dorota_333
29.12.22, 22:54
...popełniłam już kiedyś wątek na temat polowania pisowskiej władzy na Donalda Tuska*, ale mam wrażenie, że zbliżamy się do ostatecznego starcia. Decyduje kalendarz wyborczy: mamy niespełna rok do przełomowych wyborów parlamentarnych. PiS zagra o wszystko i my niechcący też zagramy o wszystko.
Stąd coraz brutalniejsza propaganda, pokazywanie wizerunku Tuska w telewizji publicznej z dodanym celownikiem na klatce piersiowej (jest już pozew w tej sprawie).** Polityk dostał też ochronę SOP; groźby okazały się niemożliwe do zignorowania. SOP słynie ze swojej indolencji, chyba ta ochrona nie przynosi mu poczucia bezpieczeństwa.
Czytam tamten wątek i widzę, jak bardzo zmieniło się życie publiczne w Polsce, jak bardzo na złe. Bo w międzyczasie zdarzyło się zabójstwo prezydenta Adamowicza. Dramatyczny przykład, że medialna szczujnia może być skuteczna.
Ponuro kończy się ten rok, ponuro. Z przykrością myślę o tym, jakim trzeba być bydlęciem, żeby wizerunek człowieka opatrzyć celownikiem, jak zwierzyny łownej. Jakim? Pisowskim.
*
forum.gazeta.pl/forum/w,17007,163615979,163615979,Tusk_hunting.html#p167100883
**
www.wirtualnemedia.pl/artykul/donald-tusk-tvp-wiadomosci-wykrzywiony-obraz-celownik
PS. Tak, tak, "ujęcie pochodzi z monitora odglądowego drugiej kamery. Bardzo popularny zabieg".