Dodaj do ulubionych

Jarmoliński powinien ustąpić

27.03.03, 09:14
Ten człowiek, obcy ideowo normalnie myślącym ludziom, nie zasługuje na
zaszczyt zasiadania w Sejmie RP.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciupazka Re: Jarmoliński powinien ustąpić IP: *.it-net.pl 27.03.03, 12:22
      To jego wykluczyli z SLD za głosowanie w sprawie o wotum nieufności dla
      ministra infrastruktury Marka Pola we środę ? No, i jak ma być dobrze? Ech...
    • Gość: roz Re: Jarmoliński powinien ustąpić IP: *.ds.uj.edu.pl 27.03.03, 15:49
      Przepraszam bardzo, ale coś mi umknęło...czy powiecie mi o co chodzi? Słyszałam
      coś o tym głosowaniu, że ponoć kogoś nie było a ktoś głosował za nieobecnych,
      czy to o to chodzi? Pozdrawiam.
      • Gość: uiuiuiu Re: Jarmoliński powinien ustąpić IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 15:53
        Gość portalu: roz napisał(a):

> Przepraszam bardzo, ale coś mi umknęło...czy powiecie mi o co chodzi?
        Słyszałam
        >
        > coś o tym głosowaniu, że ponoć kogoś nie było a ktoś głosował za nieobecnych,
        > czy to o to chodzi? Pozdrawiam.

Jan Chaładaj i Stanisław Jarmoliński-poseł z Nowego Targu, którzy głosowali
        za Mieczysława Czerniawskiego i Alfreda Owoca w sprawie o wotum nieufności dla
        ministra Pola, a także Czerniawski i Owoc zostali wykluczeni z klubu SLD i
        wezwani do złożenia mandatów poselskich.
        "W trakcie głosowania nad odwołaniem pana wicepremiera Marka Pola doszło do
        karygodnego zachowania dwóch posłów SLD" - oświadczył w Sejmie sekretarz klubu
        SLD Wacław Martyniuk tuż po wznowieniu obrad w czwartek.
        Dodał, że "było to zachowanie niegodne z prawem, niegodne parlamentarzysty,
        niegodne członka klubu parlamentarnego SLD". Poinformował, że prezydium klubu
        SLD postanowiło zwrócić się do marszałka Sejmu o reasumpcję głosowania w
        sprawie Pola, a także do czterech wymienionych posłów o złożenie mandatów
        poselskich. Klub zwrócił się też do marszałka Sejmu, by ten złożył w tej
        sprawie zawiadomienie do prokuratury.

"Klub SLD przeprasza Wysoką Izbę i opinię publiczną za zachowanie swoich
        posłów, byłych kolegów klubowych" - powiedział Martyniuk.

Marszałek poinformował wcześniej, że jeszcze w czwartek złoży zawiadomienie
        do prokuratury, a w bloku głosowań zostanie powtórzone głosowanie w sprawie
        Pola.

Tyle wyjaśnienia. Pozdrawiam. Acha - oszustom grozi do dwóch więzienia.
    • Gość: roz Dziękuję za wyjaśnienia:) IP: *.ds.uj.edu.pl 27.03.03, 18:02
      No to "rewelacja"!! Etyka czy to poselska, czy to lekarska zawsze była, jak
      widać, mocną stroną p. Jarmolińskiego. Szkoda tylko, że jeśli już mówi się o
      Nowym Targu, to albo przy okazji afery ze ściekami...albo takiej jak teraz.
      Pozdrawiam.
      • Gość: uiuiuiu Re: Dziękuję za wyjaśnienia:) IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 19:55
        Bardzo prosze. Też mi przykro z tego powodu (n/t). Pozdrawiam. B)
        • Gość: Ciupazka Re: Nowy Targ słynny, mo z cego.... IP: *.it-net.pl 28.03.03, 09:27
          Jako zeście wybrali, tak mocie, jako to godajom? " Wort pac pałaca i pałac paca"
          I drugie: "ka drwa rąbiom, tam wióry lecom". Niekze! Moze pomalućku
          nabierecie olyju do głowicki, kie bedom zaś wybory, bo sie juz do nich
          ryktujom, ba jako. Nowoźniejsy STOŁEK! Mało - monopol na niego majom furt ci
          sami, choć nie tacy sami, choć coroz to lepiyj o nich słychno, a i coroz
          barzyj cuć choćjakie smrody.
          • Gość: roz A w Lublinie wszystko cacy, bo Ciupazka tam siedzi IP: *.ds.uj.edu.pl 28.03.03, 16:34
            Ciupazko!
            Skąd w Tobie tyle niechęci do nowotarżan? Obsztorcowujesz tu wszystkich
            stosując coś w rodzaju odpowiedzialności zbiorowej. Z Tobą nie da się
            rozmawiać...przynajmniej ja nie potrafię, ale to pewnie dlatego, że jeszcze
            mało książek w swoim życiu przeczytałam...Serdecznie pozdrawiam.
            • Gość: Ciupazka Re: Minister Sprawiedliwości Kurczuk... IP: *.it-net.pl 28.03.03, 19:33
              ..... skierował w tej sprawie zawiadomienie do prokuratury. Nie omieszkał przy
              tym powiedzieć, ze kłopot będzie polegał na tym, że posłowie i senatorowie mają
              tzw. immunitet materialny. Wszyskie działania, zachowania wiążące się z
              wykonywaniem mandatu podlegają temu immunitetowi - wyjaśnił minister
              sprawiedliwości. Poinformował również, że: "zachowanie dwóch posłow SLD: Jana
              Chaładaja i Stanisława Jarmolińskiego było niezgodne z prawem, niegodne
              parlamentarzysty. Prezydium klubu SLD postanowiło zwrócic się do 4 posłow SLD
              o złożenie mandatów poselskich. Z wydruków głosowań wynika,ze Owoc, mimo że był
              nieobecny w Sejmie głosował 41 razy, a Czerniawski - 6 razy"

Nie dziwota ze klub SLD przeproso Wysoką Izbę i opinię publiczną za zachowanie
              swoich posłów. A tak na marginesie nasuwo się pytanie: kielo razy będom nos
              jesce przeprosać i dokiela, he? Bo za co, to słysymy dziyń w dziyń...tele
              roki...

I jesce roz pieknie pytom , nie chytoj ze sie mnie, a wątek tyn poświęcony
              jest posłowi z nasyj dziedziny, ftory wstyd przynosi nie ino na Podhalu, a
              dokładnie w Nowym Targu, ba nom syćkim w Polsce. Tyz mi powiys, ze ni mom
              racji? Nie bede wom sie juz naprzykrzać, bo do mnie zęby wbijocie, cemu? Bo
              jak sie ni mo argumentów, to sie nadrobio hipkaniem, a to umiecie, ba jako.
              Telo. Pozdr. Miejcie sie dobrze do następnych wyborów.Hej!
              • Gość: roz Droga Ciupazko! IP: *.ds.uj.edu.pl 28.03.03, 20:06
                Mnie nie chodzi o to, że nie masz racji! Mnie chodzi o to, że w bardzo
                specyficzny sposób te racje prezentujesz. Do diabła...to nie moja wina, że
                Jarmoliński został posłem, bo w życiu na niego nie głosowałam! I nie zamierzam
                iść do Canossy za tych, co oddali na niego swój głos! Zwróć uwagę, że pisząc
                nie zwracasz się do tych, co źle wybrali, wybrali chamstwo i niekompetencję,
                ale zwracasz się per "wy", czyli mówisz także m.in. do mnie. No i jak tu nie
                protestować? Szkoda tylko, że robi się z tego jakaś psedodyskusja...bo ja o
                czym innym, a Ty o czym innym. Pozdrawiam.
                • Gość: Ciupazka Re: Drogi roz! IP: *.it-net.pl 28.03.03, 21:38
                  Nie zakładaj z góry, że na Forum wchodzisz ty i tylko ty. Prawdziwa cnota
                  krytyk się nie boi. No, chyba że w Nowym Targu są dwie osoby, no może 4,
                  które umieją wejść do sieci i czytać wszelkie wiadomosci i dyskusje. Jeżeli
                  tak by było, to nasza wymiana myśli była by bezsensowna, a tak nie jest.
                  Wejdź na Forum Kraj i sam zobacz ile osób podjęło dyskusję na temat
                  Jarmolińskiego i innych, jemu podobnych posłów w w/w sprawie (ponad 170
                  wypowiedzi). Każdemu wolno wejść, swoją opinię wyrazić, bez wymyślania sobie
                  nawzajem, a że nie musisz ty, czy ja, czy ktoś inny z tym sie zgadzać, i
                  masz ochotę polemizować, to bardzo dobrze, ale bez pokazywania palcem,
                  wymyślania , wyśmiewania, odwracania uwagi od treści wątku i zawartej w nim
                  krytycznej myśli, treści, czy też kpiarskiego podejścia , oceny faktów, nad
                  którymi toczy się dyskusja. Ton wyrażania swej opinii jest autorski, i nie
                  możesz oczekiwać, że będę skłaniała się do wyrażania swej myśli pod x czy też
                  y. Ten sam problem, każdy z nas inaczej widzi, jeden ocenia, że problem już
                  rozwiązano, drugiemu woda nie smakuje i trudno się dziwić, a tak naprawdę
                  ważne jest to , że woda zdatna do picia i tak z każdym problemem. Weszłam tu,
                  też na mnie naskoczono, dlaczego ? Czemu wszystko bierzecie do siebie, jeżeli
                  jestecie cacy, to dlaczego mnie się dostaje? Zabierajcie głos w dyskusji, ale
                  bez obrażania się wzajemnego. Ja staram się zachowywać poprawnie, a jeżeli
                  ktoś mi nadepnie na odcisk, nie jestem dłużna, chociaż nie w chamskim stylu,
                  który mnie dotyka nie pierwszy raz z waszej strony, co też nie jest dla mnie
                  przyjemne, tymbardziej, że stamtąd pochodzę. Nic to, dziękuję za już i proszę
                  o jeszcze. Amen. Telo. Pozdr.
                  • Gość: roz Pojednanie :-) IP: *.ds.uj.edu.pl 28.03.03, 23:07
                    1) Na Forum "ogólnopolskim" byłam, nawet się wypowiadałam w sprawie
                    naszego "wspaniałego" posła:)
                    2) Przepraszam za mój egocentryzm;-)
                    3) To prawda, każdy tu może wejść i się wypowiedzieć...ja to zrobiłam już
                    wcześniej, zanim wdałam się w tę dyskusję z Tobą Ciupazko..., no a
                    potem "wysłuchałam" jeszcze Twojego komentarza o pacu i pałacu, no i trochę
                    mnie to zirytowało...najwyraźniej brak mi dystansu do własnej osoby
                    I na koniec...ja nie jestem ON tylko ONA, ot taka tam drobna różnica, która
                    może umknąć każdemu. Przepraszam. Pozdrawiam i obiecuję odtąd wypowiadać się
                    tylko ad meritum. Roz-cham :-)
    • uriel1 Re: Jarmoliński powinien ustąpić i chyba 30.03.03, 14:36
      to zrobi. W poniedziałek /1 kwietnia nomen-omen/ się dowiemy. Pewnie najpierw
      zrezygnuje z przewodnictwa w powiatowej radzie SLD. A co do mandatu posła? Nie
      wiem. Myślę, że powinien. Ale czy to zrobi? Ministrowie SLD przebąkiwali,
      że "jako ludzie honoru" obaj powinni sobie pójść w diabły. Tylko, czy
      Jarmoliński posłucha takiego wezwania...
      Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz. Już mi niedobrze jak od tylu lat słucham o
      budowie, a w zasadzie dokończeniu budowy szpitala w NTargu. Była we mnie -
      przyznam ze skruchą - nadzieja, że mając posła z Nowego Targu, który na dodatek
      był kiedyś dyrektorem tego szpitala - znajdą się pieniądze w kasie państwa.
      Ech....
      • Gość: roz Re: Jarmoliński powinien ustąpić i chyba IP: *.ds.uj.edu.pl 31.03.03, 09:47
        Też jestem ciekawa jak ta afera się skończy. O ile pamiętam, to podobna sprawa
        miała już miejsce w naszym Sejmie, chyba z posłami PSL w roli głównej.
        Pewnie Jarmoliński zostanie zmuszony przez towarzyszy z SLD do "wycofania się"
        z eksponowanych stanowisk, choć nie liczę na to, że przestanie być posłem. A za
        jakiś czas, jak już sprawa ucichnie Jarmoliński, Owoc i cała reszta wrócą do
        łask. A co do "honoru" posła, no cóż...Słyszałam w radio wypowiedź p.
        Jarmolińskiego, który powiedział, że nic złego nie zrobił, bo nikogo nie zabił,
        nikogo nie okradł ani nie podpalił. Jednym słowem nie bardzo pan poseł rozumie
        o co cała ta afera. Najwyraźniej powinniśmy mu wybaczyć, no bo przecież "błędy
        i wypaczenia" mogą być różnego kalibru...te z jego udziałem nie są warte uwagi.
        Pozdrawiam.
        • uriel1 Re: Jarmoliński powinien ustąpić i chyba 31.03.03, 10:02
          Witaj pani Roz :o)

Gość portalu: roz napisał(a):
          > Pewnie Jarmoliński zostanie zmuszony przez towarzyszy z SLD do "wycofania
          się" z eksponowanych stanowisk, choć nie liczę na to, że przestanie być posłem.

Uriel _ a ja nie wiem dlaczego - mam wrażenie, że go zmuszą. Coś mi tak chodzi
          po głowie, że i Kurczuk i Janik na tych wyborczych sobornio-niedzielnych
          posiadach wyborczych w regionach - mówili, że Miller tego nie daruje, że zrobi
          porządki w szeregach SLD. Może..?

Piszesz Roz, że "za jakiś czas, jak już sprawa ucichnie Jarmoliński, Owoc i
          cała reszta wrócą do łask."

Pamiętasz, że nazwisko Jarmolińskiego pojawiło się już dwa razy i to w
          kontekście niezbyt miłym dla jego własnej partii? Może chcieli się go pozbyć bo
          był nawet dla nich "za czerwony". /Nota bene patrz co wyprawia Dyuch/. Wracając
          do Jarmolińskiego - brak skruchy dowodzi, że takie procedery jak oszukiwanie
          podczas głosowania - są na porządku dziennym. nie widział nic złego w takich
          zachowaniu - bo to pewnie NORMA. Zgodził się zagłosować za kogoś - a to może
          podpucha była? Potem po prostu szepcze się słówko do jakiegoś posła z opozycji
          który pasła oburzeniem i upublicznia to.

No tak. Poniedziałek rano - a mi w głowie spiskowa teoria dziejów....

A co do "honoru" posła, no cóż...Słyszałam w radio wypowiedź p.
          > Jarmolińskiego, który powiedział, że nic złego nie zrobił, bo nikogo nie
          zabił,
          >
          > nikogo nie okradł ani nie podpalił. Jednym słowem nie bardzo pan poseł
          rozumie
          > o co cała ta afera. Najwyraźniej powinniśmy mu wybaczyć, no bo
          przecież "błędy
          > i wypaczenia" mogą być różnego kalibru...te z jego udziałem nie są warte
          uwagi.
          >
          > Pozdrawiam.
          • Gość: roz Re: Jarmoliński powinien ustąpić i chyba IP: *.ds.uj.edu.pl 31.03.03, 12:01
            No tak, ale co innego porządki w szeregach SLD, a co innego bycie posłem
            (słyszałam, jak Jarmoliński mówił, że on równie dobrze może być posłem
            niezależnym).Co do tych "porządków", to masz rację...Jarmoliński będzie "kozłem
            ofiarnym", no bo przecież trzeba narodowi pokazać, że SLD jest prawe i uczciwe.
            Tu Rywin, tu spadające notowania rządu... - "poleci" Jarmoliński jak nic, a na
            jak długo...czas pokaże:-)Pozdrawiam.
          • Gość: roz a propos Dyducha IP: *.ds.uj.edu.pl 31.03.03, 12:25
            Dla mnie to kolejny chwyt "marketingowy" SLD. Ot, taki mały ukłon w stronę
            dawnego antyklerykalnego betonu partyjnego. Ale ja z dwojga złego wolałabym,
            żeby SLD "uczciwie" stało na takim stanowisku, jakie zaprezentował Dyduch
            (ponoć to lewica europejska, i jako taka powinna być "laicka"), niż fałszywie
            fotografowało się z dostojnikami kościelnymi i podkreślało "cudowną więź i
            zrozumienie z Kościołem" (Miller na Błonach podczas ostatniej pielgrzymki - to
            moim zdaniem już przegięcie na maxa). No, ale czego się nie robi dla dobrego
            wyniku wyborczego :-)Pozdrawiam.
            • uriel1 Re: a propos Dyducha 31.03.03, 12:34
              Nie wiem. Może się pospieszył. A może - zasygnalizował,że poprawne
              stosunki "kościół-państwo" skonczą się zaraz po referendum akcesyjnym....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka