Dodaj do ulubionych

Opóźniamy triumf rozrywki

IP: *.centertel.pl 24.08.09, 02:13
Kibicuję TVP Kultura, bo gdy obserwuję zmiany zachodzące w mediach, mam wrażenie, że one coraz mocniej odrywają się od rzeczywistości. A rzeczywistość to on, ty i ja...
Obserwuj wątek
    • elsby Wyklepana na cienko kulturka 24.08.09, 07:36
      dla klasy średniej.Bezzębna, bezkonfliktowa, z bibułką i drobnomieszczańskim przedziałeczkiem.
    • barbaragorak Opóźniamy triumf rozrywki 24.08.09, 09:30
      Trzymam kciuki za pana Krzysztofa Koehlera i innych zapalencow w powodzeniu
      misji TVP Kultura.Ciesze sie ze Kultura w Polsce jeszcze nie umarla, scherlala
      znacznie ale jeszcze dycha i wierze ze nastapi taki dzien gdy sponsorowanie
      kultury bedzie wielkim zaszczytem, misja i prestizem. Potrzeba edukacji
      kulturalnej spoleczenstwa jest zadaniem heroicznym ale z pewnoscia nie
      beznadziejnym. Powodzenia Panie Krzysztofie.
    • Gość: grzeggie Opóźniamy triumf rozrywki IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.09, 17:31
      To chyba jednak nie tak... Programy kulturalne mają w Polsce niską oglądalność, bo klasa społeczna, która jest ich naturalnym odbiorcą, jest nieliczna i spauperyzowana.

Ale np. takiej w Wielkiej Brytanii czy Holandii jest inaczej, tam tego typu programy miewają całkiem niezłą oglądalność - istnieją tam bowiem wykształcone grupy społeczne, które dysponują sporym kapitałem i wpływami.

Przykład studentów amerykańskich wydaje mi się nietrafiony. Tam zawsze, od samych początków, kino należało do entertainment, więc brak zrozumienia dla filmów artystycznych nie jest bynajmniej objawem nieuchronnych, globalnych sił postępu, a jedynie odmiennością kulturową USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka