sara615 15.01.07, 11:29 Hej! szukam chetnych do rozmowy na temat życia Witkacego, na temat jego osobowości. Gdzie mieści sie jego dawny dom? jak on wygląda? Czy duzo turystów zwiedza jego muzeum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
billy.the.kid Re: dla zainteresowanych Witkacym 15.01.07, 19:59 największy zbiór portretów rysowanych przez witkacego oglądałem kiedyś w muzeum w słupsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 15.01.07, 21:17 O Witkacym było, przy różnych okazjach: www.witkacy.zakopane.pl/teatr/repert.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=15879893&a=46117720 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=9635507 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 15.01.07, 21:23 Internetowa galeria Witkacych i nie tylko (Pinkwarta) www.mati.zakopane.pl/pinkwart/Zakopane/galeria/galwirt.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:25 Niepowtarzalna, mistyczna atmosfera Witkacego, jest w kawiarni przy teatrze ; Witkacy; ostatnio Justyna Steczkowska i inni śpiewali kolędy, tam trzeba być! podczas pobytu w Zakop. Zajrzyj na Harendę, do muzeum tam są najpiękniejsze portrety Jana i Marusi t.z wylizane wiele osób specjalnie tu zagląda aby zachwycić się Witkacym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 15.01.07, 22:27 Bylam, bylam, ale zawsze lubie tam zajrzec. Tam siedzisz, cy jako, ze telo marzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 16.01.07, 08:43 Zajrzę napewno, a na jakiej to jest ulicy? Niedawno byłam w Zakopanem, mieszkałam na ul. Bachledy, czy to daleko od Harendy? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 16.01.07, 10:29 Blisko, pieszo mozna tez dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 19:24 Teatr Witkacego jest przy ul.Chramcówki 15, tam zajrzyj herbata z samowaru tylko tu tak smakuje!To jest niedaleko od miejsca w którym mieszkałaś /po drodze idąc na dworzec PKP i PKS /Ostatnio byłam na Spektaklu " Na Przełęczy" wg Witkacego czekam na " Lokomotywę" to niepowtarzalne widowisko teatralne w plenerze chciałabym to przeżyć jeszcz raz.Gratulowałam już dyrektorowi teatru Andrzejowi Dziukowi nagrody którą otrzymał od burmistrza Zakopanego za całokształt pracy w 2006 r. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 16.01.07, 19:48 I repertuar nie do odrzucenia, tylko kasę, kasę skąd na to brać??? Ci co maja to Witkacy ich nie interesuje, niestety. www.witkacy.zakopane.pl/teatr/repert.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:16 Tak masz racje Ciupazko.A teraz kilka ciekawostek.Mały Staś W.w wieku 5 lat przeprowadza się z rodzicami z Warszawy do Zakopanego tu zostaje ochszczony chrześni to Helena Modrzejewska i Jan Krzeptowski. W 1914 r narzeczona Jadwiga Janczewska popełnia samobójstwo /była w ciąży/ w Dolinie Tomanowej . 9lat póżniej bierze ślub z Jadwigą Unrug wnuczką Juliusza Kossaka.Przezwisko "Witkacy"przypisuje się Rafałowi Malczewskiemu /niedawno była piękna wystawa na Kozieńcu willę projektował ojciec Witkacego /któremu Karol Stryjeński przedstawiał S.Ignacego Witkiewicza na co S Ignacy W odpowiada po prostu Witkacy tak będzie prościej.Matka W prowadziła liczne pensjonaty w Zakop. mieszkali w jednym z nich obecnie ul.Witkiewicza. Niestety we wrześnu 1939 r W popełnia samobójstwo historię sprowadzenia prochów na Pęksowy Brzyzek znamy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 16.01.07, 22:46 O Jadwidze Unrug pisał Witkacy do Bronisława Malinowskiego niezbyt, niezbyt...: "Moja narzeczona niejest ładna ale bardzo sympatyczna. Nie kocha mnie wcale, a nawet się jej nie podobam. Ale mniejsza o to. Nie posiada żadnych dóbr matrialnych, ale rozumie co to jest fantastyczność w życiu i poza życiem". Wszystko jest naprawdę dokładnie na odwrót. Unrugówna jest ładna (choć to oczywiście kwestia subiektywna),pochodzi z zamożnej rodziny, a przede wsystkim rozpaczliwie go kocha. Co do fantastyczności, ma może Witkacy rację, pewne jednak, że o zupełnie inne fantastyczności im chodzi. Kiedy np. mąż zmusił ją do przerwania ciąży, nie odebrała tego wcale jako czegoś najfantastyczniejszego na świecie. Stali się sobie duchowo obcy, czyli "zostali przyjaciółmi". Ludwik STOMMA "Sławnych Polaków uczucia i śluby" Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 17.01.07, 00:09 A to masz? fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,46443606,50736742.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 17.01.07, 00:41 W "Kolibie" była wystawa prac Witkacego w październiku: Stanisław Ignacy Witkiewicz – portrety, rysunki, obrazy olejne. www.muzeumtatrzanskie.com.pl/index.php?strona=srodek&srodek=wystawy&strona=prawa&prawa=wystawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 20:36 dzięki za zdjęcie ,obecnie w Kolibie jest nowa wystawa proponuje obejżeć będzie do końca lutego, to kolekcja portretów z okresu 1925 -1937 Józefa Federowicza i jego rodziny /znanej w Zakop./w zbiorze jest 5 rysunków z cyklu "wizji niesamowitych".Kolekcja została zakupiona przez Muzeum Tatrzański i będie już jego własnością. Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 17.01.07, 08:37 najbardziej interesuje mnie osobowość Witkacego, nawet nie tyle sama jego twórczosć (chociaż to ma dużo wspólnego) ale on jako mąż, przyjaciel, syn. Dlaczego pierwsza narzeczona popełniła samobójstwo? czy dlatego, że ją zdradzał, tak jak opisał to w "Pożegnaniu jesieni"? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 09:44 Miał osobowość schizofrenika, którym był. Mężem był bardzo złym, zdradzał i dręczył swoją żonę Jadwigę Unrug. Zmusił ją do przerwania ciąży. "Romasował" ze wszystkim co się ruszało i nie uciekało na drzewo. Ciekawie opisuje pewien bardzo orginalny bal z udzaiłem Witkacego i jego haremu Irena Krzywicka. ps. Ciupazko to brzydko cytując czyjąś wypowiedź podawać ją jako swoją;))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=24776104&a=24804260 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 17.01.07, 11:21 Ani nie Twoja...Czepiasz się, zacytowałak skąd, Ty mos ino monopol na źródła?: Ludwik STOMMA: "Sławnych Polaków uczucia i śluby" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do poraja Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: 195.47.201.* 17.01.07, 13:22 a nie wiesz gdzie mogę dostać taką książkę Ireny Krzywickiej?w słupsku nic nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:50 "Wyznania gorszycielki" www.merlin.com.pl/frontend/towar/296977#fullinfo i "Długie życie gorszycielki" www.merlin.com.pl/frontend/towar/165553 Wydaje mi się, że obie są dostępne w każdej miejskiej bibliotece. Szczególnie polecam "Wyznania gorszycielki" To barwny opis międzywojennego światka literacko-artystycznego i jego obyczajów. Na tym tle nawet postać Witkacego mniej szokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 09:13 mnie interesuje tylko Witkacy a nie cały swiatek artystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 09:58 No to w takim razie możesz sobie chyba darować "Wyznania gorszycielki", bo oprócz opisu balu w Jaszczurówce z udziałem Witkacego, kilku zdań na temat jego romansu z żoną Boya oraz ogólnych uwag na temat Witkacego jako miejscowego zakopiańskiego oryginała, to nic więcej raczej nie znajdziesz. Z drugiej strony to trochę mnie dziwi Twój brak zainteresowania dla jego epoki i ludzi wśród których żył i tworzył. To ten właśnie świat go ukształtował. Nie wiem czy zdołasz zrozumieć jego osobowość (a na tym Ci, jak pisałaś najbardziej zależy)nie znając ówczesnej obyczajowości, atmosfery świata bohemy. No ale może się mylę bo Ty ten temat masz już dogłębnie rozpoznany. Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 14:46 a skoro tak, to ok. Masz rację, jeśli tam są opisy Witkacego z perspektywy jego znajomych-to jestem zaineresowana. Zaś co do znajomości życia i kultruy ówczesnej bohemy, to znam ten temat dobrze, studiowałam polonistykę a okres Dwudziestolecia Miedzywojennego od zawsze bardzo mnie zajmował. Znam więc temat ogólnie, jednak najbardziej "ciagnie" mnie do samego Witkacego, i to nie tyle do niego jako artysty, co do zrozumienia jego osobowości. Twierdzenie takie jak "był schizofrenikiem" niczego tu właściwie nie wyjaśnia. Tak mówili o nim laicy. Zaden lekarz nie stwierdził u niego schozofrenii, nie miał też rozszczepu jaźni. Staram się wyjaśnić sobie wpływ jego rodziców, dzieciństwa i wychowania na późniejsze jego zachowania, znaleźć przyczynę. Dlaczego zdradzał? dlaczego był egoistą? dlaczego nie miał np. wyrzutów sumienia? czy brak wiary odziedziczył po rodzicach? skąd u niego taka czarna wizja przyszłosci i ciagła nuda? skąd ciągotki do narkotyków? Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 14:47 kto jest autorem tych "Wyznań ..."? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:06 Wspomnienia Ireny Krzywickiej spisała i opracowała Agata Tuszyńska. Swoją drogą, jak na polonistkę, to dziwne pytania zadajesz;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 15:18 Myślisz, że na studiach nie ma co robić, tylko zajmować sie jednym pisarzem przez cały rok? myślisz, ze polonista ma obowiązek znać wszystkie pozycje książkowe? Jeśli tak myślisz-to źle myślisz. Program na tym kierunku obejmuje ogólnie zagadnienia, nikt nie bawi sie tam we wgłębianie jednego autora-to już leży w gestii zainteresowanego. dlatego pytam ale więcej nie zapytam, skoro spotykam sie z tak głupią reakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:34 Powiedzmy że można nie wiedzieć, ale jednak wypadałoby umieć szukać, tym bardziej jeśli ktoś wkleja Ci gotowy link. Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 17.01.07, 13:25 Czytałam jego listy do żony, tom 1, no i trochę tam o nim takie fotki ogladałam, alr to mi nie starcza. a jakim był synem? Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 19.01.07, 08:50 Internet mam tylko w pracy i w dodatku ograniczony. Otwiera mi sie od prau dni tylko Forum, wiec te wszystkie linki od was są tutaj nie do otwarcia-kapujesz? a zreszta kim ty jesteś, ze by śmieć mi zwracać uwagę? wal sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:23 sara615 napisała: <<ze by śmieć mi zwracać uwagę? wal sie>> Ale "polonistka" ! DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 19:30 Saro ! Witkacy mimo schizoidalnej osobowości byłby niezadowolony z Twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 20:31 W 1916 rWitkacy leży w szpitalu lekarz rozpoznał cyklofrenię odmiana schizo.... Odpowiedz Link Zgłoś
sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 29.01.07, 09:00 ale nie zaprzeczycie chyba, że był bardzo interesujący i przyciagał kobiety jak magnes? to nie ulega wątpliwości, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:18 Witkacy to WIELKIE indywidułum ,haryzmatyczny,z aurą o zdecydowanych cechach osobowości, myślę że tacy niezwykli mężczyżni imponuja kobietom,jego wyjątkowość gwarantowała mu powodzenie u kobiet z czego korzystał.21lutego są kolejne urodziny/22/Teatru Witkacego warto się wybrać to niezwykłe przeżycie tam jest duch W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:30 <<indywidułum ,haryzmatyczny>>??? Limbo, jesteś zwolenniczką tzw. ortografii alternatywnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:10 sory, jestem dyslektyczką pracuję nad pisownią, ale to nie jest takie łatwe, zastanawiam się dlaczego jest teraz tyle dyslektyków?/na maturę trzeba mieć potwierdzenie / Odpowiedz Link Zgłoś
flora2007 Re: dla zainteresowanych Witkacym 05.02.07, 09:03 ale już jako starszy, 50-letni facet-tonie był zbyt przystojny. Przytyło mu się, i chyba nie wszystkie zęby miał? bo na zdjeciach z tamtego okresu ma jakieś ubytki, ze też w takim stanie znalazł sobie jeszcze kochankę...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:18 Oj, Florciu-<polonistko> ubytki w uzębieniu były wtedy powszechną sprawą... Odpowiedz Link Zgłoś
flora2007 Re: dla zainteresowanych Witkacym 05.02.07, 09:33 oj Dosciu-mądralo, niekoniecznie! Poczytaj sobie więcej na temet ówczesnej obyczajowości, jak bardzo krytykowano nieestetyczne uzębienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:37 Krytykować to krytykowano ale szczerby były powszechne. A Witkacy do specjalnych higienistów się chyba nie zaliczał? Stryjeński np. oprócz licznych talentów podobno się nie mył i śmierdział a kobitki i tak za nim latały. Odpowiedz Link Zgłoś
flora2007 Re: dla zainteresowanych Witkacym 06.02.07, 10:07 Witkacy należał właśnie do ludzi przestrzegających higienę. Pisze o tym w "narkotykach i niemytych duszach" Odpowiedz Link Zgłoś