magdateclaw Pieprzy się ten program. Juz to jest odczuwalne 15.09.06, 04:31 do studia zapraszni są juz coraz czesciej braciszkowie dominikanie, którzy to jak wiadomo ekspertami od obecnej rzeczywistosci są najlepsi. No i wraca sie, nie wiadomo po co, do krecenia dyskusji z ruchomej kamery. To typowe dla niskobudżetowych stacji. Prawica nie potrafi robić mediów z klasą. Dla grupy docelowej po 60 jest to obojętne, ale dla innych juz nie. mt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermenegilda007 Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.09.06, 04:39 ten pomysł pana BURDEK (TVP rozrywka) wydaje sie najszcześliwszy : zakodować wszystkie kanały TVP do czasu zmiany władz w TVP (na wolne od potrzeby wypełnienia misji dziejowej) to znaczy do nastepnej czystki kadrowej , która niewątpliwie nastąpi po kolejnych wyborach. Abonament niech sobie pobiora z funduszy partyjnych. Pewnie nie wszystkim spodoba sie ta kolejna rewolucja w TVP ale jakież to piękne móc nie oglądać nawiedzonych w telewizorni i nie byc narażonym na ich wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP 15.09.06, 05:58 Mnie to nie przeszkada. Wyrzuciłem telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.aster.pl 15.09.06, 07:58 Każda skrajna reakcja jest niedobra. Żeby krytykować TVP trzeba ją poznać, a jak się wyrzuci odbiornik, to już nie ma się szans. Z drugiej strony uwielbienie dla prywatnych nadawców jest też nie na miejscu, bo jedynie w publicystyce politycznej byc może maja przewagę. Ale i o tym nie byłbym do końca przekonany. Tam rządzi rynek i nawet informacjea jest towarem. Jeżeli towar- informacja się słabo sprzedaje, to się jej nie daje. Ponadto telewizje prywatne są mozno sponsorowane, związane kapitałowo z pewnymi instytucjami, zatem o konkurencji nawet nie wspomną. A gdzie tu obiektywizm informacji? Dlatego jestem za TVP, nawet jeżeli miałaby to być "radosna twórczość", bo w prywatnej TV takiej twórczości nigdy nie będzie. Z radosnej twórczości może powstac coś, o czym będzie się jeszcze przez wiele lat mówiło i wysyłało na festiwale, aby reprezentowało nasz kraj. Produkty telewizji prywatnych sa do zjedzenie, przeżucia, przetrawienia i na drugi dzień już się o nich nie pamięta. Chyba chodzi o to, zeby coś po nas zostało i abysmy mogli w Europie pokazać nie tylko własną wersje "Big Brothera"? Pozdrawiam wszystkich konsumentów kultury! Pawcio Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Trzy nowe kanały tematyczne? 15.09.06, 08:17 Już czuc, że to będzie wielka klapa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze liczę, że program się zmieni, dotąd był to bełkot IP: *.stat.gov.pl 15.09.06, 08:19 trudno było mi znaleźć interesującą rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Skoro odszedł Żakowski ,to będzie lepiej...)) 15.09.06, 08:44 Może być tylko lepiej...)) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Jarman ?... 15.09.06, 08:50 miu, "koneserze" - ten pedek nazywa się Jarmusz (Jarmush)... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Słynny "lisi obiektywizm" w Polsacie... 15.09.06, 08:54 Podwójne standarty, z zależności od sympatii politycznych red.Liska Chytruska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemnogród? Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 11:58 W Polsce miano artysty jest przyznawane każdemu, kto sam tak o sobie mówi i ma dużo tupetu(bezczelności?), a innym nie wypada sie z tym nie zgodzić. Więcej osób musi krzyknąć "Król jest nagi" na temat niektórych elementów naszej współczesnej kultury. Mam nadzieje, że p.KK będzie konsekwentny i więcej osób będzie miało podobną odwagę jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ....... Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:03 Dochdzi do tego, że wolność słowa powoli przechodzi w archaizm. Jeżeli ktokolwiek chce nakłaniać czy też wyrażać swoje przekonania to niezależnie od ewentualnego szoku opini publicznej ma konstytucyjne prawo do choćby przekazania tego poprzez media. tego typu ograniczanie to zatajanie informacji czy po prostu C E N Z U R A . Jeżeli dojdzie do tego że jedna osoba lub nawet grópa osób zacznie lansować wedle własnego kręgosłupa moralnego społeczeństwo to kim naprawde będą nasze dzieci... Wnosze prośbe do wszystkich osób czytających nimniejszą wypowiedź o poruszenie tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.fuw.edu.pl 15.09.06, 12:26 Jaka wage misyjna moze miec Program Kultura (i inne),jesli nadawany jest tylko w sieciach kablowych, a wiec tylko dla wybrancow ? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Program Pajac i Ślimak, i skorupka! 15.09.06, 12:50 Program Pajac i Ślimak, i skorupka! W skrócie PiŚ, w wymowie jak Stanisława Barei Miś! Pajacyk i Ślimaczek hop do skorupki! PiŚiOR z głosem, no i wizją, czyli bełkot z telewizją! Tło ze wspólnym domem, jak nie masz pracy, chodzisz za złomem! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Robi w domu dziury, a dla mnie domem karton z tektury! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Rodzinka z dywanem, głosujesz na nich, jesteś bałwanem! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Taki obraz wam dam, kaczorowe TeVałPe, no i Trwam Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Ślimaczek winniczek, w oczkach kamerki, w pupce głośniczek! Widać potrzebny jest pies łowny taki na ślimaki, co ma szybki chód kaczy i się szybko ślimaczy! W telewizji katolickiej za Wildsteina Plebania z Rydykiem w roli Frankensteina. Jak z różnych odpadków sarmackiej przeszłości złożyć prezydenta dla ciemnej ludności? Trochę dziadka Tuska, PiSiORka Kusrkiego, trochę z klonowania i już mamy jego! Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP 15.09.06, 13:13 >W połowie października ruszy także kanał TVP Sport. Aha, a opróćz tych waznych rzeczy, będzie jeszcze jakiś TVP Sport. Typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja TVP Kultura dostępna dla wszystkich Polaków? Kpina IP: 80.54.155.* 15.09.06, 13:26 Brawo, brawo, a może zamiast tworzyć następne kanały tematyczne, należy uczynić TVP Kultura telewizją publiczną? Bo jak na razie jest dostępna tylko w sieciach kablowych (nie wszystkich) i przez dekodery cyfrowe. Tymczasem ten kanał pozostaje nadal elitarny. Proponuję wyrzucić z TVP1 "Modę na sukces", "Klan", oraz filmy sensacyjne z cyklu "Zabili go i uciekł", i może do tego "Okruchy życia"...a wtedy znajdzie w ramówce miejsce na sztukę, film i rozrywkę z wyższej półki . To chyba najprostszy i najtańszy sposób na "odelitaryzowanie" sztuki. TVP zaczyna w ostatnich latach dorównywać Polsatowi w popularyzowaniu szmiry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaaho Re: TVP Kultura dostępna dla wszystkich Polaków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:53 TVP Kultura jest dostepna dla wszystkich...dekoder cyfrowy to wydatek okolo 100 zeta, do tego tarcza, konwenter i troche kabla, czyli za jakies 200 zeta masz na stale TVP Kultura + wiele innych nie kodowanych kanalow z satelity...nadajniki naziemne to przeszlosc...teraz liczy sie tylko telewizja cyfrowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Jarmush? do mg2005 IP: *.aster.pl 15.09.06, 14:19 Koneserze, zanim zasiądziesz do klawiatury postudiuj historię kina, a może wreszcie dowiesz się kim był Derek Jarman. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:51 "pytania dotyczące spraw społecznych, od rodziny po kwestie narodowe" No tak. Cały wachlarz spraw społecznych w/g PiSuaru - rodzina i kwestie narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo płace abonament i g.... z tego mam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:36 bo te nowe kanały są tylko w sieciach kablowych. Niech zaczną nadawać naziemnie bo na razie zamiast wywiązywać się z pełnienia misji tylko zbijają kasę na reklamach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitix mg2005 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.06, 15:42 Szanowny panie mg. Ten "pedek" nazywa sie Jarman, Derek Jarman. Widze, ze w tym wypadku mamy do czynienia z prawdziwym "koneserem". Śmiech na sali (kinowej). Pytanie do miu - czy do tej pory puszczano Jarmana na tvp kultura? Nie interesowalem sie, bo mam kilka jego filmow w kolekcji. Nie wydaje mi sie, zeby publiczna telewizja kiedykolwiek miala puszczac Jarmana. Podobnie jak Morrisona (Billa Morrisona), czy niejakiego Angera. Dla "konesera" - Anger, Kenneth na pewno by sie panu szanownemu spodobal, taki meski jest i nie "pedek". ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Jarman, do kitix IP: *.aster.pl 15.09.06, 16:14 Wprawdzie bez żadnej zasady organizującej (choćby najprostszej, chronologicznej) TVP Kultura dość konsekwentnie emotiwała filmy Jarmana. Nie tylko najbardziej formalnie klasyczny "Caravaggio" (bywał w publicznej), ale i "War Requiem", "Burza", "The Last of England", dokument Rudzińskiego "Jarman w Warszawie", czy krótki metraż "The Clearing" Alexisa Bistikasa z rzeczonym twórcą w roli głównej. O! Swoją drogą Kultura potrafi(ła) filmowo zaskakiwać. Był i Tony Richardson, świetny "Syn" braci Dardenne, bracia Quay, Murnau... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJKA Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 17:41 ROZPACZLIWIE PRAGNIEMY TELEWIZJI UTRZYMUJACEJ WYZEJ POPRZECZKE.POPELINA KARMIA NAS POZOSTALI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TVP Ramówka TVP Sport IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:44 nie pytajcie skąd, nie pytajcie jak - udało mi się zdobyć ramówkę nowego kanału TVP - sportowego!!!! Niedziela: 18.00 Uroczysta gala z okazji uruchomienia TVP SPORT (wystąpią m.in. Budka Suflera, Norbi, Mieczysław Szcześniak). 22.30 C.D. Gali - rozmowy z L.Wałęsą, Geremkiem i T.Mazowieckim. 23.30. Msza św. w intencji TVP SPORT z udziałem gości - w tym L.Wałęsy, 24. Zakończenie programu. Poniedziałek: 8.00 - 16.00 - powtórka z poprz. dnia. 16.00 - przeżyjmy to jeszcze raz - mecz piłkarski Polska - Haiti z 1974 roku (retransmisja) 17.00 Program dla młodycch widzów "I ty mozesz zostać chodziarzem" - prowadzenie R. Korzeniowski (premiera) 18.00 "Do przerwy 0-1" serial Telewizji Polskiej 19.00 "Rozmowa dnia" - program autorski W.Szaranowicza - w roli gościa M.Szczęsny (premiera) 20.00 - Z cyklu: Pasja i życie - "Szedłem po medal" film dok. o R. Korzeniowskim Wtorek: 8.00.- 16.00. powtórki programów z poprz. dnia 16.00 przeżyjmy to jeszcze raz - mecz piłkarski Polska - Jugosławia z 1974 roku (retransmisja) 17.00. Rozmowa dnia - Mieczysław Szcześniak 18.00. Krokiem przez Polskę - cykliczny program o chodziarstwie z udziałem R. Korzeniowskiego (premiera) 19.00 "HIT DNIA" - przeżyjmy to jeszcze raz - mecz piłkarski Polska - Haiti z 1974 roku (retransmisja) 20.00. Rozmowa dnia - Mieczysław Szcześniak Środa: 8.00 - 16.00 - powtórki progr. z poprzed. dnia 16.00 Debata sejmowa na temat sportu polskiego (live) 22.30 - "Do przerwy 0-1" serial TVP Czwartek 8.00 - 16.00 - powtórki progr. z poprzed. dnia 16.00 Rozmowa dnia - Jerzy Engel (premiera) 17.00 Otwarcie parafiady w Zarzeczu Górnym (live) 20.00 "Nasze medale, nasza wojna" - film dok.o sportowcach biorących udział w wojnie 30-to letniej 22.00 Zakończenie programu Piątek: 8.00 - 16.00 - powtórki progr. z poprzed. dnia 16.00 Hity na bis - występ M. Szcześniaka podczas gali z okazji uruchomienia TVP SPORT 18.00 "Do przerwy 0-1" - serial TVP 19.00 Rozmowa dnia - Jerzy Engel (powtórka) 20.00 HIT DNIA Polska ANGLIA - mecz z 1973 roku (retransmisja) 21.00 Kronika parafiady w Zarzeczu Górnym. Sobota: 10.00 Parafiada w Zarzeczu Górnym (live) - finały (szachy, warcaby, biegi, origami) - LIVE W przerwie ok. 17.00 Teleexpress oraz "Rozmowa dnia" - Mirosław Szymkowiak 22.30. Kronika Parafiady w Zarzeczu Górnym Niedziela: 8.00 Msza święta w intencji sportowców 9.30. Minister Sportu odpowiada - program interwencyjny (live) 11.30. Relacja z poświęcenia samochodów rajdowych przed Rajdem Mazowieckim 12.30 TOK SZOK - SPORT - OK - Tok Show Dariusza Szpakowskiego z udziałem Mieczysława Szcześniaka, Macieja Szczęsnego i Jerzego Engela - special guest Mirosław Szymkowiak oraz Robert Korzeniowski (premiera) 16.30. Hit na niedzielę - Polska - RFN - mecz piłkarski z 1974-tego roku (retransmisja) 17.30. Gala Sportowej piosenki (w wyk. m.in. Mieczysłąwa Szcześniaka) 19.00 Słowo na niedzielę - program ks. Mieczysława Szczechowica z Zarzecza Górnego 20.00 Modlitwa wieczorna w intenci sportowców (live) 21.30 Jerzy Engel przedstawia - program kabaretowy 23.00 Zakończenie programu i podsumowanie sportowego tygodnia z udz. M. Szczęsnego i księdza Mieczysława Szczechowica z Zarzecza Górnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarman w tvp? Twórcza wymiana zdań w tematycznej TVP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.06, 21:13 A ja, glupia, telewizora nie chcialam;D Teraz pewnie i tak sie skonczy. Swoja droga tvp kultura miala zaskakujaco maly zasieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Nie wiem czy śmiać się, czy płakać! IP: *.magma-net.pl 16.09.06, 21:31 Kim oni będą robili tę "Kulturę" i to jeszcze tematyczną. Kiedy ostatnio oglądałem fragment koncertu inauguracyjnego festiwalu "Wratislavia Cantans", transmitowanego przez TVP2, z zażenowaniem musiałem się odwrócić od telewizora, bo nie mogłem znieść sposobu pracy reżysera dźwięku, wizji i kamerzystów. Czy oni nigdy nie widzieli jak się traktuje w świecie telewizyjny przekaz muzyki poważnej i grającej na żywo orkiestry symfonicznej? To co pokazali w TVP to był zwykły skandal! Cały niemal koncert był to obraz gestykulacji i min angielskiego dyrygenta (całkiem dobrego, z którego tym specyficznym przekazem zrobiono klowna)lub bezsensowne i bezcelowe błądzenie kamerami po dalekim planie orkiestry lub nieistotnich i nie korespondujacych z muzyką szczegółów architektury i wyposażenia kościoła, gdzie odbywał sie koncert. Widać było jaskrawo, że nikt z tej ekipy TVP nie zielonego pojęcia o partyturze utworu, ani o telewizyjnej ekspresji takiej muzyki. Bez tego widowisko telewizyjne tego rodzaju nie ma sensu, bo muzyka lepiej brzmi przez radio, a rola popularyzatorska takiego show jest wyłącznie negatywna. Widać całkiem juz wyeliminowali z TVP ludzi z jakimi takimi, choćby podstawowymi kwalifikacjami. Nie wspomnę o publicystyce kulturalnej czy literackiej, bo większość tego co na TVP kultura można było obecnie oglądać to powtórki, prymitywne belferstwo, zwykłe nudziarstwo, banał lub propaganda jedynie słusznej opcji politycznej. Skad nagle wezmą interesujących twórców i dobre programy dla kanałów tematycznych? Odpowiedz Link Zgłoś