nesq3 17.02.06, 18:19 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37248 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Coś dla samotnych.. 22.02.06, 10:07 Samotni ! Do raportu. Jest tu fto taki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Coś dla samotnych.. IP: *.it-net.pl 01.03.06, 16:05 Samotność ludzkiej egzystencji... syrokie pojęcie, motywy samotności casami w niesamotności to przedmiot wielu prac, przykładem są różne sposoby interpretacji samotności. Był taki m. inn temat na Międzynarodowyj Konferencji Naukowej "Górale i góralszczyzna" : "Samotność w niesamotności pezjażu górskiego na przykładzie wybranych utworów Kazimierza Tetmajera." Patrz Materiały Zjazdowe: Literatura i język (Autor: E. Skorupa).s.135. "Czasem nagle uczuwam naokoło siebie taka straszną samotność, ze wzrok kryję w dłonie, by nie widzieć tej pustki na ziemi, na niebie, a w oceanie smutku dusza moja tonie." (II,292. Poezje. W-wa 1980. K. Tetmajer. A Wy czujecie się kiedyś samotni??? Co wtedy robicie? Ja uciekam w góry, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: billy Re: Coś dla samotnych.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 17:29 it was many.many years ago todaj when sgt.pepers make the band to play. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: billy. Re: Coś dla samotnych.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 17:30 naturalnie today. i orkiestra klubu samotnych serc sierżanta pieprzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Coś dla samotnych.. IP: *.it-net.pl 01.03.06, 21:25 Metafizyczny nastrój ludzkiej samotności, wynikającej zarowno z chęci odizolowania się od ludzi, jak i potrzeby niezależności i swobody można odnaleźć tylko na łonie przyrody, a zwłaszcza tatrzańskiej, która jest obszarem-symbolem wolności. Wolna dusza! Radość, śleboda, pomimo samotności. "Dusza nie mieszka w piersiach - ona tam w obłoku, na szczyty już wybiegła pełna młodej sławy, zawisi nad przepaścią - śmignęła nad stawy - legła tam - sama jedna. Lecz w szalonym kroku dążę za nią - już jestem - także sam! O szczęście! Sam, sam jeden wśród głazów, złomów, kotlin, dołów, sam wsród stawów milczacych przy strumieni chrzęście" (VII 1020) Sonet z cyklu Dawne godziny w Tatrach" autor: K.Przerwa-Tetmajer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Coś dla samotnych.. IP: *.it-net.pl 02.03.06, 22:57 "Sam możesz wybierać los, szczytów, szczytów ślad Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt!" Cień wielkiej góry :: .. Muzyka: Lipko Romuald i Krzysztof Cugowski Tekst: Sikorski Adam Ona przychodzi chytrze, Bez ostrzeżeń i gróźb, Krzyczy pękniętą liną, Kamieniem zerwanym spod stóp, Spod stóp. Wszystko zaczyna się zwykle, Jak każdy wspinaczki dzień, Trudny dzień. Ściana, droga pod szczyt, A potem nagle krzyk - oooooo... Góry wysokie, co im z Wami walczyć każe? Ryzyko, śmierć, te są zawsze tutaj w parze. Największa rzecz, swego strachu mur obalić, Odpadnie stu, lecz następni pójdą dalej! Góry wysokie, wiem co z Wami walczyć każe, Ryzyko, śmierć, te są zawsze tutaj w parze. Na rzęsach szron, inni już idą dalej, Na twarzy śnieg lecz są nowi, śmiali są, Tylko czasem zamyślenie, tylko czasem zamyślenie. Sam możesz wybierać los, szczytów, szczytów ślad Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! Góry wysokie, co im z Wami walczyć każe? Ryzyko, śmierć, te są zawsze tutaj w parze. Największa rzecz, swego strachu mur obalić, Odpadnie stu lecz następni pójdą dalej Tylko czasem zamyślenie, tylko czasem zamyślenie. Sam możesz wybierać los, szczytów, szczytów ślad Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Coś dla samotnych.. IP: *.it-net.pl 03.03.06, 14:35 "Ludzie, kochani ludzie! Gdybym tak mógł, jak nie mogę, Wyzwoliłbym waszą duszę, Na skalną pchnąłbym ją drogę!" (Jan Kasprowicz, z Księgi ubogich) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Coś dla samotnych.. 06.03.06, 22:18 "Samotność" Znów wstaje nowy dzień Ucieka nocy cień I znowu wita mnie samotność I trzeba dalej żyć I jako tako być I znosić szarych dni przewrotność. Nie czekam na nic już I czas wiosennych burz Nie budzi we mnie serca drżenia. Ach, gdyby znowu tak Ujrzeć miłości smak Ożywić dawne me wspomnienia. Refren Los, złudny los Gdzie ty znowu zgubiłeś me szczęście. Czas płynie w nas Odliczając nadziei nadejście. Znów pustka słów Gdzie to światło, co drżemie gdzieś w nas? Życie jak rzeka płynie W której nadzieja ginie Gdzie ty, mój najpiękniejszy czas? Wg A. Awdiejewa samotność jest to: "obraz smutku i rozpaczy chociaż słodki i uroczy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Coś dla samotnych.. IP: *.it-net.pl 29.04.06, 22:05 Piszcie pamiętniki! www.ewa.bicom.pl/karaokedz/kd54.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Coś dla samotnych.. 06.08.06, 22:15 "Skrzydlate nutki" www.ewa.bicom.pl/karaokedz/kd68.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Coś dla samotnych.. 27.10.06, 20:08 Naskie powiedzenie: samemu na świecie otempno. a jesce staremu, samemu to nie tak... Moze tu iść? www.trebunie.pl/aktualnosci.htm Odpowiedz Link Zgłoś