szczurek.polny
28.02.26, 13:37
Przyszłość TVN jest niepewna.
Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest to że rząd Tuska otrzyma propozycję odkupienia TVN za pieniądze podatników. TVN jest warta obecnie pewnie jakieś 1 - 1,5 mld USD, sądzę że cena 2,5 mld USD będzie satysfakcjonować wszystkich: i nowego właściciela który pozbędzie się kłopotliwego aktywa, i Tuska który utrzyma kontrolę nad swoim narzędziem propagandy, i tefauenowe gwiazdeczki które nie stracą źródła dochodu. I polskiego podatnika też bo sprzeda mu się jakiś kit że to dla jego dobra.
Jeśli by się taka transakcja nie udała to TVN myślę że zostanie wygaszona. Nie będzie pasować nowemu właścicielowi. Więc wyciągnie z tej stacji tyle kasy ile się da a potem ją zamknie. O jakichkolwiek inwestycjach będzie można zapomnieć, po prostu dojną krowa.
To czym się niektórzy podniecają, że TVN zostanie "odlewaczona" i przekształcona w "prawdziwe prawicowe medium" w mojej ocenie jest bardzo mało prawdopodobne. Ja bym szacował prawdopodobieństwo takiego wariantu na około 2%. Wychodzi z nas myślenie w kategoriach "Słoń a Sprawa Polska". A to jest przecież tylko jakaś mała stacja telewizyjna gdzieś na krańcach cywilizowanego świata. Więc albo daje kasę, albo się zamknie i finito.