Dodaj do ulubionych

rubel oparty o juana?

14.08.14, 21:50
Jak widzicie, kolejny kawałek układanki , o której pisałem tu w marcu, wskoczył na miejsce: żądanie/propozycja Rosji by za gaz płacić w rublach. Pisałem o tym w marcu i jest.
Ale na samodzielnego petrorubla dla Rosji już raczej za późno- koszty okazały się wyższe, nie dadzą rady sami. Więc jak? Chiny wchodzą do gry? Będzie chińsko-rosyjski wąż walutowy?
Czy raczej maskirowka Rosji przed eskalacją na dużą skalę na Ukrainie i nie tylko?
Obserwuj wątek
    • szczurek.polny Re: rubel oparty o juana? 14.08.14, 21:55
      Po co Chinom wchodzić w jakieś kombinacje z Rosją, jak mogą sobie (albo wkrótce będą mogli) wziąć od Rosji co tylko będą chcieli całkiem za darmo? No po co to Chińczykom? Jaki w tym chiński interes? Bo ruski interes to ja widzę, tylko chińskiego nie widzę żadnego.
      I po co Chińczykom naparzać się z Amerykanami, jak wszystko czego potrzebują mogą sobie wziąć od Rosji praktycznie bez ryzyka. Poczekajmy jeszcze z rok, dwa.
      • widz102 Re: rubel oparty o juana? 14.08.14, 22:08
        Hi,hi, Putin chińskim agentem wpływu?
        Ale poważnie- sami widzicie- grillowanie Ukrainy trwa do dziś. Kolejne decyzje (walutowe odejście Rosji od petrodolara) też przyszło zgodnie z moimi przewidywaniami z marca.
        Petrorubel to już otwarta wojna Rosji ze Stanami. Rosja sama nie podejmowałaby takiego kroku, za cienka już na to, no chyba że bluff albo w porozumieniu z bricsami. Idzie na całość i niech się wali?
        • herr7 ratowanie rubla 15.08.14, 10:07
          Po pierwsze to jedynie zamiar, a poza tym jedynie część ropy będą sprzedawać za ruble, a nie za euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka