Dodaj do ulubionych

Na zdrowie:)

30.05.05, 13:00
Król Mswati III poślubił 11 żonę 2005-05-30 12:37
Rządzący niewielkim południowoafrykańskim Suazi król Mswati III poślubił w
ubiegłym tygodniu swą jedenastą żonę - poinformowała w poniedziałek BBC.
Szczęśliwą wybranką jest 21-letnia Noliqwa Ntentesa, którą król poznał trzy
lata temu podczas dorocznego rytualnego Tańca Trzcin. Będąca w ciąży panna
młoda nosi w sobie 25. królewskiego potomka.
Na czas odbywającej się w pałacu królewskim ceremonii ślubnej pannę młodą
tradycyjnie wysmarowano czerwonym barwnikiem.Na ślub z królem czekają kolejne
dwie młode kobiety. Mswati III znany jest z rozrzutnego trybu życia, które
kontrastuje z warunkami, w których egzystują jego poddani. Król m.in. posiada
całą gamę luksusowych samochodów, w tym wartego około 500 tys. dolarów
Maybacha. Ojciec króla, zmarły w 1982 roku Sobhuza II, który w 1968 roku
doprowadził do niepodległości Suazi, w chwili śmierci miał ponad 70 żon. W
tym kraju występuje jeden z najwyższych na świecie wskaźników zakażeń wirusem
HIV - zarażonych nim jest niemalże 40 procent dorosłych mieszkańców.(PAP)
Obserwuj wątek
    • klip-klap w temacie pomocy 30.05.05, 17:28
      z weekendowej rzepy(3str.): 39% pieniedzy na zwalczanie biedy w krajach
      rozwijajacych sie trafia do adresatow, reszta wg raportu ActionAid jest
      marnowana; ONZ nawoluje do zwiekszenia pomocy, inni durnie jak Chirac chca
      specjalnego podatku od linii lotniczych przeznaczanego na taka 'pomoc' - widac
      lobbing firm konsultingowych jest silny...
      • doradca1 Re: w temacie pomocy 30.05.05, 20:23
        Według mnie wszystko zalezy od edukacji. Jeśli Jasio jest wyedukowany to Janek
        nie zostanie okradziony a Janowi będzie żyło sie leciutko i przyjemnie.
        • sirland Re: w temacie pomocy 31.05.05, 12:22
          doradca1 napisał:

> Według mnie wszystko zalezy od edukacji. Jeśli Jasio jest wyedukowany to Janek
          > nie zostanie okradziony a Janowi będzie żyło sie leciutko i przyjemnie.

Według mnie masz rację. A nasze partie nie mają pomysłu na rozwijanie edukacji w
          Polsce...

Ale ja nie o tym chciałem.

Ciekawe jak te badania ActionAid przeprowadził.. Unia Europejska przeznacza
          ogromne środki na pomoc dla krajów Afryki. Sa takie sprawozdania audytorów..
          mozna to znaleźć gdzieś na stronkach jakiegoś urzędu.. coś jak nasza najwyższa
          izba kontroli. To tak jakby ktoś myślał, że unia jest nieczuła na krzywdy innychwink

pzdr
          • viper39 Re: w temacie pomocy 31.05.05, 17:30
            sirland napisał:

> doradca1 napisał:
            >
            > > Według mnie wszystko zalezy od edukacji. Jeśli Jasio jest wyedukowany to
            > Janek
            > > nie zostanie okradziony a Janowi będzie żyło sie leciutko i przyjemnie.
            >
            > Według mnie masz rację. A nasze partie nie mają pomysłu na rozwijanie
            edukacji w Polsce...
            >
            > Ale ja nie o tym chciałem.
            >
            > Ciekawe jak te badania ActionAid przeprowadził.. Unia Europejska przeznacza
            > ogromne środki na pomoc dla krajów Afryki. Sa takie sprawozdania audytorów..
            > mozna to znaleźć gdzieś na stronkach jakiegoś urzędu.. coś jak nasza najwyższa
            > izba kontroli. To tak jakby ktoś myślał, że unia jest nieczuła na krzywdy
            innychwink
            >
            > pzdr

no tak ale to dopiero polowa prawdy, druga to wyciaganie prowizji za "dawanie"
            pomocy takim kacykom jak ten wspomniany powyzej (ropa za zywnosc i lekarstwa
            dla iraku to wspanialy przyklad korupcji)
            popatrzcie ile takich uzaleznionych od pomocy roznego rodzaju jest w afryce,
            znaczy co ktos na nich ma pracowac caly czas? bo na to wychodzi...
            amerykanie chcieli rozdawac "wedki", eu chce rozdawac "zlowione ryby" jak
            myslicie czy kiedykolwiek ci ludzie naucza sie lowic ryby? ja mysle ze raczej
            nigdy im sie nie bedzie chcialo

amerykanie od dawna zarzucaja ONZ wielka rozrzutnosc i nie umiejetne
            rozdzielanie kasy na roznego rodzaju cele, organizacja ta jest skorumpowana i
            nie zdolna do dzialan...
            czyraki dodawajac rozne podatki zgarna kase dodatkowa ktora mozna bedzie
            podzielic miedzy biednych i "potrzebujacych" (czytaj swoich)..hehehe

co do edukacji to nie tylko o Polske chodzi, bo systemy na swiecie sa robione
            tak aby wyszkoleni byli tylko nieliczni w krajach rozwinietych (jest to okolo
            10% zachodniej czy Polskiej populacji), ale nikomu ale to nikomu (no moze z
            wyjatkiem amerykanow bo oni kiedys zrozumieli ze wyksztalcony i bogaty
            konsumuje i z lenistwa nie zajmuje sie terroryzmem bo moze mu to odebrac wygody
            do ktorych sie przyzwyczaja...) w zachodniej eu nie zalezy aby to wygladalo
            inaczej, im trzeba ludzi do roboty i do obslugi rosnacej biurokracji a tu juz
            zbytnie rozumienie przeszkadza... ludzie moga sie buntowac i np nie przyjac
            dniota konstytucyjnego

w Polsce sie to udaje dosc dobrze (mam na mysli edukacje) popatrzcie kto
            wychodzi ze szkol... strach sie bac, z drugiej strony ci ktorzy sie dobrze
            wyedukuja uciekaja na zachod aby wtopic sie w tamte, lepsze krajobrazy (chodzi
            o zarobki i mozliwosci)
            • sirland Re: w temacie pomocy 01.06.05, 09:58
              viper39 napisał:

Jeśli chodzi o wpompowywanie kasy przez UE w Afrykę to się w zupełności zgadzam.
              Marnotrawstwo, które wcale Afryce nie pomaga. Ale trudno znaleźć lepsze
              rozwiązania..

> w Polsce sie to udaje dosc dobrze (mam na mysli edukacje) popatrzcie kto
              > wychodzi ze szkol... strach sie bac, z drugiej strony ci ktorzy sie dobrze
              > wyedukuja uciekaja na zachod aby wtopic sie w tamte, lepsze krajobrazy (chodzi
              > o zarobki i mozliwosci)
              >
              I to jest problem polskiego szkolnictwa.
              Studenci którzy finansują swoją naukę (a często też naukę innych, jak wykupują
              naukę w uczelniach państwowych) nie są w żaden sposób wynagradzani. A powinni
              być, bo Polsce przynoszą "korzyści zewnętrzne". Czyli oprócz tego, że pracują na
              siebie, ich wiedza, działania i decyzje przynoszą korzyści innym. Chyba, że się
              wyniosą z kraju.

Z drugiej strony są osoby które wykształciły się na koszt podatnika. Czyli nasze
              państwo w nie inwestowało, przynoszą często korzyści innym krajom. Występują tu
              tak bezczelne sytuacje jak obecnie w przypadku lekarzy. My im fundujemy naukę, a
              oni spieprzają za granicę.

Wiedza powinna być wyceniona. Jak ktoś korzysta z pomocy, to niech tą kasę
              zwraca, albo odpracuje.

Inna kwestia to poziom edukacji. Tu jest różnie, zależy od dziedziny.

pzdr
    • robisc Re: Na zdrowie:) 30.05.05, 21:55
      No to Lukaszenko ma czego zazdroscic smile
      • doradca1 Re: Na zdrowie:) 31.05.05, 11:57
        Obawiam się, że nie tylko ten satrapa....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka