Dodaj do ulubionych

Peter Gabriel

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 09:40
Trzęsie mną, gdy słyszę nieprofesjonalizm twórców spotów reklamowych
dotyczących koncertu Petera Gabriela i weekendu z nim w Trójce.

W spotach koncertu słyszymy, że w Poznaniu zagra "Piter Gabrjel", a w zajacwe
trójkowego weekendu "Piter Gebrjel". Żeby było ciekawiej tuż po błędnym
wymówieniu nazwiska Gabriela pojawia się sam artysta i wymawia swoje nazwisko
prawidłowo. Niestety, nikt z odpowiedzialnych za tą autoreklamę nie zauważył
wpadki i na antenie leci bubel.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lesiek Re: Peter Gabriel IP: 195.205.139.* 21.05.03, 09:46
      Znów powiem, że to jest IMO czepianie się trochę. Dobrze by było, gdyby
      czytający spot znali wymowę nazwiska PG, ale... naprawdę nie ma obowiązku
      znajomości wymowy wszystkich nazwisk we wszystkich językach. Zwłaszcza, że
      system fonetyczny języka angielskiego odbiega od polskiego.
      • Gość: Greg F. Re: Peter Gabriel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.03, 10:34
        Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> Znów powiem, że to jest IMO czepianie się trochę. Dobrze by było, gdyby
        > czytający spot znali wymowę nazwiska PG, ale... naprawdę nie ma obowiązku
        > znajomości wymowy wszystkich nazwisk we wszystkich językach. Zwłaszcza, że
        > system fonetyczny języka angielskiego odbiega od polskiego.

Chyba nawet Kosiak lub Kaczkowski raz się pomylił w wymowie PG, a może mi się
        tylko zdawało.
      • Gość: Filip Re: Peter Gabriel IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 08:49

> Znów powiem, że to jest IMO czepianie się trochę. Dobrze by było, gdyby
        > czytający spot znali wymowę nazwiska PG, ale... naprawdę nie ma obowiązku
        > znajomości wymowy wszystkich nazwisk we wszystkich językach.

No jasne, usprawiedliwiajmy ich dalej:
        1. Facet wziął kasę za nagranie i użyczenie swego głosu, ale co z tego, że
        spieprzył. Nieważne.
        2. To było nagranie (a nie na żywo) i ktoś za to też wziął kasę - co z tego, że
        spieprzył, a nagrywać można było kilkakrotnie, aż do uzyskania DOBREGO efektu.
        Co tam, najważniejsze, że kasa leci.
        Jak coś jest na żywo i ktoś się pomyli (Pan Kaczkowski czy ktokolwiek inny), to
        już trudno - poszło. Ale jak coś jest nagrywane - to dlaczego tego nie
        poprawić???
        3. Bierze się do nagrania kogoś, kto nie potrafi wymówić prawidłowo nazwiska
        faceta, którego koncert reklamuje - ale co tam. Przecież nagrał, a kasa
        poooooszłaaaaaaaa. Przecież "nie ma obowiązku znajomości wymowy wszystkich
        nazwisk we wszystkich językach". Nawet nie było obowiązku poinstruować gościa,
        który "nie ma obowiązku znajomości wymowy wszystkich nazwisk we wszystkich
        językach", jak się wymawia to, co ma przeczytać. Po co, trzeba paść na kolana
        przed gościem, że raczyłbył swego głosu użyczyć i "nie czepiać się" go. W końcu
        on taki mały, biedny, a na pocieszenie - dostał kasę ...

To ja też poproszę, aby jak następnym razem będzie się nagrywać reklamówkę np.
        koncertu jakiegoś wspaniałego piosenkarza śpiewającego w suahili, to dać mi tę
        robotę. Co tam, że nie znam suahili i nie będę potrafił odczytać jego nazwiska
        poprawnie. I nikt mnie nie poinstruuje, jak to wymawiać, a ja,
        jako "profesjonalista" nie pójdę do np. jakiejś ambasady kraju afrykańskiego z
        uprzejmą prośbą, aby mnie nauczyli, jak się to wymawia. W końcu "nie ma
        obowiązku znajomości wymowy wszystkich nazwisk we wszystkich językach", a na
        pocieszenie dostanę kasę. I nie będę płakał, jak mnie jakieś forum wyśmieje, bo
        to będzie tylko "czepianie się".
        Co tam. Najważniejsze, że kasa leeeeeeciiiii ...
        • Gość: Lesiek Re: Peter Gabriel IP: 195.205.139.* 22.05.03, 09:13
          Gość portalu: Filip napisał(a):

> 3. Bierze się do nagrania kogoś, kto nie potrafi wymówić prawidłowo nazwiska
          > faceta, którego koncert reklamuje - ale co tam. Przecież nagrał, a kasa
          > poooooszłaaaaaaaa. Przecież "nie ma obowiązku znajomości wymowy wszystkich
          > nazwisk we wszystkich językach". Nawet nie było obowiązku poinstruować
          gościa, > który "nie ma obowiązku znajomości wymowy wszystkich nazwisk we
          wszystkich
          > językach", jak się wymawia to, co ma przeczytać.

Powiem w ten sposób. Hiperpoprawność w wymawianiu zagranicznych nazwisk w
          _polskim_ tekście jest dla mnie bardziej drażniąca niż pewne uproszczenia.
          Jeżeli Darek Szpakowski szpanował wymową nazwiska angielskiego napastnika i
          mówił nie 'Szirer', ale 'Szira', to było to przede wszystkim śmieszne
          (zwłaszcza, jak potem robił podstawowe byki w wymowie nazwisk np. rumuńskich
          czy włoskich).

Że do reklamówki mogli rzeczywiście wziąć kogoś, kto wie, jak się nazwisko PG
          wymawia, to inna sprawa. (Przyznam przy okazji, że sam do tej pory nie wiem :).
          • Gość: Filip Re: Peter Gabriel IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 10:31

> Że do reklamówki mogli rzeczywiście wziąć kogoś, kto wie, jak się nazwisko PG
            > wymawia, to inna sprawa. (Przyznam przy okazji, że sam do tej pory nie
            wiem :).

W jednym z tych spotów PG sam się przedstawia.
            Wystarczy posłuchać, bo chyba on wie, jak się wymawia jego własne nazwisko :-)

Ach, już się nie mogę doczekać tego koncertu ...
            • Gość: Lesiek Re: Peter Gabriel IP: 195.205.139.* 22.05.03, 12:48
              Być może, ale ponieważ nie będę z powodu tych spotów włączał radia, więc proszę
              o podzielenie się tą informacją :).

(Albo zaczekam do niedzielnego Mini-maxu).
    • Gość: koliber Re: Peter Gabriel i bardzo dobrze IP: 149.156.12.* 22.05.03, 14:05
      Nie przesadzajcie z tym krytykowaniem wszystkiego i wszystkich.
      Jest koncert Petera Gabriela, 3 jest patronem medialnym, będzie weekend z PG,
      wywiady Kaczkowskiego z PG, więcej Petera G. na play-liście
      A DODATKOWO UNIKALNY KONCERT W NIEDZIELĘ O 20.00,
      A POTEM od 21.00-24.00 MINIMAX z 20-tką najlepszych utworów Petera GABRIELA.
      TYLKO SŁUCHAĆ.
      A to dobrze, że pojawia się zapowiedź (główne w niej głosy to Kawecki
      Kaczkowski i Gabriel).
    • Gość: koliber Re: Peter Gabriel IP: 149.156.12.* 26.05.03, 21:15
      Jakie wrażenia po pierwszej dwudziestce.
      Dla mnie za mało utworów z pierwszych 4 płyt.
      cieszą Red Rain i Mercy Street
      • Gość: Teresa Re: Peter Gabriel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.03, 22:10
        Gość portalu: koliber napisał(a):

> Jakie wrażenia po pierwszej dwudziestce.
        > Dla mnie za mało utworów z pierwszych 4 płyt.
        > cieszą Red Rain i Mercy Street

Dla mnie jednak, tak po babsku, Don't give up i cieszę się z pierwszego
        miejsca, ponadto Biko oraz Salsbury Hill, ale większość w pierwszej
        dziesiątce, rzeczywiście chyba jednak z płyty "SO".
        • Gość: koliber Re: Peter Gabriel IP: 149.156.12.* 26.05.03, 22:22
          oraz Up i Us
      • Gość: Lesiek Re: Peter Gabriel IP: 195.205.139.* 27.05.03, 07:38
        No, jak to bywa przy tego typu plebiscytach :). Przegięcie w stronę So, Us i
        Up, kompletna klęska Czwórki i Passion, zagubione gdzieś 'No Way Out'
        i 'Wallflower'...

Jeszcze 84 godziny :).
    • Gość: Filip To dzisiaj !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 11:19
      Ach, to już dzisiaj!!!
      Za chwilę zrywam się wcześniej z pracy i jazda do Poznania :-)))
      Pozdrawiam wszystkich, którzy też tam będą - pokażmy PG najlepszą publiczność
      świata!

F.
      • tuhanka Re: To dzisiaj !!! 30.05.03, 12:55
        Chciałabym tam być, niestety początkowe plany spaliły na panewce i nie mogę tam
        pojechać... Liczę na pokoncertowe relacje na forum :))
      • Gość: Teresa Re: To dzisiaj !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 18:24
        Gość portalu: Filip napisał(a):

> Ach, to już dzisiaj!!!
        > Za chwilę zrywam się wcześniej z pracy i jazda do Poznania :-)))
        > Pozdrawiam wszystkich, którzy też tam będą - pokażmy PG najlepszą publiczność
        > świata!
        >
        > F.

Filipie, sprawozdanie z koncertu oraz odczucia do napisania obowiązkowo.
        A co z pozdrowieniami dla tych , którzy nie mogą być na koncercie ? Nie dość ,
        że nie mogą , to jeszcze ich nikt nie pozdrawia !!!
        • Gość: Lesiek Re: To dzisiaj !!! IP: *.icpnet.pl 31.05.03, 14:14
          Na razie nie będzie sprawozdania, tylko jedna rzecz - bezpośrednio związana z
          tematyką forum.
          Otóż, jak zapewne niektórzy się domyślali, gościem Petera był Piotr Kaczkowski
          (owacyjnie przyjęty zresztą), który między innymi tłumaczył zapowiedzi jego
          piosenek. (Niektóre zapowiedzi Petera były bardzo rozbudowane). Ale jednej
          zapowiedzi PK nie tłumaczył. Tej, w której PG, anonsując "Signal To Noise",
          mówił o świecie, w którym niektórzy uzurpują sobie prawo do decydowania, kto ma
          prawo do życia, a kto nie. Hmm... ciekawe dlaczego?
          • Gość: rainbow Re: To dzisiaj !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.03, 23:40

> Na razie nie będzie sprawozdania, tylko jedna rzecz - bezpośrednio związana z
            > tematyką forum.
            > Otóż, jak zapewne niektórzy się domyślali, gościem Petera był Piotr
            Kaczkowski
            > (owacyjnie przyjęty zresztą), który między innymi tłumaczył zapowiedzi jego
            > piosenek. (Niektóre zapowiedzi Petera były bardzo rozbudowane). Ale jednej
            > zapowiedzi PK nie tłumaczył. Tej, w której PG, anonsując "Signal To Noise",
            > mówił o świecie, w którym niektórzy uzurpują sobie prawo do decydowania, kto
            ma
            >
            > prawo do życia, a kto nie. Hmm... ciekawe dlaczego?

Owacyjnie przyjęty... Tak, tak było, ale po co od razu tworzyć spiskową teorię
            dziejów?
            A koncert był marzeniem. I więcej takich!!!!
            Serdeczności dla każdego!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka