Dodaj do ulubionych

Dlaczego ceny dobr musza rosnac ?

14.08.14, 15:13

> 10,4B USD wydadza developrzy nan owe budownictwo w tym ro
> ku. W zeszlym tylko 6.8, to niesamowity skok zdaje sie.
> Trwa przerazajaca dmuchanka cen, bo generalnie ceny domow nie rosna w USA ̶
> 0;jak powinny” wg tzw ekspertow. Pisze wg ekspertow

> Tak wiec deweloperka NYC gowno sobie robi z komucha – burmistrza nawoluja
> cego w chorze otaczajacyh go czarnuchow by budowac dla Murzynow I bedzie stawia
> c w najdrozszych miejscach, bez zadnych tax incentives, ot, byle wiecej, drozej
> , szybciej I z wiekszym profitem.

>bo ja ciagle nie zalapalem dlaczeg to jest DOBRZE jak dom kosztuje dzis 200 K a za rok 450?

Wlasciwie sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie.

Ceny nieruchomosci i innych dobr musza rosnac aby w ten sposob stawaly sie niedostepne dla bolszewikow i motywowaly kalitalistow do uzycia swojego kapitalu w kazdym sensie.

Moze postawmy sprawe odwrotnie.
Ceny nieruchomosci i innych dobr nadal spadaja.
Co robia bolszewicy? Ano nic nie robia tylko ciesza sie, ze kupuja coraz taniej za te sama wysokosc zasilkow.
Co robia kapitalisci? Ano nic nie robia tylko smuca sie, ze kupuja coraz drozej (mimo, ze nominalnie coraz taniej) w odniesieniu do ich malejacego profitu (wynikajacego ze spadku cen nieruchomosci jezeli sa np. budowlancami) i rosna ich podatki na zasilki dla bolszewikow.
Upada panstwo bo maleja wplywy podatkowe.

I teraz dla przekory przytocze artykul paskudnego pana Kolany, ktory czasem pisze naprawde do sensu ale tym razem powypisywal niewyobrazalne bzdury (moze dlatego oparl sie na stwierdzeniach bez uzasadnien):

www.bankier.pl/wiadomosc/5-mitow-o-deflacji-3181257.htm
Obserwuj wątek
    • byly-kadi Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 14.08.14, 15:31
      Ceny nieruchomosci w miescie NY na pewno nie rosna w takt wzrostu zasilkow ( za ktore to i tak technicznie zakupic w NYC nie mozn nawet malego garazu, i baaardzo dobrze) . Nie rosna tez w rytm wzrostu dochodow . Tu pisze wszelkiej masci klasie sredniej, bo najbogatsi juz sie obkupili w Hamptons. A bidni dalej lkaja w rekaw burmistrza.
      Jak jest srednio- krajowo w nieruchomosciach to nie wiem., bo nie robilem zadnych analiz.
      Wiem natomiast ze mimo mojego ostatniego 14% wzrostu dochodow, ceny nieruchomosci w NYC na pewno wzrosly w tym samym bardziej i to nawet tam, gdzie rosly najwolniej. A ja akurat dostalem uwazam, niezla podwyzke na pozostale dochody tez narzekac nie moge.
      Wiec w odniesieniu do czego spadly ceny RE? Osobiscie uwazam ze ceny nieruchomosci za bezczelnie dmuchane jak przed rokiem 2008. Buduje sie szybko bo sa a razie nabywcy- naiwniacy na etacie zadluzajacy sie po uszy , Chinczycy I Hindusi kupujacy po 5 mieszkan na raz I wykladajacy na stol gotowke, jakby ich parzyla w kieszen. A moze rzeczywiscie ich parzy ? Nie ma szans, by historia sie nie powtorzyla, musi sie powtorzyc, I to wcale nie jak tylko rynek na syci sie nowymi wytworami deweloperow, ale w momencie gdy zaczna padac kredytobiorcy.
      • lastboyscout Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 14.08.14, 16:28

> Ceny nieruchomosci w miescie NY na pewno nie rosna w takt wzrostu zasilkow

Tak, najpierw trzeba by rozdzielic NYC od reszty stanu a co dopiero prowincji.
        Nie twierdzilem, ze za zasilek mozna kupowac nieruchomosci.
        Twierdzilem, ze jezeli realny dochod ciezko pracujacego, placacego podatki na nierobow czlowieka spada bardziej niz spadek cen. A to oznacza dla niego realny wzrost kosztow zycia i zniecheca do inwestowania w siebie i ten kraj.
        W kontrascie nierob na zasilku zyskuje na spadku cen dobr.

Paradoksem jest fakt, ze TO TY, jako pracownik rzadowy jestes sprawca calego zla poniewaz BEZ ZADNEGO UZASADNIENIA dajesz sam sobie 14% podwyzki... !?%#&^*&!!!... nie mowiac o rzadowym planie emerytalny, lepszym od innych ubezpieczeniu zdrowotnym, masie urlopu itp.

Dokladnie tak samo zalatwila sie np. Grecja

Dziwisz sie, ze tylko w NYC tak rosna ceny nieruchomosci?

Moze po prostu odpowiedz sobie kto ma pieniadze aby to placic.

Wlasnie pracownicy rzadowi - byle kto w policji, szkolnictwie, sluzbie zdrowia itp bierze kilkaset tysiecy rocznie.
        Banksterzy i korporacjonisci, ktorzy z NYC okradaja 99%
        Zolci, ktorzy zalewaja NYC uciekajac ze swoich krajow z masa lewych pieniedzy.

Co tu wiecej dodac?
      • lastboyscout Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 16.08.14, 15:38

>>Trwa przerazajaca dmuchanka cen, bo generalnie ceny domow nie rosna w USA “jak >>powinny” wg tzw ekspertow. Pisze wg ekspertow bo ja ciagle nie zalapalem dlaczeg to jest >>DOBRZE jak dom kosztuje dzis 200 K a za rok 450?

Ha! Przejasnia sie sytuacja a dokladnia zazolca wink
        Mozna zalozyc, ze z Chin wyplynelo nawet wiecej 130 milardow i znaczna tego znaczaca czesc poszla do najlepszych mista amerykanskich, glownie do NYC.
        To teraz wiesz dlaczego dokookola coraz wiecej mieszkancow publicznie mlaska, pierdzi, wrzeszczy i usmiecha sie wygladajac jakby plakali i skad sie wziely dolary (inflacyjogenne w Chinach i deflacjogenne u nas) na wzrost cen nieruchomosci NYC:

www.bankier.pl/wiadomosc/USA-rajem-dla-chinskich-urzednikow-3183101.html
        • lastboyscout Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 30.08.14, 06:21

Rekordowo sie zazolca sad
          Ale sie jeszcze bardziej zazolci, zamiliardzi jezeli przepuszcza nieprzypadkowe wlasnie teraz (co naprawde sie dzieje w Chinach Ludowych?!) zmiany emigracyjne Obamy "zielona karta za milion i 25 miejsc pracy" bo w koncu popyt dyktuje ceny wink

pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136157,16553365,Chinczycy_masowo_wyjezdzaja_do_USA__Departament_Stanu.html?biznes=wroclaw#BoxBizTxt
          • sevenseas Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 30.08.14, 12:26
            Nie zgadzam sie z tym artykulem...wiecej niz wieksza czesc tej "ucieczki" Chinczykow wynika z czegos innnego, napewno nie z tego z sie wala....i to od okolo 5 lat i nie tylko do USA.....

ps. Tak czy inaczej bedziesz mial racje...ale jeszcze nie teraz..kryzys znow nie dotknie Chin az tak bardzo...tam trwa "najryzykowniejszy eksperyment kredytowy w histori swiata" wink nie moje slowa...i ja mu wierze. Jeszcze z 4-5 lat...no chyba ze jak Wlad sie "zlamie" i popusci prywatnemu sektorowi z zachodu wczesniej to ceny ropy beda MUSIALY pojsc do gory...bo po co USA/ich korporacje maja sprzedawac ja tanio? W tym czasie na bliskim wschodzie bedzie sie gotowac, zablokuje sie ormuz/zbombarduje Iran/zostanie zaatakowany Izrael albo bedzie problem z ciesninami na morzu chinskim i problem z dostawami....
            • lastboyscout Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 30.08.14, 14:25

> Nie zgadzam sie z tym artykulem...wiecej niz wieksza czesc tej "ucieczki" Chinc
              > zykow wynika z czegos innnego, napewno nie z tego z sie wala....i to od okolo 5
              > lat i nie tylko do USA.....

A ja sie nie zgadzam z toba, Sevenseas wink

Przede wszystkim artykul nic nie mowi, ze Chiny sie wala.

To OstatniTaki Harcerzyk mowi, ze Chiny, Chiny LUDOWE sie wala.

Zauwaz, ze Ameryka zawsze importowala zlodziei.
              Mozna nawet powiedziec, ze zostala stworzona przez zlodziei skoro pielgrzymi to byla banda kryminalistow, przestepcow podatkowych i innych wrogow panstwa.
              Przeciez oni uciekli z Europy przed wymiarem sprawiedliwosci!
              Tak samo jak wielu nastepnych: faszystow, zydowskich nierobow, wspolczesnych oligarchow i innych najgorszych męd z calego swiata.
              A korporacjonisci, banksterzy? Kim sa ludzie bedacy ich wlascicielami? Bezkarnymi zlodziejami korumpujacy rzady znajdujacy schronienie w USA.
              To oczywiste, ze kierunek ich przeplywu zawsze wyznaczal miejsce przeplywu kapitalu, kapitalu za ktory kupowano ludzi zdolnych i uczciwych (np. naukowcow) lub wabiono rozwojem innych gotowych na wyzwania i ciezka prace.

Wracajac do Chin, LUDOWYCH Chin i znakomitych naszych dyskusji z Bushem_w_wodzie na ten temat.
              Czy naprawde uwazasz, ze w bolszewicy byliby w stanie stworzyc w tym kraju efektywne systemy polityczne, gospodarcze, bankowe, spoleczne ?!!!

Nie oznacza to, ze Chiny sie zawala. Szybciej zaatakuja surowcowa czesc Rosji niz sie zawala ale na ten moment jedynym kapitalem Chin jest tania sila robocza, ktora nieustannie drozeje, mimo opetanczych/absurdalnych staran deprecjacji juana ...
              • sevenseas Ha, ekstra! 30.08.14, 15:38
                Podpisze sie pod tym obiema rekami...

"Czy naprawde uwazasz, ze w bolszewicy byliby w stanie stworzyc w tym kraju efek
                > tywne systemy polityczne, gospodarcze, bankowe, spoleczne ?!!!"

Ludzie ktorzy chca cos stworzyc po prostu to robia zamiast gadac. System stworzony w Chinach narazie skorumpowal nie tysiace, a miliony....Uwazam ze komukolwiek bedzie trudno zbudowac efektywne systemy ktore by dzialaly dla kolektywu ludzi (w obecnych warunkach) zamieszkujacych ten teren gdziekolwiek by byl, jednak swietnie nam idzie budowanie efektywnych systemow ktore dzialaja dla wybranych..bo takie widac wszedzie na okolo..

jest swietne video warte naprawde ogladniecia i spedzenia tych 40minut, w sam raz na sobotnie popoludnie, ranek w NY city :

vimeo.com/user20236372/review/101487179/54bf993e5d
                • lastboyscout Re: Ha, ekstra! 30.08.14, 15:59

> System stworzony w Chinach narazie skorumpowal nie tysiace, a miliony...

To adekwatne okreslenie tej manipulacji motlochem.
                  Tam sie to nazywalo przemiany socjalizmu po placu Niebianskiego Spokoju a u nas sie to nazywalo Solidarnosc robotnikow z korporacjonistami.

I nie byloby byc nic z tego gdyby to elita tak rzadzila motlochem.
                  Ale ani to nie elita ani tez motloch.

>Uwazam ze komukolwiek bedzie trudno zbudowac efektywne systemy ktore by dzialaly dla >>kolektywu

Ja bym potrafil to zbudowac wink
                  Z tym, ze nie dla kolektywu bo to brzmi niemalze jak komunizm a dla kazdego z osobna we wzajemnej zgodzie.

>> spedzenia tych 40minut, w sam r
                  > az na sobotnie popoludnie, ranek w NY city :

Nie w NYC a na Long Island i nie ogladanie a rzeniecie w siate na Long Beach.
                  Leeeeeeceeeeee ! Ciao!

(wpisujesz na MapsGoogle: Long Beach, NY i widzisz na play mase rozlozonych siatek, szukaj nas po proawej stronie wink )
      • byly-kadi Nie stac mnie na kawalerke : ) 06.03.16, 18:16
        Pojechalem na Open House na LIC wczoraj, LIC to zaraz za East River patrzac z Manhattanu.
        Piekny widok, dobra komunikacja , zgentryfikowane otoczenie. Queens.
        Chinczyc nadal kupuja. Ludzi pracy nie stac nawet na kawalerke. Otoz kawalerka o metrazu 47 m kw kosztuje tam juz 700 000 dolarow. Aby to kupic to trzeba zarabiac 200 000 rocznie minimum. Tak, drodzy, zeby sobie cus kupic wlasnego w tym miescie trzeba zarobic minimum 200K i to co kupimy, to bedzie chocby w polskim standardzie ostatnim badziwiem z widokiem na tory kolejowe i na parterze.
        Co chinolom nie przeszkadza w niczym i dalej biora jak leci. Jak juz ich wykonczymy z Donaldem do spolki, to tu przyjada. Bez papierow na pobyt, bez jezyka, bez umiejetnosci przydatnych w USA.
        Bedzie co ogladac? : )
    • byly-kadi Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 14.08.14, 19:26
      Podwyzke sobie dalismy, bo od roku 2010 pracowalismy za -3% rocznie…..
      Wiec ile to wyjdzie srednio? Na ro, ta podwyzka? Zabieg czysto nominalny.
      Ja pracowac w rzadowej pracy nie musze, generalnie jak sie upre, moge przetrwac BEZ eteatu.
      Ja jestem za uwolnieniem I calkowitym sprywatyzowaniem MTA, bo go nie uzywam za czesto. Niech wiec te ceny rosna rynkowo. Kupie sobie samochod. Pojade do lasu, na plaze. Garaz juz mam. Tyle ze samochodami do pracy do miasta dojechac sie nie da, co dobrze chyba sam wiesz.
      Ja, w przeciwienstwie do Ciebie i 99 % mieszkancow miasta wiem, na jakim “proficie” operuja niektore instytucje podlegajace miastu czy stanowi.

Subway, bus? Alez prosze bardzo. 8.50 dolarow za pojedynczy przejazd , bez przesiadek.Ty jestes w ktorej zonie LIRR? 7 ? To juz Ci licze- za miesieczny bilecik poprosimy 690 dolarow. A moze Metro North w niedziele do malowniczego Cold Spring, z rodzina ? Prosze- 280 dolarow.
      AHA- to przy zalozeniu, ze sprywatyzowana swiezo instytucja bedzie dzialac sama dla siebie. Czyli przy proficie 0. Znajdziesz chetnych zeby to wziac ?

Naiwniak zapyta w tym momencie, czy nie mozna taniej . Odpowiedz jest : Nie, nie mozna taniej. A nawet jesliby mozna, to beda to roznice kosmetyczne i nie warte zachodu . Nie warta skorka wyprawki.
      Emerytury? Hehe : ) Inzynierowie, ktorzy u nas pracuja za 95K a przyszli z PRYWATNEJ zbrojeniowiki, zarabiali poprzednio 250K. Hindusi, Rosjanie nie nadaja sie - probowalismy : ) Zatrudnisz Murzyna po dwutygodniowym przeszkoleniu? Wiec czym skusic tych ktorych skills sa akurat niezbedne ? Ludziom niestety czesto sie wydaje, ze robota rzadowa to tylko listonosz…. Co rusz to slysze, ze pewnie jestem listonoszem.

Oczywiscie sa I school principal, ktorzy kosza rocznie 600K albo county executives za 700K rocznie, ale to juz bardziej lokalna polityka. Naspepnym razem iddzie do urn, anwet n ate “male” wybory….
      • lastboyscout Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 14.08.14, 21:05

Kadilak, zapytales to ci odpowiedzialem skad sie biora pieniadze na wzrost cen nieruchomosci w NYC, nic personalnego !.

Czysciciel butow tez zyje z tych pieniedzy bo pieniadze na jego czyszczenie butow maja tylko rzadowi, banksterzy, korporacjonisci i zolci albo ruscy zlodzieje.

Po prostu uczciwi ludzie czyszcza sobie buty sami i nie stac ich na nieruchomosci w NYC.

Zreszta sam popatrz na przyklady z mojego rejonu NY:

Biedna miescina w okolicy, ktorej mieszkam:
        data.newsday.com/long-island/data/town-city/2012-payroll/glen-cove/
        Srednia miescina gdzie na plazy gram w siatke:
        data.newsday.com/long-island/data/town-city/2012-payroll/long-beach/
        A tutaj najbogatsze miejsce na Long Island:
        data.newsday.com/long-island/data/town-city/2012-payroll/east-hampton/
        I co widzisz?
        Ano widzisz, ze drukuje sie i pracuje na bialych i czarnych nierobow ale u bogatych najmniej.
        • byly-kadi Re: Dlaczego ceny dobr musza rosnac ? 14.08.14, 21:26
          Ja nic nie biore personalnie, ale siem obijam czasami o rozne opinie gdy p[orusza sie tematy “rzadowych”.

Policjant ktory zarabia 602 000 ?Hahaha. Ale najsmieszniejsze jest chyba to, ze NIKT NIE REAUGUJE …….przeciez w USA place WSZYSTKICH publicznych pracownikow sa jawne I regularnie publikowane. W przeciwienstwie do dochodow zlodziei.
          • lastboyscout Swiat mowi, ze podniosl rece aby sie poddac ... 14.08.14, 21:39

Troche obok tematu ale wciaz jednak o polityce a dokladnie o poprawnosci politycznej w USA.

Obejrzyj to video normalnie a potem obejrzyj to video dokladnie ...

Co widzisz?

www.facebook.com/photo.php?v=670841776267356
            • sevenseas Re: Swiat mowi, ze podniosl rece aby sie poddac 16.08.14, 17:36
              Dokladnie to co chcialem powiedziec komus, ale zostalem nazwany "idiota" i "na payrollu u kremla". I jak juz odloza ta "bron" to zarobia kulke.
              • sevenseas Re: Swiat mowi, ze podniosl rece aby sie poddac 16.08.14, 17:51
                Co do filmu - strzelal ten z tylu wiec widzial wiecej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka