Dodaj do ulubionych

X ZJAZD RODU "MOSTOWYCH" - 19.06.2003 r.

IP: *.it-net.pl 05.05.03, 09:21
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciupazka Re: X ZJAZD RODU 'MOSTOWYK' - 19.06.2003 r IP: *.it-net.pl 05.05.03, 09:51

Zaś mnie pieknie pytajom i syćkich "Mostowyk" potraconych po świecie:

W Boze Ciało 19 cyrwca tego roku, po procesyjak i po domowym obiedzie,
      bedom sie od godziny cwortyj po połedniu juz dziesionty roz zjyzdzali, a
      schodziyli do Remizy OSP w Poroninie Ci, co sie cujom przynoleźni do
      Rodu "Mostowyk"

Jak ino mozecie to przyjedźcie - posiedzimy, poukwalujymy, zaśpiywomy,
      muzyka włosno nom zagro, a młodzi Mostowi moze nom pokozom, ze tradycjo
      góralsko w Rodzinie nie ginie. Nei u kogo jest góralskie odzienie niek go
      wyjmie ze skrzynie, z moli otrzepie i wdzieje na sie, coby przecie na
      spotkaniu "Mostowyk" znać było odrazu, ze to góralski zjazd.

CEKOMY NA WOS !

Mostowi Organizatorzy

I jesce do wiadomości syćkim:

O godz.12.00 odprawiono bedzie Msza Święta w intencji rodzin "Mostowyk"
      oraz 25-lecia Pracy Misyjnej Siostry Anny Majerczyk (z rodu "Mostowyk") ze
      Zgromadzenia Sióstr Urszulanek S.J.K. im.Bł. U.Ledo`chowskiej.

Poza tym będzie też promocja ksiązki Stryka Jaśka Guta Mostowego z Wrocławia
      pt.: Zbiór utworów scenicznych" w gwarze góralskiej. .

Jesce roz pytomy pieknie syćkich potraconych po świecie nasyk z
      Rodu "MOSTOWYK" coby na tyn X Zjazd Jubileuszowy poprzyjyzdzali, niewozne ka
      som, cy w Australii, cy za Wielgom Wodom, cy tyz ka w Europie. Hej!!!
      Telo.Pozdr.

• Gość: Ciupazka Re: X ZJAZD RODU 'MOSTOWYK' - 19.06.2003 r IP: *.it-net.pl 06.05.03, 09:44
        Informacje związane z w/w zjazdem rodzinnym udziela : www.matuska.pl. Kliknąć
        i juz scegóły bedom podane odnosnie noclegów i reśty. Pytomy pieknie - ino
        kliknąć i wziąść namiary. Hej!!! Telo. Pozdr.
        • Gość: Mostowy Re: X ZJAZD RODU 'MOSTOWYK' - 19.06.2003 r IP: *.it-net.pl 14.05.03, 08:33
          Przybacujym!
      • Gość: uiuiuiu aktualizacja IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:41
        Gość portalu: Ciupazka napisała: /i wtedy miała rację/

>/.../ ze Zgromadzenia Sióstr Urszulanek S.J.K. im.Bł. U.Ledo`chowskiej.
        =====
        Teraz już świętej, nie błogoslawionej....
        Taki upierdliwy wpis sobie zrobiłem , a co...
        • Gość: Ciupazka Re: aktualizacja IP: *.it-net.pl 19.05.03, 13:51
          Dzięki za aktualizację, ale przestań być upierdliwy w stosunku do....Telo.Pozdr.
          • Gość: uiuiui Re: aktualizacja IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 18:21
            ja też cie kocham.
            • Gość: Rumcajs Re: aktualizacja IP: 80.72.65.* 20.05.03, 18:34
              Czyzby aktualizacja uczuc? Pozdr.
              • Gość: Ciupazka Re: aktualizacja IP: *.it-net.pl 29.05.03, 09:49
                Teroz wypodo mnie wos syćkich KOCHAĆ, a tak naprowde - to wos rada widze,
                bo wos nie widze, hehehe, a jak wos uwidze, to pewnie znienawidze, he?????

Zaś sie nie przejmujcie co pisem, bo to takie góralskie powiedzenie: " rada
                cie widze, kie cie nie widze, a jak cie widze, to cie nienawidze" . Mo
                zastosowanie między siuhajem a dziewką, ftorzy sie ku sobie majom, hale
                casami zozdrość przez nich tak włośnie przemowio...., nei tak se
                dopiekajom, ba haj! Hale tym sie nie trza przejmować..., co i wom radze.
                Telo. Pozdr.
                • Gość: Mostowo Re: Ciupazka o Mostowyk... IP: *.it-net.pl 01.06.03, 00:35
                  Przecie przy dziesiątym zjeździe tak licnego rodu( moja prababka miała 9-
                  cioro dzieci, moja babka 13-cioro, moja mama ino 10-cioro, a jo juz ino
                  troje, moje 7 sióstr i brat po dwoje, abo jedno, abo wcale - to przykłod
                  jednego trzpiynia) powinnak cosi o nos rzec, i to na wesoło, ba haj! Kie
                  inne gałęzie i chraść policymy, to nie dziwota, ze przyjyzdzo 300-400 osób i w
                  tym roku trza sale w Remizie Strażackiej na taki zjazd ryktować, coby sie
                  syćka pomieścili, ba haj!

A teroz opowiem wom, jako to nasa prababka(świeć Panie nad jej dusom)
                  Wiktoria Gut z "Mostowyk" w Poroninie wylycyła z karcmy nasego pradziadka
                  Pawełecka z brzuskiem.

Na Podholu, w niedziele, po sumie - chłopy idom do karcmy - to sie rozumie.
                  Dzieci w doma kierdel, gazdówka niemało i choć przy niedzieli - chłopa by
                  sie zdało!
                  A tu dziadek w karcmie siedzi ozkrocony, nie wraco sie do gazdówki, do dzieci i
                  baby...W następnom niedziele wkurzono babka postanowio przechytrzyć swojego
                  dziadka.
                  Namówiyła kumoski, radzi im: wozno sprawa... siedniemy se w karcmie - jest tam
                  wolno ława... Jo dzisiok honorowi postawiem wom piwo... Poźryjciez, jako u
                  mojego chłopa bedzie gymba krzywo!

I woło: paniusiu! Dwanoście piw dejcie, kufli nom nie biercie, ba ta jesce
                  wlejcie! Jo płacem za syćkie! Kładzie ręke za pazuche... Hej!... Miałak na
                  Wielkanoc mojemu kupić cuche...

Dziadek rusył wąsem - widząc co sie robi, pod stołym brzuchem i nozeckami
                  drobi... Kolegów swych zegno...., ze juz ni mo casu - spotkomy sie rano, na
                  drodze do lasu...

Ku babom idzie i pyto: skąd sie tutok wzieny? A babka - cicho chłopie...
                  Równouprawnienie!

Dziadek skręciył wąsa, przobłapiył babke, nawet jom po licku musnon wąsem
                  krapke i radzi: pódziemy moze oba du domu, ku dzieciom... bo jak tak beemy
                  robić, dudki sie ozlecom...

Przyseł chłop po rozum, bo mioł mądrom babe, postawiył seść chałup, bo mioł
                  seści synów. Hale nie przewidzioł, ze jednom z tyk chałup, przy moście w
                  Poroninie upatrzom se władze w Moskwie na Muzeum Lenina. Ba jako!

Casy sie zmieniły, Lenina juz ni ma, chałupa stoi dalyj i dzisiok jako
                  Gminny Ośrodek Kultury słuzy wiosce całyj.

Rodzina "Mostowyk" zbiyro sie w niyj latem, w kozde Boze Ciało ciesymy sie
                  razem. Watrzysko sie poli, muzykanci grajom, stare baby siedzom , zdjyńcia
                  obzierajom, młodzi tańcujom, a pany z telewizyjnyj Panoramy filmujom...

I ta nie dziwota, ze syćka ze świata , a my z Warszawy, Poznania, Wrocławia ,
                  Krakowa i Lublina bieremy sie wartko do Poronina!!!

Telo. Jesce roz przybacujem z tej okazji syćkim, ze jak trza , to my som!!!
                  I pieknie pytom ryktujcie sie moi ślicni syćka, ka ftory. Hej!
                  • Gość: Ciupazka Re: nei, juz niedługo...up IP: *.it-net.pl 15.06.03, 22:58
                    Zbiyrocie sie i mom nadzieje cichom, ze i wybierocie... na tyn zjazd?!
                    Jo tyz, niekze troske dychne, bo mom po cym, ba haj!
                    Raty, raty, nie dadzom odpocąć, zaś sie trza ryktować, dzisiok pore
                    telefonów beło, a mnie ni ma , no ba jako! Pomału, pomału ze, moze ftory
                    se mnom wybiere sie,a ftory? Nei tyn, co mo noblizyj na tyn przykłod
                    Basisty... He?
                    • Gość: Basisty Re: nei, juz niedługo...up IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 16.06.03, 07:23
                      Przinolezny sie nie cuje (jak to Orawiec) :-), hale zaźryć mogym, ino jesce nie
                      wiym jako sie mi syćko poskłado, bo dzisiok na dwa dni jade do Kosic (bez
                      Chyźne), moze sie jesce zmówimy kie sie nazod wróce.
                      • Gość: Gocha To jutro....19.06.03. w Poroninie..przy Leninie. IP: *.it-net.pl 18.06.03, 09:28
                        ...Nawet Dziennik Polski o tym pisze! Oby pogoda pod Tatrami dopisała. A
                        ja jestem tak zestresowana egzaminami wstępnymi na studia, że nie pojadę...i
                        stąd pozdrawiam wszystkich i życzę udanego spotkania. Ale babcia będzie
                        niezadowolona...Ciiiiiicho. Pozdrawiam Zjazdowiczów X Rodzinnego Zjazdu Gutów
                        Mostowych i zyczę wspaniałych przeżyć i dobrej zabawy.
                        • Gość: Rumcajs Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: 80.72.65.* 19.06.03, 18:51
                          Lo Jezuuuuu!!! Az u mnie slychac!!! Chyba sie upije, ze mnie tam nie ma...;O(((
                          • Gość: Basisty Re: Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 20.06.03, 08:11
                            Coz, i mie nie było tyz. Kruca pysk, nie zdolołek. Hale nic to jak powiadoł
                            mały rycerz, moze ciupazka przijadzie do Krakowa po słownik? Powiydzciez jako
                            sie wom te wcorajse posiady udały?
                            • Gość: Ciupazka Re: Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: 195.117.237.* 20.06.03, 16:39
                              Hej!!! Załuj Basisty, jo bełak i jesce tu do niedzieli, Autor "Słownika
                              gwary Orawskiej" Profesor Kąs by z małżonką tyz, słownik nabyłam i bede wlec
                              do Lublina. Wypatruywalak cie i co? Nico! Taki zjazd! Udalosie syćko, trza
                              to belowidzieć, a juz nie godom , ze być, miołeś okazje, twoja strata.

Syćkim organizatorom X Jubileuszowego Zjazdu Rodu Mostowyk bars pieknie
                              dziękujemy za syćko, to sie mogło udać tak pieknie przezyć to spotkanie ino
                              nom i dzięki wom i nom. Bars piekne Bóg zapłoć składają uczestnicy Zjazdu,
                              a było ich ok 350, jak widac nie małoi ka ? W Poroninie " przy Leninie"!
                              Pogoda piekno dopisała ,tońce ,śpiewy góralskie, wspomnienia, promocja
                              ksiązki Jaska Guta Mostowego i profesora Kąsa tyz sie udała , ksiazki ozesły
                              sie , jak ciepłe bułecki, a to tyz o nos swiadcyło.

Dziękujemy jesce roz, nei do uwidzenio sie za rok!Pozdróka od nos syćkick,
                              dlo tych, ftorzy nie dojechali, hale Chicago relacje dostało, ba jako!!!
                              Bywojcie i dobrze sie miewojcie!

Dlo Gazdów Zokopanego, Senatora nasego, wice starosty, wójtow i Kapelanów ZP
                              serdecne i specjalne pozdrowienia i podziękowanieza to, ze zascycieli nos
                              swojom obecnościom.

Syćkim, syćkim bars pieknie dziękujemy,no iesce kapeli co pieknie grała i
                              śpiewała.Hej!
                              • Gość: Basisty Re: Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 21.06.03, 08:34
                                zol mi zol, nale coz kiek ni móg, hale, hale- poźryj se na: www.nowiny.z-
                                ne.pl/news.php?id=11162, widać cie hań kasi Ciupazecko? Dopkałaś sie?
                                • Gość: Rumcajs Zjazd Mostowych za namil... IP: 80.72.65.* 22.06.03, 22:42
                                  ... Noc Swietojanska przed nami...
                                  "Zielna, Zielna, ty nam daj, coby nam sie darzylo!
                                  Na zywine, na ludzi coby moru nie bylo!
                                  Zielna, Zielna, ty nam daj, scynscia przinies caly snop!
                                  Siej na domy, na pola, pier na lasy, wody krop!
                                  Zielna, Zielna, my sie dzis cysto piyknie ubraly,
                                  coby my ci calom noc spiywaly!..."

I jesce:
                                  "Zielna, Zielna, zielona,
                                  boginio ulubiona,
                                  dotknij nam nasyk piersicek,
                                  dotknij ocy, dotknij licek,
                                  Zielna, Zielna lubiona!..."

Zamiast koty drzec poszukajmy kwiatu paproci, ale go zostawmy - niech kwitnie
                                  sobie, bo tylko zludne szczescie przynosi. Poszukajmy lepiej dziewiecsila bo to
                                  kwiat milosci - wg dawnych wierzen kto go zerwie golymi rekami zazna milosci
                                  wzajemnej. Nam na FZ trzeba nie tyle milosci (no, moze poniektorym...dlatego sa
                                  tacy zgryzliwi), co tolerancji i troche sympatii... Znajdzcie dziewiecsila,
                                  nacieszcie nim oczy, ale go nie zrywajcie, niech cieszy i innych... Moze
                                  wlasnie wtedy nasze marzenia sie spelnia? Rumcajs
                                  • Gość: Ciupazka Re: Zjazd Mostowych za namil... IP: *.it-net.pl 06.07.03, 12:39
                                    ... jesce nie, jesce listy przychodzom, pytajom o zdjyńcia, informuje, ze
                                    klisze wziyna Anitka Marczułajtis( do W-wy) i jyj sie pytojcie, abo do
                                    Józefiny Matuski w Poroninie ona mo swoje, nei i powie wom, ka siedzi
                                    fotograf, ftory te zdyńcia robiył(Staś Marduła- Kośne Hamry 1) tam sie
                                    dopytocie. Hej ! Dziękuje za przesłane Fotki i pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka