Dodaj do ulubionych

"Szokujące" wyniki badań Radia Maryja...

25.10.09, 18:28
www.bibula.com/?p=15080

Znamienne jest to, że nikt więcej o tym nie napisał. Oczywiście, poza żródłową
Frondą. Przypuszczam, że informacja zostanie przemilczana/zignorowana przez
mainstream i wejdzie do zbioru michnikowszczyznianej tematyki tabu.

PS. Wpis z dedykacją dla Dorotkiwink
Obserwuj wątek
    • dirloff Wcięło mi fragment tekstu... 25.10.09, 18:32
      Intrygujące jest to, że kierownikiem tych badań jest prof. Ireneusz
      Krzemiński, właśnie jeden z luminarzy owej michnikowszczyzny, osoba znana ze
      swojej niechęci do konserwatywnych poglądów, partii PiS czy mediów Rydzyka.
    • dorota_3 Rada Etyki Mediów upomniała Radio Maryja 26.10.09, 10:22

Dirloff, mam mniej czasu i będę musiała ograniczyć pisanie na forum,
      ale skoro piszesz z dedykacją, to odpowiem smile

Otóż "prowadzący audycję nie podchwytują antysemickich wypowiedzi
      słuchaczy" bynajmniej nie z powodu chrześcijańskiego umiłowania
      starszych braci w wierze. Ta ostrożność została wymuszona
      upomnieniem skierowanym do Radia w lutym tego roku:
      fakty.interia.pl/polska/news/rada-etyki-mediow-upomina-radio-maryja,1266794

BTW, nie wiem, czy jest celowe taki temat wywoływać. Możemy mieć
      tutaj zaraz antysemicką nawalankę, jak się kilku pałkarzy
      przyłączy...
    • 0ion Re: "Szokujące" wyniki badań Radia Maryja... 27.10.09, 20:53
      RM wylansowali kibucnicy z GW (w pewnym momencie smarowali codziennie 1 artykuł promocyjny w stylu Goebbelsa) to mogliby się trochę odwdzięczyć ale jak widać o żydach albo dobrze albo wcale wink
      • tartaczek Re: "Szokujące" wyniki badań Radia Maryja... 27.10.09, 21:06
        Przeczytalam gdzies komentarz dotyczacy debaty telewizyjnej w jednej z zach
        telewizji(nadawany noca) z ktorego wynikalo ,ze dyskutanci doszli do wniosku ,ze
        zakaz wypowiedzi negatywnych o jednym narodzie umocowany prawnie (powazne
        sankcje)jest dyskryminujacy dla wszystkich innych narodowosci.I ,ze nie
        wszystkie kwestie dotyczace wspolistnienia ludzi powinny byc prawnie regulowane.
        • 0ion Re: "Szokujące" wyniki badań Radia Maryja... 27.10.09, 22:04
          Oczywiście określenie antysemityzm jest jawnie rasistowskie i przeznaczone dla ludzie średnio inteligentnych i nie zadających zbędnych pytań czemu jednych można krytykowac a drugich nie.
          Zwykła hucpa, podobnie jak dzielenie ofiar na lepsze i gorsze i nachalne lansowanie holokaustu.
          Ma to na celu ukrycie faktu, że to żydzi organizowali ludobójstwo Ormian, Rosjan, Ukraińców i narodów Europy środkowej.
          • leny20-4-7 Re: "Szokujące" wyniki badań Radia Maryja... 28.10.09, 10:03
            Oion'ie,

zwykla ludzka przyzwoitosc nakazuje przed publicznym wydaniem osadu albo na
            podanie dowodow/przeslanek albo na "zamkniecie buzi na klodke"!

jak mozesz mowic ze to Żydzi ( cala masa zapewne bo nie wymienasz z nazwiska ani
            imienia ani pseudonimu ktorzy to Zydzi dokladnie) "organizowali te ludobojstwa"?
            idac dalej tym tropem to moze i Auswitz tez sami sobie zorganizowali,co???

przez takie alogiczne wstawki calosc Twej wypowiedzi jest traktowana jako
            marginalna, a przeciez czesciowo mozesz miec racje.

dlaczego tak sie zachowujesz? jaki masz cel, bo to kolejny juz Twoj post
            napisany w konwencji "ci podli i wstretni zydzi"? rzucic kij w mrowisko i
            notowac kto zabierze glos? kompromitowac a priori pewne kwestie? pokazac bezmiar
            swej pogardy dla drugiego czlowieka tylko dlatego ze jest w tym przypadku Zydem?

podsumowujac: "zwykla hucpa"!

pozdro
            • tartaczek Re: "Szokujące" wyniki badań Radia Maryja... 28.10.09, 12:38
              Jak sie dotrze do zrodelka ,to bedzie wiadomo kto finansowal obie
              strony konfliktu,nie tylko tego zreszta o ktorym wspominasz.Wojna to
              dla wielu biznes i nie rozpetuje sie sama z siebie.Ale lepiej
              udawac ,ze tematu nie ma i zadac dowodow od innych.Polityczna
              poprawnosc to nowy rodzaj cenzury i kneblowanie ludziom ust.A jakbys
              mial watpliwosci,to mam wielu dobrych znajomych i przyjaciol
              Zydow.Jak ktos kiedys tu napisal:antysemita to nie ten co nie lubi
              Zydow tylko ten ,ktorego Zydzi nie lubia.Nie zakneblujesz wszystkich
              ludzi.Ludzie swoje wiedza.Jak ktos tu napisal:o Zydach mozna tylko
              dobrze ,albo wcale,bo takie sobie prawo zatwierdzili.Czy nie jest to
              dyskryminujace dla innych narodow?Taki byl sens debaty telewizyjnej
              w jednej z zach TV.
              • leny20-4-7 uniwersalny bardziej 28.10.09, 14:58
                gdzie rzym gdzie krym albo co ma piernik do wiatraka albo...czy kruk krukowi oka
                nie wykole?

chwileczke zastanow sie Drogi/a bo za chwile walczac o "lepsze" zapomnisz ze
                dobre jest wystarczajaco dobre.

1. ja nie knebluje nikomu niczego...jak ktos chce robic z siebie posmiewisko to
                niech robi! reszta milczy - ok ma do tego prawo. ale niech nie sili sie pozniej
                na Bog wie kogo.
                2. co ma do rzeczy wolnosc slowa z elementarna logika? ja nie widze zwiazku!

to o czym czasem pisze tutaj to w pewnym sensie apel o zdrowy rozsadek i wlasne
                zdanie bo merytorycznie nie bede dyskutowal np z przycinkiem bo mam niemal
                identyczne poglady wiec mija sie to z celem( jedynie z v_v mozna bylo ale zanim
                przemyslalem jego teorie zniknal i pisze w innym miejscu)

zastanow sie tartaczku gdzie lezy problem. czy Oion piszac "wszyscy zydzi" sa
                zli, sa bandytami, sa szubrawcami, wrecz barbarzyńcami - nie wystawia sobie i
                swoim rodakom swiadectwa co najwyzej czteroklasowego inteligenta? bo czy ja nie
                majac napletka wymordowalem Polakow, Ormian, Ukraincow, Rosjan i innych ludzi na
                swiecie? czy ja jestem odpwiedzialny za cale zlo tego swiata? czy wsrod Polakow,
                Rosjan a nawet Ormian nie bylo/ma "typow spod ciemnej gwiazdy"? dlaczego
                szpile/gwozdzie wbija sie w Zydow skoro w wiekszosci sa to uczciwi i pokojowo
                nastawieni ludzie? czyja to jest wina ze ktos sie nie urodzil bialym i to z TYCH
                BIALYCH...wiesz tych NAJLEPSZYCH Z NAJLEPSZYCH? no czyja? moja? czy "Twoj" Bog,
                jesli w niego wierzysz stworzyl, Cie lepszym bos Polak?

a czy wiesz ze Maryja, ba nawet Jezus byli Zydami? o Boze to dopiero spisek
                zydowski co? - ukradli Boga !!!- no zadnych "swietosci" te "parchy" nie maja!!!

jest kwestia naduzywania "poprawnosci politycznej" to sygnalizuj to jeden z
                druga...jest kwestia nadreprezentatywnosci tej czy innej grupy to zastanow sie z
                jakiej przyczyny...jest kwestia odpowiedzialnosci za to czy tamto to o nia
                wolaj! ale w ramach jakis cywilizowanych zasad inaczej nawet jesli masz racje
                albo mozesz ja miec Twoj glos zostanie zmarginalizowany i sam sobei bedziesz
                winny bos nei dojrzal do dyskusji. sory ale taka jest prawda i nei szukaj
                spiskow masonsko, zydowsko, kolarskich tylko w swoim oku znajdz belke ktora
                uniemozliwia Ci pelny oglad sytuacji.

i zanim zaczniesz krzyczec LAPAC ZYDA zastanow sie dwa razy czy nei wyrzadzasz
                komus krzywdy bo mozna i warto rozmawiac z kazdym ale niech ten ktos ma chociaz
                za grosz przyzwoitosci i rozumu aby prowadzic z nim dyskusje na poziomie.

pozdro,
                leny

• tartaczek Re: uniwersalny bardziej 28.10.09, 17:32
                  To to chyba trzeba by zaczac od poczatku i ustalenia czy Jezus byl
                  Zydem? Czy Zydzi to narod czy wyznanie religijne? Na czyje polecenie
                  Jezus zostal ukrzyzowany(bo Poncjusz Pilat byl tylko wykonawca )i
                  jaki byl tego prawdziwy powod.Dlaczego tylko jeden narod ma unikac
                  wszelkiej krytyki ,a na pozostalych mozna sobie uzywac bezkarnie ile
                  wlezie?Pytan jest wiele.
                  Chyba nie ma nic bardziej zmanipulowanego na tym swiecie ,niz
                  historia.
                  Moja wypowiedz dotyczyla tylko czesci wypowiedzi oriona ,podobnie
                  jak ta dotyczy tylko czesci Twojej.Ja nie lubie uogolnien.Jednostka
                  nie jest odpowiedzialna za cale zlo swiata.Ale tak jak Ciebie
                  dotykaja uogolnienia o Zydach ,tak Polakow dotykaja uogolnienia o
                  Polakach, przesmiewczo nazywanych polaczkami.Ale szczerze mowiac nie
                  mam ochoty na rozwijanie tego tematu i wzajemne skaknie sobie do
                  oczu.
                  Mam pytanie gdzie teraz pisze vice_versa ,bo bardzo lubilam jego
                  posty.Mam nadzieje ,ze to nie jest tajemnica.
                  • dirloff Re: uniwersalny bardziej 28.10.09, 18:13
                    I ja myślę, że nie ma sensu kontynuować tej dyskusji, jeżeli niektórzy z
                    forumowiczów nie potrafią podejść do sprawy z dystansem i nie wykazywać się
                    politpoprawnym odruchem psa Pawłowa. Wystarczy próba podjęcia dyskursu o
                    narodzie żydowskim i/lub państwie Izrael, aby uaktywniły się osoby robiące
                    "demolkę".

Natomiast odnośnie finansowania totalitaryzmów przez wielkie amer. korporacje,
                    zazwyczaj będące w gestii bogatych rodzin pochodzenia żydowskiego, to sprawa
                    jest oczywista, a osoba zainteresowana tą tematyką jest w stanie znależć w sieci
                    sporo materiałów, artykułów i opracowań. Choćby to, tak na szybko:
                    waldek1984.wordpress.com/2009/10/03/finansowi-czarodzieje/
                    www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/finansowi-czarodzieje/nc/1/

Jest mnóstwo wydarzeń, które są dla większości mediów tematyką tabu od
                    dziesiątek lat.
                    • leny20-4-7 Re: uniwersalny bardziej 29.10.09, 11:41
                      dirlof,

wez obraz sie teraz na caly swiat, na cale forum moze tez, bo wszedles w
                      posiadanie PRZERAZAJACEJ WIEDZY a caly swiat milczy a powinien wiedziec wiec Ty
                      chcesz mu o tym powiedziec i co ...o malo co zakneblowali Ci usta...KTO? KIEDY?
                      gdzie ten Twoj "dystans"??? kto nie jest "politycznie poprawny"?

jakis kogel mogel, groch z kapusta...i larummmm.

"jest mnóstwo wydarzeń, które są dla większości mediów tematyką tabu od
                      dziesiątek lat" - podawaj fakty, nie swoje "mzonki" czy urojenia. ja z
                      przyjemnoscia poczytam o tym!

pozdro,

co do linkow zapoznam sie z nimi po szabasie
                    • frusto @dirloff 30.10.09, 09:07
                      Panie dirloff,

Proszę wziąć listę fizyków uhonorowanych nagrodą Nobla.
                      Zobaczyć ilu z nich ma żydowskie korzenie.
                      I następnie zastanowić się, czy w związku z tym uprawnione jest mówienie, że
                      "cała fizyka została stworzona przez Żydów" albo "każdy Żyd to urodzony noblista".
                  • leny20-4-7 czy Jezus byl Zydem? i inne truizmy!!! 29.10.09, 10:51
                    1. o Matko Swieta!!! no pewnie ze byl! urodzil z matki Zydowki, zostal obrzezany
                    zgodnie z prawem zydowskim i przestrzegal tego prawa...spelnial/spelnia wiec
                    warunki "bycia Zydem"!
                    2. a czy Kurdowie to narod? czy Osetynczycy albo Czeczency? kiedy okreslona
                    grupa tworzy narod? - chcesz kontynuowac czy juz lapiesz powoli?
                    3. na czyje polecenie zostal ukrzyzowany? - poczytaj Swieta Ksiege albo obejrzyj
                    Pasje Mela Gibsona - moze Ci sie rozjasni ( przynajmniej w wersji oficjalnie
                    obowiazujacej bedziesz na biezaco)
                    4. a ktory narod unika "wszelakiej krytyki"? - generalizujac latwo polegniesz w
                    kazdej dyskusji.
                    5. bo historie pisza zwyciezcy!!!
                    6. dokaldnie JEDNOSTKA ponosi odpowiedzialnosc za swoje czyny!!! dlatego akcja
                    "lapaj Zyda", "gon Cygana", "ruskie won" czy "janky go home" to zawsze naduzycie!
                    7. koniec Twej wypowiedzi jest bardzo znamienny 0 jesli naprawde masz dosc
                    uogolnien to dbaj o prawde w swych wypowiedziach, nie pozwalaj innym na
                    tworzenie "cudow".

co do v_v, wedlug mnie, pisze jako zezowaty zorro ( podobny styl, tendencja,
                    poglady i zaciecie) ale moge sie mylic.

pozdro,

• tartaczek Re: czy Jezus byl Zydem? i inne truizmy!!! 29.10.09, 20:11
                      Zapominasz ze Jezus zrodzony zostal z dziewicy-poczela z Ducha Sw.Duze pole do
                      domyslow, co to moze oznaczac.Obrzezanie to nie tylko rytual zydowski-jest to
                      tez zabieg ze wskazan medycznych.
                      Czytam zorro,ale nie skojarzylo mi sie to z v_v.
                      • leny20-4-7 Re: czy Jezus byl Zydem 30.10.09, 00:36
                        Tartaczku,

"pole do domyslow" - pieknie ale i eufemistycznie to ujelas!!! czy masz
                        swiadomosc ze "dotykamy" podstaw Twej wiary? negujac niewygodne dla Ciebie fakty
                        mozesz sie zatracic?

wiedzac ile krwi (doslownie) kosztowaly Sobory np w Nicei czy Efezie, ba nawet w
                        Konstantynopolu na ktorych potezniejsze glowy mierzyly sie z tym "problem"
                        Chrzescijan, tak trywialnie nie podeszlabys do kwestionowania zydostwa Jezusa.

wiesz ze poglady na dualizm istoty/natury/woli ksztaltowaly sie przez wieki?
                        czytajac historie chrzescijanstwa - pasjonujaca lektura - i studjujac "herezje"
                        przeciw doktrynie rzymskiej to dopiero zoabczysz jakie to POLE DO DOMYSLOW
                        FAKTYCZNIE JEST!!! w tej chwili zostawie Cie z tym Credo ktore co niedziela
                        prawdopodobnie bezwiednie powtarzasz, zapewne, na Mszy Sw i ktore jest owocem
                        "kompromisu" wspomnianych powyzej synodow chrzescijanskich.

do meritum np.: Mt 1, oraz Lk 2 daja swiadectwo o pochodzeniu Jezusa i nei maja
                        z tym zadnych oporow, moze dlatego ze sami tez byli - uwaga - Zydami! dlaczego
                        wiec Ty masz problem z przyznaniem ze modlisz sie, w pewnym -krancowym- sensie,
                        do Zyda i jego Matke prosisz o wstawiennictwo do niego? a malo to jest
                        chrzescijanskich swietych Zydow....zapewne za malo bo "nijak sie to ma" do
                        "Dogmatu Oion'a" ze Zydzi to zlo wcielone? ale to chyba tym gorzej dla jego faktow!

niesamowite jest ze wedlug wiary chrzescijanskiej syn Maryji i Jozefa (opiekuna)
                        - stworzyl wraz z Bogiem caly wszechswiat! to jest z Twego punktu widzenia
                        najwazniejsze, najistotniejsze!

pozdro,

ps. tu stawiam kropke bo nic nei osiagne a moge miec na sumieniu. powodzenia na
                        nowy dzien!
                        ps2. moze Oion albo Dirloff podrzuca jakies linki tym razem do "krwawych"
                        synodow bo to jest dopiero "porazajaca" wiedza a tak malo znana...niestety
                        latwiej jest "lapac zlego Zyda" - a zeby tam jednego! - niz spojrzec krytycznie
                        i zdroworozsądkowo. smutne troche.
                        • tartaczek Re: czy Jezus byl Zydem 30.10.09, 13:24
                          Czlowieku ,a skad Ty mozesz wiedziec w co ja wierze?Same insynuacje w Twoich
                          tekstach.I jak napisal diego ponizej- to zwiedzanie swiata nic a nic nie
                          poszerzylo Ci horyzontow.Nie lubie dyskutowac z ludzmi,ktorzy nie lubia i nie
                          szanuja innych ludzi i widza swiat wylacznie z wlasnej ciasnej perspektywy.Na
                          tym forum nikomu nie zaimponujesz podrozami,bo wielu tu obecnych mogloby Cie
                          zakasowac.Skromnosc i szacunek do innych ludzi to widze,ze abstrakcyjne pojecia
                          i chyba mieszcza sie w Twoim postrzeganiu innych.
                          • tartaczek Re: czy Jezus byl Zydem 30.10.09, 13:26
                            Mialo byc" i chyba nie mieszcza sie".
                          • tartaczek Re: czy Jezus byl Zydem 30.10.09, 13:32
                            Mialo byc "i chyba nie mieszcza sie ".
                            • leny20-4-7 Re: czy Jezus byl Zydem 30.10.09, 14:59
                              ok. jasne. dziekuje Ci za dyskusje.

pozdro,
                • dirloff Re: uniwersalny bardziej 28.10.09, 18:16
                  Po pierwsze, to Oion nie pisał o "wszystkich Żydach", lecz o bankowym,
                  ulokowanym w USA establishmencie tego narodu. Każdy rozsądny jest w stanie to
                  zrozumieć i zast. się, skąd tak histeryczna Twoja reakcja?
                  Po drugie, to do reszty odniosłem się w moim poście ulokowanym obok.
                  • leny20-4-7 Re: uniwersalny bardziej 29.10.09, 10:59
                    dirlofie,

dlaczego bronisz przegranej sprawy ( chyba ze jestes cynikiem albo slepcem?) -
                    p.t. Oion raczyl napisac "Ma to na celu ukrycie faktu, że to żydzi organizowali
                    ludobójstwo Ormian, Rosjan, Ukraińców i narodów Europy środkowej." - w dodatku z
                    malej litery!

odpowiedz ma jest taka - jesli mial na mysli "bankierow" to dlaczego nie napisal
                    "bankierzy bez napelta zorganizowali ludobojstwo"...zawezilby poszukiwania i
                    odpowiedzialnosc za "zbrodnie" do kilkuset tysiecy ludzi...a teraz odium winy
                    ciazy na milionach!!! Oion napisal co mu "slina na jezyk przyniosla"...nie bron
                    go bo obaj wiemy ze napisal dokladnie to co myslal..."winni sa wszyscy
                    zydzi---szkoda ze adofowi nie dane bylo dokonczyc dziela"...podpisujesz sie pod
                    tym?

pozdro,

ps.jestem, wedlug mnie of kors, dosc rozsadnym czlowiekiem wiec nie nazywaj mnie
                    prosze histerykiem czy neurotykiem. mam po porstu dosc czytania po porstu glupot
                    i ponoszenia odpowiedzialnosci zbiorwej bo komus nie chce sie wykonac pracy,
                    poszperac i podac kilku nazwisk czy faktow. no chyba ze ich nei bylo...a wtedy
                    to Oion "powiedzial falszywe swiadectwo przeciwko swym bliznim - Starszym
                    Braciom w wierze" - jak myslisz wyjdzie piekla za to?
                • 0ion Re: uniwersalny bardziej 28.10.09, 18:19
                  Ojojoj Leny smile Ciężko się z Tobą rozmawia bo wychowałeś się w biednym, komunistycznym kraju na peryferiach Europy. Gdybyś mieszkał w Stanach mógłbyś sobie pójść do światyni masonów i pooglądać portrety prezydentów USA, którzy byli masonami. Nie jest to żadna tajemnica i nikt tam nie robi sobie jaj udając że jest inaczej, lub chcąc pokazać że ktoś jest stuknięty bo wierzy w spiski.

Nie wiem też dlaczego do każdej swojej wypowiedzi miałbym podawać dowody czy przesłanki tak samo jak nie każę Tobie udowadniać Twoich poglądów. Ale jeśli Cię to interesuje proszę bardzo.
                  Rzeź Ormian w Turcji zorganizowali Młodzi Turcy (bolszewicka partia założona przez żyda z B'nai B'rith, prawie w całości składająca się z żydów i dönmeh)
                  www.conspiracypenpal.com/rants/abe.htm
                  judicial-inc.biz/Armenian_genocide_supplement.htm
                  en.wikipedia.org/wiki/Donmeh
                  O ludobójstwie Rosjan i Ukraińców pisze Sołżenicyn
                  www.polonica.net/Wsrod_bolszewikow_ASolzenicyn.htm
                  Aby dowiedzieć się kto organizował ludobójtwo Polaków wystarczy zajrzeć do biuletynu IPN.
                  www.ipn.gov.pl/portal/pl/24/1364/nr_112005.html
                  "Krańcowo odmienne dane liczbowe przedstawił jesienią 1945 r. sowiecki doradca przy MBP płk Nikołaj Sieliwanowski, który w raporcie do Ludowego Komisarza Spraw Wewnętrznych Ławrientija Berii z 20 października 1945 r. informował: W Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego pracuje 18,7 proc. Żydów, 50 proc. stanowisk kierowniczych zajmują Żydzi. W I Departamencie tego Ministerstwa pracuje 27 proc. Żydów. Zajmują oni wszystkie stanowiska kierownicze. W Wydziale Personalnym 23 proc. Żydów, na stanowiskach kierowniczych 7 osób. W Wydziale ds. Funkcjonariuszy (inspekcja specjalna) 33,3 proc. Żydów, wszyscy zajmują odpowiedzialne stanowiska. W Wydziale Sanitarnym MBP 49,1 proc. Żydów, w Wydziale Finansowym 29,9 proc. Żydów.
                  Jeszcze dalej w swoich ocenach posunął się w 1949 r. ambasador ZSRS w Polsce Wiktor Lebiediew, pisząc:[...] w MBP poczynając od wiceministrów, poprzez dyrektorów departamentów, nie ma ani jednego Polaka, wszyscy są Żydami."

Jeśli czujesz się w obowiązku, żeby bronić obcych może powinieneś wcześniej spróbować jak to jest być na ich łasce? O narodzie najlepiej świadczy jak traktuje własne mniejszości.
                  www.rys2sense.com/hub/get/vid/id/3.htm
                  • tartaczek Re: uniwersalny bardziej 28.10.09, 19:59
                    @Oion:no wlasnie ,a potem sie mowi o Polakach ,ze wszedzie widza
                    Zydow.Widac z tego ze wzrokiem klopotow nie maja.A vice_versa chyba
                    juz znalazlam.
                  • leny20-4-7 Re: uniwersalny bardziej 29.10.09, 11:29
                    Drogi Oion'ie,

tak sie akurat w moim zyciu ulozylo, ze niestety ale trafiles kula w plot.
                    wychowywalem sie "wszedzie" a Polakiem jestem z wyboru i z serca - zabronisz mi?
                    co decyzuje o narodowsci? miejsce urodzenia? krew? czy serce?

tak sie akurat sklada, ze to "wszedzie" oznacza tez usa (nv) - wiec byc moze
                    skorzystalem juz z tej niewyobrazalnej dla zwyklego, biednego,
                    buraczano-kartoflanego, prowincjonalnego i post-komunistycznego "robaczka" -
                    okazji aby to i OWO zoabczyc. i co? i nic? jak myslalem tak mysle, mam swoje
                    zdania na rozne tematy.

tak sie akurat sklada, ze ja uznaje "spiski" za cos faktycznie istniejacego. i
                    co teraz? linia obrony padla?

i tu dochodzisz wrescie do sedna...dlaczego? ano dlatego ze nei jestes w
                    piaskownicy tylko na FORUM i jesli przedstawiasz "fakty o istnieniu ktorych
                    wiekszosc nie ma pojecia" to aby nie byc goloslownym albo nie klamac jakies
                    zrodla sa -NIEZBEDNE!!!

nie mozna ot tak sobie rzucac oskarzen (i to na jakies 10mln ludzi) bo czyta to
                    moze mniej odpowiedzialna jednostka, ktorej wlasnie wytworzyles rzeczywistosc w
                    ktorej "sola ziemi sa Polacy, a zlem calego swiata Zydzi".

podajesz linki - ok - zapoznam sie z nimi. ale pragne zwrocic uwage ze to jedno
                    ze zrodel, wymaga zweryfikowania, potwierdzenia.
                    po drugie nawet pobiezna lektura tresci w nich zawartych daje oglad ze to jednak
                    NIE CALY NAROD ZYDOWSKI EXTERMINOWAL a POTENCJALNIE kilku jego "wybrancow"!!!
                    warto o tym pamietac za nim kolejny raz krzykniesz "lapac Zydow"!

zauwazasz "nadreprezentacje" Zydow w aparcacie bezpieczenstwa PRL...zgoda, takie
                    sa fakty....ale powiedz glosno w ktorym departamancie stanowili 100%? hmmmm
                    trudno powiedziec co? latwo zwalic swinstwa jakie ludzie ludziom zgotowali...a
                    czy to byli ludzie? TO WILKI... niestety dla Twych tez mieli napletki w
                    przewazajacej wiekszosci przypadkow.... Polacy tez katowli Polakow...smutne co?

wiecej zdrowego rozsadku!!! mniej uogolniej a celnych jednostkowych
                    wskazan...wtedy zadna "cenzura" czy "wykluczenie" nie bedzie mialo miejsca bo z
                    faktami nie ma dyskusji, prawdy nei da sie zakneblowac.

pozdro,

• frusto Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 09:05
                      Szczerze mówiąc oiona mam w killfile, więc nie wiem o czym pisze, ale mogę się
                      domyślać bo podobnych ludzi znam sporo. Pozwolę sobie więc tylko na małe
                      wtrącenie do waszej dyskusji.

Problemem dla różnej maści antysemitów krzyczących o Żydach (bo nie "żydach".
                      Wtedy by to była nazwa religii: katolik, protestant, buddysta, żyd: ale Polak,
                      Niemiec, Żyd, Rosjanin. Komunista nie mógł być religijny, ergo nie mógł być
                      "żydem". Mógł być Żydem (z dużej litery).), podających dane o setkach tysiecy
                      deportowanych Polaków z kresów w wyniku podłości owych "Żydów" jest jeden prosty
                      fakt:

Dwie grupy były represjonowane na Kresach nieproporcjonalnie do ich udziału w
                      strukturze narodowościowej. Obie te grupy padły ofiarą największych represji.
                      Wśród deportowanych nieproporcjonalnie dużo było właśnie przedstawicieli tych
                      dwóch grup.

Byli to Polacy.

I Żydzi.

Tak samo krzykaczom o "żydowskich oprawcach z Katynia" zawsze gęby zatyka
                      przypomnienie, że coś koło 10% rezerwistów rozstrzelanych w Katyniu było
                      pochodzenia żydowskiego właśnie. I zginęli oni za Polskę.
                      • dorota_3 Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 11:14
                        są duuużo bardziej skomplikowane, niż je przedstawiłeś, Frusto.

> Problemem dla różnej maści antysemitów (...) podających dane o
                        > setkach tysiecy deportowanych Polaków z kresów w wyniku podłości
                        > owych "Żydów"
                        Problem w tym, że to jest bliskie prawdy. O tym jeszcze dalej.

> Dwie grupy były represjonowane na Kresach nieproporcjonalnie do
                        > ich udziału w strukturze narodowościowej.
                        To jest takie uproszczenie, że aż idiotyczne - wybacz.

Przypomniało mi się, że w początku roku czytałam przeciekawy atykuł
                        na ten temat. Autor (historyk z PAN) rzeczowo wylicza 11 sposobów, w
                        jaki ludność żydowska występowała przeciwko Polakom na Kresach w
                        czasie okupacji sowieckiej. Niektóre z tych wystąpień miały
                        charakter kryminalny (były karalne w świetle prawa polskiego),
                        niektóre były "tylko" naganne moralnie.
                        A pisze to recenzując hollywódzki, całkowicie zakłamany film o Tewje
                        Bielskim. Artykuł z rodzaju "must read", bardzo rzetelny:
                        www.rp.pl/artykul/61991,252943.html
                        A na deser ciekawostka obyczajowa:
                        www.rp.pl/artykul/251214.html
                        • frusto Re: Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 11:55
                          Pani Doroto,

Moja babcia oraz nieżyjący dziadek pochodzą z kresów. Ja się nasłuchałem dużo i
                          o Żydach i o sowietach. Ale faktem jest, że wśród deportowanych najwięcej było
                          Polaków i Żydów.
                          • dorota_3 Re: Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 12:39
                            > Ale faktem jest, że wśród deportowanych najwięcej było
                            > Polaków i Żydów.
                            Problem właśnie na tym polega, drogi Frusto, że do deportowania
                            Polaków Żydzi mocno się przyczynili.

Dlatego tak mocno polecam szczególnie pierwszy z linkowanych przeze
                            mnie artykułów. Wyjaśnia, dlaczego Żydzi po wejściu Niemców znaleźli
                            się w całkowitej próżni społecznej.
                            • frusto Re: Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 12:49
                              dorota_3 napisała:

> Dlatego tak mocno polecam szczególnie pierwszy z linkowanych przeze
                              > mnie artykułów. Wyjaśnia, dlaczego Żydzi po wejściu Niemców znaleźli
                              > się w całkowitej próżni społecznej.
                              Pani doroto,

Ależ tam nie ma nic nowego. Ja znam prace Radziwiłłowskiego; znam sprawy
                              Koniuch, Naliboków i roli partyzantów żydowskich w wojnie partyzanckiej na
                              grodzieńszczyźnie. Znam tez opowieści mojej babci.
                              Ja piszę tylko po to, by uświadomić, że teza "Żydzi wydawali Polaków" jest
                              niepoprawnie sformułowana. Wydawali Żydzi, Polacy, Białorusini, Ukraińcy.
                              Wydawali Polaków, Żydów, Białorusinów i Ukraińców.
                              • frusto Re: Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 13:01
                                Jeszcze dosłownie parę zdań. Moja babcia opowiadała kiedyś, że jej sąsiada
                                wydali Żydzi. Zadałem pytanie, skąd wie. Odpowiedziała (mniej więcej), że "a kto
                                inny mógłby to zrobić" i że "jak go wywozili, to Żydzi stali i się śmiali".

Mimo olbrzymiego szacunku jaki żywię wobec mojej babci mam wrażenie, że w sądzie
                                taka argumentacja nie zyskałaby dużego posłuchu.

• dorota_3 Re: Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 15:56
                                Tak, to nie jest nic nowego, ale wartościowe jest zawsze syntetyczne
                                i rzetelne opisanie problemu (nawet bardzo syntetyczne).
                                Zacytowałam ten artykuł, bo użyłeś określenia "antysemici" w
                                kontekście faktów, których przytoczenie nie jest antysemickie.

BTW, trochę dziwnie się czułam słysząc, jak przedstawiciele państwa
                                polskiego kajali się w Jedwabnem, a nikt nie zająknął się właśnie o
                                tym, o czym pisze autor w/w artykułu.

Co do relacji Twojej babci - tak to jest, że niektórych rzeczy
                                udowodnić się nie da, a wszyscy wiedzą jak było (autor artykułu mówi
                                o udokumentowanych działaniach). Podam przykład drastyczny, z grubej
                                rury - żyją jeszcze sadystyczne zbiry z brygady Dirlewangera.
                                Dożywają swoich dni w dobrobycie i spokoju, ponieważ nie można było
                                im udowodnić przed sądem udziału w koszmarnych zbrodniach, jakie
                                popełniali. Takie są po prostu "niedogodności" procesu karnego -
                                trzeba konkretnemu człowiekowi udowodnić konkretny czyn. A świadków
                                nie ma, wymordowani... Jednak ich zbrodnie są oczywiste.
                                Tak samo absolutnie wierzę relacjom takim, jak Twojej babci.
                                • polarbeer Re: Relacje polsko-żydowskie na Kresach 30.10.09, 23:18
                                  Podobno to relacja z jakiejs sprawy w sadzie:

Obronca: "Czy swiadek widzial jak oskarzony odgryzl kawalek ucha ofiarze?"
                                  Swiadek: "Nie".
                                  Obronca: "To skad swiadek moze miec pewnosc, ze oskarzony odgryzl to ucho?"
                                  Swiadek: "Poniewaz widzialem jak je wyplul"
                                  • dorota_3 Prawo jest logiczne, Polarny 31.10.09, 16:39
                                    Jak się studiuje prawo, to człowiek szybko dochodzi do wniosku, że
                                    przepisy są - na ogół - po prostu logiczne. Szczególnie jeżeli
                                    chodzi o prawo karne. To zresztą ułatwia uczenie się do egzaminów.

Wypluł - znaczy się ktoś go poczęstował lub sam ugryzł. Co byś
                                    obstawił jako bardziej prawdopodobne? smile
                                • frusto relacja babci cd. 03.11.09, 09:52
                                  Swoją drogą, przypomniało mi się coś jeszcze:
                                  Mianowicie mój pradziadek był wojskowym osadnikiem, byłym legionistą
                                  Piłsudskiego, weteranem. Po wkroczeniu sowietow był ponoć na liście do wywózki i
                                  ponoć prababcia chodziła po białoruskich chłopach, zbierając podpisy pod listem
                                  tłumaczącym, że to nie żaden legionista tylko prosty chłop, którego zwiodła
                                  burżuazyjna propaganda.

Zacząłem się zastanawiać. Coś mi w tej historii nie gra. Skąd prababcia
                                  wiedziała, że pradziadek był na liście? Jakim cudem list białoruskich chłopów
                                  pomógł? Jakbym dodał, jak się pradziadek nazywał, to chyba zaraz by tutaj
                                  pojawiło się kilka ciekawych teorii..
                    • diego_vesselis Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 11:08
                      wiec byc moze skorzystalem juz z tej niewyobrazalnej dla
                      zwyklego, biednego, buraczano-kartoflanego, prowincjonalnego i post-
                      komunistycznego "robaczka"
                      - okazji aby to i OWO zoabczyc

chce zapytac dlaczego w tak uwłaczający sposób wypowiadasz sie o
                      innych ludziach? gdybys tak okreslił żydów miałbys nie lada kłopot.A
                      tutaj nikt za tymi "buraczanymi robaczkami" sie nie wstawi więc
                      sobie pozwalasz na takie frywolenie
                      Wynika z tego jedno, że NIC nie skorzystałes z tego zwiedzania
                      świata robaczku. Pewna wrodzona przypadłość jest nieuleczalna
                      • leny20-4-7 Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 12:12
                        "drogi" diego,

alez ja nie pisalem w ten "uwłaczający sposób wypowiadajac sie o innych
                        ludziach" - tylko niestety o SOBIE, o dawnym sobie ( ze tak to okresle)!!! -
                        zaskoczony? ja taki bylem zanim szerzej otworzylem oczy kiedy wyjechalem z tego
                        "biednego, komunistycznego swiata" i zobaczylem ze ludzie sa ludzmi, ze nawet
                        Niemiec to tez czlowiek - a co jeden z drugim robi ze swoim czlowieczenstwem to
                        juz jego bajka, nei moja.

zoabczylem ze ani swiat ani ludzie nei sa tak czarno-biali ( pozniej nawet
                        zolci, ze "pozwole sobie na takie frywolnosci"). tak jak napisala to Dorota
                        nawet Oion kiedy pisze na temat a nie wyplakuje zale. jest niewiele na tym
                        swiecie "rzeczy" pewnych, jednoznaczych i prostych.

wydaje mi sie ze skorzystalem...ba korzystam kazdego dnia! i kiedy wrocilem do
                        OJCZYZNY nie mam juz resentymentow do innych osob czy panstw. kazdy ma swoja
                        szanse. RP tez miala w czasach swego "zlotego wieku" i co? przejadla, przepila,
                        przehandlowala...przegardlowala. teraz tez jest na rozdrozu. niektorzy wieszcza
                        ze "czasy saskie" wrocilily, ze historia zatoczyla kolo...jesli to prawda to za
                        niedlugo zoabczymy "konfederatow barskich, targowiczan i kres".

tyle - koncze ten temat,

pozdro,
                        leny

ps.a o wadach genetycznych nei bede z Toba rozmawial - bo to faktycznie
                        "nieuleczalne"

ps2. "(...) tutaj nikt za tymi "buraczanymi robaczkami" sie nie wstawi (...)" -
                        a to duzy blad! ..."umiesz liczyc -licz na siebie"!!!

• diego_vesselis Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 12:21
                          o sobie tez tak nie przystoi mówić. Ale ok, wycofuje się. Dlatego
                          tak zareagowałem, ze wielu tych pszenno buraczanych jest porządnymi
                          ludźmi, nawet jak dochodzą do wysokich godności i porządnego
                          wykształecenia pozostają normalnymi i niezmanierowanymi osobnikami
                          • tartaczek Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 13:52
                            Lenytongue_outoza tym do nabycia wiedzy o swiecie pomocne moga byc zarowno ksiazki jak i
                            kontakt z innymi ludzmi,a tego nikt nie zabranial.I niekoniecznie trzeba bylo
                            wtedy wyjezdzac w swiat ,zeby takie kontakty miec.Opisywanie tamtej
                            rzeczywistosci jako pszenno -buraczanej jest celowo negatywne ,bez wzgledu kogo
                            masz na mysli.Moze wychowywalismy sie w innych srodowiskach i miales klopoty z
                            dotarcia do tak zwanej kultury.Ograniczenie wolnosci w postaci braku paszportow
                            w domu bylo klopotliwe dla wielu ,nie przecze.Postrzeganie tamtych czasow moze
                            byc rozne, przez roznych ludzi.Wtedy mialo sie czas na znajomych i przyjaciol,a
                            teraz dopiero zrobiono z nas niewolnikow,porozbijano rodziny (wyjazd za
                            chlebem),a o kulturze wielu zmeczonych ludzi nawet nie mysli.Jasne ,ze nikt nie
                            chce wrocic do kolejek za cytrynami,ale dzisiejsza rzeczywistosc nie czyni ludzi
                            szczesliwszymi.
                          • leny20-4-7 Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 15:27
                            Diego,

spokojnie, sam tez bym sie negatywnie nastawil do "osobnika" ktory snulby jakies
                            tam "domysly" o moich przyjaciolach, znajomych rodakach czy rodzinie. ale prosze
                            Cie uczciwie i tak bez emocji spojrz na to co napisal Oion. to z jego textu
                            wynikala ta "WYZSZOSC" bo , w domysle On moze/mogl sobie pochodzic po muzeach
                            masonskich a ja rzekomo nie moglem i nie moge i nie bede mogl...bo wychowalem
                            sie w biednym, ziemniaczano-buraczanym kraju. tak sie akurat zlozylo ze
                            wychowywalem sie ( nie podrozowalem jak pewna panna moze by chciala) na kilku
                            kontynentach wiec smialo dalem kontre w stylu ktory narzucil przedmowca. ale
                            ktora bardzo dobrze opisywala moje myslenie z najmlodszych/szczeniecych lat.
                            takiego malego zagubionego, gorszego, zakomplesionego "robaczka" ( dlatego Oion
                            ma czasem racje, ktora umyka kiedy zaczyna resentymentami swymi generalizowac).

poza tym jak piszesz wielu "pszenno buraczanych" jest porzadnymi ludzmi...ja
                            powiem wiecej BARDZO PORZADNYMI...sa tacy PRAWDZIWI... tak samo jak przewazajaca
                            wiekszosc ludzi na tej planecie nimi jest! znamienne jak napisal Frustro kilka
                            wypowiedzi powyzej to NIEKTORZY Polacy, Zydzi, Ukraincy, Rosjanie...krzywdzili
                            NIEKTORYCH Polakow, Zydow, Ukraincow, Rosjan. to ze niektorzy zachowuja sie jak
                            nieludzie to nei jest wina calych spolecznosci ze sie czarna owca trafila. i o
                            to mi chodzi juz chyba drugi dzien piszac tutaj o prawde wypowiedzi. nie mozna
                            wymagac BOHATERSTWA czy MORALIZOWAC z drugiego fotela po fakcie dokonanym...ale
                            mozna i moge wymagac normalnej ludzkiej PRZYZWOITOSCI i PRAWDY.

swoja droga to ze NIEKTORZY z racji urodzenia, pozycji, zasobow czy znajomosci
                            dochodza do "wysokich godnosci" ma miejsce WSZEDZIE - na calym swiecie poczawszy
                            od Japonii po Usa... jest masa np. Zydow ktorzy cierpia niedostatek i w razie
                            "czego" zostana "poswieceni" przez "gore". dlatego stygmatyzowanie wszystkich, w
                            "jednym worku" jest najzwyczajniej w swiecie niesprawiedliwe, krzywdzace i po
                            prostu klamliwe. a prawdy nei da sie zakneblowac, Ona sama sie obroni i WYZWOLI.

pozdro,
                            milego weekendu
                            leny

ps. troche patetycznie i idealistycznie ale z sercasmile
                            ps2. dziekuje za te Twa wypowiedz, w szczegolnosci po pamietnej naszej rozmowie
                            dotyczacej Romana P.
                            • 0ion Re: uniwersalny bardziej 30.10.09, 16:21
                              To jest forum dla dorosłych i wypadałoby, żebyś w swoich wypowiedział kierował się logiką a nie emocjami.
                              Najpierw wyśmiewasz się ze spisków "masońsko, żydowsko kolarskich",
                              deprecjonujesz rozmówców przyklejając im łatkę "łapaczy żydów", zaśmiecasz wątek zaczynając pseudodyskusje na tematy religijne a później reagujesz z oburzeniem jak Ci ktoś pisze, że masoni czy żydzi istnieją, mieli i mają ogromny wpływ na rzeczywistość i że jest to oczywiste dla Amerykanów czy dla innych nacji, gdzie nie było komunistycznej cenzury.
                              Wyśmiewasz się z rozmówców, którzy wierzą w spiski, więc założyłem, że niewiele widziałeś. Skąd mogłem wiedzieć, że widziałeś tylko nie skorzystałeś???
                              Do tego nie odpowiadasz na posty tylko stosujesz tanie manipulacje w rodzaju metody "zdartej płyty".
                              Jak Ci powiem, że najprawdopodobniej robisz to nieświadomie, bo jesteś tylko botem to zaraz się obrazisz i pewnie będziesz twierdził, że dużo widziałeś i znasz się na manipulacjach? wink
                              Jeśli już się wypowiadasz, to wypadałoby przeczytać linki rozmówców i się do nich ustosunkować a nie zkładać, że jesteś najmądrzejszy a reszta to prymitywni antysemici.
                              Organizowanie ludobójstw nie miała u żydów charkteru jednostkowego, tylko brała w nim udział znaczna część całego społeczeństwa, szczególnie w Rosji, gdzie rosyjska biurokracja odmówiła wspólpracy z bolszewikami. Stosunkowo nieliczna społeczność żydowska dokonała prawie całkowitej zagłady wielkiego narodu. Poza tym we wszystkich przypadkach, mimo iż nie wszyscy żydzi mogli lub chcieli brać udział w zbrodniach wszyscy odnosili z tego wymierne korzyści.
                              Wynika to z tego, że żydzi są obcy kulturowo w chrześcijańskiej Europie, nie czują się zobowiązani do solidarności z resztą społeczeństwa i tworzą struktury mafijne. Jest to bardzo korzystna dla nich strategia, niestety dla całości ma to opłakane skutki.
                              Jak to funkcjonuje widać to np. na przykładzie służby zdrowia w USA, gdzie praktycznie 100% najbardziej lukratywnych specjalności obsadzonych jest przez żydów, począwszy już od etapu kształcenia na uczelniach. Tolerancja obowiązuje tylko w jedną stronę i tylko do czasu, gdy mafia nie opanuje całkowice jakiejś dziedziny życia.
                              Później możesz tylko starać się o posadę sprzątacza w takim szpitalu.
                              Ale przecież nikt nikogo nie morduje i wszystko jest ok. Nieprawdaż?
                              • leny20-4-7 prywatny tylko do Oion'a 02.11.09, 22:50
                                Oion'ie,

1.grzecznie prosze abys nie wkladal mi do ust tego co z nich nei wyszlo!

2. jesli nei mozesz ogarnac calosci dyskusji, trudno.

3. "wysmiewam spiski"? kiedy?

4. "zasmiecam watki"? a co Ty robisz tu na forum publicznie podajac "fakty" bez
                                zrodel insynujac ze "zydzi" ( z malej litery ) "mordowali". kogo, gdzie, kiedy,
                                ktorzy? jak to nazwiesz???

5. czy myslisz ze "ktos piszacy ze masoni czy zydzi istnieja" jest dla mnie guru
                                jakims? to ja nie mam oczu albo uszu?

6. wysmialem tylko brak logiki jednego lub drugiego. jesli ktos mial
                                "skojarzenia" to nei moja wina. swiadczy to o nim samym wiecej niz cokolwiek
                                innego.

7. miales prawo, pisze szczerze, zalozyc ze jestem "malym siurkiem" ale nie
                                miales prawa "wywyzszac sie z tego powodu".

8. "zdarta plyta" - ok. celnie. ale jak mam dotrzec do Ciebie? skoro nawet dzis
                                nei dales zadnego linku, nie podales czegokolwiek co mogloby posluzyc do
                                dyskusji. a rzuciles znowu powazane oskrzenia.

9. hehehe tu sam sobie przeczysz. czy bot ma emocje czy raczej logike? a
                                swiadomosc?

10. caly czas sie odnosze w linkach do przedmowcow. bardzo dokladnei czytam co
                                jest napisane. mam nawet liste wypowiedzi ktore kiedys moze przydadza sie w
                                dyskusji.

11. ok. tutaj celniej. ale mam swiadomosc ze nei jestem najmadrzejszy.

12. antysemici - temat bardzo delikatny. sam piszesz ze jest to okreslenie
                                wykorzystywane do "wykresalnia z dyskusji". ale z drugiej strony sam dajesz
                                podstaw do takich osadow. ja nie jestem Duchem Swietym, nie wiem ani co myslisz
                                ani co czujesz. widze tylko ich efekty. i co widze? ano to ze nei darzysz ani
                                Zydow ani zydow sympatia - i masz do tego prawo. ale nei masz prawa ot tak sobie
                                rzucac niepopartych zadnymi badaniami oskarzen! rozsiewasz wtedy wrogosc do
                                drugiego czlowieka, do calej grupy. wiesz jak pachnie palace sie ludzkie mieso?
                                wiesz jak wyglada na zywo rozbity ludzki mozg? wiesz ze to ludzie ludzi zabijali
                                a pozniej sobie spokojnie z rodzina "piknikowali"? byc moze to Ty zyjesz w
                                nieswiadomosci ze Twoje wypowiedzi "sobie a muzom" moga przyczynic sie do zlego?
                                a moze Twa swoista misja "otwarcia oczu i uszu" nei moze odbyc sie inaczej? nie
                                wiem...wiem tylko ze PROSZE CIE abys sie opanowal.

13. skoro wspominasz juz Carska Rosje. ok temat rzeka. to jaki wplyw wedlug
                                Ciebie miala jawna i tajna ingerencja niemiecka? czy ortodoksyjny katolicyzm a
                                miejscami mistycyzm byl obojetny dla panstwa jako systemu? czy "alianci" celowo
                                poswiecili Rosje dla swego spokoju? czy tak malo zintegrowana spolecznosc przy
                                tylu mniejszosciach i aboslutyzmie jednych i uciskowi wielu ( WRF sie klania)
                                mogla przetrwac i poddac sie ewolucji nizli rewolucji?

bo to ze "zydzi" to a Zydzi tamto...to zaiste "prwady objawione". sory ale
                                rzucajac temat, fakty podawaj albo cos wiecej co je uwiarygadnia niz tylko
                                "konstrukcje myslowe Oion'a"?

14. "Zydzi sa obcy kulturowo w chrzescijanksiej Europie" - o Matko Swieta" -
                                czujesz to juz? na czym opiera sie kultura Europy?

15. "Zydzi nie czują się zobowiązani do solidarności z resztą społeczeństwa" - a
                                wlasnei ze sie czuja. ze sie asymiluja. i co slowo przeciw slowu? czy wrescie
                                pdoasz jakies FAKTY?

16. "Zydzi tworzą struktury mafijne." - odpowiedzi mam dwie - jedna logiczna: a
                                czy Wlosi, Irlandczycy, Szkoci nie tworzyli struktur mafijnych? - a druga
                                sarkastyczna - no jesli masz na mysli Kosciol Katolicki to wrescie masz racje!

17. "Jak to funkcjonuje widać to np. na przykładzie służby zdrowia w USA, gdzie
                                praktycznie 100% najbardziej lukratywnych specjalności obsadzonych jest przez
                                żydów, począwszy już od etapu kształcenia na uczelniach." - no i co? czy "lekarz
                                bez napletka" ktory uratuje zycie jest zlym lekarzem? bronisz komus ze odkryl w
                                sobie takie a nie inne "powolanie"?

18. "Tolerancja obowiązuje tylko w jedną stronę i tylko do czasu, gdy mafia nie
                                opanuje całkowice jakiejś dziedziny życia." jesli masz racje to czy masz jakas
                                recepte jak ten proces odwrocic? czy tak tylko wieszczysz?

tym zakoncze:
                                "Ale przecież nikt nikogo nie morduje i wszystko jest ok. Nieprawdaż?"
                                wspolczesne niewolnictwo niewiele ma wspolnego z metodami "karbowego" i tutaj
                                obaj, chyba, sie zgadzamy ze soba.

pozdro,
    • swinia_spigelmana dorotko -nazwanie Zyda swinia to obraza? 31.10.09, 01:15
      bo nie wiem czy to juz antysemityzm czy zwykle poczucie humoru i czy moge moge
      chama jednego podac do sadu za mowe nienawisci?
      • dorota_3 Spigelman, Ty świnio - to nie jest antysemityzm :) 31.10.09, 16:05
        Gdyby jednak ktoś obraził Ciebie jako przedstawiciela danej grupy
        etnicznej ("Spigelman, Ty żydowska świnio") - to podpadałoby pod kk.

Art. 257 kk:
        Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z
        powodu jej przynależności
        narodowej, etnicznej, rasowej,
        wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów
        narusza nietykalność cielesną innej osoby,
        podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
        • frusto Re: Spigelman, Ty świnio - to nie jest antysemity 03.11.09, 09:53
          Jemu chodzi o "Mysz" Spiegelmana, w którym Żydzi to myszy, Niemcy to koty a
          Polacy to świnie.
    • dorota_3 Intelekt stanął mi dęba 07.11.09, 16:22
      W dzisiejszej Rzepie jest wywiad z prof. Krzemińskim o Radiu Maryja
      (i nie tylko), więc przebiło się do mainstreamu. Wywiad ciekawy i
      zabawny, oczywiście z dedykacją dla Dirloffa:

www.rp.pl/artykul/61991,388876.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka