Dodaj do ulubionych

dla zainteresowanych Witkacym

15.01.07, 11:29
Hej! szukam chetnych do rozmowy na temat życia Witkacego, na temat jego
osobowości. Gdzie mieści sie jego dawny dom? jak on wygląda? Czy duzo
turystów zwiedza jego muzeum?
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: dla zainteresowanych Witkacym 15.01.07, 19:59
      największy zbiór portretów rysowanych przez witkacego oglądałem kiedyś w
      muzeum w słupsku.
      • Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 15.01.07, 21:17
        O Witkacym było, przy różnych okazjach:

www.witkacy.zakopane.pl/teatr/repert.htm
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=15879893&a=46117720
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=9635507
        • ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 15.01.07, 21:23
          Internetowa galeria Witkacych i nie tylko (Pinkwarta)

www.mati.zakopane.pl/pinkwart/Zakopane/galeria/galwirt.htm
      • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:25
        Niepowtarzalna,
        mistyczna
        atmosfera Witkacego, jest w kawiarni przy teatrze ; Witkacy; ostatnio Justyna
        Steczkowska i inni śpiewali kolędy, tam trzeba być! podczas pobytu w Zakop.
        Zajrzyj na Harendę, do muzeum tam są najpiękniejsze portrety Jana i Marusi t.z
        wylizane wiele osób specjalnie tu zagląda aby zachwycić się Witkacym.
        • Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 15.01.07, 22:27
          Bylam, bylam, ale zawsze lubie tam zajrzec. Tam siedzisz, cy jako, ze telo
          marzysz.
        • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 16.01.07, 08:43
          Zajrzę napewno, a na jakiej to jest ulicy? Niedawno byłam w Zakopanem,
          mieszkałam na ul. Bachledy, czy to daleko od Harendy?
          • ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 16.01.07, 10:29
            Blisko, pieszo mozna tez dojść.
          • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 19:24
            Teatr Witkacego jest przy ul.Chramcówki 15, tam zajrzyj herbata z samowaru
            tylko tu tak smakuje!To jest niedaleko od miejsca w którym mieszkałaś /po
            drodze idąc na dworzec PKP i PKS /Ostatnio byłam na Spektaklu " Na Przełęczy"
            wg Witkacego czekam na " Lokomotywę" to niepowtarzalne widowisko teatralne w
            plenerze chciałabym to przeżyć jeszcz raz.Gratulowałam już dyrektorowi teatru
            Andrzejowi Dziukowi nagrody którą otrzymał od burmistrza Zakopanego za
            całokształt pracy w 2006 r.
            • ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 16.01.07, 19:48
              I repertuar nie do odrzucenia, tylko kasę, kasę skąd na to brać??? Ci co
              maja to Witkacy ich nie interesuje, niestety.

www.witkacy.zakopane.pl/teatr/repert.htm
              • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:16
                Tak masz racje Ciupazko.A teraz kilka ciekawostek.Mały Staś W.w wieku 5 lat
                przeprowadza się z rodzicami z Warszawy do Zakopanego tu zostaje ochszczony
                chrześni to Helena Modrzejewska i Jan Krzeptowski. W
                1914 r narzeczona Jadwiga Janczewska popełnia samobójstwo /była w ciąży/ w
                Dolinie Tomanowej . 9lat póżniej bierze ślub z Jadwigą Unrug wnuczką Juliusza
                Kossaka.Przezwisko "Witkacy"przypisuje się Rafałowi Malczewskiemu /niedawno
                była piękna wystawa na Kozieńcu willę projektował ojciec Witkacego /któremu
                Karol Stryjeński przedstawiał S.Ignacego Witkiewicza na co S Ignacy W
                odpowiada po prostu Witkacy tak będzie prościej.Matka W prowadziła liczne
                pensjonaty w Zakop. mieszkali w jednym z nich obecnie ul.Witkiewicza. Niestety
                we wrześnu 1939 r W popełnia samobójstwo historię sprowadzenia prochów na
                Pęksowy Brzyzek znamy.Pozdrawiam
                • Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 16.01.07, 22:46
                  O Jadwidze Unrug pisał Witkacy do Bronisława Malinowskiego niezbyt, niezbyt...:

"Moja narzeczona niejest ładna ale bardzo sympatyczna. Nie kocha mnie wcale,
                  a nawet się jej nie podobam. Ale mniejsza o to. Nie posiada żadnych dóbr
                  matrialnych, ale rozumie co to jest fantastyczność w życiu i poza życiem".

Wszystko jest naprawdę dokładnie na odwrót. Unrugówna jest ładna (choć to
                  oczywiście kwestia subiektywna),pochodzi z zamożnej rodziny, a przede wsystkim
                  rozpaczliwie go kocha. Co do fantastyczności, ma może Witkacy rację, pewne
                  jednak, że o zupełnie inne fantastyczności im chodzi. Kiedy np. mąż zmusił ją
                  do przerwania ciąży, nie odebrała tego wcale jako czegoś najfantastyczniejszego
                  na świecie. Stali się sobie duchowo obcy, czyli "zostali przyjaciółmi".

Ludwik STOMMA "Sławnych Polaków uczucia i śluby"
                  • ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym 17.01.07, 00:09
                    A to masz?

fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,46443606,50736742.html
                    • Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 17.01.07, 00:41
                      W "Kolibie" była wystawa prac Witkacego w październiku:

Stanisław Ignacy Witkiewicz – portrety, rysunki, obrazy olejne.

www.muzeumtatrzanskie.com.pl/index.php?strona=srodek&srodek=wystawy&strona=prawa&prawa=wystawy
                      • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 20:36
                        dzięki za zdjęcie ,obecnie w Kolibie jest nowa wystawa proponuje obejżeć
                        będzie do końca lutego, to kolekcja portretów z okresu 1925 -1937 Józefa
                        Federowicza i jego rodziny /znanej w Zakop./w zbiorze jest 5 rysunków z
                        cyklu "wizji niesamowitych".Kolekcja została zakupiona przez Muzeum Tatrzański
                        i będie już jego własnością.

• sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 17.01.07, 08:37
                      najbardziej interesuje mnie osobowość Witkacego, nawet nie tyle sama jego
                      twórczosć (chociaż to ma dużo wspólnego) ale on jako mąż, przyjaciel, syn.
                      Dlaczego pierwsza narzeczona popełniła samobójstwo? czy dlatego, że ją
                      zdradzał, tak jak opisał to w "Pożegnaniu jesieni"? Jak myślicie?
                      • Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 09:44
                        Miał osobowość schizofrenika, którym był. Mężem był bardzo złym, zdradzał i
                        dręczył swoją żonę Jadwigę Unrug. Zmusił ją do przerwania ciąży. "Romasował" ze
                        wszystkim co się ruszało i nie uciekało na drzewo. Ciekawie opisuje pewien
                        bardzo orginalny bal z udzaiłem Witkacego i jego haremu Irena Krzywicka.

ps. Ciupazko to brzydko cytując czyjąś wypowiedź podawać ją jako swoją;)))
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=24776104&a=24804260
                        • Gość: Ciupazka Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.it-net.pl 17.01.07, 11:21
                          Ani nie Twoja...Czepiasz się, zacytowałak skąd, Ty mos ino monopol na
                          źródła?:

Ludwik STOMMA: "Sławnych Polaków uczucia i śluby"
                        • Gość: do poraja Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: 195.47.201.* 17.01.07, 13:22
                          a nie wiesz gdzie mogę dostać taką książkę Ireny Krzywickiej?w słupsku nic nie
                          ma!
                          • Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:50
                            "Wyznania gorszycielki"

www.merlin.com.pl/frontend/towar/296977#fullinfo

i "Długie życie gorszycielki" www.merlin.com.pl/frontend/towar/165553

Wydaje mi się, że obie są dostępne w każdej miejskiej bibliotece.

Szczególnie polecam "Wyznania gorszycielki" To barwny opis międzywojennego
                            światka literacko-artystycznego i jego obyczajów. Na tym tle nawet postać
                            Witkacego mniej szokuje.

• sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 09:13
                              mnie interesuje tylko Witkacy a nie cały swiatek artystyczny.
                              • Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 09:58
                                No to w takim razie możesz sobie chyba darować "Wyznania gorszycielki", bo
                                oprócz opisu balu w Jaszczurówce z udziałem Witkacego, kilku zdań na temat jego
                                romansu z żoną Boya oraz ogólnych uwag na temat Witkacego jako miejscowego
                                zakopiańskiego oryginała, to nic więcej raczej nie znajdziesz. Z drugiej strony
                                to trochę mnie dziwi Twój brak zainteresowania dla jego epoki i ludzi wśród
                                których żył i tworzył. To ten właśnie świat go ukształtował. Nie wiem czy
                                zdołasz zrozumieć jego osobowość (a na tym Ci, jak pisałaś najbardziej
                                zależy)nie znając ówczesnej obyczajowości, atmosfery świata bohemy. No ale może
                                się mylę bo Ty ten temat masz już dogłębnie rozpoznany.
                                • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 14:46
                                  a skoro tak, to ok. Masz rację, jeśli tam są opisy Witkacego z perspektywy jego
                                  znajomych-to jestem zaineresowana. Zaś co do znajomości życia i kultruy
                                  ówczesnej bohemy, to znam ten temat dobrze, studiowałam polonistykę a okres
                                  Dwudziestolecia Miedzywojennego od zawsze bardzo mnie zajmował. Znam więc temat
                                  ogólnie, jednak najbardziej "ciagnie" mnie do samego Witkacego, i to nie tyle
                                  do niego jako artysty, co do zrozumienia jego osobowości. Twierdzenie takie
                                  jak "był schizofrenikiem" niczego tu właściwie nie wyjaśnia. Tak mówili o nim
                                  laicy. Zaden lekarz nie stwierdził u niego schozofrenii, nie miał też
                                  rozszczepu jaźni. Staram się wyjaśnić sobie wpływ jego rodziców, dzieciństwa i
                                  wychowania na późniejsze jego zachowania, znaleźć przyczynę. Dlaczego zdradzał?
                                  dlaczego był egoistą? dlaczego nie miał np. wyrzutów sumienia? czy brak wiary
                                  odziedziczył po rodzicach? skąd u niego taka czarna wizja przyszłosci i ciagła
                                  nuda? skąd ciągotki do narkotyków?
                                  • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 14:47
                                    kto jest autorem tych "Wyznań ..."?
                                    • Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:06
                                      Wspomnienia Ireny Krzywickiej spisała i opracowała Agata Tuszyńska.
                                      Swoją drogą, jak na polonistkę, to dziwne pytania zadajesz;))
                                      • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 18.01.07, 15:18
                                        Myślisz, że na studiach nie ma co robić, tylko zajmować sie jednym pisarzem
                                        przez cały rok? myślisz, ze polonista ma obowiązek znać wszystkie pozycje
                                        książkowe? Jeśli tak myślisz-to źle myślisz. Program na tym kierunku obejmuje
                                        ogólnie zagadnienia, nikt nie bawi sie tam we wgłębianie jednego autora-to już
                                        leży w gestii zainteresowanego. dlatego pytam ale więcej nie zapytam, skoro
                                        spotykam sie z tak głupią reakcją.
                                        • Gość: poraj Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:34
                                          Powiedzmy że można nie wiedzieć, ale jednak wypadałoby umieć szukać, tym
                                          bardziej jeśli ktoś wkleja Ci gotowy link.
    • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 17.01.07, 13:25
      Czytałam jego listy do żony, tom 1, no i trochę tam o nim takie fotki
      ogladałam, alr to mi nie starcza. a jakim był synem?
      • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 19.01.07, 08:50
        Internet mam tylko w pracy i w dodatku ograniczony. Otwiera mi sie od prau dni
        tylko Forum, wiec te wszystkie linki od was są tutaj nie do otwarcia-kapujesz?
        a zreszta kim ty jesteś, ze by śmieć mi zwracać uwagę? wal sie
        • Gość: gosc Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:23
          sara615 napisała:
          <<ze by śmieć mi zwracać uwagę? wal sie>>

Ale "polonistka" ! DDDDDD
        • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 19:30
          Saro ! Witkacy mimo schizoidalnej osobowości byłby niezadowolony z Twojej
          odpowiedzi.
          • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 20:31
            W 1916 rWitkacy leży w szpitalu lekarz rozpoznał cyklofrenię odmiana
            schizo....
            • sara615 Re: dla zainteresowanych Witkacym 29.01.07, 09:00
              ale nie zaprzeczycie chyba, że był bardzo interesujący i przyciagał kobiety jak
              magnes? to nie ulega wątpliwości, prawda?
              • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:18
                Witkacy to WIELKIE indywidułum ,haryzmatyczny,z aurą o zdecydowanych cechach
                osobowości, myślę że tacy niezwykli mężczyżni imponuja kobietom,jego
                wyjątkowość gwarantowała mu powodzenie u kobiet z czego korzystał.21lutego są
                kolejne urodziny/22/Teatru Witkacego warto się wybrać to niezwykłe przeżycie
                tam jest duch W.
                • Gość: ciekawy Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:30
                  <<indywidułum ,haryzmatyczny>>???

Limbo, jesteś zwolenniczką tzw. ortografii alternatywnej?
                  • Gość: limba102 Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 22:10
                    sory, jestem dyslektyczką pracuję nad pisownią, ale to nie jest takie łatwe,
                    zastanawiam się dlaczego jest teraz tyle dyslektyków?/na maturę trzeba mieć
                    potwierdzenie /
                    • flora2007 Re: dla zainteresowanych Witkacym 05.02.07, 09:03
                      ale już jako starszy, 50-letni facet-tonie był zbyt przystojny. Przytyło mu
                      się, i chyba nie wszystkie zęby miał? bo na zdjeciach z tamtego okresu ma
                      jakieś ubytki, ze też w takim stanie znalazł sobie jeszcze kochankę...?
                      • Gość: gosc Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:18
                        Oj, Florciu-<polonistko> ubytki w uzębieniu były wtedy powszechną sprawą...
                        • flora2007 Re: dla zainteresowanych Witkacym 05.02.07, 09:33
                          oj Dosciu-mądralo, niekoniecznie! Poczytaj sobie więcej na temet ówczesnej
                          obyczajowości, jak bardzo krytykowano nieestetyczne uzębienie.
                          • Gość: gosc Re: dla zainteresowanych Witkacym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:37
                            Krytykować to krytykowano ale szczerby były powszechne. A Witkacy do specjalnych
                            higienistów się chyba nie zaliczał? Stryjeński np. oprócz licznych talentów
                            podobno się nie mył i śmierdział a kobitki i tak za nim latały.
                            • flora2007 Re: dla zainteresowanych Witkacym 06.02.07, 10:07
                              Witkacy należał właśnie do ludzi przestrzegających higienę. Pisze o tym
                              w "narkotykach i niemytych duszach"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka