Dodaj do ulubionych

...."Ewangelie"....

IP: *.it-net.pl 22.06.03, 20:00
... Ftosi mie sie pytoł, cy Ewangelie są przełozone na gware góralskom?

Odpowiadom: ze w przekładzie Marii Matejowej Torbiarz na gwarę górali
skalnopodhalańskich z Zakopanego ukazała się praca studyjna na podstawie
Biblii Tysiąclecia pt.: " EWANGELIE" - Zakopane - Krzeptówki 2002
Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej oraz Wydawnictwo Pallotinum. Poznań 2002.

Słowem wstępnym opatrzyli: ks. Wł.Zązel Kapelan Zarządu Głównego Związku
Podhalan oraz ks. Mirosław Drozdek SAC Kustosz Sanktuarium Matki Bożej
Fatimskiej na Krzeptówkach w Zakopanem.

"Hej scyńśliwo godzina...,.... ze na polanie polskiej kultury rosnom
wselenijakie kwiotki, a syćkie wroz układajom sie w przepiykny bukiet, jaki
składomy Panu Jezusowi i fcemy go wniyść do Unii Europejskiyj..." tak pisoł
m.inn. w słowie wprowadzającym Ks. Władysław Zązel.

Dlo zaineresowanych: adres księgarni internetowej: www.pallotinum.pl

Zamówienia: księgarnia@pallotinum.pl nr zam.22/2002

Telo dlo tych, ftorzy byli zainteresowani przekładem. Pozdr.
Udało mi sie dostać!

A kie my juz przy ksiązkach w gwarze góralskiej to polecom:
..."Utwory sceniczne po góralsku" w opracowaniu Jana Gutta- Mostowego.
Księgarnia Akademicka. Kraków 2003.

Obserwuj wątek
    • uriel1 Jest jeszcze 22.06.03, 22:10
      Psalterz Dawidowy. Psalmy w przkładzie gwarowym senatora Księdzulorza.
      • Gość: uiuiuiu Re: Jest jeszcze IP: *.zakopane.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 22:33
        uriel1 napisał:

> Psalterz Dawidowy. Psalmy w przkładzie gwarowym senatora Księdzulorza.
        =====
        Cześć Uriel. Mądrala, byłeś wczoraj w Kościelisku, w "ludówce"? dlategoś taki
        mądry. :o)
        • uriel1 Re: Jest jeszcze 22.06.03, 22:41
          Byłem, gamoniu. Trza było od czasu do czasu otwierać te swoje kaprawe oczka,
          tobyś widział, co się wokół Ciebie dzieje.
      • Gość: Ciupazka Re: Jest jeszcze IP: *.it-net.pl 06.07.03, 12:44
        uriel1 napisał:

> Psalterz Dawidowy. Psalmy w przkładzie gwarowym senatora Księdzulorza.

A mozes mie poinformować, ka tom ksiązke mozno dostać, jakbyś móg, podej
        adres, piyknie dziekuje. Telo Pozdr.
        • Gość: Szwager Re: Jest jeszcze IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.03, 15:53
          Godejcie, godejcie! A jo se to juz odszkryfnou.

Pyrsk!
        • uriel1 Psałterz 06.07.03, 18:08
          Gość portalu: Ciupazka napisała:

> A mozes mie poinformować, ka tom ksiązke mozno dostać, jakbyś móg, podej
          > adres, piyknie dziekuje. Telo Pozdr.
          =====
          Mała książeczka w twardej oprawie, okładka utrzymana w niebieskiej tonacji.
          Rzuciła mi się w oczy na wystawie księgarni Poraj w Zakopanem i w Rynku w Nowym
          Targu.
          • Gość: Ciupazka Re: Psałterz IP: *.it-net.pl 06.07.03, 19:28
            Dzięki, telo, ze jo mom tam do niyj 450 km, i bede musiała popytać rodzinke,
            coby mi nabyła, hale jesce roz piykne dzięki. Pozdr.
            • Gość: Ciupazka Re: ..."Ewangelie" - " Biyda fołsywym" IP: *.it-net.pl 05.10.03, 09:52
              ....Biyda wom ,uconi w Piśmie i faryzeuse fołsywi! Bo dajycie dziesięcine z
              miynty, kopru i kminku, a zaniedbujycie to, co woźniyjse w Prawie:
              sprawiedliwość, miyłosierdzie i wiare. To trzeba było robić, a hańtego nie
              zaniedbać. Ślepi przewodnicy, ftorzy przecedzocie muche, a przełykocie
              wielbłąda!

Biyda wom, uconi w Piśmie i faryzeuse fołsywi!. Bo dbocie o cystość zewnytrznyj
              strony gornecka i miski, a w środku som chytre i ozrzutne. Faryzeusu ślepy!
              Wyprzontoj środek gornecka, coby i to, co z pola, stało sie cyste.

Biyda wom, uconi w Piśmie i faryzeuse obłudni, boście podobni do grobów
              pobielanyk, ftore od pola wyglondajom piyknie, a w środku majom pełno trupik
              kości i wselenijakiego plugastwa. Tak i wy od pola wydajycie sie ludziom
              sprawiedliwi, ale w środku toście obłudni i nieprawi.

Biyda wom, uconi w Piśmie i faryzeuse fołsywi! Bo budujecie groby prorokom i
              zdobicie grobowce sprawiedliwyk, i godocie: " Kieby my zyli ftej, kie nasi
              przodkowie, nie byliby my spólnikami w zabiciu proroków". Bez to sami
              przyznajecie, zeście potomkami tyk, ftorzy mordowali proroków. Dopełnijcie i wy
              miary wasyk przodkow. Gady, gadzie plymie, jako wy, ujdzie piekła?

Temu Jo posyłom do wos proroków, myndrców i uconyk. Jednyk ś nik zabijecie i
              ukrzizujecie; inksyk bedziecie bicować we wasyk synagogak i przeganiać z miasta
              do miasta. Tak spadnie na wos cało krew niewinno, przeloto na ziymi,
              zacynajyncy od krwie Abla sprawiedliwego jaze do krwie Zacharyjasa, syna
              Barachiasa, coście go zabili miyndzy przybytkiem a ółtorzem. Prowde, prowde
              godom wom: Przydzie to syćko na to pokolynie.

Ew. podług św. Mateusa w: "Ewangelie". Poznań. 2002. Wydawnictwo Pallotinum.

Tak przy świyntyj niedzieli, fto kce, niek cyto i myśli.
              Telo.Pozdr.

• Gość: Szwager Przi niydzieli IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 10:01
                Piykne i mondre - dziynki za trod!

A u nos jedyn kapelonek szkryfnou kedys tak:

JEDNO

Mijajom durś zimy i latka i ani sie wejrzysz jak staniesz
                W łogonku wraz z kamratami do świyntygo Pyjtra w bramie

Tam bydziesz mioł czasu łod groma śnimi poklachać, łosprawiać
                Ino już bydzie nieskoro coby swój żywot naprawiać

Terozki - wiym - niy mosz czasu: robota... i bajtle... i żona...
                Uwijosz sie w pocie czoła lo gizda, co zwie sie - mamona

Niedziela, piyontek czy świontek - "Na Msza łazić? Godziny szkoda!"
                Ino sie czasym sumiynie spyto: "a kaj mosz czas lo Boga?"

"Dyć Boga kochom!" mi padosz "i bajtlom tyż niy zabraniom"
                A jednak widza, co jakoś niy mosz doń zaufanio

Bo widzisz - można inaczyj: klynknonć przed Jego ołtarzym
                I w kilku nojprostszych słowach żywot swój łofiarować w darze

"Eee, to sie niy do, za proste słowa i gadka banalno!"
                Wejrzyj sie ino dokoła: dyć proste to czynsto genialne!

Jo wiym, ło co ci idzie i czymu sie tak wykryncosz
                Ty sie po prostu boisz co inni cie zaroz "wyświyncom"!

Ech, czy trza cołkie życie by poznać kaj życia je sedno?
                I wiela trza lot, by zrozumiyć co KOCHAĆ i UFAĆ - to JEDNO!

• hanys_hans Re: ...'Ewangelie' - ' Biyda fołsywym' 05.10.03, 10:18
                Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> ....Biyda wom ,uconi w Piśmie i faryzeuse fołsywi! Bo dajycie dziesięcine z
                > miynty, kopru i kminku, a zaniedbujycie to, co woźniyjse w Prawie:
                > sprawiedliwość, miyłosierdzie i wiare. To trzeba było robić, a hańtego nie
                > zaniedbać. Ślepi przewodnicy, ftorzy ......

Praje choby ewangelio ino ze po s´loonsku!
                Znoduech to kedys´ w necu i mys´la co to sam zdziebko pasuje.

Gaweda o falszywych biydokach
                Piyknie Wos witom moji mili. Musza Wom yno lopedziec, co mi sie w ostatnim
                czasie przydazylo. Toz musiol zech jechac do miasta zalatwic sprawa w Urzedzie
                Miasta. Jeszcze zech dobrze auta nie zaparkowol, a tu kole mie stoji jakis
                facet i prosi mie zebych mu dol na chlyb abo chocioz na bulka. Padol mi, ze
                nimo kaj miyszkac, ze nimo roboty i ze jest bardzo glodny. Zrobiylo mi sie
                biydoka zol, wyciagnol zech z kapsy zlotek i dolech mu na chlyb. Porozglondol
                zech sie dookola, a tam z boku stoji trzech jego kompanów i kiwiom mu ze zas
                przyjechol nastempny. A kole lawki stoly flaszki z piwym.
                Potym zech sie siod w parku na lawce i przygladolech sie takim dzieckom. Co
                kiery przechodziol drogom, to te dziecka buch do niego, lap go za kabot abo za
                nogawica i jak nie zacznom prosic, oczami przewracac i milosiernie
                spoglondac: "Dejcie mi na chlyb bo jo jest biydny nimom mamy ani taty". Jo sie
                tak tymu przygladom, a tym dzieckom sie zdalo, ze zodyn na nich nie patrzy i
                fuk za drzewo rachowac piniadze, a przekazowac sie kiery mo wiecyj. A jedyn
                snich, rachuje go tak na 12 lot, wyciagnol z kapsy cigareta i kurzy se jak pon
                inzynier.
                To byla drugo przygoda, a teroski bydzie trzecio. Na ulicach Rybnika jest pelno
                takich co reka wyciagajom po prosbie. Jakies dziecka kleczom ze zlozonymi
                rekami i rzykajom glosno "Ojcze nasz" i "Zdrowas...". I zol mi sie zrobiylo,
                ale niy tego dziecka, yno tej modlitwy. Bo to bylo widac i slychac, ze mleli te
                Ojczenaszki jak rez na zarnach. Takich rzykoczy za pieniadze jest kupa wiecyj.
                A teroz jeszcze tako sprawa. Do naszych domow czesto przychodzom ludzie po
                prosbie. I sie tymu wcale nie dziwia, bo wszyscy wiymy jaki som ciezkie czasy.
                I tez nikomu nie wymawiom - jeszcze zodyn od mojich dzwierzy nie odeszol bez
                krajiczka chleba abo czego imkszego. Ale zdarzylo sie pora razy, ze tyn
                chlebiczek co sie tym biydnym dalo lezol potym w siyni na oknie. Roz przyszol
                do nos jakis chlop i prosiol o chlyb. Toz moja babeczka wziyna i dala mu
                skrowek chleba. On tyn skrowek wzion do reki, pomacol, posciskol i oddol go
                nazod: "Za twardy" - pedziol. "By cie sniyg spolol ty gizdzie" - zech sie
                pomyslol.
                Wy mozno myslicie, ze jo to pisza skuli tego, zeby Was podburzyc przeciwko
                biydnym. Ale kaj tam. Kto by mi tyn grzych odpusciol? Dyc som zech bol
                wychowany w biydzie i nieroz zech jod suchy chlyb posypany cukrym i spyrskany
                wodom. Bo przeca dobrze pamietom, co Pon Jezus powiedziol, ze co sie zrobi do
                biydnego, to tak chocby do Niego samego sie zrobiylo. Ale tak jak Pon Jezus
                przestrzego przed falszywymi prorokami, tak tez mogom byc i falszywe biydoki.
                Bo jak idzie nazwac takigo co tyn zebrany chlyb zostawio na oknie w siyni, abo
                jak idzie nazwac takigo, co maco palcami chlyb czy nima za twardy. Abo ta
                cygonka co przyszla do mie z malym dzieckiem, a po kryjomu zostawila za
                chalupom reklamowka z piyknymi lontami. Takich ludzi za biydnych uznac nie
                moga. Bo jo sie tam za biydnego nie rachuja, ale taki bogaty zech jeszcze nima,
                zebych mog kromki chleba klasc na oknie w siyni. I jeszcze zodyn chlyb mi nie
                bol za twardy, bo i z najtwardszego chleba idzie wodzionka zrobic. Te "biydoki"
                co gardzom chlebym chyba nigdy glodni nie byli. Nie chca tym prawdziwym ubogim
                zepsuc opinie, bo wiym ze duzo jest ludzi biydnych i glodnych, ale zech sie
                postanowiol, ze jak jeszcze roz mi bydzie kiery mojim chlebym pomiatol, to
                bydzie furgol z mojigo placu jak szmata z badechalza. Jo byda dali dowol swoja
                jalmuzna biydnym, ale yno tym co ich dobrze znom, a kogo nie znom to go musza
                przody wyniuchac, a jak bydzie trocha podpadniety to se chlyb zostawia do
                siebie. A 2 abo 3 zlote wola dac na Caritas, to aby wiym, ze sie nie straci.
                Wiela to po domach chodzi roztomajtych galganów, cyganow, zlodzieji i
                szpekulantów. Nie wiym kto sie mo tom sprawom zajac, ale jo to musiol napisac,
                zeby potym kiery nie godol, zech widziol, a nic nie pedziol.
                Zycza wszystkim, zeby nom nigdy nie zabraklo chleba naszego powszedniego.
                • Gość: Ciupazka Re: ...'Ewangelie' - ' Biyda fołsywym' IP: *.it-net.pl 14.12.03, 01:40
                  A jak sie pozbyć fołsywców? Wie fto?
                  • Gość: ola-f Re: ...'Ewangelie' - ' Biyda fołsywym' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 09:09
                    Dwa dni temu i wczoraj znów do domu dzwonią mi... kolędnicy.
                    Za pierwszym razem mnie zamurowało, a następnym się oberwało...

Przypomniało mi się w związku ze stanem wojennym jeszcze coś, co się nadaje do
                    tego wątku: jak to księża z parafii na Krupówkach dzielili zjełczałym masłem,
                    starą mąką i zbrylonym cukrem, którego przejeść nie mogli i dopiero jak się
                    zepsuło to ludziom dawali, a sami cytrusy, kawkę i inne rarytasy zostawiali dla
                    siebie. O tym też należy pamiętać i niektórym przypomnieć jakby nie pamiętali.
                    Ale ani wtedy, ani dziś na ludzką podłość nie ma prostej recepty...
                    • martek13 Re: ...'Ewangelie' - ' Biyda fołsywym' 14.12.03, 11:19
                      Właśnie z wielkiej ciekawości weszłam na Wasze forum. Muszę przyznać
                      poruszacie bardzo ważne tematy. Chyba jak wszędzie u Nas również chodzą biedni
                      ludzie po domach z prośą o kawałek cheba, zawsze w takiej sytuacji oddaję co
                      mam, często mam jeszcze wyrzuty sumienia, że może za mało, że będą głodni.
                      Wtedy mój mąż mówi mi że na pewno ktoś z bloku jeszcze dał im coś do
                      jedzenia.Jednak nie jestem tym pocieszona. Teraz widzę dobrzy ludzie jeszcze
                      są na tym świecie.Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
                      Zakopiańskich :))
                      • Gość: ola-f Re: ...'Ewangelie' - ' Biyda fołsywym' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 14:23

Ciuchy na eksport

Tylko część odzieży, którą warszawiacy wrzucają do kontenerów PCK ustawionych
                        na osiedlach, trafia do osób potrzebujących. Reszta jest przerabiana na szmaty
                        albo sprzedawana - ujawnia "Życie Warszawy".

"Ile jest rzeczy zbędnych w twojej szafie? Oddając je, pomagasz biednym". Tak
                        zachęcani warszawiacy regularnie wypełniają pojemniki PCK używanymi
                        ubraniami. "Sami opróżniamy część kontenerów. Odzież jest wstępnie segregowana
                        i ta, która nadaje się jeszcze do użycia, trafia do naszych magazynów" -
                        powiedział "ŻW" rzecznik prasowy zarządu głównego PCK Michał Mikołajczyk.
                        Dodał, że w ten sposób daje się wykorzystać 30-50% ubrań.

Według gazety, jednak szacunki PCK odbiegają od tych podawanych przez firmę
                        Wtór-Pol, która opróżnia stołeczne kontenery. "Do ponownego użycia nadaje się
                        zaledwie 2-3% odzieży" - uważa Marek Wojteczek z Wtór-Polu. (PAP)

I nie tylko w Warszawie jest ten problem.
                        • ciupazka Re: ...'Ewangelie' - "Niepotrzebne stropacyje" 14.12.03, 14:51
                          "22. Pote pedziol do swoik ucniów:

"Temu wom godom: Nie turbujcie sie za duzo o zycie, co mocie jeść, ani o ciało,
                          cym sie mocie przyodzioć. 23.Zycie przecie wiyncyj znacy jako jodło, a ciało
                          jako odziynie. 24. Przypotrzcie sie krukom: nie siejom ani nie kosom; ni majom
                          piwnic ani śpichlyrzy, a Bóg ik kormi. O kielos wyście woźniyjsi jako ptoski!
                          25. Ftoz s wos przy całym staraniu moze choć kwile dołozyć do wieku swojygo
                          zycio? 26. Kie nawet drobnyj rzecy zrobić ni mozecie, to cemu telo tropicie sie
                          o inne?. 27. Przypotrzcie sie lilijom, jako rosnom; nie robiom i nie przyndom.
                          A godom wom: Nawet Salomon w całym swoim przepychu nie był tak odzioty jako
                          jedna ś nik. 28. Kie ziele na polu, ftore dzisiok jest, a jutro bedzie do pieca
                          wrucone, Bóg tak odziywo, kielos barzyj wos, małyj wiary! 29. I wy sie nic
                          nie pytojcie, co bedziecie jedli, co bedziecie pili i nie tropcie sie o to! 30.
                          O to syćko mortwiom sie narody świata, ale Ociec wos wiy, ze wom tego trza.
                          31. Starojcie sie barzyj o Jego królestwo, a te rzecy bedom wom dodane."

Telo.Pozdr.
                          • Gość: ola-f Re: ...'Ewangelie' - "Niepotrzebne stropacyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 15:02
                            Tak niektórym to tylko czytanie Bibli zostało, choćby na pociechę.
                            • ciupazka Re: ...'Ewangelie' - "Niepotrzebne stropacyje 14.12.03, 15:11
                              To właśnie filozofia życia! Czym Ty się martwisz? "Niepotrzebne stropacje"
                              dobrze tłumaczą , jak mamy podchodzić do pewnych spraw. Biblia to biblia!
                              Dzieło ponadczasowe, dla tych, którzy chcą ją czytać i rozumieją jej słowa.
                              Ja nie traktuję jej jako pociechę.
                              Telo.Pozdr.
                          • Gość: Szwager Re: ...'Ewangelie' - "Niepotrzebne stropacyje IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.03, 15:12
                            Piyknie szkryfniynte.
                      • ciupazka Re: ...'Ewangelie' - ' Biyda fołsywym' 14.12.03, 15:14
                        Dziękujemy i zapraszamy martek13 na naskie Forum!
                        Hej!
                        • ciupazka Re:"Powściągliwość w sądzyniu" 07.03.04, 08:31
                          Nie od rzecy bee przybocyć słowa Ewangelii:

"Nie sondźcie, a nie bedziecie sondzyni, nie potympiojcie, a nie bedziecie
                          potympiyni; odpuscojcie, a bedzie wom odpuscone. Dejcie, a bedzie wom dane,
                          miare dobrom, nadeptanom, utrzynsionom i opływajoncom wsypiom w zanadrza
                          wase.Odmiyrzom wom takom miarom, jako wy miyrzocie"

"Dwók ślepyk"

Opedzioł im tyz przypowiyść: "Cy moze ślepy wiyźć ślepego?
                          Cy nie wpadnom oba do dziury? Uceń nie przewyzso naucyciela. Ale kozdy,
                          dopiyro wysoko wyucony, bedzie jako jego naucyciel"
                          • ciupazka Re: " Dwók ślepyk" 30.05.04, 07:55
                            39 Opedzioł im tyz przypowieś: << Cy moze ślepy wiyść ślepego? Cy nie wpadnom
                            oba do dziury?40. Uceń nie przewyzso naucyciela. Ale kozdy, dopiyro wysokon
                            wyucony, bedzie jako jego naucyciel >>.

Przydało by sie, coby nasi politycy o tym wiedzieli, ba jako. Telo przy
                            swiętyj niedzieli, dlo tyk, co do kościoła nie chodzajom.
                            • dialektolog Re: " Dwók ślepyk" 30.05.04, 19:15
                              ciupazka napisała:

> 39 Opedzioł im tyz przypowieś: << Cy moze ślepy wiyść ślepego? Cy nie wpa
                              > dnom
                              > oba do dziury?40. Uceń nie przewyzso naucyciela. Ale kozdy, dopiyro wysokon
                              > wyucony, bedzie jako jego naucyciel >>.
                              >
                              > Przydało by sie, coby nasi politycy o tym wiedzieli, ba jako. Telo przy
                              > swiętyj niedzieli, dlo tyk, co do kościoła nie chodzajom.

Bóg zapłoć za nauke świyntom.
                              A kiebyście mi jesce bez jakik znajomyk "Dzieje Apostolskie" załatwiyli...
                              • ciupazka Re: " Dwók ślepyk" 30.05.04, 23:55
                                Hehe, no to my oba ślepi bo jo tyz ni mom, trza sie bee ozpytać, kie tam
                                pojade. Co u Cie , juz po bóu? ej!
                                • laband Re: " Dwók ślepyk" 31.05.04, 14:13
                                  Jo tam kedys do tyj autorki som szkryfnou y-maila ale do dzisiej zodnyj
                                  odpowiedzi niymom.
                                  • ciupazka Re: " Dwók ślepyk" 31.05.04, 16:00
                                    Wyjątek od reguły? Trzeci "ślepy" sie nom naloz. Witoj! Mieło Cie moze
                                    nie telo widzieć, hehe, jako cytać. Od razu serce zabieło mocniyj,
                                    hehe...A roomtsays - to cworty "ślepy" tyz sie upominoł. Bede tam, to
                                    bedem patrzeć za tym dziełem. Hej!
                                    Telo.Pozdr
                                    • laband 2 x 2 = 5 31.05.04, 16:36
                                      we necie idzie znonsc tysz adresa(y-mail) od autorki, to mozno tak sprobowac
                                      mogecie - mozno bydziecie miec wiyncyj szczynscia jak jo, pieron wiy.

Pozdrowiom sam wszyske frelki i synczyska.
                                      • ciupazka Re: 2 x 2 = 5 31.05.04, 17:10
                                        Podej mi jej maila na wybiórcom. Moze zanim tam pojade, zadziałam. Hej!
                                        • laband Re: 2 x 2 = 5 31.05.04, 19:25
                                          Kuknij do kszinki.

Ta drugo adresa(link) jak klikniesz to zaro mosz rozwarte okynko do szkryflania.
                                          Ta piyrszo niy szuo richtik wrazic, no to musisz jom sama wszkryfnonc i
                                          rozewrzyc.
                                          Pacz tam jako!
                                          • Gość: kazik Re: 2 x 2 = 5 IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 06.06.04, 06:45
                                            co ciekawe,to to,ze mozna miec szeroko otwarte oczy,a przy tym byc kompletnie
                                            slepym.
                                            • ciupazka Re: "Znaki casu" 06.06.04, 07:28
                                              54 Godoł tys tłumom: "Kie uwidzicie chmure dźwigającom sie na zachodzie, zaroz
                                              godocie: "Idzie dysc". I tak bywo. 53 A kie wiater wieje od połednia,
                                              godocie: "Bedzie goronc". I bywo. 56 Obłudnicy umiycie ozpoznawać wyglond nieba
                                              i ziymi, a teroźniyjsego casu nie ozpoznajycie? I cemu sami ze sobie nie
                                              ozróźniocie tego, co jest prowdziwe?
                                              Kie idzies do urzędu ze swoim wrogiym, staroj sie po dródze dójść ś nim do
                                              zgody, coby cie nie zawiód do sędziego, a syndzia oddoł cie dozorcy, a tyn
                                              wepchnon cie do hereśtu. 59 Godom ci, nie wyndzies stamtela, pokiel nie oddos
                                              ostatniego piniądza".
                                              Wies...casami dobrze przyjąć postawe ślepego a swoje robić.
                                              Telo.Pozdr.
                                              • Gość: kazik Re: "Znaki casu" IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 06.06.04, 07:47
                                                oczywiscie,jezeli to ma pokrycie na drodze prawdy,bo z nia masa ma na baker,
                                                nawet swiecie myslac,ze to co robia,na chwale boza robia.czyz nie wspanialy tryk
                                                boga tego swiata? a wiec te otwarte oczy jak bardzo na kroku kazdym potrzebne.
                                • dialektolog Re: " Dwók ślepyk" 06.06.04, 10:06
                                  ciupazka napisała:

> Hehe, no to my oba ślepi bo jo tyz ni mom, trza sie bee ozpytać, kie
                                  tam
                                  > pojade. Co u Cie , juz po bóu? ej!

Nogorsy ból bee 8 cyrwca, we wtorek, od 13.00.
                                  Tam ogłosym, ze dopiyro zacynomy sie nad selijakimi dziundziosami i
                                  drzistoniami zastanawiać do porzondku.
                                  • Gość: Ciupazka Re: " Dwók ślepyk" IP: *.it / 62.233.189.* 06.06.04, 11:55
                                    A kie Cie "ból" popuści i przejrzys na ocyska, to juz jako nie
                                    cołkiym "ślepy" moze trefis tam ka trza,he? Hehe... Kopiym po kostkak
                                    kielo ino wlezie na scęście. To juz formalność. Trzymoj sie twardo i.. po
                                    juhasku! Hej!
                                    S tom ksiązkom "Dzieje Apostolskie" M. Torbiarz narazie cicho, trza cekać
                                    na wznowiynie. A kie? Ftoz wie? Moze co na miyjscu sie dowiymy. Jesce
                                    niewiada, cy pojade, trzymajom mie sprawy rodzinne, ( bars cięzkie)
                                    mom cichom nadziyje, ze Pon Bócek weźnie to pod uwoge... Fcem... telo wiym
                                    napewno.
                                    Telo.Pozdr.
                                    • ciupazka Re: "Oscyrstwa uconyk w piśmie" 27.06.04, 10:46
                                      22 Uconi w Piśmie, ftorzy przyśli s Jerozolimy, godali: "Mo Belzebuba i bez
                                      władce złyk duchów wyruco złe duchy".
                                      23 Ftej zawołoł ik ku sobie i godoł im w przypowieściak:
                                      "a jakoz moze djaboł wyrucać djabła? 24 Kie jakiesi królestwo jest w środku
                                      zwadzone, takie królestwo ni moze sie ostać.
                                      25 I kie dóm jest w środku zwadzony, to taki dóm ni moze sie ostać. 26 Jak
                                      djaboł powstoł prociw sobie i w środku jest zwadzony, to ni moze sie ostać,
                                      hale kóniec ś nim. 27 Nie, nik ni moze wlyźć do domu mocorza i sprzynta mu
                                      wziońść, zakiela mocorza piyrwyj nie powiąze, i ftej dóm jego ograbi.

28 Prowde godom wom: syćkie grzychy i bluźnierstwa bedom ludziom odpuscone. 29
                                      Ale fto zbluźni prociw Duchowi Świętemu, nigdy nie dostanie odpuscynio,
                                      ale jest winnym grzychu wiecnego". 30 Godali przecie: " Mo ducha niecystego"

A kie tak sie zastanowić kielo to nase królestwo POLSKA jest zwadzone?

• laband Re: "Oscyrstwa uconyk w piśmie" 27.06.04, 11:05
                                        To co mosz ta ksionzka juz?
                                        • Gość: Ciupazka Re: "Oscyrstwa uconyk w piśmie" IP: *.it-net.pl 27.06.04, 12:15
                                          Mom i moge Ci wysłać, moze na Mazury?Ino ka? "Ewangelie w przekładzie na
                                          gwarę górali" A Dzieje Apostolskie( po goralsku) bedom poźniyj- 15 siyrpnia
                                          promocja w Zokopie ( Sanktuarium Maryjne) Hej!
                                          • laband Re: "Oscyrstwa uconyk w piśmie" 27.06.04, 13:42
                                            Dziynkuja Piyknie Ciupazecko ale niychca naprowdy sam Cie naciongac - mysla
                                            ize se jakos poradza a jak niy pondzie inaczyj to sie u Cia zamelduja.

Niy gniywej sie ale, niychca przesadzac.

Piknego dnia jeszcze Ci winszuja, a teroski

Pyrsk!
                                            • laband Re: "Oscyrstwa uconyk w piśmie" 27.06.04, 13:43
                                              ale sie byda radowou jak pieron sam niykedy cosik z tego poczytac - jakes
                                              maue=krotke, ale piykne fragmynciki.
                                              • ciupazka Re:"SKROMNOŚĆ "Ew. podług św. Łukasza 14.08.04, 12:32
                                                7 Pote pedzioł napytanym przypowieść, kie uwidzioł jako se piyrse miyjsca
                                                wybiyrali. Tak do nik godoł: 8 "Jak cie fto napyto na ucte, nie zajmuj
                                                piyrsego miyjsca, coby sie nie trefiyło, ze ftosi lepsy od tobie bedzie tyz
                                                napytany. 9 Wtej przydzie tyn, co wos obydwók napytoł, i powie ci: "Ustąp temu
                                                miyjsca!", i musiołbyś zawstydzony zająć ostatnie miyjsce. 10 Ale kie bedzies
                                                napytany, idź, siednij na ostatnim miyjscu. Wtej przydzie gazda i powiy ci:
                                                "Przyjacielu, przesiednij sie wysyj!", i spotko cie honór przed syćkimi
                                                biesiadnikami. 11 Bo kozdy, fto sie wywyzso, bedzie ponizony, a fto sie ponizo,
                                                wywyzsony bedzie"
                                                • laband Re:"SKROMNOŚĆ "Ew. podług św. Łukasza 14.08.04, 16:57
                                                  elegancko

mom ale jedne pytanie skuli czech wyrazow - niy idzie znonsc inkszych wyrazow
                                                  we waszyj godce kere by sie nadowauy za te "Przyjacielu", "wywyzso" i "ponizo"?

bo jakos mi sie zdo ize suyszouech inksze u Gorali, kere by tam lepi sie
                                                  nadowauy
                                                • Gość: Ciupazka Re:"SKROMNOŚĆ "Ew. podług św. Łukasza IP: *.it-net.pl 14.08.04, 18:26
                                                  Wies, tu mozes pedzieć:gazdo , krzesny, abo chłopce, abo po imiyniu ,kie go
                                                  znos, nie powiys mu niepilcu (nieprzyjacielu, obcy ), bo by było niegrzecnie,
                                                  haj. Wywyzso - wywiyrso , abo bedzie wiyrchowoł, ponizony - bee nifto ,muse
                                                  poźryć, bo nie kojarze teroz.Hej!
                                                  • ciupazka Re: Do tyk co fcom..."Dzieje Apostolskie" 18.09.04, 08:38
                                                    Dialektolog napisoł:
                                                    "Bóg zapłoć za nauke świyntom.
                                                    A kiebyście mi jesce bez jakik znajomyk "Dzieje Apostolskie" załatwiyli"

Muse Wos syćkik zmortwić, ni ma i na razie nie bedzie, syćko kostuje i tu
                                                    problym. Fto nabył "Ewangelie w przekładzie na gware górali" niek sie ciesy,
                                                    bo i tego ni ma.

Nei jesce by sie Wom przydało "ostrzeżnie przed chytrościom" Ew. Podług św.
                                                    Łukasza:

15 Pedzioł im tyz "Uwazujcie i strzyżcie sie tyz wseler\nijakiyj chytrości, bo
                                                    nawet kie ftosi oplywo we syćko, zycie jego nie zolezy od jego majontku"

16 I pedzioł im przypowiyść: Jednemu bogatemu cłekowi dobrze obrodziyło
                                                    pole.
                                                    17 Ozmyślowoł se w duchu: Co tu pocąć? Ni mom kany złozyć zbiorów.

18 I pedzioł: Tak zrobiem: zwalem swoje śpichlyrze, a pobudujym więkse i tam
                                                    słoze całe zboże i moje dobra.
                                                    19 I powiym se: Mos wielgie dobra, słozone na długie roki, odpocywoj, jydz,
                                                    pij i uzywoj.
                                                    20 Ale Bóg pedzioł do niego:
                                                    "Głuptoku, jesce tyj nocy weznom twojom duse od tobie; komu przypadnie to, coś
                                                    uryktowoł?"
                                                    21 Tak sie dzieje z kozdym, fto gromadzi dlo sie skarby, a nie jest bogaty
                                                    przed Bogiym.

To Wom dedykuje kochani Forumowice , ftorzy furt cegosi sukocie, tym
                                                    razym ksiązki, hehe... tak przy niedziyli.
                                                    Telo.Pozdr.
                                                  • laband Re: Do tyk co fcom..."Dzieje Apostolskie" 18.09.04, 09:06
                                                    a jo sie jeszcze dodatkowo dowiedziou ize wy tysz "furt" godocie - to mie
                                                    konsek zaskoczouo.
                                                  • ciupazka Re: Do tyk co fcom..."Dzieje Apostolskie" 02.10.04, 14:32
                                                    " Furt" - to taki u nos przysłówek na tyn przyklod : furt leje i leje (bez
                                                    ustanku, abo cały cos... abo ciągle) Moze być zamiast: barz cęsto,
                                                    (ustawicznie, regularnie) np. co go ułozyli na pościeli, to on furt
                                                    ś niej złaziył, a ka fcioł iść, to nie wiada, bo telo był opity, co nifto
                                                    nie nie dorozumioł sie, co on mrucy i ka sie to wybiyro, haj. Cesto uzywany
                                                    w gwarze naskiyj. Laband jo furt jesce tu nawijom, moze juz dość, he ?
                                                    Jako Tobie sie widzi. Godom rzeke, rzeknij co... Tyś wyrocnia...Hej!
                                                    Telo.Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka