Dodaj do ulubionych

bezpłatny internet w Kobyłce

21.12.11, 18:43
na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie pracuję w UM ani nie posiadam żadnych koligacji rodzinnych z włodarzami. Jeśli projekt wypali to na pewno będę głosować w ponownych wyborach na burmistrza. Jestem pełny uznania ( no - będę w czerwcu 2013 ): um.kobylka.pl/index.php/aktualnosci_kat/informatyzacja-kobylki.html
Obserwuj wątek
    • rajqu Re: bezpłatny internet w Kobyłce 21.12.11, 20:15
      A wiesz jak dziala bezplatny internet w miastach gdzie go wprowadzono? Nie to ci powiem.
      Radiowo polaczenie jest ograniczone do 256 kbps lub nawet mniej. Kazada sesja moze byc maksymalnie zestawiona na okreslony interwal czasowy np. 30 min. Do tego na dany mac adres bardzo czesto jest limit danych dzienny/godzinowy. Do tego dochodzi support a wlasciwie jego brak. Gdyby bylo tak fajnie jak mowisz w miastach gdzie taki net wprowadzono logicznym jest ze upadli wszyscy netproviderzy ale tak sie nie stalo. Bo ludzie nie chca darmowej namiastki tylko sztywnego lacza adekwatnego do dzisiejszych naladowanych flashem, java i multimediami stronn www. Prawda jest taka ze to sa wyrzucone pieniadze w bloto. Lepiej podpisac porozumienie z istniejacymi firmami i zachecic ich do kladzenia swiatla drutow gdzie sie da. A nie tworzyc jakies pseudo darmowe fikcje.
      • netkobylak Re: bezpłatny internet w Kobyłce 22.12.11, 13:07
        Poniżej przykład z niedalekiego miasta Przasnysz. Bemowo w Wa-wie ma chyba prędkość ok 512. Być może części ludzi wystarczy coś takiego. Generalnie już dawno ktoś powiedział, że: "..jak coś Ci dają taniej to bądź ostrożny a jak za darmo to uciekaj..."

"Darmowy Internet w miastach coraz bardziej powszechny. Urząd Komunikacji Elektronicznej wydał pierwszą decyzję wyrażającą zgodę na świadczenie usługi dostępu do Internetu za pomocą hotspotów bez pobierania opłat.

Zgodnie z przepisami ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych, tzw. megaustawy, samorząd terytorialny może świadczyć usługi dostępu do Internetu bez pobierania opłat albo w zamian za opłaty niższe niż ceny rynkowe, pod warunkiem spełnienia określonych wymogów i uzyskaniu zgody Prezesa UKE.
        W dniu 30 grudnia 2010 roku UKE wydał pierwszą decyzję w tym zakresie wyrażającą zgodę na świadczenie przez Gminę Miasto Przasnysz za pomocą publicznie dostępnych punktów tzw. hotspotów usługi dostępu do Internetu bez pobierania opłat.
        Decyzją został ustalony zakres i warunki świadczenia tej usługi (zgodny z treścią wniosku Gminy Przasnysz):
        - hotspoty mają być zlokalizowane w 8 określonych punktach na obszarze całego miasta, w tym w Budynku Urzędu Miasta Przasnysz,
        - maksymalna przepływność łącza dla wysłania jak i odbierania danych przez użytkownika końcowego nie może być wyższa niż 256 kb/s,
        - maksymalny czas połączenia z Internetem, po upływie którego następuje jego automatyczne zakończenie, ma wynosić 60 minut,
        - zablokowany będzie dostęp do stron internetowych z treściami erotycznymi i nielegalnymi oraz w miarę możliwości uniemożliwione będą połączenia Peer to Peer oraz wszelkie aplikacje wykorzystujące tę technologię."
        • planetwireless Re: bezpłatny internet w Kobyłce 24.12.11, 22:56
          No niestety tak to ma wyglądać ...
          Poza tym zobaczcie jak dziła a może raczej już nie działa darmowy net z urzędu (u)dawany przez firmę Netservis - 64kbps i to jak się rozbuja :D:D:D:D a po południu to juz wcale nie szedł :)
          Tak będzie niestety i z tym, bo nikt nic nie będzie gwarantować :)
    • boklyka Re: bezpłatny internet w Kobyłce 22.12.11, 14:58
      Nie chcę prowokować niepotrzebnej dyskusji, wydaje mi się tylko że "za późno" (o kilka lat i za mały zasięg i prędkość też pewnie nie będzie szerokopasmowa i po co to komu i WiFi wystarczyłoby w paru miejscach jak UM, MOK, PKP i WiMAX miałoby lepszy zasięg, a tak w zasadzie to wszyscy są lub za chwile będą w 3G lub LTE i może tą drogą jakość należało iść, ale skoro są pieniądze do wydania...).
    • planetwireless Re: bezpłatny internet w Kobyłce 24.12.11, 23:03
      O tym projekcie mówi sie już w Kobyłce od kilku lat, więc to nie tego burmistrza zasługa :D

A swoją drogą.... Za darmo, z cenzurą otwieranych stron, na max. 60 minut połączenia, 256kbps down nax, z poblokowanymi wszelkimi usługami... Hmmm... Nadal uważasz, że tego Ci potrzeba ?? :)
      • ciekawy1980 Re: bezpłatny internet w Kobyłce 25.12.11, 09:01
        dla mnie - oczywiście. używam internetu do ściągania i czytania poczty ( zarówno służbowej jak i prywatnej ). później kilka stron www ( lub forum kobyłka ) - w max 30min dziennie. Sumując - dla mnie i mojej rodziny ten bezpłatny będzie ok. Zresztą uważam, że siedzenie ( oczywiście chodzi mi o kwestie poza pracą i nauką ) przed komputerem przez kilka godz. dziennie krzywi ludzką psychikę i niszczy prawidłowe zachowania społeczne. Lepiej pójść na spacer, do centrum handlowego lub kościoła ( co kto lubi ), z przyjaciółmi lub rodziną.
        • adam.adamowicz Re: bezpłatny internet w Kobyłce 26.12.11, 07:50
          Zastanawia mnie jak długo mieszkańcy będą się dawac nabierac na PR-owe zagrywki lokalnej władzy.Przecież taki internet to cofanie się , a nie rozwój.Ludzie nie chcą darmowego chłamu tylko sztywnego łącza adekwatnego do dzisiejszych wymagań. Prawda jest taka ze to są wyrzucone pieniądze w błoto.Na rynku jest tylu operatorów internetu,można wejśc we współpracę i zrobic coś porządnego.Ale to niestety nie u nas.
          • planetwireless Re: bezpłatny internet w Kobyłce 05.01.12, 12:54
            Ty to widzisz jako mieszkaniec i ja jako mieszkaniec i jednocześnie dostawca usług szerokopasmowych ale jak widać z niektórych powyższych wypowiedzi mamy pewnie już skrzywioną psychikę i na spacery nie chodzimy skoro chcemy żeby coś lepiej i więcej dawać :D:D
            Ale w sumie to się składa w całość - jak będzie "darmowy" (oczywiście płatny głosami wyborców) internet to jego użytkownicy będą mieć dużo czasu np. na spacer zanim się poczta ściągnie :D:D:D:D:D
            • ciekawy1980 Re: bezpłatny internet w Kobyłce 05.01.12, 15:44
              reasumując - jak bezpłatny internet okaże się jedną wielką klapą, czyli inwestycją zupełnie nie wartą zachodu i niespełniającą żadnych standardów to na 100% zmienimy dowodzących Kobyłka... no ale jeśli im wyjdzie?!... zresztą zobaczymy dopiero pod koniec 2013. Jak narzazie pozostaję podpisanie umów z lokalnymi, sprawdzonymi dostawcami netu :)
    • superinstalator.pl Re: bezpłatny internet w Kobyłce 26.12.11, 21:08
      Witam chętnie na te cele odsprzedam swoje nadajniki wraz ze sprzętem i klientami superinstalator.pl
    • arturkoczyk Re: bezpłatny internet w Kobyłce 07.01.12, 15:36
      poniżej krótka informacja z urzędu, którą udało mi się uzyskać dotycząca parametrów bezpłatnego internetu:

miastokobylka.wordpress.com/2012/01/07/bezplatny-internet-w-kobylce/#more-763
      • adam.adamowicz Re: bezpłatny internet w Kobyłce 07.01.12, 20:19
        Wiele się dowiedzieliśmy z tej odpowiedzi.Jak zwykle władza lokalna odpowiedziała ble,,ble,,ble.
        Jak wywalą kupę kasy na badziew to będzie wina UKE, a p.burmistrz będzie się uśmiechał jak zwykle.
        • kobylczanin.pl Re: bezpłatny internet w Kobyłce 16.02.12, 16:30
          Proszę wszystkich o zapoznanie się z IV punktem www.rzeczpospolita.pl/pliki/samorzady/Stanowisko_Prezesa_UKE_bezplatny_internet[1].pdf
    • adam.adamowicz Re: bezpłatny internet w Kobyłce 16.02.12, 18:42
      Panie "ciekawy" przecież ten internet (256kbit/s) to badziew,szkoda pieniędzy.A co do naszych włodarzy i ich działań od kilku lat ,to szkoda komentarza.Nawet elewacja na budynku ośrodka zdrowia nie jest dokończona,fajnie też wygląda chodnik na ul.Kościelnej,także nie dokończony.
      Jeżdżę często po kraju i nie często widuję tak zaniedbane miasto jak nasze.Ale p.burmistrz ma piękny i szeroki uśmiech oraz ładnie wychodzi na zdjęciach.Kiedyś usłyszałem od naszych włodarzy taką sentencję : liczy się socjotechnika i PR i tak panie i panowie trzymajcie, a pan
      "ciekawy" na Was zagłosuje.
      • wizardon Re: bezpłatny internet w Kobyłce 16.02.12, 22:43
        Co tam ośrodek zdrowia, skoro nawet z budynku Urzędu Miasta farba i tynk schodzi płatami
      • ciekawy1980 Re: bezpłatny internet w Kobyłce 18.02.12, 09:49
        Panie Adamie, ma Pan rację. Tak można w skrócie mówić o polityce i nieważna czy w lokalnym czy też krajowym wydaniu. PiS, PO, SLD, PSL i RP - wszyscy to robią i jakoś Pan na któregoś z nich też głosował - więc poco te dyrdymały :) frustracja nic nie pomoże...
        • adam.adamowicz Re: bezpłatny internet w Kobyłce 20.02.12, 18:51
          Wybaczy Pan ale do frustracji mi bardzo daleko,mieszkam w Kobyłce bardzo długo i wielu włodarzy miasta się przez ten czas przewinęło,za czasów komuny oczywiście z nadania politycznego.Mnie nie interesuje polityka lokalna-natomiast działania lokalnej władzy tak ;bo na ich pensje - wcale nie małe - idą nasze podatki.Proszę sprawdzić w BIP są to kwoty dla zarządu miasta ponad 10tys. zł miesięcznie.Natomiast jako mieszkaniec mam prawo wypowiadać się krytycznie o tym co mi się nie podoba, a podoba mi się coraz mniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka