Gość: sarasate IP: 80.72.65.* 07.04.03, 22:32 "Dzis prawdziwych Cyganow juz nie ma ..." Sa !Na Podhalu ! I to sporo. Co o nich wiemy ? Moze sami nam powiedza...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.it-net.pl 08.04.03, 09:48 Kaście som? Taki zbiór Cyganów, jaki widziałak na Festiwalu Romów w Ciechocinku, ich tońce, śpiywy radość, ftoro biyła ze spotkania sie ich z róznych krajów nie wiym, cy kie jesce uwidze. To było ich święto kultury, zywobycio, tak radosne, ze całom nocke zek wycympiała przez trzy kolejne dni w Parku Zdrojowym, coby to syćko uwidzieć i naciesyć ocyska i usy. Ba, trzeciej nocy zdawało mi sie, ze jo juz tyz w tyj rodzinie sie nasła i śpiywałsak razem ś nimi. Dobrze zeście som! Niewozne kaście som! Mocie być tacy, jacyście som ze swoim piyknym tońcem, śpiywem i ogólnie gadajęcy KULTURĄ . Bóg zapłoć WOM za syćko!!! Ka jaki koncert, bo byk zas poleciała, dejcie znać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:Pielgzymka Romów do LIMANOWEJ -21 września 03 IP: *.it-net.pl 21.09.03, 07:57 W najbliższą niedzielę, 21 września, krajowy duszpasterz Romów, ks. Stanisław Opocki, zaprasza na XVIII Międzynarodową Pielgrzymkę Romów do sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej w Limanowej. W godz. 10.30 - 12.00 Romowie zgromadzą się przy kościele w Łososinie Górnej, by potem przebyć 5-kilometrową trasę do sanktuarium. Mszy w limanowskiej bazylice będzie przewodniczył biskup Janusz Zimniak. Podczas liturgii Romowie będą przyjmowali chrzest, bierzmowanie, Pierwszą Komunię Świętą, będą też zawierali małżeństwa. Do pielgrzymki dołączy natomiast fragment tradycyjnego taboru z zabytkowymi wozami (własność Muzeum Etnograficznego w Tarnowie), a po mszy na rynku w Limanowej odbędzie się przegląd romskich zespołów z Polski i z zagranicy. Nei s nowa za dalyko, coby tam jechać i ś nimi sie modlić i śpiywać. Ryktuje sie ciekawo impreza, te śpiywy i tońce Romów som piykne. Fto mo blizyj, niek okazji nie przepuści. Sami widzicie, ze pytajom piyknie i nie ino na swoik cekajom, ba i na nos! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.03, 13:13 U nos na Anabergu tysz je take cosik roz we roku. Mom jednego kolegi "Cygona", ale oni sam na zachodzie to sie Sinti mianujom. Cyganeczko kaj idziesz Co porobiosz tera Kaj terozki idziesz Chciou bych tera to wiedziec Kaj terozki idziesz Ty idziesz, lecisz tam kaj strumyk Tam kaj na dole stoi pora domow Wlys tam, trocha tam pozebrej Pozebrej trocha Dej se pozor ale przed tom wsiom Tam je jedyn pieronym zuy policmajster Chyci cie i pondziesz do wiynziynia On je pieronym zuy, dej pozor On mo ogyn kerym pluje Jo cie prosza dej pozor Niy dej sie chycic On, on je pieronym zuy Trefiyli my pora starych Cygonow Oni som daleko tam Oni som daleko tam pod lasym Oni niy majom wozow i koni Oni majom ino stare wozki Z kerymi jezdzom, kere ciongnom Oni som jeszcze naprowdy Som naprowdy Sinti-Cygony To mi sie podobo Jo pszaja tym starym Cygonom Jo cie prosza dej obacht, dej pozor Potym tam ku nim pojadymy. To je take moje tuplikowanie suow jednyj cygonskyj piosynki , kere sam dowom jako konsek i keryj suowa w orginale lecom tak: KAI DSCHA TA MANGEL ho kereeh kana tu kai dschaan kana tu ko kamaus me te dschanau kai dschaah tu tu dschaa, nascheeh tuke i bacha teele koi teele hi pach hoofi koter dscha tuke tu dren ta mangel mange tuke tschomooni de achta fun o gaap koter hi baaro miidschech klisto dren taperel-lo tut, hal tu schtilti jop hi baaro miidschach klisto jop tschungereela grad jaak me mangau tut de achta ta teperel-lo tut gar jop hi doch fero miidschach me taperan menge phuure Sinten jo hi dur fon kai jon hi wi pasch o weesch len hi ken waago, le hi ken grai len hi doch tikne scheesi ho te faaren-le mit jon mit trujum jon hi noch echt fun ko schuker Sinte-natsion kowa perdeela man me kamau sa tikne phuure Sinten me mangau tut de achta pala faraah menge pasch lende. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow 22.09.03, 09:54 Szwager! Ty omnibusie! O syćkim wiys! Fajny tyn wiyrs, hale, hale, skąd ty cygańskom gwore znos, he? Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 13:46 Niyznom odnich godki, a i godki od Sinti i Roma trocha sie rozniom. Trocha mie nauczoua (liczyc do 10) mama, bo jak boua mauo to lotauo we Laband pouno bajtli od Cyganow i jak to dzieci, ajnfach jedyn od drugiego cos erbnie. Jo trocha tysz za bajtla uaziou do lasu do Cyganow pojesc. Wiysz co za szpecjauy oni majom(mieli) - pieczonego jeza. Pora suow zech poznou od tego kolegi i on mie tysz zasypou piyknom muzykom odnich - to uwielbiom suchac. Wiysz jak zyjesz z Cyganoma, to mosz nojlepszych przijaciou na swiecie .... ps a i popiouech z nimi niyroz, he,he! Nasz wontek o Cyganach na forum Glywic sie juz downo skonczou, ale miou liczba 60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager ps IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 13:47 Acha, tyn konsek przetuplikowouech ze wersji niymieckojynzycznyj od mojego Sinti-kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 16:40 Dosc ciekawy tekst www.republika.pl/tadeuszkornas/pogra02.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Teresa Mirga - cygańska poetka... IP: *.it-net.pl 22.09.03, 17:39 tworzy w języku polskim i romskim. Miałak przyjymność jyj słuchać i Kate Bała z zespołemw , kie byłak na festynie na Murzasichlu 24 siyrpnia tego roku (2003)ze swoimi wnukami. Pieknie śpiywajom, słuchalimy ik z goścmi z Los Angeles, ftorzy tyz byli zachwyceni. Teresa Mirga - poetka (ur. 1962) siedzi w Cornyj Górze na Spiszu, ka włośnie Cyganie ze szczepu Bergitka Roma, o ftoryj pisom w Republice (w/w link), prowadzom osiadły tryb zycio od niemal 300 rokow. Wroz z zespołem Kate Bała ( Czarne Włosy) wykonywali kompozycje włosne, jak tyz i pieśni cygańskie, śpiywane z downa przez Romow pd Karpat jaze po Bałkany. Co wom powiym, to Wom powiym, hale Wom powiym , ze piyknie do cudu śpiywali, a jo se nabyłak kasete " Niewiele nam trzeba", nei teroz spiywajom mi w doma. Teresa Mirga mo jesce inksy dorobek , o ftorym worto pedzieć: kasete "Srebrna piosenka" ( FF Folk Zakopane), płyte "Czarna jestem" ( Unicorno, Berlin), nagrania Polskiego Radia w ramach serii Muzyka Źródeł, nei jesce wydany nakładem Spółki Poetów - Koło Podkowy dwa tomy wiersy: "Czemu tak"( 1994) i "Pieśni z Czarnej Góry"(1999) Devła Miro! "So romenca kerdzia pał cało swetos amen rozćchidźał na kamas nić ća tiro jiłoro na cało swetos". co sie tłumaczy: " Boże mój , co się z nami stanie , po całym świecie jak pył rozsypanymi...? Niewiele nam trzeba, twoje serce i cały nasz świat" Telo jo od sobie i zaś se włącem cygańskom muzyke, fciałabyk, coby jaze u nasyk Forumowiczów tyz było słychno, ba jako! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Teresa Mirga - cygańska poetka... IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 19:29 Mosz prawie, piyknie spiywajom i piyknie poradzom grac. Dyc ale jak pouoncyc kapela odnich z waszom to ino jeszcze szklonka dobrego czerwonego wina i ino suchac jak te krzipki piyknie krzipiom .... Piykne Dziynki za te wiadomosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 19:46 A sam troszka zdjync: www1.gazeta.pl/fotografie/5,35132,223163.html tam je czynsc 1 i 2! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 19:53 i sam cosimtysz krotko: www.olszowka.most.org.pl/bergroma.htm# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: 212.182.27.* 22.09.03, 20:07 Dobry ten link, kopalnia wiedzy, a ciekaw, że na KrakForum toczy sie wątek o cyganach, ale w innym aspekcie - uciążliwosci sąsiedztwa cyganów...Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 20:09 Moga pochwalic moje dzisiejsze miasto. Sam postowiyli "Cyganom" juz downo osiedle domkow. Ale oczywiscie miyszkajom i w blokach kaj wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: 212.182.27.* 22.09.03, 20:28 Przecież to ludzie, wszędzie taka postawa nas winna cechować. Ale czy oni się czują dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 20:32 No, idzie mi o to ize im miasto postowiouo te domki za darmo i ize niymuszom tam miyszkac, ino jak chcom. Zresztom co wiela godac, jak Cygon czego niychce to go zodyn do niczego niy zmusi i tela. Ale wiysz, te przestawiynie sie z zycia wyndrownika na "osadnika" tyn narod tysz mocka kosztowauo i kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: 212.182.27.* 22.09.03, 20:37 I stąd ta uciążliwośc dlo otocynio. Wiys, 2 miesiące bylimy w Rumunii, tam Romów duzo, aly som dokucliwi okropecnie, ni mozno sie było od nik uwolnić, ba nieroz my sie juz ik boli. A syćko z biydy.... Hej! Ni ma mie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 20:41 We biydzie je kozdymu tak samo - ja w Rumuni, wiadomo, je mocka Cyganow i niymajom tam leko. Ale fajery(swiyntowania) majom Cygany naprowdy piykne. Bouech kedys na Pojezierzu Lubuskim i widziouech jak sie jeszcze dzisiej poradzom Cyganie bawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Międzynarodowy Festiwal Kultury Romów... IP: *.it-net.pl 23.09.03, 00:16 Wspominałam na początku tego wątku, że uczestniczyłam przez 3 doby w Międzynarodowym Festiwalu Kultury Romów w Ciechocinku,( podczas pobytu w sanatorium). Koncert odbywał się w pięknym Parku Zdrojowym . Zadziwili nas i zauroczyli pięknymi tańcami, śpiewem i muzyką. Pisząc ten tekst słucham śpiewu Teresy MIRGA z zespołem KATA BATA - pieśni(gipsy) z Czarnej Góry w języku Romów, ale jest również kilka pieśni nagranych w jęzku polskim np. "A jeśli Panie" - piękna pieśń... Na kasecie 16 pieśni w wykonaniu poetki i artystki Teresy Mirga z zespołem KATA BATE ( Czarne Włosy") Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.03, 20:52 To tu pasuje i niy, ale to jedyn z moich ulubionych konskow. BIBLIA CYGANSKA Jaka, sadzisz, jest biblia cyganska? Niepisana, wedrowna, wrozebna. Naszeptala ja babom noc srebrna, Naswietlila luna swietojanska. I aromat w niej, jak mirt rozdarty, Lesny szum i gwiazdarska kabala, Cien mogilny, piecdziesiat dwie karty, Podkoscielny dziad i mara biala. Kto te ksiege odkryl? My uczeni, Szperajacy w starzyznie pamieci, Wechem gnani i przeczuciem tknieci, Pod spod zmyslow i mysli wpatrzeni. Dolinami zapadlej wiedzy Klechda kreta nurtuje jak rzeka: I nie w zyciu i nie smierci, lecz miedzy, A na smierc i na zycie urzeka. Na te ksiege woskowymi lzami Kapia noca zalobne gromnice, W tej to ksiedze uludnymi domyslami Przewracaja sie sny jak stronice. Migajace wibruja wersety, Nie uchwycisz, co sie w nich ukrywa... Cos jak gdyby: meczenstwo poety... ...ze cos zbawic ma... I ksiega sie rozplywa. J.T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ... CYGANIE ... IP: *.it-net.pl 25.09.03, 21:40 (legenda złodziejska)) Płynie, toczy się Dunajec, Toczy się i płynie, Nie na dobre wyszla zdrada Cygańskiej dziewczynie. Wybrali się trzej Cyganie W drogę do Ludźmierza, "Nuże sobie dziś dobrego Upolują zwierza" Rzecz wiadoma: mają złoto Podhalańskie gazdy, Zwłaszcza pełno jest dolarów Ze zamorskiej jazdy. Wybrali się trzej Cyganie W Matkę Boską Siewną, Do Ludźmierza szli Królowej Ze swoją królewną. Będą jeszcze dzisiaj rzucać Między sobą kości, Kto jej złoty sprawi wianek Z ogromnej miłości. Który z nich ją poprowadzi Na weselne tańce, Tak dumają sobie w drodze Cyganie-pohańce. Wtem się cztery,cztery ptaki Nad nimi zerwały, Trzy z nich czarne były kruki, Czwarty gołą biały. Czarne kruki cosik kraczą Cyganom do ucha, A ten czwarty, gołąb biały, Coś Cygance gruchas. A gdy byli już w Ludźmierzu, W pośrodku kościoła, Klęknie dziewczę przed ołtarzem I głośno zawoła: "Chroń swych wiernych od złodziei, Ludźmierska Panienko! Gdy opadną ich Cyganie, Będą śpiewać cienko. Mnie zaś oddaj góralowi W małżeńską niewolę, Niech ma w sobie krew juhaską Me przyszłe pacholę" Usłyszeli to gazdowie I tej samej chwili, Nim złodziejstwo popełniono, Cyganów ubili. Płynie, toczy się Dunajec, Toczy się i płynie, Nie na dobre wyszła zdrada Cygańskiej dziewczynie. Żaden juhas, żaden baca, Żaden gazda hruby Nie powiedzie Cyganichy Na małżeńskie śluby. Konający ja przeklęli, Bóg nie był łaskawy: Padła w drodze, nim dotarła Do swojej Orawy. W szczerem polu grób jej leży, Na samotnym grobie Wysiadują wciąż trzy kruki W swej czarnej żałobie... Wysiaduje gołąb biały I grucha i grucha O dziewczynie, co oddała Zgnębionego ducha. Płynie, toczy się Dunajec, Toczy się i płynie, Nie na dobre wyszła zdrada Cygańskiej dziewczynie. Autor: Jan Kasprowicz w:"Mój świat" -Wybór poezji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uiuiuiu Re: ... CYGANIE ... IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 22:21 Nie lubią Romów na Słowacji. Bardzo nie lubią. Nie zobaczysz Cygana na ulicy w Smokowcu, Tatrzańskiej Łomnicy i innych "turystycznych" miejscowościach wzdłuż Tatrzańskiej Autostrady wzdłuż Tatr. Mieszkają na obrzeżach Starej Leśnej i nie ruszają się poza swoje zabudowania. Jeśli któryś jednak wybierze się w drogę i pójdzie na przykład bardziej na zachód - jakiś "życzliwy" telefonuje po żandarmów i zwijają Roma - odwożąc do domu. Ta prawda. Widziałem. Klasyczne getta. Smutne. ale nie do przeskoczenia. Słowacy - tak cudowni w posiadach - względem Romów - okrutni lub nieufni. Urzedzeni lub przestraszeni. Nie bardzo wiem skąd się to u nich bierze. Nie było okazji zapytać znajomych o żródła niechęci. ps. Cyganki szybko się starzeją, ale dziewczęta i młode kobiety są śliczne. Zwłaszcza dzieciaki z tymi ogromnymi oczami. Kiedyś w tygodniku "Nasze strony" był fotoreportaż o Romach. Ale zdjęcia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ... CYGANIE ... IP: *.it-net.pl 26.09.03, 01:36 Bieda biedy nie kocha...Górale też nie kochali Cyganów... za kradzieże. Teraz to się zmienia... Ostatnie wiadomości z Dziennika Polskiego z dn.26.09.03.: Stary dom państwa Mirgów był zagrzybiony i nie nadawał się do mieszkania. Rodzina Mirgów z Czarnej Góry otrzymała wczoraj oficjalnie od wójta Bukowiny Tatrzańskiej, klucze do swojego nowego domu. Wybudowany został w ramach pilotażowego programu rządowego na rzecz społeczności romskiej w województwie małopolskim. Państwo Mirgowie już się wprowadzili. W nowych pomieszczeniach stanęły pierwsze meble. Kontenerowy dom składa się z dwóch mieszkań. Każde po 72 metry kwadratowe. Zamieszkały w nich dwa pokolenia Mirgów. - W poprzednim domu nie dało się już mieszkać - opowiadają. - Był zagrzybiony, była wilgoć. Po każdej powodzi zostawało w domu po pół metra mułu. W starym mieszkaniu mieliśmy tylko jeden pokój i kuchnię. Teraz jest łazienka, na dole pokój z kuchnią, na górze dwa pokoiki. Rodzinę państwa Mirgów wzięto pod opiekę programu rządowego ze względu na trudną sytuację bytową. - Budynek, w którym ta rodzina mieszkała, nie nadawał się do życia - tłumaczy Józef Milan-Modła, wójt Bukowiny. - Jego stan pogorszył się jeszcze po powodziach w 1997 i 2001 roku. Aby uniknąć kolejnego zalania w razie powodzi, teren, na którym stanął nowy dom, został podniesiony o półtora metra. Jest wyposażony w urządzenia sanitarne, podłączona jest kanalizacja. Koszt wybudowania nowego budynku wyniósł około tysiąc złotych za metr kwadratowy. Montowano go przez dwa tygodnie. - Dom wykonano z konstrukcji stalowej i płyt warstwowych - tłumaczy Andrzej Grygiel, którego firma realizowała inwestycję. - Transportowany był w elementach i składany na miejscu. Jest to konstrukcja samonośna, postawiona bez fundamentów. Na razie właścicielem nowego domu na osiedlu romskim w Czarnej Górze jest gmina, a mieszkańcy wynajmują go za symboliczne parę złotych. - Jest to kwestia formalności, które muszą być przeprowadzone w najbliższym czasie - tłumaczy wójt - i dom będzie własnością państwa Mirgów. W ramach rządowego programu na rzecz społeczności romskiej, w którym bierze udział gmina Bukowina, już wcześniej wybudowano przedszkole na osiedlu w Czarnej Górze, na którym mieszka 242 Romów. Jest to przedsięwzięcie eksperymentalne, na razie jedyne w Polsce. - To przedszkole, to wspaniała rzecz dla naszych dzieci - twierdzi Stanisław Kamiński, wójt osiedla. - Sam pamiętam, że jak chodziłem do szkoły, to dopiero w trzeciej klasie zacząłem rozumieć, co czytam i piszę. Teraz nasze dzieci są przygotowane do szkoły i nie mają problemów językowych. W ramach programu osiedle romskie zostało także podłączone do kanalizacji, przygotowywany jest projekt doprowadzenia bieżącej wody pitnej. - Bukowina Tatrzańska jest wzorcową gminą, jeśli chodzi o współpracę ze społecznością romską - poinformował Artur Paszko, pełnomocnik wojewody małopolskiego do spraw mniejszości narodowych. - Zawsze ma dobrze przygotowane projekty i bez problemu można przydzielać dotacje, ma dobre układy ze społecznością i przy realizacji projektów nie pojawiają się poważne konflikty. Poza tym pomysły, które z gminy wychodzą, są zawsze dobrze przemyślane. Kończy się program pilotażowy, ale w przyszłym roku rusza program rządowy, w którym Bukowina również powinna się znaleźć. (ECZ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: ... CYGANIE ... IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.03, 06:53 "Cyganska Dziewczyna" Twoje wlosy sa strunami wiatru, sniada skora pachnie ognisk dymem. Gdy po pracy rzucasz buty w kat pokoju, dokad biec chcesz Cyganska Dziewczyno? W Twoim sercu jest tesknota drog bezkresnych, mocny smak ma Twego ciala wino, dzien za dniem sie budzi w oczu Twoich rosie. O czym snilas Cyganska Dziewczyno? W Twoich ustach krzyk bezglosnej skargi na marzenia, ktore nie chca zginac. Zagubiona wsrod znajomych twarzy, kogo szukasz Cyganska Dziewczyno? Kola zycia i cyganskich wozow wciaz sie kreca w szarym pyle ludzkich zdarzen. Czego trzeba szczescia czy odwagi, by odjechac karawana marzen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.03, 06:58 www.stanislaw-pawlik.de/Muzik/Biesiada%20Slaska/Zagraj.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: 212.182.27.* 26.09.03, 15:09 Szwagerku, piekny ten wiersz , dla pieknych cyganek i nie tylko...Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 8.04. Miedzynarodowy Dzien Romow IP: 212.182.27.* 26.09.03, 15:41 No i ta pieśń: " Zagraj mi piękny Cyganie Zagraj mi piosnkę sprzed lat Zagraj mi pięśń o miłości Może ostatni już raz. Dość często w życiu się śmiałam Gdy bawiliśmy się wraz I nigdy nie przypuszczałam, Że spotka mnie inny los. Że ktoś nas kiedyś rozdzieli I bedziesz daleko ty Po szczęściu, które przeżyłam Zostaną mi tylko łzy. Gdy Cygan z wojny powrócił Cyganki nie zastał już Inny jej w głowie zawrócił Innego kochała już." Zacytowałam slowa pieśni, bo naprawdę piękna, nie mówię już o jej wykonaniu - piękne. Posłuchajcie koniecznie! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager hercklekotyn IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.03, 19:18 Cosik my oba jednak, aby po konsku, erbli od Cygonow. Hej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ...jak jedna cyganka narzekała... IP: 212.182.27.* 06.10.03, 16:21 Jednego roku była haw na Jurgowie strasno burza, tako nawałnica, a pote przysła okrutnie wielgo woda. Brało pola, drzewa, syćko zmywało i i nieslo het... Nei i przekopyrtło tyz cygańskom chałupe, co hań nad potokiym stoła. Cygani sie przy tym tyz poobijali i pozabiyrali ik do śpytola. Cyganowa baba wróciyła sie wnet, bo jyj sie nic duzego nie stało. Przysła do jednyj gaździny we wsi i lamenci: - Noo... niescęscie przysło na Cyganow, niescęście wielgie... -Jee, a cóz to takiego sie stało? - Zaciekawiyło gaździne. - Noo, moj stary w isztolu lezy, mo siedym ziober złomanyk, a noge to mo w egipcie!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: ...jak jedna cyganka narzekała... IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.03, 16:30 Jak take cosik suysza to zaro mi sie spomino tyn wic o mauym Jasiu co to miou do szkouy przirychtowac jako piosynka o zwierzontku - roztomaite bajtle roztomaite piosynki zaspiywali a jak bouo juz tak daleko i prziszua raja na Jasia to on zaspiywou: Jezu malusiynki... ps To je jedyn z moich ulubionych wicow. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ....Tyz ciekawe...z zycia Cyganów...dzisiok.. 17.10.03, 08:23 Jak to mozno młodym życie obrzydzić... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=8536528 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: ....Tyz ciekawe...z zycia Cyganów...dzisiok.. IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.03, 09:14 Piernika kandego, pomylouch sie i douch tyn wpis na "Krakow". Ale juz to naprawiom. Uwazom ize je to super interesujoncy artikel i temat. Som mom znajomego Sinti, kery tysz sie ozyniou w takim modym wieku. U Sinti je tysz tradycja ize pan muody musi porwac z doma panno muodo i isc z niom do slubu. Te porwania to som take, co kozdy o niych wiy a slub majom we swojyj cyganskyj tradycji. Musza sie som jeszcze na tyn temat doinformowac, ale wydowo mi sie ize powinni my uszanowac tradycje inkszych. Jedno co widza u nich w doma, to miuosc do dzieci tako jak zodko kaj trefic idzie, dzieci majom przewaznie mocka. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ....Tyz ciekawe...z zycia Cyganów...dzisiok.. 22.11.03, 12:29 Masz rację, dzieci bardzo kochają i raczej o nie dbają, nawet w poniewierce po świecie. A ja zaś słucham śpiewu poetki Teresy Mirga i zespołu Kałe Bała z Cornyj Góry, ze szczepu Bergitka Roma.Tytuły pieśni same mówią za siebie: 1. Powiem ci coś mamo... 2. Śpią moje dzieci... 3. Kołysanka... 4. Poznała go... 5. Wóz... 6. Wszyscy razem... 7. Zostawiłeś mi korale... 8. Kiedy pojadę do miasta... 9. Boli mnie czarna głowa... 10. Pierścionek... 11. Nie płacz... 12. Tam w mieście... 13. Czarna jestem... 14. Wędrują Cyganie... 15. A jeśli Panie... 16. Ej, Cyganie, ej, dzieci... Polecam to nagranie - Wydawnictwo Jana Słowińskiego Zakopane-Kraków 2002/2003 adres: janslowinski@pocztaonet.pl Wydawca: Urząd Miasta Tarnowa. Muzeum Okręgowe w Tarnowie. Płyta wydana w ramach Pilotażowego Programu Narodowego Na Rzecz Społeczności Romskiej. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ....Tyz ciekawe...z zycia Cyganów...dzisiok.. IP: *.ar.lublin.pl 15.12.03, 09:14 dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.15/Podhale/10/10.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ....Tyz ciekawe...z zycia Cyganów...dzisiok.. 16.12.03, 14:20 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > > > dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.15/Podhale/10/10.html Co zyskali na programie? Spotkanie starszyzny romskiej w Nowym Targu. Grupa starszyzny - miejscowej oraz z Krakowa, Nowego Sącza, Szczawnicy, Limanowej - przyjechała do Nowego Targu na spotkanie podsumowujące realizację trwającego już trzy lata programu rządowej pomocy na rzecz społeczności romskiej. Ponieważ wszystko odbywało się w przedświątecznej już atmosferze - towarzyszył spotkaniu żywiołowy, filmowany przez Telewizję Kraków, występ reprezentacyjnego zespołu "Amare Roma". - Sukces programu widać przede wszystkim w edukacji - mówi prezes Stowarzyszenia Romów Tadeusz Gabor z Limanowej. - Frekwencja wzrosła, dzieci osiągają lepsze wyniki w nauce, mają też to, czego często dom nie mógł im zapewnić, czyli książki, przybory, zajęcia wyrównawcze, kółka zainteresowań, godziny w pracowniach komputerowych. Nowy Targ wybraliśmy na spotkanie starszyzny, bo leży w centrum romskich środowisk: blisko stąd do Krościenka, Szczawnicy, Limanowej i Krakowa. Poza tym Nowy Targ nadal przoduje w realizacji programu - zawdzięczamy to współpracy z samorządem, Urzędem Miasta, z panem naczelnikiem Januszem Stopką, ze szkołami, gdzie są tacy dyrektorzy, jak w "piątce" czy "dwójce", którzy dbają o romskich uczniów, nie czynią żadnych różnic. Niewątpliwie obecność w szkołach asystentów romskich daje uczniom poczucie, że ktoś jeszcze, prócz nauczyciela, zna specyfikę środowiska. Takiego asystenta darzą zaufaniem i nazywają "wujkiem". Istotny efekt pozyskiwania przez trzy lata pieniędzy z rządowego programu to także ok. 200 tys. zł przeznaczonych w Nowym Targu na remonty mieszkań w budownictwie blokowym, wymianę okien, doprowadzenie instalacji c.o. itd. Udało się też dzięki tym pieniądzom wyremontować jeden indywidualny budynek na Zadziale. Skorzystał i zespół nowotarskich Romów "Ciercheń", doposażony w stroje, prezentujący się w miejscowych szkołach z cyklem koncertów. Każdego roku na pomoce naukowe dla romskich dzieci pozyskiwano i wydawano w mieście ok. 25 tysięcy zł. Uczniowie korzystali z refundowanych posiłków w szkołach, brali też udział w półkoloniach. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:..Tyz ciekawe...z zycia Cyganów...Szaflary.. 12.01.04, 17:16 Szaflary - Osiedle Zadział zamieszkuje społeczność romska. Kilkanaście romskich kobiet mogło się wiele nauczyć podczas 40-godzinnego kursu kucharstwa, a potem uroczyście odbierało świadectwa. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej organizował ten kurs w ramach pilotażowego rządowego programu na rzecz społeczności romskiej. I nie były to jedyne działania skierowane do mieszkańców szaflarskiego osiedla Zadział. Warunki bytowania romskich rodzin na tym osiedlu są tak ciężkie, że zazdrośnie patrzą one na pobratymców z Czarnej Góry, a zwłaszcza z Nowego Targu, którzy rezydują w blokach z bieżącą wodą, centralnym ogrzewaniem, często i wymienioną stolarką okienną. Szaflarskie osiedle należy do najuboższych w regionie, ale i jego mieszkańcy przez trzy lata skorzystali na pilotażowym programie. Prócz trzynastu kobiet przeszkolonych w kucharstwie, dwóch mężczyzn miało opłacony kurs prawa jazdy kategorii C, dwóm rodzinom zakupiono kontenery socjalno- mieszkalne. Wymianę okien i remont pokryć dachowych udało się wykonać w siedmiu budynkach. Na osiedlu powstało szambo, którego - choć trudno to sobie wyobrazić - nie było do tej pory. Pogłębiono też dwie studnie, kupiono Romom dwa piece do ogrzewania. Osobna działka to edukacja, lecz i tu zatrudniono na pół etatu w szkole asystenta romskiego, który wspiera nauczycieli i wychowawców w kontaktach z rodzinami, a romskich uczniów - podczas zajęć i w czasie wycieczek. Z przedmiotów ogólnokształcących udało się dla nich zorganizować zajęcia wyrównawcze, uczniom zakupywano podręczniki i przybory. Mogli oni również korzystać z dożywiania w szkole. Współpraca nauczycieli i pracowników gminy z romskimi stowarzyszeniami wyraźnie się ożywiła, a miejscowi Romowie chętnie biorą udział w kursach. Większość dzieci z osiedla Zadział nie ma już problemu z systematycznym uczęszczaniem do szkoły. Wiadomo jednak, że kolejnym etapem powinno być tworzenie dla Romów miejsc zatrudnienia, aby mogli utrzymać swoje rodziny, bo na razie znalezienie przez nich stałego zajęcia na trudnym rynku pracy graniczy z cudem. Realizatorzy programu w gminie Szaflary myślą o tym, by dać Romom szansę sprawdzenia się w działaniu, gdyż muszą zrozumieć, że ich los zależy od nich samych. Przejawów ludzkiej aktywności w tej gminie nie trzeba daleko szukać, rzecz w tym, by i romska mniejszość stawała się coraz mniej zależna od opieki socjalnej. Na pewno da się spożytkować także zamiłowanie mieszkańców szaflarskiego Zadziału do tańca i śpiewu, czego dowód daje kapela Michała Mirgi. (ASZ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Zamieszki na Słowacji .z powodu Romów. 22.02.04, 00:18 We wschodniej Słowacji mieszka pół miliona Cyganów, 90 procent z nich utrzymuje się właśnie z zasiłków. Jak mówi korespondent BBC, Słowacja jest w szoku. Telewizja non stop pokazuje wydarzenia na wschodzie kraju. Grupa zdeterminowanych, głodnych Romów wtargnęła do supermarketu "Billa" w Levoczy. Jedli i kradli żywność pałowani przez policjantów, których wezwał personel sklepu – "Jesteśmy głodni!" - krzyczeli. Do wschodniej Słowacji przerzucane są kolejne oddziały policji – "Jeśli zamkniecie sklepy pójdziemy rabować ludzi" - krzyczeli Romowie. Po obniżce zasiłków dla bezrobotnych ponad 300 tysięcy Cyganów, żyjących w skrajnej nędzy, będzie musiało utrzymać się z 1400 koron tj. 30 euro na miesiąc. Telewizja TA3 określa sytuację jako zapalną. Szef MSZ Vladimir Palko uważa jednak, że policja opanuje sytuację.(BBC, an) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Zamieszki na Słowacji .z powodu Romów. 22.02.04, 18:37 Cygani i demokracja ? Zalety, wady, nieumiejętność rozwiązania problemu osób, które nie chcą pracować bo żyły i chcą żyć tylko z zasiłku jest jedną z tych wad. Ten problem nie dotyczy tylko Romów. U nas w Polsce również są całe gminy posiadające na swym stanie po kilka tysięcy bezrobotnych. Gdy burmistrzowie tych gmin poszukiwali chętnych do prac porządkowych ( płacili po kilkaset zł za kilka dni pracy) nie zgłaszał się nikt lub pojedyńcze osoby. A zdarzyło sie to kilka lat temu w gminach Ruciane, Mikołajki i Pisz. Romowie to niewykwalifikowani robotnicy, pracy nie chcą podejmować, każą żebrać dzieciom i żonom , poza tym zyją z kradzieży. Na Słowacji jest bardzo ostry konflikt między Romami a Słowakami, wręcz nie znoszą się wzajemnie, a z czego to wynika? Z biedy! Z ograniczania swobody poruszania się Romów poza ich teren zamieszkiwania. W Polsce Romów zmuszamy do pracy, zmuszamy ich dzieci do nauki w szkole, przyznajemy im mieszkania, remontujemy stare mieszkania, aby zmusić ich do osiadłego trybu życia. A może tak UE pomoże rozwiązać ten problem, w swoim interesie, aby nie poszli do nich , tam u nich dopiero raj byłby dla Romów. Nie boją się ich?. Zasiłki dla bezrobotnych nie rozwiązują problemu ani wśród Romów ani wśród bezrobotnych w naszym społeczeństwie. Na Słowacji wprowadzono podatek liniowy, skutki już dają znać o sobie, a nasi możnowładzccy może wyciągną z tego wnioski( u nas też takie propozycje padały). A jeśli Romowie wyjadą na Zachód - to chwała im za to. Niech się inni też pomartwią, nie tylko Słowacja i Polska. Baba z wozu koniom lżej. Te zamieszki na Słowacji powinny dać nam wszystkim do myślenia, przede wszystkim samorządom. 20 % naszych bezrobotnych też oczekuje na rozwiązanie tego problemu. A drogę na zachód otworzą od 1 maja z ograniczeniami do podjęcia pracy , niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:Zamieszki na Słowacji .z powodu Romów. 27.02.04, 00:00 26.02.04.Pogotowie strajkowe Romów trwa - oświadczył Jozef Czervenak ze sztabu kryzysowego Romów. - Protesty Romów słowackich popierają organizacje romskie z Polski, Czech, Węgier i Niemiec, które zamierzają zorganizować manifestacje solidarnościowe przed ambasadami Słowacji. W sobotę sztab kryzysowy tworzony przez 13 przywódców romskich ma podjąć decyzję o dalszych formach protestu. Jedną z nich ma być blokada autostrad i przejść granicznych. - Działania rządu są niewystarczające i niczego nie rozwiązują - stwierdził Czervenak. Odwołano natomiast manifestację Romów, do której miało dojść w najbliższy poniedziałek w Spiskiej Nowej Wsi. - Boimy się prowokatorów - tłumaczyli organizatorzy. Zgodnie ze środowymi zapowiedziami rządu policja ostrzej wzięła się za ściganie lichwiarzy, w większości Cyganów, pożyczających swoim pobratymcom pieniądze na astronomiczny procent. Władze obwiniają lichwiarzy o podżeganie do rabunków. Uważają, że niedawne obniżenie zasiłków socjalnych dla bezrobotnych, w tym licznych Cyganów, uderzyło w ich interesy, bo dłużnicy nie są stanie zwrócić pieniędzy. Jedną z metod walki z lichwą ma być też wypłacanie zasiłków co tydzień w mniejszych kwotach oraz wypłacanie ich w towarach zamiast w gotówce. Liczba oskarżonych o udział w ostatnich zbiorowych kradzieżach w sklepach spożywczych wzrosła do 190 osób, z czego połowa to kobiety. Straty oszacowano na 850 tys. koron (ok. 102 tys. zł). To w końcu oni mają pracę, czy nie? Strajki dotyczą ludzi pracy , a bezrobotni też mogą strajkować? Dlatego , ze nie chcą pracować?...Coś mi tu nie gra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Re:Zamieszki na Słowacji .z powodu Romów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 12:05 Pewnie - złodzieje powinni być osądzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: ....Afera małżeńska u Cyganow IP: *.it / 62.233.189.* 27.02.04, 12:59 Najmłodsza córka cygańskiego "króla" p. Floriana Cioabu, 12-letnia Anna Maria Cioabu, próbowała uciec z kościoła, by uniknąć małżeństwa uzgodnionego pięć lat wcześniej) z 15-letnim Michałem Biritem. Ojciec dogonił ją - i zmusił do powiedzenia "tak". Ślub się odbył, na weselu bawiło się 500 gości, małżeństwo zostało dopełnione. Tyle faktów. I co dalej? Sprawa stała się - na nieszczęście dla wszystkich zainteresowanych - głośna, gdyż dowiedzieli się o tym dziennikarze. Prasa zaczęła wałkować temat - a jest to temat wysoce drażliwy. Przede wszystkim rumuńskie prawo dopuszcza małżeństwa dopiero od 16. roku życia. Jest to oczywiste gwałcenie praw mniejszości cygańskiej, która zwykła zawierać małżeństwa w wieku mniej więcej takim, jak w opisanej historii. Cyganie - to naród południowców, dojrzewają wcześniej, wcześniej rodzą dzieci.... i szybciej się mnożą, wypełniając tym samym Boże przykazanie: Crescite & multiplicamini (...i napełniajcie Ziemię). Republika, jak wiadomo, stara się wszystkich zrównać w prawach, nie potrafi uznać odmienności. Pomysł, by Cyganom pozwolić zawierać małżeństwa wcześniej niż Wołochom czy Mołdawianom - budzi zgrozę biurokraty. Zaraz potem Węgrzy mogliby zażądać, by im ustalono granicę na 17 lat, a Niemcy, by ich dzieciom na 18... Tego jeszcze brakowało! Urzędnik musiałby sprawdzać, myśleć... Więc kodeks swoje - a władze wykonawcze w tej sytuacji po prostu przymykały oko na "łamanie prawa Republiki" przez Romów. Ta sprawa przerwała zasłonę - jednak nie można przecież unieważnić małżeństwa pp. Anny Marii i Michała Biritów, gdyż wtedy trzeba uznać za nieważne 90% wszystkich cygańskich małżeństw!! Władze starają się więc izolować ten przypadek, kładąc nacisk na próbę ucieczki nieletniej narzeczonej - by uznać to za powód uznania za nieważny tylko tego związku. Sprawa jednak nie jest bynajmniej oczywista. Przede wszystkim: dlaczego nikt nie pyta o zdanie pastora (zielono-świątkowców), który udzielił ślubu? Zasady chrześcijańskie wyraźnie zakazują udzielania ślubu w przypadku widocznego przymusu - nie jest więc wykluczone, że przymus nie był taki znów wielki... Dziewczynka wiedziała o tym od dawna - od pięciu lat, konkretnie - i gdyby naprawdę chciała (to znaczy: nie chciała...), to mogła uciec z domu wcześniej! Być może więc w dniu ślubu obraziła się na narzeczonego, na rodziców, na cokolwiek... Nie interweniowała policja, a świadkiem panny młodej był... były minister spraw wewnętrznych Republiki, p. Doru Fiorel Ursua. Może trzeba ich wszystkich wsadzić do więzienia? Ja na pewno bym interweniował, gdybym wiedział, że kobietę wydają za mąż wbrew jej zdecydowanej woli - bo uważam, że jeśli jest zdolna do małżeństwa, to jest zdolna i do wyrażenia woli. Jednak logicznie to nie wynika - i Cyganie mają prawo uważać inaczej. Ale są to rozważania nad rozlanym mlekiem. Rozrywanie zawartego i dopełnionego małżeństwa jest zazwyczaj gorszym złem. U kobiet, zwłaszcza tak młodych, "miłość przychodzi po ślubie" - a jeśli po kilku miesiącach okaże się, że naprawdę nie będzie mogła z mężem wytrzymać - no to ucieknie i po sprawie. Nie wymaga to żadnych działań urzędowych. Najprawdopodobniej po kilku tygodniach tak czy siak byłoby po sprawie. Zresztą wkrótce okazało się, że dziennikarze (jak zwykle) przesadzili: oblubieniec miał 17 lat, a panna młoda 15; co prawda też poniżej wieku ustawowego - ale to już się marniej sprzedaje czytelnikom... Sęk w tym, że raz uruchomiona machina urzędnicza trudna jest do zatrzymania. Na domiar złego w sprawę wdał się... Europarlament. Ale nie po to, by bronić praw Romów - lecz przeciwnie! Jak widać, "prawami mniejszości" są tylko te prawa mniejszości, które podobają się Brukseli. Rekord głupoty i okrucieństwa pobiła niejaka baronowa Emma Nicholsonowa (W. Brytania), która zgłosiła rezolucję żądającą, by władze Rumunii nie wdawały się w zawiłości prawne, tylko ciupasem umieściły młodą parę... w domach dziecka. Osobnych, oczywiście. Proszę zauważyć teraz rzecz zasadnicza: gdyby Annę Marię i Michała zastano na uprawianiu seksu, a rodzice starali się ich ukarać, p. baronowa stanęłaby zapewne murem po stronie biednych dzieci i własnoręcznie zakupiła im prezerwatywy. P. baronowej nie przeszkadza, że umieszczony w domu dziecka Cygan zapewne ucieknie i zacznie gwałcić po ulicach nieletnie dziewczęta. P. baronowej nie przeszkadza, że dzieci w Europie szlajają się, jak się da - czemu właśnie zapobiega małżeństwo. Cyganie uważają bowiem, nie bez racji, że jak dziewczyna dojrzeje seksualnie, to należy ją jak najszybciej wydać za mąż - by nie narażać jej na pokusy. I podobnie z chłopcami. Może nam się to nie podobać - ale jest w tym głęboki sens. Dlaczego eurofaszyści nie wykazują tu tolerancji?!? Podobnie jest z casusem mormonów. Facet może mieć 15 kochanek i 45 nieślubnych dzieci - i wszystko jest w porządku. Gdy jednak weźmie 15 ślubów i żyje z żonami po Bożemu, przykładnie i religijnie wychowując te dzieci - to "tolerancyjnych" ogarnia wściekłość. To proste: ICH hasło brzmi: "Rozpusta - TAK; małżeństwo - NIE". Biedne władze rumuńskie znajdą się teraz pod silnym naciskiem - europarlamentarzyści grożą, że jeśli Republika "czegoś" z tym nie zrobi - to nie zostanie przyjęta do Unii Europejskiej w 2007 roku. A wszystkim "politykom" (czytaj: łowcom posad) - strasznie na tym zależy. Wygląda więc na to, że pod naciskiem Brukseli Rumunia zacznie wprowadzać również u siebie faszystowskie porządki. Czyli Anna Maria i Michał wylądują w więzieniu zwanym "domem dziecka". Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Pomoc dla Romów słowackich... 27.02.04, 23:08 Recesja gospodarcza, a zwłaszcza ograniczenie inwestycji publicznych na Słowacji, pozbawiły wielu Romów środków utrzymania. W wielu osadach cygańskich bezrobocie sięga niemal 100 procent. Stowarzyszenie Romów w Polsce powstało w 1992 roku. Za cel stawia sobie tworzenie warunków do pełnego uczestnictwa Romów w życiu społeczności polskiej, której czują się członkami. Obecnie w Polsce żyje ponad 50 tysięcy Romów. Najwięcej w Tarnowie, Olsztynie, Wrocławiu, Andrychowie i Ciechanowie. Od 1989 roku Romowie mają w Polsce status mniejszości narodowej. Na świecie jest ich około 13 milionów. Polscy Romowie zwrócili się o pomoc dla Romów na Słowacji Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..Żądania Romów.. 28.02.04, 22:08 G.W. Parlament Romów na Słowacji zaapelował w sobotę od rządu o zwolnienie z aresztu wszystkich Romów, zatrzymanych w ostatnich dniach za rozboje i włamania do sklepów. Romowie zapowiedzieli, że w razie niespełnienia ich żądań przeprowadzą blokadę autostrad i przejść granicznych w trzech największych województwach; bratysławskim, bańsko-bystrzyckim i koszyckim (żadne z nich nie graniczy z Polską). Przedstawiciele Romów nie chcieli ujawnić, kiedy to nastąpi. "Żeby rząd nie miał czasu ściągnąć na nas wojska" - powiedział ich reprezentant Jozef Czervenak. Parlament Romów oczekuje także wycofania policji i wojska z osad cygańskich oraz zbadania, "czy interwencje policjantów były adekwatne do sytuacji". Przedstawiciele ludności cygańskiej zamierzają zbierać podpisy pod petycją o anulowanie ustawy zmieniającej zasady udzielania zasiłków z pomocy socjalnej. Zaapelowali do swoich ziomków na świecie, aby pikietowali ambasady Słowacji. "Nie pozwolimy na łamanie prawa" - oświadczył rzecznik MSW Boris Azaltovicz, poproszony o komentarz do zapowiedzi blokowania przez Romów dróg i przejść granicznych. Zapewnił, że nie odnotowano żadnych skarg na interweniujących policjantów; w ocenie ministerstwa działali oni odpowiednio do sytuacji. Dodał, że osoby zatrzymane mogą - jeżeli mają powód - wystąpić do sądu o zwolnienie z aresztu. Rzecznik poinformował, że w izbach zatrzymań i aresztach pozostaje 195 Romów, ponad połowa z nich to kobiety. Nie wykluczył, że w wyniku dochodzeń nastąpią dalsze aresztowania. Fala rabunków w sklepach i supermarketach spożywczych w kilku miejscowościach wschodniej i środkowej Słowacji rozpoczęła się przed tygodniem. Romowie twierdzili, że nie mają co jeść; zasiłki z pomocy socjalnej, wypłacane w tych dniach według nowych zasad, były zwykle połowę niższe od dotychczasowych. Rozboje powstrzymano, gdy w regiony zamieszkane przez Cyganów rząd skierował duże oddziały policji, które wspiera wojsko. Na Słowacji, liczącej 5,4 mln ludności, jest około 400 tys. Romów, większość z nich od dłuższego czasu nie ma pracy. Wielu jest zadłużonych u swoich współziomków lichwiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Przyczyna buntu Romów 01.03.04, 20:21 Romowie na Słowacji to najbiedniejsza mniejszość narodowa żyjąca na Słowacji. Wielu z nich mieszka w pozbawionych podstawowych wygód w chatach, a bezrobocie w tej grupie sięga 100%. Pracy nie ma, pieniędzy mało a obecny rząd zbyt mocno zacisnął pasa Romom. Nie może być tak, że ci którzy nie chcą pracować, otrzymują z pomocy społecznej więcej pieniędzy niż ci, którzy chcą pracować... Nic nie może usprawiedliwiać przestępstw, zwłaszcza organizowanych przez środowiska kryminalne. Co przyczyną tych zamieszek? Wg dotychczasowego systemu pomocy 5-cio osobowa rodzina otrzymywała 11-14 tys.koron, a od marca 2004 r dostaną od państwa 7-10,5 tys.koron. Obniżenie zasiłków socjalnych, które są jedynym źródłem dochodów rodzin romskich były powodem ich buntów i zamieszek. Władze Słowacji energicznie zareagowały na wystąpienia Romów, którzy w zorganizowanych grupach plądrowali sklepy, wspólną akcją policji i wojska. Ale to przecież problemu nie rozwiąże... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Romowie na Ukrainie 06.03.04, 13:25 Cytuje, bo to tyz ciekawe: Gość: Romofil 27.02.2004 18:38 Kilka wejść do dyskusji pokazuje, że w Europie Środkowej Romowie są dyskryminowani. Wiem cos o tym, bo pracuję w organizacji, która między innymi zajmuje się organizacją szkolnictwa wśród Romów na Ukrainie. Właśnie wróciłem z kilkudniowego pobytu na Ukrainie, gdzie w rejonie Mukaczewa mieszka około 40.000 Romów. Większość z nich to analfabeci a władze Ukrainy nie robią nic, aby coś w tej sparwie zmienić. Zdarza się, że utrudniają uruchamianie szkół w wioskach, gdzie lekcje są organizowane w prymitywnych kaplicach, nazywanych tam Domami Modlitwy. Chrześcijanie ewangeliczni na Ukrainie rozpoczęli pracę ewangelizacyjną wśród Romów jeszcze w czasach ZSRR, za co byli karani i szykanownai. Potem jednak władze radzieckie zauważyły, że tam gdzie chrześcijanie pracują z cyganami, spada przestępczość. Nawróceni Cyganie porzucają bowiem pijaństwo, prostytucję, kradzież - chcieliby normalnie życ i normalnie pracować. Problem w tym, że bezrobocie wśród nich wynosi prawie 100 procent. Kombinują zatem jak się da. Handlują, zbierają złom, tłuką orzechy włoskie, niektórzy uprawiają małe działki pokołchozowej ziemi. Przetrwać im jest bardzo ciężko. Kiedyś jeden z Romów podszedł do mnie i powiedział: "Też chciałbym zostać chrześcijaninem i przestać kraść, ale daj mi pracę." Romowie na Ukrainie żyją w nędzy jakiej nie widziałem w slumsach Kalkuty czy Bombaju, w domkach budowanych z niewypalanej cegły, na terenach pozbawionych melioracji i kanalizacji, bez dostępu do opieki medycznej, często bez zdrowej wody. Dzieci nie wiedzą co to szczepienia ochronne. Tym, którzy chorują, pozostaje jedynie modlitwa o uzdrowienie, co czasem się zdarza, że zostają uzdrowieni z gruźlicy czy raka. Spotkać tam Roma w wieku ponad 60 lat, to rzadkość. Kiedy wyjeżdżaliśmy z Ukrainy, celnicy na granicy ukraińsko-słowackiej zrobili nam kontrolę jak za komuny. Wiedzieli, że wywozimy zdjęcia i filmy, które pokazują sytuację dyskryminowanej mniejszości, co dzisiaj jest bardzo nie na rekę obecnym władzom. W naszym kraju Romowie mówią co najmniej 4 dialektami. Wiele dzieci rosmkich nie rozumie dobrze polskiego, kiedy ma rozpocząć edukację podstawową. Nasze władze szkolne odsyłaja je wtedy do szkół specjalnych, dla dzieci upośledzonych umysłowo. Innymi słowy, pozbawia się je prawa do edukacji początkowej w ich języku. Potem Rom ma problem ze znalezieniem pracy. Jak poprosi o nią, to mu się jej odmawia. Jak 'zarabia inaczej', (czego nie pochwalam), to się go napiętnowuje. I mamy błędne koło. Ktoś musi zrobić krok, aby go przerwać. • Luksus na Słowacji w porównaniu z Ukrainą IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: Romofil 27.02.2004 19:51 odpowiedz na list odpowiedz cytując Chciałem jeszcze dodać, że znam warunki życia Romów na Słowacji. Według naszych standardów to skrajna nędza. Jednak w porónaniu z warunkami życia Romów na Ukrainie, można powiedzieć, że to luskus. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 06.04.04, 08:27 Dalo przypomniynio up! To ik święto i nie trza o nik zabocyć, trza im pomóc wykształcić dzieci i nońść swoje miyjsce tu i teroz.A cy to robimy? Moze za mało? Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 09.04.04, 00:51 Chyba go wceśniyj obchodziyli, ze wzlędu na to , ze data pryzpadała we Wielkim Tyźniu i cichutko było w mass mediach. Telo. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 12.05.04, 08:22 Przedstawiamy romskiego artystę Krzysztofa Gila: dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/05.12/Podhale/11/11.html Gratulujemy sukcesu! Tak trzymać powinni wszyscy Romowie. Pracować, uczyć się a jednocześnie nie tracić swego ja. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 17.06.04, 11:22 "Tacy jak my" - Wystawa ukazująca życie Cyganów. 49 zdjęć autorstwa Tomasza Tomaszewskiego, ukazujących życie Cyganów - narodu rozproszonego po świecie - można od wczoraj oglądać w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Krakowie. Wystawa "Cyganie - inni ludzie - tacy jak my" po raz pierwszy jest pokazywana w Krakowie, choć żyje tu dość liczna grupa około 2,5-tysiąca Romów. W Małopolsce jest ich blisko 5 tysięcy. - Staramy się włączyć w realizację rządowego programu na rzecz społeczności romskiej w Polsce. Chcemy pełnić rolę edukacyjną nie tylko poprzez słowo pisane, ale także wykorzystując otwartą przestrzeń biblioteki do pokazywania treści typowo wizualnych - powiedział dyrektor Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie Artur Paszko. Jego zdaniem zdjęcia Tomaszewskiego są niezwykle sugestywne. - Pokazują inność kulturową, a jednocześnie to, że wszyscy mamy takie same prawa i potrzeby - podkreślił Paszko. - Romowie ze względu na swoją inność są narażeni na wykluczenie społeczne - zaznaczył Paszko. Zdjęcia wykonane przez znanego polskiego fotografika powstały na zlecenie "National Geographic" m.in. w Polsce, Hiszpanii, Rumunii, Francji, Czechach, na Węgrzech i Słowacji. Przedstawiają codzienność Cyganów i ich święta - śluby, wesela, miejsca i sposoby pracy, ich osiedla i domy. UWAGA!!! Wystawa będzie prezentowana w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w KRAKOWIE do końca WRZEŚNIA! ZAPRASZAMY do obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 28.08.04, 10:40 DNI KULTURY ROMSKIEJ w KRAKOWIE - ZAPROSZENIE PRZYJĘTE!? dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/08.28/Kultura/a02/a02.html Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 10.10.04, 20:16 kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1180642 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 13.11.04, 11:32 dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/11.13/Podhale/07/07.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... IP: *.it-net.pl 11.03.05, 22:12 Ku wiyrchowi, bo niedługo! Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 13.03.05, 10:19 mówią że przed wielu laty cygan wszedl do wiejskiej chaty.. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 13.03.05, 20:35 Jo sie ino pytom, cemu nie uznali tyk mniejszosci narodowyk u nos, kie oni przecie som jest!!! I coroz wiecej ik bedzie...cy fcom nasi ustawodawcy , cy nie. www.olszowka.most.org.pl/bergroma.htm# Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... 13.03.05, 21:14 a ten jej tancerz dżuli imieniem twardy w ramionach- pierś łuk kamienie,kamienie oj kamienie kamienie,kamienie na szosie tłukł. patrz dziewczyna wrząca smołą czupryna oczy arabia,tors brąz a każdy cios wstrząs a każdy cios tors-brąz. j.tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... IP: *.it-net.pl 01.04.05, 00:32 Oj, pamiętam, jak oni kamienie tłukli i układali, na "zakopiance" też. www.olszowka.most.org.pl/bergroma.htm# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:... 08.04. Międzynarodowy Dzień Romów... IP: *.it-net.pl 11.04.05, 00:44 Nie zabocyli o MDR nieftorzy, trza ik zacytować, bo ciekawie sie wątek tocy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=131&w=22570235&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:...61 rocznica golgoty Romów...Zigeunerlager... 03.08.05, 10:28 Rocznicowe obchody w Auschwitz-Birkenau 2 sierpnia 1944 r. naziści zamordowali w komorach gazowych 2 897 mężczyzn, kobiet i dzieci z Zigeunerlager. Ich ciała palono w dołach obok krematorium. Od 1987 roku 2 sierpnia obchodzony jest Dzień Pamięci o Zagładzie Romów. Mimo że od tych tragicznych wydarzeń upłynęło już ponad 60 lat, ciągle są miejsca, gdzie pamięć o zbrodniach ludobójstwa, dokonanych na Romach, jest bagatelizowana - mówił wczoraj w KL Auschwitz-Birkenau Roman Kwiatkowski, prezes Stowarzyszenia Romów w Polsce, podczas obchodów 61. rocznicy likwidacji tzw. Zigeunerlager. Prezes stowarzyszenia przypomniał, że obóz Auschwitz-Birkenau nie był jedynym miejscem zagłady Romów, a wciąż zapomina się o tym fakcie. Przykładem innego miejsca jest teren byłego obozu romskiego w Letach w Republice Czeskiej. Jest rzeczą haniebną, by w miejscu, gdzie spoczywają szczątki zabitych ludzi, funkcjonowała chlewnia - mówił. Lety stanowią krok ku zapomnieniu romskiego Holocaustu, na co my, Romowie, nie możemy się zgodzić - apelował prezes Kwiatkowski. Zacytował wypowiedziane w tamtym miejscu przez rabina Karla Sidona słowa: "Jeżeli chcemy, by te świnie tam zostały, nadajmy im imię każdego tam zamordowanego". Na zakończenie dodał: "Z tego miejsca zwracam się do rządów i instytucji centralnych Unii Europejskiej, aby skupić większą uwagę na problemach, z jakimi borykają się Romowie. Apeluję o pomoc. Jest ważne, aby nie dochodziło do przejawów dyskryminacji rasowej i prób marginalizacji Romów, z jakimi nadal spotykamy się w wielu krajach, niestety, również w krajach Unii Europejskiej." (BAJ) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re:...61 rocznica golgoty Romów...Zigeunerlager.. 03.08.05, 12:18 DZIEKI ZA PRZYPOMNIENIE O TYM TU NA FORUM. TO WAZNE ! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:...61 rocznica golgoty Romów...Zigeunerlager.. 26.08.05, 13:23 A jak mało ludzie o Romach wiedzą, aż dziwne, temat ten trzeba przypominać i nie tylko Romów ale i społeczenstwo kształcić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re:..Stowarzyszenie Romów Nowy Sącz-Limanowa.. IP: *.it-net.pl 17.11.05, 22:38 Euroregion i Romowie: www.euroregion-tatry.pl/romaorg/?m=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Cyganie - Romowie - Muzeum w Tarnowie. IP: *.it-net.pl 17.11.05, 23:19 Ciekawe: www.muzeum.tarnow.pl/main/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Cyganie - Romowie - 07.02.06, 13:39 Przyblizam Gościowi niek cyto, ka u nos Cyganie som jest, ze nie ino w Muzeum, hehe... U nos blisko, w Jurgowie, Cornyj Górze Nowym Targu tyz sie majom dobrze! www.muzeum.tarnow.pl/main/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Romowie w Oświęcimiu 26.02.06, 20:48 Stowarzyszenie Romów w Polsce upamiętniło dzisiaj 63 rocznicę Pierwszej Deportacji Romów do Kl Auschwitz www.euroregion-tatry.pl/romaorg/?m=13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Cyganka - IP: *.it-net.pl 27.04.06, 23:14 "Cyganka" Czaj piją mnisi, solą słodzą, a z nimi droczy się Cyganka. Siedzi Cyganka na pościeli, raz w raz zalotnie okiem strzeli, mizerne prośby mieląc w ustach. Siedziała z nimi do zarania, prosząc: "Podaruj, złoty panie, choć szal, choć byle co, choć chustę..." Co przeminęło, to nie wraca; dębowy stół i nóż na tacy, A w zamian chleba - jeż brzuchaty... Nie mogli śpiewać mimo chęci a więc przez okno, w kabłąk zgięci, na dwór cisnęli się garbaty. Minęło pół godziny. Czarne garncami odmierzane ziarno z wilgotnym chrzęstem żują konie. Skrzypią wrzeciądze o świtaniu, turkocze zaprzęg na majdanie i pierwsze ciepło czują dłonie. Zgrzebne ciemności rzedną ranem; To cienkusz kredą zabielany szynkuje za darmochę nuda, a poprzez półprzejrzystą szmatkę Sączy się z okna dnia serwatka I miga w locie wrona chuda. .. Czaj piją mnisi, solą słodzą ................... choć szal, choć byle co, choć chustę... Słowa: Osip Mandelsztam Przekład: Jerzy Pomianowski (Piwnica pod Baranami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: to właściwie - romskiego pochodzenia ... IP: *.it-net.pl 28.04.06, 11:58 ...byli ci młodzi przestępcy w Belgii: "Belgijska prasa pisze w środę o romskich korzeniach jednego z podejrzanych Polaków. Według dziennika "La Derniere Heure", polskim Romem jest zatrzymany w poniedziałek 16-letni Mariusz O., natomiast "La Libre Belgique" podaje, że Romem jest drugi wciąż poszukiwany Adam G. To on - według słów samego zatrzymanego - miał zadać śmiertelne ciosy nożem. "La Libre Belgique" pisze, że na zarejestrowanych przez kamery na dworcu kolejowym w Brukseli zdjęciach to Adam G. trzyma w rękach nóż." A jak to wygodnie zwalic winę na Polaków. Ale o tym cicho sza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper Re: to właściwie - romskiego pochodzenia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:17 Od dwóch dni 200 policjantów deptało mu po piętach. Adam G. był bardzo sprytny. W ucieczce pomagało mu kilka, a nawet kilkanaście osób. Razem z nim zatrzymaliśmy jego kuzyna - mówił Marek Bieńkowski, komendant główny policji. Adam G. odkąd pojawił się w Polsce, wciąż zmieniał miejsca zamieszkania. Najpierw przyjechał do stolicy, później ukrył się w Legionowie i Mławie. W środę niewiele brakowało, by policjanci go zatrzymali. Adam G. okazał się sprytniejszy i przechytrzył ich, uciekając w Suwalskie. Wpadł w Suwałkach. www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=1585&news_id=102435&scroll_article_id=102435&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gazeta nie mówi prawdy czyli cygani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 17:33 Gość portalu: ceper napisał(a): > Od dwóch dni 200 policjantów deptało mu po piętach. Adam G. był bardzo sprytny. he,he... "był bardzo sprytny". Gazeta wystawia bandziorowi laurkę he..he nie mówi prawdy, czyli cygani, bo prawda jest inna, jest bandziorem i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: gazeta nie mówi prawdy czyli cygani 03.10.06, 23:17 Cygani to Romowie... Hale Gazeta nie "romuje", hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Kałe Bała (Czarne Włosy) w Kościelisku! 20.07.07, 10:13 Kościelisko serdecznie zaprasza na kolejna imprezę z cyklu Letnich spotkań z folklorem. Tym razem będzie to wieczór cygański podczas którego wystąpi znany zespół Kałe Bała (Czarne Włosy). Jego duszą jest cygańska poetka Teresa Mirga, która tworzy w języku polskim i romskim. Dotychczas ukazało się kilka tomików jej poezji. Ostatni – zatytułowany „Wiersze i pieśni” został wydany w ubiegłym roku i będzie prezentowany podczas koncertu. Poetka mieszka w Czarnej Górze na Spiszu, gdzie Cyganie szczepu Bergitka Roma prowadzą osiadły tryb życia od niemal trzystu lat. Wraz z zespołem Kałe Bała wykonuje kompozycje własne, jak też pieśni cygańskie, śpiewane z dawna przez Romów od Karpat po Bałkany. Koncert odbędzie się w Domu Ludowym im. Bronisławy i Kazimierza Dłuskich w Kościelisku, Chotarz 453, w sobotę 21 lipca 2007 o godz.19.30. Bilety wstępu w cenie 10 zł do nabycia w kasie. Przedsprzedaż codziennie w godz. 10-19 oraz w dniu imprezy od godz. 17.00. www.geocities.com/wlodek_fenrych/czas_kultury/dom_tanca.htm Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Międzynarodowy Dzień Romów - 8 kwienia 04.04.08, 16:56 (8 kwietnia) Ósmego kwietnia Romowie na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Romów. Ta data, ustanowiona przez Czwarty Kongres Międzynarodowego Związku Romskiego w 1990 roku, przypomina narodowym i międzynarodowym aktorom politycznym o ciągłej potrzebie adresowania działań na rzecz poprawy sytuacji Romów. Centrum Monitoringu Unii Europejskiej o rasizmie i ksenofobii: Beate Winkler, EUMC (European Union Monitoring Centre) Director: "W Europie Romowie pozostają grupą najłatwiej poddającą się dyskryminacji. Nasze badania pokazują, że Romowie spotykają się zarówno z rasowo motywowaną przemocą jak i z dyskryminacją w dostępie do edukacji, opieki zdrowotnej, zatrudnienia i mieszkania w wielu krajach członkowskich UE." EUMC zachęca kraje członkowskie do wysiłków w zwalczaniu rasizmu i wykluczenia społecznego Romów. Bardziej żwawe wdrażanie odpowiednio pomysłowych polityk i wszechstronne podejście w ich tworzeniu są konieczne aby osiągnąć trwałą poprawę sytuacji Romów w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Re: Międzynarodowy Dzień Romów - 8 kwienia 04.04.08, 17:19 Romowie w Jurgowie : www.olszowka.most.org.pl/cygan04.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Międzynarodowy Dzień Romów - 8 kwienia IP: *.it-net.pl 05.04.08, 10:12 A tak przy tyj okazyji przybocyły mi sie wciepki o cygaństwie: "Cygaństwo mo króciućkie nozki... Cygon ino Cyganów wedle sie widzi, haj... Cygaństwo przeminie, prowda nie zaginie... Zawcasu cyganka dziewke biyła, coby dzbonka nie ozbiyła... Odpowiedz Link Zgłoś