Dodaj do ulubionych

czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańczyć

IP: *.umcs.lublin.pl 18.01.03, 12:58
czy powinnien? czy to leży w gestii dobrego wychowania?
Obserwuj wątek
    • Gość: qocur powinien IP: proxy / 212.244.249.* 21.01.03, 14:30
      Gość portalu: ciekawska napisał(a):

> czy powinnien? czy to leży w gestii dobrego wychowania?

Jasne, że tak. Tak samo jak powinien umieć jeść nożem i widelcem czy potrafić
      dobrać kolor skarpetek do spodni ;-)
      • Gość: Jan Re: powinien IP: *.hispeed.ch 21.01.03, 15:25
        Gość portalu: qocur napisał(a):

> Gość portalu: ciekawska napisał(a):
        >
        > > czy powinnien? czy to leży w gestii dobrego wychowania?
        >
        > Jasne, że tak. Tak samo jak powinien umieć jeść nożem i widelcem czy potrafić
        > dobrać kolor skarpetek do spodni ;-)

Nie mówiąc już o doborze krawatu :-)

A to, jak tańczy, wiele o nim mówi. Czy ciągnie partnerkę, jak tobołek, czy
        daje się prowadzić, czy wie, w którą stronę prowadzi, czy robi to na siłę...

To samo dotyczy kobiety. Czy wymusza kroki, czy jest ciućma. Mi najwięcej mówi
        spin w jive'ie, jak kto ciekawy, opowiem.
        • Gość: M chyba żartujecie IP: *.chello.pl 21.01.03, 17:01
          • Gość: Jan To poważna sprawa! IP: *.hispeed.ch 21.01.03, 19:44
            Jak mógłbym żartować!

Ja sobie hmmmm, wytańczyłem żonę.
            Oczywiście jeżeli kobieta nie tańczy, to taniec dla mężczyzny mało wnosi.
            Choć przynajmniej umie się ruszać, to też coś.

A czemu uważasz to za żart?
            Co robisz na Sylwestra? Jak na Zachodzie - siedzisz przy barze i gadasz z
            facetami o interesach? Ja tam wolę polskie zabawy, z tańcami do nocy.
            • Gość: M Re: To poważna sprawa! IP: *.chello.pl 21.01.03, 20:06
              Nie chodzi o to czy tańczę czy nie , a o łączenie bycia kulturalnym z
              umiejętnością tańczenia.
        • Gość: ciekawa Re: powinien IP: *.umcs.lublin.pl 22.01.03, 09:44
          Jestem ciekawa co to jest, opowiedz
          monika
          • Gość: Jan Spin IP: *.hispeed.ch 22.01.03, 11:53
            Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Jestem ciekawa co to jest, opowiedz
            > monika

Opisuję kroki jive'a:
            normalne kroki:
            tył-przód / prawo-i-prawo / lewo-i-lewo
            Spin:
            po "tył-przód" stykają się dłonie: jego lewa i jej prawa, odbicie i
            zamiast "prawo-i-prawo" szybki obrót o 360 stopni.

Dziewczyny dzielą się jeżeli chodzi o nacisk dłoni na 3 grupy: takie, co-
            1. faceta przewrócą
            2. musną dłoń i facet się musi odbić od powietrza
            3. dadzą tyle siły, by oboje wykonali ładny obrót

Mi odpowiada najbardziej grupa 3 ;-)

Na jednym kursie instruktor ciągle deliberował na temat prowadzenia, że jest
            to, zwłaszcza na zatłoczonej sali, coś więcej, niż sama technika. Załóżmy, że
            chodzi o walc angielski i można zrobić obrót w prawo, w lewo, lub kroki do
            przodu lub do tyłu. Porządny tancerz powinien mieć przegląd sytuacji i wiedzieć
            w którą stonę prowadzić, by nikogo nie potrącić, decydować wystarczająco
            wcześnie, by dać sygnał (oczywiście ruchem ciała, nie gadaniem), prowadzić
            zdecydowanie, ale nie szarpiąc, dopasować wybór figur do umiejętności
            partnerki, w tłoku regulować kąt obrotu i długość kroku...
            A ona powinna wyczuwać, o co mu chodzi, nie ciągnąć, ale dawać tyle oporu, by
            nie myślał, że tańczy z powietrzem, by uzyskali oboje dobrą sylwetkę.

Taniec baaaardzo dużo mówi o osobowości. I niech nikt mi nie mówi, że to tylko
            wolny-wolny-szybki-szybki!

A na marginesie, wiesz co to jest "efekt Maćka"?
            Wzmożenie aktywności mięśni pod wpływem dobrej czaczy:
            "Umarł Maciek, umarł, leży już na desce,
            gdyby mu zagrali, podskoczyłby jeszcze"
            • Gość: ciekawa Re: Spin IP: *.umcs.lublin.pl 27.01.03, 09:37
              Bardzo ladnie. TAK z tym Mackiem tez niezle brzmi, tylko ze zamiast czaczy ja
              bym wstawila sambe, ale to wylacznie kwestia gustu, choc czacza tez jst urocza.
              • Gość: Jan Samba, czacza, mambo, salsa IP: *.hispeed.ch 27.01.03, 11:37
                Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Bardzo ladnie. TAK z tym Mackiem tez niezle brzmi, tylko ze zamiast czaczy ja
                > bym wstawila sambe, ale to wylacznie kwestia gustu, choc czacza tez jst
                urocza.

W sambie niestety znam oprócz dość nudnego kroku podstawowego tylko ze dwie
                figury (otwieranie na boki i promenadę), tak że wolę jej słuchać - a to z kolei
                bardzo chętnie. Nie miałbym też nic przeciwko posłuchaniu jej w naturalnym
                otoczeniu.
                A czacza mnie podrywa, to samo mambo, ale jest ciut szybkie. Chodziliśmy też na
                salsę, podnosi mi ciśnienie i przyspiesza puls, a w mózgu wydzielają się
                endorfiny.
        • Gość: ciekawa Re: powinien IP: *.umcs.lublin.pl 22.01.03, 09:50
          jestem ciekawa, opowiedz
    • Gość: Jan A Ty tańczysz? IP: *.hispeed.ch 21.01.03, 19:45
      • Gość: ciekawa Re: A Ty tańczysz? IP: *.umcs.lublin.pl 22.01.03, 09:48
        Jak najbardziej i potrafie dostosowac sie w tancu do kazdego tancerza, nawet
        kiedy chce deptac po palcach, ale to sie nie zdarza czesto (tacy po prostu nie
        wychodza na parkiet)
    • Gość: doku kulturalny podrywacz powinien nt IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 27.01.03, 15:01
    • Gość: ABC Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: *.liber.uw.edu.pl 30.01.03, 18:00
      Tak !!!!
    • dariusz-m Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz 30.01.03, 22:33
      Oczywiście, że powinien. Nie umieć tańczyć to wyjątkowo żenujące uczucie.
      Pozdrawiam
    • Gość: GREG Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: 195.205.117.* 31.01.03, 08:02
      Mam 25 lat i niestety nie potrafie w ogole tanczyc. Nie chodzena dyskoteki
      itp. Jesli juz jakies wesele , to dla mnie koszmar i straszne meczarnie. Bardzo
      sie krepuje wyjsc do tanca bo wszystcy sie na mnie gapia.
      • Gość: ryża małpa Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: proxy / 195.116.167.* 31.01.03, 20:15
        Nie martw sie i rozejrzyj się dookoła. Nikt sie na ciebie nie gapi a większośc
        i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest wesoło:-)
      • Gość: ryża małpa Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: proxy / 195.116.167.* 31.01.03, 20:15
        i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest wesoło:-)
      • Gość: ryża małpa Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: proxy / 195.116.167.* 31.01.03, 20:16
        • Gość: GREG Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: 195.205.117.* 05.02.03, 14:14
          problem w tym ze ja tez nie pije. :-)

Gość portalu: ryża małpa napisał(a):

> Nie martw sie i rozejrzyj się dookoła. Nikt sie na ciebie nie gapi a
          większośc
          > i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest
          wesoło:-
          > )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka