Dodaj do ulubionych

Piaf śpiewa fałszywie

09.02.07, 19:54
Tadeusz Sobolewski nie powiniem byc krytykiem na takim festiwalu jak ten w
Berlinie, bo jego opinie to karykarura rzeczywistosci.
Marion Cottilard jest przeurocza, a film bardzo wzruszajacy. Czy Czeslaw
Niemen byl chodzaca inteligencja???a jednak jest monumentem dla ogolu
Polakow, tak Piaff dla Francuzow, czy Brell dla Belgow.
Film nosi tytul "La môme" a nie "la vié en rose".
Kto lubi Piaff powinien sie wybrac do kina.
Obserwuj wątek
    • Gość: lavie Piaf śpiewa fałszywie IP: *.chello.pl 09.02.07, 23:24
      1. Film funkcjonuje pod dwoma tytulami, w Berlinie jako La vie en rose.
      2. Piaf i Brel, droga znawczyni tematu, a nie Piaff i Brell
    • pisowstrzymywacz_007 Piaf śpiewa fałszywie 10.02.07, 01:06
      niestety "elka1021" ma racje
      dla francuzow Edith Piaf
      dla belgow - Jacques Brel
      pisownia pochodzi prawdopodobnie z okolic Flandrii, oni tak pisza, ona pewno
      tam mieszka
    • Gość: Sany Fakty i mity IP: 82.139.53.* 10.02.07, 09:03
      Najbardziej podoba mi się to, że "cudowne ocalenie od ślepoty" przez św. Tereskę
      to, zdaniem autora, "znany fakt". Panie Sobolewski, panu też już IV RP na rozum
      się rzuciła?
    • Gość: NOwicjusz Piaf śpiewa fałszywie IP: *.chello.pl 10.02.07, 09:42
      "Piaf śpiewa fałszywie" ... to pokrętny tytuł...autor miał chyba na myśli
      fałszywe przedstawienie postaci wielkiej artystki. Chyba że faktycznie uważa,
      że Wróbelek śpiewał fałszywie...
      Dlatego służę galerią "artystów" autentycznie fałszujących;
      - polska estrada - Steczkowska,Kukulskie(obie),Groniec,Turnau,Mira
      Zimińska,Fogg,Mandaryna,Wiśniewski,Rodowicz,Lipnicka,Zamachowski,Dudek(ten od
      pseudoblusa),Wierzcholski,Mec,Machalica(Piotr),Zborowski,Gąssowski(Wojciech i
      Piotr),Schubert(Rudi),Fronczewski,Jacek
      Wójcicki,Kukiz,Skiba,Krzywy,Piasek,Kowalska,Kowalski(operowy),Skrzynecka,

-zagranica: Sinatra,Dion,Turner,Cohen,Lennon,de Borghe,Manhattan Transfer,

że tylko wspomnę.....
    • Gość: wój Piaf śpiewa fałszywie IP: *.acn.waw.pl 10.02.07, 23:46
      Podobnie jak przedpiścy nie widziałem filmu i podobnie jak oni uważam, że Sobolewski się nie zna.
      Film słaby, bo publiczność zdawkowo biła brawo? Już my wiemy, kogo to berlińczycy gorąco oklaskiwali
      w przeszłości. Cotillard zagrała niewiarygodnie i nieporadnie? Skandal! To piękna kobieta, a aktorka w
      pewnych kręgach (głownie swoich znajomych) nawet bardzo znana. Pytam się, czy ktoś taki mógłby źle
      zagrać? Nie mógłby! Nie zapomniała tekstu, nie pomyliła drzwi ani razu. Piaf była prosta? Mama
      redaktora Sobolewskiego pewnie się w atłasowym kapeluszu urodziła, że on tak ludzi ocenia. A sam
      Sobolewski plącze się w zeznaniach i donosi, że Piaf fałszowała. No ja się pytam, jak taka Piaf mogłaby
      fałszować? Czy jakby fałszowała, to by o niej kręcili film?

Jak widać wysłanie Sobolewskiego na festiwal to spisek znanych sił i marnowanie naszych, Polaków,
      pieniędzy. Dziękuję za uwagę, idę zażyć leki...
    • Gość: KeRaD Piaf śpiewa fałszywie IP: 81.168.43.* 11.02.07, 11:26
      ...Mais moi, j'ai dans le cœur de quoi toujours aimer.
      Autor pisze falszywie
    • Gość: Ola - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 11:55
      Mam głęboką nadzieję, że to, co nasmarował facet ukrywający się pod nickiem
      "wój", to wyłącznie prowokacja i to raczej niskich lotów. Takiej buraczyzny,
      niezrozumienia, braku wyczucia i nieumiejętności interpretacji czytanego tekstu
      już dawno nie widziałam (może za mało czytam? :P). Jesteś Pan moher, ot co!
    • wirusx To wy piszecie fałszywie, 11.02.07, 21:34
      bo wam sie nie chce pomyslec! Sobolewski użył skrótu myslowego, użył metonimii
      (zamienni), czyli takiej figury stylistycznej, znanej np. z literatury czy
      filmu, która pozwala określić COS za pomoca CZEGOS INNEGO, ale pozostajacego w
      jakims bliskim zwiazku. Dlatego mógł napisać - zamiast tego, że film o Piaf to
      chała - że Wróbelek śpiewa fałszywie.
      Buraki internetowe, Leppera se słuchajta, a nie Piaf, on mnie fałszuje, bo nie
      umie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka