Gość: xz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 14:36 Przed chwilą słyszałem zapowiedź Kowalewskiego. Gościem ma być Bratkowski. może być ciekawie. Posłuchamy? ps. Człowiek się bierze za sliskie tematy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szaman Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.crowley.pl 13.05.03, 15:02 Gość portalu: xz napisał(a): > Przed chwilą słyszałem zapowiedź Kowalewskiego. Gościem ma być Bratkowski. > może być ciekawie. Posłuchamy? Ja nie. Nawet jakby mi sie chcialo, to i tak nie mam radia przy sobie. Beda sie madrzyc? Tu nie ma co sie madrzyc. Piosenka jak wiele innych wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.radio.com.pl 13.05.03, 15:13 Tiaaaaa... Wolnosc slowa to to nie tylko tytul piosenki... Moim zdaniem zreszta kiepskiej. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 149.156.12.* 13.05.03, 15:16 Niestety Panie Michale wolność słowa w telewizji publicznej nie ma, a w radiu jest jej coraz mniej (vide przykład Pana Kujawskiego, cenzurowanie telefonów...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 149.156.12.* 13.05.03, 15:18 Gość portalu: koliber napisał(a): > Niestety Panie Michale wolność słowa w telewizji publicznej nie ma, a w radiu > jest jej coraz mniej (vide przykład Pana Kujawskiego, cenzurowanie telefonów... > ) miało być WOLNOŚCI, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.radio.com.pl 13.05.03, 15:26 1. Co ma piernik do tego watku. 2. Marcin co chcial to powiedzial i Pan sie o tym dowiedzial. 3. O tak zwanym przez Pana "cenzurowaniu" telefonow juz pisalem wielokrotnie wiec nie bede sobie strzepil klawiatury. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 149.156.12.* 13.05.03, 15:31 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > 2. Marcin co chcial to powiedzial i Pan sie o tym dowiedzial. Ale jest to symptomatyczne i pokazuje naciski na PR, przykładem tego jest działalność Pani Pieńkowskiej, a poza tym to był chyba Mariusz Kujawski. Można mu tylko pogratulować odwagi i wierności własnym przekonaniom. > 3. O tak zwanym przez Pana "cenzurowaniu" telefonow juz pisalem wielokrotnie > wiec nie bede sobie strzepil klawiatury. Tu nie chodzi tylko o puszczenie telefonów na żywo, ale także o to, że jakikolwiek telefon krytykujący władze radia, czy Dyrekcję 3 nie ma szans być puszczony na antenie, ani nawet przekazany tym władzom, "odbieracze" z jednej strony boją się o pracę, z drugiej wiedzą, że zainteresowani je zignorują. koliber Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.radio.com.pl 13.05.03, 15:36 Mariusz, oczywiscie. Przepraszam jego i forum. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 217.153.90.* 14.05.03, 08:56 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > 2. Marcin co chcial to powiedzial i Pan sie o tym dowiedzial. A Pan ma jakeś zdanie w tej sprawie ? Pański redakcyjny kolega odchodzi z pracy twierdząc że informacje są sterowane a Pan kwituje to stwierdzeniem że powiedział co chciał. Bo jeśli manipulowane są serwisy, to trudno uwierzyć w brak ingerencji w ZD3. Niby czemu publiczne radio nie miałoby funkcjonować na podobnych zasadach jak publiczna telewizja, w kwestii rzetelności informacji i publicystyki ? Kujawski kłamał czy mówił prawdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.radio.com.pl 14.05.03, 09:05 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > > 2. Marcin co chcial to powiedzial i Pan sie o tym dowiedzial. > > A Pan ma jakeś zdanie w tej sprawie ? Mam. Nie podoba mi sie siedzenie cicho, kiedy sie bierze od kogos pieniadze, a potem pyszczenie, kiedy sie odchodzi. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 217.153.90.* 14.05.03, 09:22 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > > A Pan ma jakeś zdanie w tej sprawie ? > Mam. > Nie podoba mi sie siedzenie cicho, kiedy sie bierze od kogos pieniadze, a potem > > pyszczenie, kiedy sie odchodzi. > MK Czy ja dobrze zrozumiałem ? Czy ocenia Pan negatywnie postawę Kujawskiego że długo godził się na pracę w takich warunkach a odchodząc postanowił dowalić ? Że powinien odejść wcześniej, jak tylko problem się pojawił ? Ok, mnie jednak bardziej interesuje fakt czy w Polskim Radiu stosowane są praktyki o jakich mówił Kujawski. Rozumiem, że temu Pan nie zaprzecza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.radio.com.pl 14.05.03, 09:31 Ja w ogole nie wnikam w prawdziwosc tego co mowil Mariusz. Faktem jest, ze skrytykowal publicznie swoja byla firme. Ja tak nie robie i to mi sie nie podoba. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 149.156.12.* 14.05.03, 09:57 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > Ja w ogole nie wnikam w prawdziwosc tego co mowil Mariusz. > Faktem jest, ze skrytykowal publicznie swoja byla firme. > Ja tak nie robie i to mi sie nie podoba. > MK TO NIE JEST JUŻ TAKA FIRMA JAK DAWNIEJ, nie taki zarząd, nie taka dyrekcja, i nie taka atmosfera (co nieoficjalnie przyznają pracownicy 3). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 217.153.90.* 14.05.03, 10:04 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > Ja w ogole nie wnikam w prawdziwosc tego co mowil Mariusz. Pamie Michale, bądźmy poważni ( to z Rokoty). Przecież musiało aż huczeć w radiu o tym co powiedział Kujawski. Pan nie wnika w prawdziwość, Pan również pracuje przy informacjach, Pan jest narażony dokładnie na to co spotkało Kujawskiego. Nie uwierzę by był On jedynym serwisantem któremu próbowano coś narzucić. Są dwa rozwiązania: albo inni redaktorzy na ingerencje się godzą albo Kujawski kłamał. Nie uwierzę w Panski brak wiedzy w tej sprawie natomiast rozumiem uniki. > Faktem jest, ze skrytykowal publicznie swoja byla firme. > Ja tak nie robie i to mi sie nie podoba. > MK Problem w tym że publiczne radio nie jest zwykłą firmą w której standardy ustala właściciel. Publiczne media to obiekt pożądań różnej maści polityków i innych takich co to chętnie położyliby łapę na tych mediach. Po TVP widać że w dym stopniu to się udało. O patologiach w mediach publicznych mowić trzeba, to jedyna szansa na ich uratowanie. Problem w tym że Kujawski powiedział i nic z tego nie wynika, cisza. I to jest zadziwiające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 10:14 Uff, dyskusja zrobiła się gorąca. To może teraz puśćmy piosenkę. A do rozmowy wrócimy po piosence. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 149.156.12.* 14.05.03, 09:23 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > Mam. > Nie podoba mi sie siedzenie cicho, kiedy sie bierze od kogos pieniadze, a > potem pyszczenie, kiedy sie odchodzi. > MK Od kogo pieniadze? Od zarządu, od dyrekcji, z abonamentu?, a więc publiczne więc powinny zobowiązywać do obiektywnej (a nie STEROWANEJ) informacji. A Mariusz szczegółów nie podał. I nie pyszczył, tylko odszedł sam. A ile osób obecna Dyrekcja bez słowa wyrzuciła bądź dała propozycje na które nie mogli się zgodzić, bądź poupychała po nocach. Panie Michale, jest Pan inteligentny, niech Pan nie udaje, że Pan tego nie widzi. Natomiast nie dziwię się temu, że boi się Pan powiedzieć prawdę bo albo Pana wyrzucą, albo Banach Pana pobije. Pracować pod taką Dyrekcją i zarządem- nie zazdroszczę. Ale mam nadzieję, że Pan to przetrwa, a nowy zarząd i Dyrekcja Pana również doceni, bo akurat Pan na to zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 14.05.03, 14:56 Właściwie nie miałam zamiaru brać udziału w tej dyskusji, ale próby nacisków nie są niczym nowym. Dlaczego Sianecki dostał "propozycję nie do odrzucenia" i musiał odejść? Bo nie zgodził się na odwołanie zaproszonego do audycji gościa. A Mariusz zachował się i tak w porządku wobec firmy, bo jakby ujawnił wszystkie kulisy swego odejścia, to dopiero wybuchłaby afera. A jednak powiedział, że nie będzie tego robił, że zamyka ten rozdział. Dlatego nie podoba mi się, Michale, że tak komentujesz postępowanie Mariusza. Oczywi.cie, masz prawo do własnego zdania. O Twoim byłym pracodawcy (Radiu Zet) też się nie wypowiadasz, więc może Ci się nie podobać to, że Mariusz powiedział o pewnych rzeczach głośno. Jednak on tylko ujawnił istniejące patologie, które - przynajmniej dla mnie - nie są zaskoczeniem. Nie oceniam, czy dotyczy to ZD3 czy nie, być może akurat Ty masz wolną rękę, ale patologie istnieją i sądzę, że doskonale zdajesz sobie z tego sprawę. ______________ Pozdrawiam Maria Tuhan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 217.153.90.* 14.05.03, 15:53 tuhanka napisała: Nie oceniam, czy dotyczy to ZD3 czy nie, być może akurat Ty masz > wolną rękę, ale patologie istnieją i sądzę, że doskonale zdajesz sobie z tego > sprawę. Jeśli ingeruje się w treść serwisów informacyjnych to ciężko uwierzyć by nie ingerowało się w treść głównego magazynu informacyjnego, który jest czymś więcej niż serwis. Pan Kowalewski nie zaprzeczył że przypadki ingerencji w treści programów w radio w którym pracuje istnieją. A mógł zaprzeczyć, zamiast tego używając inwektyw postanowił zakończyć dyskusję. Każdy może sam wyciągnąć wnioski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szaman Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: *.crowley.pl 13.05.03, 15:22 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > Tiaaaaa... Wolnosc slowa to to nie tylko tytul piosenki... > Moim zdaniem zreszta kiepskiej. > MK Jesli nie o piosence bedzie, kiepskiej byc moze (nie wnikam), to cofam. I pozdrawiam oczywiscie. No i udanej audycji zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Dziś wolność słowa tematem ZD3 IP: 149.156.12.* 13.05.03, 15:32 Gość portalu: Szaman napisał(a): > Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > > > Tiaaaaa... Wolnosc slowa to to nie tylko tytul piosenki... > > Moim zdaniem zreszta kiepskiej. > > MK > > Jesli nie o piosence bedzie, kiepskiej byc moze (nie > wnikam), to cofam. I pozdrawiam oczywiscie. No i udanej > audycji zycze. Do życzeń się dołaczam. Oby tylko play-lista nie zawierała tak dużo chamskiego popu, disco oraz "Ich Dwoje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xz Re: Podsumowanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 08:14 "/.../ cenzor wewnętrzny jest aktywniejszy niż zewnętrzny. Zaczyna się od tego, że nie chcemy dostrzegać wewnętrznego cenzora. Autocenzura powoduje, że reporter pomija pewne tematy i to często na wyrost. Jest taka myśl Leca: "Oni nie piszą tego, co im każą, tylko to, co im się wydaje, żeby im kazali". Mechanizm ten powoduje pomijanie informacji, których, jak się reporterowi wydaje, "oni" nie pozwolą opublikować, lub które nie będą "im" się podobać. "Oni", to instytucjonalny cenzor, ale także kierownictwo redakcji, wydawca (właściciel) i inne czynniki, od których dziennikarz spodziewa się uznania, lub mogą zaszkodzić jego karierze, z którymi jest powiązany ideowo i towarzysko." No cóż, kolejny raz się zawiodłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Podsumowanie IP: *.radio.com.pl 14.05.03, 08:56 Zglaszam powyzsze jako kandydature do listu miesiaca. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Podsumowanie IP: 80.51.244.* 14.05.03, 09:19 Przepraszam, bo czegoś tu nie rozumiem... Spodziewałeś się, że będą rozmawiać o cenzurze w Programie III? Po pierwsze: czemu akurat teraz? Skoro nie rozmawiano o tym przez ponad rok? Po drugie: Jak to sobie wyobrażasz? Reporter chodzi po korytarzach i zbiera materiał: wszyscy chętnie udzielają mu wyczerpujących odpowiedzi, choć ich głosy są natychmiast rozpoznawalne, to wcale się tym nie przejmują i dowalają dErekcji. Oczywiście nie wszyscy, bo niektórym się podoba. Ci z kolei idą do odpowiedniego gabinetu dyrektorskiego i mówią: Panie dErektorze Taki-a-Taki robi materiał o zmianach w Trójce, niezbyt pochlebnie - delikatnie mówiąc. Pan dErektor drapie się w głowę, ale mówi: Hm to ciekawe, bardzo jestem ciekaw , co myśli zespół. Niech zrobi ten reportaż puścimy go w porze najwyższej słuchalności, bo dopiero jest coś!! Więcej: my go będziemy powtarzać!!dErektor idzie do wydawcy i mówi: Taki-a Taki zrobił ponoc fenomenalny reportaż o Trójce. Nadajmy go i to jak najszybciej!! Nadają. Reportaż się podoba, a Taki-a-Taki dostaje premię. Wszyscy żyją długo i szczęśliwie:) Piszesz o autocenzurze i twierdzisz, że to przyczyna obecnego stanu rzeczy. Być może w pewnym stopniu tak, ale nie zapominajmy, że za taki wybryk, o którym tu piszemy, pół redakcji by wyleciało. Piszesz, że dziennikarze często na wyrost nie podejmują pewnych tematów, bo myślą, że zwierzchnikom się nie spodoba. No tak, a taki temat to by się na pewno spodobał zwierzchnikom:) Daleka jestem od jednostronności i bronienia za wszelką cenę Trójkowych dziennikarzy. Swoje już na ten temat napisałam parę wątków temu. Ale wybacz, nie widzę takiego tematu w obecnej Trójce. Czy się z tym zgadzam i czy to akceptuję? Oczywiście, że nie, dlatego m.in. piszę na tym forum. Ale, tak naprawdę, mało mam do gadania w tej sprawie. Podobnie jak my wszyscy. Pozdrawiam M. PS A wczorajsza audycja była bardzo dobra. Należało się zająć absurdalnymi wypowiedziami min. Łapińskiego i się za to rzetelnie zabrano. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 10:21 a ja uważam, że postulaty Łapińskiego wcale nie były takie absurdalne, on nie postulował cenzurę jak to od razu zakrzykneli wszyscy dziennikarze, tylko wnosił o takie uregulowania które powodowałyby, ze czasami dziennikarz pomyśli zanim coś napisze, nie zawsze w końcu jest to u nich odruch bezwarunkowy. A zwykle jest tak jak pamietam kiedyś we Wrocku ktoś przykleił u fryzjera na drzwiach kartkę, "ten fryzjer ma AIDS", no i co no nic, każdy wie, że to głupi szczeniacki numer ale mimo to choć też tak uważam, tak na wszelki wypadek nie poszedłem później nigdy do tego fryzjera w końcu wolny wybór. A dziennikarska łaska na jak pstrym koniu jeździ widać było np w Iraku, od początku wojny wszystkie nasze media krzyczały jaka to sprawiedliwa wojna i jak wszyscy kochoają amerykanów. A wystarczyło, że raz amerykanie wystrzelili w kierunku hotelu gdzie mieszkali dziennikarze i przecierałem uszy ze zdumienia, nasi polscy sprawozdawcy w komentarzach mowią, że amerykanie z n o w u kłamią. Dlatego ja wcale taki pewien nie jestem, czy media nie powinny więcej pokory wykazywać w przypadku ich krytyki, tym bardziej że wczoraj do studia zaprosili tylko tych którzy ich popierają i jedynie Pan Kowalewski był niepocieszony, ze słuchacze jakoś nie bardzo podzielają ich zdanie. No a już swoją drogą mówienie o wolności słowa w trUjce to temat co nieco śliski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Podsumowanie IP: 217.153.90.* 14.05.03, 10:39 neandertalski napisał: > a ja uważam, że postulaty Łapińskiego wcale nie były takie absurdalne A zastanowiłeś się nad intencjami pana Łapińskiego ? Uważasz że Rzepa drukuje wszystko co jakiemuś redaktorowi przyjdzie do głowy bez sprawdzenia, bez weryfikacji ? Jest coś takiego jak etyka dziennikarska, jest również coś co pozwala odróżnić poważną, opiniotwórczą prasę od brukowców. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 11:09 no niby tak ale czy w wyniku tego ujawniania dziennikarskiego jakąś aferę kiedyś wyjaśniono? Może to ryzykowne stwierdzenie ale ja sądzę, że nawet afery Rywina nikt nie rozwikła, że o innych nie wspomnę. Wielkie afery pozwalają jedynie na szokowanie sensają, naczynia połączone biznesu, władzy i prasy nigdy nie pozwolą na wyjaśnienie czegokolwiek. Tak więc w gruncie rzeczy pisanie o tych wszystkich aferach jest jedynie tworzeniem brukowców dla inteligencji i niczym więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Podsumowanie IP: 217.153.90.* 14.05.03, 11:29 neandertalski napisał: > no niby tak ale czy w wyniku tego ujawniania dziennikarskiego jakąś aferę > kiedyś wyjaśniono? Może to ryzykowne stwierdzenie ale ja sądzę, że nawet afery > Rywina nikt nie rozwikła, że o innych nie wspomnę. Wielkie afery pozwalają > jedynie na szokowanie sensają, naczynia połączone biznesu, władzy i prasy nigdy > > nie pozwolą na wyjaśnienie czegokolwiek. Tak więc w gruncie rzeczy pisanie o > tych wszystkich aferach jest jedynie tworzeniem brukowców dla inteligencji i > niczym więcej. Rolą medów jest ujawnianie afer, korupcji, kumoterstwa i wszelkich innych patologii. Fakt, który stwierdzasz, że opisywanie tych spraw nie przynosi na ogół efektów prawnych nie jest argumentem który w jakikolwiek sposób wpływa na sensownośc zajmowania sie takimi sprawami przez media. Problemem jest działalnośc prokuratury, moralność elit politycznych które skompromitowanych kolegów bronią, "przechowują" na intratnych stołeczkach w radach nadzorczych itp. Problemem jest również świadomość obywatelska i brak negatywnej weryfikacji takich osób w wyborach. Pomyśl natomiast, jak by wyglądało życie publiczne w Polsce gdyby media nie patrzyły komu trzeba na ręce. Pomyśl, że ci ludzie nie musieliby się już niczym przejmować. A polska, może powoli, ale będzie się jednak cywilizować, standardy będą się zmieniać i rola mediów jest tu nie do przecenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 11:41 zgoda ale nie zapominajmy, że dziennikarze też są tylko lludźmi, też potrafią oprócz bycia kryształowym być chamscy, podli czy zwyczajnie bezinteresownie nieżyczliwi, dlatego nie można z góry zakladać, że powinni być ponad prawem. Przecież mówienie dziś o powrocie cenzury jest jeszcze bardziej śmieszne niż wystąpienie Łapińskiego, to kolejne szukanie tematu do podrzucenia dla inteligentów aby mieli o czym pytlować w swoim maglu. A swoją drogą przykładem mediów opiniotwórczych jest przyklad Przekroju który trochę ośmieszył w sobotnim trUjkowym tokszole Kuba Wojewódzki. Ja przynajmniej miałem budzące się dobre zdanie o tej gazecie i o jej naczelnym, do soboty. Teraz wydaje mi się, że to ciągłe podłapywanie i drążenie co media raczą nam podsunąć jest chyba po prostu żałosne. Ja nie żyję w życiu wyższych sfer i dowiaduję się wszystkiego tak jak każdy nny zjadacz chleba z mediów i po prostu z czasem mam coraz bardziej wrażenie, że to kolejna gra którą ktoś ze mną uprawia i ja głupi daję się najczęściej wciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Podsumowanie IP: 217.153.90.* 14.05.03, 12:01 neandertalski napisał: > zgoda ale nie zapominajmy, że dziennikarze też są tylko lludźmi, też potrafią > oprócz bycia kryształowym być chamscy, podli czy zwyczajnie bezinteresownie > nieżyczliwi, dlatego nie można z góry zakladać, że powinni być ponad prawem. To byłby absurd, dziennikarze jednak nie mają immunitetów i można ich podać do sądu. Innej drogi nie ma i być nie powinno. Obiema ręcyma podpisuje sie pod tym co naposała Martka poniżej, ja bym tak ładnie nie potrafił. To kończę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Podsumowanie IP: 195.205.139.* 14.05.03, 15:51 neandertalski napisał: > Ja nie żyję w życiu wyższych sfer i dowiaduję się wszystkiego tak jak każdy nny zjadacz chleba z mediów i po prostu z czasem mam coraz bardziej wrażenie, że to kolejna gra którą ktoś ze mną uprawia i ja głupi daję się najczęściej wciągnąć. Zgadzam się. To oczywiście nie chodzi nawet o nagłaśnianie nie istniejących afer. To chodzi o drastyczną wybiórczość i zajmowanie się daną sprawą np. tylko wtedy, gdy leży ona w interesie politycznym lub biznesowym danej gazety/telewizji/radia. O czym my zresztą mówimy - przecież właśnie opiniotwórczy podobno tygodnik Wprost mniej więcej explicite przyznał się do prowadzenia lobbingu na rzecz wielkiego polskiego biznesu. Gazeta Wyborcza już od dawna uprawia dość bezczelny lobbing na rzecz Agory SA - przy okazji wielokrotnie manipulując rzeczywistością czy po prostu kłamiąc. Ostatnich parę lat pokazało dobitnie, że w Polsce media są znacznie mniej niezależne, niż by się to mogło wydawać. Przy czym nie chodzi tylko o niezależność od polityków (na którą lubią zwracać uwagę dziennikarze i wydawcy mediów prywatnych), raczej o niezależność od pewnych układów biznesowych, które mogłyby zagrażać bezstronności dziennikarskiej. Kwestia braku przestrzegania jakiegoś kodeksu etycznego. Przy czym - jest tak, że media kreują się na władzę zdolną do oceniania i osądzania innych władz, ale sami żadnej ocenie i osądowi podlegać nie chcą. Oczywiście rozwiązaniem nie jest zwiększanie uzależnienia mediów od polityków ani - tym bardziej - wprowadzanie cenzury, ale nie ma co udawać, że nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Podsumowanie IP: *.duna.pl 14.05.03, 11:41 Wybacz, ale wyjaśnianie afer to nie jest już sprawa dziennikarzy. Nimi się powinna zająć prokuratura, a że to nie przynosi efektu to już temat na zupełnie inną dyskusję... Dziennikarz poważnego pisma czy innego medium (bo o takich tu mówimy) ma do stracenia bardzo wiele, bo NAZWISKO. Jeżeli swojej pracy nie poprze rzetelnym dziennikarskim śledztwem i udowodni mu się, że aferę sobie wymyślił, sprawa kończy sę w sądzie, a on w poważnych mediach jest już przegrany. I tyle. Pomysły min. Łapińskiego dążyły do wprowadzenia m.in cenzury prewencyjnej, dlatego użyłam słowa "absurdalne". Absurdalność cenzury prewencyjnej w państwie demokratycznym wynika stąd, że stawarza się możliwość ingerencji władzy w to, co pisze dziennikarz. I nie łudźmy się, że prawne przyzwolenie w tej sprawie nie byłoby przez władzę wykorzystywane. Mamy w tej sprawie wielowiekowe doświadczenia, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 11:47 niby tak ale w soich artykułach jednak dziennikarze nie stawiają się zwykle w roli wątpiącego obserwatora ale wyroczni, bo co to by byl za artykuł w którym dziennikarz napisałby, że np Taki-a-Taki (jednak choć nie lubisz to czytujesz Tokarczuk;)) prawdopodobnie ukradł kozę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Podsumowanie IP: *.duna.pl 14.05.03, 12:20 W związku z tym, dziennikarz zanim napisze, że Taki-A-Taki ukradł kozę, powinien to sprawdzić. Jeżeli ma dowody i jest pewny swojej racji, wtedy nie pisze w swoich artykule o prawdopodobieństwu tylko o faktach. Jeżeli tego nie zrobi lub jego dowody są nie wystarczające Taki-A-Taki może go wówczas podać do sądu. Dziennikarz uznany za winnego, ponosi wszelkie konsekwencje, nałożone mu przez sąd, no i traci nazwisko. pzdr:) M. Ps Za Tokarczuk nie przepadam, bo do mnie nie przemawia. Ale oczywiście czytałam, nawet pisałam o niej dużą pracę zaliczeniową na studia. Zanim się coś odrzuci, dobrze wiedzieć, co to jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Podsumowanie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 12:36 Ale ale, kochani goście. Dyskutujecie tu aż furczy, a zapominacie, że przecież trzeba jednak puścić piosenkę. To może dalsza dyskusja po piosence (i to nic, że przerywamy w gorącym momencie dyskusji). ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 13:15 słusznie :-))) Ten program po 18tej to w zasdzie mogliby równie dobrze nazwać "Piosenka uber Alles" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 13:01 niby wszystko prawda ale sama wiesz jak łatwo komuś publicznie przyczepić jakąś łatkę a gdy dym opadnie to kogo obchodzą jakieś procesy, wyjaśnienia, sprostwania, ma AIDS i koniec. PS ja jak wiesz lubię Ją niezmiennie, właśnie połykam Bębenki, mniam;) no i wiem niestety nie ma sie czym chwalić ale ja niestety często tak mam, że czegoś nie znam ale nie lubię, masz pojęcie jak wtedy trudno się zmusić aby jednak przynajmniej poznać? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Podsumowanie IP: *.duna.pl 14.05.03, 13:12 Co do łatek: masz rację. Ale czasami niesłusznie oskarżonym w dłuższej perspektywie czasowej wychodzą one na dobre, vide: Józef Oleksy czy Marian Jurczyk. Są też i takie przypadki:) Co do Tokarczuk, to, jeśli mogę, odezwę się na priva, bo mam parę pytań w związku z jej pisarstwem. Ok? M. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 13:24 ano tyż prowda a co do Tokarczuk to wal śmiało z tym, że jeśli o to chodzi to ja wiem tylko tyle co zjem, znaczy przeczytam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Podsumowanie IP: 195.205.139.* 14.05.03, 16:11 Gość portalu: martka napisał(a): > W związku z tym, dziennikarz zanim napisze, że Taki-A-Taki ukradł kozę, > powinien to sprawdzić. Jeżeli ma dowody i jest pewny swojej racji, wtedy nie > pisze w swoich artykule o prawdopodobieństwu tylko o faktach. Jeżeli tego nie > zrobi lub jego dowody są nie wystarczające Taki-A-Taki może go wówczas podać do sądu. Dziennikarz uznany za winnego, ponosi wszelkie konsekwencje, nałożone mu przez sąd, no i traci nazwisko. E tam, traci nazwisko. Po pierwsze - za trzy lata i tak nikt nie będzie pamiętał, o co chodzi. Po drugie - jego zwolennicy stwierdzą, że i tak miał rację, a sąd był skorumpowany. Po trzecie - większość przypadków i tak nie podlega jednoznacznej ocenie sądowej. Rzadko się zdarza brutalne kłamstwo czy oszczerstwo, które podlega weryfikacji. O wiele częściej zdarzają się drobne manipulacyjki, które wpływają oczywiście na opinię i losy różnych spraw, ale na tyle drobne przecież i zręczne, że nie dające się zaskarżyć przed sądem. Po czwarte wreszcie - co z tego, że dziennikarz straci nazwisko za jakiś czas, jeśli skutki jego artykułu są odczuwalne _już_? Jeżeli z powodu danego artykułu komuś się łamie karierę, a komuś innemu - umożliwia zawarcie korzystnego kontraktu? Przecież tych skutków nie obróci wygrany proces sądowy przeciw dziennikarzowi. Polecam jeszcze raz forumowiczom książkę panów Legutki i Rodziewicza "Mity czwartej władzy". Zwłaszcza rozdziały poświęcone metodom manipulacji dziennikarskiej i poziomom odchodzenia od bezstronności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Podsumowanie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 11:14 neandertalski napisał: > i jedynie Pan Kowalewski był niepocieszony, ze > słuchacze jakoś nie bardzo podzielają ich zdanie. neandertalski napisał: > i chyba > był trochę niepocieszony, że publika nie stanęła murem za dziennikarzami... Ja bym napisał, ale akurat miałem full roboty i zero dostępu do netu. To może napiszę tutaj ... Generalnie uważam, że im więcej politycy psioczą na dziennikarzy, tym bardziej widać, że coś jest na rzeczy. A Rzeczpospolitej ufam, bo oni ładują w jedną i drugą stronę folwarku politycznego, patrząc, gdzie są nieprawidłowości, a nie na przynależność polityczną. A obecna władza ma wyjątkowo paskudny stosunek do dziennikarzy. Najpierw premier mówi o chorobie wściekłych dziennikarzy, potem poprawia to stwierdzeniem, że ich pisanie jest zagrożeniem dla demokracji, a teraz Pan Łapiński. Ale do Komisji Śledczej i do TV, to się wszyscy na wyścigi pchają. Dziwię się parlamentarzystom. Przecież tam są także byli dziennikarze - co oni na to? Powinni narobić rabanu ... No ale władza psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Podsumowanie 14.05.03, 11:43 ja mam po prostu wrażenie, że w tym wszystkim nie chodzi o to aby króliczka zlapać ale o to by go gonić... bo na tej pogoni zarobią wszyscy na złapaniu tylko wszyscy stracą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.kowalewski Re: Podsumowanie IP: *.radio.com.pl 14.05.03, 10:22 > PS A wczorajsza audycja była bardzo dobra. Należało się zająć absurdalnymi > wypowiedziami min. Łapińskiego i się za to rzetelnie zabrano. Dziekuje, za dobre slowo. Pochwaly naleza sie przede wszystkim Chani Laudowicz i Michalowi Kwiatkowskiemu, ktorzy przygotowali dwa materialy do wczorajszej audycji. Pozdrawiam, MK PS. Na tym koncze swoj udzial w tym watku, bo mnie wkurwia wmawianie mi co mam na mysli kiedy pisze co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Podsumowanie IP: 217.153.90.* 14.05.03, 10:41 Gość portalu: m.kowalewski napisał(a): > PS. Na tym koncze swoj udzial w tym watku, bo mnie wkurwia wmawianie mi co mam > na mysli kiedy pisze co innego. Szkoda, nie rozumiem tylko czemu się Pan tak denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Podsumowanie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 10:47 Dyskusja bardzo się zaogniła, padły nawet SŁOWA. Dla ochłodzenia głów proponuję piosenkę. A do rozmowy wrócimy oczywiście po piosence. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xz Re: Podsumowanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 12:11 > Przepraszam, bo czegoś tu nie rozumiem... Spieszę więc z wyjaśnieniami. W podsumowaniu posłużyłem się cytatem zaczerpniętym z pracy Andrzeja Magdonia "Reporter i jego warsztat" (instytut dziennikarstwa i komunikacji społecznej UJ) nie podajac źródła, za co przepraszam. Nie jestem oczywiście aż tak naiwny, aby sądzić, że zacznie się dyskusja o sytuacji w trujce, ale słysząc zapowiedź tematu: "wolność słowa, wolność mediów" mogłem oczekiwać poważniejszego potraktowania tematu. No i co z tego wyszło? Temat został zredukowany do ostatnich wybryków Łapińskiego, własciwie jedynie zasygnalizowany. Oprócz rozmowy z Bratkowskim nie usłyszałem niczego, czego bym już wcześniej nie słyszał (usłysz więcej!). Dałem się po prostu nabrać na reklamowy chwyt, i tyle. No i może jeszcze zapomniałem, że to nie Miecugow, czy p. Olejnik, a tylko Kowalewski. > PS A wczorajsza audycja była bardzo dobra. Należało się zająć absurdalnymi > wypowiedziami min. Łapińskiego i się za to rzetelnie zabrano. Tylko że później był puls, "...i się za to rzetelnie zabrano". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Podsumowanie IP: 80.51.244.* 14.05.03, 12:57 Nie chcę tu jakoś szczególnie bronić M. Kowalewskiego, bo sama mam na jego temat zdanie, które najlepiej oddałaby parafraza z Mickiewicza. Określił on poezję Słowackiego jako "świątynię bez Boga". Dla mnie, zachowując wszelkie proporcje obecne, ZD3 to właśnie taka świątynia bez Boga. Wszystko rzetelnie, profesjonalnie, ale czegoś tu brak... Nie o tym jednak chciałam pisać. Rozumiem niedosyt z powodu "redukowania wszystkiego do ostatnich wybryków Łapińskiego", ale ZD3 ma być chyba z założenia audycją komentującą ALTUALNE wydarzenia. Tak mi się przynjamniej zdaje. Tak więc komentowanie i rozmowa o wypowiedzi Łapińskiego w tych ramach się mieści, natomiast zmiany progrmowe z 9 marca ubr. już nie bardzo. Audycja mi się podobała, bo była rzetelnie przygotowana również dzięki wymienionym parę postów temu reporterom:) i moim zdaniem, interesująco ten problem nakreśliła. Kowalewski to nie jest Olejnik czy Miecugow, to wiemy, ale, nawet w świetle tego, co napisałam na początku tegoż postu, nie bardzo rozumiem, co chciałbyś usłyszeć więcej na ten temat. I jak miałoby wyglądać drążenie tematu przez Kowalewskiego, który nie robi za dziennikarza politycznego, rozmawiającego z zaproszonym gościem, a jest prowadzącym całe pasmo? Pulsu Trójki nie słuchałam i może stąd te moje wątpliwości. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Podsumowanie 14.05.03, 15:01 Podpisuję się pod Twoim postem obiema rękami. Mogę się nie zgadzać z Michałem Kowalewskim w pewnych ocenach, ale podoba mi się, że podjął ten temat a nawet uczynił go tematem przewodnim w swojej audycji. ___ Pozdrawiam Maria Tuhan Odpowiedz Link Zgłoś