Dodaj do ulubionych

Łabędzie Królowej

25.03.09, 13:41
Mam pewien dylemat i mimo że dla kogoś wydawać może się to drobiazgiem dla
mnie to dowód nierówności. Problem polega na prawnym przypisywaniu sobie
własności czegoś co uważam że jest nie sprawiedliwe.
Dokładnie chodzi o to iż, według wielowiekowej tradycji wszystkie łabędzie w
Wielkiej Brytanii należą do królowej. Ptaki te były bowiem wielkim przysmakiem
na królewskim stole - i to od średniowiecza. Dziś w pałacu królewskim łabędzie
się już nie jada, ale każdy Brytyjczyk pamięta o tym, że ptaki te są
własnością dworu. Dla mnie nie jest problemem to że nie wolno zabijać łabędzi
gdyż sam jestem zwolennikiem ich ochrony, lecz uważam to za skandal iż Królowa
przypisuje sobie własność wszystkich łabędzi jakie są w tym państwie. Uważam
że formułowanie tak zdania powinno być nie dopuszczalne w świecie współczesnym.
Czy ja nie mam racji?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • gwiazi Re: Łabędzie Królowej 25.03.09, 13:48
      newsroom.gery.pl/notka,15183.html?rss
    • polarbeer No problem! 25.03.09, 15:25
      Ja nie mialbym zadnego problemu z byciem labendziem w tym krolestwie. Poniewaz
      ten "akt wlasnosci" w zaden sposob nie ograniczalby mojej wolnosci.

Bycie "obywatelem", to inna sprawa...
      • gwiazi Re: No problem! 25.03.09, 18:39
        Ale prawo nie zawsze jest dobre. Np. czyż w Niemczech w okresach między 1939 a
        1945 prawo było sprawiedliwe? A w Polsce podczas komunizmu? A z Aborcją ? Wciąż
        prawo się zmienia i teraz w przypadku tej formuły iż ,,Łabędzie NALEŻĄ DO
        KRÓLOWEJ", chciałem zastanowić się czy nie należało by tego prawa zmienić?
        • bagracz Re: No problem! 25.03.09, 21:42
          A po co?
          • gwiazi Re: No problem! 25.03.09, 23:12
            Po to aby królowa nie wywyższała się ponad innych ludzi i nie myślała sobie że
            coś co jej nie jest może nazywać sobie że jej jest.
            • szczurek.polny Re: No problem! 25.03.09, 23:15
              Przecież jest Królową i jako taka już jest wywyższona. A łabędzie są jej, więc
              nawet nie musi sobie nic myśleć, bo łabędzie są jej z mocy prawa.
            • polarbeer Re: No problem! 25.03.09, 23:24
              CytatPo to aby królowa nie wywyższała się ponad innych ludzi i nie myślała
              sobie że coś co jej nie jest może nazywać sobie że jej jest.

Ale przeciez sam napisales ze w Angli wszystkie labedzie sa wlasnoscia
              krolowej... i to od wielu wiekow tak jest. To jest o duzo dluzej niz wszyskie
              inne akta wlasnosci w tamtym kraju... A ty teraz twierdzisz ze ona sobie wymysla
              ze jest wlascicielka labedzi...

No to jak to jest? Jest krolowa wlascicielka wszystkich labedzi w UK czy nie?
              Pamietaj ze jezeli ty sie zgodzisz na odebranie czegos co jest czyjas
              wlasnoscia, to jednoczesnie zdajesz pozwolenie na to zeby ktos zabral tobie to
              co jest twoja wlasnoscia... Ja nie widze roznicy miedzy labedziami a np psem,
              rowerem, domem albo kontem bankowym...

Jezeli cie tak swierzbi ta niesprawiedliwosc, to jest na to lekarstwo: za kazdym
              razem gdy sprzatasz swoj posiadlosc prywatna w Angli po labedziech, wyslij
              krolowej rachunek za prace... W koncu ona kiepsko pilnuje swojej wlasnosci...
    • shaggykrk Re: Łabędzie Królowej 26.03.09, 01:29
      Oh przesadzasz, ja akurat o labedzie bym sie nie martwil. Mimo, ze powszechnie wydaje sie ze Krolowa jest tylko atrakcja turystyczna moze Ona wywolac wojne, wyslac wojska za granice, rozwiazac parlament, zablokowac kazda ustawe etc. Malo tego, prawo jest tu stanowione w Jej imieniu, tak wiec jest Ona ponad prawem (doslownie). Jak to mowia "co kraj to obyczaj".

Zreszta nie dalej jak przedwczoraj zostal wezwany na dywanik do Krolowej Mervyn King (the governor of the Bank of England)(to wydarzenie to precedens w historii UK) i praktycznie natychmiast pojawily sie glosy o zwiekszeniu stop procentowych, zaprzestaniu quantitative easing, postawieniu tamy dalszemu zadluzaniu sie. Czyli praktycznie z dnia na dzien nastapil atak na aktualna polityke rzadu, a Gordon the Ruiner prawdopodobnie w tym momencie zaczyna juz pakowac walizki.

Pozdrawiam
      • sevenseas Re: Łabędzie Królowej 26.03.09, 11:27
        A wiedziales ze wszystkie ziemie w WB naleza do krolowej? Co nie
        znaczy ze krolowa kaze ludziom wynoscic sie z ich domow. smile
        • gwiazi Re: Łabędzie Królowej 27.03.09, 20:36
          Gdyby Wlk. Brytania była biedniejszym krajem zapewne i Królowa nie tylko
          łabędzie by sobie przywłaszczyła na własność!
          Historia jest tego dowodem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka