Dodaj do ulubionych

740 - już prawie rok :)

04.08.09, 12:45
Niedługo stuknie rok, od kiedy na ulicach Nadmy pojawił
się "czerwoniak". Ale zanim stuknie, mam uwagę: czy nie doskwiera
wam (tzn. osobom korzystającym z linii) w czasie panującej ostatnio
duchoty i upałów notoryczna niechęć kierowców 740 do włączania
klimatyzacji? Traktują klimę jako "zło konieczne" i włączają tylko
na wyraźne żądanie pasażera, przeważnie burcząc przy tym i
pomrukując. Wynika to prawdopodobnie z "oszczędzania na paliwie" -
jeśli kierowca zużyje zbyt dużo, dostaje po premii (z tego co wiem
przewoźnik zaliczył już w skali całej Warszawy
kilkanaście/kilkadziesiąt kar nałożonych przez ZTM za niewłączanie
klimy). Jednak to sprawa pomiędzy przewoźnikiem, a ZTM - nas
pasażerów nie powinno to dotyczyć. Jeśli jest zbyt duszno i gorąco,
pasażer ma prawo poprosić kierowcę o klimatyzację, a ten MUSI ją
włączyć (powinien też pozamykać okna, ale na to z reguły nie ma
szans). W razie oporu można dzwonić na interwencyjny numer ZTM: 022
194-84

Jeśli macie jakieś uwagi krytyczne a propos linii 740, jej
funkcjonowania lub zachowania kierowców - swoje uwagi można też
zgłaszać pod tym linkiem (na wszystkie odpowiadają na piśmie):
www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
To tyle psioczenia. :) Poza tym autobus sprawdza się super - przede
wszystkim każdy kurs dociera do Nadmy (z prywatnymi różnie bywało) i
rusza z naszych przystanków z grubsza punktualnie.
Obserwuj wątek
    • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 04.08.09, 12:49
      P.S. Być może ktoś dorzuci jakieś ciekawe lub wesołe historie z
      blisko rocznego funkcjonowania linii? :) Ja dodam, że ostatni raz
      widziano kontrolera biletów w Nadmie chyba jeszcze za komunizmu, a
      teraz - widuję patrol na Starej lub Jaworówce conajmniej raz w
      miesiącu. :) Czasem też mi wstyd, że autobus musi przeciskać się
      przez to nasze "bagienko" zwane ul. Szkolna, a także uprawiać czasem
      skomplikowane manewery przy skręcie w ul. Jaworówka. :)
      • marice78 Re: 740 - już prawie rok :) 05.08.09, 17:12
        Niestety nie mam tej przyjemności przejechania się do i z pracy autobusem linii
        740, gdyż godziny odjazdu i przyjazdu nie bardzo mi pasują ... P.S. Proponuje
        podróż "bydłowozem" tj. PKS-em ze Strugi ... sauna za darmo... przepraszam za
        3,50 zł :-)
        • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 06.08.09, 09:43
          Sauna jest też wliczona w cenę biletu 740, nie masz więc czego
          żałować. :) Co do rozkładu - niestety nigdy wszystkim nie spasuje
          przy kursach raz na 1-1.5 godziny. Zwiększenie częstotliwości raczej
          nie wchodzi w grę, chyba że przyłączymy Nadmę do miasta Marki -
          wówczas mogłoby tu kursować co drugie 718. :)
          • jestemzcegielni Re: 740 - już prawie rok :) 07.08.09, 09:26
            Jeśli o mnie chodzi to droga wolna, wtedy byćmoże znajdą się pieniądze na
            autobus przez moją wieś. Macie dobre lobby, wiecie jak wyciągać kasę z gminnego
            budżetu to i z przenosinami do Marek też wam pewnie łatwo pójdzie...
            • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 13.08.09, 09:52
              Miałem okazję zamienić parę słów z kierowcą z firmy PKS Grodzisk
              Maz. (obsługującej na zlecenie ZTM linię 740). Kierowca ten - z
              racji tymczasowego zamykania ulicy Szkolnej (wodociąg) - ma często
              okazję robię pętlę: Stara - Czarna - Nowa - Szkolna. Wg niego
              ustąpienie ZTMowi to był nasz błąd, bo autobus bez większych
              problemów mógłby obsługiwać całą Nadmę, a nie tylko 2/3. Technicznie
              rzecz biorąc (wg kierowcy) wspomnianą pętlą jedzie się zupełnie
              dobrze, mimo że wąsko. Większym problemem jest tylko słup
              energetyczny na zakręcie. Może więc warto wrócić do tematu?
              • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 04.10.09, 09:16
                Jeszcze w październiku 2009 ma ruszyć linia 738 relacji Dw.
                Wschodni --> Radzymin. W dzień powszedni mają być 34 kursy do
                Radzymina (dla porównania: do Nadmy jest 11 kursów).

• projekt74 Re: 740 - już prawie rok :) 04.10.09, 10:40
                  Wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale na dzień dzisiejszy
                  proponuję cieszyć się tym, co mamy i poczekać na rozwój sytuacji.
                  Należy też pamiętać, że to Radzymin, a nie Nadma jest „stolicą” tej
                  gminy. Ponadto w Radzyminie mieszka około 6 razy więcej ludzi niż w
                  całej Nadmie, tak więc biorąc pod uwagę ilość kursów 11:34 oraz
                  ilość mieszkańców 1526:8791, bilans kursów przypadających na jednego
                  mieszkańca i tak jest nadal na korzyść Nadmy.

Pozdrawiam,
                  Marek Brodziak
                  • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 04.10.09, 12:44
                    Rzeczywiście moja wypowiedź zabrzmiała, jakbym zestawił kontrast
                    między ilością kursów 738 i 740. Nie to było moją intencją -
                    napisałem tylko informacyjnie o nowej lini. Zupełnie się zgadzam -
                    "znaj proporcje mocium panie" - jak na populację wsi i jej pozycję
                    w gminie to i tak jest nieźle. Lepszej komunikacji z racji położenia
                    nie będzie.

P.S. A mieszkańcom Radzymina, Cegielni, Ciemnego i Słupna gratuluję
                    wyczekiwanej "siedemsety". :)
                    • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 29.03.10, 12:06
                      Na stronie internetowej Radzymina w sekcji pytań do burmistrza
                      pojawiło się następujące pytanie (i odpowiedź):

2010-03-05 15:05:06
                      [b]pytanie:[/b]
                      Witam
                      Panie Burmistrzu do Nadmy jeździ autobus 740 ale niestety w odstępie
                      1,5 godz a nawet 2 godzin moje pytanie brzmi czy w najbliższym
                      czasie jest w planie zmiana rozkładu jazdy na częstsze kursowanie
                      linni.

[b]odpowiedź:[/b]
                      Szanowna Pani, częstsze kursowanie linii związane jest bezpośrednio
                      ze zwiększeniem kosztów. Na dzień dzisiejszy gmina ponosi koszt
                      dopłaty do linii ZTM w kwocie ok.1,8 mln. zł rocznie. W
                      zatwierdzonym na rok 2010 budżecie zabezpieczono środki w
                      oszacowanej wielkości. Oczywiście, w przypadku uzasadnionych potrzeb
                      społecznych zawsze istnieje możliwość weryfikacji przedmiotowych
                      ustaleń i ewaluacji środków – w zakresie naszych możliwości
                      finansowych.

[url=http://www.radzymin.pl/index.php?dzial=odpowiedz&lan=pl]Link
                      [/url]
                      • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 09.06.10, 22:55
                        W środę (9 czerwca, po godz. 20-tej) w bocznej ścieżce prostopadle
                        do drogi obok przystanku STARA stał autobus 740, policja i
                        podejrzanie dużo samochodów osobowych. Jednak nie było żadnej
                        lawety. Czy była to jakaś przycierka/kolizja, czy coś innego - ktoś
                        wie?
                        • bziszek Re: 740 - już prawie rok :) 16.06.10, 11:19
                          kppwolomin.policja.waw.pl/portal/pw/419/15501/Kradl_paliwo_z_miejskiego_autobusu.html
                          • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 18.06.10, 14:15
                            No nieźle... ;) aż trudno uwierzyć - przecież miejski autobus
                            sterczący bezsensownie przy drodze, czy w bocznej uliczce rzuca się
                            bardzo w oczy. Tacy naiwni ci panowie kierowcy? Ale przynajmniej już
                            wiem, czemu tak bardzo oszczędzają na klimatyzacji - dzięki temu
                            mogą zlać trochę ropy, a potem piszą, że autobus 24h ma odpaloną
                            klimę, stąd wysokie zużycie paliwa. ;)
                            • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 04.10.10, 13:03
                              Panie Marku - nie byłem obecny na zebraniu, a z tego co wiem, poruszano m.in. temat autobusów miejskich. Czy można prosić o streszczenie w paru słowach informacji o ewentualnych planowanych zmianach? (zwłaszcza w kontekście niegdyś poruszanego przedłużania linii 740).
                              • projekt74 Re: 740 - już prawie rok :) 07.10.10, 07:37
                                Przepraszam Cię embeo , że tak długo czekałeś na odpowiedź, ale ostatnio trooooooszeczkę brakuje mi czasu. I pomyśleć, że jeszcze 12 lat temu śmiałem się ze słów jednego z moich profesorów z Politechniki Warszawskiej, których twierdził, że doba powinna mieć przynajmniej 25 godzin.
                                Wracając do sedna sprawy: burmistrz Kobyłki zwrócił się do mnie z prośbą o przemyślenie pomysłu przedłużenia linii 740 do Kobyłki do dworca PKP (jest mu obojętne do którego). Podczas naszej rozmowy nie padły żadne konkrety dotyczące sposobu finansowania, ilości kursów, przebiegu tras itp. rzeczy, ponieważ stwierdziłem, że podjęcie tak ważnej decyzji wymaga konsultacji i opinii wszystkich mieszkańców Nadmy. Na zebraniu mówiłem również, że pozwoliłem sobie porozmawiać z burmistrzem Marek na temat ewentualnej likwidacji linii 740 i przedłużeniu do Nadmy linii 805. Zaznaczam, że rozmowa ta miała charakter czysto towarzyski. Do tematu zapewne będziemy mogli powrócić dopiero po wyborach, bo podejrzewam, że zarówno burmistrz Radzymina jak i burmistrzowie Marek, czy też Kobyłki nie będą chcieli robić żadnych gwałtownych ruchów przed wyborami.
                                Biorąc pod uwagę powyższe zachęcam do polemiki na powyższe tematy. Nie ukrywam, że Państwa opinie wypowiadane na tym forum mają duży wpływ na podejmowane przeze mnie działania w Radzie Gminy.

Pozdrawiam,
                                Marek Brodziak
                                • embeo Re: 740 - już prawie rok :) 12.10.10, 12:50
                                  Witam i dziękuję za odpowiedź.

Rzeczywiście czas wyborów, to nie najlepszy moment na realne dyskusje, za to świetny na obietnice. :)

Pomysł z wydłużeniem 805 jest ciekawy, jednak z tego co wiem na osiedlu Horowa Góra w Pustelniku istnieje silne lobby, które wpłynęło na burmistrza Marek w kwestii przeniesienia pętli spod FOC w obecne miejsce. Nie sądzę, że łatwo daliby sobie to wyrwać. :) Poza tym 805 jest obsługiwane przegubowcami, które nie wyrabiają się na naszych zakrętach. I wreszcie MZA puszcza na tej linii straszne rzęchy - stare, rozklekotane Ikarusy.

Co do wydłużania 740 - jeśli nieszłoby za tym zwiększenie liczby kursów, to cały projekt jest dla mieszkańców Nadmy średnio korzystny:
                                  - w autobusie robi się tłoczniej (a może nawet Kobyłka zajmuje rano miejsca siedzące, a my stoimy?)
                                  - autobus nie okrąża całej Nadmy za jednym zamachem, czyli ludzie z początku ul. Starej muszą biec przez pole (błoto, śnieg) na Jaworówkę i odwrotnie, zależnie od pory dnia
                                  - tracimy jakże prestiżowy napis NADMA na wyświetlaczu :)
                                  Korzyść pozostaje niewielka - niektórzy (myślę że jednak niewiele osób) mogą sobie podjechać do Kobyłki/Ossowa na PKP i potem dalej pociągiem, np. do siedziby powiatu, czy do Wawy itp. Być może - w perspektywie paraliżu Wileńskiego przy okazji budowy metra - dojazd do Warszawy via Kobyłka i dalej pociągiem nie byłby taki głupi, gdyby oczywiście w ten pociąg dało się wsiąść (tzw. niezabieralność, czyli nabicie składu na maxa).

Jeśli jednak 740 zaczęłoby z okazji wydłużenia jeździć częściej, gra może być warta świeczki.
                                  Tyle ode mnie. Pewnie co mieszkaniec to inna opinia, a na co by się nie zdecydować, do będzie dla kogoś źle. :)
                                  • devilgirl19 Re: 740 - już prawie rok :) 13.10.10, 10:39
                                    Pewnie faktycznie wydłużenie spowodowałoby większy ścisk, ale więcej kursów jest potrzebne! Niezbędne!
                                    Jeśli ucieknie nam autobus z Nadmy to pozostaje tylko droga do Marek pieszo, bo przecież następny za 1,5H :(
                                    • marice78 Re: 740 - już prawie rok :) 13.10.10, 14:20
                                      Tak embeo! masz rację! ile osób tyle opinii! Jeżeli linia 805 byłaby przedłużona do Nadmy z pewnością przedłużenie linii 740 do Kobyłki nie byłoby dla nas tak niekorzystne, a jak sami wiemy pojazdy linii 740 nie są za duże, a to ze względu na możliwość wykonania manewru skrętu w ul.Jaworówka. Swoją drogą jakiś czas temu była mowa o tym, że właściciel narożnej posesji (ul.Szkolna/Jaworówka) wyraził zgodę na zniwelowanie tego wjazdu? Natomiast moim skromnym zdaniem, nie możemy sobie pozwolić na to żeby przedłużyć do Kobyłki linie 740, a w zamian nie uzyskać drugiego połączenia, którym każdy zainteresowany mógłby dojechać chociażby do Strugi, Pustelnika, czy Marek, bo nie każdy pracuje w Wa-wie i nie każdy ma potrzebę skorzystania z usług PKP do Wa-wy Wileńskiej, lub czekać na wracający z Kobyłki zapchany autobus. Natomiast co PKP mam swoje zastrzeżenia, kilkukrotnie próbowałam dostać się w ten sposób do Wa-wy podjeżdżając autem pod stację i tu pierwszy problem, gdzie to auto zaparkować, a drugi ... jak zmieścić się do zapchanego do granic możliwości pociągu??? Korzystając z okazji i odnosząc się do możliwości ewentualnego przedłużenia trasy autobusu kursującego do Nadmy, poddaję rozwadze (biorąc pod uwagę przewidywaną budowę metra, która zupełnie sparaliżuje dojazd do ul.Targowej) lokalizację pętli Metro Marymont. Fakt! W tej chwili nie jest za ciekawie z przejazdem Trasy Toruńskiej, ale przecież kiedyś ten remont się skończy, a i Most Północny w budowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka