Gość: Ciupazka IP: *.it / 62.233.189.* 13.11.03, 02:07 Byliście w Wiedniu? Polecam zwiedzić m.inn. krypty dynastii Habsburgów, a oto ich historia: dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/11.13/Podroze/01/01.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka Re: ...Ciekawe studia......muzyczne... IP: *.it / 62.233.189.* 13.11.03, 21:40 www.diecezja.krakow.pl/muzyka/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ..."D e k a l o g " na DVD... 26.11.03, 08:34 "Dekalog" Krzysztofa Kieślowskiego - serial telewizyjny odwołujący się do 10 przykazań - został wydany na płytach DVD. Każdy odcinek opatrzony został komentarzem twórców filmu, kulturoznawców i filmoznawców. Jak nie lubie seriali, to ten może i chciałabym mieć pod ręką. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Wywiad z J. J. Kolskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 22:45 Potrafi Pan zagłębić się w tajemniczy świat polskiej wsi, wydobyć z niego rzeczy pozornie niedostrzegalne, poetycki folklor, klimat malowniczej prowincjonalności... Jan Jakub Kolski: "Nie znoszę folkloru! A folklor polski wydaje mi się szczególnie mało interesujący. Jest skansenowy, muzealny, wymyślony przez tych, którzy patrzą z zewnątrz, i nieciekawy. Szczególnie nie lubię góralskich przyśpiewek, tych wszystkich "u-ha-ha, u-ha-ha". Doprowadza mnie to do szału. Widziałem na świecie naprawdę ciekawy folklor. Dużo ciekawszy od polskiego. To, co mnie interesuje we wsi, to żywa ludowość: prawdziwa, głęboka emanacja, odarta z folkloru i ze skansenowości. Malowniczość krajobrazu? Tego też nie lubię. Nie lubię tak ustawiać kamery, żeby pokazać malowniczy kawałek świata dla jego malowniczości. Chodzi o funkcję, o zadanie w filmie, a nie o malowniczość. Nie znajdzie Pan ani jednego malowniczego ujęcia w "Pogrzebie kartofla". Znajdzie Pan za to przejmujący płaski pejzaż, działający na emocje. Wiem, że rozmaici egzegeci od filmów opisują przestrzeń w moich filmach jako wiejską, ale to nieporozumienie. Bo gdyby tak patrzeć, to filmy robione w lesie musiałyby być filmami leśnymi, filmy na morzu filmami morskimi etc. To jest kwalifikacja bez sensu. Moje filmy są o ludziach, tyle że w wiejskiej dekoracji." www.bdb.pl/view.php?art=27 Tu jest reszta artykułu. Ciekawe spojrzenie artysty... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Wywiad z J. J. Kolskim 29.11.03, 09:35 No, interesujący wywiad, cłek tyz, jedno co mie ciesy to to, ze siedzi ze swojom robotom we wsi i to z ciekawym na niom i cłeka spojrzyniem. Mom zaległości, muse obejrzeć te jego filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Do teatru - KONIECZNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 08:04 Dziennik podhalański 12-12-2003 Polska premiera w "Witkacym" Pomroczność jasna Tym razem Andrzej Dziuk wyreżyseruje "Pomroczność jasną" Davida Lindsaya- Abaire 27 grudnia po długiej przerwie swoje podwoje otwiera zakopiański Teatr im. St. I. Witkiewicza. Już na sylwestrowy wieczór szykuje się wielkie wydarzenie - polska prapremiera sztuki Davida Lindsaya-Abaire "Pomroczność jasna". W ostatnich dniach roku "Witkacy" zaprezentuje swoim wielbicielom znane i lubiane spektakle: "Kurka wodna", "Cwietajewa", "Na Przełęczy" i "C'est la Vie!". Gości, którzy bawić się będą w teatrze podczas sylwestrowego wieczoru, czeka nie lada gratka - pierwsze wystawienie w Polsce sztuki współczesnego amerykańskiego dramaturga Davida Lindsaya-Abaire, pt. "Pomroczność jasna" ("Fuddy Meers"). Świetnie napisana i skonstruowana czarna komedia, przesiąknięta surrealizmem, odniosła duży sukces w Stanach Zjednoczonych. W opinii znawców, uznana została za jedną z najlepszych amerykańskich sztuk, jakie ostatnio pojawiły się w Polsce. Autorką polskiego przekładu sztuki jest ceniona tłumaczka Hanna Szczerkowska, a reżyserem spektaklu Andrzej Dziuk. Scenografia jest dziełem Rafała Zawistowskiego, świetnego młodego malarza i rysownika (m.in. ilustratora powieści Olgi Tokarczuk "Podróż Ludzi Księgi"). Muzykę skomponował, oczywiście, Jerzy Chruściński. Sylwestrowy pokaz rozpocznie się o godz. 19. To niezwykłe kulturalne wydarzenie odbędzie się pod patronem i we współpracy Konsulatu Generalnego USA w Krakowie, a na uroczystej prapremierze obecny będzie konsul generalny. Wprawdzie pokaz sylwestrowy będą mogli obejrzeć tylko nieliczni, ale szerokiej publiczności spektakl zostanie zaprezentowany już 1 stycznia o godz. 21 (Scena Witkacego). (KOV) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Do teatru - KONIECZNIE IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.03, 12:55 Witkacy i Tatry - ja, pamiyntom za kawalera jeszcze pasjonowouch sie tom postaciom. Wydowo mi sie ize nasze Gazdy musieli by sam ekstra wontek o nim obsztalowac. abo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ...Witkacy.. IP: *.it-net.pl 13.12.03, 00:29 Stare gazdy pomarły, a młode pokolyniy barzyj zajmuje sie Witkacym od strony jego ujemnych cech i uciech. Ni ma takiego teroz, ftory by mu dorównoł. 1985 rok był ogoszony przez UNESCO jako Międzynarodowy Rok Witkacego, co zaowocowalo wystawami, Różne uroczystości w Polsce i za granicą. Wydano tez pięć polskich znaczków pocztowych z reprodukcjami malowanych przez Witkiewicza obrazów. W Zakopanem działa Teatr im. S.I. Witkiewicza, który przyciąga liczną publiczność. Niestety, nie byłam w nim, może jeszcze kiedyś uda mi się zaliczyć ten przybytek kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: ...Witkacy.. IP: *.it-net.pl 13.12.03, 00:30 Stare gazdy pomarły, a młode pokolyniy barzyj zajmuje sie Witkacym od strony jego ujemnych cech i uciech. Ni ma takiego teroz, ftory by mu dorównoł. 1985 rok był ogoszony przez UNESCO jako Międzynarodowy Rok Witkacego, co zaowocowalo wystawami, Różne uroczystości w Polsce i za granicą. Wydano tez pięć polskich znaczków pocztowych z reprodukcjami malowanych przez Witkiewicza obrazów. W Zakopanem działa Teatr im. S.I. Witkiewicza, który przyciąga liczną publiczność. Niestety, nie byłam w nim, może jeszcze kiedyś uda mi się zaliczyć ten przybytek kultury!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Muzyka Skalnego Podhala zaprasza. IP: *.it-net.pl 13.12.03, 09:00 dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.13/Podhale/23/23.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f Po premierze w Teatrze Witkacego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 12:27 Polska premiera w Teatrze Witkacego Świat luster i wspomnień Duża scena zakopiańskiego Teatru Witkacego wypełniona była po brzegi podczas czwartkowej premiery "Pomroczności jasnej" Davida Lindsaya Abaire. Sztukę w przekładzie Hanny Szczerkowskiej wyreżyserował Andrzej Dziuk. Noworoczny pokaz był pierwszym wystawieniem w Polsce sztuki współczesnego amerykańskiego dramaturga, która odniosła duży sukces za oceanem. Świetnie napisana i skonstruowana czarna komedia zawiera dużą dawkę surrealizmu. "To prześmiewcza historia o przeszłości, świecie luster i wspomnień, skomplikowanych związkach rodzinnych i o uczeniu się życia codziennie od nowa" - czytamy w programie spektaklu. W opinii znawców jest to jedna z najlepszych amerykańskich sztuk, jakie ostatnio pojawiły się w Polsce. Autorką polskiego przekładu sztuki jest Hanna Szczerkowska, ceniona tłumaczka wielu tekstów dramaturgicznych, a reżyserem spektaklu Andrzej Dziuk. Ciekawa, komiksowa scenografia jest dziełem warszawskiego malarza i rysownika Rafała Zawistowskiego. Za muzykę odpowiada dyżurny kompozytor "Witkacego" Jerzy Chruściński. Rolę Claire, kobiety cierpiącej na amnezję, zagrała znakomicie najmłodsza aktorka zakopiańskiego teatru Joanna Banasik. Wyraziste, karykaturalne postaci bohaterów tej zwariowanej komedii stworzyli także: Krzysztof Najbor (Phil), Marek Wrona (Richard), Jacek Zięba-Jasiński (Kenny), Jaga Siemaszko (Gertie), Krzysztof Wnuk (Millet) i Dorota Ficoń (Heidi). Polska prapremiera sztuki (pokaz zamknięty) odbyła się w sylwestrowy wieczór, a jednym z gości był konsul generalny USA. Na czwartkowym pokazie obecna była Hanna Szczerkowska. (KOV) Czy ktoś z Was był na tej sztuce? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Propozycje muzyczne na 2004 r. 17.01.04, 22:26 serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,1869776.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola-f "Szach mat" i wernisaż A. Łodziak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 06:48 Dziennik podhalański 19-01-2004 W Teatrze Witkacego Premiera i wernisaż Wśród kilkudziesięciu fotografii, które artystka zaprezentowała w Kawiarni Witkacego, przeważają portrety bliskich jej osób - Moje wiersze zabrzmiały tutaj zupełnie inaczej niż wtedy, gdy je pisałam - mówiła wzruszona Anna Łodziak Komplet widzów zgromadziły w Kawiarni Teatru Witkacego dwa premierowe pokazy sztuki "Szach mat" Vittorio Francheschiego. Przed drugim z nich, sobotnim, odbył się wernisaż wystawy fotografii Anny Łodziak. Sztukę współczesnego włoskiego dramaturga przygotowało na Scenie Atanazego Bazakbala troje aktorów Witkacego - Adrianna Jerzmanowska, Andrzej Bienias i Krzysztof Łakomik. Wspólnie wyreżyserowali spektakl, zaprojektowali scenografię i wcielili się w role jego bohaterów. Sztuka opisuje skomplikowany związek dwóch braci - młodszy, Antonino (Andrzej Bienias) cofnął się w rozwoju po stracie narzeczonej, a obwiniający się za jej śmierć Valerio (Krzysztof Łakomik) roztacza nad nim opiekę. Sytuacja komplikuje się, gdy w domu pojawia się Marianna (Adrianna Jerzmanowska) - narzeczona Valeria. Znakomicie zagrany spektakl jest przede wszystkim aktorskim popisem Andrzeja Bieniasa, któremu udało się stworzyć niezwykle barwną i zarazem wiarygodną postać. Oszczędną muzykę skomponował Jerzy Chruściński. Premierę sztuki w przekładzie Marii W. Olszańskiej przygotowano pod patronatem i we współpracy z Włoskim Instytutem Sztuki w Krakowie. Przed sobotnim pokazem premierowym w Kawiarni Teatru otwarto wernisaż wystawy fotografii znanej zakopiańskiej artystki Anny Łodziak. Jak to zwykle w "Witkacym" bywa, poprzedziła go krótka inscenizacja, przygotowana przez aktorów teatru, podczas której Krzysztof Wnuk czytał wiersze autorstwa bohaterki wieczoru. Anna Łodziak jest w Zakopanem artystką znaną i cenioną. Zaczęła fotografować w 1996 roku i od tego czasu swoje prace prezentowała już na kilku wystawach. Pięć lat temu zajęła pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie im. Jana Sunderlanda "Krajobraz Górski", a w zeszłym roku zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie fotograficznym "Tatrzańska Jesień", organizowanym przez Starostwo Tatrzańskie. Wśród kilkudziesięciu fotografii, które zawisły na kawiarnianych ścianach, przeważają zainscenizowane portrety bliskich jej osób - często są to lustrzane odbicia. Nie brakuje także krajobrazów i elementów drewnianej, zakopiańskiej architektury. (KOV) W czasie pobytu w Zakopanem warto spędzić tam choć jeden wieczór. A zdjęcia A. Łodziak naprawdę robi interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Kościół - Pomnikiem Historii RP-18 .04.2004 14.04.04, 09:36 Zabytkowy kościół w Legnickim Polu wraz z pobenedyktyńskim klasztorem oraz Muzeum Bitwy pod Legnicą - Pomnikiem Historii Rzeczpospolitej Polskiej. To najwyższy tytuł, jakim można określić zabytek architektury i kultury w Polsce. Uroczyste ogłoszenie decyzji o uznaniu obiektu w Legnickim Polu za Pomnik Historii RP nastąpi na Zamku Królewskim na Wawelu 18 kwietnia 2004 roku. W Krakowie odbędzie się wówczas spotkanie z okazji Międzynarodowego Dnia Ochrony Zabytków. Kościół w Legnickim Polu jest jednym z najcenniejszych zabytków Dolnego Śląska. Przez znawców sztuki nazwany został perłą czystego baroku. Licznie nawiedzany przez turystów i pielgrzymów - przypomina odwiedzającym o wydarzeniach z 1241 roku. To w Legnickim Polu stoczono bitwę pod Legnicą, w której poległ syn Świętej Jadwigi - Henryk Pobożny. Według przekazów, wolą Świętej Jadwigi było, aby w miejscu, gdzie znaleziono ciało jej syna, stanął kościół. Tak powstał pierwszy kamienny kościółek w Legnickim Polu, w którym obecnie mieści się Muzeum Bitwy pod Legnicą.(PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Fundusz na kulturę wpólny... IP: *.it-net.pl 17.04.04, 11:08 W państwach Grupy Wyszehradzkiej wspólna kultura.(INF. WŁ) Ministrowie kultury państw Grupy Wyszehradzkiej podpisali wczoraj w Krakowie porozumienie w sprawie utworzenia funduszu, którego głównym celem będzie finansowanie działań artystycznych przybliżających kulturę krajów Grupy Wyszehradzkiej: Czech, Słowacji, Węgier i Polski. Fundusz będzie dysponował kwotą 400 tys. euro. Podpisując porozumienie, ministrowie kultury zobowiązali się wpłacać do wspólnej puli po 100 tys. euro rocznie. Z tych środków będą finansowane projekty, które - jak mówi minister Dąbrowski - "nie tylko będą miały najwyższą rangę artystyczną i kulturową, a także takie, które przyczynią się do krążenia kultury pomiędzy naszymi krajami". Wyboru projektów będą dokonywali - dwa razy do roku - ministrowie krajów na wspólnych spotkaniach. Najbliższe odbędzie się za pół roku w Budapeszcie Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re:.Kościółki Niźniego Podhola - A. Skorupa 20.04.04, 08:37 Trza podziękować za tyn piyknom robote dlo Podhola Prof. Andrzejowi Skorupie, ba jako! Piykny Bóg zapłoć Wom swoku! A krzesnemu K.S. za to , ze o tym piyknie pise! Nei wartko po ksiązke, zakiela jesce jest! Dlo mnie kupcie tyz! dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/04.20/Podhale/a4/a4.html Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś