polarbeer 03.03.06, 18:06 Po cichu srebro przebilo sie przez $10 za uncje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polarbeer Re: Srebro 29.03.06, 20:22 No i juz mamy $11 + Wyglada na to ze zloto rowniez uderza w gorna granice oporu... Czy ja jestem jedynym tutaj ktory zarabia na tym? Przycinku, kupiles SSRI? Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Srebro 31.03.06, 05:52 polarbeer napisał: > No i juz mamy $11 + > > Wyglada na to ze zloto rowniez uderza w gorna granice oporu... Czy ja jestem > jedynym tutaj ktory zarabia na tym? Przycinku, kupiles SSRI? No wlasnie jednak nie. Nie przekonalem sie do tego. Ale miales dobry pomysl. Ty masz dobre pomysly. Odpowiedz Link
szutnik Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 29.03.06, 22:30 Jakoś bardziej od srebra mi ten towar leży, a i trend wbrew pozorom silniejszy niż na Ag. PZDR Cukrowy "Byk" Szutnik Odpowiedz Link
marimax Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 30.03.06, 23:00 To juz fakt srebrny ETF bedzie niedlugo notowany na American SE. Ja zaczalem kupowac zloto ponad rok temu i wszyscy moi koledzy patrzyli sie na mnie jak na wariata bo oni inwestowali w domy ktorych wartosc nigdy nie miala spadac. Odpowiedz Link
polarbeer Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 30.03.06, 23:08 Ja bym chetnie zainwestowal w jakas forme cukru, ale prawde mowiac nie mam pojecia jak... Ze zlotem czy srebrem to latwo Odpowiedz Link
marimax Re: Srebro? Ja tam wolę cukier :-))) 31.03.06, 10:10 To nie jest takie proste bo kiedy banki zaczna padac to sie i do swojej skrzynki nie dostaniesz. Nie wiem gdzie mieszkasz bo jesli w Polsce to moze byc trudno ale W Ameryce bardzo latwo jest handlowac kontraktami cukru, zlota, srebra, ropy naftowej. Otwierasz sobie konto u jakiegos commodity broker i mozesz zaczac z mala suma pieniedzy (grajac na opcjach) bo inwestowanie w kontrakty jest duzo drozsze a ryzyko tez duzo wieksze. Na opcjach twoje ryzyko jest tylko takie ile wlozysz a kupujac kontrakty mozesz umoczyc wszystko co masz (jesli rynek odwroci sie przeciw tobie) Odpowiedz Link
donk Znaczy siem, bendzie wojna. 20.04.06, 12:55 Jak zloto i srebro idom w gorem, ktos woli metal niz papier bez wartosci. Odpowiedz Link
szutnik Re:Patrzę na te -199,5 pkt..Hiperbole tak kończą 20.04.06, 16:56 Klasyka, przerabiana na Ag na początku 2004 i wielokrotnie wcześniej. Teraz trzeba poczekać kilka m-cy, aż kurs spadnie poniżej 11,0 USD/oz i tam zacząć wypatrywać sygnałów kupna. Au i Cu to samo - pękają hiperbole. Ciekawe, czy to zapowiada umacnianie dolara (zaczęte dziś) na dłużej, wbrew przycinkowi? PS. Zlota nie dotykać poniżej 555$/oz PZDR Odpowiedz Link
sirland Re: Errata Au nie tykać POWYŻEJ 555$/oz :-) 20.04.06, 18:24 O k...!!!! 12,48 A chciałem zabawić się w łapanie noża i dać szorta... ale nie dałem. Odpowiedz Link
szutnik Re: 555$/oz to 38,2% zniesienie (Fibonacci) 20.04.06, 19:50 Zakładając, że właśnie zakończyła się najbardziej zyskowna i najdłuzsza fala III wg Elliotta, to statystycznie 70% korekt zdejmuje od 30-50%poprzedzającego je ruchu (badania Toma Joseph'a, twórcy Programu Advanced GET), a najbardziej typową wartością jest właśnie owe 38,2% zniesienia. Minimalny "wymiar kary" to 23,6% poprzedzającego ruchu zniesione, czyli do okolic 590 USD/oz, przy czym znowu wg badań statystycznych Josepha zaledwie 15% korekt zdejmuje 24-30% poprzedzającego ruchu. Myślę że częściowo masz rację Polarbeer, Goldbugs mają tak rozgrzane głowy obecnie, że podejmą próbę ruchu w górę już wcześniej, ale się sparzą i natrafią na kontrę. Idealna, podręcznikowa byłaby korekta płaska typu dzisiejszy szczyt - 590$- dzisiejszy szczyt - 555$, lub jakiś zwężający się trójkąt. Naród handlujący na złocie musi popaść w zniechęcenie, nim przyjdzie kolejna fala wzrostowa - rynek stał się zbyt jednostronny, a trend żywi się polaryzacją opinii, a nie ich jednostronnością. W sumie oznacza to tylko tyle, że nim zaczniemy na złocie korektę CAŁEGO ruchu od 2001 roku, jeszcze przynajmniej 1 raz złoto zaatakuje dzisiejszy szczyt. Czy z powodzeniem? A to już inna melodia... ( Odpowiedz Link
polarbeer Re: 555$/oz to 38,2% zniesienie (Fibonacci) 20.04.06, 22:07 szutnik napisała: > Zakładając, że właśnie zakończyła się najbardziej zyskowna i najdłuzsza fala > III wg Elliotta (...) Ja niczego takiego nie zakladam. Zadne fale, zadne "shooting stars" and zadnie inne mody. (Wyznawcy Elliota 2 tygodnie temu twierdzili ze fala III dopiero sie zaczyna Odpowiedz Link
polarbeer Zloto, srebro = fundamentalizm monetarny 20.04.06, 22:24 Podobnie jak z religiami, musisz to "czuc" zeby brac w tym udzial. Z boku nigdy nie zrozumiesz ani nie docenisz dynamiki zjawisk. Wykresy nie pomoga. Zreszta wykresy to mistrzostwa w patrzeniu w tylne lusterka Odpowiedz Link
polarbeer Korekta w zlocie 21.04.06, 18:24 >>>Naród handlujący na złocie musi popaść w zniechęcenie, nim przyjdzie kolejna fala wzrostowa - rynek stał się zbyt jednostronny, a trend żywi się polaryzacją opinii, a nie ich jednostronnością. W sumie oznacza to tylko tyle, że nim zaczniemy na złocie korektę CAŁEGO ruchu od 2001 roku, jeszcze przynajmniej 1 raz złoto zaatakuje dzisiejszy szczyt. Czy z powodzeniem? A to już inna melodia...<<< Wczorajszy zapad ceny srebra nie byl spowodowany zmiana nastroju "w narodzie srebra" Odpowiedz Link
marimax Re: Korekta w zlocie 23.04.06, 14:04 Historycznie biorac to cena srebra jest 1:35 ceny zlota wiec biorac pod uwage dzisiejsze ceny obu metali to albo srebro pojdzie w gore albo zloto spadnie Odpowiedz Link
polarbeer Re: Korekta w zlocie 23.04.06, 16:32 Ja stawiam na srebro w gore w zlocie. Nie wykluczajac korekt, obydwa metale duzo wyzej we wszystkich papierowych walutach. Wszystko bedzie szlo w gore (z korektami duzymi i malymi) az do rewolucji i obalenia wladzy bankow centralnych. Mam nadzieje ze ta rewolucja bedzie podobna do lat 80-90-tych XX wieku raczej niz konca XVIII. Odpowiedz Link
polarbeer Re: 555$/oz to 38,2% zniesienie (Fibonacci) 28.04.06, 17:31 szutnik napisała: >>>>>W sumie oznacza to tylko tyle, że nim zaczniemy na złocie korektę CAŁEGO ruchu od 2001 roku, jeszcze przynajmniej 1 raz złoto zaatakuje dzisiejszy szczyt. Czy z powodzeniem? A to już inna melodia...<<< Jednak z powodzeniem. I okazalo sie ze to nie byl zaden szczyt tylko wyzszy kamien zaslaniajacy tymczasowo horyzont... Wyglada rowniez na to ze debiut SLV jest nieslychanym powodzeniem. Patrze na volume Odpowiedz Link
polarbeer Zloto $700 -- moje 3 fazy 09.05.06, 22:37 Nastepny okragly mumer dla zlota... Ciekawe gdzie sie to skonczy... Powoli dochodze do wniosku ze ten bull market bedzie mial 3 fazy 1) do poprzedniego rekordu (ok. $850) 2) do poprzedniego rekordu w dolarach z 1980 (obecnie ok $1680, moze byc wyzej gdy tam dojdziemy) 3) mania w ktorej ostatni sceptycy beda najbardziej zagorzalymi zwolennikami Oczywiscie spodziewam sie korekt i uplywu czasu Odpowiedz Link
polarbeer Srebro $15 11.05.06, 15:14 Srebro $15... Musze przyznac ze spodziewalem sie glebszej korekty, widzac jednak ze nie nadchodzi, wykorzystalem moment i dokonalem malych zmian w proporcjach inwestycji (wiecej srebra Odpowiedz Link
szutnik Re: Srebro $15 -nie pospieszyłeś się czasem? 11.05.06, 16:37 Na poziomie 14,93 (spot - ja piszę zawsze o spotach!!) jest stary szczyt na srebrze - wierzchołek pierwszej korekty bessy z 1983 r., (rynek na ogół "pamięta" takie rejony, gdzie było trudniej maszerować do góry) złoto łapnęło kolejny poziom Fibonnaciego (mnożnik jednej z podfal), miedź zgłupiala totalnie nawet jak na ostatnie standardy ruchu, dotykając 400 c/lb. Sposób w jaki rynek metali odskoczył od szczytów ustanowionych przed chwilą każe zachowac najwyższą ostrożność!!! Przy totalnym wykupieniu, dywergencjach na wskaźnikach takie zachowanie oznacza jedno - kompletny brak głowy u kupujących Dzisiaj. Wcale mnie nie zdziwi jeśli dziś powstanie ważny, średnioterminowy szczyt, nie do pobicia w najbliższych miesiącach. Wiem, przeczytam o fundamentalnym popycie itp - Nie. To nie jest fundamentalny popyt. To jest popyt na zapas. Od czasu, jak na metalach zrobiło się kontango - wszyscy kupują na zapas!!! Dotyczy to zwłaszcza miedzi, ale i srebra, które też jest metalem technicznym. Teraz na miedzi jest klasyczna "panika zaopatrzeniowców" i gromadzenie zapasów na siłę - wszak miedź może już "tylko drożeć". Co to oznacza w dłuższym okresie, nie muszę tłumaczyć...kto będzie kupował, gdy każdy będzie mieć zapas? Moja rada: Jeśli srebro futures SIN06 dziś wróci w okolicach zamknięcia poniżej poprzedniego szczytu (14,69 - na razie broni się na tym poziomie) Zmniejszaj, a nie zwiększaj zaangażowanie w srebro - za parę chwil będziesz miał znacznie taniej. Dziś kupować, to kupować bez głowy, na fali . Może wkrotce zaboleć. PZDR Odpowiedz Link
polarbeer Re: Srebro $15 -nie pospieszyłeś się czasem? 11.05.06, 20:02 Ja juz kilka dni temu kupilem z powrotem 1/3 ktora wczesniej sprzedalem... W miedzyczasie rynek przeszedl z oversold do overbought. Dzisiaj jest w samym srodku prostego trendu. W sumie zyskalem na tym manewrze wiec wszystko jest OK. Poniewaz jestem dlugo-terminowym inwestorem juz z ogromnym zyskiem, niewiele interesuja tymczasowe "szczyty" Odpowiedz Link
szutnik Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 16:30 No i zaczęło się - teraz korekta będzie już głębsza - zejście ponizej 14,69$/oz jest pierwszą zapowiedzią. Jesli wierzyć sezonowości, to korekta na zlocie i srebrze powinna trwać plus minus do końca lipca. A miedź może zaliczyć wręcz niezłe tąpnięcie... Odpowiedz Link
polarbeer Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 17:55 Jak na razie nic sie nie zaczelo Odpowiedz Link
szutnik Re: Srebro $15 - korekta zaczęta 12.05.06, 18:42 Wiem, co piszę Korekta zaczęta. Naprawdę. Odpowiedz Link
szutnik Re: E pur si muove !!! 15.05.06, 10:13 "A jednak się obraca", jak miał rzec Galileusz, zmuszony do wyrzeczenia się systemu heliocentrycznego. A jednak większa korekta jest faktem teraz Ag -5%, Cu - 7%, Au "tylko" - 2,6%. Stary, dobry Elliott działa!!! Odpowiedz Link
polarbeer Boska interwencja 15.05.06, 23:42 przyszla na ratunek gigantow... W sama pore Odpowiedz Link
szutnik Re: Boska interwencja....w panice zaopatrzeniowców 16.05.06, 06:36 Witaj polarbeer, A zwróciłeś uwagę na jedno bardzo ważne zdanie z tego tekstu?: Copper has doubled in price this year even though industrial demand is flat. "This is fairyland," said Richard Elman, head of the Noble Group. "We have never seen such a disconnect between reality and pricing of raw materials. The long-term story is sound but the short-term froth is patently frightening." To w 100% potwierdza to, co tu już pisałem. To nie jest popyt fundamentalny. To kupowanie na zapas od momentu, gdy na miedzi pojawiło się kontango - kupowanie na zapas to budowanie sobie przez byka szubienicy własnymi rękami... To najczystszej wody psychologia. Fundusze hedge zrobiły bańkę na miedzi i jej pęknięcie, jak zwykle da wielki huk. Myślę, że krach na miedzi uderzy nie tylko w banki, operujące na LME. Także niektóre hedge będą bezbronne. Bernanke niech już gromadzi środki na ratowanie nowego LTCM'a. W 1993 r. na rynku miedzi plajtnął niemiecki Metallgesellschaft. Kto teraz? Ale to nastapi dopiero wtedy, gdy wszyscy zdadzą sobie sprawę, że swiat za chwilę wyraźnie spowolni gospodarczo. Jeszcze jedna ciekawostka, na marginesie - w całej Europie toczy się teraz śledztwo służb skarbowych w sprawie fałszywego obrotu miedzią i metalami. Do Polski odprysk śledztwa dotarł z Belgii, a sprawa zahacza m.in. o magazyny LME w Londynie i prawie nie ma kraju w Europie Zach, gdzie coś w sprawie by się nie działo. Obracano m.in. zawyżoną ilością towaru, wyłudzając zwrot VAT w krajach, o wyższym VAcie PZDR Odpowiedz Link
polarbeer panika zaopatrzeniowców 16.05.06, 15:50 Tak, zauwazylem to w tym artykule... Tak w ogole gdzie sie nie popatrzysz tworza sie banki Odpowiedz Link
polarbeer Zapasy 16.05.06, 18:45 Jeszcze jedna mysl na ten sam temat... plus wyjasnienie dlaczego trzymam sie metali "szlachetnych" a nie pospolitych. Szlachta jest szlachta poniewaz ma cos "extra". W przypadku metali, ta czes "extra" to ich "ponad uzytkowa wartosc"... (Ciezko do zdefiniowania, poza tradycja, psychologia, historia Odpowiedz Link
szutnik Blisko, coraz bliżej (Au 560$ ; Ag ok. 10$)... 09.06.06, 10:00 Witam pieknie wszystkich po operacji. Teraz już jako domowy rekonwalescent i pozdrawiam. Pooglądałem, pooglądałem co tam na rynkach i...jestem zaskoczony, jak bardzo na metalach wychodzi na moje Tyle, ze dno korekty coraz bliżej i trzeba będzie zacząć trochę poważniej się przygladać, bo srebro mnie zaczyna intrygować. Może już nie lipcowe kontrakty na srebro, ale następne? Nooo, ciekawe. Odpowiedz Link
franzmaurer No i jak tam?? 11.09.06, 20:02 Zlotko dzisiaj polecialo pod $600/oz... no to poszedłem na zakupy... Może pod choinkę sprawię sobie jakieś Porsze albo cuś )) Hmmm... a jak to jest początek większego ruchu w drugą stronę? No to pupa zbita ( Odpowiedz Link
polarbeer Re: No i jak tam?? 16.09.06, 11:52 Mam nadzieje ze nie bawisz sie pozyczanymi pieniedzmi... <g> Jesli tak to lepiej trzymac sie z daleka od rzeczy znienawidzonych przez elity bankowo/panstwowe... (zloto, srebro) Zblizaja sie wybory i trzeba uzyc szminke... Rowniez dawanie sobie terminow (Swieta) rowniez jest bardzo niebezpieczne. Zloto i srebro to swietna inwestycja na nastepnych kilka lat, ale wiekszosc czasu bedzie spedzana w korektach. Ja osobiscie nie mam najmniejszego zamiaru sprzedawania czegokolwiek w tym sektorze. Z tym ze to luksus ktorego nie maja ludzie bawiacy sie w opcje, czy ci "z marginesem". ja bede sprzedawal kilka miesiecy po zakupach taksowkarzy i emerytow... Odpowiedz Link
marimax Re: No i jak tam?? 19.09.06, 20:54 A ja bede sprzedawal wlasnie tym taksowkarzom i emerytom bo kilka miesiecy potem bedzie juz po ptakach Odpowiedz Link
bush_w_wodzie co to za heca? 29.09.06, 15:07 (diagramy aktualne tylko dzisiaj) www.kitco.com/images/live/silver.gif www.kitco.com/images/live/gold.gif Odpowiedz Link