cherry_cola
10.08.12, 12:42
Witam, piszę tu, ponieważ martwię się o mamę. Spędziłyśmy razem tydzień wakacji. Każdego dnia, zazwyczaj wieczorem, wypijała dużą ilość piw - 4,5,6, różnie. Mimo moich próśb, żeby nie piła. Uważam, że zaczęło się to 1,5 roku temu, kiedy wyjechała z naszego miasta ze swoim nowym mężem do innej miejscowości. I uważam też, że to on jest inicjatorem codziennego picia, dlatego mama pije. Wcześniej lubiła piwo, ale kończyło się na jednym. Jej mąż natomiast, dopóki mieszkali blisko nas, twierdził że nie lubi piwa i nie pił. Moje zdanie - idealnie się maskował, teraz potrafi wypić 12 piw jednego wieczora, nie mówiąc o tym, że wstaje w nocy i wypija pół butelki wódki (wiem to z relacji mamy). Poza tym jego była żona ostrzegła moją mamą o jego alkoholizmie (nie wiem, czy mówiła prawdę, czy była to forma walki).
Nie wiem, jak jest, gdy są u siebie - mieszkają tam sami, raczej nie spotykają się ze znajomymi, nie mają tam żadnej rodziny, więc nikt ich nie kontroluje, nie mają się przed kim ukrywać. Ale przy każdym naszym spotkaniu tak jest.
Wakacje skończyły się fatalnie, rozbroiło mnie zachowanie męża mojej mamy, kiedy mówiłam, prosiłam, żeby już nie piła, a on przynosił jej kolejne szklanki piwa, jakby był głuchy. Dodam, że byliśmy u mojej babci - mamy mojej mamy. Skończyło się na wyzwiskach, moja mama nie chciała rozmawiać o problemie, zostałam oskarżona o nakręcanie sytuacji i wszystko obrócili kota ogonem, zmieniając całkowicie temat kłótni.
Moja mama nie pije dla przyjemności, ponieważ nie osiąga już tego stanu. Pije tyle, że robi się śpiąca i idzie spać. Nie jest agresywna, wręcz przeciwnie - robi się otępiała.
Następnego dnia rano twierdzi, że nie musi pić, ale wieczorem zaczyna się to samo.
Dałam mamie warunek - nie spotkamy się, dopóki nie pójdzie do specjalisty i dowie się, czy to alkoholizm, czy nie.
Może to istotne - jest córką alkoholika, który przestał pić z dnia na dzień.
Proszę, poradźcie mi, gdzie powinna się zgłosić? Jak ja mam reagować i czy w ogóle mam prawo? Jak rozmawiać z nieświadomym alkoholikiem o chorobie?