleibnitz.asn-graz.ac.at 27.12.02, 04:13
                                            Waruj Kellner! Dobry piesek, dobry.
                                            K: Uwazaj, bo ci ten piesek jeszcze jajca wyzre...;)
    • Gość: abc Nie wiem, czy to na pewno chamstwo IP: *.satkabel.com.pl 27.12.02, 10:24
      Nie znam cytowanego przez Ciebie artykułu, nie wiem, czy faktycznie było to
      chamstwo. W którymś z postów wspominasz, że prawdziwa dama inaczej wyraziłaby
      się. Tak to już bywa, że dziennikarze często pisując teksty dot. wywiadów nie
      zachowują wiernych wypowiedzi swoich rozmówców, lecz przypisują im słowa,
      które "lepiej się czyta". Może więc p. Lanckorońska nie wypowiedziała takich
      słów, które akurat Ciebie uraziły. A sam fakt bycia arytokratą nie czyni
      jeszcze nikogo chamem i prostakiem. Raczej możnaby tu podejrzewać ukrytą
      zazdrość wobec tych, którzy się "hrabiowskimi pałkami" wykazać mogli. Inną
      rzecz, że wypowiedzi wielu tu wpisujących się sprawiają, że włos staje dęba.
      Tylko chyba możliwość anonimowego obrażania innych sprawia, że wypisują tu
      takierzeczy w odpowiedzi Ton\bie, zamiast po prostu z Tobą podyskutować. Bo
      rozumiem, że zacząłeś ten wątek nie po to, by kalać imię nieboszczki, lecz
      podyskutować na temat kultury arystokracji w postkomunistycznej
      Rzeczpospolitej :-)?
      • rh_plus CO TO JEST IRONIA? 02.01.03, 10:48
        CO TO JEST IRONIA? Gdy na "kulturalnym" forum dyskusja jest na takim poziomie.
        Swoja droga: jakie spoleczenstwo - taka kultura. Gratuluje wszystkim bioracym
        udzial!
        Z powazaniem
        • Gość: zyg Re: CO TO JEST IRONIA? IP: *.chello.pl 02.01.03, 10:53
          <A imie jego czterdziesci i cztery> - powinno dac do myslenia
    • kustosz.m Re: Chamstwo 02.01.03, 17:22
      minal miesiac.
      Kagan moze przeczytaj na spokojnie swoj tekst.
      Moze warto cos dodac, zmienic poczawszy od tytulu?

powodzenia
    • Gość: pyrlan Re: Chamstwo Karoliny Lanckorońskiej IP: *.015-61-6e6b7010.cust.bredbandsbolaget.se 02.01.03, 20:51
      Wiadomo ze o tzw. "literowki" nie kruszy sie kopii na sieci, ale napisac slowo
      hagiografia tak jak to zrobil ten osobnik wystarcza za wszelki komentarz. Z
      chamami, troglodytami i osobami psychicznie uposledzonymi nie dyskutuje sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka