Gość: Ciupazka Re: X ZJAZD RODU 'MOSTOWYK' - 19.06.2003 r IP: *.it-net.pl 05.05.03, 09:51 Zaś mnie pieknie pytajom i syćkich "Mostowyk" potraconych po świecie: W Boze Ciało 19 cyrwca tego roku, po procesyjak i po domowym obiedzie, bedom sie od godziny cwortyj po połedniu juz dziesionty roz zjyzdzali, a schodziyli do Remizy OSP w Poroninie Ci, co sie cujom przynoleźni do Rodu "Mostowyk" Jak ino mozecie to przyjedźcie - posiedzimy, poukwalujymy, zaśpiywomy, muzyka włosno nom zagro, a młodzi Mostowi moze nom pokozom, ze tradycjo góralsko w Rodzinie nie ginie. Nei u kogo jest góralskie odzienie niek go wyjmie ze skrzynie, z moli otrzepie i wdzieje na sie, coby przecie na spotkaniu "Mostowyk" znać było odrazu, ze to góralski zjazd. CEKOMY NA WOS ! Mostowi Organizatorzy I jesce do wiadomości syćkim: O godz.12.00 odprawiono bedzie Msza Święta w intencji rodzin "Mostowyk" oraz 25-lecia Pracy Misyjnej Siostry Anny Majerczyk (z rodu "Mostowyk") ze Zgromadzenia Sióstr Urszulanek S.J.K. im.Bł. U.Ledo`chowskiej. Poza tym będzie też promocja ksiązki Stryka Jaśka Guta Mostowego z Wrocławia pt.: Zbiór utworów scenicznych" w gwarze góralskiej. . Jesce roz pytomy pieknie syćkich potraconych po świecie nasyk z Rodu "MOSTOWYK" coby na tyn X Zjazd Jubileuszowy poprzyjyzdzali, niewozne ka som, cy w Australii, cy za Wielgom Wodom, cy tyz ka w Europie. Hej!!! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: X ZJAZD RODU 'MOSTOWYK' - 19.06.2003 r IP: *.it-net.pl 06.05.03, 09:44 Informacje związane z w/w zjazdem rodzinnym udziela : www.matuska.pl. Kliknąć i juz scegóły bedom podane odnosnie noclegów i reśty. Pytomy pieknie - ino kliknąć i wziąść namiary. Hej!!! Telo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mostowy Re: X ZJAZD RODU 'MOSTOWYK' - 19.06.2003 r IP: *.it-net.pl 14.05.03, 08:33 Przybacujym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uiuiuiu aktualizacja IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:41 Gość portalu: Ciupazka napisała: /i wtedy miała rację/ >/.../ ze Zgromadzenia Sióstr Urszulanek S.J.K. im.Bł. U.Ledo`chowskiej. ===== Teraz już świętej, nie błogoslawionej.... Taki upierdliwy wpis sobie zrobiłem , a co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: aktualizacja IP: *.it-net.pl 19.05.03, 13:51 Dzięki za aktualizację, ale przestań być upierdliwy w stosunku do....Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uiuiui Re: aktualizacja IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 18:21 ja też cie kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Re: aktualizacja IP: 80.72.65.* 20.05.03, 18:34 Czyzby aktualizacja uczuc? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: aktualizacja IP: *.it-net.pl 29.05.03, 09:49 Teroz wypodo mnie wos syćkich KOCHAĆ, a tak naprowde - to wos rada widze, bo wos nie widze, hehehe, a jak wos uwidze, to pewnie znienawidze, he????? Zaś sie nie przejmujcie co pisem, bo to takie góralskie powiedzenie: " rada cie widze, kie cie nie widze, a jak cie widze, to cie nienawidze" . Mo zastosowanie między siuhajem a dziewką, ftorzy sie ku sobie majom, hale casami zozdrość przez nich tak włośnie przemowio...., nei tak se dopiekajom, ba haj! Hale tym sie nie trza przejmować..., co i wom radze. Telo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mostowo Re: Ciupazka o Mostowyk... IP: *.it-net.pl 01.06.03, 00:35 Przecie przy dziesiątym zjeździe tak licnego rodu( moja prababka miała 9- cioro dzieci, moja babka 13-cioro, moja mama ino 10-cioro, a jo juz ino troje, moje 7 sióstr i brat po dwoje, abo jedno, abo wcale - to przykłod jednego trzpiynia) powinnak cosi o nos rzec, i to na wesoło, ba haj! Kie inne gałęzie i chraść policymy, to nie dziwota, ze przyjyzdzo 300-400 osób i w tym roku trza sale w Remizie Strażackiej na taki zjazd ryktować, coby sie syćka pomieścili, ba haj! A teroz opowiem wom, jako to nasa prababka(świeć Panie nad jej dusom) Wiktoria Gut z "Mostowyk" w Poroninie wylycyła z karcmy nasego pradziadka Pawełecka z brzuskiem. Na Podholu, w niedziele, po sumie - chłopy idom do karcmy - to sie rozumie. Dzieci w doma kierdel, gazdówka niemało i choć przy niedzieli - chłopa by sie zdało! A tu dziadek w karcmie siedzi ozkrocony, nie wraco sie do gazdówki, do dzieci i baby...W następnom niedziele wkurzono babka postanowio przechytrzyć swojego dziadka. Namówiyła kumoski, radzi im: wozno sprawa... siedniemy se w karcmie - jest tam wolno ława... Jo dzisiok honorowi postawiem wom piwo... Poźryjciez, jako u mojego chłopa bedzie gymba krzywo! I woło: paniusiu! Dwanoście piw dejcie, kufli nom nie biercie, ba ta jesce wlejcie! Jo płacem za syćkie! Kładzie ręke za pazuche... Hej!... Miałak na Wielkanoc mojemu kupić cuche... Dziadek rusył wąsem - widząc co sie robi, pod stołym brzuchem i nozeckami drobi... Kolegów swych zegno...., ze juz ni mo casu - spotkomy sie rano, na drodze do lasu... Ku babom idzie i pyto: skąd sie tutok wzieny? A babka - cicho chłopie... Równouprawnienie! Dziadek skręciył wąsa, przobłapiył babke, nawet jom po licku musnon wąsem krapke i radzi: pódziemy moze oba du domu, ku dzieciom... bo jak tak beemy robić, dudki sie ozlecom... Przyseł chłop po rozum, bo mioł mądrom babe, postawiył seść chałup, bo mioł seści synów. Hale nie przewidzioł, ze jednom z tyk chałup, przy moście w Poroninie upatrzom se władze w Moskwie na Muzeum Lenina. Ba jako! Casy sie zmieniły, Lenina juz ni ma, chałupa stoi dalyj i dzisiok jako Gminny Ośrodek Kultury słuzy wiosce całyj. Rodzina "Mostowyk" zbiyro sie w niyj latem, w kozde Boze Ciało ciesymy sie razem. Watrzysko sie poli, muzykanci grajom, stare baby siedzom , zdjyńcia obzierajom, młodzi tańcujom, a pany z telewizyjnyj Panoramy filmujom... I ta nie dziwota, ze syćka ze świata , a my z Warszawy, Poznania, Wrocławia , Krakowa i Lublina bieremy sie wartko do Poronina!!! Telo. Jesce roz przybacujem z tej okazji syćkim, ze jak trza , to my som!!! I pieknie pytom ryktujcie sie moi ślicni syćka, ka ftory. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: nei, juz niedługo...up IP: *.it-net.pl 15.06.03, 22:58 Zbiyrocie sie i mom nadzieje cichom, ze i wybierocie... na tyn zjazd?! Jo tyz, niekze troske dychne, bo mom po cym, ba haj! Raty, raty, nie dadzom odpocąć, zaś sie trza ryktować, dzisiok pore telefonów beło, a mnie ni ma , no ba jako! Pomału, pomału ze, moze ftory se mnom wybiere sie,a ftory? Nei tyn, co mo noblizyj na tyn przykłod Basisty... He? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basisty Re: nei, juz niedługo...up IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 16.06.03, 07:23 Przinolezny sie nie cuje (jak to Orawiec) :-), hale zaźryć mogym, ino jesce nie wiym jako sie mi syćko poskłado, bo dzisiok na dwa dni jade do Kosic (bez Chyźne), moze sie jesce zmówimy kie sie nazod wróce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha To jutro....19.06.03. w Poroninie..przy Leninie. IP: *.it-net.pl 18.06.03, 09:28 ...Nawet Dziennik Polski o tym pisze! Oby pogoda pod Tatrami dopisała. A ja jestem tak zestresowana egzaminami wstępnymi na studia, że nie pojadę...i stąd pozdrawiam wszystkich i życzę udanego spotkania. Ale babcia będzie niezadowolona...Ciiiiiicho. Pozdrawiam Zjazdowiczów X Rodzinnego Zjazdu Gutów Mostowych i zyczę wspaniałych przeżyć i dobrej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: 80.72.65.* 19.06.03, 18:51 Lo Jezuuuuu!!! Az u mnie slychac!!! Chyba sie upije, ze mnie tam nie ma...;O((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basisty Re: Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 20.06.03, 08:11 Coz, i mie nie było tyz. Kruca pysk, nie zdolołek. Hale nic to jak powiadoł mały rycerz, moze ciupazka przijadzie do Krakowa po słownik? Powiydzciez jako sie wom te wcorajse posiady udały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: 195.117.237.* 20.06.03, 16:39 Hej!!! Załuj Basisty, jo bełak i jesce tu do niedzieli, Autor "Słownika gwary Orawskiej" Profesor Kąs by z małżonką tyz, słownik nabyłam i bede wlec do Lublina. Wypatruywalak cie i co? Nico! Taki zjazd! Udalosie syćko, trza to belowidzieć, a juz nie godom , ze być, miołeś okazje, twoja strata. Syćkim organizatorom X Jubileuszowego Zjazdu Rodu Mostowyk bars pieknie dziękujemy za syćko, to sie mogło udać tak pieknie przezyć to spotkanie ino nom i dzięki wom i nom. Bars piekne Bóg zapłoć składają uczestnicy Zjazdu, a było ich ok 350, jak widac nie małoi ka ? W Poroninie " przy Leninie"! Pogoda piekno dopisała ,tońce ,śpiewy góralskie, wspomnienia, promocja ksiązki Jaska Guta Mostowego i profesora Kąsa tyz sie udała , ksiazki ozesły sie , jak ciepłe bułecki, a to tyz o nos swiadcyło. Dziękujemy jesce roz, nei do uwidzenio sie za rok!Pozdróka od nos syćkick, dlo tych, ftorzy nie dojechali, hale Chicago relacje dostało, ba jako!!! Bywojcie i dobrze sie miewojcie! Dlo Gazdów Zokopanego, Senatora nasego, wice starosty, wójtow i Kapelanów ZP serdecne i specjalne pozdrowienia i podziękowanieza to, ze zascycieli nos swojom obecnościom. Syćkim, syćkim bars pieknie dziękujemy,no iesce kapeli co pieknie grała i śpiewała.Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basisty Re: Zjazd Mostowych sie zaczal... IP: *.localdomain / 10.0.10.* / *.kim.pl 21.06.03, 08:34 zol mi zol, nale coz kiek ni móg, hale, hale- poźryj se na: www.nowiny.z- ne.pl/news.php?id=11162, widać cie hań kasi Ciupazecko? Dopkałaś sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Zjazd Mostowych za namil... IP: 80.72.65.* 22.06.03, 22:42 ... Noc Swietojanska przed nami... "Zielna, Zielna, ty nam daj, coby nam sie darzylo! Na zywine, na ludzi coby moru nie bylo! Zielna, Zielna, ty nam daj, scynscia przinies caly snop! Siej na domy, na pola, pier na lasy, wody krop! Zielna, Zielna, my sie dzis cysto piyknie ubraly, coby my ci calom noc spiywaly!..." I jesce: "Zielna, Zielna, zielona, boginio ulubiona, dotknij nam nasyk piersicek, dotknij ocy, dotknij licek, Zielna, Zielna lubiona!..." Zamiast koty drzec poszukajmy kwiatu paproci, ale go zostawmy - niech kwitnie sobie, bo tylko zludne szczescie przynosi. Poszukajmy lepiej dziewiecsila bo to kwiat milosci - wg dawnych wierzen kto go zerwie golymi rekami zazna milosci wzajemnej. Nam na FZ trzeba nie tyle milosci (no, moze poniektorym...dlatego sa tacy zgryzliwi), co tolerancji i troche sympatii... Znajdzcie dziewiecsila, nacieszcie nim oczy, ale go nie zrywajcie, niech cieszy i innych... Moze wlasnie wtedy nasze marzenia sie spelnia? Rumcajs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Zjazd Mostowych za namil... IP: *.it-net.pl 06.07.03, 12:39 ... jesce nie, jesce listy przychodzom, pytajom o zdjyńcia, informuje, ze klisze wziyna Anitka Marczułajtis( do W-wy) i jyj sie pytojcie, abo do Józefiny Matuski w Poroninie ona mo swoje, nei i powie wom, ka siedzi fotograf, ftory te zdyńcia robiył(Staś Marduła- Kośne Hamry 1) tam sie dopytocie. Hej ! Dziękuje za przesłane Fotki i pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś