przycinek.usa
18.01.26, 21:30
czytam naglowki o tych clach Trumpa, rzekomej reakcji Europy i mowiac brzydko - ogolnego piepszenia mediow na temat tego - jak Europa ma odpowiedziec.
Europa najwyrazniej jeszcze niczego nie rozumie.
Za wolno Wam to idzie.
Tylko Makron sie polapal ale widze, ze malo kto slucha.
Zrozumcie wreszcie, ze w USA jest pro rosyjski rezim, ktory pacyfikuje Minesote, rezim, ktory ma bardzo wysoki wspolczynnik poparcia spolecznego obywateli, ktorzy sa rasistami, nie lubia obcych i uwazaja cala zagranice za podludzi.
Trump jest tak samo niebezpiecznym idiota jak Hitler, ale nadrabia technologicznie i ma podobne mozliwosci do budowania obozow koncentracyjnych co Niemcy w latach 30 ubieglego wieku.
Ja nie wiem na co Europa czeka, co wy w ogole sobie myslicie?
Trzymacie dlug rzadu amerykanskiego, ktorym dowodzi czlowiek bedacym specjalista od bankructw.
A Europa dalej inwestuje.
Mam na to kilka dostadnych okreslen, ale ze wzgledu na szacunek do starego kontynentu nie bede tych okreslen uzywal. To jest jednak po prostu glupie.
Nie wiem, co ja bym zrobil na miejscu Europy, w gruncie rzeczy to nie jest moja sprawa, ale mysle, ze na zasadzie proporcjonalnosci wprowadzilbym najpierw Amerykanom wizy. To jest proste, latwe do wprowadzenia i mogloby byc wprowadzone od 1 lutego.
Druga sprawa to oczywiscie sprzedaz obligacji.
Tutaj jednak jest pewien problem, bo po sprzedazy tych obligacji pojawi sie nagle wielka ilosc dolarow i co z tym zrobic? Jednak lepiej chyba miec pieniadze, niz obligacjie, ktore moga w kazdej chwili przestac dzialac.
W gruncie rzeczy jest dla mnie zaskakujace, ze w Polsce i w Europie nadal panuje myslenie magiczne o tym, ze Trump jest tylko jeden i ze to wszystko zaraz minie, bo beda wybory polowkowe, bo to bo tamto.
Dlaczego takie myslenie? Przeciez oni sa wszyscy tacy sami.
Ten Vance - widzieliscie tego typa? Przeciez on jest jeszcze gorszy od Trumpa.
A Rubio? Myslicie, ze on jest lepszy?
Takich ludzie jest tutaj WIEKSZOSC.
A slyszeliscie o tym, ze Ackman wplacil 10 tysiecy dolarow na fundusz dla Rossa - tego typa co zastrzelil te kobiete w Minesocie?
To sa zli ludzie.
To sie nie skonczy tylko na Trumpie. To jest cale pokolenie rasistow i drani.
Ja sie zupelnie nie dziwie, ze Putin sie boi, bo oni sa gotowi zaatakowac kazdego - i tylko sympatia do Rosji powstrzymuje Ameryke od ataku.
Po czynach ich poznacie - i to jest prosta sprawa, ze kolejna odslana tego konfliktu jest konwersja obligacji.
A w Polsce nadal macie miliardy dolarow w tych obligacjach. Po roku czasu - od momentu, kiedy o tym planie konwersji bylo gadane.
Jestescie strasznie powolni w mysleniu w tej Polsce.
Mnie jednak to wszystko strasznie dziwi. Pomyscie sobie tak: KIEDY te dolary wreszcie spadna, to cala amerykanska bron bedzie relatwynie duzo tansza do zakupow.
Czyli jednak beda wam potrzebne te dolary. I to jest bardzo dobry pomysl wywalic te obligacje i zrobic wymiane barterowa towarow na bron po duzo nizszych cenach.
Przeciez utrzymywanie tego dluznika w pionie zupelnie sie Wam nie oplaca.
To po co to robicie?