Dodaj do ulubionych

Polsko Biesiada

22.02.04, 21:22
schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Male_Serduszko.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Bojowa_tesciowa.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Czerwone_wino.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/BIESIADNE_Smieszne.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Biesiada_bez_Granic_Wiazanka.mp3
Obserwuj wątek
    • roomtsays Re: Polsko Biesiada 22.02.04, 21:57
      DJHanys robi atmosferę pod śledzika, a to już pojutrze i obecność -
      OBOWIAZKOWA!!! Orkiestra gra jak "pieroonów sto" - do wyboru, do koloru. I nie
      wybrzydzać mi tu i BYC! Jasne? ;o)))
      • Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 22:08
        - Świetnie tańczysz.
        - Ty też
        - Świetnie obejmujesz.
        - Ty też
        - Mam na imię Adam.
        - O Boże, ja też!

dobre ????

• ballest Re: Polsko Biesiada 22.02.04, 22:12
          Ja tanczylem w piatek!:-)
          • Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 22:16
            ja rownież wirtualnie byłam w Rio :)
            zakończyłam na ostatnim TANGU
            • Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 22:20
              bardzo chcialam podziękować za te piosenki - są świetne

to pierwsze m3 na końcu nagle się urywa, a tak fajna piosenka szła :)
              • ballest Re: Polsko Biesiada 22.02.04, 22:29
                mnie sie tez urwala,
                - ale te ruskie sa najlepsze, uwielbiam te rosyjskie wiazanki!
                • hanys_hans Re: Polsko Biesiada 22.02.04, 22:57
                  ballest napisała:

> mnie sie tez urwala,
                  > - ale te ruskie sa najlepsze, uwielbiam te rosyjskie wiazanki!

"Rusy to dziypiyro byli karlusy"

Reszta ruskich puszczymy na "1MAJA"

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Ale_jaja.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Marsz_powitalny.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/On_Zimny_Ona_Goraca.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Bialy_mis.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/TEKNO_BIESIADA_MIX.MP3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Panno_Walerciu.Mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/piosenka_wyborcza_samoobrony.mp3

schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/We_Lwowie.mp3
                  • Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 23:06
                    Błękitna chusteczka, i Wasze Błagarodie, i Bradziaga,

a to też będzie 1 Maja ?
                    • roomtsays Re: Polsko Biesiada 22.02.04, 23:32
                      Ballest! Wpadniesz do nas na śledzika? E tam, wpadniesz... MUSISZ! ;o)))
                      • ballest Re: Polsko Biesiada 23.02.04, 05:46
                        Wpadne, - jak musze!:-)))))))'
                        Bydzie wielkou balanga?
                        • roomtsays Re: Polsko Biesiada 23.02.04, 09:14
                          Może będzie i wielka, ale musimy się wszyscy postarać! A Ty i Ciupazka to chyba
                          macie wspólny budzik albo razem się gdzieś szwendaliście - trzeba to
                          sprawdzić, hehehe ;o)))
                          • Gość: ola-f Re: Polsko Biesiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 09:56
                            Jak tylko jestem zajęta, to Wy tu macie jakąś fajną biesiadę :-(
                            Dobrze, że można choć "po godzinach" posłuchać i poczytać...
                            • Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 21:38
                              Maria Konopnicka

A gdy śpiewać, to już śpiewać
                              Od serca, od ucha!
                              Piosnka wrąca, krew gorąca
                              Żywym zdrojem bucha.
                              Pieśń - nie woda, mocy doda.

A gdy spiewać, to już spiewać
                              Jako duszy wola,
                              Na te łany, na ugory,
                              Na te puste pola....
                              Toć jak chleba nam potrzeba.

A jak śpiewać, to już spiewać
                              Od nieba do ziemi,
                              W prostej wierze, bratnio, szczerze.

prosząc o jeszcze - w dobrej wierze
                              • roomtsays Re: Polsko Biesiada 24.02.04, 00:05
                                Wies co Ritko? Utrefiłaś tymi strofami:
                                "W prostej wierze, bratnio, szczerze."

Tylko że to jest tak proste, szczere i serdeczne, że aż trudno zgłębić i
                                zasymilować. I dlatego obawiam się, że Konopnicka - tak prostolinijna w
                                odbiorze jest nadal poza zasięgiem naszych możliwości. Wiesz, że w Polsce co
                                dobre to natychmiast nalezy spieprzyć, kto jest dobry to albo staje się złym,
                                albo mu się wyrabia taką opinię, lub w "pewnym" wypadku staje się bratem lub
                                niewgodnym; co elementarne i łatwe do osiągnięcia i ma przyszłość - staje się
                                chimerą... C`est la vie a`la.... Więcej nic nie dodam, bo wcześniej czy
                                później będę i tak posądzony o... swoistą herezję.
                                Za chwilkę ostani moment polskich ostatków - śledzik! Może w ostatniej chwili
                                uda się nam zajrzeć w głębię naszej rogatej polskiej duszy, wybaczyć wzajemnie
                                błędy i znaleźć w sobie kroplę pokory, bo największe próby dopiero przed nami i
                                wtedy się pokaże ile możemy - razem czy osobno! R.
                                • Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 20:04
                                  Pięknie napisane, ale gwara góralska na tym forum jest piękniejsza. Jak się
                                  pisze A to trzeba napisać i B - czy spotkała cię jakaś krzywda, że dobro
                                  zamieniasz w zło ? Karnawał się skończył dlatego na miejscu będzie przytoczyć
                                  Rozmyslania Marka Aureliusza, a jest nad czym rozmyslać, tymbardziej, że
                                  zniknięcie ciupazki - serca forum nastraja do rozmyśleń. Dlatego też jej to
                                  dedykuję, ponieważ góralki tak szybko się nie poddają, są silne, pełne energi i
                                  wigoru zycia, a serce u nich gorące. Pokornie więc proszę, niech to serce dla
                                  forum dalej bije.

"Usuń wyobrażenie, a usunie się i poczucie krzywdy, usuń poczucie krzywdy, a
                                  usunie się i krzywda"
                                  "Nie pojmuj spraw tak, jak je pojmuje człowiek zły lub jak on chce, byś ty
                                  sądził, lecz uważaj, jakim jest coś rzeczywiste."
                                  "Jak wielki spokój zyskuje ten, kto nie baczy na to, co bliżni mówi, czyni lub
                                  mysli, ale na to tylko, co sam robi, by bylo sprawiedliwe i zbożne."
                                  "Nie żyj tak, jakbyś miał żyć lat dziesięć tysięcy. Los wisi nad tobą. Dopóki
                                  zyjesz, dopóki mozna, bądż dobry."
                                  "Do rzeczy, z którymi jesteś losem sprzęzony, staraj się dostosować. Ludzi też,
                                  z którymi cię los złączył, miłuj, a szczerze."
                                  "Cokolwiek by ktoś czynił lub mówił, powinienem być dobry."
                                  "Bacz, byś nie postępował tak wobec ludzi niemających uczuć ludzkich, jak
                                  ludzie niemający uczuć ludzkich wobec ludzi."
                                  "Gdy cię gorszy jakiś bezwstyd, natychmiast postaw sobie pytanie czy to
                                  mozliwe, by ludzie bezwstydni nie istnieli na świecie ?

Chyba wystarczy tych rozmyśleń, tryska z nich pokora, wielka pokora, a pokory
                                  uczy życie. A życie jest po to by czerpać z niego radość i smutki.

A żeby się całkiem nie rozpłakać niech Was zabawi Nowaczyński na koniec
                                  Krnawalu :)
                                  cdn

• Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 20:07
                                    Hej panowie włóczykije!
                                    Już dziesiata głośno bije,
                                    Niech się każdy w dom zabiera
                                    Bo inaczej czeka szpera
                                    Spóżnionego kawalera.
                                    Dość hulanej, dość bilardów
                                    Dość teatrów, dość hazardów !
                                    Pora wracać do swych bud
                                    Już przeminął dzienny trud
                                    Cicho ma być jako wprzód.

Hej Adamku, Romku , Piotrze
                                    I ty z wysokich gór kmotrze!
                                    Już godzina jedynasta
                                    Śpi polowa ludzi z miasta
                                    Czuwa tylko młoda parka
                                    Na wyciągu. W blasku ogarka
                                    Filozof , co na świat sarka.

Hej panowie gospodarze
                                    Już dwunasta na zegarze!
                                    Śpijcie błogo marząc smacznie
                                    Długo jeszcze nim się zacznie
                                    Dzień. Stróże czuwają bacznie.
                                    Dajcie spokój polowicom
                                    Nie ruszajcie je prawicą.
                                    Niech spoczną po dziennym trudzie
                                    I jak powiadają ludzie
                                    Po " przyjacielu domu"... paskudzie.

Hej panowie libertyny
                                    Tam jadące gdzie .... dziewczyny
                                    Widzcież: chociaż wam to śmiech
                                    Kupna ruja ciężki grzech
                                    Niech was diabeł strzeże, niech !
                                    Już wybiła z godzin pierwsza
                                    Perzeżegnać się nasampierw trza
                                    A potem wleżć pod pierzyny
                                    Golnąć sobie mocnej krzyny
                                    I nie budzić już Maryny !

Hej w Zakopanym bal nad bale
                                    Oświecone wszystkie sale!
                                    Tańczą panie, panny, pany
                                    Przed Giewontem śpią furmany
                                    A świat śniegiem zasypany.
                                    Człowiek biedny dzieci kleci
                                    Na czym mu czas szybko leci,
                                    Na zegarze biła druga ...
                                    Czuwa tylko stróż, wasz sługa
                                    I ku księżycowi mruga !

Hej panowie bije czwarta
                                    Na bok flaszka, na bok karta!
                                    Na bok ciałko woniejące
                                    Wszystko już jest bardzo śpiące
                                    Zmęczone nogi ręce !
                                  • roomtsays Re: Polsko Biesiada 24.02.04, 20:53
                                    Rita napisała:
                                    "Pięknie napisane, ale gwara góralska na tym forum jest piękniejsza. Jak się
                                    pisze A to trzeba napisać i B - czy spotkała cię jakaś krzywda, że dobro
                                    zamieniasz w zło ?"

Ritko! Mnie raczej trudno skrzywdzić bo mam dystans do wielu spraw i zjawisk. A
                                    co do gwary góralskiej - to gdyby nie Ciupazka, to nawet na FZ by jej
                                    brakowało. Całe szczęście, że jest Ciupazka! Niestety o FZ dbają nie
                                    Zakopianie, lecz ludzie albo emocjonalnie związani z Tatrami i Podhalem(np.ja),
                                    albo sympatycy sympatyków FZ. I to Ciupazka nas wszystkich tu ściągneła!!! Nie
                                    będzie gwary na FZ to i forum nie stanie. I taka jest prawda. I może właśnie
                                    prawda często nastraja mnie filozoficznie. Cóż, w moim zawodzie też potrzeba
                                    trochę filozofii, bo jak zrywać mięśnie i ścięgna - to niech to będzie z głową.
                                    Bo bez głowy - kontuzja za kontuzją i ciao skrzypce, ciao klawiaturo...

• Gość: rita Re: Polsko Biesiada IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 21:40
                                      Cóż, w moim zawodzie też potrzeba
                                      trochę filozofii, bo jak zrywać mięśnie i ścięgna - to niech to będzie z głową.
                                      Bo bez głowy - kontuzja za kontuzją i ciao skrzypce, ciao klawiaturo...

A jaki to zawód ? a filozofią trochę się pajam
                                      ścięgna też urywam, miałam tą przyjemnośc, ze ścięgno Achillesa też poszło i to
                                      nie przez filozofię
                                      A co do Zakopanego , to bardzo sie głowię co piszecie, domysły i domysły.
                                      Razu pewnego zaprosili mnie na wczasach na Kaszubach na kawę i sąsiadeczki tak
                                      ze sobą rozmawiały, że ja nic nie rozumiałam, a pózniej miały pretensję , ze
                                      się nie odzywam. To samo w Bukowinie - kuchareczki u Łapki tak rozmawiały
                                      miedzy sobą , ze niestety czułam się jak na wczasach zagranicznych.
                                      Teraz to samo odczuwam.
                                      pozdrawiam
                                      • ciupazka Re: Polsko Biesiada 01.03.04, 20:54
                                        To co Rita, do ciebie trzeba pisać językiem literackim? He?
                                        Telo.Pozdr.
                                  • ciupazka Re: Polsko Biesiada 04.03.04, 13:26
                                    Up!
                                    • ciupazka Re: Polsko Biesiada 04.03.04, 13:51
                                      ciupazka napisała:

> Up!

Zagroj mi muzycko
                                      - jak małemu dziecku
                                      Bo jo mom piniązki
                                      na izbie w somsiecku.
                                      Markoci sie mi straśnie,
                                      bo kamraty posły,
                                      A ś nimi radości i śpasy
                                      I ni ma z kim tońcyć...
                                      bo post i ślus! Hej!
                                      • ciupazka Re:.... Polsko Biesiada.... 08.10.04, 12:58
                                        Ni ma postu, ani ślusu,
                                        grojcie dalyj, róbcie spasy
                                        pokiel, zakiel dobre casy...
                                        Hej!
                                        • Gość: rita Re:.... Polsko Biesiada.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:53
                                          "Kiedy halny w Krakowie
                                          Spokój z ludzi wywiewa,
                                          To niech wówczas ktoś powie,
                                          Że ogórek nie śpiewa!"

dziekuje cupazka
                                          wiesz, że macie tu wspaniałe forum, wiecie :)
                                          • ciupazka Re:.... Polsko Biesiada.... 08.10.04, 21:08
                                            Witoj rito! Gorącego popiołu na Cie! Tele casu Cie nie było... fajnie
                                            ześ tu! Godos , ze Ci u nos fajnie? Ciesy mnie, hale, sama przecie wiys, ze
                                            to syćko dzięki takim Forumowicom, jako Wy! Dziękuje!!! I zagrocie, i
                                            zatońcycie i bocycie o nos i jest to, co jest. Hej. Pozdr.
                                            • Gość: rita Re:.... Polsko Biesiada.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:09
                                              Na karnawał przyjdzie czas, tylko u Was można sie dobrze zabawić w taki czas, a
                                              tymczasem lecę pospać. Wiesz, że mam swoje forum , do Was tylko czasmi zawitam,
                                              bo jakiś taki magnesik swojski macie :)
                                              dobranoc ciupazko
                                              i cos na noc ;)

Zamknij drzwi, wyrzuć klucz
                                              Zamknij teraz oczy, jestem tu
                                              Nasza jest cała ta noc
                                              Zasłoń świat, światło zgaś
                                              Nie ma już się czego bać
                                              Nasza jest cała ta noc ;)))))))))))))))))))
                                              • ciupazka Re:.... Polsko Biesiada.... 08.10.04, 22:25
                                                Heeeej!
                                                • Gość: Ciupazka Re:.... Polsko Biesiada.... IP: *.it-net.pl 19.05.05, 13:25
                                                  i znów hej! Polska Biesiada i niech nom Hanysa watek gra!
                                                  Telo.Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka