28.02.26, 13:37
Przyszłość TVN jest niepewna.

Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest to że rząd Tuska otrzyma propozycję odkupienia TVN za pieniądze podatników. TVN jest warta obecnie pewnie jakieś 1 - 1,5 mld USD, sądzę że cena 2,5 mld USD będzie satysfakcjonować wszystkich: i nowego właściciela który pozbędzie się kłopotliwego aktywa, i Tuska który utrzyma kontrolę nad swoim narzędziem propagandy, i tefauenowe gwiazdeczki które nie stracą źródła dochodu. I polskiego podatnika też bo sprzeda mu się jakiś kit że to dla jego dobra.

Jeśli by się taka transakcja nie udała to TVN myślę że zostanie wygaszona. Nie będzie pasować nowemu właścicielowi. Więc wyciągnie z tej stacji tyle kasy ile się da a potem ją zamknie. O jakichkolwiek inwestycjach będzie można zapomnieć, po prostu dojną krowa.

To czym się niektórzy podniecają, że TVN zostanie "odlewaczona" i przekształcona w "prawdziwe prawicowe medium" w mojej ocenie jest bardzo mało prawdopodobne. Ja bym szacował prawdopodobieństwo takiego wariantu na około 2%. Wychodzi z nas myślenie w kategoriach "Słoń a Sprawa Polska". A to jest przecież tylko jakaś mała stacja telewizyjna gdzieś na krańcach cywilizowanego świata. Więc albo daje kasę, albo się zamknie i finito.
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka Re: TVN 28.02.26, 14:06
      Rząd tego nie odkupi bo nie ma za co. Peło tym bardziej. Raczej zostanie wygaszona; taki prezent Trumpa ucieszy i to się dzisiaj liczy.
      • szczurek.polny Re: TVN 28.02.26, 14:47
        No to rząd pożyczy. Co to jest parę miliardów? Tu przecież chodzi o demokrację, walkę z faszyzmem, obronę Europy, etm.

Przy okazji na podstawie art. 216 ust. 5 Konstytucji RP: "Sposób obliczania wartości rocznego produktu krajowego brutto oraz państwowego długu publicznego określa ustawa." można przyjąć ustawę, że "długu na zakup TVN nie wlicza się do państwowego długu publicznego gdyż TVN wkrótce zostanie sprzedana nowemu inwestorowi" i będzie git. Papier wszystko przyjmuje, nawet dług (na papierze) nie wzrośnie.

W tym roku Polska osiągnie 67% długu/PKB, do 120% jest jeszcze mnóstwo kasy do wydania. Kasy nie braknie.
    • dorota_333 [...] 28.02.26, 14:15
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • szczurek.polny [...] 28.02.26, 14:49
        • zimna-wodka [...] 28.02.26, 15:53
          • dorota_333 No, jakaś inba mnie ominęła. Nie pierwsza, nie ost 28.02.26, 17:28
            ...ostatnia, pozdrowienia dla obu Panów.
            • zimna-wodka Re: No, jakaś inba mnie ominęła. Nie pierwsza, ni 28.02.26, 18:26
              dorota_333 napisała:

> ...ostatnia, pozdrowienia dla obu Panów.

Ja w ostatnim poście też pozdrowiłem obu Panów nie dodając nic więcej. Nowa świecka tradycja: za "dziękuję" też można dostać po ryju.
    • kiszonababka Re: TVN 28.02.26, 20:32
      Coś za dużo myślisz i coś za dużo ci się wydaje.
      Spocznij , ruski degenerację, i pozostań przy oglądaniu tv.
      Niestety dialogi w każdej w tej chwili tv są silnie nacechowane odgórna tezę bo politycy też taką mają w odpowiedzi.
      To jest cyrk typu :A proszę pani , a Jasio ma gówno na spodniach , zesrał się w gacie. Jasio mówi że siadl na czekoladę zostawiona przez oskarżyciela na ławce,ale to już się nie przebije .
      Dlaczego? no dlatego że prawicowi politycy , mają disco polo lud i im się podporządkowują. Od 10 lat tak jest.
      Masz sen , który ci się nie ziści .
      Telewizja teraz gówno jest warta.
      A niech sprzedajs znaczek ....wypromują nowy.
      Kobiety i tak będą góra..... Dziękuję że doczytales/ łas do końca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka