Dodaj do ulubionych

Złoto po 2000$

• lulu1024 ile sprzedano? 17.01.11, 10:26
      Mam pytanie do SiP lub kogos kto umie to policzyc.
      Czy jest gdzies wykres ile sprzedano złota i srebra na przestrzeni ostatnich 5-10 lat? Nie chodzi o produkcje, ale o sprzedaż. Wagowo. Mi wyszlo, ze od 2 lat ilosc jest taka sama (nie liczac MFW i zakupow bankow centralnych) Oznaczalo by to, ze te wszystkie teksty to 100 % spekuły.
      • hej-hey-hej Re: ile sprzedano? 17.01.11, 15:47
        Jesli wierzyc Jeffery Christianowi, ktory zeznawal wiosna zeszlego roku przed komisja CFTC zloto jest "instrumentem finansowym" jak kazdy inny i sprzedano go 100 razy wiecej niz dysponuja nim maklerzy zlota.
        • lulu1024 Re: ile sprzedano? 18.01.11, 10:27
          nie ma zadnej roznicy miedzy fizycznym a niefizycznym. Chodzi o wykres wagowy. Wychodzi na to, ze nie ma zadnej hossy na zlocie. jest banka. nie sprzedaje sie wiecej zlota , ale mniej! pomimo takiej propagandy po prostu wagowo wychodzi, ze sprzedano mniej zlota. Chodzi o to by sprawdzic to w czasie, bo sam jeden rok 2010 to za mało.
          • hej-hey-hej Re: ile sprzedano? 18.01.11, 15:29
            Cytatnie ma zadnej roznicy miedzy fizycznym a niefizycznym

smile
    • alexon19 2000$ 17.01.11, 11:54
      Bardzo futurystyczna wizja chociaż jak najbardziej realna, zwłaszcza że prędzej czy później zasoby ziemi będą się kurczyć bo eksploatujemy je niemiłosiernie a są one wyczerpywalne i nieodnawialne niestety więc pokusiłbym się z cenami dalej
    • lulu1024 , ceny złota najniższe od 440 lat. 18.01.11, 10:48
      "na bazie swojego wykresu, ceny złota są obecnie (realnie) najwyższe (z małym wyjątkiem) od 440 lat."
      stojeipatrze.blogspot.com/2011/01/cytat-dnia-japonia-mania-zota-goldman.html
      A to już jest ciekawe. Może masz jakieś informacje? Bo wszyscy tu wypisuja ze nawet 5000$ jesli uwzglednic inflacje czy jak kolwiek inaczej urealnic te kwoty. To co jest realne?

Chyba, ze chcialbys powiedziec, ze sredbro bedzie drozsze od złota. Nie rozumiem.
      • igi.wr Re: , ceny złota najniższe od 440 lat. 21.01.11, 00:19
        Glownym, albo jednym z glownych argumentow przeciwnikow lub niedowiarkow powrotu parytetu zlota jest to, ze hamowalo by to rozwoj gospodarczy. Czy rozwoj gospodarczy jest zdrowy jesli jest oparty na dlugu?
        Co z tego, ze rozwoj gospodarczy by sie spowolnil, nawet powiem wiecej byloby to naturalna koleja rzeczy.
        Dopoki FED nie zaczal drukowac dlugu ludzie jakos sobie radzili z rozwojem z nowymi technologiami, miali czas zeby sie przystosowac do postepu przeyslowego.
        Teraz ludzie zagonieni, pracuja po 12, 14 godzin na dobe zeby zarobic na splate kredytu, wiekszy dom, lepszy samochod, pachnaca sraj-tasme gubia sens zycia!
        Dla mlodych priorytetem staje sie chec posiadania, a nie chec zycia i zalozenia rodziny. Zaczynaja sie gubic w natloku nowych technologii, traca swiadomosc i sa coraz bardziej niedoksztalceni.
        Jednym zdaniem rozwoj gospodarczy i technologiczny nie idzie w parze z rozwojem socjologicznym spoleczenstw. Stad potezne nasilenie chorob cywilizacyjnych, stresu i pogoni za pachnaca sraj-tasma...
        • igi.wr Dlug zrobil z nas niewolnikow... 21.01.11, 00:22
          ... a jak zle pojdzie to bedziemy niewolnikami Chinczykow: biznes.interia.pl/news/chiny-kupuja-polski-dlug,1584438,5434
          • igi.wr Wracajac do zlota. 22.01.11, 09:40
            W WB pare lat temu "jak grzyby po deszczu" zaczely wyrastac punkty skupu zlota. Wciaz je widac, wciaz ktos te zloto skupuje...
            • lulu1024 wyprz 22.01.11, 11:28
              Mysle, ze zloto wyprzedza gielde. Tak to wyglada.
              Od dzis zaczne sledzic zloto by dowiedziec sie jak gleboka bedzie korekta w akcjach. Z akcji trzeba wiać.
              • igi.wr Re: wyprz 24.01.11, 09:39
                W Hiszpanii to samo, od paru lat zloto jest skupowane na stoiskach rozstawionych w centrach handlowych.
    • szczurek.polny Kaszana... 31.01.11, 22:21
      I znowu w pupę. XAUEUR o 1% w dół i buja się koło 970 EUR/oz. No coś ta Unia powoli nam się sypie, coś to euro powoli upada.
      Załatwiałem dzisiaj sprawy na mieście i z ciekawości zajrzałem "do sklepiku". Takiego ruchu tam to ja nie pamiętam. Zwykle było pusto. Cicho, pusto, dyskretnie. A dzisiaj normalnie jeden za drugim: dwa krugerrandy, trzy krugerrandy, jednego krugerranda. Ulica kupuje "w dołku" - znaczy się jeszcze będzie sporo spadać.
      Krugerrandy są w ciągłej sprzedaży (tak jak zawsze były), sprzedają po spot + 4%, skupują po spot + 1%, można płacić w używanych banknotach i poprosić o fakturę na nazwisko John Doe smile
      • hej-hey-hej Re: Kaszana... 01.02.11, 17:06
        >>>>sprzedają po spot + 4%, skupują po spot + 1%, <<<<<

Z ciekawości... Gdzie? Jakim mieście?
    • stoje_i_patrze Niektórzy mówią że złoto jest drogie.... 21.08.11, 22:51
      stojeipatrze.blogspot.com/2011/08/niektorzy-mowia-ze-zoto-jest-drogie.html
      • dirloff "gorączka złota" u Polaków... 24.08.11, 02:38
        Nawet i Wybiórcza już dostrzega ów trend. Trend jakby pozasystemowy czy antysystemowy. Trend braku wiary w "papier", tzn. już we wszystko, co nie jest materialne i nie da się przemycić w majtkach czy zakopać w ogródkuwink

wyborcza.biz/gieldy/1,101260,10156300,Zloto_drogie_jak_nigdy__W_kantorach_brakuje_monet.html
        wyborcza.biz/Waluty/1,111132,10150351,Spadki_na_gieldach_w_Azji_i_Australii__Zloto_pobija.html

Na marginesie. Opublikowali też ciekawy art. o polskim przedwojennym złocie. Jakiś czas temu rozpisywaliśmy się tutaj o tym:
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,10143353,Historia_polskiego_zlota__Jest_warte_miliardy__ale.html

PS. SiP, gratuję bloga. Jest naprawdę bardzo dobry, wyjątkowy. Sądzę, że w pierwszej dziesiątce polskich blogów ekonomcznychwink
        • stoje_i_patrze Re: "gorączka złota" u Polaków... 24.08.11, 10:52
          dirloff napisał:

> Nawet i Wybiórcza już dostrzega ów trend. Trend jakby pozasystemowy czy antysys
          > temowy. Trend braku wiary w "papier", tzn. już we wszystko, co nie jest materia
          > lne i nie da się przemycić w majtkach czy zakopać w ogródkuwink
          >
          Cześć,
          ODP: Pytanie czy to już szczyt? Długoterminowo to nic sie nie zmieniło...Na pewno złoto stało się bardziej popularne niz kiedys, nadal jednak PM stanowią ułamek portfolio funduszy. Szczegolny potencjal to Azja (indie, chiny itd). To oni są kluczem. Indie i jubilerka to ponad polowa popytu. Tak samo jak w srebrze (ponad 50% to popyt z przemyslu). Popyt inwestycyjny stanowi max 10% wiec jeszcze nie ma mega pędu... ale na pewno sie nakreca.

> PS. SiP, gratuję bloga. Jest naprawdę bardzo dobry, wyjątkowy. Sądzę, że w pier
          > wszej dziesiątce polskich blogów ekonomcznychwink

ODP:
          Dziękuję. Niestety pomimo roznych moich prosb i apeli mało kto chce go tworzyc w sensie wpisów (dam admina!). Ja mam swoje sprawy na glowie i pisalem juz w komentarzach że mogę rzadziej pisac bo po prostu nie mam czasu sad

Raportów i niusów jest od groma, tylko kto to ogarnie?
          hej
          • dirloff Re: "gorączka złota" u Polaków... 27.08.11, 21:46
            Popyt inwestycyjny stanowi max 10% wiec jeszcze
            > nie ma mega pędu... ale na pewno sie nakreca.

Oczywiście. Jednak ten silny, kilkuletni trend wzrostowy złota nie napędziły same Indie z Chinami i tamtejszy konsumencki popyta na biżuterię - nakręcanie się kryzysu i ukrywanie prawdziwej skali zjawisk inflacyjnych. Zwróć uwagę, że wtedy ruszyła ta fala, obecnie już wręcz "moda" na złoto lokacyjno-inwestycyjne. Czy to u zwykłych ludzi, czy to u rządów i banków centralnych wielu państwo. Co ciekawe, sporo złota nabyły również tak bliskie USA i uzależnione od Waszyngtonu kraje, jak Meksyk i Chile. Nawet w tamtejszych stolicach - Mexico City i Limie - zgłaszane są już publicznie obawy co do światowej sytuacji ekonomicznej i dalszej roli dollara.

> Dziękuję. Niestety pomimo roznych moich prosb i apeli mało kto chce go tworzyc
            > w sensie wpisów (dam admina!). Ja mam swoje sprawy na glowie i pisalem juz w ko
            > mentarzach że mogę rzadziej pisac bo po prostu nie mam czasu sad

Wypluj te słowa, hehe. I czasem nie myśl o porzuceniu tego bloga, bo nakopię, wiesz gdzie... wink To naprawdę bardzo dobra jakościowo stronka. Co ważne, linkujesz tam i umieszczasz sporo materiałów i dokumentów do przejrzenia. To bardzo wygodne dla internautów, ponieważ nie muszą potrzebnych informacji szukać w sieci. Nie każdy wie i potrafi, co, gdzie i jak szukać. Natomiast u Ciebie mają wszystko pod ręką. Drugim takim - dodającym wiele stuff'u - znanym i uznanym blogerem jest Zezowaty Zorro.

Odnośnie pomocy w prowadzeniu bloga. Czy zastanawiałeś się nad tym, żeby z własnym blogiem uderzyć do jakiegoś bardziej znanego, popularnego portalu czy medium (ich stronki). Wiele portali "poleca", "zaleca" czy "proponuje" dane blogi i blogerów, sprawując nad nimi pieczę. Często ciekawsze tytuły (wpisy) linkują na własnej głównej stronie. W ostateczności mógłbyś zwrócić się do Nowego Ekranu czy Salonu24. Oni również na swoje główne rzucają linki do wybranych wpisów. Czasem są to prawdziwe pierdoły czy gdybologia. Mógłbyś u nich pisać. Nie likwidując własnego bloga (jeżeli jesteś przywiązany do tamtej stronki), tylko kopiując go u nich. Wielu blogerów tak robi - są i na salonie, i na ekranie, i na bloxie i blogspocie czy wordpressie. Pomyśl o tym. Salon24 jest już obstawiony i od jakiegoś czasu dołujący, natomiast Nowy Ekran nowy, świeży i ostatnio bardzo modny:
            www.nowyekran.pl/
            www.salon24.pl/

> Raportów i niusów jest od groma, tylko kto to ogarnie?
            > hej

Ano Ty... wink
            Pozdrawiam.

PS. Tu masz mój wpis z kilkoma linkami do wykorzystania:
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,128219908,128231055,kilka_uwag.html
    • stoje_i_patrze Citibank - złoto po 5000 USD za uncję - 27.08.11, 17:27
      stojeipatrze.blogspot.com/2011/08/citibank-zoto-po-5000-usd-za-uncje-kto.html
      • dirloff Citibank swoje, a Wells Fargo swoje... 27.08.11, 21:18
        Citibank swoje, Wells Fargo swoje (na przekór Citi, hehe... ), a karuzela kręci się dalej... wink

Dobrze z tym linkiem koreluje Twój poprzedni wpis:
        stojeipatrze.blogspot.com/2011/08/niektorzy-mowia-ze-zoto-jest-drogie.html
        Natomiast tu "ostrzeżenie" WF o rzekomej bańce na złocie. Znamienne, że utożsamiają złoto fizyczne, jak najbardziej materialne, z tym "papierowym", kontraktowym:
        www.tvn24.pl/12692,1714253,,,zlota-banka-peknie-z-wielkim-hukiem,wiadomosc.html

Do powyższych pasuje ta intrygująca informacja, którą zaczerpnąłem z pewnego wątku z forum Świat:
        tv.globalresearch.ca/2011/08/federal-reserve-admits-we-have-no-gold
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,128289852,128289852,FED_mowi_nie_mamy_zlota.html
        Prawdziwy thriller - jest FED, jest złoto (lub jest jego brak, hehe...), jest Ron Paul, zatem jest intryga. Wszystko na swoim miejscuwink
    • stoje_i_patrze Złoto - ciężko być pesymistą w długim terminie pom 25.09.11, 15:36
      Złoto - ciężko być pesymistą w długim terminie pomimo oznak przegrzania
      stojeipatrze.blogspot.com/2011/09/zoto-ciezko-byc-pesymista-w-dugim.html
    • stoje_i_patrze Re: Złoto po 2000$ 08.12.11, 23:17
      Złoto znowu się wychyla. Jak padnie 1700 może być mały wodospad:
      picasaweb.google.com/117074489936772499671/Public#5683884830442716274
      picasaweb.google.com/117074489936772499671/Public#5683885017199473906
      muszą przebić 1750 by zanegować...
      • leny20-4-7 Re: Złoto po 2000$ 08.12.11, 23:37
        ja juz w lipcu tutaj na Forum ( watek zdaje sie "gdzie jest zeenek?") pisalem, ze ustawiam sie z wiadrem pod 1200usd. ciekawe czy wpadnie tyle stafu ile planuje.
        • stoje_i_patrze Re: Złoto po 2000$ 08.12.11, 23:47
          1200 piekne miejsce...
          • stoje_i_patrze SMA 144 / 1610 12.12.11, 18:32

Na złocie powinnismy pójść na 1610 i tam się powinno rostrzygnąc. Przez kluczową SMA 144 już przeszli na dziennym.
            • stoje_i_patrze 1550 14.12.11, 22:48
              Złoto, wsparcie:
              www.thetrader.se/wp-content/uploads/2011/12/gold14dec2.png
              ciekawe że 1530 to rynek niedzwiedzia na zlocie!
              www.bloomberg.com/news/2011-12-13/death-of-gold-bull-market-seen-by-gartman.html
              • leny20-4-7 Re: 1550 15.12.11, 09:43
                wiesz SiP jak to zawsze mowi sie u Ciebie na blogu - psy szczekaja ale karawana musi isc dalej - i na razie czarniejszy scenariusz realizuje sie niejako sam. dopiero 1550 otworzy nam droge w perspektywie na 1200. gdzie "wiadra" lenego czekaja od lipca, i uczciwie opisane zostaly juz tutaj na Forum kilka razy. z tej tez przyczyny texty wypisywane na bloomie nie kreca mnie bo gdzie ci fachowcy byli kiedy po raz pierwszy pojawily sie sugestie powaznych spadkow nie u nich tylko tutaj, u nas? malo tego, kiedy pojawila sie prognoza 1200 u nas to nagle, blog po blogu niekotrzy zaczeli sami sobie przypisywac, "ze ja jako pierwszy wam to napisalem" chociaz wiem, ze sledza nas na biezaco...trcohe minelo i jak widac doszlo do bloomasmile tez nas kopjuja?smile oni mysle, ze nie. czyli do ulicy doszlo, ze jest korekta, moze nawet bedzie wyjazd w druga strone. co to implikuje? mniej wiecej obaj wiemy.

wczoraj jak obserowalem zwijanie rynku to przestraszylem sie, ze moglem nie docenic skali zjawiska i w skrajnym przypadku nawet 1200 bedzie "za drogo"! ale to najczarniejszy z czarnych scenariuszy. do tego wazny disklamer, ze "zywe" aka "realne" zloto ma zuplenie inna wartosc niz "papier" na ktorym ustalany jest kurs spotu metalu do momentu w ktorym uczestnicy rynku powiedza dosc klmastwa!

poza tym mysle, jak Przecinek i Hej-hej-hej, system fiannsowy w ktorym zostalismy wychowani wlasnie sie kruszy, za kilkna-kilkanascie miesiecy moze okazac sie, ze kto nie bedzie mial zlota/srebra na reku, w szufladzie, ect ten..."przegral zycie".

w kazdym razie koreka sie nalezy - mamy dolne ograniczenie trendu i srednia na wsparciu. co bedzie dalej rynek "wyrysuje".

pozdro,

• stoje_i_patrze Re: 1550 15.12.11, 10:11

otworzy nam droge w perspektywie na 1200. gdzie "wiadra" lenego cz
                  > ekaja od lipca, i uczciwie opisane zostaly juz tutaj na Forum kilka razy.

Tylko po ile będzie dolar?!

Wiesz, załóżmy że spadnie do 1200, po ile jednak kupisz to złoto jesli kurs USDPLN będzie wtedy po 4.0 lub lepiej? Wyjdzie że to prawie jeden pies, oczywiście przy założeniu że posiadasz PLN.

Nastepnie jeśli ruszy mała hossa, to złoto się umocni ale dolara spadnie więc notowania złota w złotówką spadną lub będą stać w miejscu.

Wycena złota i zakupy w PLN to badzo "tricky issue".
                  • leny20-4-7 Re: 1550 15.12.11, 10:38
                    sluszna uwaga i warto przypomniec, ze opisane tutaj byly projekcje ( zanim kilku znanych blogerow u siebie ja pozniej skopiowalo z adnotacja - "pierwszy") w ktorych np ja widzialem usd w parytecie do eur i kurs po 5,5 (+/-). "jak zyc" - ze "zazartuje" sobie - ano trzeba liczyc, ze geniusze z rzadzacej ekipy wraz z ich generalem Belką wystrzelaja amunicje nagromadzona przez s.p. Skrzypka i ze zrobia wszystko aby najtragiczniej kursy nie wygladaly na sylwestra. jesli zapoczatkowana dzis kroekta nie bedzie ani duza ani dluga, a jest na to szansa bo wedlug mnie dochodzi do akceleracji pewnych zdarzen, to bedzie to dobry moment na zakupy. ja nie mam preji na kupowanie "na dolku" .

warto takze zauwazyc, ze z rezerw bedziemy jako kraj wychodzili stopniowo pozwalajac "spekulantom" budowac naprawde grozna baze do ich gry ( ale to post na inny watek) wiec zakladam, ze pln bedzie sie oslabiał WOLNIEJ niz zloto hipotetycznie bedzie tracilo wartosc zmierzajac do wytyczonego 1200.

zatem albo mozna kupowac juz miedzy swietami a nowym rokiem, albo liczyc na poglebienie spadkow Au przy relatywnie wolniejszej deprecjacji PLN. ( ale to tylko dywagacje i za starty nie odpowiadam bo nie jest to rekomendacja w rozumieniu obowiazujacego prawa)*

jesli jestes zainteresowany to zgadajmy sie. moze warto pojechac do Londka albo Wiednia na zakupy.

* postanowilem dorzucic ten disklamer poneiwaz, pamietam jakie cisnienia moga wystapic jesli ktos cudze pomysly wezmie za swoje, a rynek pojdzie swoja droga, wtedy szukanie winnego nastepuje i wylewanie zali.

• stoje_i_patrze ETF 15.12.11, 23:42
                      Bardzo ciekawy wykres!:
                      blog.kimblechartingsolutions.com/2011/12/why-record-inflows-into-gold-could-be-suggesting-much-lower-prices-are-still-ahead/
                      • leny20-4-7 Re: ETF 16.12.11, 00:18
                        z kimble bylbym ostrozny. obserwuje kolezke od jakis2-3lat i niby jest flexible ale podskornie duzy niedzwiedz z niego. tak zawsze podobiera swoje wykresy i opisze je, ze wydawac by sie moglo ze z Zerohedzem jedna koalicje stanowia.

co do akurat tego wykresu to jego teza jest: too crowded wiec spadki. ale zauwaz, ze tlum na spadku sie powieksza = dywergecja jak nic!!! o czym to swiadczy? chyba o tym, ze EFTep przezywa teraz swoje 5minut z jakiegos powodu. czyzby "tanie" zloto bylo taka okazja?

zauwaz takze, ze nie dal zadnej podzialki dla orientacji tego zatłumienia, okres obserwacji takze wybral dosc krotki.

co do samego zlota, to Kimble od jakiegos roku (?) non stop wkleja wykresy ze zlotem "pekajace" lub tuz nad przepascia...jak dotad wishful thinking.
                        • stoje_i_patrze byka 16.12.11, 10:48
                          jak szukasz byka to masz.
                          kusząca wizja:
                          goldscents.blogspot.com/2011/12/gold-is-on-verge-of-moving-into-bubble.html
                          1550-1570 to były poziomy wskazane w ostatnim raporcie UBS jako strong buy.
                          wskazywali jeszcze 1480 chyba ale jako "niemozliwy" (5% szans)

Radza kupowac po 1550-1570 pod odbicie.

Ja małe długie mam, ale małe.
                      • hej-hey-hej Re: ETF 16.12.11, 01:58
                        >>>what could happen to GLD if these record inflows turn into record outflows?<<<

Juz dosc dawno pisalem ze ETF jest swietnym miejscem na zakupy "duzego" fizycznego zlota... Duzo lepszym niz Crimex. Zakup Korei 25 ton zlota w lipcu "przypadkowo" odbyl sie w tym samy czasie gdy "odplynelo" 24 ton z GLD...

Ja widze GLD jako skarbonke zlota z ktorej wolno jedynie wybierac zloto "duzym". Ci za mali na "koszyczek" robia dotacje dla duzych kupujac "udzialy" mniejsze niz minimum konieczne na na wybranie udzialu w metalu. Propaganda sprytnie sugeruje ze kazdy "odplyw" powoduje rzucanie zlota na rynek... Raporty z jakiegos powodu nie widza roznicy w tym czy zlota ubylo poniewaz ETF sprzedal, a tym ze klijent zarzadal dostawy... Dziwne, nawet Comex w raportach informuje o dostawach zlota klijentom.

Podejrzewam ze to jest glowny powod dla ktorych te ETFy istnieja
    • stoje_i_patrze Szukasz powodów spadków cen złota? 16.05.12, 21:36
      Szukasz powodów spadków cen złota?
      Czy tak jak Zerohedge i masa miłośników złota poruszasz się jak we mgle bo nie wiesz czemu mimo napiętej sytuacji w Grecji złoto tanieje w dolarach? Ten wpis jest dla Ciebie.
      stojeipatrze.blogspot.com/2012/05/szukasz-powodow-spadkow-cen-zota.html
      • przycinek.usa Re: Szukasz powodów spadków cen złota? 17.05.12, 07:42
        zloto zlotem - ale co do srebra, to spada z zupelnie innych powodow - ale to juz odmienna historia - podaz i popyt przestaly dzialac w formie znanej od tysiecy lat - teraz trzeba cierpliwie czekac az sie ten caly system finansowy rozleci i wykrwawi - sytuacja znormalnieje post factum.

Acha, nie wierz w te teorie braku zabezpieczen powodujacych likwidacje pozycji na zlocie.
        Ja tez czytam Izabelle i ona rozne rzeczy pisze - a one czasem sobie nawzajem zaprzeczaja.
    • stoje_i_patrze Hong Kong Gold Trading In Yuan Drops 78% From Janu 31.05.12, 09:55
      O tym chyba nie dowiesz się z ZH:

Hong Kong Gold Trading In Yuan Drops 78% From January Record

Hong Kong’s yuan-denominated gold trading slumped 78 percent from its January peak as bullion prices tumbled, sales at jewelry retailers slowed and the currency weakened, said the city’s century-old bullion bourse.
      www.bloomberg.com/news/2012-05-30/hong-kong-s-gold-trading-in-yuan-slides-78-from-january-record.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka