03.03.06, 18:06
Po cichu srebro przebilo sie przez $10 za uncje
Obserwuj wątek
    • polarbeer Re: Srebro 29.03.06, 20:22
      No i juz mamy $11 +

Wyglada na to ze zloto rowniez uderza w gorna granice oporu... Czy ja jestem
      jedynym tutaj ktory zarabia na tym? Przycinku, kupiles SSRI?
      • przycinek.usa Re: Srebro 31.03.06, 05:52
        polarbeer napisał:

> No i juz mamy $11 +
        >
        > Wyglada na to ze zloto rowniez uderza w gorna granice oporu... Czy ja jestem
        > jedynym tutaj ktory zarabia na tym? Przycinku, kupiles SSRI?

No wlasnie jednak nie. Nie przekonalem sie do tego. Ale miales dobry pomysl.
        Ty masz dobre pomysly.
    • szutnik Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 29.03.06, 22:30
      Jakoś bardziej od srebra mi ten towar leży, a i trend wbrew pozorom silniejszy
      niż na Ag.
      PZDR
      Cukrowy "Byk" Szutnik
      • polarbeer Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 30.03.06, 00:03
        Trzymajmy score

Srebro
        • marimax Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 30.03.06, 23:00
          To juz fakt srebrny ETF bedzie niedlugo notowany na American SE.
          Ja zaczalem kupowac zloto ponad rok temu i wszyscy moi koledzy patrzyli sie na
          mnie jak na wariata bo oni inwestowali w domy ktorych wartosc nigdy nie miala
          spadac.
          • polarbeer Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 30.03.06, 23:08
            Ja bym chetnie zainwestowal w jakas forme cukru, ale prawde mowiac nie mam
            pojecia jak... Ze zlotem czy srebrem to latwo
            • marimax Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 31.03.06, 10:10
              To nie jest takie proste bo kiedy banki zaczna padac to sie i do swojej
              skrzynki nie dostaniesz.
              Nie wiem gdzie mieszkasz bo jesli w Polsce to moze byc trudno ale W Ameryce
              bardzo latwo jest handlowac kontraktami cukru, zlota, srebra, ropy naftowej.
              Otwierasz sobie konto u jakiegos commodity broker i mozesz zaczac z mala suma
              pieniedzy (grajac na opcjach) bo inwestowanie w kontrakty jest duzo drozsze a
              ryzyko tez duzo wieksze.
              Na opcjach twoje ryzyko jest tylko takie ile wlozysz a kupujac kontrakty mozesz
              umoczyc wszystko co masz (jesli rynek odwroci sie przeciw tobie)
    • sirland Re: Srebro 20.04.06, 09:21
      14,5xxx. Hmm... przerażające..
    • donk Znaczy siem, bendzie wojna. 20.04.06, 12:55
      Jak zloto i srebro idom w gorem, ktos woli metal niz papier bez wartosci.
      • szutnik Re:Patrzę na te -199,5 pkt..Hiperbole tak kończą 20.04.06, 16:56
        Klasyka, przerabiana na Ag na początku 2004 i wielokrotnie wcześniej. Teraz
        trzeba poczekać kilka m-cy, aż kurs spadnie poniżej 11,0 USD/oz i tam zacząć
        wypatrywać sygnałów kupna. Au i Cu to samo - pękają hiperbole. Ciekawe, czy to
        zapowiada umacnianie dolara (zaczęte dziś) na dłużej, wbrew przycinkowi?
        PS. Zlota nie dotykać poniżej 555$/oz smile
        PZDR
        • szutnik Errata Au nie tykać POWYŻEJ 555$/oz :-) 20.04.06, 17:00

• sirland Re: Errata Au nie tykać POWYŻEJ 555$/oz :-) 20.04.06, 18:24
            O k...!!!! 12,48
            A chciałem zabawić się w łapanie noża i dać szorta... ale nie dałem.
          • polarbeer 555$/oz -- watpie 20.04.06, 18:58
            555?
            • szutnik Re: 555$/oz to 38,2% zniesienie (Fibonacci) 20.04.06, 19:50
              Zakładając, że właśnie zakończyła się najbardziej zyskowna i najdłuzsza fala
              III wg Elliotta, to statystycznie 70% korekt zdejmuje od 30-50%poprzedzającego
              je ruchu (badania Toma Joseph'a, twórcy Programu Advanced GET), a najbardziej
              typową wartością jest właśnie owe 38,2% zniesienia.
              Minimalny "wymiar kary" to 23,6% poprzedzającego ruchu zniesione, czyli do
              okolic 590 USD/oz, przy czym znowu wg badań statystycznych Josepha zaledwie 15%
              korekt zdejmuje 24-30% poprzedzającego ruchu.
              Myślę że częściowo masz rację Polarbeer, Goldbugs mają tak rozgrzane głowy
              obecnie, że podejmą próbę ruchu w górę już wcześniej, ale się sparzą i natrafią
              na kontrę. Idealna, podręcznikowa byłaby korekta płaska typu dzisiejszy szczyt -
              590$- dzisiejszy szczyt - 555$, lub jakiś zwężający się trójkąt.
              Naród handlujący na złocie musi popaść w zniechęcenie, nim przyjdzie kolejna
              fala wzrostowa - rynek stał się zbyt jednostronny, a trend żywi się polaryzacją
              opinii, a nie ich jednostronnością.
              W sumie oznacza to tylko tyle, że nim zaczniemy na złocie korektę CAŁEGO ruchu
              od 2001 roku, jeszcze przynajmniej 1 raz złoto zaatakuje dzisiejszy szczyt. Czy
              z powodzeniem? A to już inna melodia...
              (
              • polarbeer Re: 555$/oz to 38,2% zniesienie (Fibonacci) 20.04.06, 22:07
                szutnik napisała:

> Zakładając, że właśnie zakończyła się najbardziej zyskowna i najdłuzsza fala
                > III wg Elliotta (...)

Ja niczego takiego nie zakladam. Zadne fale, zadne "shooting stars" and zadnie
                inne mody. (Wyznawcy Elliota 2 tygodnie temu twierdzili ze fala III dopiero sie
                zaczyna
                • polarbeer Zloto, srebro = fundamentalizm monetarny 20.04.06, 22:24
                  Podobnie jak z religiami, musisz to "czuc" zeby brac w tym udzial. Z boku nigdy
                  nie zrozumiesz ani nie docenisz dynamiki zjawisk. Wykresy nie pomoga. Zreszta
                  wykresy to mistrzostwa w patrzeniu w tylne lusterka
              • polarbeer Korekta w zlocie 21.04.06, 18:24
                >>>Naród handlujący na złocie musi popaść w zniechęcenie, nim przyjdzie kolejna
                fala wzrostowa - rynek stał się zbyt jednostronny, a trend żywi się polaryzacją
                opinii, a nie ich jednostronnością.
                W sumie oznacza to tylko tyle, że nim zaczniemy na złocie korektę CAŁEGO ruchu
                od 2001 roku, jeszcze przynajmniej 1 raz złoto zaatakuje dzisiejszy szczyt. Czy
                z powodzeniem? A to już inna melodia...<<<

Wczorajszy zapad ceny srebra nie byl spowodowany zmiana nastroju "w narodzie
                srebra"
                • marimax Re: Korekta w zlocie 23.04.06, 14:04
                  Historycznie biorac to cena srebra jest 1:35 ceny zlota wiec biorac pod uwage
                  dzisiejsze ceny obu metali to albo srebro pojdzie w gore albo zloto spadnie
                  • polarbeer Re: Korekta w zlocie 23.04.06, 16:32
                    Ja stawiam na srebro w gore w zlocie. Nie wykluczajac korekt, obydwa metale duzo
                    wyzej we wszystkich papierowych walutach.

Wszystko bedzie szlo w gore (z korektami duzymi i malymi) az do rewolucji i
                    obalenia wladzy bankow centralnych. Mam nadzieje ze ta rewolucja bedzie podobna
                    do lat 80-90-tych XX wieku raczej niz konca XVIII.
              • polarbeer Re: 555$/oz to 38,2% zniesienie (Fibonacci) 28.04.06, 17:31
                szutnik napisała:

>>>>>W sumie oznacza to tylko tyle, że nim zaczniemy na złocie korektę CAŁEGO
                ruchu od 2001 roku, jeszcze przynajmniej 1 raz złoto zaatakuje dzisiejszy
                szczyt. Czy z powodzeniem? A to już inna melodia...<<<

Jednak z powodzeniem. I okazalo sie ze to nie byl zaden szczyt tylko wyzszy
                kamien zaslaniajacy tymczasowo horyzont... Wyglada rowniez na to ze debiut SLV
                jest nieslychanym powodzeniem. Patrze na volume
      • polarbeer Zloto $700 -- moje 3 fazy 09.05.06, 22:37
        Nastepny okragly mumer dla zlota... Ciekawe gdzie sie to skonczy...

Powoli dochodze do wniosku ze ten bull market bedzie mial 3 fazy

1) do poprzedniego rekordu (ok. $850)

2) do poprzedniego rekordu w dolarach z 1980 (obecnie ok $1680, moze byc wyzej
        gdy tam dojdziemy)

3) mania w ktorej ostatni sceptycy beda najbardziej zagorzalymi zwolennikami

Oczywiscie spodziewam sie korekt i uplywu czasu

• polarbeer Srebro $15 11.05.06, 15:14
      Srebro $15...

Musze przyznac ze spodziewalem sie glebszej korekty, widzac jednak ze nie
      nadchodzi, wykorzystalem moment i dokonalem malych zmian w proporcjach
      inwestycji (wiecej srebra
      • szutnik Re: Srebro $15 -nie pospieszyłeś się czasem? 11.05.06, 16:37
        Na poziomie 14,93 (spot - ja piszę zawsze o spotach!!) jest stary szczyt na
        srebrze - wierzchołek pierwszej korekty bessy z 1983 r., (rynek na
        ogół "pamięta" takie rejony, gdzie było trudniej maszerować do góry) złoto
        łapnęło kolejny poziom Fibonnaciego (mnożnik jednej z podfal), miedź zgłupiala
        totalnie nawet jak na ostatnie standardy ruchu, dotykając 400 c/lb. Sposób w
        jaki rynek metali odskoczył od szczytów ustanowionych przed chwilą każe
        zachowac najwyższą ostrożność!!!
        Przy totalnym wykupieniu, dywergencjach na wskaźnikach takie zachowanie oznacza
        jedno - kompletny brak głowy u kupujących Dzisiaj.
        Wcale mnie nie zdziwi jeśli dziś powstanie ważny, średnioterminowy szczyt, nie
        do pobicia w najbliższych miesiącach.
        Wiem, przeczytam o fundamentalnym popycie itp - Nie. To nie jest fundamentalny
        popyt. To jest popyt na zapas. Od czasu, jak na metalach zrobiło się kontango -
        wszyscy kupują na zapas!!! Dotyczy to zwłaszcza miedzi, ale i srebra, które też
        jest metalem technicznym.
        Teraz na miedzi jest klasyczna "panika zaopatrzeniowców" i gromadzenie zapasów
        na siłę - wszak miedź może już "tylko drożeć".
        Co to oznacza w dłuższym okresie, nie muszę tłumaczyć...kto będzie kupował, gdy
        każdy będzie mieć zapas?
        Moja rada: Jeśli srebro futures SIN06 dziś wróci w okolicach zamknięcia poniżej
        poprzedniego szczytu (14,69 - na razie broni się na tym poziomie) Zmniejszaj, a
        nie zwiększaj zaangażowanie w srebro - za parę chwil będziesz miał znacznie
        taniej.
        Dziś kupować, to kupować bez głowy, na fali . Może wkrotce zaboleć.
        PZDR
        • polarbeer Re: Srebro $15 -nie pospieszyłeś się czasem? 11.05.06, 20:02
          Ja juz kilka dni temu kupilem z powrotem 1/3 ktora wczesniej sprzedalem... W
          miedzyczasie rynek przeszedl z oversold do overbought. Dzisiaj jest w samym
          srodku prostego trendu. W sumie zyskalem na tym manewrze wiec wszystko jest OK.
          Poniewaz jestem dlugo-terminowym inwestorem juz z ogromnym zyskiem, niewiele
          interesuja tymczasowe "szczyty"
          • szutnik Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 16:30
            No i zaczęło się - teraz korekta będzie już głębsza - zejście ponizej 14,69$/oz
            jest pierwszą zapowiedzią. Jesli wierzyć sezonowości, to korekta na zlocie i
            srebrze powinna trwać plus minus do końca lipca.
            A miedź może zaliczyć wręcz niezłe tąpnięcie...
            • polarbeer Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 17:55
              Jak na razie nic sie nie zaczelo
              • szutnik Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 18:42
                Wiem, co piszę wink Korekta zaczęta. Naprawdę.
                • polarbeer Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 20:21
                  Wiedza jest iluzja...
                  • szutnik Re: E pur si muove !!! 15.05.06, 10:13
                    "A jednak się obraca", jak miał rzec Galileusz, zmuszony do wyrzeczenia się
                    systemu heliocentrycznego.
                    A jednak większa korekta jest faktem teraz Ag -5%, Cu - 7%, Au "tylko" - 2,6%.
                    Stary, dobry Elliott działa!!!
                    • bush_w_wodzie Re: E pur si muove !!! 15.05.06, 11:30
                      dobry jestes szutnik.
                      pozdro.
                    • polarbeer Boska interwencja 15.05.06, 23:42
                      przyszla na ratunek gigantow... W sama pore
                      • szutnik Re: Boska interwencja....w panice zaopatrzeniowców 16.05.06, 06:36
                        Witaj polarbeer,
                        A zwróciłeś uwagę na jedno bardzo ważne zdanie z tego tekstu?:
                        Copper has doubled in price this year even though industrial demand is flat.
                        "This is fairyland," said Richard Elman, head of the Noble Group. "We have
                        never seen such a disconnect between reality and pricing of raw materials. The
                        long-term story is sound but the short-term froth is patently frightening."
                        To w 100% potwierdza to, co tu już pisałem. To nie jest popyt fundamentalny. To
                        kupowanie na zapas od momentu, gdy na miedzi pojawiło się kontango - kupowanie
                        na zapas to budowanie sobie przez byka szubienicy własnymi rękami...wink
                        To najczystszej wody psychologia. Fundusze hedge zrobiły bańkę na miedzi i jej
                        pęknięcie, jak zwykle da wielki huk. Myślę, że krach na miedzi uderzy nie tylko
                        w banki, operujące na LME. Także niektóre hedge będą bezbronne. Bernanke niech
                        już gromadzi środki na ratowanie nowego LTCM'a.
                        W 1993 r. na rynku miedzi plajtnął niemiecki Metallgesellschaft. Kto teraz?
                        Ale to nastapi dopiero wtedy, gdy wszyscy zdadzą sobie sprawę, że swiat za
                        chwilę wyraźnie spowolni gospodarczo.

Jeszcze jedna ciekawostka, na marginesie - w całej Europie toczy się teraz
                        śledztwo służb skarbowych w sprawie fałszywego obrotu miedzią i metalami. Do
                        Polski odprysk śledztwa dotarł z Belgii, a sprawa zahacza m.in. o magazyny LME
                        w Londynie i prawie nie ma kraju w Europie Zach, gdzie coś w sprawie by się nie
                        działo. Obracano m.in. zawyżoną ilością towaru, wyłudzając zwrot VAT w krajach,
                        o wyższym VAcie
                        PZDR
                        • polarbeer panika zaopatrzeniowców 16.05.06, 15:50
                          Tak, zauwazylem to w tym artykule... Tak w ogole gdzie sie nie popatrzysz tworza
                          sie banki
                          • polarbeer Zapasy 16.05.06, 18:45
                            Jeszcze jedna mysl na ten sam temat... plus wyjasnienie dlaczego trzymam sie
                            metali "szlachetnych" a nie pospolitych.

Szlachta jest szlachta poniewaz ma cos "extra". W przypadku metali, ta czes
                            "extra" to ich "ponad uzytkowa wartosc"... (Ciezko do zdefiniowania, poza
                            tradycja, psychologia, historia
    • szutnik Blisko, coraz bliżej (Au 560$ ; Ag ok. 10$)... 09.06.06, 10:00
      Witam pieknie wszystkich po operacji. Teraz już jako domowy rekonwalescent i
      pozdrawiam.
      Pooglądałem, pooglądałem co tam na rynkach i...jestem zaskoczony, jak bardzo na
      metalach wychodzi na moje smile
      Tyle, ze dno korekty coraz bliżej i trzeba będzie zacząć trochę poważniej się
      przygladać, bo srebro mnie zaczyna intrygować. Może już nie lipcowe kontrakty
      na srebro, ale następne? Nooo, ciekawe.
      • bush_w_wodzie wow!!! n/t 13.06.06, 13:57
        • franzmaurer No i jak tam?? 11.09.06, 20:02
          Zlotko dzisiaj polecialo pod $600/oz... no to poszedłem na zakupy...
          Może pod choinkę sprawię sobie jakieś Porsze albo cuś smile))

Hmmm... a jak to jest początek większego ruchu w drugą stronę? No to pupa
          zbita sad(
          • polarbeer Re: No i jak tam?? 16.09.06, 11:52
            Mam nadzieje ze nie bawisz sie pozyczanymi pieniedzmi... <g> Jesli tak to
            lepiej trzymac sie z daleka od rzeczy znienawidzonych przez elity
            bankowo/panstwowe... (zloto, srebro) Zblizaja sie wybory i trzeba uzyc
            szminke... Rowniez dawanie sobie terminow (Swieta) rowniez jest bardzo
            niebezpieczne.

Zloto i srebro to swietna inwestycja na nastepnych kilka lat, ale wiekszosc
            czasu bedzie spedzana w korektach. Ja osobiscie nie mam najmniejszego zamiaru
            sprzedawania czegokolwiek w tym sektorze. Z tym ze to luksus ktorego nie maja
            ludzie bawiacy sie w opcje, czy ci "z marginesem".

ja bede sprzedawal kilka miesiecy po zakupach taksowkarzy i emerytow...
            • marimax Re: No i jak tam?? 19.09.06, 20:54
              A ja bede sprzedawal wlasnie tym taksowkarzom i emerytom bo kilka miesiecy
              potem bedzie juz po ptakach
    • bush_w_wodzie co to za heca? 29.09.06, 15:07
      (diagramy aktualne tylko dzisiaj)

www.kitco.com/images/live/silver.gif
      www.kitco.com/images/live/gold.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka