Dodaj do ulubionych

Prawdziwej piłki nożnej już nie ma

15.06.24, 10:27
...twierdzi prof. Rafał Chwedoruk, politolog, a poza tym znawca i miłośnik piłki nożnej.

P. profesor stwierdza fakty widoczne gołym okiem: piłka nożna uległa "finansyzacji", jak cała gospodarka światowa. mówi też, że nie ma przyjemności z oglądania takiego futbolu ("prawdziwego futbolu szukam od czwartej ligi w dół"). Kluby jako przedsiębiorstwa notowane na giełdzie i co z tego wynika.

Wiem, wiem, kupiliście właśnie większy telewizor i beczkę piwa. Ale rzućcie okiem: liberalizm nie sprawdził się w piłce nożnej i generalnie w gospodarce światowej. Wiele trafnych spostrzeżeń:

wyborcza.pl/7,154903,31050361,prawdziwej-pilki-noznej-juz-nie-ma.html

"Bo to już nie jest piłka, tylko notowania giełdowe."
Obserwuj wątek
    • kadilak Re: Prawdziwej piłki nożnej już nie ma 15.06.24, 13:58
      dorota_333 napisała:

> ...twierdzi prof. Rafał
      >
      > Wiem, wiem, kupiliście właśnie większy telewizor i beczkę piwa.

Nie kupili. W Tuskowym dobrobycue zaczyna brakowac

www.money.pl/gospodarka/pijemy-mniej-piwa-branza-tonie-w-dlugach-7038700808084224a.html

Ale rzućcie oki
      > em: liberalizm nie sprawdził się w piłce nożnej i generalnie w gospodarce świat
      > owej. Wiele trafnych spostrzeżeń:
      >
      > wyborcza.pl/7,154903,31050361,prawdziwej-pilki-noznej-juz-nie-ma.html
      >
      >
      >
      > "Bo to już nie jest piłka, tylko notowania giełdowe."
    • j-k Prawdziwej piłki nożnej już nie ma - ano 15.06.24, 17:56
      ("prawdziwego futbolu szukam od czwartej ligi w dół")

zgadza sie... w dawnych latach chodzilem na mecze 3-cio ligowej Polonii,

a tylko raz jeden bylem na meczu 1-szo ligowej Legii

widac bylo, ze Polonusy graja dla przyjemnosci, a nie dla pieniedzy i atmosfera na stadionie byla jakby "rodzinna"...
    • lastboyscout Re: Ale jest piłka nożno-katolicka 16.06.24, 15:01
      Wymodlą zwycięstwo Polaków?

Jezeli modly sie dodaja to Holendrzy nie maja szans (mniej niz 25% holenderskiej populacji to katolicy) wink

Bo ten Tusk, antychrysta rozowy, zdrajca unijny, zlosliwie nie oglosi pospolitego ruszenia/modlenia !
      • lastboyscout Re: Ale jest piłka nożno-katolicka 16.06.24, 15:18
        To rozumiem. Na moje urodziny (skonczylem wlasnie 40 i pol i troszeczke) Polska reprezentacja pilki kopanej daje mi taki przemily prezent.

Polska gola ! Polska gola ! smile smile smile
        • kadilak Przerzneli w pyde. 16.06.24, 17:13
          lastboyscout napisał:

> Polska gola ! Polska gola ! smile smile smile
          >

Podobno pieknie przegrali. Nie ogladalem, nie ogladam sportu w OGOLE. To pomaga mi unikac barow z 239 telewizorami w srodku i banda wyjacych i plujacych dzikusow.
          Kiedy 90% polglowkow oglada jakis wazny mecz ja ide do parku z kotem.
        • lastboyscout Re: Ale jest piłka nożno-katolicka 21.06.24, 13:28
          Jak to jest, ze Polska zawsze przegrywala z winy tych, ktorzy nia rzadzili a kosynierow itp.
          bylo stac tylko na najpiekniejsze na swiecie przegrywanie.

Ostatnio naprawde pieknie przegrali ale dzisiaj juz ma przegrac mecz
          drewniany wodz co to tylko potrafi na boisku innych wk ...c machajac rekami sad

Wiem, wiem, ze mnie wszystko zle kojarzy sie zawsze z Tuskiem
          ale i w tym przypadku naprawde trudno oprzec sie tej analogii !
          • kadilak Bedzie 1:1 21.06.24, 13:53
            lastboyscout napisał:

> Jak to jest, ze Polska zawsze przegrywala z winy tych, ktorzy nia rzadzili a ko
            > synierow itp.

A szkoda, bo jakby dzis odpadli to bylby swiety spokoj. A tak bedzie dalej kombinowanie, liczenie, pierdolenie.
            Z grupy i tak nie wyjda.
            • lastboyscout Re: Bedzie 1:1 21.06.24, 14:13
              Ja sie tak generalnie to z toba calkowicie zgadzam:
              to wszystko to dzisiaj jest medialny pic aby miliony zarobil Drewniak czy Malolata z Paletkom
              a pierdyliony ci, ktorzy ich lansuja ku glupiej uciesze gawiedzi.

Ja naprawde juz boje sie otworzyc lodowke aby z niej nie wyskoczylo, ktores z Lewandowskich
              ale ta deepstejtowa mafia juz tak wszystko ograniczyla, ze trudno wyrwac sie z tej szolowizny i wykreowac cos prywatnie, w kimatach underground (mamy nowa alternatywe: pedalowano/wioslowane kajaki (niezle ! ) bo trudno nie skorzystac z naszych oceanicznych okolic ale trudno ukryc, ze mozliwosci sie zawezaja sad

Milego weekendu !

• lastboyscout Re: Bedzie 1:1 21.06.24, 19:47
                Wszedl liberalny Drewniak i pozamiatane.

Wina Tuska !
                • lastboyscout Re: Bedzie 1:1 21.06.24, 20:48
                  POlscy kopacze powinni skonsultowac sie z Tuskiem i dowiedziec sie jak wymigac sie z pracy czyli z meczu z Francja !

Jako powod podac typowy tuskowy wymyk: ja to byl i zrobil RajTuski ale ONI sa winni i jestem zbyt zajety biciem o nich piany aby cokolwiek robic w pracy.
                  A pensyjka w kieszen leci ...

www.money.pl/gospodarka/polacy-boja-sie-ciosu-w-portfele-i-maja-racje-fatalna-prognoza-7040845669821248a.html
                  • lastboyscout Re: Bedzie 1:1 25.06.24, 19:48
                    Polska, gola! Polska gola !

Wyslalem tam kibicowac te kolezanke ze zdjecia i od razu Lewus strzela !
                    (z karnego, po powtorce a tak w ogole to glownie w niebo ...)

Lewus musi jednak uwazac bo jak dostanie drugfa zolta kartke to nie zagra w nastepnej rundzie wink
                    • kadilak Szydlo z worka wyszlo :) 25.06.24, 20:50
                      lastboyscout napisał:

> Polska, gola! Polska gola !

Oni od poczatku olewali gre, wynik, mecze. Od lat olewaja...nie zalezy im na wynikach reprezentacji, tylko na wlasnych pieniadzach.
                      Ale wbrew pozorom, to nie byl mecz o czapke gruszek. Gdyby przerzneli dzis 5:0, to smrod poszedlby po pilkarskim swiecie, ze Polacy sa kompletne fajfusy w pilce noznej. A wiec nie ma po co brac fajfusow do druzyn i wywaac na nich kasy, skoro kompletnie nie umieja grac.
                      Stad na ogol tak jest. Zenada i won z grupy a na koniec mecz dla ratowania wizerunku.
                      Podsymowujac: 100% Polskosc i wstyd jak ch..j.
                      Teraz przez dwa miechy potrwa branzlowanie sie remisem z Francja ....
                      • lastboyscout Re: Szydlo z worka wyszlo :) 25.06.24, 21:17
                        Tlumaczac na nasze to te nasze kopacze sa jak jadra.

Niby biora udzial w grze ale nigdy dalej nie wchodza wink

Licza sie TYLKO chleb i igrzyska, z gory USTAWIONE.

A tak na powaznie to jezeli jest gdzies pieniadz to juz nie ma prawdziwej sztuki, w jakiejkolwiek jej formie, chocby sportowej.

To tak jakby wymagac od "naukowcow" czy "lekarzy" aby nie realizowali polecen
                        i USTAWIONYCH wynikow "badan" tych, ktorzy PLACA za ich "badania".
                        Prawda babolu rozowy?

Prawdziwy, spontaniczny, uczciwy sport, imprezka czy dyskusje to sie moga przydarzyc tylko wsrod przyjaciol, po drinku, wieczorem na plazy wink

Reszta to tylko dupa i pieniadze jak mawiala moja mama wink
    • kadilak To nie jest artykul o pilce noznej 16.06.24, 17:09
      Ktos tu w ogole to przeczytal? CO, na subskrybcje kasy zabraklo?

To jest artykul o tym jak czerwone bydleta squrwily nasz dobry swiat, a pilka nozna jest tu tylko osnowa do tematu.
      Rownie dobrze mozna by uzyc czegos innego. klimatu, energii, bankowosc i dziesiatek innych tematow.

Światowa gospodarka stała się poniekąd fikcją, ponieważ w ponad 90 procentach składa się z obrotu akcjami, walutami, derywatami i innymi instrumentami finansowymi, czyli czymś, co realnie nie istnieje. Trend finansyzacji musiał dotrzeć również do piłki nożnej, która jest fragmentem rzeczywistości jak inne – tyle że bardzo spektakularnym.
      Dzisiaj ten kontekst zaniknął całkiem lub prawie całkiem, chodzi już tylko o pieniądze. W piłce nożnej obserwujemy likwidację wspólnot, wszyscy mają być zindywidualizowanymi, zatomizowanymi konsumentami, którzy będą kupowali usługi i staną się absolutnie bezwolni wobec komercyjnego podmiotu. Bardziej bezwolni niż klienci przeciętnego sklepu. Nie mają alternatywy, bo drużyny nie wybiera się jak szamponu, a co mogą zrobić, gdy wchodzi do niej przypadkowy kapitał zagraniczny?

ALe powialo i nadzieja:

Przeciwko futbolowi jako czystej komercji buntują się kibice wrażliwi na niuanse, kibice, którym zależy – inni niż konsumenci, którzy wczoraj oglądali Małysza, dzisiaj siatkarską Ligę Narodów, a jutro pójdą na polskiego Red Bulla. Wszystko zależy od tego, gdzie zobaczą sukces.

Jestem na tyle sędziwym człowiekiem, że pamiętam niejedno „nie ma wyjścia". W czasach zimnej wojny mówiono, że istniejącego wówczas globalnego podziału nie da się niczym zastąpić, że dojdzie do konwergencji systemów, potem thatcheryści wołali „there is no alternative". Aż nastąpił krach 2008 roku. Nawet bardziej szokujący niż ten z gospodarek centralnie planowanych, bo tam było z grubsza wiadomo, że dzieje się źle, a tu można było pompować bilanse, jak w klubach piłkarskich stojących na progu bankructwa.
      • dorota_333 Tak, dokładniej rzecz biorąc tematem jest jak 16.06.24, 17:18
        ...wszechobecna finansyzacja - komercjalizacja inaczej mówiąc - zmieniła świat. na przykładzie piłki nożnej.

Fajnie, że ktoś w ogóle przeczytał.
      • sendivigius Re: To nie jest artykul o pilce noznej 17.06.24, 19:21
        kadilak napisał:

> Ktos tu w ogole to przeczytal? CO, na subskrybcje kasy zabraklo?
        >
        > To jest artykul o tym jak czerwone bydleta squrwily nasz dobry swiat, a pilka n
        > ozna jest tu tylko osnowa do tematu.
        > Rownie dobrze mozna by uzyc czegos innego. klimatu, energii, bankowosc i dziesi
        > atek innych tematow.
        >
        >
        > Światowa gospodarka stała się poniekąd fikcją, ponieważ w ponad 90 procentac
        > h składa się z obrotu akcjami, walutami, derywatami i innymi instrumentami fina
        > nsowymi, czyli czymś, co realnie nie istnieje.

Masz racje Kadi. To Lenin wymyslil derywatywy, bo co ktoremuś cos poodrywal, Stalin zrobil podkop pod Wall Street i wymienil maklerow na agentow KGB, a sam Marks wszak napisal ksiazke "Kapital" a nie jakąs tam "Sprawiedliwosc spoleczna".
    • dorota_333 Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa chłopak 16.06.24, 19:31
      ...chłopaków, wracali chyba ze wspólnego ogladania meczu w jakiejś knajpie. Lekko wstawieni, śpiewali: "Polacy, nic się nie stało" big_grin

No i fajnie.
      • kadilak Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 16.06.24, 22:10
        dorota_333 napisała:

> ...chłopaków, wracali chyba ze wspólnego ogladania meczu w jakiejś knajpie. Lek
        > ko wstawieni, śpiewali: "Polacy, nic się nie stało" big_grin
        >
        > No i fajnie.

Ta piosenka bedzie bardzo na czasie jak w EU zostani Rumunia i kraj ludowcow w bialych koszulach z czerwonymi serduszkami.

Jesli zas chodzi o pilke, to jezeli przegrany , kolejny mecz oznacza ze "sie nic nie stalo", to rodzie sie pytanie po jakiego chuja w ogole wasza reprezentacja gra w miedzynarodowch imprezach ?
        • dorota_333 Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 16.06.24, 22:27
          To przez jakiś dziwny, niewytłumaczalny upór. Bo inni grają. Bo kiedyś szło lepiej.

Jeśli jednak oglądałeś cokolwiek z tego meczu: nie graliśmy źle, po prostu Holendrzy byli lepsi. Ale nie ma wrażenia kompromitacji. Po raz pierwszy od dawna.

No więc nie skompromitowaliśmy się i to już dobrze. Jak niewiele trzeba.

PS. UE nie rozpadnie się. Jest bezalternatywna i nawet Brytole zaczynają to rozumieć.
          • kadilak Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 16.06.24, 23:45
            dorota_333 napisała:

>
            > PS. UE nie rozpadnie się. Jest bezalternatywna i nawet Brytole zaczynają to roz
            > umieć.

Ale to EU chce UK z powrotem w EU a nie odrotnie. Brytyjczycy, nawet jesli zbiednieli to do kolchozu juz nie chca. Moga przeciez wrocic w dowolnej chwili. ALe nie wracaja.
            Nikt z EU nie musi juz wychodzic, zeby EU sie rozpadla jak stara stodola w czasie huraganu.
            W kolejnych krajach czlonkowskich rosnac beda wplywy frakcji konserwatywnych, czyli rosnac bedzie opor rzadow przeciwko coraz bardziej kretynskim pomyslom eurokomuchow. Gore wezmie zdrowy rozsadek i opor przeciwko naplywowi dziczy z zewnatrza. Dojdzie do tego, ze dziad bedzie gadal swoje a baba swoje, wiec cala ta eurogroteska straci po prostu sens i pozostanie tylko w ksztalcie szczatkowym, cos jak na poczatku tzw Piatka, czyli wylacznie umowa o wspolpracy i unikaniu cel.
            Osobiscie oczekuje podobnego rozwoju sytuacji w USA. Konserwatymz wyprze to lewackie gowno i jego coraz bardziej pomylone a niebezpiczne dla ludzkosci pomysly. Tylko ze u nas widac juz to na horyzoncie bardzo wyraznie.

As Ayn Rand often pointed out, under fasсism, the owners retain nominal title to their property, the businesses remain nominally private, but the government dictates what individuals and business must do with that property.

-Prof. Harry Binswanger.
            • lastboyscout Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 01:54
              Amen !

Reszta to myslenie zyczeniowe rozowych baboli.
            • dorota_333 Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 08:34
              > Ale to EU chce UK z powrotem w EU a nie odwrotnie.

Raczej nie smile

> W kolejnych krajach czlonkowskich rosnac beda wplywy frakcji konserwatywnych

Warto obserwować rozwój wydarzeń we Francji. Macron zagrał va banque i tam może się ciekawie zrobić. Bo albo skonsoliduje siły demokratyczne przeciw faszystom - a jeśli ich nie skonsoliduje wystarczająco, żeby nie dopuścić Le Pen do władzy, to też ugra swoje. Pozwoli Frontowi Narodowemu porządzić chwilę i skompromitować się. Bo faszystom tylko jedno wychodzi dobrze: populistyczna kampanii. Rządzenie ich przerośnie.

Tak czy tak, jak powiedziała moja imienniczka Dolores: no pasaran smile
              • kadilak Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 12:15
                dorota_333 napisała:

> > Ale to EU chce UK z powrotem w EU a nie odwrotnie.
                >
                > Raczej nie smile

www.euronews.com/my-europe/2021/06/23/brexit-5-years-on-we-would-have-you-back-says-europe-in-new-poll

> Tak czy tak, jak powiedziała moja imienniczka Dolores: no pasaran smile

Na razie mozecie tylko oszukac w wyborach, zlikwidowac ich jeszcze nie.
                • dorota_333 Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 12:22
                  Brytyjczycy też chcą z powrotem:

businessinsider.com.pl/wiadomosci/brexit-meczy-brytyjczykow-juz-ponad-polowa-chcialaby-powrotu-do-ue/w1nwmwe

...co nie znaczy, że się kiedykolwiek stanie, oczywiście.

> Na razie mozecie tylko oszukac w wyborach, zlikwidowac ich jeszcze nie.

Inteligencja Macrona polega na tym, że wykorzysta mechanizm demokratyczny. Nikt nie chce go likwidować, a "oszukiwać" tutaj nie ma jak. Po prostu: wybory się odbędą i naród zdecyduje.
                  • monalisa2016 Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 12:53
                    dorota_333 napisała:

> Brytyjczycy też chcą z powrotem:
                    >
                    > businessinsider.com.pl/wiadomosci/brexit-meczy-brytyjczykow-juz-ponad-polowa-chcialaby-powrotu-do-ue/w1nwmwe
                    >
                    > ...co nie znaczy, że się kiedykolwiek stanie, oczywiście.
                    >
                    >
                    > > Na razie mozecie tylko oszukac w wyborach, zlikwidowac ich jeszcze nie.
                    >
                    > Inteligencja Macrona polega na tym, że wykorzysta mechanizm demokratyczny. Nikt
                    > nie chce go likwidować, a "oszukiwać" tutaj nie ma jak. Po prostu: wybory się
                    > odbędą i naród zdecyduje.

Wystarczyło sie przyjrzeć sie dokładniej ostatniemu szczytowi G7 w Bari (Italien/Apulien) albo konferencji w Bürgenstock (Szwajcaria) widziało sie zaraz stan jak i "przyszłość" smile obecnego zachodniego świata. Jak ktoś tego nie zauważał i dalej nie zauważa jest sam sobie winny, smile zakłamywanie, zaklinanie nikomu nic nie przyniesie.
                  • kadilak Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 13:43
                    dorota_333 napisała:

> Brytyjczycy też chcą z powrotem:
                    >
                    Wielka Brytania pozostaje w kryzysie kosztów utrzymania, a inflacja przekracza wzrost cen w innych częściach Europy

Jezeli co ktorych sondowano mysla, ze wejscie z powrotem do EU obnizy im inflacje to juz tyko po tym widac kogo sondowano i jak byli pierdolnieci.

> Inteligencja Macrona polega na tym, że wykorzysta mechanizm demokratyczny. Nikt
                    > nie chce go likwidować, a "oszukiwać" tutaj nie ma jak. Po prostu: wybory się
                    > odbędą i naród zdecyduje.

Za tydzien + tdzien sie wszystko okaze. Kto glupi, kto madry.
                    • monalisa2016 Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 17.06.24, 14:25
                      kadilak napisał:

> Jezeli co ktorych sondowano mysla, ze wejscie z powrotem do EU obnizy im inflac
                      > je to juz tyko po tym widac kogo sondowano i jak byli pierdolnieci.
                      >

Całkowita zgoda, inflacje sa chciane i sztucznie wywoływane.
                      Co do EU i GB, warto zwrócić uwagę na angielskiego pana brexit Nigel Farage i jego uczestnictwa w przyszłych brytyjskich wyborach. Niedługo sie dowiemy dokąd to zmierza.

> Za tydzien + tdzien sie wszystko okaze. Kto glupi, kto madry.
                      >
                      >

Własnie, będzie to sondaż "być albo nie być" dla obecnej unii a szczególnie dla pani UvdL.smile Suwerenna wspólnota państw narodowych z swoją kulturą, z swoja tożsamością z kontrolą na granicach, .... jak i gospodarką jak najbardziej ale nie to co stworzyli.
                  • kadilak Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 18.06.24, 14:43
                    finance.yahoo.com/news/france-dominance-euro-credit-leaves-113408574.html
                    • dorota_333 Re: Przed chwilą moją ulicą przechodziła grupa ch 18.06.24, 16:38
                      A więc Macron zagrał naprawdę ryzykownie. Bestia.
                      • kadilak Macron 25.06.24, 14:37
                        dorota_333 napisała:

> A więc Macron zagrał naprawdę ryzykownie. Bestia.

Emmanuel Macron liczył na to, że w tydzień lewica nie zdąży się ze sobą dogadać - będzie startować rozproszona, a więc i głosy lewicowych wyborców rozłożą się na wiele małych formacji. W takim wypadku w drugiej turze w większości okręgów walczyłyby Zjednoczenie Narodowe i partia prezydenta. Macron mógłby jeszcze raz odkurzyć swój ulubiony sztandar herosa, obrońcy Republiki i czempiona demokracji, który jako jedyny potrafi utrzymać Le Pen z dala od władzy

Pomalu.. to on jest tylko socjalista a nie pelna czerwona swinia?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31086497,plan-macrona-sie-posypal-nowy-pomysl-zrobic-zatana-z-lewicy.html#do_w=46&do_v=1118&do_st=RS&do_sid=1017&do_a=1017&s=BoxNewsImg9&do_upid=1118_ti&do_utid=31086497&do_uvid=1719300266979
                        • dorota_333 Re: Macron 25.06.24, 14:49
                          > to on jest tylko socjalista a nie pelna czerwona swinia?

A to Ty rozróżniasz odcienie czerwieni, Bizonie?

Obawiam się, że Macron zagrał jak Cameron. Referendum brexitowe miało umocnić jego władzę, lecz nie doprowadzić do Brexitu. Wyszło jakby inaczej (o włos).
    • kadilak Faza II. Kombinacje czeresniackie 18.06.24, 03:19
      dorota_333 napisała:

> ...twierdzi prof. Rafał Chwedoruk, politolog, a poza tym znawca i miłośnik piłk
      > i nożnej.

Tu jest zas jak zawsze dokladnie bylo.
      Przejabali i natychmiast zaczyna sie kombinowanie co sie moze stac zeby te przyglupy, fujary i palanci wyszli z grupy, zeby natychmiast potem odpasc.

www.sport.pl/pilka/7,65037,31068706,wiemy-co-sie-musi-stac-zeby-polska-wyszla-z-grupy-jasny-scenariusz.html
      Co sie musi stac? Musicie, pojeby wygrywac mecze.
    • dorota_333 Re: Faza II. Kombinacje czeresniackie 21.06.24, 16:05
      > nikt ze słuchaczy Konkursu Chopinowskiego nie rezygnuje z tej przyjemności na rzecz

Nie, to nie tak. I to nawet nie dlatego, że różnica między najlepszymi zespołami piłkarskimi a IV ligą jest - prawdopodobnie - mniejsza niż między pianistą z konkursu a Zygmusiem. Bo może nawet nie jest.

Chodzi o dochodzącą do obłędu komercjalizację sportu. Jak na razie nie widzę na frakach i eleganckich sukniach pianistów/pianistek loga Orlenu* ani innej firmy. I laureat pierwszej nagrody w konkursie nie reklamuje chipsów Lays. Finansowanie kultury wysokiej odbywa się w inny sposób.

* chociaż Orlen był jednym ze sponsorów ostatniego Konkursu Chopinowskiego. Poprzedniego pewnie też.
    • monalisa2016 Re: Prawdziwej piłki nożnej już nie ma 21.06.24, 20:05
      Ten mecz wyjątkowo oglądałam.
      No i co przyjdzie pakować walizki, jeszcze mają jeden mecz z Francją, jaka szanse? Żadnej. Otwarty rachunek z Austriakami nie pamiętam już z jakiej okazji WM czy EM (x lat temu) przypieczętowali go znowu Austriacy po raz kolejny na niekorzyść polskiej drużyny.
    • kadilak Jak ten narod mozna lubic??? 21.06.24, 20:15
      Jak pisalem wczesniej, zaraz sie zacznie:

nasz los będzie zależeć od wyniku wieczornego meczu Holandii z Francją. Sytuacja jest jasna - Polskę może uratować tylko zwycięstwo Holandii.

Chamy podolskie, uratowac was moze gra w pilke, bydlaki polskie wy.
      Co za CHUJOWY , paskudny narod.

forum.gazeta.pl/forum/s,17007,177769746,177769746.html?rep=2&from=12
      • monalisa2016 Re: Jak ten narod mozna lubic??? 21.06.24, 21:33
        kadilak napisał:

> nasz los będzie zależeć od wyniku wieczornego meczu Holandii z Francją. Syt
        > uacja jest jasna - Polskę może uratować tylko zwycięstwo Holandii.

>

Ani to ich nie uratuje od powrotu do domu po pierwszej rundzie.

www.google.de/search?q=fu%C3%9Fball-europameisterschaft+tabelle&sca_esv=cd167cd6c57a38d9&hl=de&sxsrf=ADLYWIItrJ_dWQp5_1SIL__Ctur9Put29Q%3A1718811190523&source=hp&ei=NvpyZpu6HbeP7NYPz6CK-AY&iflsig=AL9hbdgAAAAAZnMIRkbnTQfZNDvOK6JhMtBhtaZ9aXRj&si=ACC90nzkw5Yq02Ex_cjxWaGhhEg7Gc2GpNMadd4O9UDWIEdqnKDh0bQawBnauVa0UtuoykQw_psvmpo4b-VtKU41GnTpUzmljRmH4ZMyfcG6KJasp5roIMX2c6CfUzXDfr0OpTCfj0wWwTMr5SDkgVUDENhnSNZB3cK3VuC4AwvHflmdVgsA6Y9Mb9_wcrwQ5RHWtH1BFxhva-rhpIPQl6ZVNO0OCdfxIRatW4eujA-L8YNhyBx0epJ5L1rv_DfiPaEvOJbcNZIPg3h2uuF1O2UsWzNxq0DZRBjEGhA-N5OezQ3cDnxy0y4hTMNOYq38mwKFgYvbuDafIvvK_wrS3UeHk8OiF9UVVw%3D%3D&ictx=1&ved=2ahUKEwjruM2fou2GAxUAxQIHHe31CkIQyNoBKAB6BAgWEAA#sie=lg;/m/0ynsg3h;2;/m/01l10v;st;fp;1;;;
      • dorota_333 Re: Jak ten narod mozna lubic??? 21.06.24, 21:42
        Czym się tak przejmujesz? Nikt już nie przywiązuje do tego wagi.

Ostatnio w polskich mediach tematem są garnitury Probierza. Wygląda zresztą jak nouveau riche, który poszedł na pierwsze zakupy.
        • dorota_333 Re: Jak ten narod mozna lubic??? 21.06.24, 21:44
          www.plotek.pl/plotek/7,154063,31069824,nawalka-jak-bond-a-probierz-stylistka-nie-ma-zludzen-jest.html#s=amtp_pnHP_gallery_bar
    • kadilak Re: Jak ten narod mozna lubic??? 21.06.24, 20:48
      zimna-wodka napisał:

dniasz, że jesteś wybitnym synem tego narodu tak paskudnym jak
      > i chujowym.
      > A o zbydlęceniu sam sobie dośpiewaj przed lustrem.
      >
      >
      Spierdalaj
    • kadilak Jeszcze mozna cos zrobic. Wbrew pozorom 21.06.24, 20:57

Zawiesic występy tej zenujacej reprezentacji w rozgrywkach międzynarodowych.
      Rozwiazac PZPN. Odebrac im pieniądze. Za kilka lat powocic do tematu i powolac nowa reprezentacje zlozna glownie z graczy z polskich klubow. Ubrac trenerow w dresy a nie garnitury Ermenegildo Zegna.
      Aha- te występy tylko posylaja Polakow nizej w klasyfikacji. Co oznacza, ze na kolejnych imprezach szanse tylko maleja, bo Polacy będą w 4 koszyku i znow dostana w dupe 😊
    • dorota_333 Przyszły prezydent Francji? 25.06.24, 13:22
      ...aż się zastanowiłam, czy postawić znak zapytania.

https://bi.im-g.pl/im/2b/a6/1d/z31088939IH,Po-lewej-prawdziwa-okladka-Time--Z-prawej-projekt-.jpg

www.sport.pl/pilka/7,64946,31088774,mbappe-przekroczyl-granice-naprawde-kogos-to-dziwi.html#s=BoxMMtCzol3

118 milionów obserwatorów na Instagramie. Jego ostatnia wypowiedź polityczna zmieniła wyniki sondaży.
      Jakieś wątpliwości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka