Gość: ciekawska IP: *.umcs.lublin.pl 18.01.03, 12:58 czy powinnien? czy to leży w gestii dobrego wychowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qocur powinien IP: proxy / 212.244.249.* 21.01.03, 14:30 Gość portalu: ciekawska napisał(a): > czy powinnien? czy to leży w gestii dobrego wychowania? Jasne, że tak. Tak samo jak powinien umieć jeść nożem i widelcem czy potrafić dobrać kolor skarpetek do spodni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: powinien IP: *.hispeed.ch 21.01.03, 15:25 Gość portalu: qocur napisał(a): > Gość portalu: ciekawska napisał(a): > > > czy powinnien? czy to leży w gestii dobrego wychowania? > > Jasne, że tak. Tak samo jak powinien umieć jeść nożem i widelcem czy potrafić > dobrać kolor skarpetek do spodni ;-) Nie mówiąc już o doborze krawatu :-) A to, jak tańczy, wiele o nim mówi. Czy ciągnie partnerkę, jak tobołek, czy daje się prowadzić, czy wie, w którą stronę prowadzi, czy robi to na siłę... To samo dotyczy kobiety. Czy wymusza kroki, czy jest ciućma. Mi najwięcej mówi spin w jive'ie, jak kto ciekawy, opowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan To poważna sprawa! IP: *.hispeed.ch 21.01.03, 19:44 Jak mógłbym żartować! Ja sobie hmmmm, wytańczyłem żonę. Oczywiście jeżeli kobieta nie tańczy, to taniec dla mężczyzny mało wnosi. Choć przynajmniej umie się ruszać, to też coś. A czemu uważasz to za żart? Co robisz na Sylwestra? Jak na Zachodzie - siedzisz przy barze i gadasz z facetami o interesach? Ja tam wolę polskie zabawy, z tańcami do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: To poważna sprawa! IP: *.chello.pl 21.01.03, 20:06 Nie chodzi o to czy tańczę czy nie , a o łączenie bycia kulturalnym z umiejętnością tańczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: powinien IP: *.umcs.lublin.pl 22.01.03, 09:44 Jestem ciekawa co to jest, opowiedz monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Spin IP: *.hispeed.ch 22.01.03, 11:53 Gość portalu: ciekawa napisał(a): > Jestem ciekawa co to jest, opowiedz > monika Opisuję kroki jive'a: normalne kroki: tył-przód / prawo-i-prawo / lewo-i-lewo Spin: po "tył-przód" stykają się dłonie: jego lewa i jej prawa, odbicie i zamiast "prawo-i-prawo" szybki obrót o 360 stopni. Dziewczyny dzielą się jeżeli chodzi o nacisk dłoni na 3 grupy: takie, co- 1. faceta przewrócą 2. musną dłoń i facet się musi odbić od powietrza 3. dadzą tyle siły, by oboje wykonali ładny obrót Mi odpowiada najbardziej grupa 3 ;-) Na jednym kursie instruktor ciągle deliberował na temat prowadzenia, że jest to, zwłaszcza na zatłoczonej sali, coś więcej, niż sama technika. Załóżmy, że chodzi o walc angielski i można zrobić obrót w prawo, w lewo, lub kroki do przodu lub do tyłu. Porządny tancerz powinien mieć przegląd sytuacji i wiedzieć w którą stonę prowadzić, by nikogo nie potrącić, decydować wystarczająco wcześnie, by dać sygnał (oczywiście ruchem ciała, nie gadaniem), prowadzić zdecydowanie, ale nie szarpiąc, dopasować wybór figur do umiejętności partnerki, w tłoku regulować kąt obrotu i długość kroku... A ona powinna wyczuwać, o co mu chodzi, nie ciągnąć, ale dawać tyle oporu, by nie myślał, że tańczy z powietrzem, by uzyskali oboje dobrą sylwetkę. Taniec baaaardzo dużo mówi o osobowości. I niech nikt mi nie mówi, że to tylko wolny-wolny-szybki-szybki! A na marginesie, wiesz co to jest "efekt Maćka"? Wzmożenie aktywności mięśni pod wpływem dobrej czaczy: "Umarł Maciek, umarł, leży już na desce, gdyby mu zagrali, podskoczyłby jeszcze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Spin IP: *.umcs.lublin.pl 27.01.03, 09:37 Bardzo ladnie. TAK z tym Mackiem tez niezle brzmi, tylko ze zamiast czaczy ja bym wstawila sambe, ale to wylacznie kwestia gustu, choc czacza tez jst urocza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Samba, czacza, mambo, salsa IP: *.hispeed.ch 27.01.03, 11:37 Gość portalu: ciekawa napisał(a): > Bardzo ladnie. TAK z tym Mackiem tez niezle brzmi, tylko ze zamiast czaczy ja > bym wstawila sambe, ale to wylacznie kwestia gustu, choc czacza tez jst urocza. W sambie niestety znam oprócz dość nudnego kroku podstawowego tylko ze dwie figury (otwieranie na boki i promenadę), tak że wolę jej słuchać - a to z kolei bardzo chętnie. Nie miałbym też nic przeciwko posłuchaniu jej w naturalnym otoczeniu. A czacza mnie podrywa, to samo mambo, ale jest ciut szybkie. Chodziliśmy też na salsę, podnosi mi ciśnienie i przyspiesza puls, a w mózgu wydzielają się endorfiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: powinien IP: *.umcs.lublin.pl 22.01.03, 09:50 jestem ciekawa, opowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: A Ty tańczysz? IP: *.umcs.lublin.pl 22.01.03, 09:48 Jak najbardziej i potrafie dostosowac sie w tancu do kazdego tancerza, nawet kiedy chce deptac po palcach, ale to sie nie zdarza czesto (tacy po prostu nie wychodza na parkiet) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku kulturalny podrywacz powinien nt IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 27.01.03, 15:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: *.liber.uw.edu.pl 30.01.03, 18:00 Tak !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz-m Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz 30.01.03, 22:33 Oczywiście, że powinien. Nie umieć tańczyć to wyjątkowo żenujące uczucie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: 195.205.117.* 31.01.03, 08:02 Mam 25 lat i niestety nie potrafie w ogole tanczyc. Nie chodzena dyskoteki itp. Jesli juz jakies wesele , to dla mnie koszmar i straszne meczarnie. Bardzo sie krepuje wyjsc do tanca bo wszystcy sie na mnie gapia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: proxy / 195.116.167.* 31.01.03, 20:15 Nie martw sie i rozejrzyj się dookoła. Nikt sie na ciebie nie gapi a większośc i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest wesoło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: proxy / 195.116.167.* 31.01.03, 20:15 Nie martw sie i rozejrzyj się dookoła. Nikt sie na ciebie nie gapi a większośc i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest wesoło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: proxy / 195.116.167.* 31.01.03, 20:16 Nie martw sie i rozejrzyj się dookoła. Nikt sie na ciebie nie gapi a większośc i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest wesoło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Re: czy kulturalny mężczyzna powinien umieć tańcz IP: 195.205.117.* 05.02.03, 14:14 problem w tym ze ja tez nie pije. :-) Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > Nie martw sie i rozejrzyj się dookoła. Nikt sie na ciebie nie gapi a większośc > i tak nie umie tańczyc ale to olewa ( po kilku głębszych) i i tak jest wesoło:- > ) Odpowiedz Link Zgłoś