24.03.05, 20:07
Zakupiłem dużą ilość kavy prosto z Samoa, nie wiem jednak w jaki sposób przyrządzić trunek z rozdrobnionego korzenia owej rośliny. Proszę o kulinarne porady ! Może ktoś zna tajniki przedłużenia chwil relaksu po kavie - co uczynić by błogi stan nie minął po godzinie ? katryk@o2.pl
Obserwuj wątek
    • wroteknowynick Re: Kava-kava 07.03.14, 12:29
      i jak to dziala ? teraz zakazane w polsce jest, w jako jedynym kraju europejskim ..

ponoc dziala jak alkohol tyle ze bez uposledzenia psychoruchowego i bez toksycznosci jak kac
      • aaugustw Re: Kava-kava 07.03.14, 14:01
        wroteknowynick napisał:
        > i jak to dziala ? teraz zakazane w polsce jest, w jako jedynym kraju europejskim ..

> ponoc dziala jak alkohol tyle ze bez uposledzenia psychoruchowego i bez toksycz
        > nosci jak kac
        ___________________________________________________________________.
        Gratuluje "refleksu"... - Po 9 latach odpowiedz... - Nb. totalnie bledna odpowiedz...!
        Bo juz od 14 Czerwca 2002 takze w Niemczech odwoł Federalny Instytut Leków i Wyrobów Medycznych (BfArM) zatwierdzania Kava ​​Kava i leków zawierających kavain-. Jest to reakcja na 40 udokumentowanych przypadków poważnego uszkodzenia wątroby, w tym sześciu przypadkach z calkowita niewydolnościa wątroby, wymagającej przeszczepu, i trzema przypadkami smiertelnymi u osob, które spożywaly Kava-Kava...
        A...
        • wroteknowynick Re: Kava-kava 15.03.14, 12:33
          Tysiace ludzi to spożywaja, i tylko tyle przypadków ? Poza tym czytalem ze jak sie z pędów przyrządzi to jest toksyczny, a nie jak z korzeni tylko. Ilu osobom picie alkoholu watrobe niszczy calkowicie ? Mi to wyglada na szukanie pretekstu do delegalizacji.
          • aaugustw Re: Kava-kava 15.03.14, 15:30
            wroteknowynick napisał:
            > Tysiace ludzi to spożywaja, i tylko tyle przypadków ? Poza tym czytalem ze jak
            > sie z pędów przyrządzi to jest toksyczny, a nie jak z korzeni tylko. Ilu osobom
            > picie alkoholu watrobe niszczy calkowicie ? Mi to wyglada na szukanie pretekst
            > u do delegalizacji.
            _______________________________________________________________________.
            Jakas tam ta roznica musi byc wieksza, skoro nie dopuszczaja tego swinstwa na rynek..!
            A to, ze alkoholl takze szkodzi na watrobe to jeszcze zaden dowod na to, aby Kava-Kava
            dopuszczona byla na wolny rynek... - Samo jedzenie takze szkodzi watrobie, a jednak
            jeszcze go nam nie zakazali...!
            A...
        • wroteknowynick Re: Kava-kava 15.03.14, 12:41
          na takiej samej zasadzie próbują odwołać elektroniczne papierosy, bo konkurencja dla wyrobów tytoniowych i nicoretek i innych wyrobow medycznych :)
          • wroteknowynick Re: Kava-kava 02.05.14, 12:29
            na fejsie jest taka kampania na rzecz legalizacji kavy www.facebook.com/legalnakava?fref=ts

wypowiedz
            ============
            Wypowiedź jednego z amatorów kavy:

"Jako osoba lecząca się na alkoholizm, która próbowała zerwać z nałogiem million razy bez powodzenia, mogę z całą mocą zapewnić o skuteczności kavy w tej materii.

Co prawda okres mojego najbardziej ostrego (i aktywnego) alkoholizmu był dosyć krótki (3-4 lata), to i tak zdołałem zniszczyć sobie życie. To co zaczęło się od kilku piw dla wyluzowania po robocie, skończyło się butelką wódki każdej nocy i dużo większymi ilościami podczas weekendów.

Za każdym razem gdy próbowałem zerwać z alkoholem, od razu nasilały się moje obawy, stany lękowe. Odstawianie alkoholu budziło we mnie autentyczny strach, depresję, bezsenność i okropne samopoczucie. Po kilku drinkach zawsze czułem się tip-top, więc tak łatwo po nie sięgałem. W końcu zacząłem rozumieć, że mój alkoholizm był symptomem moich zaburzeń lękowych, które zaleczałem alkoholem. To z czego nie zdawałem sobie sprawy, to fakt, że każda kolejna pijacka sesja tylko potęgowała we mnie strach. Błędne koło.

Aż pewnego dnia odkryłem kavę. Od 90 dni nie wypiłem kropelki alkoholu, co jest moim najdłuższym okresem trzeźwości od 15 lat. W ogóle nie myślę już o alkoholu. Kavę piję raz na parę dni, dzisiaj np. nic nie piję i czuję się wspaniale. Kiedy byłem uzależniony od alkoholu, nie mogłem wyobrazić sobie bym nie mógł się go napić przed snem. Zawsze musiałem mieć zapas, bo inaczej po prostu nie było mowy o śnie. Teraz zasypiam bez żadnych problemów i od trzech miesięcy nie miałem kaca.

Kiedy piję kave (3-4 razy w tygodniu), normalnie wypijam jakieś dwie łyżki stołowe suszonego proszku na dwie szklanki wody i to mi w zupełności wystarcza. W ogóle nie widzę kavy jako napoju imprezowego. Dla mnie to po prostu lekarstwo i coś co uratowało moje życie."
            • aaugustw Re: Kava-kava 02.05.14, 13:16
              wroteknowynick napisał:
              > "Jako osoba lecząca się na alkoholizm, która próbowała zerwać z nałogiem million
              razy bez powodzenia, mogę z całą mocą zapewnić o skuteczności kavy w tej materii.
              > Kiedy piję kave (3-4 razy w tygodniu), normalnie wypijam jakieś dwie łyżki stoł
              > owe suszonego proszku na dwie szklanki wody i to mi w zupełności wystarcza. W o
              > góle nie widzę kavy jako napoju imprezowego. Dla mnie to po prostu lekarstwo i
              > coś co uratowało moje życie."
              ________________________________________.
              Konkurencja nie spi...! ;-)
              I co wy na to baclofenowcy...!? - Ilu was ? - raz...!
              A...
              • wroteknowynick Re: Kava-kava 02.05.14, 13:57
                No ale nie upośledza kava kava psychoruchowo i nie jest az tak toksyczna jak alkohol
    • bananarama-live Re: Kava-kava 02.05.14, 14:52
      Po kawie zmarszcz Freda :]
      • aaugustw Re: Kava-kava 02.05.14, 16:30
        bananarama-live napisał:
        > Po kawie zmarszcz Freda :]
        __________________________.
        Ulomnosc na cos trzeba zwalic..! :-(
        A...
        • aaugustw Re: Kava-kava 02.05.14, 17:40
          bananarama-live napisał:
          Po kawie zmarszcz Freda :]
          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
          aaugustw napisał:
          Ulomnosc na cos trzeba zwalic..! :-(
          _______________________________.
          Przed wyjazdem na Mityng AA jeszcze
          jedna zagadka, bananie:
          Jaka jest roznica miedzy impotentem i abstynentem...?
          Impotent chcialby, ale nie moze...
          abstynent moze, ale nie chce...
          (nie mylic z baclofenowcami, ktorzy chca i moga, nie wiedza tylko co...!) :-(
          A...
          • kavalover Re: Kava-kava 28.01.15, 18:51
            aaugustw: ten alarm w Niemczech o hepatotoksyczności był fałszywy. Poczytaj w necie. Jest trochę o tym napisane.
    • aaugustw Re: Kava-kava 04.03.19, 15:00
      katryk napisal, (cyt.):
      "Zakupiłem dużą ilość kavy... Może ktoś zna tajniki przedłużenia chwil relaksu po kavie -
      co uczynić by błogi stan nie minął po godzinie ? katryk@o2.pl
      ________________________________________________________________________.
      Nie wiem, jak to jest z "kava", ale znam inny przypadek, ktory moze okazac sie pomocny
      w czynieniu błogiego stanu… - Jak nie tak, to na opak...(!?). :-\
      Otoz pewien facet chcacy "błogo" zyc nabral duzo pieniedzy w roznych bankach. Teraz te
      banki go nienawidza, gdyz on prostym trikiem wyszedl ze wszystkich dlugow na dobre -
      powiesil sie.
      A...
      Ps. Trzech studentow w akademiku opowiadaja sobie, gdzie oni ostatnio byli:
      Ten pierwszy mowi, ze byl na Samoa, bylo pieknie i slonecznie
      Ten drugi mowi; ja bylem na Haiti, byly piekne dziewczyny i bylo goraco.
      Potem zapytali tego trzeciego: A ty gdzie byles?
      Ja siedzialem tu z wami w tym pokoju i nie bralem tego swinstwa.
      • solwer Re: Kava-kava 06.03.19, 21:00
        Dobre :) Czas może pomyśleć o kąciku rozrywkowym.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka