Dodaj do ulubionych

Pikieta na Myśliwieckiej

05.08.06, 22:20
Witam forumowiczów, a szczególnie tych, którzy ten weekend spędzają w
Warszawie.
Otóż 6 sierpnia, w niedzielę o godz. 13.00 na ul.Myśliwieckiej 3/5/7, pod
siedzibą Programu III odbędzie się niewielka pikieta z poparciem dla nowego
dyrektora Trójki , mająca na celu zachęcić władze Polskiego Radia do
pozytywnych zmian i przywrócenia poziomu i klimatu takiego, jakie to radio
miało kiedyś. Jeśli ktoś ma czas, chęć i jest na miejscu, zapraszam w imieniu
organizatorów.
Obserwuj wątek
    • 2tik Re: Pikieta na Myśliwieckiej 05.08.06, 23:25
      A zeby bylo jeszcze bardziej absurdalnie, przeniescie sie pozniej na
      Niepodleglosci protestowac przeciwko temu, co dzieje sie w Bis Polskim Radiu.
    • tuhanka Re: Pikieta na Myśliwieckiej 06.08.06, 20:22
      Mimo deszczowej pogody w niedzielne popołudnie 6 sierpnia pod siedzibą Programu
      3 Polskiego Radia przy ul. Myśliwieckiej w Warszawie odbyła się niecodzienna
      pikieta. Kilkunastoosobowa grupa osób skupiona wokół Stowarzyszenia 3/5/7
      zrzeszającego wieloletnich słuchaczy tej rozgłośni spotkała się, aby wyrazić w
      ten sposób poparcie dla nowego dyrektora Trójki, Krzysztofa Skowrońskiego.
      Podczas trwającej kilkadziesiąt minut pikiety jej uczestnicy wznosili okrzyki
      wyrażające poparcie („Starzy słuchacze z nową dyrekcją”, „Panie dyrektorze, na
      słuchaczy liczyć Pan może”),postulaty dotyczące uwzględniania preferencji
      abonanentów ( „ Usłyszcie nasz lament, bo płacimy abonament”), zapożyczone z
      dawnej zapowiedzi rozpoczynającej program Trójki „Dla dorosłych i dla dzieci
      przywracamy Program Trzeci” oraz będące mottem Stowarzyszenia 3/5/7
      hasło „Trójka na piątkę siedem dni w tygodniu”. Zbierane też były podpisy pod
      listem do dyrektora Skowrońskiego. Na zakończenie spotkania pikietujący złożyli
      na ręce pracowników radia list z postulatami oraz opracowania dotyczącej Trójki
      takiej, jaka była przed laty.
      Kilka lat temu Trójka rozpoczęła przemianę w radio wzorowane na rozgłośniach
      komercyjnych. Stopniowo eliminowano audycje autorskie zastępując je blokami
      programowymi, pozbywano się osobowości radiowych, zamiast starannie dobranej
      różnorodnej muzyki zaczęła dominować playlista przeplatana agresywnymi
      dżinglami. Od samego początku przeciwko zmianom protestowali słuchacze, którzy
      w 2002 roku zorganizowali symboliczny pogrzeb Programu 3. Na fali protestowej
      powstało również Stowarzyszenie Przyjaciół, Miłośników i Słuchaczy Programu III
      Polskiego Radia S.A. – Stowarzyszenie 3/5/7. Za czasów rządów ekipy Witolda
      Laskowskiego apele słuchaczy trafiały w próżnię. Wraz ze zmianą kierownictwa
      rozgłośni pojawiła się nadzieja na zmiany.

Alicja Baranowska
      Przewodnicząca Stowarzyszenia 3/5/7

Warszawa, 6 sierpnia 2006 r.
      • anczyc Re: Pikieta na Myśliwieckiej 07.08.06, 23:58
        boże jedyny i kochany,

tuhanka alicja baranowska - jaka ty naiwna jesteś!

tyle lat na zesłaniu intelektualnym i żadnej nauczki
      • 2tik Re: Pikieta na Myśliwieckiej 08.08.06, 09:25
        Ja mam nadzieję, że nowa dyrekcja (łubu duubu, łubu dubu, "panie dyrektorze, na
        słuchaczy liczyć pan może") wykaże się rozsądkiem.
        Ja nie mam żadnych kompleksów i nie przeszkadza mi konkurs via SMS (byleby nie
        było pytań z cyklu jak na imię ma Niedźwiecki - przepraszam Pana redaktora, to
        był przykład). Nie udawajmy, że SMS nie jest dzisiaj jedną z najprostszych form
        kontaktu.
        Podkład pod serwisami informacyjnymi nie jest w mojej opinii "zakłócaniem"
        czegokolwiek. Nie pasuje Państwu, mogą państwo włączyć Dwójkę, Jedynkę...
        Podkład nadaje dynamiki.
        A postulat o budowaniu pozytywnego wizerunku stacji przez rozdawnictwo kubków i
        smyczy jest dla mnie kompletnie zaskakujący. To co, walczymy z promocją, czy ją
        napędzamy?

Więcej postulatów pod adresem:
        mediafm.net/radio/6458,Pikieta-sluchaczy-radiowej-Trojki.html
        • greg_f Re: Pikieta na Myśliwieckiej 08.08.06, 10:10
          > Podkład pod serwisami informacyjnymi nie jest w mojej opinii "zakłócaniem"
          > czegokolwiek. Nie pasuje Państwu, mogą państwo włączyć Dwójkę, Jedynkę...
          > Podkład nadaje dynamiki.

To ciekaw jestem, czemu w TV, gdzie przecież do słupków oglądalności
          przywiązuje się znacznie większą wagę, newsy w programach informacyjnych są
          pozbawione takiego podkładu.
          Jeśli już w tle serwisu musi lecieć muzyczka, to powinna być mocno dyskretna i
          stonowana, bo w serwisach najważniejsza jest treść wiadomości, a tego rodzaju
          łomot, jaki można usłyszeć w Trójce, Bisce czy Radiu Gdańsk, po prostu utrudnia
          skupienie się na tym, co mówi serwisant(-ka), a czasem wręcz go (ją) zagłusza
          (poza tym, czy taki podkład jest stosowny np. do informacji o katastrofach?)
        • jureek Re: Pikieta na Myśliwieckiej 08.08.06, 12:02
          2tik napisał:

> Ja nie mam żadnych kompleksów i nie przeszkadza mi konkurs via SMS (byleby nie
          > było pytań z cyklu jak na imię ma Niedźwiecki - przepraszam Pana redaktora, to
          > był przykład). Nie udawajmy, że SMS nie jest dzisiaj jedną z najprostszych form
          >
          > kontaktu.

Skoro nie lubię debilnych konkursów sms-owych to znaczy, że mam kompleksy? I nie
          udawajmy, że SMS jest formą kontaktu, w przypadku konkursów SMS jest to forma
          dojenia naiwnych.

> Podkład pod serwisami informacyjnymi nie jest w mojej opinii "zakłócaniem"
          > czegokolwiek. Nie pasuje Państwu, mogą państwo włączyć Dwójkę, Jedynkę...
          > Podkład nadaje dynamiki.

Pewna moja znajoma po kilkuletnim pobycie na Zachodzie wróciła do kraju i
          naprawdę, gdy słuchała wiadomości myślała najpierw, że inna stacja zakłóca jej
          odbiór Trójki.
          Mieszkam w Niemczech i tutaj stacje radiowe również te nadające dla młodych
          ludzi np. HR3 nie puszczają podkładu muzycznego pod wiadomościami. Może stać ich
          było na przeprowadzenie badań i przekonanie się, że słuchacze źle odbierają
          takie cuda? Bo u nas wydaje mi się, że przyjęto po prostu jako dogmat, że
          muzyczka pod wiadomościami świadczy o nowoczesności.
          Natomiast jeśli chodzi o dynamikę, to uważam że w tym kontekście to słowo to
          tylko puste zaklęcie "marketingowców".
          Pozdrawiam
          Jura
      • neandertalski Re: Pikieta na Myśliwieckiej 08.08.06, 11:59
        tuhanko wiesz co myślałem chwilę o tej Waszej łubudubu demonstracji poparcia i
        nie moge Ci nie napisać, że czuje się zażenowany czytając Twoja relację i
        wiedząc, ze napisałaś to wszystko naprawdę na serio...
        wybacz.
        • jureek Re: Pikieta na Myśliwieckiej 08.08.06, 12:03
          A ja nie czuję się zażenowany wcale. Uważam, że dobrze jest, żeby nowy dyrektor
          wiedział, że jeśli wprowadzi w Trójce zmiany na lepsze, to będzie miał poparcie
          wiernych słuchaczy tej stacji.
          Jura
        • yacy Re: Pikieta na Myśliwieckiej 08.08.06, 15:42
          neandertalski napisał:
          > tuhanko wiesz co myślałem chwilę o tej Waszej łubudubu demonstracji poparcia i
          > nie moge Ci nie napisać, że czuje się zażenowany czytając Twoja relację i
          > wiedząc, ze napisałaś to wszystko naprawdę na serio...
          > wybacz.

ale co ma Ci wybaczyć? czujesz się zażenowany? to Twoja sprawa. ale nie zabieraj prawa innym do demonstrowania w ten czy inny sposób poparcia dla czegos w co wierzą... to tyle

tuhanko pozdrowienia.
          • neandertalski Re: Pikieta na Myśliwieckiej 09.08.06, 07:40
            to Twoja sprawa. ale nie zabieraj prawa innym do demonstrowania w ten czy inny
            sposób poparcia dla czegos w co
            > wierzą...

?????????
            czy ja komuś czegoś zabraniam?
            nie rozumiem tym bardziej dlaczego będąc samemu "starym sluchaczem" nie mógłbym
            w tym miejscu wyrazić swojej opinii na temat tzw. demonstracji w której nie
            czuję się wyrażany? czyżby pojęcie "starego" słuchacza ulegało az tak
            drastycznemu ukastowaniu?
            • tuhanka Re: Pikieta na Myśliwieckiej 09.08.06, 09:42
              Cóż, pikieta była przygotowana przez członków Stowarzyszenia 3/5/7 i w tym
              stowarzyszeniu konsultowana. Hasła też były wypadkową propozycji złożonej przez
              różne osoby. Poparcie dla dyrektora nie jest zresztą bezwarunkowe, na razie
              popieramy i z niecierpliwością czekamy na zmiany, ale jeśli zmiany nie będą
              takie, jakie naszym zdaniem być powinny, to nasze podejście może się zmienić.
              Sama nie jestem zachwycona pomysłem ściągniecia Cejrowskiego (sprawa ujawniona
              dopiero po pikiecie), ale tak sobie myślę, że to po pierwsze jest niezbędny
              ukłon w stronę prawicy, po drugie, mam nadzieję, że jego obecność ograniczy się
              do jakiejś audycji z muzyką country i nie będzie zbyt nachalna.
              • neandertalski Cejrowski... 09.08.06, 10:53
                to nas chyba różni, że prawicy nie ufam jak psu :-) i nie zaufam, może to
                jakieś uszkodzenie genetyczne? nie wiem. w zwiazku z tym jednak nikomu niczego
                nie zabraniam a nawet bardzo chetnie będę sie mylił, jezeli okaże sie, ze nie
                miałem racji, we wrzesniu zobaczymy pierwsze skowronki.
                Cejrowski mnie jak się domyślasz rownież nie ucieszył, tym bardziej, że nie
                dalej jak w poniedziałek wystąpił już w trUjkowym smsowym konkursie o co tu
                dużo gadać znaczącej nazwie - KACZKA - dziennikarska;) obawiam sie, ze tych
                kaczek dziennikarskich czy innych gęsi nadciągnie więcej, co jesienią powinno
                dziwić botaników ale i myśle sluchaczy też.
                miłośnikiem country specjalnym nie jestem, przy czym PR.III mial w tej
                dziedzinie wg mnie absolutnie sympatycznego fachowca jakim był Korneliusz
                Pacuda - jego tonacje, jak sie nie mylę czwartkowe, autentycznie lubiłem,
                natomiast Pan Wojciech Cejrowski... jego po prostu nigdy nie lubiłem.
                Zresztą przemiana BISki w PISkę już niczego dobrego nie wrózy, więc tym
                bardziej nie stać mnie po prostu na optymizm.
                tym bardziej chciałbym nie mieć racji, naprawdę.
                • neandertalski botanicy???? 09.08.06, 11:00
                  no coż na biologii to sie znam chyba nawet gorzej niż na historii
                  ;-)
              • 2tik Re: Pikieta na Myśliwieckiej 09.08.06, 12:06
                > Sama nie jestem zachwycona pomysłem ściągniecia Cejrowskiego (sprawa
                ujawniona
                > dopiero po pikiecie), ale tak sobie myślę, że to po pierwsze jest niezbędny
                > ukłon w stronę prawicy, po drugie, mam nadzieję, że jego obecność ograniczy
                się
                >
                > do jakiejś audycji z muzyką country i nie będzie zbyt nachalna.

I Ty to piszesz tak spokojnie?! Niezbędny ukłon w stronę prawicy?! To jest
                skandal a nie ukłon.
                Niezbędny komu? Na jakiej podstawie? Ustawy, rozporządzenia? Czy rozdanych kart
                pod stolikiem w siedzibie PIS?
                Ja, podobnie jak Neandertalski, chciałbym się mylić, ale jakoś nei wierzę, że
                rola Kowboja ograniczy się do grania muzyki.
              • anczyc Re: Pikieta na Myśliwieckiej 09.08.06, 18:38
                tuhanka, a czy ty i to twoje całe stowarzyszenie już się zapisało do
                młodzieżówki pis? bo to może też jest konieczny ukłon?
                a może popieracie hasła działączy pis-u z kościerzyny?
                ty chyba rozum straciłaś! oskarżałaś przez lata wszystkich o wszystko, a sama -
                jak widać - w imię nieznanych i partykularnych interesów stałaś się sprzedajnym
                psem! i to w najgorszym tego słowa znaczeniu.
                tam, gdzie ci dadzą budę, tam beż żenady zaszczekasz. tylko pamiętaj, każdy
                ochłap ma niewiele miejsca, potem już są kości. a one cie nie wyżywią.
                w ogóle to wstyd, że ktoś taki pojawia się na orbicie trójki. jak dobrze, że
                nikt, zapewne także obecna dyrekcja tego radia, nie bierze twoich poczynań na
                serio. trudno by im pewnie było żyć ze świadomością współpracy z kimś, kto tak
                łatwo daje sobie przetrącić moralny kręgosłup.
                choć - wątpie, czy miałaś go kiedykolwiek.
                KTOŚ CI TO MUSIAŁ WRESZCIE POWIEDZIEĆ. hamuj swoje żałosne postępki
                • tuhanka Re: Pikieta na Myśliwieckiej 09.08.06, 23:53
                  Gdybym była "sprzedajnym psem", to moja pozycja byłaby zupełnie inna, tak jak
                  co poniektórych moich młodszych kolegów, którzy "poszli w ministry", bo się
                  zakręcili wokół nowej władzy. Ja się nie zakręcę, bo nie potrafię i nie chcę
                  się sprzedać dla kariery. Prawicy jako całości też nie ufam, choć Skowrońskiemu
                  ufam jako człowiekowi. Natomiast mam świadomość, że znajduje się on w jakichś
                  określonych trybach i musi iść na jakieś kompromisy. Oby to był najdalej idący
                  kompromis, na jaki iść musi :)
                  P.S. A jeśli chodzi o moje prywatne poglądy, to od 16 lat są niezmienne i
                  niezmiennie popieram Partię Demokratyczną, tak jak popierałam jej partie-
                  poprzedniczki.
                  • el_padre Co za żenada:( 10.08.06, 00:28
                    Chyba tylko idiota mógł wymyśleć taką pikietę.
                    Skowroński uwielbia tylko i wyłącznie siebie samego i jest zakochany w samym
                    sobie. On ma generalnie w dupie program III i Towarzystwo PMS (co za skrót!)
                    podobnie jak generalnie PIS ma dupie wszystkich.
                    Przez swoje ambicje jest zakładnikiem własnych ambicji czego dowodem jest
                    wpuszczenie na antenę takiego debila jak Cejrowski. Nie zaprosił go. Musiał go wziąć.
                    Tak jest cena realizacji wynaturzonych ambiccji.
                    Dla mnie symbolem zmian pozostaje Marcin Wolski, nowomianowany dyr Pr 1.
                    On też był w Trójce. Sekretarzem POP w latach 70-tych.
                    A we wczorajszym Naszym Dzienniku napisał, że modli się za Kubę.
                    Ten facet ma kibel zamiast twarzy.
                    PS. Ładne. Zamiast radia BIS mamy radio PIS
                    Oni kadry czerpią z już z rynsztoka.
                    • zp3 Re: Co za żenada:( 10.08.06, 08:06
                      Hej elpadre! Trzeba byc niezłym kretynem zeby napisać ''Ładne zamiast radia BIS
                      mamy radio PIS''
                      • mh2 Re: Co za żenada:( 10.08.06, 09:45
                        Mocna konstatacja. Mógłbyś to jakoś uzasadnić.
                • nierozpoznawalny Re: Pikieta na Myśliwieckiej 10.08.06, 10:00
                  a ja wole wierzyc, ze pikieta miala byc wyrazem poparcia dla pozytywnych
                  zapowiedzi wylowionych z wywiadow Skowronskiego (i pojawienie sie tematu
                  Cejrowskiego niczego tu nie zmienia) i zadzialac jako ta 'sila sugestii'
                  i wierze tez, ze gdy okaze sie iz skowronki oszukuja i pisowszczykuja na calego
                  to tuhanka zorganizauje piekiete potepiajaca!
                  • tuhanka Re: Pikieta na Myśliwieckiej 10.08.06, 10:09
                    Dobrze odczytujesz moje i jak się domyślam z rozmów, innych pikietujących
                    intencje. Nowy dyrektor potrzebuje wsparcia i zachęty, jeżeli z szumnych
                    zapowiedzi nic nie wyjdzie, to będziemy myśleć, jak na to reagować.
                    • smolar2 Re: Pikieta na Myśliwieckiej 10.08.06, 18:04
                      Nowy Dyrektor potrzebuje niestety szkoły menedżerskiej. Również szkoły dobrego
                      wychowania. Najpierw obraził dziennikarzy artykułem w Rzepie, potem zastraszył
                      Artura Makarę, a na końcu zwolnił. A w tym wszystkim jest tylko jedna myśl.
                      Zniszczyć układ. Na kolegium Skowron powiedział, że to układ nie pozwala na
                      obiektywizm dziennikarzom. Oni wszyscy nowomianowani są opętani wizją układu. W
                      pażdzierniku szykuje się kompletna czystka w Polskim Radiu. W kolejce czekają
                      ci ich, z ich układu. Trójka to duże przedsiębiorstwo i trzeba umieć nim
                      zarządzać. Skowroński kompromituje się swoją niewiedzą, brakiem elementarnej
                      wiedzy ekonomicznej, brakiem umiejętności czytania danych badawczych. Czywiecie
                      że on nie umie nawet obsługiwać poczty elektronicznej!!! Taki jest wasz
                      Skowroński. To służalczy prawicowy dziennikarz, który za zasługi dostał Trójkę.
                      Indolent, niestety ambitny. Mam pewność, że za trzy lata, Trójki będzie słuchać
                      tylu ludzi ilu było na pikiecie. Tylko czy za 30 mln rocznie pieniędzy
                      podatników można grać dla kilkunastu osób ...?
                      • 2tik Re: Pikieta na Myśliwieckiej 10.08.06, 20:12
                        Ciekawie napisane. A z drugiej strony smutno, ze tyle kasy idzie na realizacje
                        prywatnych ambicji i - przede wszystkim - partyjnych interesow.

Tuhanka, tu sie nie ma co usmiechac i mowic o kompromisach. Kompromisy
                        oczywiscie sa potrzebne, ale nie menedzerow Polskiego Radia wobec wladzy. Co to
                        za kulawa teoria? To, ze tak jest, nie oznacza, ze tak ma byc. To nie jest
                        norma, to jest skrzywienie. To sa media publiczne, a nie partyjne.
                        Warto o tym pamietac, kiedy kolejny zdolny menedzer z dnia na dzien zajmuje
                        fotel.
                        • tuhanka Re: Pikieta na Myśliwieckiej 10.08.06, 23:20
                          Pożyjemy, zobaczymy... ja zresztą aktualnie Trójki słucham rzadko, głównie
                          kontrolnie, żeby wiedzieć co w trawie piszczy. I mam nadzieję, że dzięki
                          zmianom będę w stanie jej znów słuchać. Jeśli nie, to trudno, ale nie chcę od
                          razu wykluczać nadziei. Mam do tego prawo bez względu na to, co kto na ten
                          temat myśli.
                          • anczyc Re: Pikieta na Myśliwieckiej 11.08.06, 00:45
                            no pewnie, że masz alicja tuhanka wielu imion
                            pewnie, że masz
                            tylko, na litość boską, przestań się swoimi wynaturzeniami dzielić z innymi, bo
                            wszyscy się dookoła wrzodów nabawią
                            zapisz się też na kurs logicznego myślenia, umiejętnego wyrażania własnych
                            opinii i sięgania po mądrość dziejową
                            bo mentalnie to jesteś skostniała na równi razem z tą twoją PD (w sumie to się
                            nie dziwię, że cienko przędą)
                            z niecierpliwością pewnie też wszyscy w trójce czekają, aż myśliwiecką
                            przemianują na alicji baranowskiej albo lepiej batalionu tuhanka. słodkie
                            wspomnienie pseudointeligenckich poczynań ludzi bez szarch komórek (albo bez
                            jakichkolwiek)
                            ale ty się lansuj dalej. mam nadzieję, że życie nakła nad notecią napisze coś o
                            tobie jako o aktywnej budowniczce IV rp, zaangażowanej - wraz z jackiem
                            kurskim - w moralną odbudowę radia publicznego
                            rąsia rąsię myję, ale smród, tj. fetor, pozostanie.
                            • nierozpoznawalny Re: Pikieta na Myśliwieckiej 11.08.06, 08:01
                              anczyc napisał:
                              > no pewnie, że masz alicja tuhanka wielu imion
                              > pewnie, że masz
                              > tylko, na litość boską, przestań się swoimi wynaturzeniami dzielić z innymi, bo
                              > wszyscy się dookoła wrzodów nabawią

ja to sie nabawie wrzodow od tych pesymistycznych 'logicznych' przemyslen takich
                              bezimiennych jak anczyc
                              a moze bys sie wykazal i siegnal do skarbnicy 'madrosci dziejowej' i znalazl
                              jasna odpowiedz na pytanie 'czy po laskowiku moze byc gorzej'? moze cos madrego,
                              ciekawego bys napisal zamiast tylko sugerowania ze inni nie maja szarych komorek?
                              • anczyc Re: Pikieta na Myśliwieckiej 16.08.06, 01:21
                                oczywiście, że mógłbym sięgnąć i się wykazać.
                                ale szkoda czasu w tym konkretnym przypadku/wypadku.
                                jak pani tuhanka wymyśli coś rozsądnego, to będzie można dyskutować. aktualnie
                                jednak smutek i wrzody, gdy się obserwuje, nawet, a może - szczęśliwie - n i e
                                u c z e s t n i c ą c o

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka