Dodaj do ulubionych

Ślub w św. Trójcy

14.04.11, 19:15
Ile trzeba zapłacić i za co, jeżeli nalezy się do parafii św. Trójcy, a nie chce się brać ślubu w tym kościele??
Obserwuj wątek
    • mariusz.102 Re: Ślub w św. Trójcy 15.04.11, 07:35
      Nie rozumiem pytania...
      W kościele nie ma rejonizacji. Bierzesz ślub gdzie Ci się podoba.
      Jedyne co musisz zrobić to dać na zapowiedzi w swoim kościele (co łaska).

Nic nie trzeba nikomu za to płacić.
      • selena_s Re: Ślub w św. Trójcy 15.04.11, 08:33
        faktycznie trzeba zaplacic takie "odszkodowanie", wydaje mi sie iz to bylo ok. 500 zl, ale nie jestem pewna, najlepiej dowiedziec sie u zrodla ;)
        • mariusz.102 Re: Ślub w św. Trójcy 15.04.11, 09:01
          Ja i moja żona braliśmy ślub poza naszymi parafiami. Za nic nie płaciliśmy i kategorycznie twierdzę, że nie ma takiego obowiązku.

Możliwe, że jakiś ksiądz będzie chciał wymusić na Tobie pieniądze, bo przecież nie zarobi na mszy, ale na pewno nie ma czegoś takiego jak opłata za "niebranie ślubu w swoim kościele".

Na 100% nie dałbym takiemu "biznesmenowi" ani grosza!

Ksiądz nie może odmówić Ci ogłoszenia zapowiedzi, a jedynie to jest potrzebne, ale wcale nie jestem przekonany czy niezbędne, żeby wziąć ślub w innym kościele.
          • hul_a_hop Re: Ślub w św. Trójcy 15.04.11, 10:36
            Tak tylko żeby wziąć ślub w innej parfii potrzebne są akty chrztu, zaświadczenie o przyjętym bierzmowaniu. No i doszły mnie słuchy o jakiejś licencji (?????) no i nie wiem czy na zapowiedzi daje się tylko w parafii panny mlodej czy u pana młodego też?
            Za to wszystko się płaci. A jak wiadomo proboszcz tej parafii jest bardzo łasy na kaskę. Dla tego chciałam wcześniej zrobić rekonesans.
            • usura Re: Ślub w św. Trójcy 15.04.11, 21:56
              Licencja to tzw. "pozwolenie na ślub w innej parafii". I niestety za to trzeba płacić. A bierzecie ślub w całkiem innej parafii czy w parafii jednego z Was? Ja załatwiając swój ślub 6 lat temu ze swojej parafii w W-wie (gdzie jestem zameldowana i tak są moje wszystkie akty zapłaciłam 20 zł). Co do zapowiedzi to daje się w parafii i młodego i młodej. Ja 6 lat temu na zapowiedzi dałam 50zł. Jak jest teraz - trudno powiedzieć.
              • hul_a_hop Re: Ślub w św. Trójcy 17.04.11, 20:28
                No właśnie w każdym kościele te ceny wyglądają inaczej. Opcje są dwie albo u mnie albo kompletnie w innej parfii. Na pewno nie chcę brać ślubu w św. Trójcy, więc wyciągniecie dokumentów z tamtąd mnie interesuje.
                • minona24 Re: Ślub w św. Trójcy 27.04.11, 15:09
                  Ja biorę w czerwcu ślub w tym kościele i zapowiedzi kosztowały mnie 100 zł (za 2) a ślub 900 zł (w cenę wliczony jest organista). Jak chcecie dekorować kościół to ksiądz proponuje do pomocy siostry zakonne albo firmę dekoracyjną.
                  • hul_a_hop Re: Ślub w św. Trójcy 27.04.11, 20:13
                    No właśnie słyszłam o tym, że nic swojego tylko jego dekoracje. No nic w takim razie przy dobrych wiatrach za NIE CHCENIE wzięcia ślubu w św. Trójcy czeka nas oplata ok 500zł...
                    • michalwitkowski123456 Re: Ślub w św. Trójcy 15.04.21, 10:03
                      Ks.proboszcz Andrzej Szyc to snajper w Świdnicy strzelal do ludzi z broni i ma wyrok w zawieszeniu taki to człowiek noi okradł SW.pamieci Prałata Czaplińskiego złodziej odpowie za to w sądzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka