Dodaj do ulubionych

Architektura wbrew fizyce

• Gość: lalo Architektura wbrew fizyce IP: *.acn.waw.pl 16.02.07, 09:47
      Zaha Hadid jest beznadziejna!
      Tworzy architekturę dla pospolstwa.
    • Gość: zuch Zaha Hadid, robi arch, która sie podoba pospolstwu IP: *.acn.waw.pl 16.02.07, 09:51
      ktore to pospolstwo zostaje przez nia zaskoczone kazdym nowym jej projektem.
    • wujek_wojtek4 Architektura wbrew fizyce 16.02.07, 09:57
      Ależ budynki mogą się unosić w powietrzu. Jak wszystko inne.

radio.sopocki.com
      sopocki - radio z widokiem na morze
    • Gość: asphyx Architektura wbrew fizyce IP: *.aster.pl 16.02.07, 09:59
      Profil współczesnego absolwenta architektury: pustynia intelektualna w zakresie
      nauk ścisłych, matematyki i fizyki, jest to kolo od wizji, artysta o szczątkowym
      pojęciu o mechanice klasycznej, nie powinno się nadawać im tytułu inżyniera, ale
      nie tylko im...

"Architektura wbrew fizyce" - co za debil to wymyślił, czy autor artykułu
      przypadkiem nie jest architektem?
    • drzejms-buond Architektura wbrew fizyce 16.02.07, 10:11
      cuda panie, cuda!

architektura bez ograniczeń!
      -to jest to, co tygrysy lubią najbardziej!
    • aurea13 Drodzy krytycy 16.02.07, 10:15
      wyluzujcie... Tytuł artykułu ma przyciągać... I właśnie to zrobił, każdy chce
      zajrzeć i zobaczyć te cuda, które powstają wbrew fizyce :)
      Poza tym człowiek zawsze chciał pokazać swoją wielkość czy to przepychem, czy
      oryginalnością. Jak myślicie dlaczego powstał Wersal, czy wieża Eiffla. Uważam,
      że należy chylić czoła przed takimi przedsięwzięciami, a nie z góry wszystko
      negować.
      Oczywiście nie poruszamy kwestii gustu, to osobna "para butów" ;)
      Ja jestem jak najbardziej za... Te budowle są zadziwiające i świadczą o rozwoju
      człowieka i postępie... Wolę mieszkać na 600 piętrze szklanego budynku niż w
      ziemiance :)) nawet jeśli jest to mniej bezpieczne :)
    • Gość: niuniuś A ja tam wolę gotyckie katedry... IP: *.chello.pl 16.02.07, 10:17
      ... współczesne budynki pozbawione są duszy, piękna detalu. To wszystko tchnie
      jakąś tandetą.... w dodatku żelbet jako materiał.... ohyda.
    • and_nowak To nie jest wbrew fizyce, to jest nie wygodne i .. 16.02.07, 10:18
      ...pokrzywione.
      Takie "twory" zazwyczaj wyglądają ładnie na ekranie komputera, albo na
      zdjęciach. W szarej rzeczywistości jest mniej entuzjastycznie. Takie
      "tfory-potwory" są po prostu niefunkcjonalne! Przecież budynek nie jest po to,
      by z nań patrzeć, tylko żeby z niego korzystać!
      Na szczęście większość tych "odważnych" konstrukcji pozostaje na ekranie komputera.
      Oczywiście są wyjątki - np. architektura Hundertwassera jest bardzo
      charakterystyczna, ale i WYGODNA.

A krzywe linie nie są wbrew fizyce. Jeżeli projekt będzie wbrew fizyce, to się
      zawali i już.
    • Gość: GG do Autora artykulu IP: *.retsat1.com.pl 16.02.07, 10:25
      MOWI SIE ZELBET, A NIE ZELBETON!!!
    • Gość: boski_odys żelbeton wbrew logice IP: 195.117.144.* 16.02.07, 10:33
      "Wzmocnione szkieletami i słupami konstrukcyjnymi z żelbetonu"

Beton zbrojony żelazem zwiemy żelazobetonem lub krócej żelbetem.
      Nieistniejący żelbeton byłby betonem o konsystencji żelu. To dopiero byłaby
      architektura :D. Technologia idzie naprzód, ale póki co żelbeton istnieje tylko
      w tekstach ignorantów.
    • Gość: fb Architektura wbrew fizyce IP: *.chello.pl 16.02.07, 10:34
      taa i za pieniadze z zus-u. nie po to pracuje, zeby za moje pieniadze koscioly
      budowano. ale jak widac IVRP stala sie juz panstwem koscielnym.
    • Gość: architekt_maruda Architektura wbrew fizyce IP: 193.95.191.* 16.02.07, 10:35
      Heh...
      artykul jest napisany w zabawny sposob z kretynskim tytulem na samym poczatku.
      No i te frazesy - komputery pozwalaja na wiecej, architektura dla czlowieka
      blablabla. Smieszy mnie skromny komentarz na koncu - korzystalam z Architektury-
      Muratora. Sugeruje ze pani Ania przekartkowawala A-M przepisala co lepsze
      (bardziej zrozumiale) kawalki i sklecila z tego artykul-koszmarek. Rozumiem ze
      red. Majewski mial ostatnio wolne? Pani Aniu proponuje poduczyc sie troszeczke
      tematu o ktorym sie pisze PRZED napisaniem artykulu :))))
    • Gość: brick Architektura wbrew fizyce IP: 86.41.176.* 16.02.07, 11:17
      Pozytywne jest to , ze artykul o architekturze pojawia sie w gazecie nie
      zwiazanej z architektura. Pozwala to na dotarcie do szerokich mas. W jakis
      sposob uwaga czytelnikow czy internautow nie zwiazanych z architektura zostaje
      przyciagnieta. To jest wazne!
    • Gość: dw Architektura wbrew fizyce IP: *.ha.pwr.wroc.pl 16.02.07, 11:21
      hmmm...
      śliczne te wizualizacje, takie kolorowe, ładne, błyszczące, na komputrze w
      3dMaxie wymaszczone...
      jeden tylko problem: pokażcie mi wariata (dla nie znających branży -> wariat =
      konstruktor), który im zrobi do tego dokumentacje wykonawczą :-D
      na wizualizacjach nie ma fizyki, ale grawitacji nikt nie przeskoczy, nawet
      "awared p-architect" ;-)
    • Gość: konstruktor Architektura wbrew fizyce IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.07, 11:32
      architekci wymyślają a potem ty projektancie konstrukcji się martw a już
      wiadomo od dawna, że puste powinno być nad pustym a pełne nad pełnym
    • aurea13 Do konstruktora 16.02.07, 11:54
      Bo wiesz w czym tkwi problem? Mianowicie, konstruktorzy mając wyniki obliczeń
      komputerowych nie zawsze potrafią je przeanalizować. Dobry konstruktor wie, w
      przybliżeniu, jakich wyników może się spodziewać. Oczywiście nie generalizuję ;)
      Większość jednak ma pojęcie o co w tym chodzi i tacy sobie poradzą z
      najdziwniejszymi pomysłami architektów...
    • Gość: . Architektura wbrew fizyce IP: *.pk.edu.pl 16.02.07, 11:55
      o żelbecie słyszałem (ba uczyłem się nawet) ale powiedzcie mo co to jest ten ŻELBETON <hahaha>
    • kaa-ann-roo Architektura wbrew fizyce 16.02.07, 12:00
      Bardzo mi się podoba Centrum Sztuk- jest magiczne.

Sama bym chętnie wystąpiła w tym dziele ;)

Żeby tylko muzyka przeżyła taki renesans, nie tylko architektura i grafika.Bo
      jak na razie przykro słuchać tego co nam serwują w radio.

• Gość: uzytkownik Palić koszmarki! IP: *.com 16.02.07, 12:19
      Obrzydliwość. Rozdęte ego inwestora (muszę się pokazać!) wraz z rozdętym ego
      architekta (zrealizuję jeszcze dziwniejszą koncepcję niż kolega z roku!) rodzi
      koszmarki - budynki, które u normalnych ludzi wywołują uczucie przytłoczenia i
      obcości. Mało kto się do tego przyznaje, bojąc się uznania za ignoranta nie
      potrafiącego się zorientować w zawiłych koncepcjach Prawdziwej Sztuki. Jak
      zachwyca, kiedy nie zachwyca?
      Architektura wymagająca pięciotomowej egzegezy (aha, ten krzywy kloc na pustym
      placu to nie żadne paskudztwo, tylko śmiała próba spojrzenia na relacje formy z
      funkcją! to ja przepraszam! ) powinna pozostać w pamięci komputera - służąc do
      mentalnego brandzlowania się jej twórcom, nie szkodząc normalnym ludziom
      zmuszonym do obcowania z nią.
    • Gość: architekt_maruda maruda innym marudom :D IP: 193.95.191.* 16.02.07, 12:57
      Podobaja mi sie komentarze:

mysl biedny konstruktorze o szalonych pomyslach architektow. To takie
      polskie :)

Prawda jest taka ze wiekszosc z pokazanych projektow powstaje przy scislej
      wspolpracy z konstruktorami i to biurami konstrukcyjnymi z najwyzszej polki:
      Swiss Re to 'dziecko' teamu Foster + Londynski ARUP (jedna z
      najlepszych/najwiekszych firm konstrukcyjnych na swiecie)
      takie zlecenia dostaja biura takie jak Buro Happold albo Paryski RFR - slowem
      1 liga a nie 'podworkowi gracze'. No i takie budynki powstaja nie tylko jako
      wizki czy koncepcje :). Przykladem jest np. Londynski 'Ogorek' Fostera,
      Chinskie CCTV Koolhasa i wiele innych.

A czy taka architektura musi byc obowiazkowo 'przyjazna', 'latwa do ogarniecia'
      dla [przecietnego Kowalskiego? Budynki z tej kategorii to tzw 'landmarki' -
      unikatowe, niepowtarzalne konstrukcje. Mysle ze caly ich urok polega na ich
      skali, temu ze zrealizowany projekt potrafi sprostac wyzwaniom konstrukcyjnym i
      finansowym. tego sie nie da porownac z pierwszym lepszym budynkiem, to inna
      liga.
    • Gość: &POD wszystko to szit, jedynie Frank Gehry sie broni..# IP: *.nsw.bigpond.net.au 16.02.07, 13:00
    • Gość: &POD znakomita architektura dla suicide-bombers IP: *.nsw.bigpond.net.au 16.02.07, 13:09
      krew sie swietnie rozpryskuje po betonach
    • Gość: michal sikorski LE phare IP: *.w86-212.abo.wanadoo.fr 16.02.07, 13:40
      LE PHARE. albo LA TOUR PHARE.
    • Gość: michal sikorski LA tour phare 2 IP: *.w86-212.abo.wanadoo.fr 16.02.07, 13:47
      sprostowania:
      - projekt nazywa sie: LA TOUR PHARE (wieza-latarnia)
      - nie miesci sie w Paryzu (ale w La Défense, Courbevoie), a wiec nie ma to nic wspolnego ze zniesieniem
      paryskiego zakazu budowania wysokosciowcow (jak sugeruje autorka).
    • Gość: mati Architektura wbrew człowiekowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 13:58
      moim zdaniem taki tytuł powinien nosić ten artykół. Profesor Jaroszewski swego
      czasu powiedział zdanie: "o architekturze możemy powiedzieć że jest dobra wtedy,
      gdy i w ruinie będzie dobrze wygladać" a ja się zastanawiam nad tymi tłumami
      ludzi stojącymi w kolejce by kupić bilet do zwiedzenia ruiny La Défense, czy
      chociażby sądów Pana Budzyńskiego w Warszawie, Metropolitana seeer Fostera...
      ide o zakłąd że pies z kulawą nogą tam nie zajrzy. Słowem współczesna
      architektura jest żadna, powiem więcej, powstaje w wiekszośći w pracowniach
      architektów nienawidzących architektury, nieznających detalu i nieumiejących sie
      posługiwać nim, a przede wszystkim powstaje wbrew skali ludzkiej i
      zapotrzebowaniu normalnych ludzi. Najczęściej nadaje sie do filmów grozy i
      horrorów, tylko dlaczego każe sie w tym koszmarze architektonicznych paranoi
      uczestniczyć wszystkim mieszkańcom zmuszonym te horrory oglącać ???? zaraz
      usłysze głosy ze jestem prostak bo mi się współczesna architektura nie podoba,
      może i jestem prostak, ale polecam np stronke www.maciejmazgaj.pl gdzie możemy
      dyskutować o architekturze, jej detalu i kreacji wnętrz a nie scenografii filmów
      grozy. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka