Dodaj do ulubionych

Dlaczego tu?

29.07.03, 14:49
Aż dziwne, że dopiero dziś się tu zabłąkałam. A tu tyle wątków o "moim
pierwszym radiu" :)
Jestem ciekawa, jak to się stało, że wybraliście ten portal. Ja słuchając
pana Niedźwieckiego, był czat z kimś, nawet nie pamiętam z kim... i jestem.
A Wy?
Pozdrawiam
Dagmara
Obserwuj wątek
    • tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 15:03
      Witaj na forum! Najpierw był grudzień 2001 i wątki "Dlaczego z radiowej Trójki
      eliminuje się kulturę" - w dziale Kultura i Informacje dnia (ten drugi dział
      już nie istnieje). Stworzyliśmy te wątki, żeby poinformować internautów o tym,
      co się dzieje - i może też w pewien sposób wywrzeć delikatny nacisk na GW, żeby
      zajęła się problemem. Zainteresowanie tematem było tak wielkie, że w końcu
      obsługa portalu postanowiła stworzyć forum radiowe. Oczywiście siłą rozpędu
      zaczęliśmy pisać i tutaj - i tak już zostało.
      • dagg Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 15:29
        To naprawdę super wiedzieć, że nie tylko mnie i moim znajomym nowe oblicze
        Trójki się nie podoba. Może da się Coś uratować?
        Dagmara
        • Gość: MArCello Re: Dlaczego tu? IP: *.visp.energis.pl 29.07.03, 16:01

> To naprawdę super wiedzieć, że nie tylko mnie i moim znajomym nowe oblicze
          > Trójki się nie podoba. Może da się Coś uratować?

A zbierałaś kiedyś wylane mleko? Chociaż może COŚ się uda...ale to COŚ jest
          coraz mniejsze...

pozdr,
          MArCello
      • Gość: Greg F. Re: Dlaczego tu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.03, 16:28
        Paradoksalnie, w sprawie samego protestu Wyborcza nabrała wody w usta.
        • Gość: Filip Re: Dlaczego tu? IP: *.lanet.wroc.pl 29.07.03, 17:19
          Gość portalu: Greg F. napisał(a):

> Paradoksalnie, w sprawie samego protestu Wyborcza nabrała wody w usta.

Ale za to od kilku dni zrobili własny protest, którego baner wciąż się pojawia
          w górnej części stron internetowych. Bo im KRRiTV zamyka jedną ze stacji.
          Ciekawe, czy słuchacze zorganizują PROTEST taki, jak w sprawie PR III? Śmiem
          wątpić (i dla żadnego innego radia pewnie też nie). A może gdyby GW więcej
          pisała o PROTEŚCIE w sprawie Trójki ... Ale nie.
          Nie to nie. Jakoś wcale mi ich teraz za to nie żal.
          • tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 17:25
            W ubr. kiedy taki los spotkał inną stację Agory, to jakiś tam protest słuchaczy
            był, ale wszystko ucichło. A nasz od prawie trzech lat nie milknie.
            • Gość: Filip Re: Dlaczego tu? IP: *.lanet.wroc.pl 29.07.03, 17:31
              tuhanka napisała:

> W ubr. kiedy taki los spotkał inną stację Agory, to jakiś tam protest
              > słuchaczy był, ale wszystko ucichło. A nasz od prawie trzech lat nie milknie.

I do nikogo to nie przemawia, nikomu jakoś nie daje do myślenia.
              W krajach bardziej cywilizowanych o najwierniejszych klientów się dba, jak o
              najkruchsze jajko.
              A u nas POPaweł K. mówi: "jak się nie podoba, to won do innych stacji".

A ten banner na stronach GW, to mnie do łez prawie rozśmieszył.
              PROTEST.
              Buahahahaha.
              • tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 17:38
                Ja tego baneru jakoś nie mogę znaleźć... Ale fakt faktem, słuchacz stacji Agory
                z łatwością znajdzie sobie coś zastępczego. Słuchacz Programu III nie ma dokąd
                pójść...
                • Gość: Lesiek Re: Dlaczego tu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.03, 18:06
                  Banner straszy choćby przy wejściu na forum "Radio". W katowickim dodatku do
                  Wyborczej obszerny wyciąg z dyskusji na forum (regionalnym, nie radiowym -
                  katowicki dodatek GW zresztą już od dawna w żenujący sposób lansował agorowe
                  szafy grające). Ciekawe, czy Michnikowi i Łuczywo choć trochę wstyd jest.
                  • tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 18:10
                    Katowicki dodatek promował, powiadasz? "Stołek" czyli "Gazeta Stołeczna" też od
                    niepamiętnych czasów promuje "100 i 1 FM - Radio Pogoda, Złote Przeboje" -
                    tratatata.
                  • Gość: obi Re: Dlaczego tu? IP: *.icpnet.pl 29.07.03, 18:12
                    Dyskusja tu:

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=59&w=7041935&a=7041935&v=2&strona=0

• tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 18:20
                      Może jestem ślepa, ale u mnie w żadnej konfiguracji baner się nie wyświetla.
                      Zresztą mniejsza o to. A wątek znalazłam i przejrzałam.
                      • Gość: Filip Re: Dlaczego tu? IP: *.lanet.wroc.pl 29.07.03, 18:29
                        tuhanka napisała:

> Może jestem ślepa, ale u mnie w żadnej konfiguracji baner się nie wyświetla.

Pani Mario, a może Pani wchodzi jakoś na skróty na forum (z ulubionych albo
                        cuś)???
                        Proponuję wejść "po kolei", czyli:
                        - zacząć od www.gazeta.pl ,
                        - następnie kliknąć na "forum",
                        - a dopiero potem na "radio".

Już na stronie głównej, a najpóźniej na "forum", na samej górze wyświetla się
                        ten baner (no może ze dwa razy mi się nie wyświetlił).
                        Niech Pani poczeka, aż się całe strony otworzą (nie przerywać im, nie
                        zatrzymywać).
                        Jest??
                        • tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 18:33
                          Nic z tego. Jedyny baner, który mi się pojawia, to "pajacyk".
                          • Gość: obi Re: Dlaczego tu? IP: *.icpnet.pl 29.07.03, 18:46
                            Pojawia się, pojawia - nie zawsze, ale wchodząc często drogą opisaną przez
                            Filipa (czyli "na długi" ze strony głównej) prędzej czy później baner się
                            pojawi.

Ale lepsze od banera jest to:

www.rockradio.pl/

• tuhanka Re: Dlaczego tu? 29.07.03, 19:21
                              To prawda. Robią wiele wrzasku jaką to krzywdę się im robi (w sumie się robi),
                              ale o naszej krzywdzie przemilczają. A przecież gdyby GW zaczęła drążyć temat,
                              to prędzej czy później dErekcja i jej mocodawcy albo by polecieli, albo
                              musieliby zmienić radykalnie front.
                              • Gość: Lesiek Re: Dlaczego tu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.03, 20:13
                                Nie, nie to jest najbardziej wkurzające. Ja tam w pełni rozumiem, że GW broni
                                Rockradia. Problem w tym, że broni go usiłując stworzyć wrażenie, że nie ma z
                                Rockradiem nic wspólnego, że w ogóle nie są związane kapitałowo. O ile gdy się
                                pisze o Agorze w GW (na przykład w rubryce giełdowej), za każdym razem
                                podkreśla się "wydawca Gazety Wyborczej", o tyle przy informacjach o Rockradiu
                                nie było nawet wzmianki, że to radio jest własnością Agory.

Niedawno Janusz Reykowski wytknął "Gazecie", że dopuszcza się manipulacji,
                                mieszając (w wojnie o ustawę RTV i aferze Rywina) sprawy dobra publicznego ze
                                sprawami dobra koncernu Agora SA. Tak jest właśnie w tym przypadku - "Gazeta"
                                usiłuje stworzyć wrażenie niezaangażowanego obrońcy dobra publicznego, gdy w
                                rzeczywistości walczy o inwestycję swojego właściciela. Szczerze mówiąc, trochę
                                się dziwię, że chce się im bawić w takie prymitywne manipulacyjki.
                                • viking73 Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 13:16
                                  To prawda. Każdy po prostu broni swojego interesu. W zeszłym roku kiedy w
                                  Krakowie nieprzedłużono koncesji radiu Ble FM najwięcej szumu wokół tego robił
                                  RMF, powiązany z tą stacją (nawet siedziba była ta sama - kopiec Kościuszki,
                                  choć oficjalnie były to dwie odrębne firmy). Wtedy "Wyborcza" wspomniała o
                                  Blue w krótkim artykuliku na stronach gospodarczych jakoś specjalnie losem nad
                                  Blue nie rozpacząjac, a jest teraz wielkie haalo z Rock Radiem. Swoją drogą
                                  jestem ciekaw czy RMF z takim samym angażowaniem potępia teraz odebranie
                                  koncesji Rock Radiu jak w zeszłym roku potępiali nieprzedłużenie koncesji Blue
                                  FM.

• viking73 Errata 30.07.03, 13:26
                                    viking73 napisał:

To prawda. Każdy po prostu broni swojego interesu. W zeszłym roku kiedy w
                                    Krakowie nie przedłużono koncesji radiu Blue FM najwięcej szumu wokół tego
                                    robił RMF, powiązany z tą stacją (nawet siedziba była ta sama - kopiec
                                    Kościuszki, choć oficjalnie były to dwie odrębne firmy). Wtedy "Wyborcza"
                                    wspomniała o Blue w krótkim artykuliku na stronach gospodarczych jakoś
                                    specjalnie nad losem Blue nie rozpacząjac, a teraz jest wielkie haalo z Rock
                                    Radiem. Swoją drogą jestem ciekaw czy RMF z takim samym zaangażowaniem potępia
                                    teraz odebranie koncesji Rock Radiu jak w zeszłym roku potępiał nieprzedłużenie
                                    koncesji Blue FM.

PS. Tyle błędów w jednym poście - już dawno mi się to chyba nie zdarzyło.

• Gość: Filip Re: Dlaczego tu? IP: *.lanet.wroc.pl 29.07.03, 18:58
                            tuhanka napisała:

> Nic z tego. Jedyny baner, który mi się pojawia, to "pajacyk".

Cholera, teraz rzeczywiście nie ma.
                            Ale niech Pani poróbuje w następne dni.
                            Może to tylko chwilowa przerwa.
    • Gość: Lesiek Re: Dlaczego tu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.03, 17:54
      dagg napisała:

> Aż dziwne, że dopiero dziś się tu zabłąkałam. A tu tyle wątków o "moim
      > pierwszym radiu" :)
      > Jestem ciekawa, jak to się stało, że wybraliście ten portal.

Gwoli prawdy: na początku była strona www.tajniak.pl/protest. Dyskusja na forum
      Gazety zaczęła się trochę później (w innych portalach też była, ale tu od
      początku była najciekawsza).
      Co poniektórzy nasi adwersarze sugerują, że nikogo nie reprezentujemy, że
      wypowiada się nas zaledwie garstka w kółko tych samych osób, a wszyscy inni są
      Trujką zachwyceni. Jest to dość grubymi nićmi szyta manipulacja, którą
      demaskuje każdy kolejny list od kogoś takiego, jak Ty.
      • dagg Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 09:30
        Hm... A tak swoją drogą, czy zauważyliście, że już nie dzwoni na antenę Trójki
        tak wielu słuchaczy? Może to jakiś rodzaj cenzury? Nie wierzę, że to z powodu
        wszechobecności internetu. A może popularność stacji aż tak spadła! Pamiętacie
        Babcię? I wielu innych stale dzwoniących.. Kiedyś miałam wrażenie, że słuchaczy
        Trójki łączy jakaś więź, to było jak "rodzina". Wystarczyło przypadkowo "zgadać
        się" z innym słuchaczem, i kolejne 3h jazdy pociągiem upływały na miłej
        rozmowie... Teraz raczej są to wsponienia i westchnienia do TAMTEGO radia.

Co możemy zrobić, żeby nas usłyszano? Przecież wszystkim (również panom
        dErektorom) zależy, żeby Tójka była konkurencyjną: ciekawą, kulturalną, a nie
        powtarzającą schematy komercyjnych stacji alternatywą dla inteligencji (tak
        zawsze była określana).
        A może ogłosić plebiscyt p.t. "Komu się podoba a okmu JUŻ nie"?
        Czytając to co tu piszecie... poprostu ręce opadają :(
        Dagmara
        • Gość: Janusz Re: Dlaczego tu? IP: 195.85.227.* 30.07.03, 09:59
          dagg napisała:

> Hm... A tak swoją drogą, czy zauważyliście, że już nie dzwoni na antenę
          Trójki
          >
          > tak wielu słuchaczy? Może to jakiś rodzaj cenzury? Nie wierzę, że to z powodu
          > wszechobecności internetu. A może popularność stacji aż tak spadła!
          Pamiętacie
          > Babcię?

Pewnie że pamiętamy. Nie dzwonią bo gdzie mają dzwonić ? Jedynie do Kuby, ale
          tam można tylko na zadany temat. W ZD3 cenzura, telefony z taśmy, zresztą
          prowadzący jakby mniej sympatyczni.

.
          >
          > Co możemy zrobić, żeby nas usłyszano? Przecież wszystkim (również panom
          > dErektorom) zależy, żeby Tójka była konkurencyjną: ciekawą, kulturalną, a nie
          > powtarzającą schematy komercyjnych stacji alternatywą dla inteligencji (tak
          > zawsze była określana).

Im zależy jedynie na zwiększeniu słuchalności i wpływów z reklam, oni świadomie
          powtarzają schematy znane z komercyjnych stacji bo te mają wysoką słuchalność.
          Robią to jednak tak nieudolnie że słuchalności zwiększyć nie potrafią.
          Oczywiście naszym problemem nie jest słuchalność a poziom stacji.

> A może ogłosić plebiscyt p.t. "Komu się podoba a okmu JUŻ nie"?

Nawet boją się zrobić forum trójki na stronach PR. Oni doskonale wiedzą jak są
          oceniani.
          Pozdrawiam
          • dagg Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 10:22
            Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Pewnie że pamiętamy. Nie dzwonią bo gdzie mają dzwonić ? Jedynie do Kuby, ale
            > tam można tylko na zadany temat. W ZD3 cenzura, telefony z taśmy, zresztą
            > prowadzący jakby mniej sympatyczni.
            A na pewno mniej swobodni!

> Im zależy jedynie na zwiększeniu słuchalności i wpływów z reklam, oni
            świadomie
            >
            > powtarzają schematy znane z komercyjnych stacji bo te mają wysoką
            słuchalność.
            > Robią to jednak tak nieudolnie że słuchalności zwiększyć nie potrafią.
            > Oczywiście naszym problemem nie jest słuchalność a poziom stacji.

Reklama w Trójce miała szansę trafić do inteligencji, czyli do osób
            (teoretycznie) więcej zarabiających - czy spece od marketingu tego nie widzą?
            Stracili to co mieli, a nic nie zyskali!

Dagmara
        • Gość: Lesiek Re: Dlaczego tu? IP: 195.205.139.* 30.07.03, 10:09
          dagg napisała:

> Hm... A tak swoją drogą, czy zauważyliście, że już nie dzwoni na antenę
          Trójki tak wielu słuchaczy? Może to jakiś rodzaj cenzury?

Nie wiem, czy nie dzwoni. W takim popołudniowym Zd3 na przykład w tej chwili
          nie wpuszcza się telefonów na żywo. Ma to pewne uzasadnienie, bo słuchanie
          frustratów, którzy dorwali się na antenę, nie jest żadną przyjemnością - ale z
          drugiej strony telefony takiego Dzwonnika czy paru innych osób to była wręcz
          klasyka.

>Kiedyś miałam wrażenie, że słuchaczy Trójki łączy jakaś więź, to było
          >jak "rodzina".

Bo tak było.

> Co możemy zrobić, żeby nas usłyszano? Przecież wszystkim (również panom
          > dErektorom) zależy, żeby Tójka była konkurencyjną: ciekawą, kulturalną, a nie
          > powtarzającą schematy komercyjnych stacji alternatywą dla inteligencji (tak
          > zawsze była określana).

Ja tam od zawsze powtarzam (pisałem to choćby w swoim Raporcie o stanie Trójki,
          który jeszcze gdzieś tam powinien być w sieci na stronach Tajniaka dostępny),
          że _nawet_ patrząc tylko z punktu widzenia komercyjnego (a przecież radio
          publiczne nie powinno patrzyć tylko czy choćby przede wszystkim z tego punktu
          widzenia) strategia realizowana wobec PR3 od paru lat jest błędna. I wygląda na
          to, że z wolna i zarządcy zaczynają się wreszcie zastanawiać nad zmianą
          strategii.
    • kon_co_lubi_owies Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 10:27
      Witam,

Pozwolę sobie wrzucić swoje trzy grosze do dyskusji. Czytałem kiedyś, że
      reklamodawcom bardziej zależy nie na "ilości" słuchaczy/widzów a raczej na
      ich "jakości" (czytaj: zamożności). O ile się nie mylę w Polsce zamożniejsi są
      co do zasady ludzie ze średnim i wyższym wykształceniem (czyli bardziej
      wymagający), a spośród takich rekrutują się słuchacze Programu Trzeciego. Póki
      co linia programowa p. Laskowskiego spowodowała odejście od stacji wielu jej
      fanów (co pokazują niestety sondaże), właśnie ze względu na zaniżanie poziomu.
      Może więc receptą na poprawę słuchalności Radia wcale nie jest dostosowywanie
      się do tzw. targetu (co za brzydkie słowo!)?

pozdrawiam.
      • dagg Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 10:37
        NO WŁAŚNIE!!!!
        Dagmara
        • kon_co_lubi_owies Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 10:41
          a tak na marginesie - chciałbym jeszcze kiedyś usłyszeć na antenie Dzwonnika
          (pamiętacie jego piosenkę?:) i Babcię.

Z rzeczy pozytywnych: bardzo się cieszę, że od czasu do czasu można jeszcze
          posłuchać Marcina Łukawskiego.
          • tuhanka Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 10:50
            Nie wiadomo, co z Babcią, ale Ona była już dość wiekowa... A Dzwonnika
            usłyszałam ostatnio w "Lecie z radiem" na Jedynce. Tam przynajmniej mógł się
            wygadać. Ktoś go kiedyś podobno słyszał w Tok FM (przed zmianą formuły).
      • Gość: ciocia Hela Re: Dlaczego tu? IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 10:53
        kon_co_lubi_owies napisał:

> Póki
        > co linia programowa p. Laskowskiego spowodowała odejście od stacji wielu jej
        > fanów (co pokazują niestety sondaże)

Które sondaże Ci to pokazują? Też je chętnie obejrzę.

> Może więc receptą na poprawę słuchalności Radia wcale nie jest dostosowywanie
        > się do tzw. targetu (co za brzydkie słowo!)?

Nie chcę się czepiać, ale o ile dobrze rozumiem marketingową nowomowę, target
        oznacza grupę słuchaczy, do których chcemy kierować nasz program. Nie można
        więc w ogóle nie dostosowywać się do targetu, można co najwyżej zmienić target,
        czyli dostosowywać się do innej grupy społecznej.
        • kon_co_lubi_owies Re: Dlaczego tu? 30.07.03, 11:22
          Gość portalu: ciocia Hela napisał(a):

>Które sondaże Ci to pokazują? Też je chętnie obejrzę.

a ostatnio był tu taki wątek. Sondaż był zawarty bodajże na stronie Wirtualnych
          mediów.

> Nie chcę się czepiać, ale o ile dobrze rozumiem marketingową nowomowę, target
          > oznacza grupę słuchaczy, do których chcemy kierować nasz program. Nie można
          > więc w ogóle nie dostosowywać się do targetu, można co najwyżej zmienić
          target,
          >
          > czyli dostosowywać się do innej grupy społecznej.

Program Trójki wskazuje, że dziś target jest mało rozgarnięty, mało
          wykształcony i mało wymagający. No ale jeśli tacy ludzie interesują
          reklamodawców... trudno...
          Zastanawiam się tylko po co zabierać słuchaczy stacjom komercyjnym skoro na
          rynku jest spora grupa "nie zagospodarowanych" bardziej wymagających (czytaj:
          dobrze wykształconych) słuchaczy.

pozdrawiam.
          • Gość: Greg F. Re: Dlaczego tu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 11:51

> Program Trójki wskazuje, że dziś target jest mało rozgarnięty, mało
            > wykształcony i mało wymagający. No ale jeśli tacy ludzie interesują
            > reklamodawców... trudno...
            > Zastanawiam się tylko po co zabierać słuchaczy stacjom komercyjnym skoro na
            > rynku jest spora grupa "nie zagospodarowanych" bardziej wymagających (czytaj:
            > dobrze wykształconych) słuchaczy.
            >
            > pozdrawiam.

Mogliby chociaż reklamować zapałki pod powieki oraz mocną kawę dla wiernych
            słuchaczy, którzy decydują się towarzyszyć Trójce po północy.
          • Gość: Janusz Laskowski to elita IP: 195.85.227.* 30.07.03, 15:13
            kon_co_lubi_owies napisał:

>> Program Trójki wskazuje, że dziś target jest mało rozgarnięty, mało
            > wykształcony i mało wymagający. No ale jeśli tacy ludzie interesują
            > reklamodawców... trudno...
            > Zastanawiam się tylko po co zabierać słuchaczy stacjom komercyjnym skoro na
            > rynku jest spora grupa "nie zagospodarowanych" bardziej wymagających (czytaj:
            > dobrze wykształconych) słuchaczy.
            >
            > pozdrawiam.

Laskowski myśli tak: ja jestem elita, inteligencja (w każdym normalnym kraju
            dyrektor publicznego radia byłby elitą, Polska normalnym krajem nie jest) i
            moje potrzeby radiowe to dużo dobrej, dynamicznej muzyki rozrywkowej i małe
            formy radiowe. Koniecznie małe, bo przy dłuższych niż trzyminutowe mam kłopoty
            z koncentracją i zrozumieniem treści.
            I Pan Laskowski robi radio dla elit czyli dla siebie, jest przekonany że nie
            tylko podnosi poziom Polskiego Radia ale również przyciągnie do niego masowo
            reklamodawców. Dodatkowo trochę kasy natrzepie na esemesach. A my mówimy Panu
            Laskowskiemu że nie jest zbyt mądry, że błądzi ale on nas nie słucha. On słucha
            Pana Smolara, Pana Siezieniewskiego, nowych "Gwiazd" trujki, Pawła Kostrzewy i
            Cioci Heli, przekonanych o geniuszu radiowym Naszego Bohatera. Efekt znany i
            szeroko opisywany.
            Z poważaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka