Dodaj do ulubionych

Drewno kominkowe

24.09.10, 10:02
Witam
Polećcie proszę sprawdzonego dostawcę wysuszonego drewna kominkowego. Niestety mój kontakt się urwał - mają tylko sprzedaż bieżącą - już nie suszą.
Obserwuj wątek
    • madeleine28 Re: Drewno kominkowe 27.09.10, 08:35
      Witam
      Ja już od miesiąca albo dłużej szukam drewna, nawet mi chyba odpowiadałeś w tej sprawie.
      Niestety każdy robi łaskę. Chyba, że będziesz chciał jakąś większą ilość.
      Dziwne to w sumie, bardzo dużo osób ma piece, kominki na terenie Kobyłki a jak się szuka dostawcy. to jakbyś chciał nie wiadomo czego. Widocznie ludzie palą czym popadnie. Wystarczy przejechać w okresie palenia w piecach przez Kobyłkę, smród i unosząca się nad miastem specyficzna mgła.
      Pozdrawiam
      m.
      • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 27.09.10, 12:23
        Hej.
        Mam kilka sprawdzonych i dobrych namiarów, tyle że oni nie mają już drewna sezonowanego tylko stosunkowo świeże... Wcześniej takie kupowałem i sam sezonowałem.
        • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 27.09.10, 14:40
          Już nieaktualne - znalazłem .... i to firmę z Kobyłki.
          Właśnie zamówiłem u nich sezonowany Grab (nie ma lepszego drewna).
          W przyszłym tygodniu mi przywiozą, wtedy będę mógł polecić (lub nie...).
          • cotelle24 Re: Drewno kominkowe 27.09.10, 17:07
            Jeśli to nie tajemnica ile kosztuje w tym roku metr sezonowanego grabu??
            I ile u tej firmy trzeba wziąć minimum metrów??

My w styczniu kupowaliśmy sezonowane drewno na terenie instytutu w Kobyłce na Napoleona ale potem mi komórka padła i numer telefonu przepadł a szkoda. Może mieliby i w tym roku drewno.
            • madeleine28 Re: Drewno kominkowe 28.09.10, 08:56
              My też zamówiliśmy u dostawcy z Kobyłki drewno, i też grab:). Podobno można nim od razu palić.
              Pan ma przyjechać w czwartek.
              Pewnie zamówiliśmy u tego samego dostawy. Znalazałm go na allegro.
              m.
              • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 04.10.10, 09:13
                Ja również na allegro - pewnie ten sam.
                Jak oceniasz drewno i dostawcę?

Koszt sezonowanego grabu to 220 - 250 zł za mp.
                • cotelle24 Re: Drewno kominkowe 04.10.10, 12:05
                  Czy ja mogę poprosić o linka do aukcji tego dostawcy??

Czy drewno rzeczywiście nadaje się od razu do kominka??
                  • madeleine28 Re: Drewno kominkowe 04.10.10, 14:16
                    Witam
                    Chyba jednak znalazłam innego dostawcę. Zamówiliśmy brzozę a nie grab.
                    Ogólnie panowie bezproblemowi, przyjechali w umówionym terminie o ustalonej porze. Jednak jeszcze nie paliliśmy w kominku.
                    Poniżej link:
                    allegro.pl/drewno-kominkowe-opalowe-brzoza-dab-buk-tanio-i1245172019.htmlPozdrawiam
                    m.
                    • cotelle24 Re: Drewno kominkowe 04.10.10, 15:02
                      a mam pytanie jakiej wielkości są kawałki tego połupanego drewna?
                      Pytam bo nam zalezy na większych kawałkach aby wrzucić do kominka 2 kawałki i co chwila nie dorzucać. Rok temu takie kupiliśmy i super się sprawdziło.
                      • madeleine28 Re: Drewno kominkowe 05.10.10, 10:12
                        Kawałki drewna mają około 40-50 cm, ale jest kilkanaście sporo większych.
                        pozdrawiam
                        m.
                        • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 12.10.10, 08:22
                          Witam
                          Drewno dotarło do mnie wczoraj. Jest ciasno poukładane na paletach, obwiązane siatką i folią.
                          Po raz pierwszy spotkałem się z tak dobrze przygotowanym "towarem". Dostawa punktualnie (prawie co do minuty).
                          Drewno - grab - jest rzeczywiście bardzo suche. Nadaje się do palenia od razu w kominku. Połupane na kawałki ok 30-40 cm. Niektóre drobne, niektóre całkiem spore. Tak jak trzeba.

Najważniejsze, że towar odpowiada zamówieniu, jest suchy i świetnie zapakowany. Jak ktoś ma miejsce, gdzie może ustawić takie palety, to nawet nie trzeba układać drewna. Kierowca ustawi je we wskazanym miejscu.
                          Za palety trzeba zapłacić kaucję (zwrotną).

Polecam!!!

Z tego co wiem grabu już nie mają.
                          • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 12.10.10, 08:28
                            madeleine
                            Brzona nie jest dobrym drewnem do kominka. Polecam, ale tylko na rozpałkę. Bardzo szybko się spala nie dając wysokiej temperatury.

Najlepsze są:

1. grab (minimum roczny)
                            2. jesion (min półroczny)
                            3. dąb (min dwuletni)
                            4. buk (min dwuletni)

• cotelle24 Re: Drewno kominkowe 12.10.10, 10:51
                              Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że brzoza tylko na podpałke. Fakt drobno połupana owszem.
                              W styczniu kupowaliśmy drewno z instystu które mialo prawie rok. Były tak pocięte że do kominka mieścily się 2 max 3 mniejsze kawalki. Dołożone o 22 do kominka drewno paliło się do 6/7 rano!! Pompa ciepła pracowała na poziomie 50 stopni cały czas dajac odpowiednie ciepło.

Z tych co wymieniłeś najlepszy jest grab (+ akacja). Długo się pali i nie brudzi tak komina.
                              Dąb polecany odradzany jest przez kominiarzy bo przy takim drewnie bardzo często trzeba czyścić luft kominowy!!!

Buk pod względem energetycznym jest slabszy nawet od brzozy!!!!

Kupiliśmy 2 metry brzozy nie połupanej z linka którego dała madeline. Drewno niestety jest niesezonowane - stąd tylko 2 metry wzieliśmy.

Jak ma się miejsce to najlepiej na wiosnę kupić świeże drewno i przez całą wiosną i lato suszyć na słońcu. Taniej można kupić.
                              • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 12.10.10, 12:06
                                cotelle24
                                Dlatego przy poszczególnym gatunku drewna napisałem ile powinno być sezonowane. Każde drewno schnie w innym terminie.
                                Brzona dwuletnia, prawidłowo suszona i w dużych kawałkach na pewno będzie dużo lepsza nić np roczny lub młodszy, albo źle sezonowany dąb. Dąb stosunkowo wilgotny (czyli poniżej 2 lat sezonowania, sezonowany w balach a nie pocięty i połupany) rzeczywiście brudzi sadzą komin i kominek. Powinno się wtedy częściej "przepalać komin" - stosować preparat do wypalania sadzy w kominie.... i częściej myć szybę ;-)

Jednym z ważniejszych paramentów, poza kalorycznością oraz wilgotnością jest też gęstość drewna...
                                Poniżej ciekawe linki:

szczapa.pl/artykuly.html
                                www.drewnodokominka.pl/?p=drewno
                                www.hosta.pl/drewno.html
                                Wynika z tego, że brzoza jest jednak jednym z gorszych gatunków drzew liściastych do palenia w kominku. Oczywiście wysuszona brzoza jest o niebo lepsza niż każde inne drewno wilgotne, i jest bardzo dobrym paliwem. Niemniej jednak porównując suchą brzozę, jesion, dąb i grab, suszone w prawidłowy sposób - brzoza na pewno ma najgorsze parametry, chociaż bardzo ładnie się pali.

Buk jest rzeczywiście "gorszy" od brzozy.

Informacje te mam od przyjaciela, który od lat handluje drewnem. Ma m.in. suszarnie drewna, sprzedaje je w Polsce i w Skandynawii. Niestety mieszka w innej części Polski.

PS. cena drewna rośnie, i wciąż będzie rosnąć..

• madeleine28 Re: Drewno kominkowe 12.10.10, 17:37
                                  mariusz.102
                                  wiesz, podobnie jak cotelle pierwsze słyszę, że brzoza jest kiepska...
                                  na pewno nie mam wielkiej wiedzy w tym temacie, ale od ponad roku szukałam dostawcy i brzoza jest raczej wymieniana w pierwszej trójce. No ale nie spieram się.
                                  Kwestia jeszcze tego czy palenie w kominku jest naszym głównym żródłem ogrzewania.
                                  Ja mam w całym mieszkaniu ogrzewanie gazowe i kominek jest jedynie formą weekendowej przyjemności
                                  i pewnie jak czas pokaże konieczności, w dniach, kiedy w Kobyłce nagle wyłączą prąd co jak się okazuje jest jakimś wielkim i częstym problemem w tym mieście:)
                                  P.S. Jak Twój internet?
                                  pozdrawiam
                                  m.
                                  • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 13.10.10, 10:33
                                    madeleine28
                                    Internet mam w TP S.A. Działa bardzo dobrze. Żadnych problemów - o dużo lepsze niż era. Blueconnect mogę serdecznie każdemu odradzić - kompletna beznadzieja...

jeszcze ostanie zdanie w sprawie drewna:
                                    Jeżeli ktoś nie kupuje drewna suchego, minimum dwuletniego, prawidłowo sezonowanego, wówczas rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem jest kupno brzozy! (ze względu na jej wilgotność)
                          • darek7772 Re: Drewno kominkowe 01.06.11, 16:16
                            witam,

szukam pilnie kontaktu do tego dobrego dostawcy drzewa z kobylki ul. napoleona....czy możecie mi przesłać?
                          • cotelle24 Re: Drewno kominkowe 03.06.11, 10:03
                            mariusz.102 czy mozesz podac kontakt do tego dostawcy drewna???
    • anna8033 Re: Drewno kominkowe 26.02.11, 11:52
      Hej. Moge polecic firme TMP z krakowa . To jest chyba ich stronka www.drewnokrakow.com pozdrawiam
    • maciolkus13 Re: Drewno kominkowe 01.03.11, 20:04
      Witam , mam do sprzedania drzewo dębowe kominkowe ,wycinka zima 2009/2010 cena za metr drzewa poukładanego 200 pln możliwość dowozu , za dopłatą 50 pln jeżeli nie daleko . Może być w workach ok 7-10 kawałków za 10 pln .Kobyłka Maciołki ul.Szeroka tam gdzie obornik
      • stasi1 Re: Drewno kominkowe 23.12.11, 21:45
        to jeszcze to drewno jest do kupienia?
    • mariusz.102 Re: Drewno kominkowe 08.11.11, 22:58
      Odświeżam temat.
      Straciłem kontakt z poprzednim dostawcą drewna...
      Szukam sprzedawcy suchego drewna (grab lub dąb) z okolic Kobyłki.
      Pozdrawiam
      • pgutkowski Re: Drewno kominkowe 05.12.12, 14:18
        Osoby zainteresowane nabyciem suszonego drewna kominkowego zapraszam na naszą stronę internetową pod adresem: www.drewnokominkowesklep.pl oraz do kontaktu telefonicznego pod numerem telefonu 71 333 57 63. W obecnym sezonie oferujemy drewno: buk, dąb, jesion. Dostawy realizujemy na terenie całego kraju za pośrednictwem firmy kurierskiej RABEN. Gwarantujemy przystępną cenę oraz wilgotność na poziomie 21-26%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka