Gość: pablo Ona jest nudna od dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 21:25 Uniwersytety polskie to elity ogłupione panią Janion. Nawet gdyby napisała że lesbijki są złe, to wszyscy by mówili to samo. Ale oczywiście ona bredzi zupełnie co innego a za nią bredzą tzw. naukowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Brawo dla Jaroslawa Kurskiego za swietny wywiad 28.05.06, 21:36 z pania Maria Janion. Jestem zdumiony publikacja pogladow pani Mari Janion glownie dlatego, ze podwazaja one (i slusznie) "ogolnie przyjete" podstawy istniejacej zgodnosci, niezaleznie od opcji politycznej, w ocenie naszej histori i naszej przeszlosci. Podstawy, ktore szkodza obecnie w budowaniu naszej przyszlosci. Prosimy o wiecej! PS Wreszcie KTOS nie "uwiklany" ani przeszloscia ani "polskoscia" ma odwage mowic o naszej przeszlosci inaczej niz polscy pseudohistorycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilk Re: Brawo dla Jaroslawa Kurskiego za swietny wywi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 19:22 Na lewo prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo W marksizmie był pokój - tak mówi Janion. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 22:41 Czy ją można traktować poważnie? Boże zmiłuj się bo ona wie co bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
antynazista Maria Janion uwikłana w PZPR 28.05.06, 22:48 Była w tej partii kilkadziesiąt lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiekkapusta babcia stara komunistka IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.05.06, 00:13 Pani Janion to zdumiewajacy fenomen. Bardzo zywotna baba, posiadajaca podstawowa ceche zywotnosci:umiejetnosc przystosowania sie do jakichkolwiek warunkow. Tudziez, jak wszyscy marksisci-relatywisci, tak potrafi zamecic samym jezykiem, ze slabsi umyslowo padaja plackiem. Teraz tez przejela od post- modernistow ich gierki jezykowe, typu "narod to twor wyobrazeniowy". Coz to moze oznaczac? Oczywiscie cokolwiek, czyli to co ja wam mowie, ja p.Profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Krotka i zwiezla odpowiedz 29.05.06, 00:40 Nie chce mi sie wdawac w glebokie dywagacje z pania Janion, tudziez na roztrzasanie kwestii, czym rozni sie "enticzne" rozumienie narodu od rozumienia "politycznego"; czytajac to, co pani Janion miala do powiedzenia Jaroslawowi (nie mylic prosze z Jackiem) Kurskiemu, sklania mnie - w kontekscie zakonczonej wlasnie wizyty Benedykta XVI do Polski, do pani Janion mam tylko jedna prosbe: niech pani dalej opowiada te swoje bajki GW, niech pani dalej "kadzi" feministkom i pederastom; wyladuje pani zawsze i tak tam, gdzie pani miejsce: na smietniku historii: tak jak idee faszyzmu, komunizmu i tepego lewactwa. I niech tam pani bedzie dobrze; Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Krotka i zwiezla odpowiedz 29.05.06, 01:07 Widzisz Silu, Pani Janion jako 80 cioletnia kobieta na tym smietniku byc moze wyląduje i nie zdąży z tego powodu zbyt długo sie umęczyć. Nie w tym problem. Problem w tym, ze Tobie przyjdzie zyć poza jego granicami, i jak mi Bóg miły, jeszcze zawyjesz za pania Janion i innymi heretykami, ale wtedy juz tylko spowiedź i pokuta zostanie, bo wszyscy, z którymi mozna by porozmawiać albo na tym śmietniku zgniją, albo opuszczą pielesze tej sfaszyzofanej prowincji Watykanu. Wspomnisz moje słowa, oj wspomnisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilk Re: Krotka i zwiezla odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 19:21 No i wyszlo szydlo z worka. Co za LOL. Obrazoburca. O-bra-zo-bur-ca!!! Szykuj juz bilety, jak kupisz zawczasu to wyjdzie calkiem tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Odpowiedź 29.05.06, 01:12 Pan Papież w piątek w Archikatedrze posłał ksenofobów na zieloną trawkę. Z zaciśniętymi zębami (w Rzymie nie toleruje) dał się obśliniać Kaczyńskim, Marcinkiewiczowi, Giertychowi i Lepperowi. Mam wrażenie że chętniej by porozmawiał w cztery oczy z Marią Janion... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Odpowiedź 29.05.06, 01:35 no to rozmawiaj Ty (i inni "czynownicy" politycznej poprawnosci) z p. Janion; ja mam jej zdecydowanie glupie i idiotyczne poglady tam, gdzie ma je kazdy normalnie myslacy czlowiek; ksenofobka - i to wrecz gigantyczna - jest ta lewacka "glupia baba" Janion; takiej ksenofobii, takiej glupoty, nie bylby w stanie przewidziec zaden Ojciec Kosciola; chcecie dalej lazaic za baranami i "beczec", jak Janion przykaze, to prosze bardzo; te 600 000 mlodych ludzi na Bloniach w sobote wieczorem swiadczy o tym, ze pani Janion wszystko sie pomylilo; zawsze szkoda chorego czlowieka; daj, Panie Boze, pani Janion, rozum; i wyzwol od przywiazania do lewactwa i glupoty d3b3 napisała: > Pan Papież w piątek w Archikatedrze posłał ksenofobów na zieloną trawkę. > > Z zaciśniętymi zębami (w Rzymie nie toleruje) dał się obśliniać Kaczyńskim, > Marcinkiewiczowi, Giertychowi i Lepperowi. > > Mam wrażenie że chętniej by porozmawiał w cztery oczy z Marią Janion... Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Odpowiedź 29.05.06, 01:57 600,000 to ok 1,5% Polaków. Silu, samych peadłów jest więcej, że o żydach, masonach, cylistach, lewakach, i innych panijanionowych słuchaczy nie wspomne, więc te swoje 1,5% polaków możesz sobie wsadzić tam, gdzie przez pomyłke przechowujesz pogląy Pani Janion Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Odpowiedź 29.05.06, 02:07 no to "robta" wlasne imprezy, z Owsiakiem, Janion, Michnikiem, i wszystkimi innymi; wy mnie nie interesujecie; jestescie - narazie - medialnym wytworem (monstrum) GW; poza tym jestescie niczym (zas p. Janion to taki "Bartek" grzebiacy w kontenerach na smieci); pokazcie, ilu ludzi was popiera; a jezeli nic z tego nie wyjdzie, to jestescie dla mnie zwyczajnym g... (jak i p. Janion), niczym wiecej; otweirajcie gebe wtedy, gdy macie faktyczne poparcie; nie odzywajcie sie, bo "politycznie poprawne" media tego chca; skrzyknijcie 600 000 mlodych ludzi na krakowskie Blonia, gdy przyjedzie ta glupia jedza Janion; no - zaryzykujcie: powiedzcie, ze przyjedzie taki zasr.... "autorytet" Janion, i niech sie zgromadzi 600 000 mlodych ludzi; no,..., pokazcie swoja sile lewaki glupie; Janion na smietnik historii - jak wszystkie komuchy obrazoburca napisał: > 600,000 to ok 1,5% Polaków. > Silu, samych peadłów jest więcej, że o żydach, masonach, cylistach, lewakach, i > innych panijanionowych słuchaczy nie wspomne, więc te swoje 1,5% polaków możes > z sobie wsadzić tam, gdzie przez pomyłke przechowujesz pogląy Pani Janion > Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Odpowiedź 29.05.06, 02:11 silesius.monachijski0 napisał: > no to "robta" wlasne imprezy, z Owsiakiem, Janion, Michnikiem, i wszystkimi > innymi; wy mnie nie interesujecie; jestescie - narazie - medialnym wytworem > (monstrum) GW; poza tym jestescie niczym (zas p. Janion to taki "Bartek" > grzebiacy w kontenerach na smieci); pokazcie, ilu ludzi was popiera; a jezeli > nic z tego nie wyjdzie, to jestescie dla mnie zwyczajnym g... (jak i p. > Janion), niczym wiecej; otweirajcie gebe wtedy, gdy macie faktyczne poparcie; > nie odzywajcie sie, bo "politycznie poprawne" media tego chca; skrzyknijcie 600 > > 000 mlodych ludzi na krakowskie Blonia, gdy przyjedzie ta glupia jedza Janion; > no - zaryzykujcie: powiedzcie, ze przyjedzie taki zasr.... "autorytet" Janion, > i niech sie zgromadzi 600 000 mlodych ludzi; no,..., pokazcie swoja sile lewaki > > glupie; Janion na smietnik historii - jak wszystkie komuchy No i znowu pomliły Ci sie tabletki.. Silezjisie monachijski z liczbą, która doskonale oddaje stan Twojego intelektu. Opanuj sie chłopie(?), bo potrzaskają Ci bajpasy. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Odpowiedź 29.05.06, 02:23 nie, moj drogi; Ty bronisz te "pseudoautorytety", typu Janion czy Michnik; kto i kiedy je zweryfikowal?; kto ich popiera? (poza "klubem medialnych potentatow, imienia Frau Rapaczynski"?); jestescie denni i bez konceptu; nie macie nic w reku, jako kontrargument do tego, co dzialo sie na Bloniach; skrzyknijcie: lewacy, zydokomuna, pederasci, i reszta antypolskiego towarzystwa, 600 000 ludzi na jednym miejscu; czekam; robcie wasze parady rownosci, pod "opatrznoscia" Vokera Becka, niemeickiego homoseksualisty (pederasty) i zwolennika pedofilii (jesli trzeba, to odpowiednie linki podesle); jestescie "zerem", tak jak i wasi "patroni"; pyskujcie dalej; ja i tak sie z was smieje; nie macie szans, bo nie macie mlodziezy nic - poza lajnem rynsztokow - do zaproponowania; dlatego jest 600 000 przy Benedykcie XVI, a ok. 1000 frustratow na waszych hucpach, gamonie obrazoburca napisał: > silesius.monachijski0 napisał: > > > no to "robta" wlasne imprezy, z Owsiakiem, Janion, Michnikiem, i wszystki > mi > > innymi; wy mnie nie interesujecie; jestescie - narazie - medialnym wytwor > em > > (monstrum) GW; poza tym jestescie niczym (zas p. Janion to taki "Bartek" > > grzebiacy w kontenerach na smieci); pokazcie, ilu ludzi was popiera; a je > zeli > > nic z tego nie wyjdzie, to jestescie dla mnie zwyczajnym g... (jak i p. > > Janion), niczym wiecej; otweirajcie gebe wtedy, gdy macie faktyczne popar > cie; > > nie odzywajcie sie, bo "politycznie poprawne" media tego chca; skrzyknijc > ie 600 > > > > 000 mlodych ludzi na krakowskie Blonia, gdy przyjedzie ta glupia jedza Ja > nion; > > no - zaryzykujcie: powiedzcie, ze przyjedzie taki zasr.... "autorytet" Ja > nion, > > i niech sie zgromadzi 600 000 mlodych ludzi; no,..., pokazcie swoja sile > lewaki > > > > glupie; Janion na smietnik historii - jak wszystkie komuchy > > No i znowu pomliły Ci sie tabletki.. > Silezjisie monachijski z liczbą, która doskonale oddaje stan Twojego intelektu. > > Opanuj sie chłopie(?), bo potrzaskają Ci bajpasy. > Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Odpowiedź 29.05.06, 02:37 silesius.monachijski0 napisał: > nie, moj drogi; Ty bronisz te "pseudoautorytety", typu Janion czy Michnik; kto > i kiedy je zweryfikowal?; kto ich popiera? (poza "klubem medialnych potentatow, > > imienia Frau Rapaczynski"?); jestescie denni i bez konceptu; nie macie nic w > reku, jako kontrargument do tego, co dzialo sie na Bloniach; skrzyknijcie: > lewacy, zydokomuna, pederasci, i reszta antypolskiego towarzystwa, 600 000 > ludzi na jednym miejscu; czekam; robcie wasze parady rownosci, > pod "opatrznoscia" Vokera Becka, niemeickiego homoseksualisty (pederasty) i > zwolennika pedofilii (jesli trzeba, to odpowiednie linki podesle); > jestescie "zerem", tak jak i wasi "patroni"; pyskujcie dalej; ja i tak sie z > was smieje; nie macie szans, bo nie macie mlodziezy nic - poza lajnem > rynsztokow - do zaproponowania; dlatego jest 600 000 przy Benedykcie XVI, a > ok. 1000 frustratow na waszych hucpach, gamonie Chłopaku, Ty naprawdę wybierz sie do jakiegos psychoterapeuty, bo jesli dalej bedziesz się tak 'śmiał' jak to deklarujesz, to do następnego nalotu B16 nie dozyjesz. Szkoda by było, bo choc to marne dowartościowanie, ale czytając posty takiego idioty jak Ty, jednak czuję sie troche dowartościowany jako 'lewak'. Szkoda byłoby to stracic. BTW. pisałem juz o tym w tym topicu, ale powtórzę. Przeszukaj Google, i odmajdź przyblizone liczby (procentowo w stosunku do reszty społeczeństwa) zwolenników Hitlera, Stalina i innych przywódców odnowy moralnej i 'rozliczaczy'. Nawet na tym tle, Twój Benito plasuje sie na szarym końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Odpowiedź 29.05.06, 02:49 www.findarticles.com/p/articles/mi_m1571/is_7_18/ai_83553874. czy wiesz glupcze, ze jednym z "najwiekszych pederastow" (pederasta, to wg slownika Kopalinskiego: "gej") w historii byl Adolf Hitler; moze wiec homoseksualisci - geje i lesbijki - znajda kiedys na tyle odwagi w sobie, i publicznie przyznaja, ze glowni zbrodniarze rezimu III Rzeszy to byli homoseksualisci; dlaczego tak boja sie prawdy? bo wiedza, ze klamia? to i tak kazdy myslacy czlowiek wie; prawda jest brutalna: glownie "bossowie" faszystowskiej III Rzeszy (z Hitlerem na czele) to byli gejowie, homoseksualisci, pederasci obrazoburca napisał: > silesius.monachijski0 napisał: > > > nie, moj drogi; Ty bronisz te "pseudoautorytety", typu Janion czy Michnik > ; kto > > i kiedy je zweryfikowal?; kto ich popiera? (poza "klubem medialnych poten > tatow, > > > > imienia Frau Rapaczynski"?); jestescie denni i bez konceptu; nie macie ni > c w > > reku, jako kontrargument do tego, co dzialo sie na Bloniach; skrzyknijcie > : > > lewacy, zydokomuna, pederasci, i reszta antypolskiego towarzystwa, 600 00 > 0 > > ludzi na jednym miejscu; czekam; robcie wasze parady rownosci, > > pod "opatrznoscia" Vokera Becka, niemeickiego homoseksualisty (pederasty) > i > > zwolennika pedofilii (jesli trzeba, to odpowiednie linki podesle); > > jestescie "zerem", tak jak i wasi "patroni"; pyskujcie dalej; ja i tak si > e z > > was smieje; nie macie szans, bo nie macie mlodziezy nic - poza lajnem > > rynsztokow - do zaproponowania; dlatego jest 600 000 przy Benedykcie XVI > , a > > ok. 1000 frustratow na waszych hucpach, gamonie > > Chłopaku, Ty naprawdę wybierz sie do jakiegos psychoterapeuty, bo jesli dalej b > edziesz się tak 'śmiał' jak to deklarujesz, to do następnego nalotu B16 nie doz > yjesz. Szkoda by było, bo choc to marne dowartościowanie, ale czytając posty ta > kiego idioty jak Ty, jednak czuję sie troche dowartościowany jako 'lewak'. Szko > da byłoby to stracic. > > BTW. pisałem juz o tym w tym topicu, ale powtórzę. > Przeszukaj Google, i odmajdź przyblizone liczby (procentowo w stosunku do reszt > y społeczeństwa) zwolenników Hitlera, Stalina i innych przywódców odnowy moraln > ej i 'rozliczaczy'. Nawet na tym tle, Twój Benito plasuje sie na szarym końcu. > Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Twój post, jest całkowicie OT 29.05.06, 03:01 silesius.monachijski0 napisał: > www.findarticles.com/p/articles/mi_m1571/is_7_18/ai_83553874. > czy wiesz glupcze, ze jednym z "najwiekszych pederastow" (pederasta, to wg > slownika Kopalinskiego: "gej") > w historii byl Adolf Hitler; moze wiec homoseksualisci - geje i lesbijki - > znajda kiedys na tyle odwagi w sobie, i publicznie przyznaja, ze glowni > zbrodniarze rezimu III Rzeszy to byli homoseksualisci; dlaczego tak boja sie > prawdy? bo wiedza, ze klamia? to i tak kazdy myslacy czlowiek wie; prawda jest > brutalna: glownie "bossowie" faszystowskiej III Rzeszy (z Hitlerem na czele) to > > byli gejowie, homoseksualisci, pederasci a co ma piernik do wiatraka? Czy Ty nie rozumiesz najprostszych pytań? Ilu zwolenników zgromadzili faszyści pod swoimi sztandarami? czy do Twojej jakże pełnej (zdrowasiek) głowy nie dociera fakt, że to własnie nienawiść skupia wokół siebie największe rzesze ludzi? Dlatego radziłbym nie uzywać tego argumentu (dot. liczebności 'wiernych') w dysksuji z kimś, kto ma współczynnik IQ choc o 1 większy od Twojego, co nie jest w końcu takie trudne, nawet w tej polandi, w której przyszło Ci wegetować. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Twój post, jest całkowicie OT 29.05.06, 03:08 w dalszym ciagu udajesz, ze nie rozumiesz: faszysci (takze i pedrasci=homoseksualisci), jak Hitler, byli takimi wrogami czloweika, i jego wolnosci=godnosci, jak komunisci (w tym cala - podkreslam: cala rodzina Adama Michnika); nie udawaj wiec, ze nie wiesz, o czym mowie; Benedykt XVI i 600 000 mlodych ludzi na Bloniach to wielkie "NIE" dla ideologii pederasty Adfolfa Hitlera, a takze - wspolczesnego "pseudopolskiego moralisyt" Adama Michnika; faszyzmowi i komunizmowi (a la "familia Szechter-Michnik") ta mlodziez powiedziala "Nie"; i mozesz tego nie chciec widziec; ale nie udawaj glupiego obrazoburca napisał: > silesius.monachijski0 napisał: > > > www.findarticles.com/p/articles/mi_m1571/is_7_18/ai_83553874. > > czy wiesz glupcze, ze jednym z "najwiekszych pederastow" (pederasta, to w > g > > slownika Kopalinskiego: "gej") > > w historii byl Adolf Hitler; moze wiec homoseksualisci - geje i lesbijki > - > > znajda kiedys na tyle odwagi w sobie, i publicznie przyznaja, ze glowni > > zbrodniarze rezimu III Rzeszy to byli homoseksualisci; dlaczego tak boja > sie > > prawdy? bo wiedza, ze klamia? to i tak kazdy myslacy czlowiek wie; prawda > jest > > brutalna: glownie "bossowie" faszystowskiej III Rzeszy (z Hitlerem na cze > le) to > > > > byli gejowie, homoseksualisci, pederasci > > a co ma piernik do wiatraka? > > Czy Ty nie rozumiesz najprostszych pytań? > Ilu zwolenników zgromadzili faszyści pod swoimi sztandarami? > > czy do Twojej jakże pełnej (zdrowasiek) głowy nie dociera fakt, że to własnie n > ienawiść skupia wokół siebie największe rzesze ludzi? > Dlatego radziłbym nie uzywać tego argumentu (dot. liczebności 'wiernych') w dys > ksuji z kimś, kto ma współczynnik IQ choc o 1 większy od Twojego, co nie jest w > końcu takie trudne, nawet w tej polandi, w której przyszło Ci wegetować. > Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Twój post, jest całkowicie OT 29.05.06, 03:20 Obawiam się, że dalsza próba dyskusji z Toba bedzie jałowym spamowaniem forum. No, chyba, że odpowedź na następujęce pytanie będzie twierdząca: Czy rzymski biskup Benedykt, szesnasty tego imienia, zwołał 600.000 tysiecy gó..arzy na jakimś polu w celu zademonstrowania swojego chrześcijańskiego stosunku do Hitlerowskiego wydania faszyzmu? Bo jeśli nie, to pozostaje mi tylko stiewrdzić, że występuje całkowity brak kontaktu logiczno-słownego z Twoją szanowna osobistością, a zatem życząc kolorowych snów, pożegnam ją. Dobrej nocy(?) i miłego dnia zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilk Re: Twój post, jest całkowicie OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 19:18 Wielki Obrazoburco, polegles w tej walce i chociaz dobrze o tym wiesz to nigdy sie nie przyznasz wiec przestan sie osmieszac. Twoje teksty w stylu "Onanizm powoduje slepote" sa marne i godne poziomu gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Netykieta 29.05.06, 02:13 Acha, bardzo ważne: Dopisujemy odpowiedź POD cytatem, a nie nad nim. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: Odpowiedź 29.05.06, 02:14 "Trudność polega na tym, że nie wszyscy chcą przyjąć do wiadomości, iż naród jest wspólnotą wyobrażoną. Jeśli ktoś uważa, że naród to wspólnota dana przez siły nadprzyrodzone, wspólnota święta, zawierająca w sobie pierwiastek nadziemski, albo wspólnota biologiczna, to wówczas stajemy w obliczu dwóch skonfliktowanych wyobrażeń." Na pewno nie jesteśmy wspólnotą biologiczną. Np. ja jestem chłopem - ty szlachcicem:-) Pierwiastek nadziemski też chyba odpada... Zostają żmudne negocjacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Krotka parafraza krotkiej odpowiedzi IP: *.dsl.cavtel.net 29.05.06, 02:41 Nie wiem co Pani napisala i nawet nie probuje zrozumiec, ale i tak sie z tym nie zgadzam, a Pani po prostu nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal111 Re: Moje herezje antynarodowe 29.05.06, 10:33 Gość portalu: neo napisał(a): > Pani Profesor jako ostatnia osoba "z jajami" (nie boje sie tego okreslenia), > w calkowicie ich pozbawionym IVym PRLu z jajnikami, nieświadomy szowinisto, z jajnikami :)) z intencją wypowiedzi natomiast zgadzam się całkowicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedna zbuntowana Re: Moje herezje antynarodowe IP: 82.139.47.* 29.05.06, 19:46 Zgadzam się z wieloma poglądami autorki artykułu, a dziś właśnie dotarła do mnie ankieta na temat INSTYTUTU WYCHOWANIA, który zdaniem twórców ma rozwiązać problemy wychowawcze w naszym kraju. Toz to jedna wielka kpina!!!! Powołanie kolejnej instytucji, która mając tylko piękną nazwę nikomu tak naprawdę nie służy.A wychowanie? Takich mamy wychowanych jakich wychowujących. I w tym względzie żadna powstająca instytucja nic nie zmieni. Wszystkim wychowywanym życzę mądrości życiowej, wychowyjących rodziców proszę o zwrócenie uwagi na potrzeby dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohio Czy Janion powie Żydom, że są wspólnotą wyobrażoną IP: *.chi01.dsl-w.verizon.net 30.05.06, 19:37 Niech p. Janion powie Żydom, że ich naród to "wspólnotą wyobrażona". W szczególności polecam przekonanie o tym panów Singera i Bronfmana z World Jewish Congress (WJC), którzy chcą szantażem wyciagnąć od Polski 65 miliardów dolarów za mienie, które należało kiedyś do członków tej samej wspólnoty biologicznej co szefowie WJC. To zadziwajaca myśl, żeby wmawiać Żydom, że im tylko się wydaje że są narodem. Nie spodziewałem sie po Janion takiego antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: re IP: *.chello.pl 31.05.06, 02:02 Wyjdzie stu robotników, Oborzą miasta grunt, Wyrzucą łokieć - funt. Klatki pełne wróblików Otworzą - i przed tłuszczą Ptaszki na wolność puszczą... Muzyka nieustanna: Wolność! Wolność! - Hosanna * Święci staną w katedrze Trzej... i zawezwą Ducha, Lud księgi praw rozedrze, Próchno kart porozdmucha; Weźmie stare sztandary, Wyprowadzi jak mary Za kościół - na mogiły, Zapali, by świeciły Światu dawnymi dzieły, Błysnęły - i spłonęły. Bije godzinna ranna, Mary znikły: Hosanna! * . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Moje herezje antynarodowe 18.12.06, 21:44 skąd wziął się argument obalenia myślenia kartezjańskiego w lekturze "pamięć i tożsamość" ? czytając framenty książki "pamięć i tożsamość" napotykamy się na argument sformułowany wcześniej przez Charlesa Eisensteina "The same for other words whose hidden assumptions I've observed in this book: the "is" of identity, which says that two things can be the same; the word "exists", which implies an absolute Cartesian reality; distinctions like "matter and spirit" or "human and nature" which artificially divide reality into two parts ." www.ascentofhumanity.com/chapter7-10.php zarówno treści lektury "pamięć i tożsamości" jak i treści filozofii "the age reunion" sformułowanej prze Ch.Eisenteina odrzucają kartezjański sposób rozumowania i obie wskazują to samo źródło nazizmu i ludobójstwa II wojny światowej . Charles Eisenstein , w przeciwieństwie do lektury "pamięć i tożsamość" odrzuca wszystkie religie i utrwalone tradycją metody komunikowania między ludźmi znajdując w nich źródło zniewolenia człowieka i twierdzi , że wszyscy gdy zaczniemy inaczej myśleć ( co jest generowane naszą mową , używaniem słów i idei wg utrawlonego tradycją znaczenia ) odczujemy stan błogosławienia . watykańska lektura odrzuca kartezjański sposób rozumowania i proponuje do powrotu do tomizmu (XIII w.) twierdząc , że wszycy jesteśmy grzeszni . czy zbieżność argumetnów jest przypadkowa czy raczej wskazuje na to , że jeden z autorów poznał się z treściami drugiego przed publikacją swojej książki . uważam , że eksponowany w książce "pamięć i tożsamość" argument , po wprowadzeniu książki jako lektura obowiązkowa , zmieni kształt myślenia polskiej inteligencji i narzuci groźny dla Polski kierunek kształtowania argumentu w dyskusji społecznej cofając nasz kraj względem innych o stulecia . nawiasem mówiąc "pamięć i tożsamość" stanowi zaprzecznie encykliki Jana Pawła II "fides et ratio" . Odpowiedz Link Zgłoś