Gość: roz IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 07.07.03, 11:11 No właśnie...Ostatnio ukazuje się sporo publikacji dotyczących historii NT. Czytacie coś na ten temat, interesujecie się historią miasta? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrb4 Re: Znacie historię swojego miasta? 07.07.03, 13:01 Mam w domu książkę o historii Nowego Targu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Re: Znacie historię swojego miasta? IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 07.07.03, 16:21 Hmmm....a przeczytałeś ją?;)Zapewne mówisz o monografii NT, która ukazała się na początku lat 90. Muszę przyznać, że są znacznie ciekawsze rzeczy z historii Miasta. Wprawdzie to nie ja powinnam się zajmować promocją miasta (także jego historii), ale...Może jak znajdę trochę czasu, to napiszę coś ciekawego:))) A może ktoś wie gdzie np. przed wojną mieściły się różne instytucje, gdzie było kino etc. Jako ciekawostkę można np. podać, że w NT przez dłuuugi okres czasu (przed II wojną światową, podobno ponad 20 lat) wydawano regionalną gazetę. Podobno w żadnym innym mieście porównywalnej wielkości w Małopolsce nie trwało to tak długo. Może ktoś wie jaki tytuł nosiła? Niestety nie ufunduję żadnej nagrody...;)Poszperaj Mrb4, poszperaj - na pewno znajdziesz:)))Serdecznie pozdrawiam z dalekiego Krakowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Znacie historię swojego miasta? 07.07.03, 18:28 Jeśli chodzi o tę gazetę to miałem kiedyś w ręku kilka jej numerów, wypożyczonych z miejskiego archiwum. Pamiętam, że miała tytuł "Gazeta podhalańska" (od 1913 r.), a potem zdaje się "Gazeta Podhala" (od 1935 do 1939 r.) Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Znacie historię swojego miasta? 07.07.03, 18:34 Post scriptum Kraków nie jest znowu tak bardzo daleko. Sam w nim często bywam (będę także w tym tygodniu) i często korzystam z tamtejszych bibliotek. Nie wiesz może czy teraz jakieś biblioteki - poza tą na ulicy Rajskiej - są czynne, bo akurat potrzebuję paru książek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz a propos bibliotek IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 07.07.03, 19:25 Na pewno do końca lipca czynna jest Jagiellonka. Niestety nie wiem co z biblioteką AP przy al. Focha (o innych nie wspomnę:). Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz No! :))) IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 07.07.03, 19:22 Dobra odpowiedź:)) No to kolejne pytanie: gdzie mieściło się i jaką nazwę nosiło nowotarskie kino? Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Pytanie drugie 08.07.03, 13:02 Przed wojną nowotarskie kino mieściło się w budynku "Sokoła". Jego nazwy niestety nie pamiętam, ale może od nazwy siedziby - "Sokół"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Prawidłowa odpowiedź:) IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 08.07.03, 16:21 Prawidłowa odpowiedź brzmi: nowotarskie kino nosiło nazwę "Tatry" i to od samego początku istnienia (powstało na krótko przed I wojną światową) i mieściło się właśnie w budynku "Sokoła". Serdecznie pozdrawiam. Roz. PS. Kolejne pytanie poniżej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Do Uriela1:) IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 07.07.03, 16:25 I Ty też zabierz głos w tym wątku:) Co to znaczy, żeby mieszkać w jakimś miejscu i nie znać jego historii? A przecież : historia magistra vitae est (podobno, bo patrząc na Polaków i ich umiejętność wyciągania wniosków z przeszłości mam spore wątpliwości, co do prawdziwości tej sentencji:))) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Utożsamianie się mieszkańców z ich miastem. 07.07.03, 17:37 Doskonale pamiętam obchody jubileuszu Nowego Targu w 1996 roku. To było wspaniałe widowisko plenerowe z plejadą aktorów krakowsko-warszawskich, z muzyką J.K. Pawluśkiewicza. Potem jeszcze była pełna relacja telewizyjna. Oglądałem to z wielką uwagą, bo sam zajmowałem się zawodowo promocją pewnego dużego miasta w Polsce, które właśnie przygotowywało się do bardzo rozbudowanych obchodów swojej bardzo okrągłej rocznicy istnienia. Zaskoczony jednak byłem zupełnie beznamiętnym odbiorem tego widowiska przez Nowotarżan. Również teraz stwierdzam, że mieszkańcy tego prawie w ogóle nie pamiętają. Jednocześnie zawsze zazdrościłem Nowemu Targowi i Podhalu autentycznego folkloru. W innych regionach Polski trudno spotkać ubranego w strój regionalny człowieka poza specjalnymi okazjami. Także tylko na Podhalu młodzież spontanicznie śpiewa góralskie pieśni. Natomiast mało jest dowodów utożsamiania się mieszkańców z Nowym Targiem. Na czym polega ten paradoks? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Re: Utożsamianie się mieszkańców z ich miastem. IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 07.07.03, 19:44 jarohu napisał: > Doskonale pamiętam obchody jubileuszu Nowego Targu w 1996 roku. To było > wspaniałe widowisko plenerowe z plejadą aktorów krakowsko-warszawskich, z > muzyką J.K. Pawluśkiewicza. Potem jeszcze była pełna relacja telewizyjna. Ja też pamiętam. Bardzo chciałam zobaczyć to "na żywo", ale nie udało mi się. Oglądałam potem relację TV, ale przyznam, że średnio mi się to podobało. Pewnie "na żywo" było lepiej:) > Zaskoczony jednak byłem zupełnie beznamiętnym odbiorem tego widowiska przez > Nowotarżan. Również teraz stwierdzam, że mieszkańcy tego prawie w ogóle nie > pamiętają. Co do tego "beznamiętnego odbioru" - pamiętam, że moi znajomi byli dość mocno podekscytowani tym wydarzeniem. Pamiętam też ostrą nagonkę na ówczesne władze miasta za to, że "wyrzucili" pieniądze w błoto. Może NT to zbyt małe "mentalnie" miasto na takie wydarzenia:)? Jednocześnie zawsze zazdrościłem Nowemu Targowi i Podhalu > autentycznego folkloru. W innych regionach Polski trudno spotkać ubranego w > strój regionalny człowieka poza specjalnymi okazjami. Także tylko na Podhalu > młodzież spontanicznie śpiewa góralskie pieśni. Natomiast mało jest dowodów > utożsamiania się mieszkańców z Nowym Targiem. Na czym polega ten paradoks? Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam Jarohu...czy chciałeś powiedzieć, że nowotarżanie utożsamiają się z folklorem a nie utożsamiają się z samym miastem? Jeśli tak, to muszę stwierdzić, że mam nieco inne spostrzeżenia:) Wśród moich licealnych znajomych-nowotarżan, nikt nie umiał śpiewać ani tańczyć po góralsku (poza mną oczywiście:)))). Odnosiłam też wrażenie, że do zespołów góralskich istniejących w NT należeli głównie ludzie spoza NT. Nowotarżanie należeli do wyjątków. Tak było kiedyś, nie wiem jak jest teraz. A dlaczego nie identyfikują się ze swoim miastem? Nie wiem, może uważają, że nie ma z czego być "dumnym":)Ja tam się identyfikuję z tym miejscem, cokolwiek to znaczy. To przecież fajne miasto, bardzo ładnie położone, z fajną historią, baaardzo znanymi lodami nakładanymi łyżką. Szkoda tylko, że władze miasta niewiele robią dla promocji NT:( Pozdrawiam. Roz. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Od Uriela1:) 10.07.03, 15:01 Gość portalu: roz napisała: > I Ty też zabierz głos w tym wątku:) Co to znaczy, żeby mieszkać w jakimś > miejscu i nie znać jego historii? A przecież : historia magistra vitae est > (podobno, bo patrząc na Polaków i ich umiejętność wyciągania wniosków z > przeszłości mam spore wątpliwości, co do prawdziwości tej sentencji:))) > Pozdr. === Odzywam się. Czytam. Nadrabiam zaległości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Pytanie nr 3:) IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 08.07.03, 16:25 Przy Rynku stoi pomnik Władysława Orkana. Proszę podać jego "pierwotną" lokalizację oraz rok jego "wzniesienia"? Pozdrawiam. Roz. Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Pytanie nr 3:) 09.07.03, 09:41 Gość portalu: roz napisał(a): > Przy Rynku stoi pomnik Władysława Orkana. Proszę podać jego "pierwotną" > lokalizację oraz rok jego "wzniesienia"? > Pozdrawiam. Roz. Pomnik Władysława Orkana początkowo stał przed szkołą na dzisiejszym placu Słowackiego, a odsłonięty został w roku 1934. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Pytanie nr 4:) IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 10.07.03, 18:35 W którym roku oddano do użytku budynek "Sokoła"? No i okrutnie banalne pytanie: z jaką "organizacją" należy kojarzyć ten budynek, czyli dlaczego "Sokół" to "Sokół";)? PS. Czy tylko ja tutaj mam zadawać pytania...też chętnie dowiedziałabym się czegoś o NT :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Pytanie nr 4:) 15.07.03, 08:01 Budynek "Sokoła" wziął swoją nazwę od Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół", "organizacji patriotyczno-gimnastycznej" - jak podają encyklopedie - która utworzona została na wzór czeskiego "Sokola" założonego w roku 1862. Niestety nie wiem kiedy oddano do użytku ten budynek. Zajrzałem do monografii Nowego Targu, ale tam pisze tylko, że w roku 1906 Towarzystwo otrzymało od miasta grunt pod jego budowę. Pomyliłem się też odpowiadając na pytanie o nowotarską gazetę. Rzeczywiście "Gazeta Podhalańska" zaczęła ukazywać się w roku 1913, ale pierwszy numer "Gazety Podhala" pochodzi dopiero z roku 1936, a nie - jak podałem - z roku 1935. PS. Niedługo zamieszczę swoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roz Re: Pytanie nr 4:) IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 15.07.03, 16:48 Oddanie "Sokoła" do użytku, to rok 1908. A jeśli chodzi o "Gazetę Podhalańską", to gdzieś słyszałam, że również tuż po II wojnie światowej ukazało się kilka numerów. Ponoć była to "kontynuacja" tej przedwojennej. Nic mi bliżej na ten temat nie wiadomo. Serdecznie pozdrawiam.Roz. Odpowiedz Link Zgłoś