Dodaj do ulubionych

Sweter z owczej welny

IP: 83.220.239.* 29.07.13, 10:14
Marzy mi sie bardzo gruby, cieply sweter z owczej welny. Bede w pazdzierniku w Zakopanem i moze uda mi sie to marzenie spelnic :) Obilo mi sie jednak o uszy, ze oferowane na bazarze pod Gubalowka swetry to czesto podrobki, w ktorych wiecej niz polowa to rozne dziwne dodatki, a nie czysta owcza welna. Jak rozpoznac sweter dobrej jakosci od podroby? I gdzie taki dobry sweter kupic?
Dziekuje za pomoc!
Sylwia
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: Sweter z owczej welny 29.07.13, 11:46
      swetra z czystej wełny robionego na drutach nie dała byś rady nosić,bo by Cie zadrapał na śmierc,poza tym niezle sie kuli w praniu.:D

za daaaaawnych czasów,bardzo dawnych kupiłam taki sweter pod Gubałowką,co prawda miał niewielką domieszkę ale i tak nie mogłam go nosic bo był za bardzo drapiacy,a teraz te swetry maja za dużo domieszki i sie rozciagają
      sweter musi być szorstki wtedy wiadomoze ma wiecej wełny niż domiezszek,ja w ub roku kupiłam rękawiczki 5palczaste i tez ich nie mogłam miec za długo na rekach bo nieżle drapały:D:)
      • Gość: Sylwia Re: Sweter z owczej welny IP: *.kbpauk.ru 29.07.13, 14:53
        Dziekuje za pomoc!
        No to widze ze bardzo w temacie jestem, wydawalo mi sie ze swetry te sa milutkie mieciutkie cieplutkie i w ogole kizi mizi ;). No nic, podotykam, popatrze i podejme decyzje przy straganie. A skoro obecne swetry maja za duzo domieszek to trzeba liczyc sie z tym ze sa na jeden sezon,prawda?
        Sylwia
        • Gość: turysta Re: Sweter z owczej welny IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.13, 16:21
          Ciepłe są na pewno ale gryzą i drapią straszliwie. Jeśli masz wrażliwą skórę i ew. skłonność do alergii to omijaj owczą wełnę z daleka.
          • fiordzik Re: Sweter z owczej welny 29.07.13, 17:17
            Hmmm... Mam alergie na kota, pierze i brzoze. To mowisz ze moze byc niewesolo? ....
          • angelika_nowak75 Re: Sweter z owczej welny 30.07.13, 14:51
            To może kup płyn do płukania albo prania wełny? Są takie dla alergików, wrażliwców:) np. marki Sonett - ekologiczny płyn do prania z wełny i jedwabiu Neutral Może to pomoże cieszyć się swetrem i nie zmagać z drapaniem:)
            • Gość: turysta Re: Sweter z owczej welny IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.13, 16:31
              Zawracanie głowy z tymi płynami! Wełna owcza zawsze będzie drapać.
              • fiordzik Re: Sweter z owczej welny 30.07.13, 19:39
                Ale jak na cos sweter zaloze, na koszule, golf to drapania chyba nie poczuje, prawda? Grunt zeby sweter nie skurczyl sie albo nie rozwlekl po pierwszym praniu. No i zeby alergii nie dostac.
        • mmagi Re: Sweter z owczej welny 30.07.13, 10:38
          jak bedzie kizi mizi to znaczy ,ze z waty;)
          • Gość: Sylwia Re: Sweter z owczej welny IP: 85.89.102.* 30.07.13, 19:36
            To znaczy ze po pierwszym praniu muka? ;)
            • mmagi Re: Sweter z owczej welny 31.07.13, 10:02
              oj tam,najpierw bedziesz miała sweter,potem blezer a potem palto;)))
              • Gość: Sylwia Re: Sweter z owczej welny IP: *.kbpauk.ru 31.07.13, 10:46
                Hi hi hi;))) tez racja ;)
    • Gość: leon Re: Sweter z owczej welny IP: *.elk.mm.pl 06.10.13, 13:58
      Moja ciocia robiła kiedyś z własnej wełny swetry i powiem gryzł, ale można było się przyzwyczaić, ale ciepły przy tym był. Poza tym był to golf więc gryzienie szyi też przeżyłem i idzie się z nim oswoić. Co do tych zakopiańskich to kiedyś byliśmy z wycieczką do Krakowa przejazdem i w Zakopcu no i mój kolega kupił taki ładny i fajny. Dobra rada to nie prać go a wierzyć bo zaraz się zeszmaci, jak ktoś napisał ma dużo waty w sobie i się zeszmaci po 2 praniach. Ogólnie takie fajne miziowate to raczej z jakichś włóczek na pewno nie z wełny. A można tylko na taki z waty się naciąć jednorazowy. Pozdrawiam
    • ortpol Re: Sweter z owczej welny 19.12.13, 22:49
      Ile taki sweter kosztuje?
    • Gość: wieśniak Re: Sweter z owczej welny IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.14, 17:35
      pposzukaj sobie info o wełnie Merino, nie gryzie tylko uważaj żeby sweter nie miał domieszek akrylu to straszne g..... najlepiej 100% Merino wool

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka